Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

Αγορά • Εργασία • Νεα Γενιά | Εκτύπωση

Ένα Erasmus για την Εργασία

 

Η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους της Ευρώπης είναι κομβικό ζήτημα με βαθιές συνέπειες στην Κοινωνική και Διαγενεακή Δικαιοσύνη. Ζητούμε την εποικοδομητική σας συμβολή για σχετικά με την ιδέα ενός “Erasmus για την Εργασία”, καθώς και τις ιδέες σας, προτάσεις, τροποποιήσεις και, φυσικά, τις διαφωνίες σας, ώστε να προωθηθεί το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.

Που συμβαίνει

Η ανεργία των νέων στην Ευρώπη, ειδικά στο Νότο, έχει γίνει δραματικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο κίνδυνος μιας χαμένης γενιάς καταρτισμένων και μορφωμένων νέων αυξάνεται. Το Νοέμβριο του 2012, σε Συνέδριο του Ινστιτούτου Berggruen, στο Βερολίνο, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τη δημιουργία ενός νέου, πανευρωπαϊκού προγράμματος, στα πρότυπα του δημοφιλούς και πετυχημένου Erasmus, πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Ένα Erasmus για την Εργασία. Η ιδέα είχε θετικό αντίκτυπο και ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia, των ΗΠΑ, παρουσίασαν μια πιο λεπτομερή μελέτη για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους της Ευρώπης είναι κομβικό ζήτημα με βαθιές συνέπειες στην Κοινωνική και Διαγενεακή Δικαιοσύνη. Ζητούμε την εποικοδομητική σας συμβολή για σχετικά με την ιδέα ενός "Erasmus για την Εργασία”, καθώς και τις ιδέες σας, προτάσεις, τροποποιήσεις και, φυσικά, τις διαφωνίες σας, ώστε να προωθηθεί το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.

 

Διαβάστε την σχετική μελέτη:

 

Συμμετοχή

Συνδεθείτε για να συμμετέχετε στη συζήτηση

ή

Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφείτε

Ξεχάσατε το συνθηματικο σας ;

Δημιουργία Λογαριασμού

Ελέγξτε το password

Θέλω να λαμβάνω το newsletter (preview) του papandreou.gr

 

Απόψεις

 • eliasPatl • 17 Δεκεμβρίου 2013, 02:54

  Αγαπητοί συνεργάτες του γραφείου του κ.Παπανδρέου,
  Αγαπητέ κ.Παπανδρέου,

  Συγχαρητήρια για την καινοτομική και ελπιδοφόρα ιστοσελίδα όπου δίνετε λόγο στους πολίτες να συμμετέχουν στην διαμόρφωση αποφάσεων, να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά είναι η δημοκρατία.

  Είμαι δευτεροετής φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών, άμεσα ενδιαφερόμενος για τις πολιτικές διαδικασίες και πραγματικά ενθουσιασμένος με τις προτάσεις και την στάση σας απέναντι στην οικονομική αλλά κυρίως ευρωπαϊκή κρίση, θέσεις που δυστυχώς δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ ( επιτηδευμένα ή μη). Για το λόγο αυτό, εύχομαι ο συνεργάτης του γραφείου που θα διαβάσει το σχόλιο μου να σας μεταφέρει την έκκληση μου 1) να έρθετε πιο κοντά με εμάς τους νέους υποστηρικτές σας ( οι οποίοι είναι αρκετοί παρά το επιβαλλόμενο κλίμα εναντίον σας) με κάποια οργάνωση ή κάποιο αντίστοιχο με το παρόν μέσον επικοινωνίας ή έστω κάποιο συνέδριο, 2) να κατεβείτε στην πολιτική ξανά, πρωταγωνιστής , όχι μόνο για την αξιοπρέπειά μας ως Έλληνες αλλά και ως Ευρωπαίους.

  Σχετικά με το πρόγραμμα <>:

  Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο καλύπτει το κενό μεταξύ των πανεπιστημίων και της αγοράς, της θεωρίας και της πράξης.
  Εξίσου σημαντικό στο πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι και το στοιχείο της επανακατάρτισης των ήδη καταρτισμένων νέων ανέργων . Στην Ελλάδα πολλοί νέοι, επηρεασμένοι από το πνεύμα του νεοπλουτισμού της προ κρίσης χώρας μας, ωθούμενοι συχνά και από τις οικογένειές τους, επέλεξαν να ακολουθήσουν εργασιακά μονοπάτια που θα τους εξασφάλιζαν κύρος και δύναμη παρά να ασχοληθούν με αυτό που πραγματικά τους ευχαριστούσε και που θα ήταν, επομένως, παραγωγικοί στο έπακρον. Ως αποτέλεσμα, συγκεκριμένοι τομείς της αγοράς υπερκορέστηκαν με αποτέλεσμα πολλοί νέοι, ήδη ειδικευμένοι, να παραμένουν άνεργοι. Ωστόσο, μετά την κρίση των τελευταίων ετών, η νοοτροπία άλλαξε , ο κόσμος επανιεράρχησε τις ανάγκες του και, πλέον , πολλοί νέοι είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν από την αρχή, σε τομείς που παλαιότερα απαξίωναν. Το πρόγραμμα λοιπόν αυτό θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε αυτό το <> να αξιοποιηθεί και να ταιριάξει στις ανάγκες της αγοράς. Για παράδειγμα, ένας άνεργος γεωπόνος, εκμεταλλευόμενος το πρόγραμμα θα μπορούσε να μετεκπαιδευτεί στη Γερμανία στην αγροτική παραγωγή , όπου θα εξοικειωθεί με τις πρακτικές εκεί και επιστρέφοντας στην Ελλάδα ( η όποια άλλη χώρα ) να μεταφέρει την τεχνογνωσία ώστε να οργανωθεί και ο αντίστοιχος εθνικός τομέας. Έτσι , όχι μόνο θα υπάρξει απορρόφηση νέων στην αγορά και ανάπτυξη υπανάπτυκτων εργασιακών τομέων αλλά και ανάπτυξη της επιστημονικής και πρακτικής γνώσης μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια, την Ευρωπαϊκή.

  Η Ευρώπη επιτέλους θα μπορέσει να παρέχει κάτι αντίστοιχο του <>, το <>, δίνοντας στους νέους την οικονομική και διαδικαστική ευκαιρία να σταδιοδρομήσουν και να ανελιχθούν ανάλογα με τον ζήλο που επιδεικνύουν.
  Τέλος, το πρόγραμμα αυτό, πέρα από τα άμεσα αποτελέσματα που θα έχει θα δίνει επιπλέον την ελπίδα, την πρόκληση στους νέους ανθρώπους να παλέψουν και να γίνουν δημιουργικοί και αποδοτικοί.
  Όμως , θα πρέπει να μην περιοριστεί στην διαμόρφωση εργατών αλλά να υπόσχεται την πλήρη ανέλιξη, την κορυφή ( χωρίς βέβαια να την εγγυάται όπως έκαναν μέχρι προηγουμένους οι πελατειακοί μηχανισμοί). Διότι εάν το πρόγραμμα περιορισθεί στους εργάτες τότε θα υπονομευτεί και δικαίως νομίζω.

  Ευχαριστώ πολύ και περιμένω να σας δω στο πολιτικό προσκήνιο.

 • Γιώργος Α. Παπανδρέου • 28 Ιανουαρίου 2014, 14:32

  Ευχαριστώ για τη συμμετοχή.

 • prezas • 18 Ιανουαρίου 2014, 22:23

  ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

  κ. πρόεδρε,
  η δυνατότητα έκφρασης του πολίτη για τα θέματα – μικρά και μεγάλα -της καθημερινότητας είναι όχι μόνο σωστό αλλά και αναγκαίο. Έτσι μόνο ο πολιτικός μπορεί να παίρνει σωστές αποφάσεις για τα συγκεκριμένα θέματα.
  Η δυνατότητα έκφρασης του πολίτη προϋποθέτει την ύπαρξη: 1. πολιτικού /ών που είναι διατεθειμένοι να ακούσουν με ειλικρίνεια και 2. πολίτες που, αφού νιώσουν πως πραγματικά η φωνή τους ακούγεται, αποφασίζουν να πάρουν ενεργό μέρος στη διαμόρφωση του κοινωνικού πλαισίου που ζουν.
  Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω πως το ΠΑΣΟΚ, με τον ιστορικό του ηγέτη Ανδρέα, έφερε τον πολίτη στο πολιτικό προσκήνιο. Με την μοναδική δυνατότητα που είχε να επικοινωνεί με το λαό. Με την αύρα του λαϊκού ηγέτη. Ο Γιώργος, δεν παύει να ασκεί την γοητεία των Παπανδρέου. Που λατρεύτηκε και λατρεύεται από το λαό για την προσφορά των Παπανδρέου στην Ελλάδα. Παράλληλα είναι όμως ο πολιτικός που προσπάθησε και προσπαθεί την επικοινωνία πολίτη και πολιτικού, κράτους και κοινωνίας, να την σχηματοποιήσει, να την κάνει, θεσμική, μόνιμη, δυναμική και αμφίδρομη. Η “αγορά” υπογραμμίζει πως η θέλησή του αυτή, φυσικά δεν είναι ευκαιριακή, αλλά ούτε και αναστρέψιμη. Σε πείσμα πολιτικών αντιπάλων και κατεστημένων. Η δημιουργική, αμφίδρομη επικοινωνία πολίτη και πολιτικού, υπογραμμίζεται με την “αγορά”, ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας.
  Για το πρόγραμμα Erasmus. Το οποίο είναι ένα πρόγραμμα της (“δια βίου”) εκπαίδευσης. Με επικεντρωμένο στόχο στους ενήλικες και ειδικά στην απασχόληση.
  Θα έλεγα πως μετά από αρκετά χρόνια τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκπαίδευση θα πρέπει να περάσουν τώρα από την ηλικία της εφηβείας στην ενηλικίωση.
  Ως τώρα η κυριότερη στόχευση ήταν η αλληλογνωριμίας των λαών της Ευρώπης. Και αβίαστα κατόπιν να γίνει η ευρωπαϊκή σύγκληση λαών και πολιτισμών. Αυτός ο κύριος στόχος έχει ως υποστηρικτικό υπόβαθρο το σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων και της διαφορετικότητας σε όλες τις εκφάνσεις. Την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων ώστε να καταργηθούν τα σύνορα με δημιουργικές συνεργασίες.
  Τα προηγούμενα χρόνια νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό, η εθελοντική εμπλοκή Ευρωπαίων σε σοβαρές διακρατικές πρωτοβουλίες, αρκούσε για να θεωρηθεί το πρόγραμμα επιτυχημένο. Το πρόγραμμα υποστηρίζω ήταν επικεντρωμένο στο “ταξίδι” και όχι “στην Ιθάκη”, στο παραγόμενο δηλαδή αποτέλεσμα. (Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν εξαιρετικά αποτελέσματα σε επίπεδο έρευνας, καινοτομίας … από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκπαίδευση). Ίσως έτσι έπρεπε να γίνει, ίσως δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά σε μια ΕΕ που λειτουργούσε με “χαλαρούς” ρυθμούς και γενικά “χαλαρούς” θεσμούς αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα.

  Η πραγματικότητα σήμερα νομίζω μας υποχρεώνει να “ενηλικιωθούμε” ΚΑΙ στα ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

  Θα πρέπει η στόχευση να μετατοπιστεί πια στο μετρήσιμο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των διακρατικών συνεργασιών. Φυσικά συνεκτιμώντας την ευρωπαϊκή διάσταση του παραγόμενου αποτελέσματος, την καινοτομία, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη χρηστικότητα, αλλά ΚΑΙ την δυνατότητα εμπορικής ή ανθρωπιστικής (υγεία, πολιτισμό, εκπαίδευση) αξιοποίησή του.
  Τα κονδύλια προτείνω να εκταμιεύονται με εξαιρετική φειδώ στα αρχικά στάδια των συμπράξεων. Προτείνω δε να επιβραβεύεται το παραγόμενο τελικό προϊόν και όχι να χρηματοδοτείται η παραγωγή. Αυτός είναι ένας ασφαλής τρόπος αξιοκρατικής κατανομής κονδυλίων.
  Έρχεται έτσι σε δεύτερη μοίρα ποια “σχέδια” θα επιλεγούν να χρηματοδοτηθούν, επειδή θα μπορούν να λάβουν όλες οι αιτούμενες συμπράξεις το μικρό ποσό (600 € ; ) της επιδότησης για την πρώτη συνάντηση εταίρων. Η κύρια χρηματοδότηση θα παρέχεται σε επιτυχημένες συμπράξεις, με μετρήσιμα αποτελέσματα, με σαφώς προδιαγεγραμμένους όρους και κανόνες.

  Το ερώτημα που μπαίνει επίσης είναι: πως ο άνεργος θα μπορέσει να πάρει μέρος σε τέτοιες ανταγωνιστικές (όπως τις περιέγραψα) συμπράξεις; Πρόταση: Ειδικά για μακροχρόνια ανέργους θα μπορούσε το πρόγραμμα να χρηματοδοτεί προμήθεια εξοπλισμού με μια μορφή leasing. Ο εξοπλισμός θα μπορεί να αγοραστεί από τους συμμετέχοντες στη λήξη ή στη διάρκεια της δράσης. Διαφορετικά θα παραμένει στην κυριότητα της ΕΕ για να υποστηρίξει με υλικοτεχνική υποδομή, μελλοντικά, άλλες συμπράξεις.

  Αυτή είναι μια γενική πρόταση που φυσικά χρειάζεται συμπλήρωση και εξειδίκευση .

  Παντελής Πρέζας
  τ. υποστηρικτής ευρ. Προγράμματος Comenius

 • Γιώργος Α. Παπανδρέου • 28 Ιανουαρίου 2014, 14:25

  Ευχαριστώ πολύ για τη συμβολή σας στο διάλογό μας και τις χρήσιμες απόψεις σας.

Σχετικές συζητήσεις