Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Η ευρωπαϊκή ιδέα – ένα επίκαιρο και προοδευτικό όραμα | 09.05.2020

Η ευρωπαϊκή ιδέα – ένα επίκαιρο και προοδευτικό όραμα

Με αφορμή  την Ημέρα της Ευρώπης 2020

Πριν 70 χρόνια, το 1950, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν, εμπνευσμένος από τον Ζαν Μονέ, έθεσε το πλαίσιο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση της ιδέας για μια ενωμένη Ευρώπη.

Μετά την εμπειρία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η αλληλεξάρτηση που θα δημιουργούσε η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα, στόχο είχε να διασφαλίσει την εγκαθίδρυση κοινών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης, ως ένα πρώτο στάδιο για μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και να αλλάξει το πεπρωμένο αυτών των περιοχών που «επί πολλά χρόνια αφιερώθηκαν στην κατασκευή όπλων για πολέμους των οποίων υπήρξαν πάντα τα πρώτα θύματα».

 

Η Διακήρυξη του Σουμάν, επισημαίνει: 

«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό σχέδιο. Θα οικοδομηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που κατ’ αρχάς θα δημιουργήσουν μια πραγματική αλληλεγγύη». 

Στο ίδιο πνεύμα, τονίζει πως η κοινή παραγωγή άνθρακα και χάλυβα πρέπει να προσφερθεί σε όλον τον κόσμο χωρίς διακρίσεις ούτε εξαιρέσεις, ώστε να συμβάλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στην ανάπτυξη ειρηνικών έργων και επισημαίνει χαρακτηριστικά: 

«Στον αντίποδα διεθνών καρτέλ που επιδιώκουν να κατανέμουν και να εκμεταλλεύονται τις εθνικές αγορές με περιοριστικές πρακτικές και να διατηρούν υψηλά κέρδη, η προβλεπόμενη οργάνωση θα εξασφαλίσει τη συγχώνευση των αγορών και την επέκταση της παραγωγής».

Η Διακήρυξη που γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, εμπνέεται από την ανάγκη διαφύλαξης της ειρήνης, την αρχή της αλληλεγγύης και την ανάγκη πρόσβασης όλων χωρίς εξαίρεση στα βασικά αγαθά.

Αναμφισβήτητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, αλλά απέχουμε πολύ από την υλοποίηση ουσιαστικών παραμέτρων της Διακήρυξης  του Ρομπέρ Σουμάν.

Η σημερινή  κρίση  του κορονοϊού, με τις δραματικές συνέπειές της για όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπενθυμίζει τις πραγματικές προτεραιότητες και τις ευθύνες μας. Οφείλουμε χωρίς δισταγμό, να δείξουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, αλλά και να διδαχθούμε από όσα ανέδειξε η υγειονομική κρίση του Covid19, για να υλοποιήσουμε χωρίς καθυστέρηση τα βήματα που χρειάζονται για την προώθηση ενός νέου, πράσινου μοντέλου ανάπτυξης, με σεβασμό στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις νέες προκλήσεις που αφορούν το μέλλον της εργασίας, την εξέλιξη της τεχνολογίας, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. 

Το νέο ανθρωποκεντρικό κοινωνικό συμβόλαιο, θα θέσει τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης του περιβάλλοντος, της Ευρώπης της κοινωνικής συνοχής, της Ευρώπης της Υγείας. Από την υγεία μέχρι την παιδεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευημερία και την ποιότητα της ζωής των πολιτών, για να οδηγηθούμε επιτέλους στην ολοκλήρωση της.   

Γιατί η ευρωπαϊκή ιδέα δεν είναι μόνο επίκαιρη αλλά και βαθιά προοδευτική. 

Είναι καθήκον όλων μας να οικοδομήσουμε μια Δημοκρατική, Συμμετοχική, Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση, αντάξια του οράματος των ιδρυτών της.

Διαβάστε επίσης