Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

100 μέρες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

 

 

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου προς στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Γιώργος Πεταλωτής:    Συμπληρώνονται 100 ημέρες, από τότε που ο Ελληνικός λαός ανέθεσε με ισχυρή εντολή, στο ΠΑΣΟΚ και στον Πρόεδρό του, τον Γιώργο Παπανδρέου, να κυβερνήσει τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται η παρούσα συνέντευξη, η οποία περιλαμβάνει μία εισήγηση του κ. Πρωθυπουργού και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις σας.

Παρακαλώ τον κ. Πρωθυπουργό να λάβει το λόγο.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Καλησπέρα σας. Πριν από λίγες μέρες, ξεκίνησε μια νέα χρονιά και ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να μιλήσω στα Μέσα Ενημέρωσης και μέσω των Μέσων Ενημέρωσης στον Ελληνικό λαό, μιας και εμείς, ως κυβέρνηση, θέλουμε να έχουμε φως στις διαδικασίες που ακολουθούμε, λογοδοσία για τις πράξεις μας, να ακούμε τις προτάσεις, τις σκέψεις και την κριτική, για να αξιολογούμε και εμείς την πορεία μας.

Ξέρουμε ότι το μέγεθος της κρίσης που βιώνουμε είναι πρωτοφανές, πολύ μεγαλύτερο απ’ ό, τι γνωρίζαμε προεκλογικά και δεν είναι πια ώρα για μερεμέτια, μικροδιευθετήσεις ή φτιασιδώματα. Χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα, για μεγάλες ανατροπές και αλλαγές. Και αυτός είναι ο στόχος μας για το 2010. Είναι η χρονιά των μεγάλων ιστορικών αλλαγών, πάντα με επίκεντρο τον πολίτη, πάντα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των πολλών και όχι των λίγων.

Η χρονιά αυτή θα είναι χρονιά ριζικών αλλαγών στην οικονομία, στο κράτος, στον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Διοίκηση. Πάνω απ’ όλα, πιστεύω ότι θα αποδείξουμε, η χώρα μας, ο Ελληνισμός, θα αποδείξουμε σε όλους, πρώτα απ’ όλα στους ίδιους τους εαυτούς μας, ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Είναι μια πρόκληση που μας αγκαλιάζει όλους, απ’ την πολιτική ηγεσία του τόπου, μέχρι βεβαίως και τον κάθε πολίτη.

Ο καθένας στο χώρο της προσωπικής ή κοινωνικής του ευθύνης έχει κάθε λόγο, πιστεύω και καθήκον, να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα. Είναι ένα κάλεσμα για το παρόν και το μέλλον της χώρας, για τους εαυτούς μας και για τα παιδιά μας.

Το μέγεθος των προβλημάτων επιβάλει να κάνουμε μια νέα αρχή και το δίλημμα είναι σαφές, το αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης: Ή τώρα ή ποτέ. Η δική μας απάντηση είναι αταλάντευτα τώρα, βεβαίως δίκαια, δημοκρατικά, συντεταγμένα, αλλά τώρα.

Και είναι μάλιστα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τα αλλάξουμε όλα. Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, μια κρίση που ανέδειξε ανάγλυφα χρονίζοντα προβλήματα. Να αλλάξουμε αυτά που μας πλήγωσαν, αυτά που μας προσβάλλουν, αυτά που μας καθηλώνουν. Και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε. Στο παρελθόν, το έχουμε δείξει ότι μπορούμε πολύ καλύτερα, πολύ περισσότερα. Μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί. Μπορούμε να είμαστε υπόδειγμα, αντί για παράδειγμα προς αποφυγή.

Εγώ πιστεύω ακράδαντα στις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας, στις τεράστιες δυνατότητες του Ελληνισμού, αρκεί αυτές να αξιοποιούνται και να μην σπαταλιούνται, να μην απαξιώνονται. Γι’ αυτό και χρειάζονται οι μεγάλες αλλαγές. Να αφήσουμε λάθη και λανθασμένες νοοτροπίες, για μια διαφορετική και δικαιότερη Ελλάδα. Να αφήσουμε πίσω μας αντιλήψεις και παθογένειες που μας οδήγησαν στο σημερινό τέλμα, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε την Ελλάδα της ευνομίας, της δικαιοσύνης, των αξιών.

Η εικόνα που αντιμετωπίσαμε μετά τις εκλογές ξεπερνά κάθε φαντασία. Με χρέος και έλλειμμα, το μέγεθος των οποίων δεν έχει προηγούμενο. Και βέβαια, το έχω τονίσει, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, ή μάλλον το οικονομικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα βαθύτερων προβλημάτων. Διαπιστώνουμε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας. Δηλαδή το χρέος, τα ελλείμματα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η υποβάθμιση των ελληνικών προϊόντων, από τα αγροτικά μέχρι τον τουρισμό, οφείλονται τελικά στο πώς διαχειριζόμαστε αυτή τη χώρα και αυτό τον πλούτο.

Οφείλονται στη σπατάλη, στη διαφθορά, στην ανομία, κάτι που εμποδίζει και τον σωστό προγραμματισμό και την εφαρμογή της πολιτικής, ενώ προκαλεί ακόμα και την παραίτηση του πολίτη απέναντι σε απλές του υποχρεώσεις.

Αυτές οι επιπτώσεις, αυτές οι διαπιστώσεις, έχουν φέρει τη χώρα μας σε μια τεράστια κρίση, με συνέπειες που ξεπερνούν τα σύνορά μας και απειλούν την εικόνα της αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς.

Έλλειμμα στον προϋπολογισμό, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που σημαίνει ότι αγοράζουμε ξένα προϊόντα, αντί να πουλάμε ελληνικά προϊόντα, αλλά τελικά και έλλειμμα αξιοπιστίας. Πολλές φορές, μάλιστα, διατυπώνονται – το βλέπετε και εσείς – υπερβολές διεθνώς. Πολλές φορές, η χώρα μας λοιδορείται. Πολλές φορές, οι φράσεις και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται για την Ελλάδα και τους Έλληνες ξεπερνούν κάθε ανεκτό όριο. Είναι κάτι που εμένα με ενοχλεί βαθιά. Είναι κάτι που μας προσβάλλει όλους βαθύτατα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αντικειμενικά αίτια, τα οποία πρέπει να δούμε κατάματα και να τα καταπολεμήσουμε. Μόνοι μας, κυρίως στο πρόσφατο παρελθόν, δώσαμε τις αφορμές και μόνοι μας πρέπει να αποκαταστήσουμε ξανά την εικόνα της χώρας μας.

Θα ήταν εύκολο να μεταφέρουμε ευθύνες σε τρίτους για όλα τα δεινά. Τώρα είναι η ώρα εμείς να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες, ώστε να γίνουμε κυρίαρχοι της δικής μας τύχης, πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και της πορείας του έθνους. Να βασιστούμε όλο και περισσότερο στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε δανεικές δυνάμεις.

Γι’ αυτό, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές, που θα μας βγάλουν απ’ την κρίση, αλλά θα είναι και εγγύηση μιας βιώσιμης πια πορείας της χώρας.

Ξέρουμε ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά, και καλώς περιμένουν πολλά, είναι υψηλές οι προσδοκίες. Γι’ αυτό, δεν πρόκειται να κλειστούμε στο καβούκι μας. Δεν πρόκειται να περιμένουμε, έχοντας στρογγυλοκαθίσει στις καρέκλες της εξουσίας μοιρολατρικά, κάποιοι να καθορίσουν την τύχη μας, ούτε να αδρανήσουμε μπροστά στα προβλήματα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ήδη, καθημερινά το αποδεικνύουμε, με σύστημα και δυναμικά. Έχουμε σηκώσει τα μανίκια, δουλεύουμε απ’ τις πρώτες κιόλας μέρες, με πρωτοβουλίες καθοριστικής σημασίας σε τρεις μήνες. Παρά το βάρος απ’ τις συνέπειες της ανευθυνότητας και της απραξίας ετών, σε κάθε Υπουργείο, σε κάθε Υπηρεσία, σε κάθε απόληξη της Δημόσιας Διοίκησης, έχουμε προχωρήσει ήδη σε σημαντικές παρεμβάσεις, που δίνουν και ένα διαφορετικό στίγμα διακυβέρνησης, βάζουν τα θεμέλια για ένα διαφορετικό, λειτουργικό κράτος, μια σταθερή βιώσιμη οικονομία, μια καλύτερη, πιο ανθρώπινη καθημερινότητα για τους πολίτες.

Έχω μιλήσει αναλυτικά, και δεν θα σας κουράσω, για τις πρώτες 100 μέρες, στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα πάρετε σήμερα στα χέρια σας και ένα αναλυτικό σημείωμα για τον απολογισμό.

Μπορώ όμως να πω ότι κάναμε ήδη μεγάλες αλλαγές, δίνοντας παράλληλη μάχη στο μέτωπο της οικονομίας, για να αποφύγει η χώρα μας τα χειρότερα. Για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη εθνική απειλή της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, αλλά και για να ανατάξουμε την οικονομία.

Δώσαμε μάχη και εντός και εκτός Ελλάδας, για να αντεπεξέλθουμε σε κινδύνους που απειλούσαν τη χώρα μας, να πείσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και, βεβαίως, με ένα σχέδιο που δεν είναι μόνο λόγια, αλλά είναι ένα υπεύθυνο σχέδιο εξόδου από τη σημερινή κρίση που περνάει η χώρα μας. Αυτή η μάχη είναι βέβαια καθημερινή. Κερδίζεται μέρα με τη μέρα και κερδίζεται με τη συμβολή όλων των Υπουργείων, αλλά και όλων των πολιτών.

Παρά τις πελώριες δυσκολίες, τη διάλυση των κρατικών μηχανισμών, σταθήκαμε συνεπείς στις βασικές μας προεκλογικές επιλογές. Ανάταξη της οικονομίας, αναθέρμανση της αγοράς, στήριξη των ασθενέστερων και του κοινωνικού κράτους, με πρώτο νόμο τη χορήγηση της ενίσχυσης αλληλεγγύης και την άμεση αναδιανομή του πλούτου. Αντλήσαμε από κερδοφόρες επιχειρήσεις, για να δώσουμε σε ασθενέστερα στρώματα.

Με έναν προϋπολογισμό του 2010, που είναι επίσης συνεπής στις βασικές μας δεσμεύσεις, με την αύξηση δαπανών στην παιδεία, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, εξασφάλιση πιστώσεων για τις προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, και με πιστώσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.

Υλοποιούμε επίσης μια πρωτοφανή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, για να αποτρέψουμε ακριβώς αυτή την απειλή. Αντί όμως να ρίξουμε το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε αυτούς που δεν φταίνε, στους ασθενέστερους και μάλιστα να συνεχίσουμε τη χλιδή, τη σπατάλη, το μικρό ή μεγάλο φαγοπότι στο κράτος από διάφορα τρωκτικά, κάναμε τη ρήξη με αυτές τις αντιλήψεις, νοικοκυρεύουμε το κράτος, κάνουμε έναν βαθύτατο δημοκρατικό εκσυγχρονισμό του κράτους, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του πολίτη.

Βάζουμε τέλος στην προκλητική κρατική σπατάλη, παραδείγματος χάρη με την κατάργηση όλων των αχρείαστων, αλλά αμειβόμενων με παχυλούς μισθούς Επιτροπών, που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης κάθε ευρώ και βεβαίως, προχωράμε και στην αναπτυξιακή μας πολιτική στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας, καταθέτοντας νομοσχέδια για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τη στήριξη της ρευστότητας στην αγορά, δίνοντας οξυγόνο στην οικονομία, την παραγωγή και την κατανάλωση.

Σύντομα, θα παρουσιάσουμε πρόσθετα μέτρα για τη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, δηλαδή την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τον αναπροσανατολισμό του, για να στηρίξουμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό της πράσινης ανάπτυξης.

Βέβαια, θα ήταν αστείο να ισχυριστούμε ότι μέσα σε 100 μέρες έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Θα ήταν επίσης λάθος να πούμε ότι δεν κάναμε και λάθη. Μόνο όταν δεν κινείσαι, δεν κάνεις λάθη. Όμως κάνεις το μέγα σφάλμα να μένεις στάσιμος και, τελικά, να σε ξεπερνούν τα ίδια τα γεγονότα. Αυτό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο, θα είμαστε όλο και καλύτεροι, με τις προτροπές όχι μόνο τις δικές σας, αλλά και του ίδιου του πολίτη.

Συνεχίζουμε λοιπόν – και θέλω εδώ να μιλήσω για τους επόμενους μήνες – με εντατικούς ρυθμούς. Θα έλεγα ότι το 2010 θα κάνουμε ορθοπεταλιά, μιας και με έχετε ταυτίσει με το ποδήλατο, αλλά αυτή τη φορά δεν θα πέσουμε. Ανοίγουμε όλα τα μεγάλα θέματα της οικονομίας του κράτους, του κοινωνικού κράτους ώστε όπου χρειάζεται να δώσουμε άμεσα λύσεις και μάλιστα μακροχρόνιες. Έχουμε μάθει, όπως βλέπετε.

Ήδη, όπως γνωρίζετε καλά, έχουμε ξεκινήσει το διάλογο για ένα νέο φορολογικό σύστημα. Δρομολογούμε μια ριζική αλλαγή στη λειτουργία της φορολογίας στη χώρα μας, για τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, για πραγματική αναδιανομή, για διαφάνεια και στήριξη της υγιούς οικονομίας.

Στόχος μας, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα -το τονίζω αυτό- δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λειτουργεί με βάση και την ανάπτυξη της ίδιας της φορολογικής συνείδησης του κάθε πολίτη. Για το ασφαλιστικό σύστημα, είναι καθήκον μας, καθήκον μιας προοδευτικής παράταξης, να εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τελικά τις γενιές που έρχονται. Και όπως ξέρετε, μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος.

Όπως έχω δώσει εντολή και για το φορολογικό σύστημα, να ολοκληρωθεί ο διάλογος μέσα στο μήνα, και έχουμε ήδη μια ουσιαστική, σημαντική διαβούλευση. Πιστεύω ότι μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο και έχω συνεννοηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών, να φέρει τις προτάσεις στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ανοίγουμε επίσης δύο άλλα μεγάλα μέτωπα. Πρώτον, τα ζητήματα που αφορούν το πολιτικό μας σύστημα, με επίκεντρο την αλλαγή στο εκλογικό μας σύστημα. Θέλουμε έναν νέο εκλογικό νόμο, διότι έχουμε δει ότι το πολιτικό σύστημα έχει βαθύτατα προβλήματα, τα οποία έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, φέρνουμε ένα νέο εκλογικό νόμο, που θα συνδυάζει μονοεδρικές περιφέρειες με τις περιφερειακές λίστες και ο οποίος θα ενδυναμώσει το θεσμό της αντιπροσώπευσης, αλλά και θα σταματήσει, πιστεύω σε πολύ μεγάλο βαθμό, τη ροή του μαύρου χρήματος προς τα κόμματα και τους πολιτικούς.

Δεύτερον, έχουμε τα θέματα της ευρύτερης λειτουργίας του κράτους. Όλοι το ξέρουμε, όλοι το αισθανόμαστε, δεν υπάρχει ένας Έλληνας που να μη λέει ότι το κράτος νοσεί. Γι’ αυτό και θα διαμορφώσουμε μια νέα σχέση Αυτοδιοίκησης και κράτους.

Προχωράμε, όπως άλλωστε ανακοινώσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής, σε ένα νέο χάρτη, μια νέα αρχιτεκτονική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με λιγότερους και ισχυρότερους Δήμους, με αιρετή Περιφέρεια, φέρνοντας τα κέντρα λήψης αποφάσεων κοντά στον πολίτη και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Κι αυτό θα έχει θετικές συνέπειες ακόμα και για τα δημοσιονομικά, για να χτυπηθεί η σπατάλη, να χτυπηθεί και η διαφθορά που πολλές φορές ενυπάρχει και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, κάνοντας την Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί κι αυτή με διαφάνεια, να λογοδοτεί κι αυτή για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο δημότη.

Παράλληλα φέρνουμε το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών. Εξασφαλίζουμε με αυτόν τον τρόπο και την κοινωνική συνοχή και εντάσσουμε ομαλά ένα πολύ παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό στην κοινωνία μας. Αυτό θα ενισχύσει τη χώρα μας, θα ενισχύσει την Ελλάδα, θα ενισχύσει ακόμα και την οικονομία μας, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και την ανάπτυξη της χώρας.

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις επόμενες – μεγάλες όμως -παρεμβάσεις μας, τις οποίες άλλωστε γνωρίζετε. Έρχονται να προστεθούν αυτά σε όλα όσα ανακοίνωσα στο Ζάππειο πριν από περίπου ένα μήνα και βέβαια, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης – και εμείς προσθέτουμε – και Ανασυγκρότησης, που κατατίθεται στο τέλος της εβδομάδας.

Γνωρίζουμε όλοι μας, και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, ότι τα ζητήματα που ανοίγουμε τους επόμενους μήνες δεν είναι εύκολα. Γι’ αυτό άλλωστε, παρά το γεγονός ότι ήταν φλέγοντα εδώ και χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να τα αγνοήσει, φοβούμενη το όποιο πολιτικό κόστος.

Πέρα όμως από την προφανή έλλειψη διάθεσης για ουσιαστικό έργο για τους πολίτες, όσο κυβερνούσαν αυτή τη χώρα, εκείνοι που σήμερα διαμαρτύρονται, με αόριστες και γενικόλογες κραυγές, είναι σαν να μην έχουν κυβερνήσει τη χώρα ούτε μια μέρα.

Δεν είχαν και δεν έχουν καταλάβει επίσης δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους. Θα έλεγα το αυτονόητο, πρώτον ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι όχι απλώς έτοιμοι, αλλά αδημονούν για να δουν να αλλάζει κάτι επιτέλους και μάλιστα ριζικά σ’ αυτή τη χώρα, σε όφελος των πολλών.

Να δουν ένα κράτος που να λειτουργεί. Να δουν ότι τηρούνται οι νόμοι, η ευνομία. Να δουν ότι τα χρήματα και οι κόποι τους δεν πηγαίνουν χαμένοι και ότι αυτό δεν είναι για εμάς ένα κομματικό πρόγραμμα, αλλά ένα εθνικό καθήκον, ένα πατριωτικό καθήκον.

Το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» επιβεβαιώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο. Γι’ αυτό, ξέρουν οι Έλληνες ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν αναβολές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τους καλώ να προχωρήσουμε μαζί σε όποιες ανατροπές που, κατά τη γνώμη μου και κατά την ομολογία όλων, χρειάζεται σήμερα η χώρα μας.

Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι για κάθε ένα από τα ζητήματα που ανοίγουμε, οι παρεμβάσεις μας θα δημιουργήσουν αντιδράσεις, θα υπάρξουν αντιστάσεις. Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση ταρακουνά όσους είχαν για χρόνια συμφέροντα, μικροσυμφέροντα, προνόμια, εις βάρος της πλειοψηφίας, μικρότερα ή μεγαλύτερα.

Είτε πρόκειται για το κράτος, είτε για την Αυτοδιοίκηση, είτε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είτε για τον εκλογικό νόμο, είτε για το ασφαλιστικό, πάντα υπάρχουν οι αντιστάσεις. Αλλού υπάρχουν παρασιτικά κατεστημένα, που κατάφεραν με την πίεση που ασκούσαν να σταματούν την πρόοδο, να καθηλώνουν τη χώρα στο τέλμα.

Ο τόπος μας έχει πληρώσει αυτές τις καθυστερήσεις, τις υποχωρήσεις και την αδράνεια.

Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι αυτό δεν θα συμβεί για μια ακόμα φορά. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε εκείνα για τα οποία πίστεψαν σε μας και μας εξέλεξαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Και στο τέλος, θα είμαστε όλοι σε πολύ καλύτερη μοίρα.

Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, που ζητάει άμεσες ανατροπές και δικαιοσύνη, είναι η δύναμη. Είναι η δύναμη αυτής της Κυβέρνησης και βεβαίως, είναι η δύναμη που μας επιβάλει να μην κάνουμε πίσω.

Οι πολίτες μάς εξέλεξαν για να κάνουμε μεγάλες ανατροπές, αναγκαίες ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος, και να σπάσουμε αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος.

