- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

“Μπορούμε να διαμορφώσουμε τους όρους για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο” Συνέντευξη | 02.07.2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΛΕΝΙΟ

 

1. Ποιες οι βασικές διαφορές του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. το καθιστούν διακριτό πολιτικό φορέα, που αξίζει την επιλογή των πολιτών στην κάλπη της 7ης Ιουλίου;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα συντηρητικό κόμμα που έχει αγκαλιάσει και ένα μεγάλο κομμάτι της άκρας δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που ξεκίνησε από την κομμουνιστική αριστερά, μεγάλωσε με υποσχέσεις ότι θα σκίσει τα μνημόνια και ότι υπάρχουν τρόποι να βγούμε από την κρίση χωρίς να πονέσουμε, έκανε μια παράδοξη κυβερνητική συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τώρα περνάει μια υπαρξιακή κρίση ταυτότητας.

Η ταυτότητα η δική μας είναι πολύ σαφής γιατί έχει πίσω της μια παράδοση, μια ιστορία που συνδέεται με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Είμαστε μια παράταξη που εκφράζει το χώρο της κεντροαριστεράς και αντιμετώπισε πάντα τα εθνικά θέματα με ευθύνη, είτε είμασταν στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση. Μπορεί να πληρώσαμε άδικα το κόστος της κρίσης για την οποία με διαφορετικούς τρόπους ευθύνεται η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και να είμαστε τρίτο κόμμα αυτή τη στιγμή, αλλά οι ρίζες και οι αναφορές μας στην κοινωνία είναι βαθιές. Ξέρουμε καλά πως λειτουργούν οι θεσμοί, τι σημαίνει κάθε φράση που μπαίνει σε ένα νομοσχέδιο, που εστιάζονται τα πραγματικά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας και του κράτους.

Όσοι δεν αισθάνονται καλά με μια ηγεμονία της συντηρητικής παράταξης, αλλά ούτε αισθάνονται ασφαλείς με τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνουν ότι ψηφίζοντας ΚΙΝΑΛ βοηθούν να πάει μπροστά όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οι Έλληνες πολίτες. Από τους πιο ευάλωτους και την πληγωμένη μεσαία τάξη, μέχρι τους νέους που παλεύουν για μια αξιοπρεπή εργασία, τους ελεύθερους επαγγελματίες που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, τους δημιουργικούς επιχειρηματίες που πασχίζουν να περάσουν τα σύνορα της χώρας, τους επιστήμονες και τους ανθρώπους του πνεύματος.

Για να πάει η Ελλάδα μπροστά, πρέπει όλες αυτές οι κατηγορίες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Πρέπει να είμαστε σε θέση και να παράγουμε και να καταναλώνουμε.

 

2. Είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα (με τα προνόμια της Πρωθυπουργικής σας θητείας). Εκτός από το βάρος της προσωπικότητάς σας και του ονόματός σας (ειδικά στην Αχαΐα) τι άλλο να περιμένουν οι πολίτες που θα σας εμπιστευθούν με την ιδιότητα του τοπικού βουλευτή;

Το βέβαιο είναι ότι, με τη δική μου παρουσία στη Βουλή η Αχαΐα θα έχει ισχυρή φωνή. Μια φωνή που θα εκπροσωπεί όχι μόνο τα πολύ σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την περιοχή, αλλά και την παράδοση μας υπέρ της προώθησης αλλαγών που θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Γιατί πάντα οι πολιτικοί της Αχαΐας, ήταν καθρέφτης της μεγάλης εικόνας, της Ελλάδας που αγαπάμε και θέλουμε να είναι πρωτοπόρα και ισχυρή.

 

3. «Σκέψου παγκόσμια λειτούργησε τοπικά». Οι παγκόσμιες αναφορές και δράσεις σας είναι δεδομένες και αναγνωρισμένες. Τοπικά πως θα μπορούσε να εκφραστεί αυτή σας η δυνατότητα ώστε να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα και να αναδείξει αναπτυξιακά την ξεχωριστή φυσιογνωμία  της περιοχής;

Η Αχαΐα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Είναι το τρίτο λιμάνι της χώρας, η πύλη της Ελλάδας στη Δυτική Ευρώπη, μην το ξεχνάμε αυτό. Έχει ένα πολύ υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, επιχειρηματίες με αποφασιστικότητα και μεράκι, πανεπιστημιακές σχολές με παγκόσμια αναγνώριση. Σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, για την ανάπτυξη μιας περιοχής μετρά η γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων, η επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαιτέρως δυνάμεων με καθοριστική θέση στην παγκόσμια οικονομία. Όπως και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με άλλες περιοχές και κράτη που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και προβλήματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαι αποφασισμένος να βάλω τη διεθνή εμπειρία και τις διασυνδέσεις μου στην υπηρεσία της Αχαΐας.

Ωστόσο, σπεύδω να επισημάνω, ότι η παρουσία μου εδώ, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, γιατί όπως γνωρίζετε, ανήκω σε εκείνη τη σχολή πολιτικής σκέψης που αντιλαμβάνεται την πολιτική, ως ένα πεδίο δημιουργικής δράσης. Και για να είναι κανείς δημιουργικός, επομένως και αποτελεσματικός, οφείλει να προσεγγίζει όλα τα ζητήματα με όρους αλήθειας. Ακόμη και αν αυτή πονάει.

Σημειώνω λοιπόν ότι, η προώθηση ρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, απαιτούν, προϋποθέτουν για την ακρίβεια, και μια άλλη αντίληψη για τη θεσμική οργάνωση της χώρας και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.

Όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας κύριε Γιαλένιε, έχουν τη ρίζα τους στο έλλειμμα Δημοκρατίας που αντιμετωπίζει ο τόπος. Η έλλειψη δομών προστασίας του πολίτη, ευνομίας, θεσμών που ελέγχουν την αυθαιρεσία των ισχυρών, είναι το πρόβλημα ενός πελατειακού συστήματος. Ενός συστήματος που ταλανίζει τους Έλληνες και τη χώρα και δεν επιτρέπει ούτε επιβραβεύει την αξιοκρατία, τη λογοδοσία, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα. 

Είναι η επικράτηση, από συστάσεως του κράτους, αντιλήψεων και πρακτικών πελατειακών και παρεοκρατικών. Από τις απλές υπηρεσίες και τη διοίκηση μέχρι τη λειτουργία των θεσμών, από τους οποίους ουδείς εξαιρείται, δυστυχώς.

Κοντολογίς, είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα για την πορεία και το μέλλον του τόπου, η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που από τις αρχές τις δεκαετίας του 2000, έχω ονομάσει «Ελληνικό πρόβλημα». Είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που είχα συμπυκνώσει λίγο αργότερα σε ένα σύνθημα ό,τι ακριβώς χρειάζεται η χώρα: «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Και μάλιστα, χωρίς καν να έχω φανταστεί το βάθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που μας παρέδωσε το 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ.

Και η Αχαΐα, κύριε Γιαλένιε, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εθνικής προσπάθειας που χρειάζεται να κάνουμε όλοι μαζί. Πολιτικό σύστημα, κοινωνικοί εταίροι και πολίτες. Συγκεντρώνει όλα εκείνα να μεγάλα προβλήματα αλλά και όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν περιφέρεια – παράδειγμα του «Ελληνικού προβλήματος», που με όραμα και σχεδιασμό μπορεί να καταστεί και περιφέρεια – πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Εδώ, γιατί όχι, μπορούμε με δουλειά πολύ βέβαια, να διαμορφώσουμε τους όρους και να δώσουμε το παράδειγμα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Αυτό δηλαδή, που χρειάζεται ουσιαστικά και η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Από το χωράφι και τον γεωργό στον κάμπο που βλέπει ότι οι κόποι του δεν πιάνουν τόπο, τον κτηνοτρόφο που βλέπει το γάλα να χάνει την αξία του, τον επαγγελματοβιοτέχνη που παλεύει σε αντίξοες συνθήκες χωρίς καμιά ικανοποίηση, τον επιχειρηματία που δεν βρίσκει διέξοδο στις αγορές, μέχρι τα πανεπιστήμια που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκτός παραγωγικής δραστηριότητας και αξιόλογες ιδέες που μένουν στα χαρτιά λόγω της ακαμψίας που παρουσιάζουν η διοίκηση και οι θεσμοί.

Σκεφθείτε, να υπήρχαν θεσμοί που λειτουργούν, όραμα και σχέδιο για συνέργειες με καινοτόμα σκέψη και προσανατολισμό στις αναζητήσεις των αγορών, πόσο διαφορετικό θα γινόταν το τοπίο.

 

4. Πως τοποθετείστε στις μετεκλογικές συνεργασίες, που πιθανόν θα καθορίσουν την συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης; Υπάρχουν κόκκινες γραμμές; Έχει βάση το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας για φόβο ακυβερνησίας αν σε πιθανή μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση ισχύσει η απλή αναλογική; 

Καταρχήν ας σταματήσει αυτή η εμμονή με τα κυβερνητικά σενάρια την επόμενη μέρα των εκλογών. Και ας μην απευθύνονται όλοι στο ΚΙΝΑΛ. Θεωρητικά, κι ο ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάσθηκε με τον ακροδεξιό κύριο Καμμένο θα μπορούσε να τα βρει με τη δεξιά Νέα Δημοκρατία.

Κατά την προσωπική μου γνώμη, ένα κόμμα μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμο στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Και για να βρεθούν λύσεις σε κρίσιμα εθνικής σημασίας θέματα δεν χρειάζονται απαραίτητα υπουργικές καρέκλες.

Εξάλλου, εμείς πρώτοι έχουμε αναδείξει την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης για μια σειρά σημαντικά ζητήματα. Ας κληθούν να ανταποκριθούν και οι άλλες δύο πολιτικές δυνάμεις σε μια τέτοια εθνική προσπάθεια. Αν δεν το πράξουν ας αναλάβουν και τις ευθύνες που συνεπάγεται αυτή τους η άρνηση.

Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και ως αντιπολίτευση για τον τόπο. Δεν είναι ανάγκη να συγκυβερνήσουμε μόνο με τη ΝΔ ή μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι και αλλιώς, η συντήρηση είναι ο στρατηγικός μας αντίπαλος.

Ας δούμε επιτέλους τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Άρα, ας στραφούμε στα πραγματικά διακυβεύματα των εκλογών, αυτά που απασχολούν τους πολίτες και την κοινωνία.

Όπως σας είπα και νωρίτερα κύριε Γιαλένιε, αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα ανασυγκρότησης που θα μας απαλλάξει από φαινόμενα τα οποία ευθύνονται για τις παθογένειες που ταλανίζουν τη χώρα, όπως ο πελατειασμός, η γραφειοκρατία, η έλλειψη συνείδησης για το τι σημαίνει δημόσιο συμφέρον, η απουσία αξιοκρατίας και λογοδοσίας. Κακά τα ψέματα, τα φαινόμενα αυτά είναι οριζόντια. Έχουν ρίζες σε όλα τα κόμματα. Και αν θέλουμε ένα διαφορετικό μέλλον για τη χώρα, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα πρέπει να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν πραγματικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη, ευημερία, κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη. Δεν υπάρχει πολίτης, επαγγελματίας, που να μην έχει καθημερινή εμπειρία από όλα αυτά τα κακώς κείμενα. Ας ακούσουμε την αγανάκτησή τους.

Προσωπικά, και έχοντας τώρα στη διάθεσή μου περισσότερο χρόνο, καθώς δεν έχω τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, ξεκινώντας από την Αχαΐα θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για κοινωνικές συμμαχίες που θα στηρίξουν τις μεγάλες αλλαγές που έχουν πραγματική ανάγκη οι πολίτες και η χώρα.