Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Oμιλία στη Νομαρχιακή Συνέλευση Ιωαννίνων

“Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι. Με αυτή την δυναμική παρουσία τόσων φίλων και μελών, θα μπορέσουμε ξανά να χτίσουμε μια νέα ενότητα και δύναμη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και θα γίνουμε εμείς και είμαστε εμείς το μεγάλο μεταρρυθμιστικό Κίνημα, το μεγάλο μεταρρυθμιστικό κύμα στη χώρα μας για να κάνουμε τομές για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Και βέβαια είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ στα Γιάννενα. Είναι χαρά και η επιλογή να έρθω εδώ, σ’ αυτή τη Νομαρχιακή Συνέλευση, την πρώτη αυτής της ιδρυτικής μας περιόδου, των νέων Δημοτικών Οργανώσεων.

Με συνδέουν πολλοί δεσμοί με τα Γιάννενα, δεσμοί και καταγωγής. Όχι μόνο το Καλέντζι των Ιωαννίνων είναι η μητέρα του Καλεντζιού της Αχαΐας, αλλά και ο προπάππους μου και η γιαγιά ήταν από τα Γιάννενα. Ήρθαν εδώ στα Γιάννενα σε δύσκολες στιγμές τότε της Ελλάδας, επί Τουρκοκρατίας, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και συνέβαλλαν τότε και στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Είναι λοιπόν στενοί οι δεσμοί.

Θυμάμαι πάντα που και ο Ανδρέας Παπανδρέου, πόσο αγαπούσε την περιοχή, αλλά εγώ την Ήπειρο την έμαθα από έναν πολύ καλό φίλο που μας γυρνούσε στα χωριά, στα βουνά, στον Βίκο και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, τον Κάρολο Παπούλια, τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι, σήμερα στα Γιάννενα έχουμε την πρώτη Νομαρχιακή Συνέλευση Ανασυγκρότησης του Κινήματος. Όπως αυτή και οι άλλες Δημοτικές και Νομαρχιακές Συνελεύσεις, δείχνουν τον δυναμισμό του χώρου μας, της δημοκρατικής αυτής παράταξης.

Ξέρουμε ότι οι ημέρες της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή είναι μετρημένες. Ξέρουμε ότι σύντομα, στις επόμενες εκλογές θα είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Δε μας αρκεί όμως να κερδίσουμε τις εκλογές. Εμείς θα είμαστε την επόμενη ημέρα έτοιμοι να κάνουμε τομές και αλλαγές στη χώρα. Πάλι να είναι μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη το ΠΑΣΟΚ υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Δεν θα γίνουμε εμείς σαν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεν κατάφερε στους τελευταίους 15 μήνες να προχωρήσει την Ελλάδα μπροστά αλλά καθημερινά οπισθοδρομεί η χώρα μας με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς, γι αυτό ακριβώς δημιουργούμε ένα Κίνημα και πάλι που είναι βασισμένο στην ενότητα του ελληνικού λαού, στις πλατιές αυτές συνελεύσεις, στη λαϊκή συμμετοχή, τη συμμετοχή του πολίτη, για να είμαστε και πάλι δύναμη τομών και αλλαγών.

Γίνονται 940 Ιδρυτικές Δημοτικές Συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, πάνω από 60 Νομαρχιακές Συνελεύσεις, και καλώ όλους εδώ απ’ τα Γιάννενα, να πάρουν μέρος μια έκκληση προς όλη την Ελλάδα και όλο τον ελληνισμό όπου έχουμε Οργανώσεις, να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες αυτή την εβδομάδα και στο τέλος της εβδομάδας στις εκλογικές διαδικασίες. Για να αναδείξουμε τα νέα όργανα αυτού του Κινήματος με τα οποία θα δώσουμε τις επόμενες μάχες στη χώρα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης δημιουργούνται για πρώτη φορά 15 περιφερειακές συνελεύσεις – συνέδρια, όργανα, τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν πια σε μια ευρύτερη περιφερειακή ανάπτυξη τη χώρα μας.

Εμείς αλλάζουμε. Αλλάζουμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν και οι σταθερές μας αξίες, αυτές οι οποίες δεν αλλάζουν. Αυτές που μας σηματοδοτούν, αυτές που δίνουν την ταυτότητα σε εμάς στις γενιές που πάλεψαν, πολλές γενιές, που πάλεψαν για την Ελλάδα, από την Εθνική Αντίσταση, από το 1-1-4, από την εποχή της δικτατορίας, τον απελευθερωτικό αγώνα, τη νέα γενιά της αλλαγής, τη γενιά του Πολυτεχνείου και τη σημερινή νέα γενιά.

Είναι οι αξίες του πατριωτισμού, είναι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, είναι αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής, είναι οι αξίες της διαφάνειας, του ελέγχου της εξουσίας από τον πολίτη, το να λογοδοτεί η κάθε εξουσία στον πολίτη.

Αυτές είναι οι αξίες μας. Και όταν παραστρατήσαμε απ’ αυτές τις αξίες, τότε μας επέκρινε και πολλές φορές μας καταδίκασε ο ελληνικός λαός. Κι αυτή η ιδρυτική και πάλι συνέλευση εδώ και σε όλη τη χώρα, είναι ακριβώς να επαναβαπτιστούμε με τις διαχρονικές αξίες του Κινήματός μας, να πάρουμε δύναμη όλοι μας για τους αγώνες, για την Ελλάδα των αξιών, για το Κίνημα των αξιών.

Όταν μιλάμε για το Κίνημα των αξιών, την Ελλάδα των αξιών, μιλάμε και για την Ευρώπη των αξιών, και θα ήθελα να ξεκινήσω από ένα σημαντικό γεγονός που μας επηρεάζει, το χθεσινό δημοψήφισμα στη Γαλλία. Μας επηρεάζει. Βεβαίως ήταν βαθιά διχασμένη η Γαλλία πάνω στο ζήτημα αυτό, αλλά πώς μας επηρεάζει εμάς;

Πρώτα απ’ όλα εάν δεν υπάρξει Σύνταγμα για την Ευρώπη, θα πάμε πίσω στη συνθήκη της Νίκαιας. Τι σημαίνει αυτό για μας; Πρώτα απ’ όλα αυτή η συνθήκη δεν έχει τις ρήτρες για τις οποίες εμείς παλέψαμε σαν ΠΑΣΟΚ, σαν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, για να μπούνε μέσα στο Σύνταγμα. Ρήτρες για την ασφάλεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα θυμόσαστε από πολύ παλιά, ο Ανδρέας Παπανδρέου πάλευε για να μπορέσει και η συμμαχία που λέγεται ΝΑΤΟ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να εγγυηθούν τα σύνορα των μελών της. Και δεν το είχαμε πετύχει.

Καταφέραμε μετά από πολλά χρόνια αγώνα να ενταχθεί μέσα στο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υπό συζήτηση και υπό ψηφοφορία Σύνταγμα, η ρήτρα αλληλεγγύης, που λεει ρητά ότι εάν δεχθεί μια χώρα επίθεση, όλες οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να συμβάλουν, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά για την ακεραιότητα αυτής της χώρας.

Ήταν μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η ρήτρα δεν υπάρχει στην παλιά συνθήκη της Νίκαιας.

Δεύτερον, δεν θα έχει το λόγο που θέλαμε το Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντα κοντά στον πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το Σύνταγμα το καινούργιο ενίσχυε το ευρωκοινοβούλιο.

Τρίτον, θέλαμε πιο ισχυρή εξωτερική πολιτική. Και το Σύνταγμα δημιουργούσε τη θέση Υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να έχει η Ε.Ε. μια ενιαία φωνή, όσο γινόταν, πιο ισχυρή. Δεν υπάρχει σήμερα στη συνθήκη της Νίκαιας ένας υπουργός Εξωτερικών.

Τέταρτον, το νέο Σύνταγμα είχε τα δικαιώματα του πολίτη αναβαθμισμένα, την κοινωνική ρήτρα, την κοινωνική συνοχή, το δημοκρατικό δικαίωμα να ελέγχει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Επιτροπή. Δικαιώματα πεποίθησης θρησκευτικής, πολιτικής, δημοκρατικής που διασφαλιζόντουσαν από το νέο Σύνταγμα. Αυτό δεν υπάρχει.

Υπάρχει μια δεύτερη σημαντική επίπτωση οικονομική. Με το ΟΧΙ της Γαλλίας θα υπάρξει μια εσωστρέφεια. Μπορεί να υπάρξει ο φόβος, ο καθένας να ξαναμπεί στο καβούκι του το εθνικό, εκεί που η Ευρώπη συνένωνε τους λαούς και τα κράτη, να ξαναγυρίσουμε στις εθνικές μας γωνιές. Αυτό θα συμβάλει δυστυχώς αρνητικά για τη χώρα μας, δημιουργώντας νέες ανισότητες με το φρενάρισμα της διαδικασίας της οικονομικής σύγκλισης και πιθανώς τη μείωση σημαντικών δαπανών για επενδύσεις σε περιοχές και περιφέρειες της Ευρώπης που είναι πιο πίσω από τις πιο δυναμικές οικονομίες, όπως είναι και η Ήπειρος. Γι’ αυτό θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, εάν δεν κινηθεί η σημερινή κυβέρνηση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε τη σημερινή κυβέρνηση να κινείται ούτε για το Γ΄, αλλά ούτε και το Δ΄ ΚΠΣ.

Εμείς διασφαλίσαμε σημαντικότατα ποσά για τον ελληνικό λαό με σκληρότατες μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το Γ΄ ΚΠΣ και έρχεται η Ν.Δ. και συζητά στο πόσο θα δώσει πίσω. Από 200 μέχρι 700 εκατομμύρια διάβασα σήμερα, πιθανώς να δώσει η ελληνική κυβέρνηση πίσω. Σκεφτείτε 700 εκατομμύρια τι θα σήμαιναν για μια περιοχή σαν την Ήπειρο. Και αυτά είναι τα διαχειριστικά, αλλά και τα πολιτικά λάθη της Ν.Δ.

Αλλά και πού είναι στη διαπραγμάτευση για το αύριο για, το Δ΄ ΚΠΣ τι κάνει; Απούσα είναι η κυβέρνηση από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Την καλούμε λοιπόν άμεσα μετά από το δημοψήφισμα και το ΟΧΙ στη Γαλλία να κινηθεί, διότι διακυβεύονται σημαντικότατα συμφέροντα για το μέλλον αυτού του τόπου, το μέλλον των παιδιών μας.

Τρίτον, η διεύρυνση. Το ΟΧΙ της Γαλλίας πολλοί θα το συνδυάσουν με το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ κάναμε ακρογωνιαίο λίθο την πορεία των Βαλκανίων και της Τουρκίας και της Κύπρου βεβαίως, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως την ένταξη των χωρών και λαών αυτών σε μια κοινότητα αξιών, σε μια κοινότητα που όλοι δεχόμαστε τους ίδιους κανόνες, τις ίδιες αξίες. Αυτό δεν λέμε στην Τουρκία; Να συμφωνούνε και να δέχονται το διεθνές δίκαιο; Αυτό δεν λέμε στους γείτονές μας; Να τηρούνε τα βασικά στοιχειώδη των δημοκρατικών διαδικασιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τη μειονότητά μας, τη χρηστή διοίκηση, την καλή γειτονία. Αυτές τις βασικές αρχές της Ευρώπης, αυτές τις βασικές αρχές στην Ευρώπη των κοινών αξιών, εμείς τις κάναμε πυξίδα για τις χώρες αυτές με την πολιτική μας.

Και έτσι ξέραμε ότι με την πυξίδα αυτή, αυτές οι χώρες θα αλλάζανε. Μια επανάσταση στις χώρες αυτές ειρηνική. Κι αυτό προσέφερε η Ευρώπη για τις περιοχές που εντάχθηκαν, τις νέες χώρες, πρώην κομμουνιστικές από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, πόσο μάλλον Βαλκάνια, Τουρκία και βεβαίως την Κύπρο που ανοίξαμε το δικαίωμα να ελπίζει, έστω και εάν δεν πέτυχε λόγω και των λαθών της κυβέρνησης αυτής.

Για την επίλυση του Κυπριακού ανοίξαμε το δικαίωμα στο να ελπίζει ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος ότι μπορούν να ζήσουν, να συμβιώσουν ειρηνικά μέσα σε ένα ενιαίο κράτος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η μεγάλη αλυσίδα, αυτός ο μαγνήτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρέπει να σταματήσει λόγω του «όχι» της Γαλλίας. Διότι είναι πολλοί που λένε, επειδή είπανε «όχι» στη Γαλλία, δεν μπορεί να γίνει διεύρυνση, επειδή δεν προβλέπει η Συνθήκη της Νίκαιας τι θα κάνουμε με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και με την Τουρκία.

Και εδώ η κυβέρνηση ήταν απούσα. Πού είναι η κυβέρνηση σε όλο το θέμα της ένταξης των Βαλκανίων, της ένταξης της Τουρκίας; Είναι απλός παρατηρητής ο κ. Καραμανλής, όπως ήταν τουρίστας στη Λουκέρνη στις εξελίξεις τις ευρωπαϊκές. Και είναι το ΠΑΣΟΚ, είμαστε εμείς, που διαμορφώσαμε το πλαίσιο το καινούργιο γι αυτές τις χώρες. Και δε μπορούμε να αφήσουμε αυτό το πλαίσιο στην τύχη του.

Καλούμε και εδώ την κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα και να πει συγκεκριμένα ότι το «όχι» στη Γαλλία δεν σημαίνει «όχι» στη διεύρυνση. Πρέπει να συνεχίσει η διεύρυνση της περιοχής. Πρέπει να ενταχθούν τα Βαλκάνια, πάντα υπό όρους, για να υπάρξει αυτή η κινητικότητα. Αλλιώς θα έχουμε αποσταθεροποίηση, θα έχουμε προβλήματα στην Κύπρο, θα έχουμε περισσότερα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα έχουμε αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.

Γιατί όμως αυτό το «όχι»; Με ρωτούν πολλοί, γιατί ψήφισαν στη Γαλλία «όχι». Βεβαίως, αυτοί που ψήφισαν «όχι» είχαν τελείως διαφορετικές απόψεις. Από τη μια ήταν εκείνοι που έλεγαν «όχι στην Ευρώπη» και ψήφισαν «όχι στο σύνταγμα» και απ’ την άλλη, και ένα μέρος των σοσιαλιστών, που λέγανε «ναι στην Ευρώπη αλλά περισσότερη Ευρώπη» και ψήφισαν, δυστυχώς, «όχι στο σύνταγμα».

Αλλά πίσω απ’ αυτό κάτι άλλο κρύβεται, το οποίο μας ενδιαφέρει κι εμάς. Στον κόσμο γίνονται μεγάλες αλλαγές. Τις βλέπουμε, εδώ η Ήπειρος τις έχει ζήσει. Πέσανε τα σύνορα, είχαμε την προσφυγιά, είχαμε τους μετανάστες, άνοιξαν οι οικονομίες εκεί που δεν υπήρχαν, εκεί που ήταν κλειστά τα σύνορα με την Αλβανία, με τα Σκόπια, με τη Βουλγαρία και με την Τουρκία.