Ζητάμε λοιπόν, για κάθε μεγάλο ζήτημα που ανοίγουμε τη στήριξη με τη συμμετοχή, με τη δημιουργική κριτική – δεν τη φοβόμαστε – από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, που και αυτή περιμένει τις αλλαγές αυτές.

Για μας, η διαβούλευση είναι επιλογή, για να εγγυηθούμε καλύτερες λύσεις, για να ακουστούν όλες οι φωνές, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε με την πολιτική μας με ευρύτατες συναινέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι θα χρονοτριβήσουμε, ούτε ότι θα κάνουμε κακούς συμβιβασμούς.

Γι’ αυτό την ίδια ώρα, δηλώνουμε ότι θα είμαστε απέναντι στα κακώς εννοούμενα κεκτημένα, που δημιουργούν προνόμια εις βάρος του πολίτη, εις βάρος των πολλών, εις βάρος της οικονομίας μας, εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού, εις βάρος της κοινωνικής συνοχής και της ισότητας.

Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο θα έχουμε εκπληρώσει τις προσδοκίες όσων μας ψήφισαν στις εκλογές, αλλά ο στόχος μας είναι να κάνουμε περήφανους όλους τους Έλληνες για την προσφορά μας που έχουμε κάνει στη χώρα, στην πατρίδα.

Καλώ λοιπόν σήμερα όλους σε ένα δημοκρατικό μέτωπο ανατροπών, μια δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας, που θα εξασφαλίζει τη δική μας κυριαρχία, τη δική μας δυνατότητα, αντί να πληρώνουμε αμαρτίες και να κουβαλάμε βάρη του παρελθόντος. Να μπορούμε να επενδύουμε στο σήμερα, στο μέλλον, στην ανάπτυξη, στην ευημερία, στο κοινωνικό κράτος, σε ένα κράτος ευνομίας.

Σας ευχαριστώ.

Γ. Παπαχρήστος («ΤΑ ΝΕΑ»):   Κύριε Πρόεδρε πριν από 4 ακριβώς μήνες στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, σας είχα υποβάλει το ερώτημα πού θα βρείτε τα χρήματα για να υλοποιήσετε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα που είχατε εξαγγείλει. Μου απαντήσατε τότε επιγραμματικά ότι λεφτά υπάρχουν. Σήμερα που εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι, για να χρησιμοποιήσω μια φράση ενός Υπουργού σας, δεν υπάρχει σάλιο και ο δανεισμός της χώρας γίνεται εξαιρετικά δυσχερής συνεχώς, θέλω να σας υποβάλω πάλι το ερώτημα. Πού θα βρείτε τα χρήματα για να υλοποιήσετε όλα όσα μας είπατε σήμερα και όσα είχατε δεσμευτεί προεκλογικά;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θα απαντήσω όπως σας απάντησα και το πιστεύω ακράδαντα, νομίζω ότι έχει επιβεβαιωθεί. Λεφτά υπήρχαν. Λεφτά βρήκαμε όταν θέλαμε, για το πρόγραμμα της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους, αλλά βεβαίως το μεγάλο ερώτημα είναι πού πήγαν τα λεφτά. Εμείς διαχειριζόμαστε μια κατάσταση που βρήκαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει η χώρα μας πλούτο, δεν έχει δυνατότητες, δεν έχει αναπτυξιακές δυνατότητες, δεν έχει φορολογητέα ύλη, δεν έχει δυνατότητες ακόμα και να δανειστεί, εφόσον είναι αξιόπιστο το πρόγραμμα.

Βεβαίως, όταν δεν έχουμε αξιοπιστία, ούτε θα μας δανείσουν, όπως σε κάθε επιχείρηση που δεν είναι αξιόπιστη και όταν έχουμε μπροστά μας χαίνουσες πληγές, αν δεν τις κλείσουμε αυτές τις χαίνουσες πληγές, ό,τι και να κάνουμε, θα έχουμε συνεχείς ανάγκες να ψάχνουμε για χρήματα. Αλλά τα χρήματα υπάρχουν.

Θέλω να σας δώσω μόνο ένα μικρό παράδειγμα για το πού πήγαιναν τα χρήματα, μια παρωνυχίδα αν θέλετε μπροστά σε όσα πολλά βρήκαμε σε τόσα Υπουργεία. Μόνο από το Υπουργείο Παιδείας, ένα ενδεικτικό κατάλογο, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Χρέη: 57.000.000 ευρώ σε ερευνητικά Ινστιτούτα και προγράμματα. 30.000.000 ευρώ εκκρεμή χρέη στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο. 5.500.000 ευρώ χρέη στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, από τα οποία μόνο το 1,1 εκατομμύριο αφορά νόμιμες πληρωμές.

Πανεπιστημιακά συγγράμματα, χρέη 8.000.000 ευρώ σε συγγραφείς. Αποζημιώσεις ωρομισθίων, χρέη 20.000.000 ευρώ. Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, χρέη 40.000.000 ευρώ. Πρόκειται για την πύλη που παρέχει τηλεματικές υπηρεσίες. Μεταφορά μαθητών σε δυσπρόσιτες περιοχές, χρέη 110.000.000 ευρώ. Χρέη ύψους 10.000.000 ευρώ στον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων. Οφειλές ύψους 12.000.000 ευρώ στις καθαρίστριες.

Αυτά είναι μόνο μερικά μικρά παραδείγματα για ένα Υπουργείο, ένα τόσο ζωτικό Υπουργείο για την κοινωνική συνοχή. Άρα, μιλάμε για χαίνουσες πληγές, για κακή διαχείριση, για σπατάλες, για μια μικροκομματική και ιδιοτελή λογική. Αυτή σταματάμε καταρχήν, βάζουμε νοικοκύρεμα στο κράτος, για να μπορέσουμε πραγματικά να επενδύσουμε σε όλα αυτά, τα οποία όπως πολύ σωστά με ρωτήσατε, είναι για το σήμερα και το αύριο της οικονομίας μας.

Ι. Χασαπόπουλος («MEGA»):   Κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης τις πρώτες αυτές 100 ημέρες και να σας πω δύο πράγματα που είναι και απορία και πολλών βουλευτών και πολλών πολιτών τους οποίους ακούμε. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο όπως είπατε και σας άκουσα να λέτε ότι θέλει μια τόλμη και αποφασιστικότητα στο θέμα της οικονομίας. Εμείς αυτό που καθημερινά εισπράττουμε και νομίζω το εισπράττει και πολύς κόσμος, είναι ότι υπάρχει ένας Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος καθημερινά όταν ανακοινώνει ένα μέτρο τσαλακώνεται από τους Υπουργούς συναδέλφους του, από βουλευτές. Ένας πολιτικά ανίσχυρος Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος καθημερινά δίνει αντιφατικά μηνύματα στην οικονομία. Φταίει ο ίδιος με τη λειτουργία του; Φταίνε οι βουλευτές, φταίνε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που λένε ανοιχτά την άποψή τους; Πάντως η εικόνα της κυβέρνησης δημιουργεί μια εικόνα σύγχυσης. Η κυβέρνηση ίσως παίρνει κάποια μέτρα, αλλά αυτό που φαίνεται προς τα έξω είναι ότι δεν έχει αποφασιστικότητα, δεν έχει ένα ενιαίο κέντρο. Και επίσης ένα δεύτερο κ. Πρόεδρε. Γυρίσαμε τώρα από τον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας στη Βουλή. Εκεί λοιπόν οι περισσότεροι βουλευτές αυτό που είπαν, είναι ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο αποφάσεων και θέλω να σας ρωτήσω εάν είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα απ’ όλα, τόλμη δεν θέλει μόνο στην οικονομία, κάνετε λάθος, θέλει τόλμη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, στις ριζικές αλλαγές στην ίδια τη δομή της πολιτικής ζωής του κράτους, των θεσμών. Να δώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά να τους δώσουμε οξυγόνο αφαιρώντας βάρη, αντιλήψεις, νοοτροπίες, πρακτικές του παρελθόντος, με ένα νέο πλαίσιο. Γι΄ αυτό και τολμούμε πολύ μεγάλες αλλαγές. Και γι΄ αυτές τις μεγάλες αλλαγές, βεβαίως υπάρχει ευρύτατη συναίνεση. Υπάρχει όχι μόνο ενιαίο κέντρο, αλλά και βούληση και απόφαση όλων μας συλλογικά.

Βεβαίως, η κρίση την οποία είχαμε μπροστά μας, και όπως είδατε είναι μια κρίση που δεν είναι στενά στα όρια των συνόρων μας, είναι μια κρίση που εμείς αντιμετωπίζουμε για την επιβίωση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Αυτή σήμανε πολλές φορές και έκτακτα μέτρα, και αναμόρφωση των προτεραιοτήτων μας, κάποιων προτεραιοτήτων μας, όχι των ευρύτερων στόχων μας, για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Είναι πολύ λογικό, μέσα σε αυτές τις αποφάσεις που παίρνουμε, να υπάρχουν και πολλές φωνές, απόψεις διαφορετικές κλπ. Πολύ λογικό. Όμως, όταν παίρνουμε αποφάσεις, αυτές τις προωθούμε.

Και μάλιστα, θα έλεγα ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι ένας ισχυρός Υπουργός Οικονομικών, πρώτα απ’ όλα διότι είναι ένας ικανός Υπουργός Οικονομικών και δεύτερον, διότι έχει την πλήρη στήριξη τη δικιά μου, και τη στήριξη όλων των συναδέλφων, είμαι σίγουρος και τη στήριξη ευρύτατα και του Ελληνικού λαού, για τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρει.

Και δεν είναι μόνο το «άλφα» ή το «βήτα» μέτρο, για το οποίο μπορεί να συζητήσει κανείς. Εδώ έχουμε να καταθέσουμε, και θα καταθέσουμε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μόνο τον προϋπολογισμό που έτσι όπως αποφασίστηκαν οι εκλογές, γιατί εμείς είχαμε ζητήσει εκλογές νωρίτερα, θα είχαμε λίγες εβδομάδες να καταθέσουμε προϋπολογισμό, αλλά και λίγες εβδομάδες για να διαμορφώσουμε και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και, όπως το λέμε εμείς, Ανασυγκρότησης.

Και όμως είναι ένα υπεύθυνο, αξιόπιστο και πιστεύω και αποτελεσματικό πρόγραμμα, το οποίο εμείς καταθέτουμε. Για να το κάνουμε αυτό, όπως και όλες τις μεγάλες αλλαγές, με τη συνεργασία όλων των Υπουργών, δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει ένα ισχυρό και ένα ενιαίο επιτελείο αποφάσεων.

Από εκεί και πέρα, είναι πολύ λογικό να διατυπώνονται και διαφορετικές απόψεις. Και αυτός είναι ο ρόλος και της Βουλής. Και εγώ θέλω το ρόλο της Βουλής. Ο ρόλος της Βουλής δεν είναι εκτελεστικός, είναι νομοθετικός και ελεγκτικός. Και εγώ θέλω να δώσω ζωντάνια, ζωή, οξυγόνο και σε αυτό το ρόλο. Δεν θέλουμε εμείς απλώς μια Βουλή που θα βάζει τη σφραγίδα των αποφάσεων της Κυβέρνησης. Θέλουμε μια Βουλή, ζωντανή, σε συνεννόηση, σε συνεργασία, σε συντονισμό.

Αλλά οπωσδήποτε, είναι σημαντικές οι απόψεις των βουλευτών. Θέλουμε ένα άλλο ήθος, δημοκρατικό ήθος, που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην αρχή, μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα στην αρχή.

Δεν είναι όμως σύγχυση, είναι συνειδητή επιλογή να αναδείξουμε τη Βουλή ως ένα νέο κέντρο σωστών αποφάσεων. Γι’ αυτό και θα φέρουμε, πολύ σύντομα, θα φέρει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετούμε, ακριβώς για να εγγυηθούμε τις δεσμεύσεις μας στις λειτουργίες αυτές, όπως είχαμε πει και προεκλογικά.

Π. Σώκος («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»):   Κύριε Πρόεδρε, διαβάζουμε συχνά στο διεθνή Τύπο και ακούμε αρμόδιους κοινοτικούς οικονομικούς παράγοντες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει η χώρα απ’ την Ευρωζώνη, το ακούσαμε προχθές. Ή να παρέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, το αντικειμενικό μεγάλο πρόβλημα της χώρας που δημιουργεί αυτή την εντύπωση ή παίζεται στις πλάτες της οικονομίας μας ένα μεγάλο μέρος απ’ τα χρηματοοικονομικά παιχνίδια που παίζονται διεθνώς, για το οποίο μίλησαν χθες οι Υπουργοί της κυβέρνησής σας; Τι ακριβώς συμβαίνει; Εξετάζετε εσείς ως κυβέρνηση να προσφύγετε μόνοι σας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς τη δικιά της πρωτοβουλία;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη. Απ’ την άλλη μεριά θα έλεγα «ναι» και στις δύο πλευρές.

Από τη μία πλευρά, έχουμε ένα δικό μας πρόβλημα διαχείρισης της οικονομίας μας. Θα ήταν πολύ εύκολο αν λέγαμε ότι είναι η διεθνής κρίση που φταίει για όλα. Και νομίζω πια έχει κατανοήσει ο Ελληνικός λαός ότι αυτά που βρήκαμε δεν είχαν σχέση με τη διεθνή κρίση. Δεν έχει σχέση με τη διεθνή κρίση η ρουσφετολογία, η αναξιοκρατία, η διαφθορά. Αυτά είναι θέματα δικά μας. Εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη, ευνομία στον τόπο μας.

Από την άλλη μεριά όμως, λόγω της διεθνούς κρίσης αναδεικνύονται ιδιαίτερα τα ελληνικά προβλήματα και πληρώνουμε διπλά θα έλεγα, διότι οι διεθνείς αγορές μετά τη διεθνή κρίση φοβούνται.

Φοβούνται ακόμα και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την κρίση, το τραπεζικό σύστημα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αντιδρούν πολλές φορές με την ψυχολογία του όχλου. Και βλέπετε, στο Ντουμπάι κάτι γίνεται και δημιουργείται πρόβλημα στην Ελλάδα.

Πολλές φορές, θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν πιθανώς και εκείνοι που έχουν σκοπιμότητες ή που επιδιώκουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Όχι ότι έχουν κάτι με την Ελλάδα, αλλά μπορεί να έχουν κάτι με το ευρώ, μπορεί να έχουν άλλες κερδοσκοπικές βλέψεις κ.ο.κ.

Γι’ αυτό όμως ακριβώς, είναι ο δικός μας ρόλος είναι να διαμορφώσουμε μια νέα αξιοπιστία, εντός κατ’ αρχήν, στην Ελλάδα, με τους πολίτες μας, ώστε να μπορέσουμε ορθολογικά αλλά και δίκαια να βάλουμε τον τόπο σε μια σωστή τροχιά, για να μη μπορεί ο καθένας απ’ αυτούς, είτε καλοπροαίρετα, είτε κακοπροαίρετα, να θέλει να ορίζει τις δικές μας τύχες.

Στ. Μουρελάτου («ΑΝΤ-1»):   Κύριε Πρόεδρε, αναφέρατε προηγουμένως ότι θέλετε να υπάρχει οξυγόνο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είσαστε υπέρ των διαφορετικών απόψεων και των διαφορετικών γνωμών που διατυπώνουν οι βουλευτές. Κόκκινη γραμμή στις διαφοροποιήσεις Υπουργών υπάρχει κ. Πρόεδρε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Όταν είμαστε σε ένα στάδιο διαβούλευσης, πρέπει να ακούγονται όλες οι σκέψεις και οι προτάσεις. Υπάρχουν Υπουργικά Συμβούλια που είναι Υπουργικά Συμβούλια διαβούλευσης, και υπάρχουν Υπουργικά Συμβούλια όπου παίρνουμε και τελικές αποφάσεις.

Όταν παίρνουμε τελικές αποφάσεις, τότε αυτές είναι υποχρέωση όλοι μας να τις υπηρετούμε. Και βεβαίως, μπορεί να υπάρχουν οι διαφορετικές απόψεις, γιατί είναι χρήσιμες όπως είπα, αλλά είναι χρήσιμες στο στάδιο της διαβούλευσης.

Θέλω να τονίσω ότι φέρνουμε ένα διαφορετικό ήθος και μία διαφορετική διαδικασία δημοκρατίας στη χώρα μας. Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησής μας, αλλά είναι προς το συμφέρον του πολίτη, όταν ανοίγουμε θέματα, να αφήνουμε οξυγόνο διαβούλευσης, συζητήσεων, να γίνονται διαβουλεύσεις στο Διαδίκτυο, να γίνονται διαβουλεύσεις, όπως τώρα στο φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο έχουμε περίπου 15 χιλιάδες απόψεις που κατατέθηκαν τεκμηριωμένα, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη βεβαίως.

Άρα λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό πρώτα απ’ όλα, διότι πράγματα τα οποία μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί, ή μπορεί να μην είχαν σκεφτεί καν οι Υπηρεσίες του Δημοσίου, να έχουν επισημανθεί, αλλά να έχουν προταθεί και λύσεις. Άρα είναι χρήσιμο, όχι μόνο δημοκρατικό, αλλά και χρήσιμο.

Υπάρχει διαβούλευση στη Βουλή. Έχουμε συστηματική διαβούλευση και εντός της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, αλλά και βεβαίως και στις Επιτροπές, όπου συμμετέχουν και τα άλλα κόμματα. Και είμαστε υπέρ της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων.

Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο οι αποφάσεις μας θα είναι πρώτα απ’ όλα πολύ καλύτερες, θα είναι ενημερωμένες αποφάσεις, θα είναι αποφάσεις που έχουν περάσει μέσα από φίλτρα, συστηματικά, λογικά, θα είναι αποφάσεις με ευρύτερες συναινέσεις. Τότε όμως οι αποφάσεις θα εφαρμόζονται.

Θα έλεγα ότι αν δεν είχαμε τη διαβούλευση, τότε θα ήταν πολύ πιο εύκολο, να ανακοινώσουμε μια απόφαση αυταρχικά παρμένη, που θα θεωρούσε κανείς ότι έτσι πρέπει να είναι – αποφασίζουμε και διατάζουμε. Τέτοιες αποφάσεις είναι πιο αδύναμες, διότι τελικά δεν έχουν περάσει απ’ την κρησάρα της διαβούλευσης, της δοκιμής και της διαμόρφωσης μιας συναίνεσης.

Αλλά όταν παίρνονται οι αποφάσεις, ναι, όλοι μας, μαζί, τις υπηρετούμε.

Φ. Γιωτάκη («ΕΘΝΟΣ» – «ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ»):   Κύριε Πρόεδρε, προεκλογικά πράγματι είχατε λάβει πολλές δεσμεύσεις. Μία απ’ αυτές ήταν όπως όλοι θυμόμαστε, αυξήσεις πάνω απ’ τον πληθωρισμό, στους μισθούς εννοώ. Με δεδομένο ότι το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός θα είναι στο 2,6 αν δεν κάνω λάθος και επειδή ακούγονται αυξήσεις 1,5%, τι ακριβώς θα κάνετε; Τι ισχύει;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αυτό ισχύει όπως σας το είπα. Δεν ξέρω πού θα είναι ο πληθωρισμός. Βεβαίως, έχουμε κάνει μια διορθωτική κίνηση, ότι από ένα μισθό και πάνω δεν θα εφαρμοσθεί αυτό το μέτρο, αλλά αυτός ακριβώς ήταν ο χαρακτήρας της απόφασής μας, να δώσουμε και εδώ το σήμα ότι επιμερίζονται μ’ έναν δίκαιο τρόπο τα βάρη, τα όποια βάρη έχουμε σήμερα, επιπλέον απ’ ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε, για εκείνους οι οποίοι έχουν ένα εισόδημα μεγαλύτερο απ’ αυτό το οποίο είχαμε ορίσει. Αλλά αυτή η βασική αρχή μάς δεσμεύει.

