Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Επαφές με φορείς της Αχαΐας για τις επιπτώσεις από την πανδημία | 08.05.2020

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συνεχίζοντας στις επαφές του με τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς της Αχαΐας, για τα θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία, συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τους Προέδρους της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας, Παναγιώτη Σκέντζο και του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κωνσταντίνο Ζαφειρόπουλο.

ΑΧΑΙΑ 08052020

Σκοπός των συναντήσεων ήταν η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που επικρατεί στην Αχαΐα, λόγω της πανδημίας, η εκτίμηση των προβλημάτων και των αναγκών που έχουν προκύψει καθώς και η συμβολή στην αντιμετώπισή τους.

Στη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΕΒΕΣΝΑ, όπου έγινε μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση, αναφέρθηκαν από τον κ. Σκέντζο, αναλυτικά τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα της κρίσης από τον covid -19, καθώς επιδεινώθηκαν οι συνθήκες στην αγορά.

Μεταξύ άλλων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη πραγματικής ενίσχυσης της ρευστότητας, την αναστολή πληρωμών και την εκ νέου ύπαρξη ρυθμίσεων, “το πάγωμα” των κατασχέσεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, και την ανάγκη ύπαρξης διαφανών διαδικασιών. Επίσης, συζητήθηκε η αναγκαιότητα ουσιαστικής συμβολής του κράτους με στόχο  την επανεκκίνηση της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην υποχρέωση πραγματικής  και ουσιαστικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με θαρραλέα μέτρα και προοπτική. Επίσης, αναγνώρισε τη δίκαιη απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου για ένα κράτος αρωγό στον πολίτη και στον επιχειρηματία.

Στη συνάντηση με τη Διοίκηση του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας, έγινε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τα κρίσιμα ζητήματα των μελών του αλλά και γενικότερα αυτά της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος εξέθεσε τις προτάσεις του κλάδου και έθεσε ζητήματα αναφορικά με την λήψη επιπλέον μέτρων. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ενοικίων, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, της επείγουσας ανάγκης για παροχή ρευστότητας ανά επιχείρηση, της προστασίας της πρώτης κατοικίας, της ενίσχυσης του ακατάσχετου λογαριασμού, της αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων και της δημιουργίας νέων προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ που θα χρηματοδοτούν απευθείας τον απασχολούμενο. Επίσης, έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των συγκοινωνιακών υποδομών.

Ο Πρώην Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη γρήγορης και αποτελεσματικής προστασίας από το κράτος αλλά και την ΕΕ με την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Επεσήμανε ότι, η καθυστέρηση στη λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών παρεμβάσεων εντείνει την αβεβαιότητα και αυτό ενισχύει τα προβλήματα.

Έμφαση έδωσε,

Στη μεγάλη ανάγκη δημιουργίας ενός λειτουργικού, αποτελεσματικού και όχι σπάταλου κράτους, το οποίο θα είναι σε θέση να αξιοποιεί με τον βέλτιστο τρόπο τους οικονομικούς πόρους,

και,

Στην υποχρέωση ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με την ανυποχώρητη εφαρμογή της διαύγειας που συνιστά κομβική θεσμική υποχρέωση της πολιτείας και που δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη.

Με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε νωρίτερα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αρμόδιο για θέματα Υγείας Αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπο Μπονάνο, σχετικά με την πανδημία και την πολιτική προστασία, αντάλλαξαν απόψεις και για μια σειρά άλλα ζητήματα που είτε εκκρεμούν, είτε απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Όσον αφορά τα έργα υποδομής και τα ειδικά προβλήματα της περιοχής, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών για το Φυσικό Αέριο, αλλά και σε εφαρμογές σύγχρονων τεχνικών αξιοποίησης των ΑΠΕ, στην ενεργειακή δημοκρατία, στην ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών αξόνων στην περιοχή και τη λειτουργία του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου.

Αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη αξιοποίησης θεσμών όπως το PATRASIQ και την ενίσχυση των δράσεων καινοτομίας.

Και, όλα αυτά, αναδεικνύοντας την σημασία της αποκέντρωσης των αποφάσεων και της στήριξης των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης από την Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στη γενικότερη υστέρηση της περιοχής, όπως εμφανίζεται και στο δείκτη της υψηλής ανεργίας.

Έμφαση έδωσε στην αντοχή που επέδειξε ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή αλλά και στην ανάγκη νέου σχεδιασμού – ενός πλάνου για την επόμενη μέρα.

Τέλος, επισήμανε την άμεση ανάγκη για ολοκλήρωση των έργων με την οριοθέτηση κρίσιμων ημερομηνιών τα επόμενα έτη, ώστε να μη χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ και καταστεί αδύνατη η ολοκλήρωσή τους.

 

Διαβάστε επίσης