Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση Προ Ημερησίας Διατάξεως για την Οικονομία

“Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κυρία Μπενάκη, νομίζω ότι πρέπει να αλλάξετε τον κανονισμό της Βουλής. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η κυβέρνηση κυβερνά και η αντιπολίτευση ελέγχει. Τώρα θα πρέπει να προβλέψετε στον κανονισμό ότι η κυβέρνηση δεν κυβερνά, αλλά μπορεί να καταθέτει επερωτήσεις για την αντιπολίτευση.

Τη σημερινή συζήτηση για την οικονομία ζήτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν από ένα μήνα. Τον ευχαριστούμε. Τον ευχαριστούμε, διότι μας έδωσε το χρόνο να κάνουμε μια θλιβερή διαπίστωση. Είσαστε ελάχιστα προετοιμασμένοι για να κυβερνήσετε αυτή τη χώρα. Και αναρωτιέμαι όλη αυτή η εκπαίδευση 11 χρόνια στην αντιπολίτευση, πού πήγε;

Προγραμματικές δηλώσεις ακούσαμε και πάλι, μετά από δύο μήνες, σήμερα. Σε ένα χρόνο αναρωτιέμαι εάν θα ξανακούσουμε τις ίδιες προγραμματικές δηλώσεις για την ανάπτυξη της χώρας και τα μεγάλα οράματα και όνειρα. Όλοι μας τα έχουμε.

Δύο μήνες μετά τις εκλογές και στη Βουλή δεν έχει ακόμη συζητηθεί παρά ένα νομοσχέδιο από τα πολλά νομοσχέδια που μας έλεγε ότι θα φέρει ο κ.Καραμανλής και που τα έχει έτοιμα στο συρτάρι!

Δύο μήνες μετά τις εκλογές και δεκάδες κρατικές υπηρεσίες περιμένουν τις διοικήσεις τους.

Είχατε όμως χρόνο για απογραφή ολόκληρης της οικονομικής κατάστασης. Μια απογραφή που σε μια μικρομεσαία επιχείρηση θα έπαιρνε σίγουρα αρκετούς μήνες.

Είναι προφανές τι επιδιώκει η κυβέρνηση. Έχετε μαζέψει ένα μεγάλο καλάθι υποσχέσεων και αιτημάτων και τώρα με αγωνία ψάχνετε τρόπο να τα ξεφορτωθείτε. Ψάχνετε λοιπόν να τα φορτώσετε σε άλλους, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ, με το να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις για την κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Άκουσα με προσοχή τον κ.Καραμανλή, ο οποίος είχε ένα κατάλογο για διάφορες περιπτώσεις. Περιπτωσιολογία ήταν η ομιλία του. Θέλετε να μπούμε σε συγκεκριμένα θέματα; Πάμε στην Επιτροπή να συζητήσουμε σε λεπτομέρεια και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τα έργα, για τις συγκοινωνίες, για την παιδεία κλπ.

Περισσότερες εντυπώσεις θέλετε να δημιουργήσετε, πετώντας 100 θέματα, σαν να θέλετε να ξαφνιάσετε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη λεπτομερή αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων. Αλλά θα πάρω, όμως, δύο παραδείγματα.

Πρώτον, τα αγροτικά, το λάδι. Κυρίες και κύριοι, εμείς πληρώσαμε τους αγρότες που είχαν κανονικά το δικαίωμα να πάρουν την επιδότηση, όπως βεβαίως υπάρχουν και χρήματα για να πληρωθούν και οι ενστάσεις που μπορεί να εκδικαστούν. Οι δικές σας προεκλογικές υποσχέσεις, κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορούν να πληρωθούν. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Το δεύτερο είναι για τις συγκοινωνίες. Βεβαίως υπάρχουν ελλείμματα. Ξεχνάτε όμως ότι υπάρχει και φθηνό εισιτήριο. Ξεχνάτε ότι υπάρχει ουσιαστικά μια επιδότηση των συγκοινωνιών. Θέλετε αυτό να το αλλάξετε; Θέλετε δηλαδή να ανεβάσετε τις τιμές των εισιτηρίων; Αυτό κατάλαβα.

Η σημερινή συζήτηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια υπεκφυγής από την πραγματικότητα. Υπάρχει αδυναμία της κυβέρνησης να κυβερνήσει. Ο χρόνος της κυβέρνησης, παρ’ ότι μικρός, έχει αποδείξει ποιο είναι το στίγμα της. Είναι η έλλειψη στρατηγικής, είναι ο τρόμος του πολιτικού κόστους, είναι ο τρόμος να αναλάβετε πραγματικά τις ευθύνες για τη χώρα. Αυτό διαπερνά την καθημερινή σας πολιτική στάση.

Τη νέα φιλοσοφία της κυβέρνησης μπορείς να την αποτυπώσεις στη φράση «εγώ δεν είμαι υπεύθυνος». «Μας αρέσει να είμαστε καπετάνιοι, αλλά δεν μας αρέσουν οι ευθύνες που μας αναλογούν». Και η ακατάσχετη υποσχεσιολογία προεκλογικά είχε ως αποτέλεσμα να μην ξέρει, ή να μην θέλει να αποκαλύψει ο καπετάνιος ποιος είναι ο πραγματικός προορισμός.

Για να δούμε πώς χειριστήκατε μερικά μεγάλα θέματα. Κυπριακό. Είπατε: «η μη θέση, είναι θέση». Πολύ υπεύθυνη θέση! Πηγαίνοντας στη Λουκέρνη είπατε ότι: «όλα ήταν προαποφασισμένα. Δεν είχαμε εμείς ευθύνη».

Προσπαθήσατε να αποκρύψετε. Έχουν σχέση με την οικονομία αυτά. Έχουν σχέση με το κύρος της Ελλάδος διεθνώς. Έχουν σχέση με την διαπραγματευτική σας ικανότητα αύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θα ζητήσετε εσείς να διαπραγματευτείτε το Δ’ ΚΠΣ και τα αγροτικά προϊόντα. Με ποιο κύρος;

Προσπαθήσατε να αποκρύψετε ότι εσείς είχατε πει ένα «βροντερό ναι» στην διαδικασία της Νέας Υόρκης. Αλλά είπατε, και το βλέπω αυτό με έκπληξη, «πήγαμε ουσιαστικά δεμένοι χειροπόδαρα στη Λουκέρνη». Είναι αυτό στάση ευθύνης μιας ανεξάρτητης, αυτόνομης χώρας; Εμείς παλέψαμε χρόνια για να μπορούμε να έχουμε αυτόνομη, ανεξάρτητη απόφαση στην εξωτερική πολιτική.

Είχατε δύο επιλογές. Μπορούσατε να είχατε πει «όχι διαφωνώ με την διαδικασία της Λουκέρνης, άλλαξε η κυβέρνηση, δεν πηγαίνω», ή να λέγατε «Ναι, θα πάω στη Λουκέρνη, αλλά θα κινητοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις, ολόκληρο τον ελληνισμό για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Δεν είναι να πάει κανείς απλώς για απλή συμπαράσταση και για τουρισμό. Ήταν μια μεγάλη ιστορική στιγμή που σας ξεπέρασε και βγήκαμε απολογούμενοι και στο περιθώριο. Η φιλοσοφία του «δεν έχω ευθύνη» έχει κόστος.

Ας πάμε στους Ολυμπιακούς. Εμείς σας στηρίζουμε και θα σας στηρίζουμε σ’ αυτή την μεγάλη εθνική υπόθεση και πρόσφατα στηρίξαμε δυναμικά τον Υπουργό σας, τον κ.Βουλγαράκη, που βρέθηκε πράγματι σε μια δύσκολη θέση στην Αμερική, μετά από την βομβιστική επίθεση σε ένα αστυνομικό τμήμα. Με πράξεις σας βοηθάμε κ.Καραμανλή, όχι με λόγια

Τώρα οι Υπουργοί σας λένε ότι όλα θα είναι στην ώρα τους. Όταν όμως ξεσηκώνανε θύελλα λέγοντας ότι «Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι, είναι το ΠΑΣΟΚ για τις καθυστερήσεις», τότε κάνανε κακό στην ίδια την Ελλάδα. Το πλήρωσε η Ελλάδα, διότι ο διεθνής Τύπος μας κοιτάει με μεγάλη καχυποψία πια, ενώ οι ξένες υπηρεσίες ασφάλειας πιέζουν για να μας βάλουν υπό επιτήρηση για το διάστημα αυτό. Η φιλοσοφία του «δεν έχω ευθύνη», έχει το κόστος της.

Πάμε στα ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει θέση το 2004 για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αν θα γίνει ή όχι αυτή η περιβόητη έναρξη διαπραγματεύσεων. Εμείς πάντα ήμασταν θετικοί με την ευρωπαϊκή στρατηγική της Τουρκίας. Αλλά η δική μας στρατηγική ήταν συνδεδεμένη με το να λυθεί το Κυπριακό και να αντιμετωπίσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Εσείς μπροστά στη μεγάλη αυτή ευθύνη να καταστρώσετε ένα νέο σχέδιο, μια νέα στρατηγική, για να κλείσει σύμφωνα με τα συμφέροντά μας το θέμα της υφαλοκρηπίδας, να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό, δειλιάσατε. Είπατε «δεν αναλαμβάνουμε ευθύνη».

Ανακοινώσατε ήδη από τώρα ότι δεν θα βάλουμε βέτο στην Τουρκία και δεν θα επηρεάσουν αρνητικά οι εξελίξεις στο Κυπριακό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ή τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το Κυπριακό στο ράφι. Γιατί να αναλαμβάνουμε επιπλέον ευθύνες;

Ως δώρο, είχαμε μια επίσκεψη πολύ φιλική του κ.Ερντογάν στην Αθήνα και τη Θράκη. Χαίρομαι για τις δηλώσεις του κ.Ερντογάν. Είναι αποτέλεσμα συστηματικής μας πολιτικής των τελευταίων ετών για να διασφαλίσουμε την ισοπολιτεία και την ισονομία των Μουσουλμάνων συμπατριωτών μας. Εμείς, η ελληνική πολιτεία είμαστε ο προστάτης των δικαιωμάτων τους και κανένας άλλος. Όμως η επίσκεψη του κ.Ερντογάν, απλώς ανέδειξε τον διπλωματικό θρίαμβο της τουρκικής πλευράς. Και το «σκύλο χορτάτο» έχει η Τουρκία και «την πίτα ολόκληρη». Καλές οι δημόσιες σχέσεις. Και εμείς τις κάναμε. Θυμάμαι πολύ καλά το ζεϊμπέκικο. Όμως κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. εμείς είχαμε αποτέλεσμα.

Όταν ήραμε το βέτο στο Ελσίνκι πήραμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εμείς διασφαλίσαμε το δικαίωμα αυτό ώστε χωρίς πιέσεις οι Ελληνόκυπριοι να μπορούν να πουν είτε το ΝΑΙ είτε το ΟΧΙ το οποίο σεβόμαστε. Εμείς πετύχαμε χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς υποσημειώσεις να ενταχθεί η Κύπρος.

Να πούμε για το Εκκλησιαστικό; Απαντά η κυβέρνηση. «Δεν έχουμε ευθύνη, τηρούμε το νόμο». Κατάλαβε αργά, αλλά κατάλαβε τις μεγάλες ευθύνες που έχει για πιθανό σχίσμα στην Ορθοδοξία και βέβαια έστειλε την Υπουργό Παιδείας για να προλάβει εκ των υστέρων αυτή την κρίση. Όλοι μας ελπίζουμε να πετύχει, αλλά ζημιά ήδη υπήρξε.

Αυτή η ακυβερνησία σημαίνει ότι τα προβλήματα συσσωρεύονται. Και να έρθουμε στην οικονομία. Η ώρα των υποχρεωτικών αποφάσεων θα έρθει. Η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας θα δοκιμαστεί και ο κοινωνικός πόνος μπορεί να είναι δυσβάσταχτος.

Ας δούμε την ακρίβεια. Δεν άκουσα γι’ αυτό σήμερα καθόλου. Και εδώ η Νέα Δημοκρατία λέει «δεν έχω ευθύνη». Για τη βενζίνη μας λέει φταίει η τιμή η διεθνής του πετρελαίου. Όμως, γιατί η Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τώρα του Απριλίου του 2004, έχει την ακριβότερη τιμή, εάν αφαιρέσουμε τους φόρους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας κατέχει πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα κέρδη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηρίων.

Υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σας ξεφύγει ο πληθωρισμός. Χρειάζονται άμεσα μέτρα, αυστηρότατοι έλεγχοι, επιβολή προστίμων εκεί που εμφανίζονται εναρμονισμένες πρακτικές. Χρειάζεται ενημέρωση και κινητοποίηση των καταναλωτών. Άμεσα, οργανωμένα, συντονισμένα.

Είναι αδιανόητο η πολιτική της κυβέρνησης να εξαντλείται σε ευχές για να σταματήσει η κρίση στις διεθνείς αγορές. Ακούμε συχνά-πυκνά κυβερνητικά στελέχη να λένε «δεν μπορούμε να επιβάλλουμε εμείς τιμές στον ανταγωνισμό, ανώτατες τιμές. Ευθύνη δεν έχουμε εμείς, είναι πρόβλημα της αγοράς». Κάνετε λάθος, δεν είναι πρόβλημα της αγοράς, είναι πρόβλημα του Έλληνα πολίτη, είναι πρόβλημα του καταναλωτή. Καθίσταται όμηρος των κερδοσκόπων και υπονομεύεται η ανάπτυξη του τόπου.

Σύμφωνοι, με αστυνομικά μέτρα δεν θα ελέγξουμε την αγορά. Αλλά η λογική του αυτοματισμού της αγοράς, η απουσία εποπτείας φέρνει τα αποτελέσματα που ζούμε σήμερα. Πλήττει την ανταγωνιστικότητα, επίσης, και της οικονομίας μας.

Δεν θα ήθελα να μιλήσω για το παρελθόν αλλά είμαι υποχρεωμένος να πω δύο πράγματα μετά από τη δική σας τοποθέτηση. Είτε αρέσει στη Νέα Δημοκρατία είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Είτε σας αρέσει, είτε όχι, εμείς στο ΠΑΣΟΚ πιστωνόμαστε αυτή την ιστορική εξέλιξη. Πιστωνόμαστε την ιστορία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και εσείς πιστώνεστε την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. Μένει να δούμε με τί θα πιστωθεί η δικιά σας κυβέρνηση κύριε Καραμανλή όταν έρθει η ώρα να παραδώσετε την εξουσία.

Μετά την ένταξη στην ΟΝΕ πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους απ’ αυτούς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το βιοτικό μας επίπεδο ανέβηκε κατά 10 περίπου μονάδες, συγκλίνοντας η Ελλάδα πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κύριε Καραμανλή μας είχε παραδώσει πληθωρισμό 14%. Τον παραδίδουμε με 3%.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέδωσε επιτόκια δανεισμού 20%. Παραδίνουμε 5%.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέδωσε συνολικές επενδύσεις στο 19%, παραδίδουμε 26% επενδύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ. Από τα υψηλότερα ποσοστά στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέδωσε δημοσιονομικό έλλειμμα υψηλότερο του 13% του ΑΕΠ και εμείς σας το παραδώσαμε 1,7% του ΑΕΠ ή αν θέλετε 3,2% που θέλετε εσείς. Θα μιλήσουμε και γι’ αυτό. Αλλά η σύγκριση του τι παραλάβαμε και τι παραδώσαμε είναι, είτε έτσι, είτε αλλιώς, συντριπτική.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας παρέδωσε τις κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ 21%. Σήμερα τις έχουμε φέρει στο 28%.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας παρέδωσε μία οικονομία με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και φθίνουσα τροχιά. Σας παραδίδουμε μία οικονομία το 2003 που είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη των 15.

Μένει τώρα να δούμε τι καλύτερο θα μπορέσετε να παραδώσετε εσείς, κύριε Καραμανλή, γιατί έχει κουραστεί ο κόσμος να μιλάτε για το παρελθόν. Περιμένει να δει όχι τί θα λέτε για το μέλλον, τι θα κάνετε για το μέλλον.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυβέρνηση όλα τα αρνητικά που αντιμετωπίζει η χώρα είναι φταίξιμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Είπαμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη χώρα μας; Είπαμε ότι δεν υπάρχει ανεργία, ότι δεν υπάρχει ανάγκη να υπάρξει καλύτερη κατανομή υπέρ των φτωχότερων του πλούτου τον οποίο πράγματι συλλέξει η χώρα μας. Είπαμε ότι δεν χρειάζεται να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί; Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε φέρει τη χώρα σε μία πράγματι ζηλευτή θέση.

Προεκλογικά ο κ. Καραμανλής μας έλεγε ότι το χρέος έφτανε στο 130% του ΑΕΠ. Έρχεται η EUROSTAT, επί δικιάς σας κυβέρνησης και μην χρησιμοποιείτε αριθμούς που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν γιατί εσείς χρησιμοποιήσατε μία εκτίμηση παλαιότερη, πριν από 3 χρόνια και από το 102,3% που ήταν το γενικό χρέος, αποδέχθηκε η EUROSTAΤ το δικό σας υπολογισμό ότι έχει φτάσει το 103% δηλαδή 27 μονάδες μακριά από τη δικιά σας καταστροφολογική πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία. Πότε είπατε αλήθεια κύριε Καραμανλή; Τότε ή τώρα;

Τώρα, η κυβέρνηση, αποδέχεται η κυβέρνηση ότι όλες οι δαπάνες του 2003 έγιναν με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια. Έχουν πλήρως αποτυπωθεί στο δανεισμό του κράτους και τη διαμόρφωση του χρέους. Διότι αν υπήρχαν κρυφές δαπάνες, μαύρες τρύπες κ.ο.κ. θα είχαν οδηγήσει σε επιπλέον δανεισμό και αυτό θα εμφανιζότανε στο χρέος της χώρας. Κάτι που δεν έγινε.

Όσο για την «άσπρη τρύπα» για την οποία μιλήσατε, ξέρετε πολύ καλά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε με την EUROSTAT να υπάρξει επιτροπή που θα ελέγξει και θα καταγράψει τα πραγματικά πλεονάσματα, περίπου 300 και πάνω ασφαλιστικών φορέων, που βεβαίως πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουν την ικανότητα ή δεν είχαν την ικανότητα να αποτυπώσουν τα δικά τους έσοδα και περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ήθελε η EUROSTAT και γι’ αυτό θέλει κάποιο χρόνο.

Αλλά και βεβαίως και σε ό,τι αφορά την κρυφή ανεργία πάλι νομίζω ο κ. Υπουργός Εργασίας διαψεύστηκε. Διαψεύστηκε μάλιστα από την ίδια τη Στατιστική Υπηρεσία και τη διοίκηση που εσείς πρόσφατα ορίσατε.

Φίλες και φίλοι, για να δούμε όμως και το θέμα του ελλείμματος. Μιλήσατε για απογραφή. Εμείς το χειροκροτούμε. Θέλουμε αξιόπιστη απογραφή. Πράγματι να λάμψει η αλήθεια για την οποία ακούω πολλά από την κυβέρνησή σας. Τι έγινε άντ’ αυτού;

Πρώτο “φάουλ”.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, δηλώνει 10 ημέρες μετά, αφότου ανέλαβε, ότι το έλλειμμα του 2003 είναι 2,7. Την ίδια ημέρα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών στέλνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το έλλειμμα είναι 2,95. Και μάλιστα η προχειρότητα αυτής της υπόθεσης αποδεικνύεται με το ότι στέλνει και τον προϋπολογισμό ότι το 2004, 10 ημέρες αφού αναλάβατε, θα είναι το έλλειμμα 2,9.

Όλα αυτά χωρίς τεκμηρίωση, έτσι ώστε και η ίδια η Επιτροπή να λέει «εγώ δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις πάνω σε αυτά τα οποία στείλατε». Αλλά προφανώς εσείς θέλατε ήδη από τότε να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

Δεύτερο “φάουλ”.

Ο κύριος Καραμανλής πριν από τις εκλογές έλεγε «ξεκινούμε με πλήρη δημοσιονομική απογραφή για το οποίο θα ζητήσουμε τη συνδρομή τόσο της Τράπεζας της Ελλάδας, όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Ποιος έκανε κύριοι την απογραφή; Το Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί δεν ζητήσατε ή γιατί δεν ζητείται από την Κεντρική Τράπεζα να είναι αυτή η οποία θα κάνει αυτή την απογραφή;

Στην Πορτογαλία ορίστηκε ειδική επιτροπή από το Υπουργείο και την Κεντρική Τράπεζα και δεν έγινε και καμία απολύτως ανακοίνωση μέχρι το τέλος της απογραφής. Ενώ εσείς διαρρέατε με μικροπολιτικά σχόλια και άρθρα για το κακό χάλι της οικονομίας και να διαμορφώσετε ένα κλίμα βεβαίως εντυπώσεων. Μία ανεύθυνη πολιτική.

Ανεύθυνη πολιτική διότι δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί και ιδιαίτερες αβεβαιότητες για τον Έλληνα πολίτη, για τον Έλληνα επιχειρηματία, για τον ξένο επιχειρηματία γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Ας δούμε την ουσία του ελλείμματος. Ακόμα και αν το έλλειμμα ήταν το 2003 πάνω από το 3% δεν συνεπάγεται απαραιτήτως κακοδιαχείριση ή σπατάλη. Πέντε άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή έχουν ελλείμματα κοντά στο 3% ή και υψηλότερα. Αυτά αν θέλετε τα καταθέτω, τα έχω μαζί μου για να τα δείτε.

Δεύτερον, πώς μπορεί η EUROSTAT από τη μια να λέει ότι αποδέχεται τα στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης καταρχήν; Με το 1,7 και τώρα να έρχεται και να διαπιστώνει ότι είναι 3,2. Κάποιος φαίνεται ότι θα έχει λάθος. Δεν είναι έτσι, όμως. Θα επιχειρηματολογήσω ότι μπορούν αντικειμενικά να αντικατοπτριστούν οι πραγματικότητες και με τον έναν αριθμό και με τον άλλον. Γιατί; Φαίνεται περίεργο, αλλά για ακούστε. Φέρνω ένα πολύ απλό παράδειγμα που νομίζω ότι ο κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να καταλάβει.

Αν έχεις μία επιταγή που σου έρθει το Δεκέμβριο του 2003 ως έσοδο και εσύ την εξαργυρώνεις τον Γενάρη του 2004 σε ποιο χρόνο θα καταγράψεις το έσοδο αυτό. Στο 2003 ή στο 2004; Αν πληρώσεις χρεωστούμενα το Γενάρη για δαπάνες που αφορούν το 2003 που θα τα χρεώσεις; Στο 2003 ή στο 2004.

Η EUROSTAT δίνει την ευχέρεια στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης με συνεπή τρόπο να αποφασίζει είτε το ένα, είτε το άλλο. Συνεπής τρόπος είναι να μεταφέρει και τα έσοδα και τις δαπάνες τη μία ή την άλλη χρονιά, εφόσον έχουν να κάνουν με την προηγούμενη χρονιά. Και η προηγούμενη κυβέρνηση- μπορεί να διαφωνήσετε αλλά πάντως με συνέπεια και μαζί με την EUROSTAT- προχώρησε και έβαλε στα έσοδα του 2003 συγκεκριμένα ποσά του ΦΠΑ που ήταν υποχρεώσεις των φορολογουμένων το τελευταίο τρίμηνο του 2003 αλλά εισπράχθηκαν από το κράτος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2004. Αυτό έγινε και σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Το ίδιο έγινε και με ένα ποσό που όφειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το καθυστέρησε το ποσό αυτό η ίδια και βεβαίως ήρθε στους λογαριασμούς το 2004. Ήταν όμως για να μπει στα έσοδα του 2003.

Εσείς τι κάνατε λοιπόν; Το γνωρίζατε αυτό αλλά για μικροπολιτικούς λόγους αλλάξατε αυτή τη θεσμοθετημένη από εμάς λογιστική διαδικασία και είπατε να μεταφέρουμε τα έσοδα αυτά του 2003 στα έσοδα του 2004, με αποτέλεσμα να ανεβεί το έλλειμμα του 2003 και βεβαίως εσείς να έχετε κάποιο μαξιλάρι για το 2004. Μικροπολιτική. Αλλά βεβαίως, ίσως δεν περιμένατε ότι θα φτάνατε έτσι, να παρέμβει η EUROSTAT και να σας πάει, όχι στο 2,95 που θέλατε για να δημιουργήσετε εντυπώσεις, αλλά σας πάει στο 3,2.

Δηλαδή εδώ έχουμε ένα αυτογκόλ, όχι απλώς “φάουλ” κύριοι.

Και μας λέει ο κ.Καραμανλής «δεν πειράζει, δεν είναι και τίποτα». Δεν είναι και τίποτα; Δεν είναι τίποτα η επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν είναι τίποτα ότι θα ζητήσει από εσάς συγκεκριμένα μέτρα; Εδώ είναι που θα αρχίσει να σας δένει χειροπόδαρα και να λέτε «εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την αντιλαϊκή μας πολιτική, για τη μείωση της κοινωνικής πολιτικής, των κοινωνικών σημαντικών μας μέτρων.

Εδώ είναι που εσείς μπορεί να λέτε μετά ότι «μα, δεν μπορούμε αυτές τις υποσχέσεις. Βλέπετε, φταίει το ΠΑΣΟΚ». Αλλά μπορούσατε όμως εσείς, είχατε το δικαίωμα να αφήσετε τη λογιστική αυτή διαδικασία την οποία εμείς ψηφίσαμε ως έχει, με αποτέλεσμα να μην ενταχθεί, να μην μπει σε επιτήρηση η Ελλάδα. Δηλαδή εσείς συνειδητά «μαγειρέψατε», μεταφέρατε έσοδα από εδώ και από εκεί, νομότυπα- παρά το νόμο βεβαίως τον ελληνικό, αλλά σύμφωνα με τη EUROSTAT. H EUROSTAT λέει, «θέλετε να τα πείτε έτσι, με γεια σας με χαρά σας, εμείς είμαστε υπέρ της περιοριστικής πολιτικής». Αυτή είναι η EUROSTAT. «Θα βάλουμε και εμείς πιο δυνατό χέρι στον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό το κάνατε συνειδητά. Αυτό δεν έχει επιπτώσεις στη δανειοληπτική ικανότητα; Δεν έχει επιπτώσεις στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας διεθνώς; Δεν έχει επιπτώσεις στις πιθανές επενδύσεις που θα γίνουν; Που ένας επενδυτής θα έρθει για να δει πώς είναι η οικονομία μας;

Αλλά για να δούμε και άλλες πτυχές της έλλειψης στρατηγικής.

Οι δηλώσεις σας για κατάργηση του ΣΔΟΕ και των ΤΕΚ δημιούργησε σε πολλούς μια αίσθηση φορολογικής ασυδοσίας και ασυλίας, με αποτέλεσμα να έχουν ατονήσει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών. Να υπάρχει δηλαδή και πτώση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Αν θέλατε να καταργήσετε αυτές τις υπηρεσίες καλώς, αλλά θα έπρεπε να έχετε εναλλακτικό σχέδιο άμεσο.

Εκ των υστέρων το καταλάβατε αυτό και προχωράτε πια στο άλλο άκρο και είμαι σίγουρος θα τρομοκρατούνται σε λίγο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Που είναι ο αναπτυξιακός και ο φορολογικός νόμος που υποτίθεται ότι είχατε έτοιμους; Στις καλένδες. Αλλά εν τω μεταξύ ο επενδυτής και η αγορά βρίσκονται σε σύγχυση.

Η διγλωσσία την οποία έχετε του «δεν έχω ευθύνη» πρέπει να τελειώσει. Πρέπει η κυβέρνηση να κυβερνήσει και για να το κάνει σχετικώς ικανοποιητικά, πρέπει να έχει ξεκάθαρες θέσεις, στρατηγική και πολιτικές. Αντί να μεμψιμοιρεί για το χτες, πρέπει να ανοίξει δρόμους για το μέλλον.

Και βεβαίως όλα αυτά δεν είναι απλώς ψυχολογικά. Η Ελλάδα πάσχισε και πασχίσαμε για να ξεκινήσουμε «ένα ενάρετο κύκλο» αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης, επενδύσεων, απασχόλησης, εισοδημάτων και ανάπτυξης, μπορεί να ακυρωθεί.

Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μια υπερδύναμη οικονομική. Αλλά καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα ζηλευτό σημείο. Αυτή η αξιοπιστία μπορεί να υποκατασταθεί από ένα φαύλο κύκλο ηττοπάθειας, μειωμένων προσδοκιών, μηδενικών επενδύσεων, ανεργίας και μιζέριας.

Δύο απλά παραδείγματα:

Αν καλλιεργηθεί π.χ. η προσδοκία του πληθωρισμού, αμέσως θα ανεβάσουν πολλοί επιχειρηματίες τις τιμές τους εν αναμονή του πληθωριστικού κύματος. Το ίδιο βεβαίως και οι εργαζόμενοι – θα ζητήσουν αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο πληθωρισμό. Αυτό αμέσως θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο πληθωριστικό.

Το ίδιο και με τις επενδύσεις. Γιατί να έρθει να επενδύσει ένας ξένος επενδυτής, ή ένας Έλληνας επενδυτής, όταν δεν είναι σίγουρος για το πού πάει η οικονομία;

Η Κυβέρνηση μάλιστα μείωσε τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία. Μίλησε για το 3.7% του ΑΕΠ, ενώ οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι πάνω από το 4% του ΑΕΠ. Γιατί μειώνετε τις προσδοκίες; Ξέρετε όμως ότι αυτό επηρεάζει την αγορά. Επηρεάζει την οικονομία. Δεν είναι απλή ψυχολογία. Είναι ουσία.

Έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα προς τα μπρος. Οι ευθύνες σας δεν μπορούν να μετατεθούν στο παρελθόν. Σταματήστε την ομφαλοσκόπηση – και όπως είπε και ο ΣΕΒ – ασχοληθείτε με την οικονομία. Την πραγματική οικονομία.

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του πάλεψε για να κάνει την Ελλάδα ανεξάρτητη. Να μπορεί να παίρνει αποφάσεις αυτόνομα για τον λαό της. Να θέτει η ίδια η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση τις προτεραιότητες – και όχι οι παράγοντες των μεγάλων δυνάμεων ή των μεγάλων οικονομικών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ.

Αν το σύνθημα «η Ελλάδα στους Έλληνες», είχε τότε την λογική να σπάσουμε την αμερικανοκρατία και την επιρροή του ψυχρού πολέμου των δύο μπλοκ -μην γελάτε- γιατί εμείς ήμασταν αυτοί που φέραμε την Ελλάδα να είναι ανεξάρτητη και με ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Να μπορούμε να συνδιαλεγόμαστε ισότιμα με τον καθένα. Να μειώσουμε την επιρροή του ψυχρού πολέμου στην ελληνική πολιτική ζωή. Σήμερα το σύνθημα αυτό αποκτά έχει νέα σημασία.

Η Ελλάδα στους Έλληνες σημαίνει, ότι την κάνουμε ισχυρή, με κύρος, με δύναμη, με θετική διεθνή εικόνα, ώστε να είμαστε σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Να προασπιζόμαστε τα δίκαια, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αποτελεσματικά. Να ξέρει ο Έλληνας και η Ελληνίδα ότι έχουν δημοκρατική επιλογή, ίσως και δύσκολες επιλογές σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αλλά να είναι δικές τους επιλογές και όχι επιλογές που επιβάλλονται έξωθεν.

Αυτό το κάναμε πράξη. Είχαμε φέρει την Ελλάδα σε αξιοζήλευτη θέση. Μικρή υπερδύναμη στα Βαλκάνια. Οικονομική ανάπτυξη και σύγκλιση στην Ευρώπη – στην πρώτη θέση μάλιστα. Κύρος από την πετυχημένη Προεδρία μας στην ΕΕ, από τον τρόπο που χειριστήκαμε την Τουρκία και το Κυπριακό, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ξέραμε, και ξέρω- το αναγνωρίζω- ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Ξέρω ότι πολλά πρέπει να αλλάξουμε. Ξέρω ότι πρέπει να ανακατανείμουμε τον πλούτο της χώρας υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων. Ξέρω ότι πρέπει να χτυπήσουμε την διαφθορά. Την πολυνομία. Να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα, να μειώσουμε δαπάνες (χωρίς όμως να πλήξουμε την κοινωνική μας πολιτική), να αλλάξουμε την παιδεία μας για την νέα εποχή.

Εσείς όμως σήμερα σε ελάχιστο χρόνο χάσατε πολύτιμο κεφάλαιο σε διεθνές επίπεδο, πολύτιμη αξιοπιστία στην οικονομία, και σπαταλάτε το κεφάλαιο «Ολυμπιακοί Αγώνες» με δηλώσεις του τύπου «θα έχουμε ανεργία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Δεν ξέρατε 7 χρόνια ότι είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έπρεπε να υπάρχουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ανάπτυξη αμέσως; Εμείς το είχαμε κάνει. Εσείς γιατί δεν το έχετε κάνει;

Εμείς τραβήξαμε κουπί για φθάσουμε την Ελλάδα εδώ που έφτασε. Επιτέλους σοβαρευτείτε και εσείς. Σηκώστε τα μανίκια και δουλέψτε. Εμείς παραδώσαμε μια Ελλάδα περήφανη και έτοιμη να κάνει το νέο άλμα προς τα εμπρός.

Παραδώσαμε μια Ελλάδα με ελπίδα και προσδοκία. Παραδώσαμε μια Ελλάδα που αυτόνομα μπορούσε να αποφασίζει για το μέλλον της.

Μην μεταφράζετε την ευγένεια και την σοβαρότητά μας στην αντιπολίτευση ως σημείο αδυναμίας.

Έχουμε την δύναμη για νέους αγώνες. Για να προστατεύουμε τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού και την ανεξαρτησία και αυτονομία της Ελλάδας στον κόσμο. Και αυτό θα κάνουμε.

Και για να κλείσω. Κ. Καραμανλή, όλα αυτά περί διαφθοράς και όλα αυτά περί διαπλοκών αύριο – μεθαύριο, εάν έχετε κάτι καταθέστε το στον εισαγγελέα, να μην υπάρχει δηλητηριασμός της πολιτικής ζωής. Δεν με ενδιαφέρει εάν είναι Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ. Ήδη ο κ. Εβερτ κατήγγειλε έναν Νεοδημοκράτη, δικό σας, προσωπικό συνεργάτη για τη φούσκα του Χρηματιστηρίου. Δεν με ενδιαφέρει από ποια πολιτική παράταξη θα προέρχονται.

Και δεύτερον. Μιλήσατε προεκλογικά για την διαπλοκή. Είναι δικός σας όρος. Είναι οι σχέσεις κυβέρνησης, πολιτικής ζωής, με τα μέσα ενημέρωσης, με τους μεγάλους επιχειρηματίες, ή παράτυπες σχέσεις, κ.ο.κ. Θέλετε να το αλλάξετε αυτό; Είμαι σίγουρος, όχι μόνο εμείς, αλλά και το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός θα στηρίξουν όποιο νόμο μπορεί να τελειώνει με αυτό το θέμα, να ξεκαθαρίσει η ελληνική πολιτική ζωή και να προχωρήσουμε σε καθαρούς κανόνες. Εμείς κάναμε κάποια βήματα. Περιμένουμε όμως τα δικά σας και δεν ακούμε και πάρα πολλά για την διαπλοκή τελευταία. Εάν το κάνετε πράξη, εμείς θα στηρίξουμε, αλλά θα αγρυπνούμε για να δούμε ότι δεν θα ξαναϋπάρξει μια τέτοια λογική.