Γίνονται κοσμοϊστορικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο. Τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν την παραγωγική βάση. Εξελίξεις στο εμπόριο. Ανοίγουν τα σύνορα. Πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Είμαστε εκτεθειμένοι σε πολύ πιο έντονο ανταγωνισμό. Μα ο αγρότης μας με το προϊόν του, μα ο βιομήχανος και η βιομηχανία και ο εργαζόμενος με το βιομηχανικό προϊόν, μα ο τουρισμός μας με ανταγωνισμό από άλλες χώρες.

Υπάρχουν εξελίξεις στο περιβάλλον. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δημιουργεί φαινόμενα ανησυχητικά για το μέλλον, ιδιαίτερα της Ελλάδας που έχει ένα φυσικό περιβάλλον ξακουστό και πραγματικά πρωτόγνωρο σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα περιβάλλον μεγάλης ομορφιάς, όπως είναι εδώ και στα Γιάννενα.

Γίνονται αλλαγές μεγάλες που φέρνουν και προβλήματα. Εγκληματικότητα, διακίνηση ναρκωτικών, απώλεια εσόδων, ανεργία, προβλήματα ακόμα και στην διατήρηση των πολιτιστικών μας στοιχείων. Αλλά το δίλημμα -και νομίζω αυτό το δίλημμα είχαν και οι Γάλλοι- είναι πώς αντιμετωπίζεις όλες αυτές τις εξελίξεις. Τις αντιμετωπίζεις με έναν συντηρητισμό;

Το δίλημμα, φίλοι και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν είναι αν θα γίνουν αλλαγές, στον κόσμο. Το δίλημμα είναι εάν εμείς οι ίδιοι θα βάλουμε τους όρους των αλλαγών αυτών. Εάν εμείς, η Ελλάδα και οι Έλληνες θα ενταχθούμε σε μια εποχή, νέα εποχή, με τους δικούς μας όρους, με τις δικές μας αποφάσεις, με αποφάσεις που θα παίρνουν οι ίδιοι οι Έλληνες ή θα είναι όροι που θα επιβληθούν εκ των άνω, απ’ έξω, από άλλες δυνάμεις, δυστυχώς.

Κι εδώ, η κυβέρνησή μας, εμείς το ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια παλέψαμε, βεβαίως με μια άλλη συγκυρία τότε ιστορική, γι αυτό το σύνθημα που λέγαμε «Η Ελλάδα στους Έλληνες», που τι σήμαινε τότε: Τότε ήταν να φύγουν οι βάσεις οι αμερικανικές και να μπορεί επιτέλους η Ελλάδα να αποφασίζει για τον εαυτό της.

Σήμερα «Η Ελλάδα στους Έλληνες» σημαίνει ο Έλληνας να έχει όλο και περισσότερες δυνατότητες δικών του αποφάσεων σε μια παγκόσμια κοινότητα και κοινωνία. Αυτό το διασφάλιζε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το προχωρούσε το ΠΑΣΟΚ. Γινόμασταν όλο και πιο συμμετέχοντες με κύρος και με δύναμη στην παγκόσμια Κοινότητα. 25οι στην οικονομική ανάπτυξη. Η χώρα που είχε κύρος στα Βαλκάνια, στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή, στην Μεσόγειο, στην Ευρώπη.

Η χώρα που μπήκε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα που την άκουγαν. Πρώτα ρωτούσαν εμάς εάν οποιαδήποτε χώρα θα κινιόταν στα Βαλκάνια. Ποτέ επί ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε αναγνώριση της FYROM με την συνταγματική της ονομασία εάν δεν είχαν ρωτήσει πρώτα την ελληνική κυβέρνηση. Εδώ την αγνόησαν, προχώρησαν, διότι αυτή η κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει η ίδια τον ρόλο της, το κύρος της, την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο.

Και βεβαίως, εκεί που είχαμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε για την δική μας οικονομία, βεβαίως πάντα αξιολογώντας τις διεθνείς συνθήκες, έρχεται η κυβέρνηση με τη λεγόμενη απογραφή, που κάθε άλλο παρά απογραφή ήταν, απλώς ήταν προσπάθεια δυσφήμισης του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Καραμανλή.

Αλλά δεν κατάλαβε ο κ. Καραμανλής ότι ζούμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια διεθνή κοινότητα όπου η δυσφήμιση της προηγούμενης κυβέρνησης είναι δυσφήμιση της χώρας, είναι δυσφήμιση της Ελλάδας. Και την δυσφήμισε ο κ. Καραμανλής την Ελλάδα και την έβαλε υπό επιτήρηση. Είμαστε υπό επιτήρηση επί εποχής Νέας Δημοκρατίας.

Μας ρωτάνε πολλές φορές «ποια είναι η διαφορά σας;» Κι όμως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Είναι η χώρα μας μπροστά σ’ αυτά τα μεγάλα διλήμματα που έχει η ανθρωπότητα. Πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Η συντηρητική άποψη είναι ότι οι πολίτες δε έχουν λόγο. Η συντηρητική άποψη είναι ότι ο πολίτης είναι στο περιθώριο. Καλλιεργούν την ανασφάλεια, καλλιεργούν τη μιζέρια. Ακόμα και στο μεγάλο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων, το τεράστιο γεγονός για τη χώρα μας. Μίζερα καλλιέργησαν στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου γεγονότος και δεν το αξιοποίησαν. Δημιουργούν απαισιοδοξία, έλλειψη αυτοπεποίθησης,

Θέλουν να παθητικοποιήσουν τον πολίτη. Να καλλιεργήσουν τον ωχαδερφισμό. Να μεταφέρουν τις ελπίδες, τις τύχες μας, το μέλλον μας, να τα εναποθέσουν οι πολίτες σε κάποιον απόμακρο ηγέτη, πάτρωνα, προστάτη με αυταρχική προσωπικότητα. Μια προσωπικότητα που να χαϊδεύει αυτιά, να λέει πολλά καλά και ωραία λόγια αλλά να μην εννοεί τίποτα στην ουσία, να μην αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια την πραγματικότητα. Να καλλιεργεί τον φόβο αλλά να μη δίνει λύσεις στα προβλήματα.

Αυτή είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Και αυτές τελικά οι κυβερνήσεις είναι οι κυβερνήσεις που καταλήγουν σε λύσεις αντιδραστικές, αντιλαϊκές, ενάντια στον πολίτη. Λύσεις σε βάρος του πολίτη, που δημιουργούν νέες ανισότητες, διογκώνουν την ανεργία, την ακρίβεια και αφήνουν τις ασθενέστερες τάξεις πολύ πίσω.

Η άλλη άποψη είναι η προοδευτική, που λεει «ναι, θα γίνουν αλλαγές, πρέπει να γίνουν αλλαγές για να μπορεί η χώρα μας να μπει δυναμικά σε αυτή τη νέα εποχή». Δε μπορούμε να καθίσουμε και να περιμένουμε την τύχη μας, ούτε μπορούμε να πούμε ότι όπως είναι σήμερα ο αγρότης, έτσι θα πάει ή όπως είναι σήμερα η επιχείρηση έτσι θα πάει ή όπως είναι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή η Δημόσια Διοίκηση έτσι θα πάει, «κούτσα-κούτσα» για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της εποχής.

Είναι η εποχή των μεγάλων και τολμηρών αλλαγών. Αλλά το ΠΑΣΟΚ είχε διαμορφώσει τις βάσεις για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Και όχι μόνο να τις κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, αλλά να κάνουμε τις αλλαγές μαζί με την ελληνική κοινωνία και όχι ενάντια στην ελληνική κοινωνία. Να τις κάνουμε μαζί με τον πολίτη και όχι ενάντια στον πολίτη. Να δώσουμε λόγο στον πολίτη, να είναι αυτός που θα είναι ο φορέας των αλλαγών και όχι ο απόηχος των μεγάλων συμφερόντων απέναντι στον ελληνικό λαό.

Μεταρρύθμιση είναι να διασφαλίσουμε ότι τα συμφέροντά μας κατοχυρώνονται σε ένα διεθνές επίπεδο και να προετοιμάσουμε εμείς την Ελλάδα ώστε να συμμετέχει σε αυτή τη νέα εποχή, με επιτυχία και αυτοπεποίθηση.

Εμείς δεν θα μείνουμε πίσω. Θέλουμε και στα αγροτικά μας προϊόντα και στον τουρισμό, στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες μας, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό μας, να διασφαλίσουμε και την απασχόληση και το Ασφαλιστικό και τις σοβαρές υποδομές στην περιφέρεια και την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Πώς το κάνανε άλλες χώρες αυτό; Όχι με τον φόβο, όχι με το να βάλουμε τον κόσμο στο περιθώριο. Ας πάρουμε τη Σκανδιναβία, που θεωρούνται ότι είναι οι πιο πετυχημένες χώρες, η Φιλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία. Αυτοί άλλαξαν, αλλά δεν άλλαξαν εις βάρος της ασφάλειας του πολίτη. Άλλαξαν διότι συζήτησαν τα προβλήματα με τον πολίτη και ήταν ο πολίτης οποίος στήριξε τις αλλαγές.

Άλλαξαν και κράτησαν και αναβάθμισαν το σύστημα πρόνοιας, το σύστημα της περίθαλψης, το σύστημα της παιδείας, για να μπορεί να είναι ισχυρός ο πολίτης να αντιμετωπίσει τις νέες εξελίξεις χωρίς φόβο, με αυτοπεποίθηση και με τις αναγκαίες δεξιότητες και προστασία. Προστασία για να μπορεί να αλλάξει.

Εκεί είναι η μεγάλη διαφορά. Εμείς λέμε ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν, μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν. Να γίνουν με συναίνεση και με κοινωνική συνοχή και με βοήθεια. Και αν κάποιος έχει δυσκολίες, πρέπει να είναι η πολιτεία, πρέπει να είναι το κράτος που θα έρθει να τον βοηθήσει να τον κρατήσει κοντά του, να τον στηρίξει. Εμείς δε θέλουμε προνόμια για τους λίγους, θέλουμε δικαιώματα για τους πολλούς.

Θέλουμε να βοηθήσουμε τον καθέναν να έχει σωστή παιδεία, σωστή υγεία και δικαιώματα για το μέλλον. Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής ήρθε με πολλές υποσχέσεις. Αλλά ο κ. Καραμανλής τι έκανε που δεν θα κάνουμε εμείς: Ο κ. Καραμανλής, δεν διαμόρφωσε και δεν ανέδειξε τις δικές του δυνάμεις, δεν διαμόρφωσε δικές του δυνάμεις ως παράταξη, ως πρόσωπο, για να προετοιμαστεί σοβαρά για την διακυβέρνηση της χώρας. Απλώς, εκμεταλλεύτηκε τις δικές μας αδυναμίες.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν ένα πρόγραμμα για το μέλλον, ήταν πρόγραμμα βασισμένο στις δικές μας αδυναμίες και στα δικά μας προβλήματα. Και πράγματι υπήρχαν, γι αυτό κάνουμε την ανασυγκρότηση, γι αυτό αλλάζουμε κι εμείς.

Αλλά αυτή είναι η διαφορά μας. Η Νέα Δημοκρατία και η Δεξιά ποτέ δεν κατάφερε να είναι μεταρρυθμιστική δύναμη σ’ αυτή τη χώρα, ποτέ δεν κατάφερε και η ίδια ν’ αλλάξει. Κάτι περιμέναμε ν’ αλλάξει, λέγαμε «άντε, για να δούμε», κι εμείς ακόμα που είμαστε ΠΑΣΟΚ -με πάρα πολλούς έχω μιλήσει- λέγανε «εντάξει, ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ, για να δούμε τι θα μας κάνει ο κ. Καραμανλής μήπως κάτι φέρουν κι αυτοί, μήπως κάτι αλλάξανε».

Και όμως, κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι πάνε μόνο προς τα πίσω με τη λογική των πελατειακών σχέσεων, να διορίζουν τα «γαλάζια παιδιά», να χτυπάνε τον εργαζόμενο λαό με την ακρίβεια.

Φίλες και φίλοι, ο κ. Καραμανλής έλεγε ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς 5%, θα βελτίωνε το επιχειρηματικό κλίμα, θα έφερνε ξένες επενδύσεις, θα μείωνε το κράτος, θα έφερνε αξιοκρατία, θα καταπολεμούσε τη διαφθορά, θα εξοικονομούσε, λεει, καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία, 10 δις ευρώ.

Εδώ δυστυχώς δεν ξέρει πώς καν να διαχειριστεί το Γ΄ ΚΠΣ και αντί να κερδίζει 10 δις, χάνει και αυτά που είχαμε ο κ. Καραμανλής, αυτά που είχε ο ελληνικός λαός. Παρά τα προβλήματα η Ελλάδα έδειχνε ότι πήγαινε μπροστά. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τις επενδύσεις, με τις εντυπωσιακές υποδομές σε πολλές περιοχές.

Είχε υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής πολλά και θα μπορούσαμε μάλιστα και εμείς να συμβάλουμε. Το είχα πει από την πρώτη ημέρα όταν έγινε η συζήτηση στη Βουλή για το κυβερνητικό πρόγραμμα, τις προγραμματικές δηλώσεις. Είχα πει, είμαι έτοιμος κ. Καραμανλή να βάλω και εγώ πλάτη ως ΠΑΣΟΚ, διότι εμείς πρώτον νοιαζόμαστε για την χώρα, η Παράταξή μας είναι για να υπηρετήσει τη χώρα.

Θέλετε να χτυπήσουμε την διαφθορά; Πρώτοι εμείς, διότι η διαφθορά χτυπάει τον απλό πολίτη, που δεν έχει τα μέσα, που δεν έχει τα χρήματα, που δεν έχει τις δυνατότητες και βοηθάει τα μεγαλύτερα συμφέροντα.

Θέλετε ν’ αλλάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα; Πρώτοι εμείς να μπούμε στη διακομματική, να συμβάλουμε σε μεγάλες τομές.

Θέλετε συναίνεση στην εξωτερική πολιτική; Πρώτοι εμείς, διότι θέλουμε να πάει μπροστά η Ελλάδα.

Θέλετε να βοηθήσουμε στη δημόσια διοίκηση; Πρώτοι εμείς να χτυπήσουμε την γραφειοκρατία, να γίνει αποκέντρωση σ’ αυτό το τόπο. Κάναμε εμείς πολλά σαν ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τα κάναμε όλα και σ’ αυτά εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, να προχωρήσουμε μεγάλες αλλαγές.

Τι έκανε όμως η Νέα Δημοκρατία, για την διαφθορά; Καταθέσαμε εμείς προτάσεις, ούτε καν μας άκουσε η Νέα Δημοκρατία, γιατί εν τέλει δεν ενδιαφέρεται για το ζήτημα αυτό, ενδιαφέρεται να στηρίξει δικά της συμφέροντα από εδώ και από εκεί. Και γι’ αυτό έμπλεξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι εμείς τους προειδοποιήσαμε ότι θα έχουν τεράστια προβλήματα και σήμερα υποχωρεί ο κ. Καραμανλής σ’ αυτή τη δέσμευση γιατί «τα έχει κάνει θάλασσα» μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό το ζήτημα.

Στη δημόσια διοίκηση; Τους είπαμε, εμείς κάναμε ΑΣΕΠ, εμείς κάναμε αποκέντρωση, εμείς φέραμε την αξιοκρατία. Σύμφωνοι. Υπήρχαν προβλήματα. Αλλά προχωρήστε παραπέρα, μπροστά. Αντί να μας ακούσουν, εν μια νυκτί αλλάξανε όλους τους προϊστάμενους με νεοδημοκράτες στο χώρο της παιδείας, στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και φέρανε τους “Χούπηδες”, για να βάζουν τα παιδιά τους τα γαλάζια από την πίσω πόρτα.

Τους είπαμε στην εξωτερική πολιτική να σας βοηθήσουμε. Στο μεγάλο θέμα της Κύπρου, ενώ ο Τάσος Παπαδόπουλος ο Πρόεδρος της Κύπρου με έπαιρνε καθημερινώς -αντιπολίτευση τότε εμείς- για να με ρωτήσει, να με συμβουλευτεί και να μου ζητήσει και βοήθεια και παρεμβάσεις, δεν υπήρξε καμιά μα καμία, επαφή από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών που χειριζόταν τα θέματα μέχρι και την τελευταία στιγμή. Καμία επαφή, παρά μόνο μετά, αφού έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις.

Γιατί; Θέλατε συναίνεση ή μήπως απλώς δεν θέλετε καν ν’ ασχοληθείτε με τα μεγάλα προβλήματα γιατί φοβόσαστε το κόστος, φοβόσαστε να τολμήσετε να προχωρήσετε όταν το ΠΑΣΟΚ πάλεψε για το Κυπριακό, γιατί ήταν και στην Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, η αλλαγή των συσχετισμών και η λύση του Κυπριακού με τον πιο δίκαιο τρόπο.

Και βεβαίως και στην παιδεία, μπήκαμε στη Διακομματική, στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας αλλά και εκεί ποια ήταν η συζήτηση; Μόνο για την αξιολόγηση για την οποία συμφωνούμε, αλλά καμία, μα καμία ουσιαστική τομή στο χώρο της παιδείας.

Φίλες και φίλοι, τώρα που τα έχουν βρει σκούρα, τώρα που ψάχνουν μετά από τα μεγάλα τους λάθη, με την ακρίβεια, με τις φορολογικές επιθέσεις στον έλληνα πολίτη, με την έλλειψη των εσόδων που υπάρχουν από την διάλυση του ΣΔΟΕ -ξέρω δεν είναι το πιο δημοφιλές σώμα, αλλά όταν διαλύεις ένα σώμα το οποίο λειτουργεί και δεν το αντικαθιστάς με κάποιο άλλο καλύτερο, τότε χάνεις τα έσοδα και τώρα ο ΣΔΟΕ θα επιτίθεται επί δικαίων και αδίκων και αυτός που τελικά θα πληρώσει, είναι ο καλοπληρωτής, ο σωστός πολίτης θα πληρώνει με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και όχι ο κακοπληρωτής. Αυτή είναι η πολιτική, η κακή διαχείριση και οι κακές πολιτικές αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας- και τώρα που δεν έχουν τα λεφτά, που βλέπουν ότι η οικονομία έχει κατήφορο, ψάχνουν να βρούνε λύσεις.

Μια λύση γι’ αυτούς είναι, να πουλήσουν γρήγορα-γρήγορα κρατική περιουσία. Και εμείς το κάναμε, αλλά το κάναμε με διαφάνεια, το κάναμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το κάναμε για να φτιάξουμε αγορές ανταγωνιστικές.

Εμάς ως σοσιαλιστικές καμιά φορά μας κατηγορούν λεει, γιατί μιλάμε για αγορές. Μα με συγχωρείτε, οι ανταγωνιστικές αγορές, είναι κάτι που είναι ενάντια στο σοσιαλισμό, ενάντια στον πολίτη στη χώρα μας;

Εάν ο πολίτης έχει δικαίωμα να επιλέξει ένα καλύτερο προϊόν και πιο φθηνό, ποιος κερδίζει; Κερδίζει ο πολίτης, κερδίζει ο φτωχότερος, κερδίζει ο ασθενέστερος, ή όχι;

Να φτιάξουμε λοιπόν πραγματικά αγορές που θα εξυπηρετούν τον κάθε πολίτη, ώστε να μπορεί να έχει σωστές ποιοτικές επιλογές. Να είναι επιλογές φθηνές και σωστές και ποιοτικές, στις υπηρεσίες και στα προϊόντα. Αλλά όχι αυτές οι αλλαγές, να γίνουν για να βοηθηθούν κάποιοι, όπως παλιότερα η Νέα Δημοκρατία, και η ΕΡΕ βεβαίως παλαιότερα, έδινε τα θαλασσοδάνεια για να βοηθήσει κάποιους επιχειρηματίες. Όχι να γίνουν αλλαγές οι οποίες θα αναβαθμίσουν σημαντικούς φορείς όπως τον ΟΤΕ, και όχι να γίνουν αλλαγές που θα πληρώσει όχι ο ΟΤΕ ο ίδιος, αλλά θα πληρώσει ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος.

Εγώ κατανοώ την ανάγκη συνδικαλιστών και μέσα στον ΟΤΕ, να γίνουν αλλαγές, να διασφαλίσουν και τη δική τους θέση. Αλλά θέλω να ξέρετε ότι, επιτέλους, αυτό το Κίνημά μας, το ΠΑΣΟΚ, είναι για να ενώσει τον ελληνικό λαό. Και εμείς ενώνουμε τον ελληνικό λαό πάνω σε αξίες. Στο κοινό μας συμφέρον, στις κοινές μας αξίες, στους κοινούς μας στόχους, το δημόσιο συμφέρον. Αυτό το οποίο είχε πάθει το ΠΑΣΟΚ σε παλιότερες εποχές και για το οποίο πιστεύω ότι μας καταδίκασε ο ελληνικός λαός -ένα κομμάτι του ελληνικού λαού γιατί το 41% είναι πολύ μεγάλο και θετικό αποτέλεσμα- ήταν ότι είχε διασπαστεί ο ΠΑΣΟΚ σε μικρά φέουδα, σε μικρές συντεχνίες, σε μικρούς παράγοντες, που θέλανε να οικειοποιηθούν και να ιδιοποιηθούν το ΠΑΣΟΚ, να πάρουν την σφραγίδα και να πουν αυτό είναι δικό μου.

Δεν είναι κανενός το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είναι δικό σας το ΠΑΣΟΚ και θέλουμε εσείς να το πάρετε στα χέρια σας. Γι’ αυτό λέμε και στους συνδικαλιστές μας, ναι, να στηρίξουμε τον αγώνα τους, να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και αυτοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο φέουδου, ή σε ένα πλαίσιο συντεχνιακό.

Τι σημαίνει συντεχνιακό; Σημαίνει, κοιτάω τα δικά μου στενά συμφέροντα και δεν με ενδιαφέρει αν το δημόσιο συμφέρον ηττηθεί.

Επιτέλους, το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που θα ξαναενώσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη βάση αξιών, όπου και το συνδικαλιστικό κίνημα θα παλέψει για τις ευρύτερες αξίες της κοινωνίας μας, όχι για τις μικροσυντεχνιακές λογικές. Θα πρέπει να σπάσουν οι μικροσυντεχνιακές λογικές.