Γ. Τσακίρης («ALTER»):   Κύριε Πρόεδρε σας διαβάζω κάποια αποσπάσματα απ’ όσα ακούστηκαν σήμερα στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ: «Δεν υπάρχει λειτουργία της κυβέρνησης που ν’ ανταποκρίνεται σε έκτακτες συνθήκες». «Καλή η διαβούλευση αλλά οδηγεί σε απραξία, ασυνεννοησία και σύγχυση». «Κάποιοι Υπουργοί κάνουν τους φίλους του λαού και κάποιοι τους εχθρούς». «Η κυβέρνηση δε στηρίζει την κυβέρνηση, οι Υπουργοί δε στηρίζουν τις επιλογές Υπουργών και κάνουν πασαρέλα διαφωνιών». Σας ικανοποιεί αυτή η εικόνα 100 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν νομίζω ότι είναι αυτή η εικόνα της Κυβέρνησης. Μπορεί να είναι μια άποψη, που βεβαίως αν διάβαζα μόνο τις εφημερίδες και την τηλεόραση, θα θεωρούσα ότι αυτή είναι η άποψη, αλλά ζώντας μέσα στην Κυβέρνηση, σας λέω ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Υπάρχει μια ζωντανή κουβέντα, μέσα σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα για μια κοινή συντεταγμένη πορεία. Και δεν θα μπορούσαμε μέσα σε τρεις μήνες να έχουμε 10 νομοσχέδια, να έχουμε Προϋπολογισμό, να έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένα μεγάλες ριζικές αλλαγές για συζήτηση, για διαβούλευση, να έχουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας, εάν δεν ήμασταν συντεταγμένοι και κάναμε σκληρή δουλειά, σαφώς, όχι με απραξία.

Απραξία βεβαίως ζήσαμε τα τελευταία 5,5 χρόνια. Και η απραξία, όπως σας είπα, είναι μια ευκολία στο να φαίνεται ότι όλα είναι σε αγαστή συνεργασία. Θα είδατε τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης κυβέρνησης, πόσο διαλυτική ήταν η εικόνα, και ήταν διαλυτική ακριβώς λόγω αυτής της απραξίας. Εμείς έχουμε σηκώσει τα μανίκια και προχωράμε.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στρογγυλοκαθίσει στο όχημα που λέγεται «κυβέρνηση», με αδράνεια, για να μην κάνει λάθη. Έτρωγε από τα έτοιμα. Όταν τελείωσαν τα έτοιμα, πήρε τα δανεικά και έτρωγε κι από τα δανεικά. Κι όταν τελείωσαν και τα δανεικά, είπε «τώρα σκληρά μέτρα στον ελληνικό λαό». Δεν είναι αυτή η πολιτική την οποία εμείς ακολουθούμε.

Εμείς προχωρούμε για την ανάπτυξη της χώρας και την προστασία του εισοδήματος του πολίτη.

Αγγ. Κωβαίος («ΤΟ ΒΗΜΑ»):   Κύριε Πρόεδρε, στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής σας, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν οι συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Θα ήθελα να πείτε στους πολίτες συγκεκριμένα τι κάνατε εσείς για να προστατεύσετε έστω στοιχειωδώς την αξιοπιστία της χώρας αυτό το διάστημα και ενόψει της κατάθεσης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε περίπτωση που αυτό δε γίνεται δεκτό όπως θα το υποβάλετε από τις Βρυξέλλες, έχετε ένα σχέδιο Β’, εκτάκτου ανάγκης; Μέχρι πού μπορείτε ν’ ανεχτείτε να εκτοξευθούν τα spread, να εκτοξευθεί το κόστος του δανεισμού; Θα σας παρακαλούσα να μη μου πείτε ότι θα γίνει δεκτό, γιατί υπάρχουν και φαινόμενα ότι ακόμα και στη Βουλή οι ρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση όπως ο φόρος των τσιγάρων, δεν έγινε δεκτή από τους δικούς σας βουλευτές.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα απ’ όλα, οι υποβαθμίσεις, προφανώς δεν λέτε ότι έγιναν λόγω των 100 ημερών του ΠΑΣΟΚ. Οι υποβαθμίσεις έγιναν λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και για την οποία ευθύνεται αυτό το τεράστιο χρέος και αυτό το τεράστιο έλλειμμα και τελικά, το έλλειμμα αξιοπιστίας, που είναι βεβαίως όλο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε ν’ απαξιώσει και τα κατορθώματα, τα πραγματικά κατορθώματα της Ελλάδας, όταν μπήκε στην ευρωζώνη, με τη λεγόμενη απογραφή, που όπως καλά ξέρετε εσείς, έκανε ένα τερτίπι αλλαγής των αριθμών, του πώς αποτυπώνονται οι αμυντικές προμήθειες, ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας, κι όμως έπαιξε με αυτούς τους αριθμούς, λέγοντας ότι θ’ αποτυπώνονται όταν παραγγέλλονται και όχι όταν παραλαμβάνονται οι προμήθειες. Και άλλαξε βεβαίως πλήρως τους προηγούμενους προϋπολογισμούς, εκθέτοντας τη χώρα μας. Γιατί θα ήταν διαφορετικό αν οι εταίροι μάς έλεγαν «είχατε αδυναμία να μπείτε στο ευρώ» και δύσκολα μπαίναμε, και είναι άλλο να μας λένε ότι «μας εξαπατήσατε και μπήκατε στο ευρώ». Αυτή ήταν η εικόνα που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Άρα λοιπόν, το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας είναι αυτό το οποίο εμείς σήμερα αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό ακριβώς, εγώ πήγα προσωπικά, συζήτησα για την οικονομία, έπεισα τους εταίρους μας, στο επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων και κρατών, για την αξιοπιστία μας και τη βούλησή μας, και βεβαίως περιμένουν την πράξη. Η πράξη δεν είναι απλώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας, διότι αυτό το Πρόγραμμα, οποιαδήποτε άλλη χώρα με αξιοπιστία αν το κατέθετε, θα έλεγαν «μπράβο». Ξέρετε τι λένε; «Καλό το Πρόγραμμα, θα το καταφέρετε;».

Εμείς λέμε πως θα το καταφέρουμε. Θα το καταφέρουμε όμως, αν όλοι στηρίξουμε, αν όλοι καταλάβουμε τις ευθύνες μας, αν όλοι ξεφύγουμε από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, τα μικρά συμφέροντα και καταλάβουμε ότι προέχει το μεγάλο συμφέρον της χώρας. Και πιστεύω ότι με αυτή τη λογική, ναι, θα μπορέσουμε και να πείσουμε τους εταίρους μας.

Γ. Πιτταράς («ALPHA»):   Κύριε Πρόεδρε εσείς επιμένετε να λέτε πως οι υποβαθμίσεις δεν έγιναν λόγω των 100 πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ, σήμερα όμως και πριν από λίγο ένας οίκος, ο οίκος Moody’s, με μια έκθεσή του κρούει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιεί την Ελλάδα με νέα υποβάθμιση των ομολόγων, μάλιστα χρησιμοποιεί και μια φράση, δεν ξέρω αν τη συμμερίζεστε, πως «η Ελλάδα απειλείται με αργό θάνατο». Όλα αυτά προφανώς δημιουργούν πρόβλημα και στο δανεισμό, στη ρευστότητα. Θέλω ένα σχόλιο γι’ αυτό και αν μπορείτε να μας πείτε μέσα σ’ αυτές τις 100 ημέρες ένα μέτρο που πήρατε για να φέρετε ζεστό χρήμα στα Ταμεία, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας που για όλο τον κόσμο θεωρείται χαράτσι.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Έχουμε μια αντίφαση, μία ή δύο αντίρροπες δυνάμεις, μέσα στις οποίες εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε. Πρώτα απ’ όλα είναι οι ασφυκτικές πιέσεις έξωθεν, λόγω της αναξιοπιστίας, που δεν έχει σχέση με την τωρινή κυβέρνηση. Είναι η αναξιοπιστία, που δυστυχώς κληρονομήσαμε. Εκτός αν πιστεύετε ότι ως Έλληνες είμαστε γενικώς αναξιόπιστοι. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό.

Αντίθετα, θεωρώ ότι όταν θέλουμε μπορούμε, και το έχουμε αποδείξει. Το έχουμε αποδείξει σε δύσκολες στιγμές, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο πώς λειτούργησαν, που είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, ενώ όλοι έλεγαν «μα δεν μπορεί η Ελλάδα να το καταφέρει, μα δεν έχει ασφάλεια, μα δεν έχει την οργανωτική ικανότητα, μα δεν έχει τους οικονομικούς πόρους». Και όμως κάναμε αν όχι τους καλύτερους, από τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, και μάλιστα μια μικρή χώρα σε σχέση με τις άλλες χώρες που κάνουν Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το λέω αυτό, διότι πράγματι υπάρχει μια πίεση απ’ έξω. Αυτή την πίεση όμως, για μένα, θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε ως μια ευκαιρία ουσιαστικών αλλαγών. Γι’ αυτό κάνουμε διαβούλευση ένα μήνα και δυο μήνες για το φορολογικό νομοσχέδιο. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να κατεβάσουμε εμείς, δεν είναι δύσκολο, έχουμε τους οικονομολόγους, ένα φορολογικό σχέδιο και να το «φορέσουμε» στον Ελληνικό λαό και να πούμε «πληρώστε».

Ξέρετε τι θα πετυχαίναμε; Πιστεύω, δεν θα πετυχαίναμε πολλά. Διότι πρώτα απ’ όλα, δεν θα είχαμε δημιουργήσει την αίσθηση της ευθύνης που θέλει ο Έλληνας, δεν θα είχαμε κινητοποιήσει το φιλότιμο που έχει ο Έλληνας, που ξέρει ότι η πατρίδα του περνά μια δύσκολη στιγμή. Ν’ ακούσουμε τον Έλληνα, ν’ ακούσουμε το φορολογούμενο, να ξέρει ότι το φορολογικό σύστημα είναι δίκαιο, ότι όλοι πληρώνουν με δίκαιο τρόπο, ότι σπάνε και οι λογικές «κάτω από το τραπέζι», με τους Εφοριακούς κλπ. Ν’ αλλάξουμε το σύστημα. Αυτό απαιτεί πιο ριζικές αλλαγές.

Αυτές όμως οι πιο ριζικές αλλαγές είναι που εγγυώνται και την αξιοπιστία του συστήματος και τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Δεν είναι το προσωρινό χαράτσι, το οποίο θα λύσει το πρόβλημά μας. Βεβαίως και πήραμε κάποια έκτακτα μέτρα, όπως τη φορολογία με τα τσιγάρα, τα ποτά, όπως με τις γονικές παροχές, όπου έπρεπε να σταματήσουμε μια προσπάθεια, κατανοητή βεβαίως, φοροαποφυγής ενόψει του φορολογικού νομοσχεδίου. Και όπως ξέρετε, σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών πρότεινε να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο γι’ αυτό το ζήτημα με τη μορφή ενός άρθρου. Άρα λοιπόν, με τις λεπτομέρειες αυτού του νομοσχεδίου και για το θέμα της γονικής παροχής, για να μην υπάρχει καμία ασάφεια. Θα πάρει ένα μήνα; Δυο μήνες; Όμως αυτό που θέλουμε είναι να εδραιώσουμε το αίσθημα της εμπιστοσύνης, της σιγουριάς, της δικαιοσύνης, που για εμένα είναι πολύ σημαντικό και τελικά θα είναι σημαντικό ακόμη και απέναντι στους πιστωτές μας.

Αυτό τους λέω κι εγώ. Τους λέω: «Θέλετε να πάρουμε μέτρα προσωρινά, τα οποία του χρόνου όμως ή σε δυο χρόνια θα βρεθούμε και πάλι σε μια δύσκολη κατάσταση και πάλι οι πιστωτές θα μας λέτε πάρτε και καινούργια μέτρα, ή θέλετε να κάνουμε ριζικές αλλαγές για μια βιώσιμη οικονομία;»

Γι’ αυτό εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, που θεωρούμε ότι είναι πολύ πιο αξιόπιστο, είναι και δίκαιο και θα έχει και τη στήριξη του Ελληνικού λαού.

Κ. Ζούλας («Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»):   Κύριε Πρόεδρε έχει ασκηθεί έντονη κριτική στην κυβέρνησή σας αυτές τις 100 μέρες όχι τόσο για τον τρόπο που επιλέξατε να στελεχώσετε τις ανώτατες θέσεις των Υπουργείων και των δημοσίων Οργανισμών, αλλά για κάποια από τα πρόσωπα που επελέγησαν, όπως κυρίως και για τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην πλήρωση κάποιων θέσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε ότι «η δυστοκία στην επιλογή, προέκυψε λόγω ασυμφωνίας ανάμεσα στους Υπουργούς και στις προτάσεις που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου». Θέλω να μου πείτε πού οφείλεται η καθυστέρηση διορισμού 4 Γενικών Γραμματέων ακόμη και στο Υπουργείο των Εξωτερικών, δεδομένου ότι εκεί αποκλείεται να υπάρχει ασυμφωνία Υπουργού και Πρωθυπουργού. Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα απ’ όλα, θέλω να πω ότι υπάρχει ένας μύθος: ότι με 750.000 υπαλλήλους, το μεγάλο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης είναι ο Γενικός Γραμματέας. Βεβαίως, ο Γενικός Γραμματέας θα συμβάλλει καθοριστικά, εάν επιλεγεί σωστά. Αν είναι οι κουμπάροι μας, οι κολλητοί μας, ο καθένας τυχαίος, βεβαίως αυτός ο Γενικός Γραμματέας δεν θα αποδώσει.

Γι’ αυτό εμείς λέμε, ναι, θα υπάρξει ένας χρόνος. Yπήρξε ένας χρόνος, 100 μέρες. Oι περισσότερες Γενικές Γραμματείες έχουν στελεχωθεί. Πράγματι, και εγώ και ο κ. Δρούτσας, με τα πολλά ταξίδια και τις πολλές υποχρεώσεις καλύψαμε αν θέλετε αυτό το πρόβλημα. Έχουμε και ικανούς διπλωμάτες.

Είναι ένα από τα Υπουργεία, ίσως όχι όλα τα Υπουργεία, αλλά ένα από τα λίγα Υπουργεία που υπάρχουν, το οποίο έχει ένα προσωπικό, που έχει ένα δυναμικό αν θέλετε, που μπορεί να στέκεται σε διεθνές επίπεδο και που δεν χρειάζεται πάντα την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας. Και εκεί θα υπάρξουν οι συμπληρώσεις.

Θέλω όμως να πω το εξής. Αυτό το εγχείρημα, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, θα μπορούσαμε να μην το είχαμε ακολουθήσει, αλλά θέλαμε να το ακολουθήσουμε για τους εξής λόγους: Πρώτα απ’ όλα, να δώσουμε ένα σήμα σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, ότι κανένας δεν μπορεί να αποφύγει την αξιολόγηση. Κατ’ αρχήν, εμείς οι πολιτικοί. και τα πολιτικά στελέχη που επιλέγουμε.

Δεύτερον, τα Υπουργεία δεν είναι φέουδο του κάθε Υπουργού. Βεβαίως θα υπάρξει μια διαβούλευση για τον κατάλληλο άνθρωπο, για να μπορεί να συνεργαστεί με τον εκάστοτε Υπουργό, αλλά δεν είναι φέουδό του. Ακολουθούν τις κυβερνητικές εντολές.

Παλαιότερα, τα Υπουργεία ήταν απλώς το φέουδο του κάθε Υπουργού, ήταν το λάφυρο του κάθε Υπουργού. Αν δείτε τις αποφάσεις Υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, και προεκλογικές μάλιστα βλέπετε όλο το Υπουργείο στην υπηρεσία της εκλογικής Περιφέρειας. Μα δεν είναι αυτός ο ρόλος του Υπουργείου, να υπηρετεί την του εκλογική Περιφέρεια, του Υπουργού.

Το τρίτο είναι ότι η διαδικασία αυτή ανέδειξε και καλά στελέχη. Στελέχη που δεν γνωρίζαμε, βεβαίως και στελέχη που γνωρίζαμε. Και η αξιολόγηση δεν έγινε με ένα κριτήριο, με το πτυχίο μόνο, με την εμπειρία μόνο. Έγινε με πολλαπλά κριτήρια.

Και θα έλεγα ότι αυτή η διαδικασία είναι διαδικασία πρωτόγνωρη, η οποία θα αποτυπωθεί και στις θεσμικές αλλαγές που έχω ανακοινώσει ότι θα κάνουμε, και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση. Διότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η σημερινή κυβέρνηση στη χώρα μας, κι όταν λέω «η σημερινή κυβέρνηση» δεν εννοώ το ΠΑΣΟΚ, εννοώ κυβερνητικές δομές, είναι αναχρονιστικός.

Μιλούσα με έναν Πρωθυπουργό, τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, πριν από λίγο, και του περιέγραφα -και ξέρει μάλιστα και από τον Ελληνισμό της Αυστραλίας- πώς λειτουργεί η κυβέρνηση. Λέει «εγώ ως Αυστραλός Πρωθυπουργός, με τη δομή που έχετε εσείς, ή που είχατε εσείς, δεν θα μπορούσα να κυβερνήσω αυτή τη χώρα».

Πραγματικά, έχουμε έναν Πρωθυπουργό που έχει πολλές εξουσίες, αλλά κανένα ουσιαστικό εργαλείο εποπτείας, αξιολόγησης στελεχών, λογοδοσίας, προγραμματισμού κλπ.

Άρα λοιπόν, έχουμε κι εδώ να κάνουμε πραγματικά σημαντικές αλλαγές. Μην φοβόσαστε, το θετικό των σωστών επιλογών. Και 10% να βελτιώσει ο Γενικός Γραμματέας την απόδοση του κάθε Υπουργείου, σε 4 χρόνια είναι απόδοση 40% καλύτερη από εκείνη της προηγούμενης κατάστασης.

Β. Πετούρη («ΝΕΤ»):   Κύριε Πρόεδρε, στο παρελθόν είχατε χαρακτηρίσει τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων Καραμανλή πλασματικούς και ανεφάρμοστους. Αναφερθήκατε και πριν από λίγο σε αυτό. Και σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιωθήκατε γιατί οι προϋπολογισμοί αυτοί αναθεωρήθηκαν. Θέλω τώρα να σας ρωτήσω αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον Ελληνικό λαό ότι θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες και ο δικός σας προϋπολογισμός, ο προϋπολογισμός της 1ης κυβερνήσεώς σας, δεν θα αναθεωρηθεί μέσα στο 2010.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Παρ’ ότι ο κάθε προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός, εμείς έχουμε δεσμευτεί να φτάσουμε τους στόχους μας και είναι εθνική επιταγή, όπως βλέπετε, αξιοπιστίας για τη χώρα. Και βεβαίως, πιστεύω ότι αυτό θα το καταφέρουμε εφόσον λειτουργήσουν και προωθηθούν όλες οι αλλαγές, τις οποίες εμείς έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε.

Όπως βλέπετε ο προϋπολογισμός της χώρας μας ψηφίστηκε, αλλά παράλληλα εμείς προχωρήσαμε και σε επιπρόσθετες αλλαγές οι οποίες κι αυτές θα έχουν ένα οικονομικό όφελος για τη χώρα. Άλλες εντός του 2010, άλλες το 2011, ή το 2012.

Παραδείγματος χάριν, η διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο θεσμική, θα έχει και οικονομικό όφελος. Οικονομικό όφελος για τη μείωση πάρα πολλών, πολλαπλών Οργανισμών, που αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό επιβαρύνουν σε κόστος, αλλά όχι αποδοτικά το Δημόσιο, όπως θα έπρεπε. Και παράλληλα, δημιουργούν και γραφειοκρατία, η οποία έχει κόστος σε ώρες, έχει κόστος σε διαφθορά, έχει κόστος ακόμη και στην αναπτυξιακή διαδικασία για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, όταν χρειάζεται να γίνονται επενδύσεις από ένα ιδιωτικό, ή ένα άλλο φορέα.