Ευχαριστώ πάρα πολύ”

Δευτερολογία Γιώργου Παπανδρέου

Γιώργος Παπανδρέου: Φοβάμαι ότι η σημερινή συζήτηση έρχεται να ενισχύσει τους φόβους που είχαμε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των εργαζομένων στη χώρα μας. Αποτελεί έναν προάγγελο μιας πολιτικής λιτότητας κατά των πολλών και υπέρ των λίγων.

Είπε ο κ. Καραμανλής ότι θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του. Το απέδειξε ήδη με τους 250 χιλ. συμβασιούχους. Αυτός ήταν ο αριθμός τον οποίο ο ίδιος είπε προεκλογικά. Και βεβαίως ακολουθεί μία πολιτική ομηρίας λέγοντας ξεκινάμε και βλέπουμε αργότερα και τους άλλους και τους άλλους. Την ξέρουμε αυτή την πολιτική κύριε Καραμανλή. Εγώ λέω τι είπατε εσείς. Εσείς δεν τα είπατε αυτά; Εσείς καλείστε να είστε απολογούμενοι για τις δικές σας προεκλογικές υποσχέσεις.

Μιλάτε για νομοσχέδια και πολλές πρωτοβουλίες. Μάλιστα είπατε ότι τόσες πρωτοβουλίες δεν έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν. Εγώ έχω την εντύπωση ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τόσο χρόνο στη Βουλή χωρίς νομοσχέδια. Και βεβαίως ως αντιπολίτευση καταθέτατε πολλά νομοσχέδια. Αυτά που πήγανε;

Θέλω επίσης να τονίσω γι αυτό που είπε ο κ. Καραμανλής, ότι εμείς δεν θέλουμε την αλήθεια, δεν θέλουμε την απογραφή. Ποτέ δεν είπα ότι δεν θέλουμε την αλήθεια. Ζήτησα ακριβώς, να μην αποκρύψετε την αλήθεια. Και με τα λεγόμενα του ο Υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά ομολόγησε ότι έκανε αυτή την λογιστική αλλαγή. Το είπε. Είπε ότι τα έσοδα του ΦΠΑ πήγανε στο 2004 αντί στο 2003. Ακριβώς αυτό το οποίο είπα και εγώ. Και ξέρουμε ότι με αυτές τις αλλαγές που έγιναν ανέβηκε το έλλειμμα. Λογιστικά ανέβηκε το έλλειμμα.

Το ερώτημα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι ούτε κρυφά χρέη υπήρχανε, ούτε κρυφά ελλείμματα. Με διαφάνεια έγιναν όλα αυτά επί των κυβερνήσεών μας και νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους που ψήφισε η Βουλή. Αυτό κανένας δεν το αμφισβήτησε και εσείς δεν μπορείτε να το αμφισβητείτε. ?ρα λοιπόν η δικιά σας επιλογή να κάνετε αυτή τη λογιστική αλλαγή ήταν μία πολιτική επιλογή απλώς για να αμαυρώσετε την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, του τελευταίου έτους και των τελευταίων ετών.

Δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Αλλά το αποτέλεσμα αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας ξέρετε τι είναι; Δεν χρειαζόταν ο Υπουργός σας να κάνει αυτή τη λογιστική διαφοροποίηση. Με αυτή τη λογική έβαλε τη χώρα σε επιτήρηση. Αυτό είναι αλήθεια ή είναι ψέμα; Δεν βάλατε τη χώρα σε επιτήρηση; Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αντί λοιπόν ο Υπουργός να προσπαθεί να δικαιολογήσει αυτή του την κίνηση θα πρέπει να ομολογήσει ότι έκανε μία γκάφα και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Και θα το βρούμε μπροστά μας σίγουρα, διότι θα υπάρξει πίεση για περιοριστικές πολιτικές και μέτρα που όμως δεν θα είναι αποφάσεις δικές μας, θα είναι αποφάσεις έξωθεν.

Επιτέλους, κάνοντας αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ να καταλάβετε ότι κάνετε αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Κάνετε αντιπολίτευση στον ελληνικό λαό. Κυβερνήστε λοιπόν!

Άκουσα και πάλι καταστροφολογία για την προηγούμενη οικονομική κατάσταση. Βεβαίως ήτανε πιο ήπια αυτή η καταστροφολογία απ’ ότι προεκλογικά. Ίσως είδατε ότι τα στοιχεία δεν είναι και τόσο μαύρα. Αλλά επειδή επικαλείστε συνεχώς ξένους και ξένες αρχές ή οργανισμούς, θα ήθελα να καταθέσω αυτή την έκθεση του ΟΟΣΑ. Μία σελίδα. Αλλά εδώ συμβαίνουν κάποια παράξενα πράγματα.

Φαίνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον ΟΟΣΑ να μην εκδώσει την έκθεση φέτος ή μάλλον να μην εκδώσει τώρα την έκθεση. Μάλιστα ζήτησε να εκδοθεί αυτή η έκθεση το φθινόπωρο. Γιατί; Γιατί αυτή η αλλαγή; Μάλιστα ενόχλησε τον ΟΟΣΑ και ο ΟΟΣΑ μάλλον δεν θα βγάλει καθόλου αυτή την αξιόλογη και χρήσιμη έκθεση για την οικονομία μας φέτος.

Ίσως επειδή αυτή η έκθεση δεν περιγράφει με τα μελανά χρώματα που θέλει να περιγράψει η Νέα Δημοκρατία την ελληνική οικονομία. Αντιθέτως περιγράφει πολύ καλύτερα την ελληνική οικονομία απ’ ότι εσείς θέλετε, γιατί έχουμε πάρει την έκθεση αυτή, παρ’ ότι δεν έχει δημοσιευθεί. Το προσχέδιο της έκθεσης.

Άρα λοιπόν, αντί να ακούσει τις θετικές απόψεις των διεθνών οργανισμών ήθελε να παρουσιάσει πράγματι αυτό που ο ελληνικός λαός λέει «καμένη γη».

Εφόσον ο κ.Αλογοσκούφης έδωσε στοιχεία και είπε ότι θα έχει δυσκολίες να εκτελέσει τον προϋπολογισμό, θα ήθελα να ζητήσω να προχωρήσει σε μια διαδικασία που προβλέπεται ή μάλλον υποχρεούται να το κάνει και από το Σύμφωνο Σταθερότητας και από τις νομοθεσίες μας. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει σε 4 μήνες να υποβάλει πρόγραμμα περικοπής δαπανών.

Γι΄ αυτό σας προκαλώ, αφού αμφισβητείτε τα στοιχεία της οικονομίας, να καταθέσετε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ή ακόμη καλύτερα, νέο προϋπολογισμό, όπως άλλωστε έκανε ο κ. Θαπατέρο στην Ισπανία και εκεί να συζητήσουμε τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας και να δούμε επιτέλους ποιες είναι οι δικές σας επιλογές, ποιες είναι οι δικές σας πολιτικές.

Θέλουμε τη διαφάνεια, θέλουμε την καθαρή πολιτική και όχι την θολή και γκρίζα πολιτική των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι για κάποιο λόγο θέλουμε να καλύψουμε υποθέσεις. Σας είπα κάτι τέτοιο; Ακούσατε ότι θέλω «να κουκουλώσω υποθέσεις»; Το ακούσατε αυτό; Ακούσατε ότι εγώ θέλω να κουκουλώσω υποθέσεις; Αυτό το είπε ο κ.Καραμανλής. Θα πρέπει να με ακούει λίγο καλύτερα όταν θέλει να αντιπαρατεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εγώ επαναλαμβάνω. Εάν νομίζετε ότι θα ασκείτε πολιτική με την επίκληση σκανδάλων, απατάσθε. Είδα προχθές ότι ο κ.Εβερτ με τον κ.Καραμανλή αποφάσιζαν για το θέμα του χρηματιστηρίου. Τι γίνεται λοιπόν; Η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε εισαγγελέα και οι εισαγγελείς σε κυβέρνηση; Γιατί υπάρχουν εισαγγελείς στην κυβέρνηση.

Εγώ έχω πει κάτι πολύ απλό. Εάν πράγματι έχετε το οτιδήποτε για οποιονδήποτε ασχέτως πολιτικής θέσης, ή συνομοταξίας, καταθέστε το αύριο. Να μην δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή, όπως το είχατε κάνει την εποχή 1989-1993. Εάν δεν έχετε στοιχεία, να μην μιλάτε. Να καταθέσετε στοιχεία. Εγώ δεν θα αφήσω την παράταξη που πάλεψε τίμια για την Ελλάδα, για να την κάνει μια διαφορετική χώρα, να τη σέρνετε με φημολογίες και με οποιαδήποτε σκανδαλολογία. Και ας τιμωρηθεί ο οποιοσδήποτε.

Φίλες και φίλοι, νομίζω ότι ήταν αποκαλυπτική πράγματι η σημερινή συζήτηση. Ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της έλλειψης ουσιαστικής ευθύνης από την πλευρά της.

Θέλω απλώς να πω κάτι για το Κυπριακό. Αναρωτήθηκε ο κ.Πρωθυπουργός: «εμείς θα πιέσουμε περισσότερο τους Κύπριους αδελφούς μας για να ψηφίσουν το ναι;». Μα, με συγχωρείτε, σας είπε κανείς να πιέσετε τους Κύπριους αδελφούς μας; Εμείς είπαμε, ότι δεν είναι θέμα απλής συμπαράστασης όχι για να πιέσετε τους Κύπριους, αλλά για να κινηθείτε στην διεθνή σκακιέρα. Να πιέσετε τους εταίρους, τους συμμάχους, τον ΟΗΕ. Να παλέψετε για την Κύπρο. Αυτή είναι η δράση. Όχι η πίεση προς τους Κύπριους αδελφούς.

Αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξανασυζητήσουμε αυτά, διότι περιμένουμε πράγματι και ποια είναι η νέα σας στρατηγική γύρω από το Κυπριακό. Το μόνο το οποίο είδα είναι το Κυπριακό στο ράφι. Ελπίζω να μην είναι έτσι.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

—————————————————————–
Απάντηση Γιώργου Παπανδρέου στον Κώστα Καραμανλή
—————————————————————–

Γιώργος Παπανδρέου: Θα έχω κυρία Μπενάκη, κυρία Πρόεδρε, την ευκαιρία βεβαίως να ακούσω και τον κ. Αλογοσκούφη και βεβαίως τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων. Ίσως να στεναχώρησα λίγο τον αρχηγό σας. Να ξέρετε όμως ότι θα τον στεναχωρώ αρκετά. Όχι διότι υπάρχει άλλος λόγος. Μπορεί κανείς να συμπαθεί ή να μην συμπαθεί έναν άλλον πολιτικό, αλλά είναι υποχρέωσή μας να λέμε εμείς την αλήθεια, να λέμε εμείς αυτό που γίνεται και να κάνουμε κριτική εκεί που πρέπει να κάνουμε. Και δεν απάντησε ο κύριος Καραμανλής στην κριτική αυτή. Δεν απαντήσατε σε αυτή την κριτική. Τώρα όσο για τα νομοσχέδια βεβαίως δεν έχουμε δει και ιδιαίτερη παραγωγή. Πολύ σύντομα είπε ο κ. Καραμανλής. Τον ακούσαμε και στις προγραμματικές δηλώσεις να λέει πολύ σύντομα. Θα δούμε πόσο αυτό το σύντομα θα το ακούμε επανειλημμένως.

Εγώ περιμένω κύριε Καραμανλή να μάθετε τελικά πώς να κυβερνάτε. Αυτή είναι η δικιά μας η ελπίδα.

Διαβάστε επίσης