Γιώργος Α. Παπανδρέου

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Παρεμβάσεις για Δ. Βαλκάνια, Ουγγαρία – Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία

 Στις 20-24 Ιουνίου συμμετείχα στη Θερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης, στην Ολομέλεια της οποίας, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, απευθύνθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου,  παρουσίασα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, το σχέδιο Έκθεσης που έχω αναλάβει να συντάξω, για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκάνιων.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε σειρά επαφών με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Donika Gervalla-Schwarz.

Τόνισα μεταξύ άλλων, το ρόλο του Συβουλίου της Ευρώπης στην εμβάθυνση της ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.  

Παράλληλα, ενημέρωσα σε σχετική συνεδρίαση την Επιτροπή Ελέγχου και Παρακολούθησης, για την διερευνητική επίσκεψη που πραγματοποίησα στις 14 και 15 Ιουνίου στη Βουδαπέστη και τις επαφές που είχα εκεί με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, στο πλαίσιο της κατάρτισης Έκθεσης, για την τήρηση υποχρεώσεων της Ουγγαρίας, ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, προήδευσα της συνεδρίασης της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, της οποίας πρόσφατα εκλέχτηκε Πρόεδρος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.Τέλος, στο περιθώριο της Συνέλευσης, συμμετείχα σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Tiny Kox, καθώς και σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović-Burić, προς τιμήν των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών που μετείχαν στη Θερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *