Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Oμιλία στην Τρίπολη

“Φίλες και φίλοι. Πρώτα απ’ όλα, ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή την τόσο ζεστή υποδοχή. Βλέπετε παρά το κρύο έξω, παρά τους πάγους και τα χιόνια, εμείς στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε να θερμαίνουμε τις καρδιές και ν’ ανοίγουμε νέους δρόμους.

Και εδώ στην καρδιά της Πελοποννήσου απόψε, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το όραμά μας, για την πορεία μας, για τους αγώνες μας, αλλά ακόμα περισσότερο να μιλήσουμε για τα καθημερινά προβλήματα και την ανασυγκρότηση του Κινήματός μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω λοιπόν γι’ αυτή την τόσο θερμή παρουσία σας, που δεν τιμά απλώς εμένα προσωπικά, αλλά τιμά όλο το ΠΑΣΟΚ και δείχνει αυτό που είπε και ο Γραμματέας της Ν.Ε. , ότι αυτό το Κίνημα είναι ένα Κίνημα ζωντανό, ένα Κίνημα που μετεξελίσσεται, ένα Κίνημα που μαθαίνει, που αλλάζει, ένα Κίνημα που γρήγορα και πάλι θα κυβερνήσει αυτό τον τόπο, διότι το χρειάζεται ο τόπος.

Χρειάζεται ο τόπος το Κίνημά μας για να πάει μπροστά. Και το λέω αυτό, για να θυμίσω με δυο λόγια τι λέγαμε πέρσι, όταν ξαναβρέθηκα εδώ μαζί σας σ’ αυτή την πόλη. Είχα τονίσει τότε την σημασία της χρονιάς, της εποχής που περνάμε. Τη σημασία των θεμάτων που είχαμε μπροστά μας μετά της 7 Μαρτίου, τις προηγούμενες εκλογές. Είχαμε τεράστια και μεγάλα θέματα. Το Κυπριακό, το θέμα της σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διασφάλιση των συμφερόντων μας σ’ αυτή τη νέα σχέση Ευρώπης – Τουρκίας που διαμορφώνεται , είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ν’ αντιμετωπίσουμε και να αξιοποιήσουμε μια διεθνή προβολή, πρωτοφανή προβολή για την χώρα μας, είχαμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τις προ-διαπραγματεύσεις αν θέλετε, τα πρώτα βήματα, για το νέο πλαίσιο αυτό, που είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για την ελληνική ύπαιθρο, την περιφέρεια.

Είχαμε την πρόκληση να απορροφήσουμε τα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ ιδιαίτερα για την ύπαιθρο και την περιφέρεια. Είχαμε την προσαρμογή που χρειαζόταν να κάνουμε ως χώρα, στο νέο Ευρωσύνταγμα, στο νέο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως, είχαμε και έχουμε την μεγάλη πρόκληση ιδιαίτερα για την αγροτιά, αλλά θα έλεγα γενικότερα για την ανάπτυξη της χώρας μας και την περιφέρεια, την προσαρμογή, την αξιοποίηση της νέας Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής.

Και όλα αυτά σε μια χρονιά, που έπρεπε και η Ελλάδα ν’ αντιμετωπίσει, όπως κάθε χώρα, μια άλλη παγκόσμια πραγματικότητα. Ζούμε σε μια παγκόσμια πραγματικότητα, που νομίζω όλοι μας βλέπουμε, πολλές φορές με δέος τις εξελίξεις, τις ραγδαίες εξελίξεις, τα νέα προβλήματα που προκύπτουν, ή τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας.

Ζούμε σε μια παγκόσμια οικονομία πρώτα απ’ όλα. Μια παγκόσμια οικονομία που σημαίνει ότι τα προϊόντα μας, ότι οι δικές μας υπηρεσίες, τα δικά μας αγροτικά προϊόντα, τα βιομηχανικά, ο τουρισμός κλπ, όλο και περισσότερο βρίσκονται σε μια ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Άρα λοιπόν, μια μεγάλη πρώτη πρόκληση είναι ο ανταγωνισμός.

Δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι ότι ζούμε όλο και περισσότερο σε μια εποχή πολλών πολιτισμών. Είτε σε μια Ευρώπη των 25 πια, όχι μόνο των 15, μεθαύριο των 30, δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει αυτή η Ευρώπη, με διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες, αλλά και σε μια παγκόσμια κοινωνία των μεταναστών.

Έχουμε πια στην Ελλάδα μας κοντά ένα εκατομμύριο νέο πληθυσμό από άλλες χώρες, μετανάστες, που ζουν κοντά μας, δουλεύουν μαζί μας και που εντάσσονται σιγά – σιγά και στην ίδια την κοινωνία μας, κάτι το οποίο εμείς ως κόμμα, έχουμε βάλει ως βασική προτεραιότητα και αύριο θα έχουμε και μια μεγάλη συζήτηση σε 80 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, για την συμμετοχή του μετανάστη στην ελληνική κοινωνία.

Ζούμε σε μια εποχή, επίσης, διαφορετικών και δύσκολων συγκρούσεων. Από την Μέση Ανατολή, από τη σύγκρουση μεταξύ των πολιτισμών, θρησκευτικών φανατισμών, μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων κλπ. Και αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις, αλλά και μεγάλα προβλήματα, όπως θα είδατε και πρόσφατα στη συζήτηση στο Νταβός, για τη μεγάλη φτώχια, τη μεγάλη ανισότητα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την αλλαγή της θερμοκρασίας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την αλλαγή του περιβάλλοντος και την καταστροφή του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Για την Ελλάδα αυτές οι προκλήσεις ήρθαν σε μια στιγμή, ένα χρόνο πριν, όταν σας μιλούσα εδώ στην Τρίπολη, όπου η Ελλάδα βρέθηκε σε μια θα έλεγα προνομιούχα θέση. Παρά τις δυσκολίες που κάθε φορά έχει, η Ελλάδα ήταν σε μια στιγμή διεθνούς κύρους. Είχαμε μόλις τελειώσει μια Προεδρία πετυχημένη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε χώρα με οικονομική ανάπτυξη που όλοι την είχαν αναγνωρίσει, ενταγμένη στην ζώνη της ΟΝΕ. Είχαμε μια χώρα που ήταν ταυτισμένη με την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή. Με μια διπλωματία που μπορούσε να διασφαλίσει, να εγγυηθεί μια σιγουριά, όχι μόνο για τον Ελληνικό λαό, αλλά και για τους γείτονες, για τη νέα γενιά, για τους νέους ανθρώπους, για τις επόμενες γενιές.