Όπως φτιάχνουμε το κίνημα αξιών για το ΠΑΣΟΚ, έτσι εμείς θα δώσουμε νέα προοπτική στο συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα, για να γίνουν κινήματα αξιών. Κινήματα αξιών που βλέπουν το γενικό δημόσιο συμφέρον.

Και θα ενώσουμε τις δυνάμεις αυτές, όχι μόνο για να είναι κίνημα αξιών, για να είμαστε δυνατοί εμείς. Γιατί εμείς θέλουμε να είμαστε δυνατοί, θέλουμε ο λαός να είναι δυνατός, θέλουμε ο εργαζόμενος να είναι δυνατός, θέλουμε ο αγρότης να είναι δυνατός, θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι δυνατή, θέλουμε ο εκπαιδευτικός, ο επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, να είναι δυνατοί.

Γιατί όταν είναι δυνατοί μπορούμε να διεκδικήσουμε, όταν είμαστε δυνατοί μπορούμε να γίνουμε δύναμη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Μπορούμε να χτυπήσουμε συμφέροντα. Μπορούμε να συγκρουστούμε και θα συγκρουστούμε με συμφέροντα και με νοοτροπίες παλιές. Δεν θα μείνουμε παθητικοί. Γι’ αυτό δημιουργούμε αυτό το Κίνημα, το ισχυρό, το ενωμένο και πάλι. Να ξαναενώσουμε τον ελληνικό λαό. Να ξαναενώσουμε τις τοπικές δυνάμεις μας, να ξαναενώσουμε τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, αλλά σε μια πλατφόρμα, σε ένα πλαίσιο, σε μια πολιτική, που είναι υπέρ του ευρύτερου κοινού συμφέροντος και υπέρ των μεγάλων αλλαγών στην χώρα μας.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία κοιτάει πώς να εξαγοράσει, να κάνει μικροπαιχνίδια, πελατειακά, να μπορεί να εξαγοράσει συνειδήσεις. Μια πελατειακή λογική που και αυτή είχε έρθει σε ένα βαθμό και στο δικό μας Κίνημα.

Ξέρετε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην πολιτική μου ζωή ήταν όταν ερχόντουσαν οι γονείς ενός παιδιού στο γραφείο μου και το παιδί ήταν από πίσω, συνήθως κρυβότανε κιόλας, φοβότανε και λέγανε, «το παιδί μου δεν έχει δουλειά, δώσε του δουλειά γιατί πρέπει κάπου να βολευτεί».

Αλλά για σκεφθείτε τι ακριβώς σήμαινε αυτό. Ερχόταν οι γονείς και όπως σας λεω ντρεπόταν και το παιδί, γιατί δεν ήθελε να το δείξει αυτό και έλεγε ο γονιός και έλεγε και ο βουλευτής. Εγώ θα πάρω τα λεφτά του ελληνικού λαού, θα βάλω το δικό σου παιδί και θα εξαγοράσω την δική σου συνείδηση, την δημοκρατική συνείδηση.

Θα μου πείτε, έτσι γινότανε η πολιτική τόσα χρόνια, τόσες γενιές. Δεν είναι διαφθορά αυτό, δεν διαφθείρουμε την συνείδηση του νέου ανθρώπου; Είναι αυτή αξιοκρατία;

Βέβαια θυμάμαι όταν πρωτοαναλάβαμε το ’81 που υπήρχε μια λογική πίεση, 30, 40 χρόνια φακελώματος, 30, 40 χρόνια κυνηγητού, 30, 40 χρόνια ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ήταν στο περιθώριο και προσπαθήσαμε σε ένα βαθμό και ίσως ήταν και δικαιολογημένο, να αποκαταστήσουμε πολλές γενιές που είχαν αδικηθεί. Αλλά από κάποια στιγμή και μετά, ήμασταν εμείς οι νεώτεροι βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ που παλέψαμε να έρθει το ΑΣΕΠ, να έρθει η αξιοκρατία, για να μπορούμε να πούμε και πάλι, όχι προνόμια στους λίγους, αλλά δικαιώματα σε όλους.

Ναι, θέλω το κάθε παιδί του Έλληνα, να μπορεί να έχει προοπτική για σπουδές, για πανεπιστήμιο, για απασχόληση, για υγεία, να μην χρειάζεται να σκύβει το κεφάλι, να παίρνει το χαρτάκι για να μπαίνει στο νοσοκομείο, ή να παίρνει την άδεια, ή να μπαίνει σε κάποια καλή θέση.

Αυτή ήταν η λογική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η λογική της δεξιάς που θέλανε πάντα τον ελληνικό λαό να σκύβει το κεφάλι, να τον εξαγοράζουν, αντί να του δίνουν προοπτική, αυτοπεποίθηση και μέλλον και αυτό ακριβώς κάνει και η Νέα Δημοκρατία σήμερα. Θέλει να εξαγοράσει και το εργατικό κίνημα από εδώ και από εκεί χωρίς να κάνει τομές. Να ξεπουλήσει κομμάτια σημαντικά της δημόσιας περιουσίας, χωρίς διαφάνεια, χωρίς σωστούς κανόνες και χωρίς προοπτική, για το πού ακριβώς αυτά τα λεφτά θα επενδυθούν. Για να μπαλώσει τρύπες από τα λεφτά που χάνει καθημερινά από την κακή διαχείριση της οικονομίας.

Φίλες και φίλοι, εμείς δεν θα προχωρήσουμε έτσι, δεν θα προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο. Και εμείς θα αλλάξουμε τη χώρα. Θα αλλάξουμε τη χώρα. Και θέλω και πάλι να τονίσω όπως τόνισα και χθες στο Περιστέρι, ότι βασική «Αχίλλειος πτέρνα» είναι, ένα κρατικό σύστημα που ανδρώθηκε στα πολλά χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, στη συντήρηση της δεξιάς. Κάναμε σημαντικές τομές, αλλά και εμείς σε ένα βαθμό απορροφηθήκαμε απ’ αυτά.

Τώρα ήρθε η ώρα ξανά, επαναβαπτιζόμενοι με τις αρχές μας, με τους στόχους μας, με την πίστη μας, με τις αξίες μας, κι εμείς και πάλι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο από αυτές τις πρακτικές, να ξαναδώσουμε δύναμη στο Κίνημα, για να μπορέσουμε αύριο, όταν το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση και εγώ πρωθυπουργός, να κάνουμε μεγάλες τομές σε αυτή τη χώρα.

Φίλες και φίλοι, βασική «Αχίλλειος πτέρνα» είναι ένα κράτος συγκεντρωτικό. Και πολλές φορές με ρωτάνε και μου λένε, μα εμείς δεν είμαστε υπέρ του κράτους ως σοσιαλιστές; Και απαντώ: Ποιο κράτος; Εμείς είμαστε υπέρ ενός σύγχρονου κράτους, που δίνει σωστές υπηρεσίες, παιδείας, υγείας, πρόνοιας.

Είχα πάει πριν από λίγο, πριν λίγες ώρες στην «Μέριμνα» εδώ στη γειτονιά σας. Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, που συνδέει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με την εκκλησία, με άλλους φορείς, και δίνει πρόνοια, δίνει στέγη, δίνει βοήθεια, σε άτομα με αναπηρίες, στην τρίτη ηλικία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε οικογένειες. Αυτή η πρόνοια είναι που εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με υποστήριξη από το κεντρικό κράτος.

