Γιώργος Α. Παπανδρέου

Γιώργος Α. Παπανδρέου: «Θα τιθασεύσουμε την αλαζονεία της εξουσίας; Θα δημιουργήσουμε μια δημοκρατική και συλλογική πορεία για την ανθρωπότητα;» – Τελετή έναρξης 25ου Συμποσίου της Σύμης

Άρχισαν χθες το βράδυ στο Ρέθυμνο, οι Εργασίες του 25ου Συμποσίου της Σύμης. Η Εναρκτήρια Εκδήλωση, άνοιξε με Χαιρετισμό του πρώην Πρωθυπουργού και Ιδρυτή του Συμποσίου της Σύμης, Γιώργου Α. Παπανδρέου, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι Εργασίες του 25ου Συμποσίου της Σύμης, εδώ στο Ρέθυμνο, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ένα Συμπόσιο, που ξεκίνησε από ένα μικρό νησί, τη Σύμη, σε μια προσπάθεια ώστε νέοι ηγέτες της περιοχής να μπορούν να γνωριστούν και να διαμορφώσουν ένα προοδευτικό Όραμα Ειρήνης και Συνεργασίας για την περιοχή.

Μετά από 25 χρόνια πολλά έχουν γίνει, πολλά θετικά, αλλά τώρα βρισκόμαστε μπροστά στις μεγαλύτερες ίσως προκλήσεις που είχε ποτέ η ανθρωπότητα. Προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή που ζούμε έντονα και αυτές τις μέρες, όπως οι εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, και πολλές άλλες προκλήσεις, που μπορεί μεν να δίνουν τεράστιες δυνατότητες στην ανθρωπότητα, αλλά όμως, εγείρουν και ένα σημαντικό ερώτημα: πώς θα αξιοποιηθούν; Για ειρηνικούς σκοπούς, για την υγεία μας ή για πολεμικούς και συγκρουσιακούς στόχους;

Παράλληλα βεβαίως, έχουμε και τη μεγάλη συγκέντρωση πλούτου και συνακόλουθα, ανισότητας παγκοσμίως, που προκαλεί φτωχοποίηση, ακόμη και λιμούς και βεβαίως, μία συγκρουσιακή κατάσταση.

Το μεγάλο δίλημμα που έχουμε ως κοινωνίες, σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο βέβαια και θα συζητηθεί στο συμπόσιο, είναι αν μπορούμε να τιθασεύσουμε την αλαζονεία της εξουσίας, αν μπορούμε να έχουμε πιο δημοκρατικές κοινωνίες, αν μπορούμε όλες αυτές τις δυνατότητες να τις χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε πιο δίκαιες κοινωνίες. Μπορούμε την τεχνολογία, τη γνώση, τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει η ανθρωπότητα να τον αξιοποιήσουμε δημοκρατικά, συλλογικά, ανθρώπινα ή θα πάμε σε συγκρούσεις, βία, πόλωση και αυτοματισμούς; Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα, αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα της δημοκρατίας.

Στο συμπόσιο βρίσκονται δημοκρατικοί πολίτες που παλεύουν για τη δημοκρατία. Ψάχνουμε για λύσεις, για το σήμερα, για το μέλλον και δημιουργούμε παράλληλα, ένα παγκόσμιο δίκτυο, ξεκινώντας από δω, από το Ρέθυμνο, από την Κρήτη, ένα δίκτυο που αναδεικνύει και την Ελλάδα ως γεννήτορα ιδεών, προτάσεων και ανθρωπιάς.

Μετά το τέλος της Εκδήλωσης, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Δημοσιογράφος: Ως Έλληνας του κόσμου και ως πολιτικός σε όλα αυτά που ακούσαμε, τι απάντηση δίνετε;

Κάθε Έλληνας είναι πολίτης του κόσμου. Η ελληνικότητα είναι μία παγκόσμια αξία, μία οικουμενική αξία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι έρχονται εδώ όλοι οι φίλοι μας συμμετέχοντες από τις άλλες χώρες με μεγάλο ενδιαφέρον. Ένας φίλος από την Κίνα που ήρθε εδώ, πήγε στην Ακρόπολη, όπου υπήρχε μία μεγάλη ουρά ανθρώπων και αναρωτιόταν γιατί τόσος κόσμος πηγαίνει στην Ακρόπολη. Είπε λοιπόν, ότι σε κάποιες περιοχές πηγαίνουν κάποιοι για να δουν την αρχιτεκτονική, εδώ ήρθαν για τις ιδέες, για να εμπεδώσουν ιδέες, όπως της Δημοκρατίας και να δουν τι σημαίνει και να σκεφτούν γιατί δεν είχαν αυτοί τέτοιες ιδέες.

Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της Ελλάδας. Είμαστε μία μικρή χώρα με μεγάλη όμως ιστορία. Έχουμε έναν πλούτο που πρέπει να αναδείξουμε, να γίνουν γνωστές αυτές οι ιδέες. Αν το κάνουμε, η Ελλάδα θα γίνει κέντρο Ειρήνης και Συνεργασίας των λαών. Μπορούμε πράγματι εμείς ως Έλληνες να παίξουμε καθοριστικό ρόλο, αν ανεβάσουμε τον πήχη εκεί που μας αξίζει.

Δημοσιογράφος: Επειδή έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με την γείτονα χώρα. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά;

Είμαι πάντα υπέρ του διαλόγου. Να μην τον φοβηθούμε το διάλογο, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά έχουμε κάθε λόγο να συζητούμε με τους γείτονές μας.

Στο Συμπόσιο μάλιστα, συμμετέχει και ο Λιβανελί, φίλος μεγάλος του Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστής της Δημοκρατίας στην Τουρκία, έχουμε μαζί μας το Δήμαρχο Σμύρνης και το Δήμαρχο Μπόντρουμ, που και οι δύο πιστεύουν στην Ελληνοτουρκική φιλία.

Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας βεβαίως, έχουμε το περίγραμμα των λύσεων και αν υπάρξει κοινή λογική και από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε, όχι εύκολα αλλά συστηματικά και με προσοχή, να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όλοι πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Για παράδειγμα, σε αυτές τις συναντήσεις έχουμε καλλιεργήσει εδώ και πολλά χρόνια την επαφή με πολιτικούς, με διανοούμενους από τη γείτονα χώρα, με τρόπο που πιστεύω ότι δημιουργούμε το έδαφος και τη δυνατότητα μιας ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των λαών στην περιοχή.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *