Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Παπανδρέου από το ΕΑΠ: «η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας» | Δήλωση | 26.06.2019

Αχαΐα, 26 Ιουνίου 2019

 

Δηλώσεις του επικεφαλής υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Α. Παπανδρέου,  μετά την επίσκεψη του στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ):

 

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπου συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις με τον Πρόεδρο, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, Κοσμήτορες και εκπροσώπους του Διδακτικού Προσωπικού, για την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο, την πορεία και το μέλλον του.

Κλείνοντας την επίσκεψη του, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που σήμερα βρίσκομαι εδώ, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, έναν πρωτοποριακό θεσμό, που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία είχα την τιμή να είμαι Υπουργός Παιδείας, στα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

Και είμαι υπερήφανος, που τότε ως χώρα είχαμε πρωτοπορήσει, αν αναλογιστεί κανείς ότι, ακόμη και μεγάλα, ονομαστά πανεπιστημιακά ιδρύματα άλλων χωρών, δεν είχαν ακόμη μπει σε αυτό το πεδίο.

Η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια, η ευελιξία, η καινοτομία, η ανοιχτότητα, ήταν ο οδηγός μας για να κάνουμε πράξη ένα όραμα. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά τα καταφέραμε. Ήταν ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, που καταφέραμε στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, να κινηθούμε απελευθερωτικά, έξω από το πλαίσιο μιας κατεστημένης ακαδημαϊκής αντίληψης.

Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και όχι μόνον νέοι σε ηλικία, αλλά νέοι στην καρδιά και το μυαλό, σπούδασαν, απέκτησαν νέες γνώσεις και δυνατότητες.

Είχαν μια δεύτερη ευκαιρία, την αξιοποίησαν και κατέστησαν ισότιμοι απόφοιτοι ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Σήμερα αυτό θεωρείται αυτονόητο. Κάποτε δεν ήταν.

Θα το πω όπως το αισθάνομαι: το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ελλάδας που πρωτοπορεί, της Ελλάδας που δημιουργεί, της Ελλάδας που σπάει τα τυραννικά όρια που θέτουν κατεστημένες αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Το ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, μας δείχνει το μέλλον.

Το ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ως ένας δυναμικός θεσμός, είναι και ένας πολιορκητικός κριός, για να γκρεμίσουμε τα τείχη που κρατούν περίκλειστη, μια αναιμική Ελλάδα.

Το ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ήταν μια ΑΝΟΙΞΗ, στην οποία κατέφυγαν πολλοί δημιουργικοί Έλληνες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Γνωρίζω ότι, πολλές κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν τις δυνατότητες αυτού του θεσμού και άλλες θέλησαν και επιδίωξαν την κατάργησή του. Κάποιες φορές μάλιστα, στο όνομα δήθεν προοδευτικών επιλογών. Κάποιες άλλες, θέλησαν να το αλώσουν δια του πιο επικίνδυνου ιού, του πελατειασμού.

Λυπάμαι, αλλά ο θεσμός από την ίδρυσή του, είχε οικοδομηθεί πάνω σε στέρεη προοδευτική βάση. Αυτήν υπερασπιζόμαστε.

Γι’ αυτό, το ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί, να καταστεί μια απολύτως αυτόνομη θεσμικά πανεπιστημιακή μονάδα, αλλά, απαλλαγμένη από τα βάρη ενός τυπικού ελληνικού πανεπιστημίου, το οποίο λυμαίνονται συμφέροντα και κατεστημένα.

Και εδώ, η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας.

Θέλω να κλείσω με μια ευχή: να γίνει το ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ τα επόμενα χρόνια, ένα σύγχρονο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, ζηλευτό, αλλά και επιλέξιμο από νέους και μεγαλύτερης ηλικίας συνανθρώπους μας από ολόκληρο τον κόσμο.

Να γίνει ένας από τους φάρους που θα σηματοδοτούν στους ταξιδιώτες όλου του κόσμου την πορεία προς μια Προοδευτική Ελλάδα, αλλά και την πορεία της Ελλάδας στον κόσμο.»

IMG_0017

IMG_0039

IMG_0092

IMG_0102

IMG_0105

IMG_9963

IMG_9987

IMG_0166

Διαβάστε επίσης