Μια Ελλάδα ισχυρή. Μια Ελλάδα με δυνατότητες, μια Ελλάδα με ευκαιρίες. Και ήμασταν έτοιμοι και να διαπραγματευθούμε για τις νέες προκλήσεις, είτε ήταν το Δ’ ΚΠΣ, είτε ήταν το Κυπριακό, είτε ήταν όποιες άλλες οικονομικές ανάγκες, αλλά ήμασταν και έτοιμοι να κάνουμε τομές, να δούμε και πού δεν πηγαίνουμε καλά, ποιες αλλαγές έπρεπε να γίνουν, βαθιές τομές στην κοινωνία μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε την Ελλάδα για όλες αυτές τις εξελίξεις και να αξιοποιήσουμε ως ελληνισμός αυτές τις εξελίξεις, ως ευκαιρίες για όλους μας.

Ευκαιρίες για τον αγρότη, ευκαιρίες για τον εργαζόμενο, ευκαιρίες για τον επαγγελματία και επιχειρηματία. Ποιες ήταν οι αναγκαίες αλλαγές, για τις οποίες πριν από ένα χρόνο εμείς σαν ΠΑΣΟΚ μιλήσαμε και που όλο και περισσότερο βλέπουμε ως αναγκαίες προτεραιότητες, ως βασικές προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ;

Μια οικονομία που σίγουρα χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική, να γίνουν όλο και περισσότερο ανταγωνιστικά τα δικά μας προϊόντα. Μια νέα αγροτική πολιτική που θα δώσει ασφάλεια στον αγρότη, αλλά και σιγουριά ότι το προϊόν του θα πηγαίνει στις αλυσίδες, στα ράφια όλων των μεγάλων καταστημάτων.

Ένα νέο αναπτυξιακό όραμα ιδιαίτερα για την περιφέρεια, που το περιβάλλον είναι στοιχείο αυτού του οράματος, που το περιβάλλον γίνεται στόχος και η παράδοσή μας. Μια περιοχή σαν αυτή της Τρίπολης, της Αρκαδίας, της Πελοποννήσου, έχει και την ιστορική παράδοση, έχει και το όμορφο περιβάλλον. Αυτά τα δύο στοιχεία πια δεν πρέπει να είναι στοιχεία που τα βλέπουμε ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη, αλλά αντιθέτως είναι στοιχεία τα οποία θα είναι μέρος της ανάπτυξης, αυτά θα είναι πλεονεκτήματα για την αυριανή ανάπτυξη της χώρας μας.

Τεχνολογία στην υπηρεσία του πολιτισμού μας και του ανθρώπου. Είχαμε και έχουμε ως όραμα την επένδυση στην περιφέρεια. Να μεταφέρουμε σημαντικούς πόρους στην περιφέρεια. Επένδυση επίσης στον άνθρωπο, στην παιδεία, βασικό στοιχείο στη νέα εποχή όπου το εργαλείο πια δεν είναι η μηχανή, δεν είναι απλώς η τεχνολογία, είναι όλο και περισσότερο το μυαλό, το βασικό εργαλείο παραγωγής. Γι αυτό η επένδυση στον άνθρωπο είναι επένδυση σε μια οικονομία ισχυρή και διασφαλίζει την απασχόληση και την εργασία.

Επίσης, μέσα από το χτύπημα ενός κακώς εννοούμενου κρατισμού, πελατειακών σχέσεων και συστήματος, γραφειοκρατίας, κλειστών κυκλωμάτων, συστημάτων προνομίων για τους λίγους, μια αλλαγή στη δημόσια διοίκηση, ώστε το κράτος να υπηρετεί τον πολίτη, είτε είναι στην υγεία είτε στην παιδεία, ή μέσα απ’ τη σύνταξη ή στην καθημερινή του δουλειά, στην επιχειρηματικότητά του, να μπορέσει να βοηθήσει τον Έλληνα πολίτη.

Αυτές για μας είναι βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα. Πριν όμως από ένα χρόνο ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία. Χρησιμοποιούσαν ωραίες λέξεις. Μίλησαν για αλήθεια, για διαφάνεια, είπαν ότι θα πολιτευθούν με εντιμότητα, σεμνότητα, ταπεινότητα. Και σήμερα ανακαλύπτει ο Έλληνας πολίτης ποια είναι η πραγματική αλήθεια, ποιες είναι οι πραγματικές τους προθέσεις, μπροστά στα μεγάλα αυτά διλήμματα, στις μεγάλες προκλήσεις.

Πήραν την Ελλάδα της ταχύτερης ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έκαναν την Ελλάδα της ύφεσης, της ανεργίας, των μειωμένων προσδοκιών.

Πήραν την Ελλάδα της ανάτασης, την Ελλάδα που είχε ελπίδα ο Έλληνας πολίτης και σήμερα έχουμε την Ελλάδα που αρχίζει και αισθάνεται μιζέρια, απελπισία, αδιέξοδο ο κάθε Έλληνας πολίτης.

Πήραν μια Ελλάδα σεβαστή στη διεθνή σκακιέρα, μια Ελλάδα στο κέντρο των αποφάσεων και την έκαναν Ελλάδα χωρίς λόγο, χωρίς κύρος, χωρίς φωνή, απούσα από τις διεθνείς εξελίξεις.

Στο Κυπριακό είδαμε τον Πρωθυπουργό να πηγαίνει και να κάθεται χωρίς να παρεμβαίνει, ωσάν να ήταν τουρίστας σε μια μεγάλη, τεράστια υπόθεση. Η υπόθεση του Κυπριακού δεν ήταν μια υπόθεση κάποιας τρίτης χώρας. Η υπόθεση του Κυπριακού ήταν υπόθεση για την οποία τα τελευταία 30 χρόνια εμείς παλεύουμε και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πάει μπροστά το Κυπριακό. Και άφησε αυτή τη μεγάλη ιστορική ευκαιρία να πάει στράφι.

Ήξερε ότι ερχόταν κι η μεγάλη ημερομηνία του Δεκεμβρίου για να αποφασίσουν οι 25 τι θα γίνει με την Τουρκία. Μια τεράστια ιστορική απόφαση για όλη την Ευρώπη, όπως και για την Τουρκία. Απόφαση που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας για την περιοχή.

Τι έκανε αυτή η Κυβέρνηση; Μήπως πήγε ο Πρωθυπουργός να μιλήσει με τους αρχηγούς των άλλων κρατών για να προετοιμάσει μια σωστή απόφαση για τη χώρα μας, να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας, να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας, να εγγυηθεί μια σωστή πορεία για το Κυπριακό που τόσα χρόνια ο ελληνισμός παλεύει για να απελευθερώσουμε την Κύπρο από την βάναυση κατοχή;

Κι όμως, στους προηγούμενους μήνες ξέρετε ποιες χώρες επισκέφθηκε, πού ταξίδεψε ο κ. Καραμανλής. Έκανε δύο σημαντικά ταξίδια. Ήταν στην Αίγυπτο και στη Μόσχα. Μπράβο του βεβαίως. Αλλά είχαν καμιά σχέση αυτά με τη μεγάλη ιστορική απόφαση που θα έπαιρνε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 17 και 18 Δεκεμβρίου; Και αφήσαμε και αυτή την ευκαιρία να πάει στράφι.

Και τώρα λένε «θα τα δούμε συν τω χρόνω». Χωρίς πυξίδα, χωρίς μπούσουλα, χωρίς στρατηγική. Και ακριβώς αυτή η έλλειψη στρατηγικής, η έλλειψη ενός οδικού χάρτη, ενός χάρτη που θα λέει ποια είναι τα βήματα της Τουρκίας, ποιες είναι οι υποχρεώσεις της, πώς πρέπει να προχωρήσει, θα δημιουργήσει εντάσεις.

Εντάσεις που είτε θα αναγκαστεί η Κυβέρνηση αυτή να κάνει πίσω ή θα αναγκαστεί να συγκρουστεί. Ούτε το ένα ούτε το άλλο πρέπει να γίνει. Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει εμείς στον χάρτη το σωστό δρόμο, τις σωστές προϋποθέσεις όπως είχαμε κάνει επί των δικών μας ημερών για να μπορέσουμε να έχουμε σιγουριά και για την Τουρκία. Θα ήταν προς όφελος και για την Τουρκία.

Είχαμε μια οικονομία με τις δυσκολίες της, μια οικονομία όμως που πήγαινε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες προηγούμενες δεκαετίες και ήταν η πρώτη σε ανάπτυξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αντί να αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική, αποφάσισαν όχι απλώς να βάλουν φρένο αλλά να βάλουν και όπισθεν με αυτή την περιβόητη απογραφή. Απογραφή που δεν έγινε, που κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποια είναι τα νούμερα, ποιες είναι οι πραγματικές στατιστικές.

Γιατί εμείς είχαμε προτείνει, βάλτε μια διακομματική Επιτροπή εμπειρογνωμόνων όλων των κομμάτων. Από κοινού να το κάνουμε να ξέρει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Δεν θέλανε την αλήθεια. Θέλανε απλώς να χτυπήσουν το κύρος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν καταλάβανε και φαίνεται δεν καταλαβαίνουν, ότι χτυπώντας το έργο του ΠΑΣΟΚ που είναι ένα εθνικό έργο, χτυπάνε την Ελλάδα, χτυπάνε τον ελληνικό λαό, χτυπάνε την ελληνική οικονομία.

Και πήραν και μια οικονομία, που με θυσίες του ελληνικού λαού προχώρησε μπροστά – και με προβλήματα, όπως είπα, δεν είναι ότι όλα είχαν λυθεί – και κατάφεραν την Ελλάδα να την βάλουν σε επιτήρηση. Σε μια εποχή που εμείς έπρεπε ως χώρα, ως έλληνες, να μπορούμε να έχουμε περιθώρια αποφάσεων, πού θα ρίξουμε λεφτά; Τώρα π.χ. λέμε ότι μετά τους Ολυμπιακούς θα πρέπει να ρίξουμε λεφτά στη περιφέρεια. Αυτό δεν λέγαμε;

Με την επιτήρηση αυτή δεν έχει τα περιθώρια η κυβέρνηση να αποφασίσει. Διότι έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και λέει, κόψε λεφτά εδώ, κόψε λεφτά εκεί, και δεν χρειαζόταν αυτή η επιτήρηση. Δεν χρειαζόταν εμείς να βγαίνουμε και να δυσφημούμε την χώρα μας στο εξωτερικό, όταν είδαμε τελικά, ότι όλα αυτά τα οποία κάνανε ήταν αλλαγές λογιστικών προτύπων, λογιστικών διαδικασιών. ?μα θέλεις με λογιστικούς τρόπους μπορεί να δείξεις το μαύρο άσπρο σχεδόν. Δεν είναι η ελληνική οικονομία τόσο χάλια, όσο αυτοί δείχνουν. Αντιθέτως είναι μια οικονομία που έχει προοπτική και δυνατότητες. Και αυτό το κάναμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ.

Γιατί λοιπόν αυτή η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας; Σήμερα αυτό το ερώτημα πλανάται σ’ όλο τον κόσμο. Γιατί κάνανε αυτή την απογραφή; Άλλοι λένε συνειδητά, άλλοι λένε από ανικανότητα. Εγώ θεωρώ ότι τελικά είναι και τα δυο. Και ανικανότητα έχει δείξει η Νέα Δημοκρατία στην οικονομία και συνειδητά δυστυχώς έμπλεξε την ελληνική οικονομία και την ελληνική οικογένεια.

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι, έχει θέσει σε ομηρία τον ελληνικό λαό. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ παλέψαμε από το ’74 και μετά, να διαρθρώσουμε μια πολιτική, να εγγυηθούμε μια πολιτική, που τότε έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ». Αυτή ήταν μια βαθιά δημοκρατική απαίτηση του ελληνικού λαού. Επιτέλους, ο έλληνας να αποφασίζει για τη δική του τύχη.

Τώρα κατάφεραν, μέσα σε λίγους μήνες, μετά από τεράστιες δικές μας προσπάθειες, να βάλουν υπό επιτήρηση την Ελλάδα. Και έτσι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητείται η Ελλάδα. Αμφισβητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τον προϋπολογισμό της χώρας μας. Αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία. Αμφισβητεί την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αμφισβητεί τον κ. Αλογοσκούφη. Αμφισβητεί κι ο έλληνας πολίτης την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, βλέποντας την ακρίβεια, την ανεργία, τα μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά της.

Και αναρωτιέμαι πραγματικά, πώς ο κ. Καραμανλής, πώς ο πρωθυπουργός, κρατά αυτόν τον Υπουργό Οικονομίας, τον κ. Αλογοσκούφη ακόμα στην κυβέρνηση. Αλλά προφανώς έχει ευθύνες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για την πολιτική αυτή στην οικονομία, γι’ αυτή την προσπάθεια του χτυπήματος της ελληνικής οικονομίας.

Αυτές τις ευθύνες δεν μπορεί να τις κρύψει κανείς. Είναι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας, είναι ευθύνες του ίδιου του κ. Καραμανλή.

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι μόνο όμως η οικονομία. Πέρασε και μια άλλη πολύ σημαντική ημερομηνία. Τείνουμε να την ξεχάσουμε, γιατί δεν αξιοποιήθηκε. Σπάνια χώρες στο κόσμο έχουν προβολή, τόση προβολή, όσο η Ελλάδα το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία; Πριν τους αγώνες δυσφήμιζε την Ελλάδα λέγοντας, δεν προλαβαίνουμε, τα έργα δεν θα γίνουν, είχαμε τον αρνητικό Τύπο. Ευτυχώς προνόησε το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια, να δημιουργήσει τα απαραίτητα έργα, για να μπορέσουμε να είμαστε περήφανοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αλλά μόλις τελείωσαν και μας χειροκρότησε όλη η υφήλιος γι’ αυτούς τους αγώνες τους ωραίους, αντί να αξιοποιήσει αυτό το κεφάλαιο, αυτό το όνομα που είχε η Ελλάδα με το κύρος το διεθνές, για τον τουρισμό μας, για τα προϊόντα μας, για την οικονομία μας, για τις επενδύσεις, να φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα, άρχισε ξανά την δυσφήμηση και έλεγε, τι να κάνουμε, μας κόστισαν, έκαναν, έδειξαν και ξεκίνησαν όλη αυτή την υπόθεση της απογραφής.

Ενώ είχαμε δημιουργήσει μια νέα ανάταση, ένα νέο πατριωτισμό στη νεολαία μας, με τον εθελοντισμό, με την προσπάθεια, με αυτή την προσφορά της νέας γενιάς, αυτοί το καταρράκωσαν μέσα σε λίγες μέρες, σε λίγες εβδομάδες.

Φίλες και φίλοι,

Δεν υπάρχει σήμερα πολίτης που να λέει ότι περνάει καλύτερα από πέρσι. Δεν υπάρχει νοικοκυρά που να μην διαμαρτύρεται για την ακρίβεια στην αγορά. Δεν υπάρχει αγρότης που να μην παίρνει χαμηλότερη τιμή από πέρσι για τα προϊόντα του.

Τα εισοδήματα μένουν στάσιμα ή υποχωρούν και αυξάνεται η ανεργία, η οικονομική ανασφάλεια. Υποσχέθηκαν πολλά. Έταξαν λαγούς με πετραχήλια. Είπαν δυστυχώς, πολλά ψέματα, μεγάλα, τα οποία σήμερα δεν τηρούν.

Ίσως ακούγεται βαριά αυτή η κουβέντα, αλλά είναι η αλήθεια. Πόσα ακούσαμε προεκλογικά, πόσα έταξαν προεκλογικά, τι κάνανε σήμερα; Τι κάνανε για τον αγρότη; Τι κάνανε για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία; Τι κάνανε για τον συνταξιούχο; Ούτε ένα ευρώ την ημέρα για το ΕΚΑΣ δεν θέλουν να δώσουν.

Βρήκαν όμως δυο δις ευρώ για τα μεγάλα εισοδήματα. Αμνήστευσαν τις φορολογικές παραβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για την επαναφορά κεφαλαίων από το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αδιακρίτως. Φέρανε νόμο, από τους πρώτους νόμους, ώστε να μπορούν να έρθουν αυτά τα λεγόμενα «μαύρα χρήματα» στην Ελλάδα, από όπλα, από ναρκωτικά και τους έδωσαν αμνηστία, αυτή η λεγόμενη σεμνή και ταπεινή κυβέρνηση.

Ποιους εξυπηρετεί μια τέτοια πολιτική; Αυτή ήταν και αυτή είναι, δυστυχώς, η πολιτική της δεξιάς. Είναι ένα χτύπημα στους μη προνομιούχους, στην εργασία και στην αγροτιά. Εύνοια και παροχές σε μεγάλα εισοδήματα και σε μεσάζοντες.

Παίξανε με τον πόνο των συμβασιούχων και τους απογοήτευσαν. Στον δε προϋπολογισμό, μπορούμε να δούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσληψη των συμβασιούχων.

Υποσχέθηκαν καλύτερη υγεία, ακριβαίνουν τα φάρμακα. Υποσχέθηκαν κοινωνικό κράτος, καλύτερη παιδεία, μείωσαν τα ποσά για την παιδεία και την υγεία στον προϋπολογισμό. Το κοινωνικό κράτος φαίνεται είναι βάρος για την Νέα Δημοκρατία.

Υποσχέθηκαν για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ποια είναι τα έργα τα οποία προχωράνε και ποια είναι η απορρόφηση του Γ΄ ΚΠΣ; Δε βλέπουμε ούτε ένα έργο ουσιαστικό από το Γ΄ ΚΠΣ για την περιφέρεια, ή για την αγροτική περιοχή.

Η απραξία τους ξέρετε πόσο μπορεί να κοστίσει στην Ελλάδα; Είναι τεράστια τα ποσά που χάνουμε, κοντά 500 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή κόστισε η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, μόνο και μόνο αυτή τη χρονιά.

Έδωσαν και υποσχέσεις στην Αυτοδιοίκηση. Να συμβάλουν, να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει. Αλλά μείωσαν και θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότηση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Μείωσαν πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξέχασαν παλιές οφειλές, υποσχέθηκαν χρήματα για έργα στους Δήμους και Κοινότητες, και το μόνο που κάνανε, αλλάξανε το όνομα ενός προγράμματος το ΕΠΤΑ το έκαναν «Θησέας».

Ας μας πει ένας Δήμαρχος εδώ της Αρκαδίας, ας μας πει ο Δήμαρχος της Βόρειας Κυνουρίας, που με κάλεσε στο Συνέδριο του Δήμου του και τον ευχαριστώ, ας μας πει τι πήρε το 2004 και τι πήρε το 2003 για τα έργα στο Δήμο του. Τι πήραν για έκτακτες ανάγκες, τι πήρε για επισκευές στα σχολεία, τι πήρε για σχολικές αυλές. Φαίνεται βεβαίως ότι δεν πιστεύουν στην Αυτοδιοίκηση, στην αποκέντρωση, δεν πιστεύουν στον ίδιο τον πολίτη.

Μειώθηκαν – όπως σας είπα – και οι δαπάνες για πρώτη φορά στην παιδεία. Εμείς επίσης αποκεντρώσαμε την παιδεία σε πολλές περιοχές. Και εδώ στη Τρίπολη βεβαίως, ιδρύσαμε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Υποχρέωση του κράτους είναι να προχωρήσει στην αξιοποίηση αυτών των ιδρυμάτων με τη σωστή επένδυση, με τη σωστή φροντίδα. Δεν βλέπουμε να δεσμεύονται, δεν βλέπουμε να προχωράνε προς αυτή την κατεύθυνση.

Είπαν ότι θα βοηθήσουν τη νέα γενιά. Δεσμεύτηκαν για την αξιοκρατία. Δυστυχώς βλέπουμε κομματική επέλαση στη Δημόσια Διοίκηση. Κομματική επέλαση πρώτα απ’ όλα με την αθρόα αλλαγή , με το Νόμο Παυλόπουλου, σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση των Διευθυντών, ώστε μόνο οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ – αυτή είναι η αξία την οποία χρησιμοποιούνε – θα έχουν πόστα. Μόνο αυτοί είναι ικανοί φαίνεται για τη Νέα Δημοκρατία να διοικήσουν το ελληνικό κράτος.

Ενώ πρόσφατα με το νόμο του Παυλόπουλου για το ΑΣΕΠ φέρνουν την περίφημη συνέντευξη για την επιλογή των νέων που θέλουν να πάρουν θέση στο Δημόσιο. Μια επιλογή που μπορεί να ανατρέψει και τα βασικά προσόντα που έχει ο ίδιος ο νέος. Και έτσι αντί να είναι τα πτυχία, αντί να είναι οι σπουδές, αντί να είναι το απολυτήριο του Λυκείου, αντί να είναι οι βαθμοί, θα είναι τα γραφεία τα κομματικά της Νέας Δημοκρατίας που θα είναι το προσόν για το νέο άνθρωπο.

Είχαμε ελπίσει ότι αυτή η εποχή θα είχε τελειώσει, θα είχε τελειώσει για τα καλά, ώστε να μπορούμε να δώσουμε αξία στον Έλληνα. Γιατί εμείς ως ΠΑΣΟΚ θέλαμε ακριβώς και θέλουμε, όχι προνόμια για τους λίγους, αλλά δικαιώματα για όλους. Δικαιώματα των νέων στην εργασία, δικαιώματα στην υγεία, δικαιώματα στην κοινωνική ασφάλιση, δικαιώματα στην παιδεία. Κι αυτή είναι η δημοκρατική δικιά μας αντίληψη.

Αλλά , ζούνε, επίσης και μια άλλη τραγική πραγματικότητα τους τελευταίους μήνες και οι αγρότες και οι καταναλωτές. Οι αγρότες πουλάνε τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής, ενώ οι καταναλωτές βρίσκουν τιμές πολύ υψηλές και ακριβές. Φτήνια στον αγρότη, ακρίβεια στον καταναλωτή.

Ποιος ωφελείται; Ποιος ωφελείται από αυτή την πολιτική; Κάποιος ωφελείται. Ωφελείται ο μεσάζοντας. Ωφελείται ο μεσάζοντας από την κυβερνητική πολιτική του κ. Καραμανλή. Ανεξέλεγκτη, ασύδοτη η αγορά. Ποιος ωφελήθηκε από την αθρόα εισαγωγή προϊόντων;

Λέμε υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχει ελεύθερη αγορά, υπάρχουν όμως και έλεγχοι, υπάρχουν όμως και διαδικασίες, υπάρχουν δυνατότητες. Το σταφύλι, το στάρι, την πατάτα, υπάρχουν δυνατότητες να τα προστατέψουμε στο μέτρο του δυνατού, μέσα στα πλαίσια των κανόνων του ανταγωνισμού. Και όμως, ούτε αυτό δεν έκανε η Κυβέρνηση και βλέπει σήμερα ο Έλληνας αγρότης να καταρρέει το εισόδημα του.

Ξέρετε εσείς καλύτερα από καθέναν τι ακριβώς έχει γίνει φέτος. Σε ένα χρόνο είδατε τις διαφορές. Δεν υπάρχει ούτε ένα προϊόν με καλύτερη τιμή από πέρυσι. Δεν υπάρχει ούτε ένας αγρότης με εισόδημα μεγαλύτερο από πέρυσι και η Κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί.

Εκεί που μας έλεγε ο κ. Καραμανλής ότι θα βρεθεί δίπλα στον αγρότη, όχι μόνο δίπλα στον αγρότη, αλλά θα βρεθεί ακόμα και στις Βρυξέλες για να παλέψει για το αγροτικό εισόδημα, τώρα δεν θέλει ούτε καν να τους συναντήσει στην Αθήνα τους αγρότες. Αυτή είναι η αλήθεια αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Για όλα λέει φταίει το ΠΑΣΟΚ και οι κακοί κανονισμοί της Ε.Ε. Και για την τιμή της πατάτας της Αρκαδίας, που δεν έχει καμιά σχέση με τους κανονισμούς, ποιος φταίει; Η αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που φταίει για τις εξελίξεις τις φετινές.

Φίλες και φίλοι, κινδυνολόγησαν. Κινδυνολόγησαν και είπαν ότι έρχεται η καταστροφή με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ξέρετε όμως, με αυτή την αγροτική πολιτική ανοίξαμε τον δρόμο για να αισθανθεί ασφάλεια ο αγρότης μπροστά σ’ αυτές τις νέες εξελίξεις.

Γιατί ο αγρότης σήμερα αισθάνεται μια ανασφάλεια. Βλέπει τον ανταγωνισμό, βλέπει να αλλάζουν πράγματα διεθνώς, βλέπει να έρχονται προϊόντα από όλη την αγορά από παντού. Όχι μόνο από τη Μεσόγειο, αλλά και από πάρα πολλές άλλες περιοχές. Και σου λέει, πως το προϊόν το δικό μου θα είναι ανταγωνιστικό; Τι μέλλον έχω εγώ, τι μέλλον έχει το παιδί μου; Έχει μέλλον η επαρχία, η αγροτιά, έχει μέλλον η Περιφέρεια;

Φίλες και φίλοι, έχει μέλλον η αγροτιά, έχει δυνατότητες η Ελλάδα, έχει τεράστιες δυνατότητες. Γιατί η Ελλάδα έχει προϊόντα που μπορεί να είναι πρώτης κατηγορίας. Η Ελλάδα έχει και το κλίμα και τις συνθήκες που να βγάζει προϊόντα που θα είναι ανταγωνιστικά, που θα λέει ο άλλος το όνομα από το τάδε χωριό και θα ξέρει ότι είναι ποιότητας προϊόν.

Σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να μιλούν για την μεσογειακή δίαιτα και να υποφέρει ο αγρότης στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αυτό το οποίο εμείς παλέψαμε είναι να υπάρξει η δυνατότητα εγγύησης ουσιαστικά του εισοδήματος του αγρότη, για να μπορεί να βγει ανταγωνιστικά στην αγορά.

Πως είναι σήμερα το σύστημα; Σήμερα επιδοτείται ο αγρότης πάνω στην τιμή. Αύριο θα επιδοτείται το εισόδημα του. Άσχετα από τη τιμή. Άσχετα αν καλλιεργήσει ή όχι. Άσχετα αν βγάλει προϊόν εκείνη την χρονιά. Μπορεί να θέλει αγρανάπαυση το χωράφι. Μπορεί να θέλει να μπει σε ένα άλλο προϊόν. Θα ξέρει ότι θα έχει ένα εισόδημα.

Αυτό εδώ σημαίνει και είναι η θέση μας ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του προϊόντος της επιδότησης από την τιμή. Θεωρούμε ότι για τον Έλληνα αγρότη είναι σημαντικό αυτό. Και η Κυβέρνηση σ’ αυτό ταλαντεύεται. Αλλά πέρα απ’ αυτό, όλη αυτή η νέα πολιτική ήθελε και θέλει προετοιμασία. Ενημέρωση ο αγρότης, προετοιμασία των κανονισμών, να έρθουν διάφορες αποφάσεις υπουργικές, προεδρικά διατάγματα, πιθανώς νόμοι στη Βουλή.

Δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν έχει προετοιμαστεί καθόλου η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όταν πηγαίνει ο Υπουργός Γεωργίας στις Βρυξέλες, τι θα διαπραγματευτεί; Για ποια προϊόντα; Με ποιους στόχους; Για ποιες ποσότητες θα μιλήσει; Δεν έχει υπάρξει καμία διαβούλευση με σας, με τους αγρότες.

Έτσι, λοιπόν, μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε μια στροφή, μια ριζική αλλαγή στον αγροτικό τομέα, να έρθει η Πολιτεία κοντά στον αγρότη, να τον βοηθήσει, να κάνει τα απαραίτητα βήματα και το ελληνικό προϊόν, να διασφαλίσει ένα μεγάλο εισόδημα, όχι μόνο το εγγυημένο από την Ε.Ε., αλλά και το μεγάλο εισόδημα από την αγορά, διότι θα είναι ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν, είτε είναι το λάδι, είτε είναι το κρασί, είτε είναι η πατάτα, είτε οτιδήποτε άλλο, αυτή την ευκαιρία πάει να τη χάσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό εμείς καταθέσαμε ερώτηση την προηγούμενη βδομάδα όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μίλησα και εγώ στη Βουλή, για να στηλιτεύσουμε την απραξία και την αντιαγροτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και να αναλάβουμε εμείς το νέο ξεκίνημα γι’ αυτές τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται στη χώρα μας, στην αγροτιά. Και θα το κάνουμε και μαζί σας.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα για ένα νέο όραμα στην ανάπτυξη της χώρας μας, που θα συνδυάζει το ποιοτικό προϊόν, θα συνδυάζει την περιφερειακή ανάπτυξη, υπηρεσίες όπως είναι ο οικοτουρισμός, ο αγροτοτουρισμός, αξιοποίηση όλων των περιβαλλοντικών στοιχείων. Και περιοχές σαν την Πελοπόννησο, σαν την Τρίπολη, σαν την Αρκαδία, μπορεί να βρεθούν στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας.

Θέλω να χαιρετίσω βεβαίως και αυτούς τους αγρότες που έχουν ήδη ξεκινήσει με ποιοτικές ή ακόμα και οικολογικές καλλιέργειες. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά ακριβώς η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δίνει αυτή τη δυνατότητα. Και θέλω να ξέρετε ότι το ΠΑΣΟΚ με την ανασυγκρότηση του θέλει πρώτα απ’ όλα να διαμορφώσει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και ως Κόμμα προς τα στελέχη τα αγροτικά για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την κοινή αγροτική πολιτική τη νέα, αλλά και δεύτερον να ζητήσω από σας τη συμμετοχή σας σ’ αυτή την ανασυγκρότηση.

Διότι θέλουμε και θέλω και προσωπικά στα νέα Όργανα που θα εκλεγούν στο ΠΑΣΟΚ να ακούγεται η φωνή του αγρότη. Να ακούγεται η δικιά σας φωνή, του αγρότη, και της αγρότισσας, που κι αυτή έχει δικαίωμα να ακουστεί μέσα στα Όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Φίλες και φίλοι, μέσα σε 11 μήνες, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι πρέπει να τελειώσουν αυτά τα μεγάλα, τα ψεύτικα τα λόγια. Χρειάζεται να μιλήσουμε για την δημοκρατία και πάλι, απέναντι σε μια επέλαση της δεξιάς, που θέλει ένα σκληρό κομματικό κράτος, ένα νέο όμηρο, στα ρουσφέτια, στον κομματάρχη, όπως παλιά.

Πλήξανε και την αξιοπρέπεια του Έλληνα. Δημιουργούν νέα αδιέξοδα, και δημιουργούν την ομηρία της ελληνικής οικογένειας. Θεωρούν ότι μπορούσε όπως παλιά, να μείνει με το κεφάλι σκυμμένο ο Έλληνας πολίτης, να αισθάνεται όμηρος της κεντρικής εξουσίας και ότι μ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να ελέγχουν την πολιτική ζωή.

Δεν έχουν καταλάβει ότι όλα αυτά τα χρόνια, αυτό που κατάφερε να φέρει το ΠΑΣΟΚ, είναι να φέρει πλέρια δημοκρατία, να δώσει ελπίδα στον Έλληνα, να δώσει ελευθερία στον Έλληνα, να δώσει δημοκρατία, ώστε να μπορέσει ο Έλληνας με ψηλά το κεφάλι, να ακούγεται η φωνή του Και δεν κατάλαβαν ότι δεν μπορεί αυτό να γυρίσει πίσω.

Αυτή η έννοια της δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική, διότι οι εξελίξεις οι μεγάλες που γίνονται παγκοσμίως, θέτουν ένα μεγάλο ερώτημα. Ποιος αποφασίζει, ποιος ελέγχει; Ακούγεται η φωνή του πολίτη; Ακούγεται η δική σας φωνή;

Διότι εάν δεν ακούγεται η δική σας φωνή και η κοινωνική ασφάλιση και η υγεία και οι συντάξεις και το αγροτικό προϊόν και η παιδεία, δεν θα είναι προς όφελός σας. Κάποιοι άλλοι θα αποφασίζουν για σας. Άρα η δημοκρατία για μας, είναι βασικό στοιχείο του δικού μας δημοκρατικού και σοσιαλιστικού οράματος.

Εμείς παλέψαμε πάντα απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας και βλέπουμε με ύπουλο τρόπο τώρα η δεξιά, να θέλει να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια της.

Γι’ αυτό και εμείς μιλάμε για την ανάγκη ακόμα πιο βαθιάς δημοκρατικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας. Μια νέα άνοιξη δημοκρατίας, που θα λογοδοτούν όλοι στην κοινωνία. Την κοινωνική λογοδοσία. Θα ελέγχει ο πολίτης.

Και παίρνω αφορμή από ένα ψέμα το οποίο όλοι μας παρακολουθούμε αυτές τις μέρες. Είναι το ψέμα το οποίο αναδεικνύεται τις τελευταίες μέρες στη δικαιοσύνη και στην εκκλησία. Νομίζω όλοι μας παρακολουθούμε συγκλονισμένοι, όλος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί συγκλονισμένος τις εξελίξεις αυτές.

Καταρρακώνονται οι θεσμοί. Υπάρχει μια γενική αίσθηση αναξιοπιστίας. Απαξίωση των θεσμών. Ποια είναι πράγματι η απάντηση σ’ αυτά; Η απάντηση είναι ακόμα μεγαλύτερος συγκεντρωτισμός; Ακόμα μεγαλύτερη εξουσία στην εξουσία; Ή μήπως ακριβώς αυτά τα συστήματα, επειδή ήταν κλειστά, επειδή δεν υπήρχε διαφάνεια, επειδή δεν υπήρχε έλεγχος, επειδή δεν υπήρχε κοινωνική λογοδοσία, επέτρεπαν την δημιουργία τέτοιων παρακμιακών καταστάσεων; Επέτρεπαν την λειτουργία διαφόρων παραγόντων στο σκοτάδι, μακριά από τη διαφάνεια, μακριά από τον έλεγχο του πολίτη;

Είναι λοιπόν απαραίτητο να δούμε σ’ όλους τους θεσμούς που έχουν σημασία για τον Έλληνα πολίτη, να υπάρχει διαφάνεια, να υπάρχει λογοδοσία, να υπάρχει αξιοκρατία, να υπάρχει η δημοκρατία. Αυτό πρέπει να δούμε .

Αντί της συγκέντρωσης της εξουσίας, να υπάρχει μια συμμετοχή του πολίτη. Και αυτό σημαίνει για πολλούς φορείς διαφορετικά πράγματα. Για την διοίκηση και το κράτος μεγαλύτερη αποκέντρωση. Οι αποφάσεις να παίρνονται πιο κοντά στον πολίτη. Τα θέματα της υγείας, τα θέματα των νοσοκομείων, τα θέματα της παιδείας, των σχολείων, τα θέματα της κατάρτισης, τα θέματα της βοήθειας στο σπίτι, των κοινωνικών λειτουργών, να είναι θέματα που η τοπική κοινωνία μπορεί να αποφασίζει.

Στα θέματα της ανάπτυξης μπορεί η περιφέρεια να αποφασίζει. Στο θέμα της παιδείας στα πανεπιστήμια. Να λογοδοτούν τα πανεπιστήμια στην περιφέρεια και στην κοινωνία, τι πτυχία βγάζουν; Είναι πτυχία τα οποία τροφοδοτούν πραγματικά την αγορά, ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας; Βρίσκουν δουλειά τα παιδιά;

Η εκκλησία, έχει μεγάλο ρόλο κοινωνικό που μπορεί να παίξει. Παίζει πραγματικά αυτό τον κοινωνικό ρόλο, τον πνευματικό ρόλο που θα έπρεπε; Δεν θέλω να εμπλακώ στα εσωτερικά της εκκλησίας, αλλά ακριβώς το ΠΑΣΟΚ λέει, ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα άνοιξη δημοκρατίας, σε πάρα πολλούς θεσμούς, ώστε ο πολίτης, εσείς τελικά να έχετε το λόγο και τον έλεγχο σε πάρα πολλά. Γιατί τελικά η εγγύηση της ηθικής, η εγγύηση της διαφάνειας, είναι ο ίδιος ο πολίτης, ο ίδιος ο Έλληνας.

Και εδώ υπάρχει μια τεράστια υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας, Ηθικολογεί, μιλάει για διαπλοκές, αλλά δεν τολμά να πάρει πραγματικά δημοκρατικά μέτρα να προχωρήσει. Θέλει περισσότερο να φτιάξει αυτή ένα δικό της κλειστό σύστημα ελέγχου της εξουσίας και ελέγχου της κοινωνίας.

Ο ελληνικός λαός μαζί με το ΠΑΣΟΚ, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, δεν θα αφήσουν αυτή την κρίση, που βλέπουμε στους θεσμούς, να την αξιοποιήσει κομματικά η Νέα Δημοκρατία, για να προσπαθήσει να κομματικοποιήσει αυτούς τους θεσμούς και αυτές τις λειτουργίες του κράτους.

Εμείς ακριβώς στο αντίθετο θα επιμείνουμε και θα παλέψουμε ακριβώς για το αντίθετο. Να είναι αυτοί οι θεσμοί ανεξάρτητοι, αλλά να λογοδοτούν. Όχι σε κάποιους γραφειοκράτες, ή σε κάποια κομματικά στελέχη. Θα λογοδοτούν στον ίδιο τον λαό, στον ίδιο τον πολίτη, δημοκρατικά και ανοιχτά.

Γι’ αυτό φίλες και φίλοι και εμείς ως κόμμα, κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή πρωτοπορώντας. Πριν από ένα χρόνο, αλλά και σήμερα ακόμα, όπου πηγαίνω, εσείς, ο κόσμος, μου λέει, Γιώργο άλλαξέ τα όλα. Το Συνέδριό μας είναι το πρώτο μεγάλο και ιστορικό βήμα γι’ αυτή την αλλαγή. Σ’ αυτό το Συνέδριο κάνουμε ένα κόμμα ανοιχτό στη κοινωνία. Με διαφάνεια, με διαδικασίες πρωτόγνωρες, με επιλογές που εσείς θα μπορείτε να διαβουλεύεστε, να ακούγεστε, να ακούγεται η φωνή του πολίτη.

Γιατί; Γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι η εγγύηση για την δημοκρατία, η εγγύηση για το κοινωνικό κράτος, η εγγύηση για την έκφραση των συμφερόντων, των λαϊκών συμφερόντων, είναι να έχει ο ελληνικός λαός ένα κόμμα το οποίο θα είναι δικό του, θα είναι ένα κόμμα που δεν ανήκει σε κανένα μηχανισμό, σε κανένα παράγοντα, θα ανήκει σε σας, θα ανήκει στον ελληνικό λαό δημοκρατικά.

Γι’ αυτό σας καλώ να συμμετέχετε και εσείς σ’ αυτή την νέα προσπάθεια, της δημιουργίας μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης. Μιας εμπιστοσύνης που είχαμε καλλιεργήσει από το 1974 και μετά, με τις μεγάλες προσπάθειες όλων των υγιών και δυναμικών ελληνικών δυνάμεων, υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου του Ιδρυτή του Κινήματος.

Ένα Κίνημα για το οποίο είμαστε περήφανοι. Ένα Κίνημα το οποίο έχει τεράστιες δυνατότητες, το οποίο έχει και αντανακλαστικά, που ξέρει να αλλάζει, ξέρει να βλέπει τα λάθη του, ξέρει να κάνει την κριτική του. Διότι έχει μόνο ένα σκοπό. Δεν έχει σκοπό, όπως η Νέα Δημοκρατία, εξουσία για την εξουσία. Έχει σκοπό όπως έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, «το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία».

Είμαστε περήφανοι για το έργο μας, είμαστε περήφανοι για το έργο και του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Και είμαστε περήφανοι γιατί βρισκόμαστε σε μια ιστορική, δημιουργική περίοδο του ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί να είμαστε αντιπολίτευση, αλλά αυτή η περίοδος είναι περίοδος πρώτα απ’ όλα που ξεσκεπάζουμε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, παλεύουμε για να υπεραμυνθούμε των μεγάλων κατακτήσεων των τελευταίων ετών, να μην γκρεμιστούν από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά προετοιμαζόμαστε με σωφροσύνη, σοβαρότητα, εσωτερικό διάλογο, με συνέπεια, ώστε όταν έρθουμε κυβέρνηση και θα έρθουμε πολύ γρήγορα, να κυβερνήσουμε με γνώμονα την σοφία, την εμπειρία και τη νέα προοπτική που εσείς οι ίδιοι θα μας δώσετε.

Έχουμε την έμπνευση από το παρελθόν μας, την έμπνευση από τις ρίζες μας, την έμπνευση από τις παραδόσεις μας, από τις αξίες μας. Και έχουμε πυξίδα τον ίδιο τον ελληνικό λαό, το μέλλον, τις ίδιες τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας.

Σ’ αυτό τον ανοιχτό διάλογο που έχουμε ξεκινήσει, το Συνέδριο δεν θα είναι, παρά ένας σταθμός. Την επομένη του Συνεδρίου, με το νέο καταστατικό μας, με το νέο πλαίσιο των θέσεών μας και με την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα έχουμε τα νέα βήματα που θα κάνουμε μαζί σας, ώστε να εξειδικεύσουμε τις πολιτικές μας. Αλλά συζητώντας να το κάνουμε μαζί σας.

Χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες τομές σ’ αυτή τη χώρα. Αλλά να ξέρετε, δεν θα τις κάνουμε όπως θεωρεί η Νέα Δημοκρατία ότι θέλει να τις κάνει, αν θέλει να τις κάνει. Η Νέα Δημοκρατία κάνει πολιτικές, ενάντια στον πολίτη, ενάντια στον αγρότη. Εμείς θα κάνουμε πολιτικές τομές και αλλαγές, μαζί με τον πολίτη, μαζί με τον αγρότη, μαζί με την περιφέρεια. Με καθαρές αρχές, με διαφανείς διαδικασίες, όπου ο πολίτης θα έχει το λόγο.

Φίλες και φίλοι,

Ένα χρόνο μετά από την επίσκεψή μου εδώ στην Τρίπολη, μπορώ να σας πω ότι, η πορεία της χώρας μας δεν είναι η καλύτερη. Αλλά μπορώ να σας πω ότι, εμείς ανασυγκροτούμε το ισχυρό μας Κίνημα, το ισχυρό μας Κόμμα και μαζί θα προχωρήσουμε, μαζί θα καταφέρουμε πολύ σύντομα ξανά να είμαστε κυβέρνηση και να αλλάξουμε τον ρου αυτής της ιστορίας και να μπορέσουμε πάνω στην εμπειρία μας, να προχωρήσουμε στο όραμα το οποίο χτίζουμε.

Θα είμαστε μαζί. Σας καλώ όλους να έρθετε μαζί σ’ αυτή την αγωνιστική μας πορεία, σ’ αυτό το νέο Συνέδριο, να ακουστεί η δική σας φωνή.

Καλό μας αγώνα. Καλή προσπάθεια.

Γεια σας και ευχαριστώ.”

Διαβάστε επίσης