Γ. Μακρυγιάννης («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»-«ΘΕΜΑ 98,9»):   Κύριε Πρόεδρε, κανείς δεν έχει λόγο 100 μέρες μετά την εκλογική σας νίκη, να αμφισβητήσει ότι είστε μια κυβέρνηση καλών προθέσεων και εργατική επίσης. Ωστόσο είναι γεγονός ότι ακόμη έξω δεν σας πιστεύουν και στο εσωτερικό σάς αμφισβητούν ακόμη και οι βουλευτές, ενίοτε και οι Υπουργοί σας, για ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές. Είχατε δεσμευτεί για αναθέρμανση της αγοράς, όχι νέους φόρους, όχι πάγωμα μισθών. Η αγορά όμως έχει παγώσει. Χαρακτηριστικά μου λένε ένα παράδειγμα ότι το ΕΣΠΑ δεν κινείται καθώς δεν έχει οριστεί ούτε καν ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων. Συζητούμε διαρκώς για φόρους -αυτή είναι η ατζέντα- και οι μισθοί όχι μόνο θα παγώσουν για πολλές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων αλλά θα μειωθούν κιόλας με τα όσα έχετε εξαγγείλει. Υπάρχουν επίσης κι άλλα αντιφατικά μηνύματα. Τη μια λέτε ότι «η χώρα είναι στην εντατική» και την άλλη λέτε ότι «δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού». Κύριε Πρόεδρε, μήπως τελικά δεν λέτε ως κυβέρνηση την αλήθεια στον Ελληνικό λαό και δυσκολεύεστε να αναλάβετε το πολιτικό κόστος για κάποια επώδυνα μέτρα; Και συμπληρώνω: είναι σαφές πλέον μετά από τα όσα γνωρίζουμε ότι ο Καραμανλής έφυγε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα επί των ημερών του. Τι θα κάνετε ενόψει και της συζήτησης του προγράμματος σταθερότητας για να μην σας μείνει η χώρα στα χέρια; Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα απ’ όλα, λέμε αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Και αυτό είναι που θέλουμε να κατακτήσουμε αξιόπιστα και διεθνώς. Το ότι εμείς δείξαμε, ανοίξαμε τα χαρτιά μας, και είπαμε «αυτά είναι τα χρεωστούμενα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς». Τα κρύβαμε δηλαδή αυτά τα χρεωστούμενα; Βεβαίως, αυτό ξέρετε τι δημιούργησε; Τεράστια αναξιοπιστία διεθνώς. Αυτό πληρώνουμε. Πληρώνουμε ότι έλεγε η κυβέρνηση 6%, έλεγε καταρχήν 2,7% στον προϋπολογισμό, μετά έλεγε 3,7%, μετά έλεγε 6%, τον Ιούνιο και φτάσαμε στο 12,7%.

Εσείς που θα τα παρακολουθούσατε στο εξωτερικό, τι θα λέγατε; Θα λέγατε, μας κορόιδεψαν. Μία, δύο, τρεις, πόσες φορές; Άρα λοιπόν, έχουν εύλογα ερωτήματα. Αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση, όχι απλώς χρεοκοπία, αλλά δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίζαμε μια συνέχεια αυτής της κατάστασης, που δεν μπορούσε ούτε καν να εμφανιστεί ο προηγούμενος Πρωθυπουργός και να τον πιστέψουν.

Εγώ πήγα, μίλησα, με ξέρουν, ξέρουν την πορεία τη δική μου, ως Υπουργός Εξωτερικών, και ξέρουν την ειλικρίνειά μου. Άρα, ειλικρινείς είμαστε.

Επώδυνα μέτρα, για ποιους; Μα το έχουμε πει πολλές φορές. Δεν είναι ο στόχος μας να χτυπήσουμε τον ασθενέστερο και τη μεσαία τάξη. Να σας πω βεβαίως ότι ακόμα και ο φτωχός Έλληνας, αν είναι για την πατρίδα, για να μην χρεοκοπήσει, θα δώσει και αυτός, εάν αισθανθεί ότι είναι δίκαιο; Βεβαίως αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί. Αυτό είπα, δεν έχουμε φτάσει εκεί.

Ότι είμαστε στην εντατική το βλέπετε, αλλά δεν είμαστε χωρίς πορεία και συντεταγμένη πορεία. Και βεβαίως, έχουμε φέρει και νομοσχέδια που αμβλύνουν την κρίση, δεν την αντιμετωπίζουν πλήρως, διότι εδώ πληρώναμε και τη διεθνή κρίση, δηλαδή το διπλό του προβλήματος, και εσωτερικά, και εξωτερικά.

Τα νομοσχέδια που ψηφίζονται τώρα στη Βουλή για τη ρευστότητα, για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, για να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σαφώς βοηθάνε την αγορά, αλλά ο πανικός ο οποίος υπάρχει, και εδώ θα ήθελα και το ζήτησα από τα Μέσα Ενημέρωσης, δεν είναι χρήσιμος. Είναι πάρα πολύ εύκολο να διαμορφώσουμε ένα κλίμα πανικού, με τον τίτλο: «Χαράτσι, φόρος, φοροεπιδρομές, αλλάζει το ασφαλιστικό».

Εγώ, διαβάζοντας τις εφημερίδες και ακούγοντας τις ανακοινώσεις από την τηλεόραση, παίρνω καμιά φορά τους Υπουργούς και λέω ανακοινώσαμε κάτι τέτοιο; Μου λένε όχι, δεν ανακοινώσαμε, αλλά ξέρω πώς λειτουργούν, ξέρετε πως λειτουργεί ο ανταγωνισμός των εφημερίδων.

Εκ των πραγμάτων, πάνε όχι μόνο στον Υπουργό, αλλά και στους υπαλλήλους των Υπουργών για να πάρουν μια πληροφορία, για να γράψουν κάτι, και αυτό το βγάζουν ως είδηση. Δηλαδή, δεν μπορεί να κάνεις μια διαβούλευση εσωτερική, να μην έχεις πάρει απόφαση και να βγαίνει η είδηση ότι ξέρεις, θα πάρουμε αυτό ή το άλλο μέτρο. Βεβαίως, αυτό κουράζει τον κόσμο και φοβίζει τον κόσμο.

Γι’ αυτό ζητάω σοβαρότητα απ’ όλους απέναντι στο κοινό αίσθημα. Να διαμορφώσουμε ένα κλίμα, δεν λέω υπεραισιοδοξίας, αλλά ότι μπορούμε, όχι αυτή τη μιζέρια, όχι αυτή τη συνεχή αίσθηση της γκρίνιας. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Εγώ είμαι υπέρ της κριτικής, αλλά να είναι μια σοβαρή κριτική. Όπως βλέπετε, όταν γίνεται σοβαρή κριτική, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε και εμείς αν γίνονται λάθη, να κάνουμε άμεσα τις διορθωτικές κινήσεις και να προχωρήσουμε μπροστά.

Το ΕΣΠΑ προχωράει, το πρόγραμμα για την ανάπτυξη προχωράει. Βεβαίως, κατανοώ και δημοσιογραφικά ότι όλοι επικεντρώνονται στα θέματα φορολογίας, διότι αν πούμε θα υπάρξει επένδυση – που θα το πούμε και θα δείτε πολύ σύντομα τα προγράμματά μας για τις επενδύσεις που θα κάνουμε σε πολύ σημαντικούς τομείς – ίσως στην 5η, 10η, 15η σελίδα να γραφτεί κάτι, δεν θα είναι ο τίτλος.

Όμως θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό, ότι η ανάπτυξη για μας είναι απολύτως αναγκαία και για το δημοσιονομικό πρόβλημα. Διότι αν δεν έχεις ανάπτυξη, δεν έχεις πόρους, δεν έχεις έσοδα, δεν έχεις έσοδα για να αντιμετωπίσεις τελικά και το δημοσιονομικό πρόβλημα. Αλλά βεβαίως, η ανάπτυξη είναι και στόχος για να μπορέσει να υπάρξει και ευημερία στον τόπο.

Β. Σκουρής («REAL NEWS»):   Πάντως κ. Πρόεδρε και με συγχωρείτε πέρα από τον ανταγωνισμό των μέσων ενημέρωσης, υπάρχουν και οι επιλεγμένες διαρροές για να γίνει σφυγμομέτρηση των διαθέσεων της κοινής γνώμης και έχουμε δει το τελευταίο διάστημα τον Υπουργό Οικονομικών να μαζεύει τις διαρροές του Γενικού Γραμματέα και τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα. Ήθελα να σας ρωτήσω, τον περασμένο Οκτώβριο δανειστήκαμε με 0,9, τώρα δανειζόμαστε σε αυτή τη γύρα με 2,2. Κατά τη γνώμη σας δεν κινδυνεύετε με άτολμα μέτρα και με καθυστερήσεις να χρεωθείτε όλη την ευθύνη της προηγούμενης διακυβέρνησης; Και φαίνεται από αυτή τη διακύμανση, κατά τη γνώμη μου, που μόλις σας ανέφερα. Ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν, αν γυρνάγατε πίσω το χρόνο σε αυτές τις 100 μέρες, τι θα διορθώνατε; Τι μέτρα θα λαμβάνατε πιο γρήγορα; Τι θα αφήνατε πίσω;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Κατ’ αρχήν, ο απολογισμός πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει στο τέλος της τετραετίας. Εμείς διορθώνουμε, και εγώ προσωπικά το έχω πει και άλλες φορές στις συνεντεύξεις μαζί σας, κάθε μέρα αξιολογώ και λέω πώς θα μπορούσαμε καλύτερα και πώς θα μπορέσουμε καλύτερα για να προχωρήσει αυτός ο τόπος. Το spread, ο δανεισμός, το κόστος των χρημάτων άνοιξε βεβαίως όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε φτάσει στο 12,7% και σε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, ένα πρωτοφανές δημόσιο χρέος. Δεν είχε ξανά στα ιστορικά της μεταπολίτευσης η χώρα ένα τέτοιο χρέος, που φτάνει στο 112, ίσως να έχουμε πάει στο 120 του ΑΕΠ.

Η αξιοπιστία της χώρας μας είναι αυτό που κρίνεται αυτή τη στιγμή. Μου λέτε για άτολμα μέτρα. Άτολμο είναι να αλλάξουμε ολόκληρη την Αυτοδιοίκηση, να πάμε σε ένα εκλογικό νόμο διαφορετικό; Άτολμο είναι να αλλάξουμε τα φορολογικά βάρη και να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν; Αυτά είναι άτολμα μέτρα; Τότε, μου λέτε να μπορέσουμε να προστατέψουμε κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν κάποια στιγμή. Να πληρώσουν δίκαια. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αλλά θα πληρώσουν όλοι δίκαια.

Ή λέτε το τολμηρό μέτρο να το πληρώσει ο φτωχός και ο μισθωτός; Αυτό μου λέτε. Δεν έχω ακούσει εναλλακτική. Αυτό δεν είναι ο στόχος μας, δεν είναι η πολιτική μας. Μπορεί να αρέσει σε κάποιους, μπορεί να αρέσει σε κάποιους τραπεζίτες και στο εξωτερικό. Τους έχουμε πει ότι πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο. Και βεβαίως, πολλές φορές είναι πιο δύσκολο να πείσουμε γι΄ αυτό το δρόμο, αλλά είναι ο σωστός δρόμος και είναι και δίκαιος δρόμος.

Γ. Σιδέρης («ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΚΑΪ»):   Κύριε Πρόεδρε λόγω γεωγραφικής θέσης είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα με τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταναστών. Το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό. Και όμως εσείς καθιερώσατε τα χαλαρότερα μέτρα που υπάρχουν στην Ευρώπη για την ελληνοποίηση των μεταναστών. Πόθεν αρύεσθε του δικαιώματος να μοιράζετε αφειδώλευτα την ελληνική ιθαγένεια και χωρίς να ρωτάτε τον Ελληνικό λαό;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Χαλαρά μέτρα για τους μετανάστες είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, αγαπητέ φίλε. Όχι μόνο χαλαρά μέτρα, αλλά αν θυμάστε, από το ’92 έλεγε «ελάτε στην Ελβετία του νότου». Το έλεγε γενικώς στους γείτονές μας χωρίς καμιά προϋπόθεση, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμία διαδικασία, καμία μεταναστευτική πολιτική.

Εμείς βάλαμε μια πρώτη τάξη στο θέμα των μεταναστών, με την πρώτη νομιμοποίηση εκείνων που τελικά δούλευαν και έβγαζαν το βιος τους και βοήθαγαν την ελληνική οικονομία και στήριξαν τις οικογένειες που είχαν ανθρώπους και δούλευαν στις οικοδομές μας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στον αγροτικό μας τομέα, στη ναυτιλία μας, στον τουρισμό μας.

Ξαναήρθε η Νέα Δημοκρατία, την προηγούμενη 5ετία, ξανά χαλαρά. Δεν επέβαλε το Σύμφωνο, το οποίο εγώ είχα υπογράψει με τον Ισμαήλ Τζεμ, για την επαναπροώθηση των μεταναστών στο Αιγαίο και στον Έβρο. Το ξέχασε. Έπρεπε εμείς να το θυμίσουμε ως αντιπολίτευση.

Δεν προώθησε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά. Εμείς το προωθούμε τώρα. Τελευταία άρχισε, αφού έγινε πια ασφυκτικό το πρόβλημα. Δεν υπήρχαν -και μαζί ήμασταν, είχαμε πάει στο Αγαθονήσι και αλλού- ούτε τα απλά μέσα, για να μπορούν να ελέγχουν τα σύνορά μας. Φτιάξαμε ένα διαφορετικό Υπουργείο, την Προστασία του Πολίτη, που είναι και η προστασία των συνόρων μας και σε σχέση με την λαθρομετανάστευση.

Δεν κάναμε Έλληνες τους λαθρομετανάστες. Δίνουμε το δικαίωμα. Πρώτα απ’ όλα, να πω το εξής: το δικαίωμα υπάρχει σήμερα να γίνει κάποιος Έλληνας. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα. Αλλά είναι χωρίς κανόνες, είναι πολύ χαλαρά, είναι αυθαίρετο, είναι χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις. Βάζουμε μια τάξη, μια ευνομία, γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τελικά επέλεξαν την Ελλάδα για να την κάνουν πατρίδα τους. Και ιδιαίτερα για τη δεύτερη γενιά.

Πράγματι, μου προκαλεί κατάπληξη ότι και η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε αυτή την ακροδεξιά αντίληψη, ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, που μεγάλωσαν εδώ, πήγαν στο Λύκειο εδώ, δεν έχουν δικαίωμα να γίνουν Έλληνες πολίτες. Έχουν άλλη πατρίδα; Οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν έχουν άλλη πατρίδα, ή δεν μπορούν να πάνε, δεν έχουν δει άλλη πατρίδα.

Δηλαδή, να τους κρατήσουμε σε ένα γκέτο, να τους έχουμε στο περιθώριο, να τους θεωρούμε δεύτερης τάξης πολίτες, όταν αισθάνονται Έλληνες, αντί να τους δώσουμε θαλπωρή, να τους πούμε «ελάτε να ενδυναμώσετε τον Ελληνισμό, στη δουλειά, στην παραγωγή, στο ασφαλιστικό σύστημα, στο στρατό»;

Αυτή είναι η αντίληψη; Αυτή η αναχρονιστική αντίληψη νομίζετε θα βοηθήσει; Εμείς λέμε, όχι στο ξέφραγο αμπέλι των συνόρων μας, αλλά σωστή ενταξιακή πολιτική των μεταναστών στην κοινωνία μας. Αυτή είναι η ευνομία. Αυτό θα σταματήσει τις συγκρούσεις, τους ρατσισμούς, την εγκληματικότητα. Αυτό θα δημιουργήσει μια κοινωνική συνοχή.

Όταν ο άλλος είναι στο περιθώριο, νομίζουμε ότι εμείς είμαστε προστατευμένοι; Δηλαδή, εάν δεν έχει σωστές υπηρεσίες υγείας ένας μετανάστης, αυτό δεν αφορά και την υγεία των Ελλήνων; Εάν δεν έχει σωστή παιδεία στα ελληνικά, αυτό δεν αφορά τους συμμαθητές του, τους ντόπιους Έλληνες, που θέλουν να τρέξουν πιο γρήγορα;

Γι’ αυτό θεωρώ ότι αυτό που κάνουμε εμείς είναι χρέος μας και είναι και χρέος απέναντι σε ανθρώπινα δικαιώματα, ατόμων που έχουν πια επιλέξει την Ελλάδα ως πατρίδα. Και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφίσματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Β. Κεχαγιά («ΕΤ-3»):   Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Ήθελα να σας ρωτήσω αν σε αυτό το πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης είχατε κάποιες επαφές με τον κ. Σημίτη και αν του ζητήσατε ή σας έδωσε ο ίδιος – σε αυτές τις επαφές εάν τις είχατε – κάποιες συμβουλές για την οικονομία;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ο κ. Σημίτης είναι πάντα ένα κεφάλαιο για τη χώρα. Έχουμε επαφές, έχουμε τακτικές επαφές, και ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω σε πολλά πράγματα.

Λ. Καλαρρύτης («Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»):   Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω αν όταν ξεκινήσει η διαβούλευση για το νέο εκλογικό νόμο θα εξετάσετε το ενδεχόμενο, θα τεθεί στη διαβούλευση, και το ενδεχόμενο των ολιγοεδρικών περιφερειών ή θα επιμείνετε στο πλαίσιο αυστηρά μονοεδρικών και λίστα στην περιφέρεια. Και επ’ αυτού εάν θα εξετάσετε και το ενδεχόμενο για σταυρούς στις μονοεδρικές ή εάν έχετε καταλήξει σε εκλογή με βάση το κόμμα που θα πλειοψηφήσει. Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Για όλα αυτά θα σας δοθούν απαντήσεις μόλις καταθέσουμε την πρότασή μας. Να μην μπω σε λεπτομέρειες, διότι δεν έχω έρθει εδώ για να εκθέσω τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου. Αυτές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί, αυτές ισχύουν και σήμερα, θα ισχύουν και για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Αλλά τις λεπτομέρειες, θα τις δείτε μόλις καταθέσουμε το νομοσχέδιο.

Και βεβαίως, θα υπάρξει και διαβούλευση με τα άλλα κόμματα. Έχουμε κάθε λόγο, γιατί το ζήτησε και ο κ. Σαμαράς – και πολύ σωστά – να κάνουμε διαβούλευση και με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ειρ. Σαββοπούλου («STAR»):   Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε. Είπατε νωρίτερα ότι ήταν συνειδητή η επιλογή σας να αναδείξετε το ρόλο της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση για την εικόνα ενδεχομένως σύγχυσης και διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ Υπουργών και βουλευτών. Θέλετε να μου πείτε αν ήταν συνειδητή επιλογή να καταθέσει τροπολογία ο Υπουργός Οικονομικών σε άσχετο νομοσχέδιο, κάτι που και εσείς αρχικά είχατε καυτηριάσει, την επόμενη μέρα να υπάρξει απάντηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μέσω του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την τρίτη ημέρα να πάει πίσω η τροπολογία και να έρθει στη Βουλή κατ’ επείγουσα νομοθετική ρύθμιση;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Νομίζω ότι στη μεταβατική περίοδο, έως ότου να φτάσουμε σε νέες διαδικασίες του Κοινοβουλίου, αυτά θα εμφανιστούν, είναι φυσιολογικά, ούτε είναι τραγικά. Ούτε βεβαίως κατατέθηκε νύχτα, ούτε κατατέθηκε, όπως με τη Νέα Δημοκρατία τελευταία στιγμή για να ψηφιστεί την ίδια μέρα. Κατατέθηκε εμπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό, μια τροπολογία, η οποία θα συζητιόταν και θα ψηφιζόταν σε ένα άλλο νομοσχέδιο.

Βεβαίως θα υπάρξουν και έκτακτες ανάγκες. Εσείς οι ίδιοι το λέτε, με ρωτάτε. Έχουμε έκτακτες ανάγκες, θα υπάρξουν και έκτακτες αλλά πολλές φορές απαραίτητες αποφάσεις. Δεν είναι όμως ο κανόνας. Ο κανόνας είναι να πάμε σε διαδικασίες, στο μέτρο του δυνατού, ευρύτατης διαβούλευσης, μιας διαδικασίας που επιτρέπει μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στις αποφάσεις.

Και αυτό βεβαίως θα θεσμοθετηθεί. Πολλά θα αλλάξουν. Έως ότου αλλάξουν αυτά, μιλάμε για μια μεταβατική περίοδο, όπου οι πρακτικές είναι μεταξύ αυτών των οποίων θέλουμε, και των θεσμών και πρακτικών που κληρονομήσαμε όλοι μας, και ως αντιλήψεις, και στην πρακτική μας, και στην πολιτική μας ζωή.

Άρα, είναι λογικό αυτά να φαίνονται. Όμως ο στόχος είναι να πάμε σε μια άλλη λειτουργία, και αυτό σύντομα θα καθιερωθεί με τις αλλαγές που και ο Πρόεδρος της Βουλής, και τα κόμματα είμαι σίγουρος θα δεχθούν, και το έχουν πει, θα προωθήσουν και θα υπερψηφίσουν στο Κοινοβούλιο.