Ναι θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος. Αυτό που δεν θέλουμε είναι το κράτος που βρίθει από διαφθορά. Δεν θέλουμε το κράτος το συγκεντρωτικό που δεν αφήνει να παίρνονται αποφάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην τοπική κοινωνία. Δεν θέλουμε το κράτος των συντεχνιών, δεν θέλουμε το κράτος που ταλαιπωρεί τον πολίτη καθημερινά. Θέλουμε το σύγχρονο κράτος και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ και πάλι θα γίνει μεταρρυθμιστική δύναμη, να κάνει τη μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση.

Εμείς είμαστε οι σοσιαλιστές που πιστεύουμε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Και γι’ αυτό πρώτο μας βήμα αυτής της ανασυγκρότησης και της αναγέννησης είναι το ίδιο μας το Κίνημα. Αυτές τις αρχές τις υλοποιούμε εδώ μέσα στο Κίνημά μας.

Αποκέντρωση. Δίνουμε εξουσίες στον πολίτη τοπικά, στη κοινωνία, στη δημοτική οργάνωση, στην περιφέρεια. Συμμετοχή, δικαίωμα συμμετοχής όλων. Ανοίξαμε τις οργανώσεις μας. Σπάσαμε τα τείχη. Δεν ανήκει η οργάνωση σε κανέναν, ανήκει σε όλους μας.

Χώρος επιμόρφωσης. Θέλουμε τον πολίτη, να ξέρει, να γνωρίζει, θέλουμε τον πολίτη συνειδητό, θέλουμε να μην μπορεί κανένας σταθμός, καμιά εφημερίδα, κανένας πολιτικός, κανένας εργατοπατέρας, να τον κοροϊδέψει, να ξέρει ποιο είναι το συμφέρον του, ποιο είναι το συμφέρον της περιοχής του, ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και ποιες είναι οι επιλογές του.

Και όταν επιλέγει, να επιλέγει ενημερωμένα, φωτισμένα, δημοκρατικά και αποφασιστικά. Αποκεντρώνουμε λοιπόν, δίνουμε εξουσία στον πολίτη. Δημιουργούμε το ΠΑΣΟΚ της διαβούλευσης, ώστε αύριο όταν είμαστε κυβέρνηση και έρθει ένα μεγάλο θέμα, δεν θα είναι μια απόφαση που θα πάρουμε στους κλειστούς τοίχους, μέσα σε κλειστά δωμάτια κάποιου Υπουργείου, ή ενός Υπουργικού Συμβουλίου, θα είναι αποφάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε μαζί σας, θα γίνει το ΠΑΣΟΚ χώρος διαβούλευσης, χώρος συζήτησης, χώρος διαλόγου, ώστε όταν πάρουμε αποφάσεις να υπάρχει συναίνεση, να υπάρχει υποστήριξη, να υπάρχει συμμετοχή.

Και να γνωρίζετε, γιατί πήραμε αυτή την απόφαση και όχι την άλλη. Το ΠΑΣΟΚ της έρευνας, το ΠΑΣΟΚ της αλληλεγγύης, το ΠΑΣΟΚ της συμπαράστασης, του εθελοντισμού. Να βγούμε έξω από τα σπίτια μας, να βγούμε έξω από τους κλειστούς τοίχους των οργανώσεών μας, να ξαναδώσουμε αυτό το αίσθημα στη γειτονιά, το αίσθημα της γειτονιάς που χάθηκε, το αίσθημα στην οικογένεια που έχει προβλήματα.

Να φτιάξουμε ένα πρόπλασμα εμείς σαν ΠΑΣΟΚ του αυριανού μας προγράμματος, που θα είναι να βοηθήσουμε την οικογένεια, ώστε να μην έχει βάρος για το παιδί που θέλει να σπουδάσει. Γιατί σήμερα, παρά το ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου πριν 4 δεκαετίες έφερε την δωρεάν παιδεία, σήμερα δεν έχουμε πια δωρεάν παιδεία και πρέπει ξανά να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους, χωρίς το βάρος αυτό, να μπορούν να σπουδάσουν και να προχωρήσουν.

Να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την οικογένεια, μια σύγχρονη οικογένεια, να μπορεί να κάνει τον οικογενειακό προγραμματισμό. Να διαμορφώσει σωστή καταναλωτική συνείδηση. Να ξέρει το παιδί μπροστά στις νέες εξελίξεις -ναρκωτικά, ανεργία, απασχόληση, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η μετανάστευση, οι ξένοι. Πώς συνδέονται, πώς έρχονται κοντά μας, πώς μπορούμε να τους κάνουμε και αυτούς σωστούς πολίτες στη περιοχή μας, στη γειτονιά μας, στη χώρα μας.

Όλα αυτά είναι πρόπλασμα το τι θέλουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση. Ως κυβέρνηση που θα κάνουμε σημαντικές τομές. Αλλά όχι μόνο τομές να φέρουμε το σύγχρονο πρότυπο εξουσίας σ’ αυτή τη χώρα.

Πόσες φορές μου λένε, «μα βρε Γιώργο πρέπει να χτυπάς το χέρι σου, να είσαι λίγο πιο σκληρός, να βρίζεις και λίγο». Μα φίλες και φίλοι, όχι μόνο είμαι αυτός και δεν θα αλλάξω, αυτός είμαι ο Γιώργος Παπανδρέου που ξέρετε και δεν θα αλλάξω, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το πρότυπο της εξουσίας, όχι μόνο πιο δημοκρατικό είναι, αλλά θα είναι και πιο αποτελεσματικό.

Διότι πιο αποτελεσματικό είναι το πρότυπο της εξουσίας που δεν βάζει στο περιθώριο το πολίτη, αλλά τον φέρνει μπροστά και συλλογικά πάμε μπροστά. Γι’ αυτό φτιάχνουμε μια νέα συλλογικότητα, μια νέα ενότητα σ’ αυτό το Κίνημα, για να αλλάξουμε τη χώρα.

Φίλες και φίλοι, εμείς όχι μόνο αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη χώρα, αλλά ξαναφέρνουμε και την αξιοπιστία στην πολιτική. Φέρνουμε την αξιοπιστία και στην περιοχή. Εδώ στα Γιάννενα η νέα οργάνωση είναι δική σας οργάνωση. Δεν ανήκει σε κανέναν, σε κανένα μηχανισμό και κανένας δεν δικαιούται να την ιδιοποιηθεί. Είναι όλων. Σεβόμαστε όλους, παλιούς και νέους. Σεβόμαστε την αγωνιστικότητα, την εμπειρία, τη γνώση των παλιών. Ζητάμε απ’ αυτούς να μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους στη νεώτερη γενιά και ζητάμε από τους νεώτερους να έρθουν, να συμμετέχουν, ανοιχτά, ελεύθερα, να ακουστεί η άποψή τους, η διαφορετική άποψη.

Δεν την φοβόμαστε, είμαστε δημοκράτες, αλλά θα μπορέσουμε να συνθέσουμε τις απόψεις μετά, όλοι μαζί. Αυτός είναι ο στόχος της ανασυγκρότησής μας. Να μπορέσουμε να ανοίξουμε και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη.

Και βεβαίως να μπορέσουμε και εδώ στα Γιάννενα, στην περιφέρεια της Ηπείρου, να διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό όραμα. Αμέσως μετά από το καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε αναπτυξιακά συνέδρια. Τα αναπτυξιακά συνέδρια θα έχουν βασικό στόχο, να προσδιορίσουμε τις μεγάλες προτεραιότητες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τους μεγάλους τομείς σε κάθε περιφέρεια, όπου εμείς θα επενδύσουμε, όπου εμείς θα προετοιμαστούμε. Και θα πούμε, στα Γιάννενα; Εναλλακτικός τουρισμός, συνδυασμένος με την νέα κοινή αγροτική πολιτική, ώστε ο νέος αγρότης με τα νέα προϊόντα τα παραδοσιακά, τα βιολογικά, τα ποιοτικά, να μπορεί να συνδυαστεί με υπηρεσίες τουρισμού, με υπηρεσίες υγείας, με υπηρεσίες παιδείας.

Παίρνω ένα παράδειγμα για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και με το περιβάλλον το όμορφο, μια νέα τουριστική προοπτική και αναπτυξιακή προοπτική. Αυτά είναι που θα συζητήσουμε και αυτά είναι που θα διαμορφώσουν το νέο πρόγραμμα, πρώτα απ’ όλα για τη μεγάλη μάχη της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, που θα είναι νικηφόρα για την πρόοδο της χώρας μας, θα είναι νικηφόρα πρώτα απ’ όλα για την ίδια την αυτοδιοίκηση και για την περιφέρεια και βεβαίως και μετά για την κυβέρνηση της χώρας μας.

Εμείς βεβαίως εδώ στην περιοχή δρομολογήσαμε σημαντικές υποδομές που βγάζουν την Ήπειρο από την απομόνωση και την συνδέουν με την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη. Την Εγνατία Οδό, την Ιόνια Οδό, την Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Και μάλιστα όπως διαπιστώνει τελευταία προ ημερών, η τρίτη ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Γ΄ ΚΠΣ, η Ήπειρος είχε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης και σύγκλισης με τις άλλες περιφέρειες της χώρας την περίοδο ’95 – 2000. Δηλαδή, όχι ότι έχει φθάσει ψηλά, αλλά ότι η ταχύτητα με την οποία πλησιάζει τις άλλες περιφέρειες, είναι γρηγορότερη από κάθε άλλη περιφέρεια.

Βέβαια ο κ. Καραμανλής εδώ προεκλογικά έταξε πολλά. Ανάπτυξη στην Ήπειρο, ενώ σήμερα βλέπουμε η Ιόνια Οδός να καρκινοβατεί. Ο άξονας Γιάννενα-Κακαβιά να εγκαταλείπεται. Η σύνδεση Πρέβεζας-Εγνατίας να ακυρώνεται. Ο Άξονας Αμφιλοχίας-Πρέβεζας-Ακτίου- Ηγουμενίτσας δεν συζητείται καν.

Υποσχέθηκε στήριξη στο χώρο της παιδείας και του πολιτισμού και του αθλητισμού και 15 μήνες μετά από την ανάληψη εξουσίας από τον κ. Καραμανλή, βλέπουμε από τα ΠΕΠ μια σειρά έργων για σχολεία μαζί με το μουσείο στην Ηγουμενίτσα και το κωπηλατοδρόμιο Ιωαννίνων να έχουν εγκαταλειφθεί.

Το μόνο που έχει μείνει είναι αυτό που ξεκίνησε με δική μας χρηματοδότηση, το Θέατρο Δωδώνης, που σήμερα και πάλι θέλουν να κόβουν κορδέλες οι της Νέας Δημοκρατίας με έργα του ΠΑΣΟΚ και όχι έργα δικά τους.

Υποσχέθηκε ανάδειξη του περιβάλλοντος και σε 15 μήνες δεν μπόρεσε να πληρώσει το προσωπικό στα πέντε Κέντρα Ενημέρωσης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου που έκλεισαν. Αφήσαμε έτοιμη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου. Δεν πρόλαβαν να σκεφθούν την αξιοποίησή του στην Ήπειρο.

Υποσχέθηκε γενναία χρηματοδότηση στην Αυτοδιοίκηση. Σήμερα όλες οι πιστώσεις για τα έργα σε δήμους και κοινότητες έχουν παγώσει, μέσα από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Θησέας» και δεν έχει εγκριθεί κανένα έργο για τα Γιάννενα ή την Πρέβεζα.

Υποσχέθηκε ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα. Ρωτήστε τους αγρότες. Τα έργα του ΠΕΠ για τον αγροτικό τομέα έχουν σχεδόν μηδενική απορρόφηση και η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καμιά ουσιαστική προετοιμασία. Δεν έχει ακόμα ενημερώσει αγρότες και κτηνοτρόφους, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους τώρα που πολύ σύντομα θα αρχίσει η εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Και θέλω εδώ επειδή μιλάμε για διαβούλευση, είπαμε -είναι εδώ και πρώην Υπουργοί και συνάδελφοι- ότι θα δώσουμε το πρώτο στίγμα μας διαβούλευσης στον ευαίσθητο αυτό χώρο της περιφέρειας και της αγροτιάς.

Και σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε τις δικές μας σκέψεις για να συζητηθούν σε όλο τον αγροτικό χώρο και τη περιφέρεια, γύρω από το ποια πρέπει να είναι η ελπίδα και το μέλλον για τον αγρότη του σήμερα και του αύριο. Το ΠΑΣΟΚ ξαναέρχεται κοντά στον αγροτικό κόσμο, ξαναέρχεται κοντά στον αγρότη, για να δώσει μια νέα προοπτική, αλλά όπως σας είπα, προοπτική μέσα από τον διάλογο, τη συζήτηση.

Αλλά καταθέτουμε εμείς υπεύθυνες προτάσεις για να γίνουν οι συζητήσεις με όλο τον κόσμο. Και σας καλώ και εδώ να έρθετε να συζητήσετε, για να διαμορφώσουμε μια τελική δική μας θέση ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Φίλες και φίλοι, η εξουσία για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Από το 1974 μέχρι και σήμερα, εμείς είμαστε το Κίνημα των Αλλαγών. Και ο ρόλος της οργάνωσής μας, της νέας οργάνωσης είναι ακριβώς να δώσει αυτή την νέα πνοή και πάλι. Να δώσει τις νέες προοπτικές τις τοπικές. Να γίνει το κύτταρο προβληματισμού, να γίνει το κύτταρο των αλλαγών, να γίνει το κύτταρο διαμόρφωσης του νέου προγράμματος του τοπικού και του γενικού.

Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις, γιατί είμαστε η Παράταξη της Μεταρρύθμισης. Η δεξιά είναι η παράταξη της συντήρησης, του φόβου και της ανασφάλειας. Τώρα το ΠΑΣΟΚ γίνεται όλο και περισσότερο φωνή της κοινωνίας και η δική σας συμμετοχή είναι η καλύτερη επένδυση, για το αύριο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, είναι η καλύτερη επένδυση για το αύριο της χώρας.

Διότι μπροστά στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται, η μόνη προστασία είναι η μεγάλη δυνατότητα που δίνει το ΠΑΣΟΚ της δημοκρατικής αναγέννησης, της δημοκρατικής συμμετοχής, που δίνει το δικαίωμα, εγγυάται το δικαίωμα το δικό σας να έχετε φωνή.

Ελάτε λοιπόν με την δική σας φωνή, ελάτε λοιπόν με τις δικές σας σκέψεις. Ελάτε λοιπόν με τους δικούς σας προβληματισμούς. Αυτή είναι η ζωντάνια του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η ζωντάνια της ελληνικής κοινωνίας και αυτή είναι η ζωντάνια των μεγάλων αλλαγών.

Εμείς σας καλούμε και καλούμε όλους από τα Γιάννενα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αλλαγών που έχουμε μπροστά μας και είμαστε σίγουροι για τη μεγάλη επιτυχία. Η αποψινή συγκέντρωση, η δική σας συμμετοχή, είναι μια ακόμη απόδειξη της νέας δυναμικής πορείας της δημοκρατικής παράταξης.

Καλή μας νίκη, καλό μας αγώνα. Να είστε καλά.”

Διαβάστε επίσης