Χρ. Κούτρας («ΣΚΑΪ»):   Κύριε Πρόεδρε, προεκλογικά μας είχατε πει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πως δεν σκοπεύετε να αυξήσετε τον ΦΠΑ. Μετεκλογικά, είτε από διαρροές, είτε από ανταγωνισμό των ΜΜΕ, κυκλοφόρησε ότι θα αυξηθεί 2 μονάδες. Τις προηγούμενες μέρες ακούστηκε ότι θα καθιερωθεί ενιαίος ΦΠΑ 15%, διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Μπορείτε να μας πείτε τι θα συμβεί με τον ΦΠΑ: Διότι είναι ένα θέμα το οποίο καίει όλη την αγορά.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πολύ σωστά το θέσατε, με την έννοια ότι αυτά δημιουργούν τη δική τους δυναμική, χωρίς καν να υπάρχουν αποφάσεις. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ. Όταν με ρώτησαν μάλιστα δημοσιογράφοι σε μια άτυπη συνάντηση που είχαμε για την Πρωτοχρονιά, εάν υπάρχει σκέψη να αυξηθεί ο ΦΠΑ, η απάντησή μου ήταν, δεν έχω πάρει καμία τέτοια εισήγηση. Και γράφτηκε την επόμενη ημέρα: «σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να αυξηθεί ο ΦΠΑ». Ε, τι να σας πω από εκεί και πέρα;

Λοιπόν, δεν έχω πάρει καμία τέτοια εισήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Ελπίζω να μην γράψετε το αντίθετο!

Τ. Παππάς («ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»):   Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επιμείνω λίγο στο θέμα του εκλογικού νόμου, όχι στα τεχνικά του χαρακτηριστικά, αλλά στη φιλοσοφία. Επειδή καλέσατε όλους σε ένα δημοκρατικό μέτωπο αλλαγών, φαντάζομαι και τις πολιτικές δυνάμεις. Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης όμως δεν συμφωνεί με τη δέσμη ιδεών που έχετε εξαγγείλει. Η Αριστερά ζητάει παγίως απλή και άδολη αναλογική και η Νέα Δημοκρατία μιλάει για δυο κινδύνους. Ο ένας κίνδυνος είναι να δημιουργηθούν Βουλευτές δυο ταχυτήτων και να ενισχυθεί ο ήδη ισχυρός αρχηγικός χαρακτήρας των κομμάτων. Υπάρχουν εγγυήσεις που μπορείτε εσείς να προσφέρετε ως πλειοψηφική δύναμη ότι αυτά τα δυο δεν θα συμβούν;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Στο πρώτο ερώτημα, πιστεύω ότι ένα μέτωπο δημοκρατικών αλλαγών δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά πρέπει να συμφωνήσουμε στα πάντα. Αν βεβαίως, δεν θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο δημοκρατικών αλλαγών, είναι εύκολο να βάλει κανείς προϋποθέσεις, όπως κατά καιρούς γίνεται, οι οποίες θα είναι ανυπέρβλητες για να μπορεί να υπάρξει καν διάλογος.

Εγώ λέω ας δούμε πού, σε ποιους τομείς. Δεν το λέω σήμερα, το έλεγα και πριν, ως αντιπολίτευση, το έλεγα και πριν από πολλά χρόνια. Ας δούμε με εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν, που θέλουν, εκείνες τις παραμέτρους, εκείνες τις συνιστώσες που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε ένα ευρύτατο μέτωπο ριζικών αλλαγών επιτέλους, δημοκρατικών αλλαγών, κοινωνικών αλλαγών στη χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό.

Βεβαίως, υπάρχει το θέμα του εκλογικού νόμου. Ποια είναι η φιλοσοφία αυτού του εκλογικού νόμου; Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει κανένας εκλογικός νόμος ο οποίος είναι τέλειος. Υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι εκλογικοί νόμοι. Και μπορώ να πω, και νομίζω θα το επιβεβαίωναν οι περισσότεροι βουλευτές του Κοινοβουλίου, ότι ως έχει σήμερα το πολιτικό σύστημα, αναπαράγει πελατειακές λογικές, αναπαράγει δεσμεύσεις, ωθεί πολλές φορές στο μαύρο χρήμα και δεν εκπροσωπεί ο βουλευτής όσο θα έπρεπε την τοπική του κοινωνία. Αυτά τα θεραπεύει σε μεγάλο βαθμό αυτή η πρότασή μας. Δεν λέμε ποτέ ότι υπάρχει το τέλειο.

Θέσατε κι ένα δεύτερο θέμα βεβαίως, το θέμα της αναλογικής. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς θέλουμε και προχωράμε με δυο λογικές, στο μέτρο του δυνατού αναλογικό σύστημα, αλλά παράλληλα να διαμορφώνει και βιώσιμες κυβερνήσεις. Ξέρω ότι είναι μία διαφορετική θέση από αυτήν των παραδοσιακά άλλων αριστερών κομμάτων.

Το τρίτο είναι το αρχηγικό. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ προωθούμε δημοκρατικές αλλαγές στο ίδιο μας το κόμμα, το έχουμε κάνει. Να δούμε πώς μπορούμε να μην πάμε σε ένα αρχηγικό κόμμα, ή μάλλον σε ένα κόμμα που είναι απλώς ο αρχηγός. Και αυτό νομίζω μπορούμε να το λύσουμε μέσα από τη διαβούλευση που θα υπάρξει για το εκλογικό νομοσχέδιο. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, πιστεύω σωστά.

Να πω όμως κάτι. Δύο ταχύτητες ήδη υπάρχουν. Υπάρχουν οι βουλευτές Επικρατείας και υπάρχουν και οι βουλευτές του κάθε Νομού. Υπάρχουν ήδη δύο ταχύτητες.

Αλφ. Βιτάλης («ΝΕΤ 105,8»):   Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πάμε σε ένα άλλο θέμα. Βέβαια έχει σχέση και με την οικονομία μιας και από πολύ παλιά έχετε μιλήσει για το περίφημο «μέρισμα ειρήνης», και αναφέρομαι στην εξωτερική πολιτική και στα ελληνοτουρκικά. Τα είχατε αναφέρει ως προτεραιότητα και στη Θεσσαλονίκη για τις πρώτες εκατό ημέρες. Υπήρξε το ταξίδι σας στην Τουρκία αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων σας. Υπήρξε θα λέγαμε η στάση της χώρας στο Συμβούλιο Κορυφής αναφορικά με την Τουρκία και το πάγωμα των κεφαλαίων. Υπάρχει όμως και κάτι αναπάντητο από την πλευρά σας αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μία επιστολή του Τούρκου Πρωθυπουργού προς εσάς, ο οποίος θέτει συγκεκριμένα ζητήματα. Σας καλεί σε διάλογο Κορυφής με συγκεκριμένα θέματα και συγκεκριμένη ατζέντα. Βεβαίως θα λέγαμε προφορικά κάτι έχει ακουστεί. Θέλω να γνωρίζω εάν προτίθεστε να απαντήσετε και γραπτώς σε αυτή την επιστολή κι αν προτίθεστε να πάτε σε συνάντηση Κορυφής με τον κ. Ερντογάν υπό τις προϋποθέσεις και την ατζέντα που σας έχει θέσει. Μειονοτικά, συνολικά το πακέτο του Αιγαίου. Τα ξέρετε καλύτερα από μένα άλλωστε.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Προτίθεμαι πολύ σύντομα να απαντήσω, και όχι μόνο θα απαντήσω θετικά για τη συνάντηση, αλλά θα επιδιώξω συνάντηση, όπως έχω επιδιώξει και στο παρελθόν. Δεν έχω κανένα φόβο να συναντήσω τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Και βεβαίως, μπορεί η ατζέντα η δική τους να είναι διαφορετική, όπως είναι και διαφορετικά τα συμφέροντά τους, όπως πολλές φορές είναι διαφορετικές οι προσεγγίσεις τους, όπως πολλές φορές είναι και προκλητικές οι ανακοινώσεις τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εμείς τις δικές μας θέσεις τις οποίες προβάλλουμε, τη δική μας ατζέντα, τα δικά μας θέματα τα οποία θέλουμε να προωθήσουμε. Τα θέματα τα οποία θέλουμε να λύσουμε, όπως είναι το Κυπριακό, όπως είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως είναι βεβαίως και όλες οι απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να κάνει η Τουρκία για την ευρωπαϊκή της προοπτική. Δεν φοβόμαστε τη συνάντηση. Αντιθέτως, την επιδιώκουμε και θα είναι μέρος της απάντησής μου.

Γ. Καμπουράκης («FLASH- ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»):   Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα επιστρέψω στο θέμα του ΦΠΑ γιατί έχει προκύψει κι ένα άλλο ζήτημα που δεν προέκυψε ούτε από πληροφορίες που έδωσε κάποιος υπάλληλος, ούτε από την υπερβολική δουλειά των δημοσιογράφων. Προέκυψε από μία δήλωση της Υπουργού Οικονομίας της κας Κατσέλη, δημόσια δήλωση, ότι η Κυβέρνηση συζητά ενδεχόμενο ενιαίου ΦΠΑ και μάλιστα με συγκεκριμένο νούμερο, στο 15%. Δεν είναι θέμα αύξησης, είναι όμως ένας ενιαίος ΦΠΑ. Και επειδή κι αυτό αφορά όλη την αγορά και επειδή αφορά και τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα για τα οποία έχετε μιλήσει πάρα πολλές φορές, μπορείτε να δεσμευθείτε σ’ αυτή τη συνέντευξη ότι δεν σκέφτεστε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ μέχρι το τέλος της τετραετίας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Εγώ δεν είμαι εδώ για να σας δώσω τις αποφάσεις της Κυβέρνησης γύρω από το θέμα της φορολογίας, του φορολογικού νομοσχεδίου. Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι ξεκάρφωτες – να ανακοινώσουμε, πέρα από το ότι πράγματι το είχαμε πει και παλαιότερα – το θέμα του φόρου και στις γονικές παροχές, και στο θέμα των ποτών και των τσιγάρων.

Όλες αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν και να δούμε το συνολικό αποτέλεσμα. Πράγματι, να δούμε το δίκαιο του φορολογικού συστήματος, όπως είπατε. Να δούμε τα βάρη πού πέφτουν, διότι κάθε απόφαση, συνδυαζόμενη με το σύνολο των αποφάσεων, θα έχει ένα άλλο βάρος για τον μεν ή τον δε.

Άρα λοιπόν, πώς θα προστατεύσουμε, στο μέτρο του δυνατού, κι αυτός είναι στόχος μας και δέσμευσή μας, τα ασθενέστερα στρώματα, τα μεσαία στρώματα. Πώς θα συμβάλλουμε σε μία αναπτυξιακή λογική. Πώς θα είναι ένα δίκαιο σύστημα, ώστε τα βάρη να επιμεριστούν και στους ισχυρότερους, δηλαδή να πληρώσουν. Παραπάνω να πληρώσουν οι πλουσιότεροι, οι έχοντες και κατέχοντες. Και βεβαίως, πώς όλο αυτό θα συμβάλλει, ώστε το φορολογικό σύστημα να γίνει αποδεκτό από τον Ελληνικό λαό.

Διότι, ξέρετε, το να φτιάξουμε ένα θεωρητικό σύστημα, το είπα και προηγουμένως, δεν αρκεί. Το θέμα είναι το σύστημα αυτό, να μην χρειάζεται έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Δεν είναι αυτή η έννοια μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει η διαβούλευση, ώστε να μπορέσουμε στο τέλος να διαμορφώσουμε ευρύτερη συναίνεση και συνείδηση θα έλεγα, της ανάγκης να έχουμε ένα αξιόπιστο φορολογικό σύστημα. Το ότι παραδείγματος χάριν σήμερα ο κόσμος -ή τουλάχιστον τις τελευταίες εβδομάδες- συζητά, σχεδόν ένα κίνημα υπάρχει, για το θέμα των αποδείξεων, είναι νομίζω ένα θετικό γεγονός, ότι ο άλλος λέει «ναι, πέραν του ότι μπορεί να έχω και όφελος, είναι ένα θετικό βήμα για να μπορέσουμε επιτέλους να βοηθήσουμε το κράτος να ορθοποδήσει».

Δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες, όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν, για να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα και πολύ σύντομα αυτά θα ανακοινωθούν.

Δ. Χατζηδημητρίου («Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»):   Κύριε Πρόεδρε, μεμφθήκατε προηγουμένως, με ήπιο τόνο βέβαια είναι αλήθεια, τα Μέσα Ενημέρωσης ότι διαχέουν ένα κλίμα πανικού και μιζέριας. Αλλά θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ακόμη και Υπουργοί της Κυβέρνησης χρησιμοποιούν φρασεολογία ανάλογη, ειπώθηκε και προηγουμένως από συνάδελφο. Έχουμε δημόσιους κλαυθμούς και οδυρμούς για την κατάσταση που παρέλαβαν. Και θα ήθελα να ρωτήσω αν με δεδομένη την ένταση της κρίσης και την πολυεπίπεδη και πολύπλευρη κρίση αυτή, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος διοίκησης για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δυστυχώς, το τι βρήκαμε, πράγματι είναι για κλάματα. Δυστυχώς. Η κατάσταση είναι για κλάματα. Αλλά, άλλο αυτό, και άλλο να λέμε ότι «δεν μπορούμε», ότι «όλα είναι προς την καταστροφή», ότι «δεν έχουμε ελπίδα». Αν ένα πράγμα χρειάζεται σήμερα ο Ελληνικός λαός είναι να του δώσουμε ελπίδα.

Κι εμείς, με συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο, με διάλογο βεβαίως, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Με διαβούλευση, όπου μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες, αλλά συντεταγμένα, αυτές τις διαδικασίες τις προωθούμε, για να παίρνουμε αποφάσεις.

Αποφάσεις παίρνουμε και οι αποφάσεις αυτές είναι εκείνες που χτίζουν μέρα με τη μέρα και την αξιοπιστία, και την ανάταξη της οικονομίας, και την ανάπτυξη της χώρας. Αλλά θα πάρει χρόνο, απαιτείται μια διαδικασία. Γιατί είναι μεγάλο και το έλλειμμα, και το έλλειμμα αξιοπιστίας, και είναι δύσκολο το έργο. Δεν είναι ακατόρθωτο. Καθόλου. Είμαι αισιόδοξος. Γι’ αυτό λέω, όχι στον πανικό.

Κατανοώ τα Μέσα Ενημέρωσης, τον ρόλο τους, τιμώ τα Μέσα Ενημέρωσης, θεωρώ ότι κι εδώ έχουμε να διαμορφώσουμε μια σχέση ειλικρίνειας, διαφάνειας και ανεξαρτησίας. Το έχω πει και είναι από τα θέματα που και στη Βουλή, με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θα συζητηθεί.

Και πιστεύω ότι και εδώ θα βάλουμε μια τάξη, που θα είναι προς όφελος και του δημοσιογράφου και, της ελευθερίας του Τύπου, και βεβαίως προς όφελος του δημοκρατικού πολιτεύματος γενικότερα και της σωστής πάντα αξιολόγησης, κριτικής και ελέγχου της εξουσίας, είτε αυτή είναι εκτελεστική, είτε δικαστική, είτε οποιαδήποτε άλλη.

Σπ. Μουρελάτος («ΑΘΗΝΑ 9,84»):   Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας. Μιλήσατε στο εισαγωγικό σας σημείωμα, στην τοποθέτησή σας, για σκληρή μάχη εντός και εκτός Ελλάδας. Και διερωτώμαι αν η κρισιμότερη και δυσκολότερη μάχη που έχετε μπροστά σας είναι αυτή εντός Ελλάδας και δη εκείνη για να πείσετε τους Υπουργούς, τους βουλευτές σας, τα στελέχη σας για το επιβεβλημένο, το μείζον -όπως εσείς χαρακτηρίζετε – τις μεταρρυθμίσεις που θέλετε να προωθήσετε. Και να σας μεταφέρω και υπό τη μορφή ερωτήματος ένα προβληματισμό, μια ανησυχία ψηφοφόρων σας με τους οποίους συνομιλώ. Τελικά πρέπει ο Γιώργος Παπανδρέου να συμβαδίσει με το ΠΑΣΟΚ, ή το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Νόμιζα ότι ήμασταν σε μια κοινή πορεία. Έχουμε μια κοινή πορεία, αλλά πρέπει να κατανοήσετε και τους Υπουργούς, έχουν κι αυτοί ένα τιτάνιο έργο. Όχι μόνο για το τι βρήκαν. Ο κάθε Υπουργός φιλοδοξεί, και δικαίως φιλοδοξεί -και πιστεύω και οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ακόμη περισσότερο- να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα προσφοράς.

Και έρχονται βεβαίως και λένε ότι «έχουμε πολύ μικρά περιθώρια κινήσεων», πέραν των θεσμικών αλλαγών, των μεγάλων θεσμικών αλλαγών, που τελικά αυτές θα ανοίξουν τα περιθώρια των κινήσεων και θα φέρουν νέους πόρους, θα εξοικονομήσουν πόρους, θα μπορέσουμε να βρούμε τα λεφτά, για να μπορέσουμε πραγματικά να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. . Λεφτά -όπως είπα- υπάρχουν, αλλά χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα.

Αυτές οι θεσμικές αλλαγές είναι δύσκολες, δεν είναι καθόλου εύκολες. Θέλουν κόπο, θέλουν διάλογο, θέλουν συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, σε κάθε τομέα. Θα ήταν πολύ εύκολο αν το σύστημα ήταν ορθολογικό, αν τα λεφτά υπήρχαν και έλεγε ο κάθε Υπουργός «ωραία, κάνω το πρόγραμμά μου, προχωράω χωρίς μεγάλα εμπόδια για να διαμορφώσω δημιουργικά κάτι καινούργιο».

Εδώ μιλάμε για ανατροπές. Εδώ μιλάμε για ριζικές αλλαγές, για αλλαγές αντιλήψεων και νοοτροπιών. Και αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ του ’74, το ΠΑΣΟΚ του ’81, το ΠΑΣΟΚ του ’93, το ΠΑΣΟΚ του ’96, είναι εκείνο που κάνει τις ανατροπές και τις αλλαγές.

Και αναλάβαμε στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολίτευσης, για να κάνουμε πάλι αυτές τις μεγάλες ανατροπές. Δεν είναι εύκολο, και κατανοώ ότι δεν είναι εύκολο και για τον κάθε Υπουργό. Ο κάθε Υπουργός που ανέλαβε έχει πολλά βάρη.

Δεν ήρθαν για να στρογγυλοκαθίσουν στις καρέκλες της εξουσίας. Το ξέρουν αυτό. Αλλά αυτό το έργο, θα το βγάλουν πέρα. Και στηρίζω τις προσπάθειές τους. Θα υπάρχουν οι δυσκολίες, θα υπάρχουν οι διαφορετικές απόψεις, θα υπάρξουν τα εμπόδια. Αυτή είναι η ζωή. Αλλά ο στόχος είναι δεδομένος και η βούληση υπαρκτή.

Δ. Κρουστάλλη («ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»):   Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι δεν έχετε φτάσει στο σημείο ως κυβέρνηση να ζητήσετε χρήματα από τους φτωχούς. Παρ’ όλα αυτά ενώ έχετε εξηγήσει το σχέδιό σας και είναι υπό κατάρτιση και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και παρά το γεγονός ότι έχετε εξηγήσει και στους κοινοτικούς εταίρους και στις αγορές τι θέλετε να κάνετε, βλέπουμε να ενισχύονται και να εντείνονται οι πιέσεις. Και ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε απίθανο να μας επιβληθούν επώδυνα μέτρα, μέσω της διαδικασίας της επιτήρησης. Αν κι εσείς δεν το θέλετε ως κυβέρνηση.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα απ’ όλα, ήδη είμαστε στη διαδικασία της επιτήρησης και μάλιστα της πολύ στενής παρακολούθησης από την Κοινότητα. Έχουμε μπει σε φάση – και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει μπει σε αυτή τη φάση – της πολύ στενής παρακολούθησης, από πλευράς των κοινοτικών οργάνων και Αρχών.

Όμως, εγώ θα έλεγα κάτι άλλο. Αν εμείς δεν είχαμε σχέδιο, όπως δεν είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, εάν εμείς δεν είχαμε τη βούληση να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, θα μας υπαγόρευαν τις αλλαγές σύμφωνα με τις δικές τους θεωρήσεις, σύμφωνα με την αξιολόγηση που είχαν, για το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας.

Αυτό εννοώ όταν λέω ότι απειλείται ακόμη και η αυτονομία μας, η ανεξαρτησία μας, η δυνατότητα εμείς να ορίζουμε τις τύχες τις δικές μας. Και η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να σπαταλήσει χρόνο, κόπους, πόρους, με τον τρόπο που το έκανε, για να φτάσουμε σ’ αυτή την κατάσταση σήμερα, να υπαγορεύουν, ή να μπορούν να υπαγορεύουν αν θελήσουν, τους όρους, κάποιοι έξω από την Ελλάδα.

Ο δικός μας στόχος είναι να διαμορφώσουμε εκείνο το πρόγραμμα, που θα είναι πάνω στις δικές μας αρχές, απαντώντας σ’ αυτό που εκ των πραγμάτων θέλουμε να απαντήσουμε, που είναι να μην έχουμε τεράστια ελλείμματα, τεράστιο χρέος, το οποίο ούτως ή άλλως θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, είτε υπήρχε η Κοινότητα, είτε δεν υπήρχε η Κοινότητα, είτε ήμασταν στο Ευρώ, είτε δεν ήμασταν στο ευρώ, είτε ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε δεν ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρα λοιπόν, είναι προς το συμφέρον μας, είναι ιδιαίτερα προς το συμφέρον μας να ακολουθήσουμε το πρόγραμμά μας αξιόπιστα, για να αποδείξουμε όχι μόνο στους εαυτούς μας, αλλά και έξω, ότι μπορούμε να χαράξουμε και να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο, που είναι πράγματι η προστασία των φτωχότερων, των ασθενέστερων, της μεσαίας τάξης, η οποία στο κάτω-κάτω ούτε φταίει για την κρίση, ούτε φταίει για τα σφάλματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Και βέβαια, χτυπώντας αυτούς, δεν θα βοηθήσουμε στην ανάταξη της οικονομίας.

Αυτή είναι η πεποίθησή μας, γι’ αυτό έχουμε πάρει σειρά άλλων μέτρων. Να κόψουμε τη χλιδή, να κόψουμε αυτό το λίπος, της ρουσφετολογίας και της διαφθοράς, να βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά, για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, στην κοινωνική πρόνοια, στην παιδεία, στην ευημερία του πολίτη.

Π. Σιάνης («ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»):   Κύριε Πρόεδρε, εδώ και 100 μέρες είστε σ’ ένα πρωτόγνωρο ρόλο, στο ρόλο του Πρωθυπουργού αυτής της χώρας. Έχετε υπάρξει Υπουργός πάρα πολλά χρόνια και είπατε πριν από λίγο ότι κατανοείτε τις ανησυχίες και τα προβλήματα των Υπουργών σας. Ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως αν υπήρξαν στιγμές που σας εξόργισαν συμπεριφορές, σας ενόχλησαν στάσεις, δηλώσεις, διαρροές. Γιατί ακούμε πολύ συχνά το κλισέ «το Μαξίμου έχει ενοχληθεί», «υπάρχει δυσφορία στο Μαξίμου», το ακούμε συχνά και το γράφουμε συχνά. Θα θέλαμε να μας πείτε τη δική σας άποψη γι’ αυτό.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν μου αρέσει να ακολουθώ την τακτική του προηγούμενου Πρωθυπουργού, που όλο δυσφορούσε, όλο στενοχωριόταν, αλλά τίποτα δεν γινόταν. Εγώ είμαι περισσότερο της πράξης. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, καθόμαστε κάτω, το συζητάμε, το λύνουμε. Θα υπάρχουν προβλήματα. Είμαστε μπροστά σε εμπόδια, μπροστά σε δυσκολίες. Θα υπάρχουν πολλές φορές προβλήματα συνεργασιών, είναι ανθρώπινα.

Το θέμα δεν είναι αν αυτά θα υπάρξουν, αυτά είναι μέσα στη ζωή. Το θέμα είναι, ασχολείται η κυβέρνηση για να τα λύσει και να τα προωθήσει; Ή απλώς βγάζει διαρροές, ότι στενοχωρήθηκε κάποιος, δυσφόρησε κάποιος; Εμένα αυτές οι διαρροές δεν με εκφράζουν. Δεν ξέρω από πού τα παίρνετε εσείς και πού τα ακούτε.

Εγώ κοιτάζω ποιο είναι το πρόβλημα, τι δημιουργήθηκε, ψυχρά, ποιο είναι το συμφέρον του τόπου, ποιο είναι το συμφέρον του πολίτη, πώς λύνουμε το ζήτημα και προχωράμε και παίρνουμε αποφάσεις.

Αγγ. Μόσχοβας («ΚΕΡΔΟΣ»-«ΒΕΤΟ»):   Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Χθες συμπληρώσατε 100 μέρες. Ο αντίπαλός σας, ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνει περίπου 2 μήνες. Ήθελα μια αξιολόγηση της πορείας της στάσης του κ. Σαμαρά θεσμικά, ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και επιπλέον με αφορμή μια πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά που ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, να μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία στη Βουλή όταν έρθει το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο. Σκέφτεστε εσείς για τον εκλογικό νόμο να βάλετε θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές σας, από πολλούς εκ των οποίων, τουλάχιστον υπογείως, έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων τους για πτυχές του, ακόμη και από Υπουργούς; Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Κατ’ αρχήν, εύχομαι, όπως σας είπα, στον κ. Σαμαρά καλή επιτυχία και στο νέο του ρόλο, και στον έλεγχο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση της κυβέρνησης, και ελπίζω και στο στόχο του να ανανεώσει το κόμμα του, γιατί το κόμμα του πράγματι έχει βαρύτατες ευθύνες, για αντιλήψεις και πρακτικές τις οποίες όχι απλώς υιοθέτησε, αλλά και αναπαρήγαγε τα τελευταία 5-6 χρόνια, πρακτικές και αντιλήψεις που θεωρούσαμε ότι είχαμε ξεπεράσει στο παρελθόν.

Είναι πολύ νωρίς να αξιολογήσει κανείς τον κ. Σαμαρά. Τον ξέρω και προσωπικά, έχουμε και μια προϊστορία ως συμφοιτητές στο εξωτερικό. Ελπίζω ότι πραγματικά θα μπορεί να παίξει το ρόλο της η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα, ένα ρόλο εποικοδομητικής κριτικής, αλλά που βάζει πρώτα τα προτάγματα των εθνικών μας στόχων, των εθνικών διακυβευμάτων, και όχι των μικροπολιτικών διακυβευμάτων.

Θα ακούσουμε τις σκέψεις τους και στον εκλογικό νόμο, -το αν χρειάζεται να επιβάλει εσωκομματική πειθαρχία ή όχι είναι ένα άλλο ζήτημα- όπως θα ακούσουμε και τους δικούς μας βουλευτές, τις δικές τους προτάσεις. Πιστεύω πάντως ότι στο τέλος όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τη συνείδησή τους ήσυχη, θα ψηφίσουν αυτό το νέο εκλογικό νομοσχέδιο.

Ν. Λιονάκης («Η ΑΥΓΗ»):   Κύριε Πρόεδρε, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει κυρίως και θίγει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, κάποιοι κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών όπως κάνουν και οι Τράπεζες. Βασικός μοχλός αυτής της κερδοσκοπίας από τις Τράπεζες είναι τα επιτόκια, ο δανεισμός τους δηλαδή με χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εν συνεχεία ο εκ μέρους τους δανεισμός του Δημοσίου με υψηλά επιτόκια. Γιατί δεν προωθείτε προτάσεις κομμάτων όπως του ΣΥΡΙΖΑ ή στελεχών του ΠΑΣΟΚ ή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρώτον για απευθείας δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεύτερον για έκδοση λαϊκού ομολόγου; Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Σε ό,τι αφορά τα χαμηλόμισθα και μεσαία στρώματα, σαφώς έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε και να τα βοηθήσουμε. Το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που θα έχει πιστεύω ιδιαίτερα η νέα γενιά, και όχι μόνο, είναι το θέμα της ανεργίας. Και το θέμα της ανεργίας παραδοσιακά το αντιμετωπίζαμε ρουσφετολογικά. Κάποιο διορισμό ή κάποιο Stage ή οτιδήποτε στο Δημόσιο.

Δεν γίνεται αυτό. Πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό πια – όπως και σε άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, με μια παράδοση σοσιαλδημοκρατική – σύστημα κατάρτισης, επανακατάρτισης, στήριξης του ανέργου, για να μπορεί να αντεπεξέρχεται, όταν υπάρχει μια κρίση σ’ έναν κλάδο ή ακόμα μια οικονομική κρίση ευρύτερη, και να μην αισθάνεται ότι είναι στο έλεος του Θεού. Άρα λοιπόν, πολύ σωστά, χρειάζεται να προστατεύσουμε αυτά τα στρώματα. Και θα το κάνουμε.

Υπάρχει αυτό που είπατε πολύ σωστά, αυτή η κερδοσκοπία, και θεωρώ ότι οι προτάσεις αυτές είναι θετικές. Και επειδή αναφέρθηκε και προηγουμένως, αν θα υπάρξει ένα ευρύτατο μέτωπο, να ένα ζήτημα όπου θα μπορούσε να υπάρξει ένα μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων, και όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, για την έκδοση πράσινων ομολόγων όπως λέγονται, για την υποστήριξη της μετάβασης της σημερινής μας οικονομίας, όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής, στην πράσινη οικονομία, με νέες τεχνολογίες, με εκπαίδευση, με μετεκπαίδευση, με μεταπτυχιακά σε πτυχιούχους κ.ο.κ, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη μετάβαση με τις απαραίτητες υποδομές για την εναλλακτική και ανανεώσιμη ενέργεια.

Αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα, είναι θέματα που και εγώ έθεσα στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής, διότι συζητήσαμε για την οικονομία. Είχα την ευκαιρία κι εχθές, με το νέο Πρόεδρο του Συμβουλίου, να συζητήσω παρόμοια θέματα, διότι στις 11 Φεβρουαρίου έχει καλέσει ο ίδιος Σύνοδο Κορυφής, με αποκλειστικό αντικείμενο την οικονομία.

Βεβαίως, το συνδυάζει και με το θέμα της Κοπεγχάγης, της μετα-Κοπεγχάγης εποχής, δηλαδή του περιβαλλοντικού προβλήματος, τα οποία όμως και τα δύο αυτά έχουν μια σύζευξη, έχουν μια σύνδεση, διότι για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, χρειάζεται να κάνουμε επενδύσεις, να αναθερμάνουμε την οικονομία μας, αλλά προς αυτή την κατεύθυνση, όχι με τα παλιά μέσα και τις παλιές τεχνολογίες.

Άρα, ναι, είναι μια καλή πρόταση, είναι μια ενδιαφέρουσα σκέψη και καλώ εκείνους που θέλουν να συστρατευτούν σε μια κοινή πορεία, να δούμε τέτοια θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα μπορούσε να πει κανείς, με ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό μέτωπο αλλαγών που χρειάζεται, να συστρατευτούν ευρύτερες δυνάμεις και να βοηθήσουν και εδώ, στην Ελλάδα, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γ. Κατσίγιαννης («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»):   Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, πρόσφατα ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης, πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης. Περίπου το ίδιο έχει ακουστεί και από το βουλευτή του κόμματός σας τον κ. Μίμη Ανδρουλάκη. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εκτιμάτε πως η σημερινή δραματική κατάσταση που βιώνει ο τόπος, μπορεί να απαιτήσει κάτι τέτοιο ή ενδεχομένως και παραπάνω, δηλαδή μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, ώστε να ορθοποδήσει η χώρα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ο Ελληνικός λαός ψήφισε κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, ψήφισε το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο για την έκτακτη ανάγκη, αλλά και για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουμε στον τόπο, γνωρίζοντας ότι αν δεν κάνουμε αυτές τις αλλαγές, και εμείς έχουμε τη βούληση γι’ αυτές τις αλλαγές, θα μπαίνουμε σε ολοένα και νέες έκτακτες ανάγκες στη χώρα μας.

Γι’ αυτές τις μεγάλες αλλαγές, δεν έχω καμία αντίρρηση να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις. Όχι μοίρασμα της εξουσίας. Το μοίρασμα της εξουσίας πιστεύω ότι δεν είναι αυτό το οποίο θέλει ο Ελληνικός λαός. Θέλει όχι την εξουσία για την εξουσία. Θέλει να δει αυτό που εμείς είχαμε ως αντιπολίτευση. Εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ να πάρουμε υπουργικές καρέκλες ως αντιπολίτευση. Είπαμε, υπάρχουν θέματα στα οποία θα μας βρείτε να σηκώνουμε και εμείς το δικό μας βάρος, για να σας βοηθήσουμε. Στο θέμα της διαφθοράς. Δεν υπήρξε ανταπόκριση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα βλέπω, θα φανεί στην πράξη, αλλά σήμερα βλέπω να υπάρχει ανταπόκριση από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων, στο θέμα της διαφθοράς. Ένα μεγάλο θέμα, που δεν είναι απλώς ηθικό. Κρύβει την ανισότητα, κρύβει την ανομία, κρύβει τη σπατάλη χρημάτων, κρύβει την έλλειψη δυνατότητας σοβαρού προγραμματισμού, κρύβει την έλλειψη δυνατότητας επένδυσης στη χώρα μας, διότι ο άλλος δεν μπορεί να θεωρήσει ότι αξιόπιστα η επένδυσή του θα πιάσει τόπο, όταν είναι εκτεταμένη η διαφθορά και για να μπορέσει να επενδύσει, θα πρέπει κάτω απ’ το τραπέζι να δώσει χρήματα σε τόσες υπηρεσίες και σε τόσους μεσάζοντες.

Άρα, λοιπόν, πιστεύω στις ευρύτερες συναινέσεις, όμως δεν χρειάζονται άλλα σχήματα. Χρειάζεται η πολιτική βούληση όλων να συμβάλουν εκεί όπου θεωρούν ότι πρέπει να συμβάλουν. Όταν αναγνωρίζουν τα προβλήματα, όταν συμφωνούν στα προβλήματα, να συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτό το τιτάνιο έργο που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, για να βγάλει τη χώρα από την έκτακτη ανάγκη.

Σπ. Σουρμελίδης («ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»):   Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της Κύπρου λίγο νωρίτερα, προκάλεσε μεταφορά κεφαλαίων επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτές τις χώρες. Έχετε σταθμίσει τις επιπτώσεις της πρωτοβουλίας σας για ένταξη Σερβίας, Αλβανίας και των άλλων βαλκανικών χωρών το 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Τα κεφάλαια, όπως είπατε, δεν έχουν μεταφερθεί λόγω ή μόνο λόγω της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε δει, πολύ πριν την ένταξη αυτών των χωρών – και βεβαίως, η Αλβανία δεν έχει ενταχθεί – τη μεταφορά κεφαλαίων σε αυτές τις χώρες, διότι υπάρχει ένα φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Είναι κοντά μας και είναι εύκολο να μεταφερθούν.

Αυτό βεβαίως είναι ένα ευρύτερο θέμα της παγκόσμιας οικονομίας. Θέτει επί τάπητος το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά θέτει επί τάπητος και μία μεγάλη ιδεολογική σύγκρουση που υπάρχει και την οποία έχουμε και εμείς αναδείξει κατά καιρούς. Η ανταγωνιστικότητα θα βασιστεί στο να χαμηλώσουμε τους μισθούς, για να είναι μισθοί Βουλγαρίας, Τουρκίας, ή και τελικά Κίνας; Ή η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί με το να αυξήσουμε την ποιότητα του προϊόντος μας, την καινοτομία και άρα την επένδυση στον άνθρωπο, στη σιγουριά του, στην εκπαίδευσή του, στην κατάρτισή του, στις υποδομές της χώρας, για να έχουμε ένα προϊόν, απ’ το αγροτικό μέχρι το τουριστικό, υψηλού επιπέδου, αξίας;

Εγώ είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η Ελλάδα των αξιών, απ’ τους θεσμούς, απ’ την πολιτική, μέχρι και τα προϊόντα που παράγουμε. Τότε, πράγματι θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Και τότε θα έχουμε μεγάλες αγορές. Και οι αγορές αυτές θα είναι και η Βουλγαρία και η Ρουμανία και η Αλβανία και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Και θα είναι προς όφελος δικό μας.

Χρ. Βούζας («ΑΞΙΑ» – «ΜΕΤΡΟ»):   Κύριε Πρόεδρε, είπατε στην εισαγωγική σας ομιλία ότι έχουμε κάνει και λάθη σε αυτές τις 100 μέρες. Δεν είπατε όμως ποια ήταν αυτά τα λάθη. Θα ήθελα αν μπορούσα να τα ακούσω. Και οι πολίτες εννοείται. Και θα ήθελα να μου πείτε και ένα πράγμα στο οποίο θα θέλατε να κάνετε περισσότερα, που θα θέλατε να κάνετε αυτές τις 100 μέρες και δεν το κάνατε. Δεν προλάβατε να το κάνετε.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Προφανώς, η μεγάλη κρίση την οποία αντιμετωπίσαμε και κρίση και αξιοπιστίας διεθνώς, έστρεψε ένα μεγάλο μέρος της προσοχής μας, του χρόνου μας, των προσπαθειών μας, στο να ανακτήσουμε αυτή την αξιοπιστία. Και άρα, εκ των πραγμάτων, κάποια θέματα στις 100 μέρες, που είχαμε υποσχεθεί, μπορεί να πήγαν λίγο πίσω. Αλλά δεν πήγαν πολύ πίσω. Όπως π.χ. ο εκλογικός νόμος. Όπως π.χ. καταθέσαμε την αλλαγή της δομής της Διοίκησης και της Περιφέρειας, αλλά δεν το ψηφίσαμε μέσα στις 100 μέρες.

Άρα, λοιπόν, θα πω ότι έχουμε κάνει ένα τιτάνιο έργο μέσα στις 100 μέρες. Αλλά εγώ όταν γίνονται λάθη τα λέω, τα έχω πει, τα είχα πει και στο θέμα των τελών κυκλοφορίας, ότι θα μπορούσε μέσα από μια διαβούλευση να είχαμε αποφύγει κάποιες αδικίες. Αλλά πιστεύω ότι το να μπούμε σε μια «λαθολογία», δεν έχει κάποιο στόχο.

Το θέμα είναι εμείς να βάζουμε μια διαδικασία, και αυτό κάνουμε, αξιολόγησης, λογοδοσίας, που βοηθάει στη διόρθωση. Ξέρετε, στη χώρα μας, τη φοβόμαστε την αξιολόγηση. Εγώ όταν μιλάω με τους εκπαιδευτικούς, γιατί έκανα και Υπουργός Παιδείας, και είμαι σίγουρος και σήμερα όταν μιλήσει κανείς με την ΟΛΜΕ, θα σας πουν «όχι αξιολόγηση, η αξιολόγηση είναι χουντική εφεύρεση».

Μα, δεν είμαστε χούντα. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα και αξιολογούμε για να γίνουμε καλύτεροι, όχι για να βάλουμε τον άλλον στη φυλακή. Αξιολογούμε για να δούμε πώς θα γίνουμε καλύτεροι. Γι’ αυτό ακριβώς βάζουμε όλους στη αξιολόγηση, ξεκινώντας από τους εαυτούς μας, από τους ίδιους τους Γενικούς Γραμματείς.

Ήδη, και πολύ σύντομα, έχουμε ξεκινήσει τη διαμόρφωση των δεικτών, και πολύ σύντομα αυτά θα δημοσιοποιηθούν, ποιοι είναι οι δείκτες που καθορίζουν, που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, πού στοχεύουμε στους δείκτες, απ’ τους δείκτες π.χ. για τη διαφθορά, τους δείκτες για την ανταγωνιστικότητα, μέχρι τους δείκτες στον τομέα της παιδείας. Να μπορέσουμε σε ένα χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, να αξιολογούμε πόσο έχουμε βελτιωθεί, πόσο δεν έχουμε βελτιωθεί και αν πήγαμε ή δεν πήγαμε καλά.

Άρα, αυτό δεν το φοβόμαστε. Όχι μόνο δεν το φοβόμαστε, αλλά είναι για μας βασικός μπούσουλας μιας άλλης αντίληψης διακυβέρνησης στη χώρα. Και νομίζω ότι και εσείς οι δημοσιογράφοι θα βοηθηθείτε, γιατί θα μπορείτε και εσείς να μας κάνετε την κριτική σας, την αξιολόγησή σας, με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι με διαρροές και με φημολογίες.

Ντ. Κιρκοσέου («REUTERS»):   Κύριε Παπανδρέου όπως προαναφέρατε ασκείται ιδιαίτερη πίεση εκ των έξω. Πόσο έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται από τις διεθνείς αγορές και πόσο θα επηρεάσουν αυτές οι πιέσεις τις οικονομικές σας πολιτικές; Είστε διατεθειμένοι ως Κυβέρνηση, είστε διατεθειμένος και ο ίδιος ως ένα βαθμό να εγκαταλείψετε κάποιες προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις ούτως ώστε οι επιπτώσεις τελικά να είναι θετικές για την αγορά;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αυτό που λέω εν ολίγοις είναι ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις, στις οποίες προβήκαμε, ήταν υποσχέσεις με στόχο να αλλάξει η Ελλάδα, να αλλάξει ριζικά. Αν δείτε το πρόγραμμά μας, δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο μοιράζουμε υποσχέσεις και δώρα. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο αφορά μια τάξη στα οικονομικά, μια τάξη στον προϋπολογισμό, αλλά και δίκαιες αλλαγές, στο πλαίσιο ενός συστήματος το οποίο θα προστατέψει τους χαμηλόμισθους, τους πένητες, αλλά και θα βελτιώσει εν γένει την ελληνική οικονομία.

Αυτές οι μείζονες αλλαγές, είναι αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αλλά να σας το θέσω και διαφορετικά. Αν βρισκόμασταν σε σκανδιναβική χώρα, αν βρισκόμασταν σε βορειοευρωπαϊκή χώρα και προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, κάποιοι θα έλεγαν «αυτό δεν είναι νορβηγικό πρόβλημα, δεν είναι φιλανδικό, δεν είναι σουηδικό». Δυστυχώς όμως, αυτό είναι ένα πρόβλημα για μας στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δεν βρισκόμαστε κάπου αλλού. Και έχουμε τη διάθεση, έχουμε την πρόθεση, την πολιτική βούληση για να προβούμε σε αυτές τις αλλαγές.

Και αν γίνουν αυτές οι αλλαγές, η Ελλάδα θα είναι μία εντελώς διαφορετική χώρα. Όταν θα φτάσουμε στα επίπεδα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής του 2003, τότε και η Ελλάδα θα έχει πολύ μικρότερο έλλειμμα. Δεν θα είμαστε αντιμέτωποι με τους αριθμούς που βλέπουμε σήμερα.

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι οφείλουμε να προβούμε στη λήψη αυστηρών και σκληρών μέτρων. Ξέρουμε ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, γιατί γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα και δεν κωφεύουμε, δεν εθελοτυφλούμε, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα κατάματα. Αυτό ακριβώς δείχνει αυξημένο βαθμό υπευθυνότητας.

Δεν κάνουμε απλώς κάτι, το οποίο ενδεχομένως να ακούγεται καλό για χάρη των αγορών και στο τέλος του οικονομικού έτους, να έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις οι αγορές, γιατί δεν θα έχουμε προχωρήσει σε βαθιές τομές. Εμείς αυτό θέλουμε. Αυτό επιθυμώ ως Πρωθυπουργός: βαθιές τομές, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του στην Ελλάδα. Και αυτό είναι σημαντικό και για την αξιοπιστία απέναντι στις αγορές. Αυτό προσπαθούμε να πράξουμε.

Σ. Καραγιάννη («ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»):   Κύριε Πρόεδρε, βλέπουμε δίπλα σας μια συνεργάτιδά σας που έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό έντονη κριτική. Ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος συμβολισμός σε αυτή την επιλογή σας. Αισθάνεστε ότι πρέπει να προστατέψετε τα πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον σας; Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν χρειάζεται συμβολισμός, διότι είναι συνεργάτιδά μου, δεν κρύβω ότι είναι συνεργάτιδά μου. Και μάλιστα, είναι υπεύθυνη για την ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού.

Άρα λοιπόν, έχει άμεση σχέση με τα θέματα της ενημέρωσης. Η Αίγλη Μπαλαμάτση έχει αποδείξει την αξία της, γιατί οργάνωσε, και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στο ίδιο το Κίνημα, πολύ συστηματικά τις ιστοσελίδες, με έναν άρτιο και πολύ καλό τρόπο.

Είναι και μια γυναίκα της νέας γενιάς και πιστεύω ότι πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους με ταλέντο, με εμπειρία και με γνώση, για να μπορέσουν να υπηρετήσουν τον τόπο.

T. Μίλερ («FOREIGN AFFAIRS»):   Κύριε Πρωθυπουργέ, αναφερθήκατε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Σε μια εφημερίδα δημοσιεύτηκε ένα σχόλιο ότι «θέλατε να αγοράσετε την Ελλάδα για να τη βελτιώσετε». Και γενικά πώς άλλαξε την ατζέντα σας, για την επικοινωνία με το λαό και με τον κόσμο γενικότερα, αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Έχω πει ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο πρόβλημα αξιοπιστίας. Διότι ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Και υπάρχουν πάρα πολλά σχόλια στο διεθνή Τύπο, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, θα έλεγα, οριακά … Σαν να λένε δηλαδή ότι «λόγω του DNA τους, οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι», ότι «έτσι συμπεριφέρονται».

Αντί να λέμε ότι, είχαν κάποια κακή διακυβέρνηση, κάποιες εσφαλμένες πολιτικές, αλλά παρά ταύτα, οι Έλληνες είναι σε θέση -και το έχουν αποδείξει- να κάνουν σημαντικά πράγματα, όπως παραδείγματος χάριν να οργανώσουν άρτιους, θαυμάσιους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς προβλήματα ασφάλειας κλπ. Οι άνθρωποι εντυπωσιάστηκαν, στον Τύπο υπήρξαν πάρα πολλά ζεστά και ευνοϊκά σχόλια, για τον τρόπο με τον οποίο οργανώσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν είστε Έλληνας. Έχετε συναντήσει Έλληνες στο εξωτερικό, οι οποίοι ζουν σε ένα σύστημα πολύ σωστά οργανωμένο και σε αυτό το σύστημα οι Έλληνες αποδίδουν και πετυχαίνουν εντυπωσιακά πράγματα.

Χρειάζεται να γίνουν κι εδώ σημαντικές θεσμικές αλλαγές, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε τις ικανότητες των Ελλήνων και να καταπολεμήσουμε όλα τα αρνητικά στοιχεία τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυτή τη χώρα.

Γι’ αυτό, απέναντι στον έξω κόσμο, πρέπει να αντιδράσουμε με δυναμικό τρόπο, με αξιόπιστο τρόπο και να έχουμε μια ισχυρή παρουσία. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, διότι θα κριθούμε με βάση αυτά που κάνουμε.

Γι’ αυτό αποτελεί εθνική προτεραιότητα να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας, και θα εφαρμοστεί.

Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες! Δεν πρόκειται να αγοραστεί, δεν θα υπάρξει κάποιος που θα την αγοράσει. Αλλά επειδή ανήκουμε σε μια δημοκρατική Ευρώπη και είμαστε μια χώρα με δημοκρατικούς θεσμούς και με το πνεύμα της Δημοκρατίας, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Π. Θεοδωρόπουλος («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»):   Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνησή σας αναζητά 25 δις για τα επόμενα 3 χρόνια προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα. Μέχρι στιγμής, τις πρώτες 100 μέρες τα μέτρα που έχετε ανακοινώσει είναι η περικοπή των κοινωνικών δαπανών, έμμεσοι φόροι, πάγωμα και μείωση μισθών. Πριν λίγους μήνες δόθηκαν 28 δις ευρώ στις Τράπεζες από τα κρατικά Ταμεία και μόνο μέσα στο 1ο εννιάμηνο του 2009, 166 ελληνικές επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη 11,8 δις ευρώ. Εσείς όχι μόνο δεν έχετε ζητήσει μέχρι στιγμής ένα μέρος των χρημάτων που δόθηκαν στις Τράπεζες, αλλά έχετε δεσμευτεί ότι δεν θα αυξήσετε τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων. Πόσο κατά τη γνώμη σας μπορούν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν το μάρμαρο για να κερδοφορούν και να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, μια χούφτα επιχειρήσεις;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν συμφωνώ με την ανάλυσή σας. Πρώτα απ’ όλα, έχουμε πει, αντίθετα, ότι αυτοί που έχουν και κατέχουν θα πληρώσουν παραπάνω, πρώτον, και μεταξύ αυτών είναι και οι Τράπεζες.

Και βεβαίως, οι Τράπεζες πλήρωσαν και συνέβαλαν με δική μας πολιτική απόφαση στην ενίσχυση αλληλεγγύης, με την οποία βοηθήσαμε ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που είχαν ανάγκη, αλλά βεβαίως και με τις ρυθμίσεις που κάνουμε για τη ρευστότητα, για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Είναι ένα βάρος που θα σηκώσει και το τραπεζικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τα πρώτα μέτρα, πάλι κάνετε λάθος. Ήδη ανοίξαμε 70 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μιλάμε για 1 δισεκατομμύριο στην παιδεία, μιλάμε για 3.000 προσλήψεις νοσηλευτών, μιλάμε για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μιλάμε δηλαδή για σειρά μέτρων που ήταν δεσμεύσεις μας, και τις υλοποιούμε.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση στις κοινωνικές δαπάνες, ο στόχος μας δεν είναι η μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι η καλυτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι η μείωση της διαφθοράς, είναι η μείωση της σπατάλης. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η διαφθορά και η σπατάλη είναι πολιτικό μέγεθος και όχι απλώς ηθικό μέγεθος, αλλά και πολιτικό και οικονομικό μέγεθος, το οποίο είναι εις βάρος τελικά των υπηρεσιών για τον πολίτη.

Διότι τελικά, η διαφθορά και η σπατάλη μπορεί να μην ενδιαφέρει αυτόν που έχει λεφτά ή που έχει ισχύ, που μπορεί να πάει στο νοσοκομείο της αρεσκείας του όταν είναι άρρωστος, αλλά χτυπά τον μέσο και τον φτωχότερο Έλληνα. Και αυτό είναι που θέλουμε να θεραπεύσουμε.

N. Παφίτης («ASSOCIATED PRESS»):   Καλησπέρα. Χθες η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας αναφέρθηκε και σε προβλήματα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από εσάς μετά τον Οκτώβριο. Ήθελα να ρωτήσω αν νομίζετε ότι αυτό επηρεάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Μπορεί να έχω άδικο, αλλά δεν είδα να αναφέρεται στη δική μας διακυβέρνηση. Γενικά έλεγε, για το πρόβλημα των στατιστικών στη χώρα μας. Αυτό το αναγνωρίζουμε πρώτα εμείς, με το νομοσχέδιο που φέρνουμε, για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Και βεβαίως, είμαστε ανοιχτοί να δουν τα βιβλία. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

Άρα, ακριβώς αυτό το ζήτημα, που είναι ένα ζήτημα, δυστυχώς για τη χώρα μας, και αξιοπιστίας, εμείς το αντιμετωπίζουμε ριζικά με ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία και με άλλη, ξεχωριστή Υπηρεσία, υπό την εποπτεία της Βουλής, όχι της Κυβέρνησης, όπως έχουν και άλλες χώρες, που θα ελέγχει τον προϋπολογισμό, θα ελέγχει τις δαπάνες, θα ελέγχει τα έσοδα, θα ελέγχει το πού πηγαίνουν τα χρήματα. Και αυτό νομίζω είναι καλό όχι μόνο για την αξιοπιστία μας διεθνώς, είναι καλό και για τον Έλληνα πολίτη.

Ν. Παπαδημητρίου («FREE SUNDAY»):   Προεκλογικώς είχατε εξαγγείλει την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του κατώτατου μισθού με χρόνο υλοποίησης μάλιστα τις 100 πρώτες ημέρες. Αυτό δεν έγινε, αντιθέτως ακούσαμε προχθές και τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Λοβέρδο να λέει όσα είπε. Θα υλοποιηθεί η εξαγγελία κ. Πρόεδρε και αν ναι σε ποιο χρονικό ορίζοντα; Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Στον ΟΑΕΔ βρήκαμε μια τραγική κατάσταση, όπου σχεδόν δεν μπορούσαν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του απέναντι στους ανέργους για πολλούς λόγους, και σπατάλης, και ρουσφετολογικής σπατάλης, και βεβαίως και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκαν την αποζημίωση των υπαλλήλων της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ». Πάρα πολλά χρέη φορτώθηκαν στον ΟΑΕΔ και γι’ αυτό υπήρξε και αυτή η καθυστέρηση, αλλά είναι ο στόχος μας, όχι απλώς να φτάσουμε στην αύξηση του επιδόματος, αλλά να αλλάξουμε όλο το σύστημα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Διότι σήμερα ένας άνεργος δεν ξέρει πού θα πάει για να βρει ποιες δουλειές υπάρχουν, αν υπάρχει αξιόπιστη πληροφόρηση για το πού είναι οι δουλειές, ποια είναι τα προσόντα τα οποία χρειάζονται, εάν χρειάζεται περαιτέρω προσόντα, πώς θα εκπαιδευτεί, πώς θα μπει σε ένα σοβαρό πρόγραμμα. Αν θέλει κατάρτιση ή αν θέλει να πάει σε ένα μεταπτυχιακό, να έχει τις δυνατότητες να κάνει τη μετεκπαίδευσή του. Και αν έχει μια προσωρινή ανεργία, να μπορεί να ζει και να μην αισθάνεται στο έλεος του Θεού.

Αυτή είναι μια μεγάλη τομή, είναι απαραίτητη τομή για τη χώρα μας. Και έχω πει και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ίσως όχι δημοσίως, ότι είμαστε σε επαφή και με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και με τον κ. Σομαβία, ο οποίος είναι υπεύθυνος, είναι ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, συμμετέχει και στους G-20 ακριβώς για το θέμα της ανεργίας. Και πολύ σύντομα, θα έχουμε στενή συνεργασία μαζί του, για να κάνουμε και εκεί ριζικές τομές για ένα διαφορετικό σύστημα. Αλλά πράγματι, σήμερα έχουμε αδυναμίες.

Μπ. Φίλιπς («AL JAZEERA »):   Κύριε Πρωθυπουργέ είπατε ότι θέλετε να επιφέρετε σημαντικές θεσμικές μεταβολές αλλά είπατε ότι αυτό θα δημιουργήσει σθεναρές αντιστάσεις. Πόσο εμπιστοσύνη έχετε ότι η Κυβέρνηση και το κόμμα σας θα παραμείνουν ενωμένα όταν θα ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θα ήθελα το αναπόφευκτο να είναι οι αλλαγές, και όχι οι απεργίες και οι διαδηλώσεις. Πιστεύω ότι μέσα από τις διαδικασίες που ακολουθούμε, οι οποίες στηρίζονται σε ανοικτή διαβούλευση, σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, η αίσθηση του επείγοντος θα γίνει αντιληπτή από όλους. Και αν ζει κανείς στην Ελλάδα, το αντιλαμβάνεται αυτό. Όλοι οι Έλληνες έχουν την αίσθηση ότι ορισμένα πράγματα είναι υποχρεωτικό και επείγον να γίνουν, χωρίς να επιβαρύνονται άδικα ορισμένοι, αλλά όλοι να μοιράζονται το βάρος.

Αν το καταφέρουμε αυτό, οπωσδήποτε από κάποιες ομάδες της κοινωνίας θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί και ευρεία συναίνεση σε αυτή την προσπάθεια.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτή η κατεύθυνση που έχουμε επιλέξει αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Δεν είναι κομματική προτεραιότητα, δεν είναι θέμα κομματικό. Είναι ένα θέμα, που αφορά τη βιωσιμότητά μας ως οικονομία και ως κοινωνία. Αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουμε.

Εμείς οι Έλληνες, κάθε φορά που αντιμετωπίζαμε δύσκολες προκλήσεις αντιδράσαμε, συσπειρωθήκαμε και τις αντιμετωπίσαμε. Το κάναμε στο παρελθόν, θα το κάνουμε και τώρα.

Δ. Κουκλουμπέρης («ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»):   Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για την πραγματική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Είναι άδεια όπως ισχυρίστηκε ο Υπουργός Εργασίας, έχουν αποθέματα; Οι ασφαλισμένοι πρέπει να ανησυχούν; Και ποιος ευθύνεται για τη σημερινή τους κατάσταση; Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς επί ώρες, για το ποιος ευθύνεται και πώς φτάσαμε εδώ, αλλά θα θυμάστε ότι ο τρόπος διαχείρισης των Ασφαλιστικών Ταμείων ήταν εγκληματικός από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποκορύφωμα βεβαίως την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, για την οποία υπονόησε ακόμα και ο Εισαγγελέας, ο κ. Ζορμπάς, ότι εκεί υπήρχαν και μαύρα κομματικά χρήματα.

Αυτές οι αμαρτίες θα δουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις Εξεταστικές Επιτροπές, όλα αυτά τα ζητήματα, όχι για να υπάρξει ρεβανσισμός, αλλά για να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το ναδίρ, σ’ αυτό το σημείο. Όμως μπορώ να σας πω, δεν έχω εδώ μπροστά μου τις λεπτομέρειες, ότι στο ασφαλιστικό σύστημα, εκεί όπου είχαν φτάσει τα χρέη, αλλά ακόμα και εκεί όπου υπήρχαν πλεονάσματα, έχουμε πολλά δισεκατομμύρια χρεών και οπωσδήποτε βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση.

Αυτό το οποίο εμείς έχουμε εγγυηθεί είναι να μην υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των συντάξεων. Το κράτος το εγγυάται αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ένα τιτάνιο έργο για να βάλουμε τάξη στο σύστημα αυτό, ώστε να είναι βιώσιμο, αλλά να είναι και δίκαιο. Και ο διάλογος που κάνει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εργασίας, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και τότε βεβαίως μπορούμε να σας δώσουμε τις τελικές μας αποφάσεις.

Πιστεύω ότι ο διάλογος αυτός θα είναι και γόνιμος, αλλά και θα βρούμε και τη χρυσή τομή μεταξύ της απαραίτητης ορθολογικής διαχείρισης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μ. Ζαφειριάδου («ΚΑΝΑΛΙ-1»):   Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω εάν προτίθεστε να υποβάλετε αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών ή θεωρείτε ότι είναι μικρότερης σημασίας από τις υπόλοιπες. Καθώς επίσης και για την οικονομία όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι θα μπορούσατε να ζητήσετε Εξεταστική Επιτροπή. Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ναι, αν έχουμε τα στοιχεία για την υπόθεση, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, της όλης ροής των οικονομικών στοιχείων, όταν αυτά εξεταστούν, είναι πιθανόν να χρειαστεί και εκεί να υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή και θα δούμε ποιες άλλες υποθέσεις θα χρειαστούν.

Βεβαίως, ο Ελληνικός λαός θέλει φως σε όλες τις υποθέσεις. Από την άλλη μεριά, θέλει και μία Βουλή που δεν θα είναι μόνο Εξεταστικές Επιτροπές. Οπότε χρειάζεται να υπάρξει και μία σωστή οργάνωση μέσα στο χρόνο, ώστε να μπορεί η Βουλή να ασχολείται και με το μεγάλο θέμα της διαφάνειας, και από εκεί θα βγουν πολύ σοβαρά συμπεράσματα, αλλά από την άλλη μεριά, να μπορεί να κάνει και το νομοθετικό της έργο.

Θέλω να πω εδώ ότι πολλά μικρά κόμματα μας έχουν πει ότι είναι δύσκολο να έχουμε ταυτόχρονα πολλές Εξεταστικές Επιτροπές, διότι ουσιαστικά θα πρέπει να ασχολούνται μόνο μ’ αυτό. Άρα, λοιπόν, και με τη δική τους προτροπή, θα πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα αν θέλετε, για να μπορέσει η Βουλή να εκτελέσει το καθήκον της.

Τζ. Τζελιπίτερ («ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΝSA»):   Κύριε Πρωθυπουργέ, η πρόθεσή μου αρχικά ήταν να θέσω διαφορετικό ερώτημα, όμως ακούγοντάς σας μου γεννήθηκε ένα άλλο ερώτημα. Σας άκουσα να μέμφεστε την προηγούμενη κυβέρνηση και βεβαίως φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τα όσα εσείς ισχυρίζεστε. Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται ότι αυτά αλλοιώθηκαν. Δεδομένων όλων αυτών λοιπόν, πιστεύετε ότι δεν πρέπει να αναληφθεί απλώς πολιτική δράση, ίσως να ασκηθούν και ποινικές διώξεις; Αν όλα αυτά ευσταθούν ίσως θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ας θυμηθούμε εξάλλου τι συνέβη μετά την πτώση της δικτατορίας εδώ στην Ελλάδα. Κάποιοι στρατηγοί όντως διώχθηκαν, έγιναν δίκες. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αντίστοιχα περιθώρια σήμερα γι’ αυτή την οικονομική κατάσταση;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης, κάθε φορά που κατεβαίνουν στις κάλπες και εκλέγουν κυβερνήσεις. Αυτό έκαναν. Μιλώντας όμως για τη Δικαιοσύνη, με τη στενή έννοια, όπως προείπα, απαντώντας σε άλλο ερώτημα, αυτή τη στιγμή και εμείς προχωρούμε σε ελέγχους. Ελέγχουμε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων ετών. Ασφαλώς και υπήρξαν αλλοιώσεις. Και όλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν και από το Κοινοβούλιο και να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες με βάση και το Ελληνικό Σύνταγμα.

Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνουν και οι αντίστοιχοι έλεγχοι από τις σχετικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Να υπάρξει μία Εξεταστική Επιτροπή, όπως εμείς την αποκαλούμε, και να ακολουθήσουν και προτάσεις για το ποια θα μπορούσαν δυνητικά να είναι τα ποινικά ή άλλα μέτρα, και δικαστικά, που θα μπορούσαν να ληφθούν.

Κ. Λασκαράτος (ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΑΝΤ1):   Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν σ’ αυτές τις πρώτες εκατό ημέρες έχετε προλάβει να μετανιώσετε για κάποιες από τις επιλογές σας σε επίπεδο προσώπων, είτε για τη δράση τους, για την αποτελεσματικότητά τους, είτε για το βαθμό αποδοχής τους από τους συναδέλφους τους. Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θα έλεγα όχι, και νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να κρίνει κανείς στελέχη. Αντιθέτως, πιστεύω ότι τα στελέχη δουλεύουν πολύ σκληρά, με μεράκι, με πάθος, με αγωνία βεβαίως για τις μεγάλες ευθύνες λόγω της κρίσης. Και βεβαίως, είμαστε όλοι υπό αξιολόγηση. Πιστεύω ότι είμαστε μια κυβέρνηση που έχει φέρει κι ένα νέο πνεύμα, αλλά και που αξιοποιεί και μια εμπειρία, μια σημαντική εμπειρία του Κινήματός μας, αλλά ταυτόχρονα κάνουμε και πολύ μεγάλες τομές. Και αυτό νομίζω είναι το χαρακτηριστικό της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζει και τις αξιολογήσεις και των πολιτών.

Σπ. Νάννος («Η ΧΩΡΑ»):   Θα ήθελα να σας ρωτήσω με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα που έγινε στη Βουλή και όλες αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες που είναι επί ημερών σας, ο πολίτης, επειδή βλέπω «Πρώτα ο πολίτης», είναι ασφαλής; Θεωρείτε ότι σήμερα είναι ασφαλής, και μ’ αυτό το μπαράζ ληστειών που γίνονται; Ευχαριστώ πολύ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θεωρώ ότι ο πολίτης αισθάνεται ασφαλέστερος, πολύ ασφαλέστερος σήμερα απ’ ό,τι αισθανόταν πριν από λίγους μήνες. Και νομίζω ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις και υιοθετηθεί πρακτικές από τη λειτουργία της Αστυνομίας, την παρουσία της Αστυνομίας, τον τρόπο με τον οποίο προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει διαδηλωτές, στις εκδηλώσεις που γίνονται, που τηρούν την ευνομία, δηλαδή και το δικαίωμα της διαδήλωσης, της ελεύθερης έκφρασης, αλλά από την άλλη μεριά και την τάξη και την προστασία περιουσιών και συμπολιτών.

Βεβαίως, και εδώ έχουμε κληρονομήσει ένα έλλειμμα μεγάλο, μια Αστυνομία, που δυστυχώς θεωρείται ως προνομιακός χώρος κομματικών παρεμβάσεων της Δεξιάς. Θεωρεί για κάποιο λόγο η Δεξιά ότι η Αστυνομία είναι κομματικό της φέουδο και βεβαίως, εκεί υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών και Υπουργών, για το ποια μετάθεση θα υπάρξει, σε ποιον Υπουργό θα πάει η μετάθεση, ποιος θα είναι ο υπεύθυνος Αξιωματικός, σε ποια περιοχή, δηλαδή τρομερές ρουσφετολογικές, πελατειακές αντιλήψεις για την Αστυνομία.

Αυτά διαλύουν όχι μόνο την Αστυνομία, την κάθε Υπηρεσία. Αυτά πληρώνουμε σήμερα, όπως τα πληρώνουμε βεβαίως, ειδικότερα και στον τομέα της τρομοκρατίας, σε μια μονάδα που ήταν πολύ σοβαρή για τη χώρα μας, την Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσία, η οποία κατάφερε ένα καίριο πλήγμα τότε, στη «17 Νοέμβρη», και προστάτευσε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακριβώς αυτή τη Μονάδα, ουσιαστικά τη διέλυσε.

Και η διάλυση δεν αντιμετωπίζεται αν απλώς πεις «ξαναφέρε τον παλιό». Διάλυση σημαίνει ότι έχεις χάσει απαραίτητα στοιχεία, απαραίτητη οργάνωση και ανάλυση για τις νέες εξελίξεις και τις πιθανές νέες ομάδες οι οποίες έχουν ανδρωθεί και έχουν διαμορφωθεί.

Θεωρώ ότι έχουμε πράγματι, με την πρόσφατη ενέργεια στη Βουλή, έναν πολύ αρνητικό συμβολισμό. Όπως καταλαβαίνετε και από τις ερωτήσεις και των ξένων ανταποκριτών εδώ, αλλά και απ’ αυτά τα οποία διαβάζετε στις εφημερίδες μας, αυτά όχι μόνο δεν βοηθούν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, και όπως είπα, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, αλλά σαφώς υπονομεύουν και την εικόνα της χώρας μας, την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό.

Είναι λοιπόν εγκληματικές ενέργειες του κοινού Ποινικού Δικαίου, δεν είναι καν πολιτικές ενέργειες, οι οποίες όμως έχουν δυστυχώς πολύ αρνητικές επιπτώσεις για το εθνικό συμφέρον.

Μ. Κωσταντής («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»):   Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επανέλθω στο θέμα του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Με τον κ. Σαμαρά είχατε πριν λίγο διάστημα μια οιονεί συνάντηση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Παρ’ όλο που οι ρόλοι του Πρωθυπουργού κα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι άκρως διακριτοί, θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι ένας έγκυρος συνομιλητής για σας ο κ. Σαμαράς, και αν στο πλαίσιο της συναίνεσης που επιδιώκετε πιστεύετε ότι θ’ αντιμετωπισθούν καλύτερα τα μεγάλα εθνικά προβλήματα, τα εθνικά προτάγματα, όπως χαρακτηριστικά είπατε.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Και να μην τον γνώριζα τον Αντώνη, θα έλεγα ότι κάθε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πλευρά μου ως ένας έγκυρος πολιτικός, ο οποίος εκφράζει ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού. Έτσι βλέπω και τον Αντώνη Σαμαρά, όπως βλέπω βεβαίως και τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων, πόσο μάλλον την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και μπροστά στις μεγάλες αλλαγές και στις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα, θέλω να πιστεύω ότι πέρα από τον διακριτό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που θεωρώ ότι είναι η κριτική και η αντιπολίτευση, είναι και η συνεισφορά με προτάσεις, αλλά και με στήριξη σε μεγάλα εθνικά ζητήματα, είτε είναι εξωτερικής φύσης, όπως είχα κάνει κι εγώ για το θέμα π.χ. της FYROM και της ονομασίας, προς την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και στα μεγάλα θέματα όπως είναι αυτά της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα.

Π. Τζανετάτος («ΑΥΡΙΑΝΗ»):   Αποφασίσατε η δημοσιονομική προσαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης να γίνει σε 3 και όχι σε 4 χρόνια. Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση και δεν πήγατε σ’ έναν επιπλέον χρόνο από τη στιγμή που για άλλα θέματα όπως για τους Γενικούς Γραμματείς εμφανίζεστε διατεθειμένος να περιμένετε ένα τέτοιο διάστημα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θα ήταν περίεργο να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Για τη δημοσιονομική προσαρμογή, θέλησα και θελήσαμε, πρώτα απ’ όλα να φτάσουμε στο ευκταίο, αλλά και στον αναγκαίο στόχο του 3% και κάτω, μέσα σε 3 χρόνια και όχι 4 χρόνια, για να μπορέσουμε το γρηγορότερο να απεμπολήσουμε βάρη και την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας και να μπορέσουμε να εγγυηθούμε μια πορεία πολύ πιο σταθερή, αναπτυξιακή και ευημερίας.

Και δεύτερον, για να δείξουμε όχι μόνο αποφασισμένοι, αλλά και ότι δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε σε αυτό το μεγάλο στόχο. Γι’ αυτό, σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο Οικονομικών, αποφασίσαμε, μιας και η διαβούλευση πήγε πολύ καλά, υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή στο θέμα της φορολογικής πολιτικής μας, να επισπεύσουμε και την κατάθεση των προτάσεών μας στη Βουλή, ώστε να γίνει αυτή η κατάθεση τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, για να προχωρήσουμε και σε αυτό το μέτρο το συντομότερο.

Εμείς ό,τι μπορούμε να επισπεύσουμε, θα επισπεύσουμε. Παράλληλα, θέλουμε να διαμορφώσουμε διαδικασίες, που εγγυώνται ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε θα είναι και μέτρα ποιότητας, θα είναι και μέτρα που θα έχουν διάρκεια και θα αντιμετωπίζουν στη ρίζα τα προβλήματα. Ένα ζήτημα είναι το θέμα της αξιοκρατίας και στην επιλογή των στελεχών μας.

Το ότι δεν υπήρχε μηχανισμός όλα αυτά τα χρόνια, για να κάνει τέτοιου είδους αξιολογήσεις, δείχνει ακριβώς την έλλειψη που είχε και έχει σήμερα το ελληνικό κράτος. Είναι απ’ αυτά τα θέματα τα οποία θα θεσμοθετηθούν, ώστε να μπορούν να υπάρχουν σοβαροί μηχανισμοί αξιολόγησης των στελεχών της Διοίκησης, ιδιαίτερα στο κεντρικό επίπεδο, από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό, το Γραφείο του Πρωθυπουργού, για να μπορεί να στελεχώνει τη Δημόσια Διοίκηση.

Γι’ αυτό έχω ανακοινώσει και στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ότι συστήνω μια Επιτροπή, και με προσωπικότητες από την Ελλάδα, αλλά και με διεθνείς προσωπικότητες, ώστε να πάρουμε τις καλύτερες πρακτικές άλλων χωρών. Ήδη, είμαστε σε επαφή με χώρες όπως είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία – μακριά από εδώ, αλλά είναι πολύ καλά οργανωμένες σε αυτό το επίπεδο – οι σκανδιναβικές χώρες, χώρες βεβαίως με δικές μας αντιλήψεις και νοοτροπίες όπως είναι η Ισπανία, αλλά και άλλες χώρες, όπως είναι οι Αγγλοσαξονικές χώρες, που έχουν μια καλή παράδοση στη Διοίκηση.

Και πιστεύω ότι αυτή θα είναι επίσης μία πολύ σημαντική προσφορά στη λειτουργία των κυβερνήσεων της χώρας μας.

A. Floresborques (SPANISH NEWS AGENCY):   Πηγαίνοντας πίσω στο θέμα της εθνικής κυριαρχίας που είπατε, τι σας ζητάνε οι Ευρωπαίοι εταίροι που εσείς δεν είσαστε διατεθειμένος να κάνετε; Ποιο είναι το μήνυμά σας στους Διεθνείς Οργανισμούς Ελέγχου και τι πίστωση χρόνου ζητάτε από τους εταίρους για το πρόγραμμα το οικονομικό;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Νομίζω το πρώτο που κάθε χώρα θα ήθελε, είναι να μην χρειάζεται καν να της ζητάνε κάποιοι άλλοι να κάνει πράγματα. Αυτό είναι το πρώτο που θα ήθελε μια χώρα, για να αισθάνεται ανεξάρτητη και αυτόνομη. Να μην χρειάζεται να είναι υπόλογη και να λογοδοτεί σε κάποιες τράπεζες, σε κάποια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια, δεν είμαστε εμείς σε αυτό το πλαίσιο, άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως λογοδοτούν στο IMF, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.ο.κ.

Άρα, λοιπόν, το θέμα είναι να μπορούμε εμείς να έχουμε πολιτικές βασισμένες πάνω στις δικές μας δυνάμεις, που σημαίνει να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια βεβαίως, όπου υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας, αυτό που ζητάνε είναι να δουν αξιοπιστία από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Νομίζω ότι τα πρώτα μας βήματα ακριβώς αυτό απέδειξαν, ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε σκληρά μέτρα, από το απλό, αλλά που δεν το είχαμε κάνει μέχρι τώρα, ως χώρα, το να φτιάξουμε μια ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία που θα δείχνει με ειλικρίνεια το ποια είναι η αποτύπωση των δημοσιονομικών μας, των οικονομικών μας, μέχρι τις πολύ δυσκολότερες αλλαγές στο Δημόσιο, στην Αυτοδιοίκηση, στο Ασφαλιστικό, σε μια καλύτερη παιδεία, πάντα βεβαίως με μέτρο όπως είπα την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και το χτύπημα πολιτικών πρακτικών, που δυστυχώς είχαν ως αποτέλεσμα τη σπατάλη, τη διαφθορά, το χάσιμο τεραστίων ποσών.

Σας διάβασα μόνο ένα μικρό κατάλογο της σπατάλης και της υπερχρέωσης σε ένα Υπουργείο και το πώς λειτουργούσε. Σκεφτείτε αν σας διάβαζα σε όλα τα Υπουργεία και βεβαίως, και τις μεγάλες σπατάλες που γίνονται πολλές φορές και από την τεράστια κερδοσκοπία και διαφθορά, όπως π.χ. στα νοσοκομεία. Έξι δις είναι το έλλειμμα το οποίο βρήκαμε.

Άρα, πιστεύω ότι χτυπώντας ακριβώς αυτές τις ασθένειες, έτσι θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, αλλά και έτσι θα ανακτήσουμε πια τη σιγουριά, ότι εμείς μπορούμε και παίρνουμε αποφάσεις με την απαραίτητη αυτονομία, για να διασφαλίσουμε με βιωσιμότητα τα δικαιώματα και την προστασία των Ελλήνων πολιτών.

Γ. Σοφιανός («ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ»):   Κύριε Πρωθυπουργέ καλησπέρα. Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω κάποιους χαρακτηρισμούς που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα στο διεθνή Τύπο, για να σας κάνω την ερώτηση αν τελικά έχουμε ή δεν έχουμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια αυτή που κάνει η νέα κυβέρνησή σας. Από τη μία η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάζει αναξιόπιστα στοιχεία και γίνεται έρμαιο κερδοσκοπικών επιθέσεων όπως έχετε παραδεχθεί. Απ’ την άλλη όμως μήπως τελικά, και αυτός ο χαρακτηρισμός μπορεί να καταλογιστεί και σε εμένα, είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος που θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ρίχνοντας το ευρώ, όταν ένα μέλος της είναι αναξιόπιστο και έχει προβλήματα, για να βοηθήσει τελικά την ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών, διατηρώντας το ευρώ σε χαμηλά επίπεδα; Θεωρείτε ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο να έχουμε και κάποιες πολιτικές επιθέσεις μέσα από τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ναι, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι υπάρχουν κάποιοι, όταν υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος, που αυτό θέλουν να το αξιοποιήσουν για αλλότρια ή άλλα συμφέροντα, που δεν έχουν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Γι’ αυτό ακριβώς, εμείς έχουμε κάθε χρέος να μην επιτρέψουμε να μπορεί να γίνεται η Ελλάδα είτε αποδιοπομπαίος τράγος, είτε να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, για να μπορούν κάποιοι να παίζουν με τη δική μας μοίρα.

Αυτή είναι εθνική επιταγή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη στις αποφάσεις της, ότι δεν άγεται και φέρεται από διάφορα συμφέροντα. Και αυτό σημαίνει να βάλουμε τάξη στα δικά μας οικονομικά, πάντα με ένα δίκαιο τρόπο, αλλά να μπορούμε να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις.

Και έχουμε δυνάμεις, το ξέρετε και εσείς που είσαστε ανταποκριτής του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, όπου υπάρχουν τόσες δυνάμεις της Διασποράς. Ξέρουμε τις τεράστιες δυνάμεις που κρύβει ο Ελληνισμός. Αρκεί να τις απελευθερώσουμε, αρκεί να βοηθήσουμε, αρκεί να αισθανθεί ο Έλληνας ότι το φιλότιμό του, το κέφι του, το βιος του, το σεβόμαστε, το αξιοποιούμε. Και αυτό είναι ακριβώς το μήνυμα που δίνουμε στον Ελληνικό λαό σήμερα.

Είμαστε μια κυβέρνηση που θα πασχίσει, θα παλέψει, θα αγωνιστεί, για να ξαναφέρουμε αυτή τη χαμένη αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και ελπίδα και να δώσουμε δυνατότητες στον Έλληνα πολίτη για να δημιουργήσει, να ευημερήσει, πάντα μέσα σε ένα σύστημα δικαιοσύνης, που αυτό ζητάει, γιατί τότε θα ξέρει ότι η επένδυσή του, ο κόπος του, το βιος του, η πρωτοβουλία του, το φιλότιμό του θα πιάνει τόπο.

Αυτό θα κάνουμε, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε και σε όλους αυτούς που μας λοιδορούν σήμερα. Έχουμε ξαναπαντήσει σε αυτούς παλαιότερα, που πάλι μας λοιδορούσαν. Θα απαντήσουμε και πάλι, και πετυχημένα.

Γ. Μέρμελας («GREEK VOICE RADIO»):   Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Σκοπεύετε ενόψει της επισκέψεώς σας στον Λευκό Οίκο και στη συνάντηση σας με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να ενεργοποιήσετε το δυναμικό της Ομογένειας, εκείνο που στάθηκε και στήριξε τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα απ’ όλα, πιστεύω στον Ελληνισμό της Διασποράς. Είναι και εγώ, όπως ξέρετε, παιδί της Διασποράς. Ο Ελληνισμός της Διασποράς έχει τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο στο πολιτικό επίπεδο που υπονοείτε, δηλαδή στα lobbies και στην προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά έχουμε ένα πολύ αξιόλογο δυναμικό, επιστημονικό, επιχειρηματικό, πολιτιστικό, το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Το ότι εμείς έχουμε αναδείξει το δυναμικό αυτό, ακόμα και μέσω του διαδικτύου, όπου συμμετέχουν και σε διαβουλεύσεις, συμμετέχουν ακόμα και σε υποψηφιότητες για θέσεις Γενικών Γραμματέων ή άλλων φορέων, αυτό νομίζω δείχνει την σημασία που εμείς δίνουμε στον Ελληνισμό της Διασποράς.

Μιας και νομίζω είναι η τελευταία ερώτηση, θέλω να απευθύνω και ένα μήνυμα για τον Ελληνισμό της διασποράς. Ο Ελληνισμός της Διασποράς, πονάει τον τόπο, είμαι σίγουρος ότι πονάει που βλέπει αυτά τα δημοσιεύματα, αυτές τις εκφράσεις και φράσεις για την Ελλάδα.

Ξέρει όμως και ο Ελληνισμός της Διασποράς, ότι ο Ελληνισμός μπορεί, μπορεί διαφορετικά. Και είμαι σίγουρος ότι είναι έτοιμος και ο Ελληνισμός της Διασποράς να συμβάλει με δημιουργικότητα, με προσπάθειες, από την επένδυση μέχρι και την τεχνογνωσία, μέχρι και τις πολιτιστικές δυνατότητες, μέχρι και την πολιτική στήριξη που χρειάζεται για μεγάλα εθνικά θέματα.

Άρα, λοιπόν, και εδώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας, όχι μόνο για τους Έλληνες εν Ελλάδι, αλλά και για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μπορούμε. Το ξέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Γιώργος Πεταλωτής:   Μετά την πληρέστατη αυτή διαδικασία σας ευχαριστούμε πολύ.

Διαβάστε επίσης