Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ CANKAYA ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε την Άγκυρα όπου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Zulfu Livaneli, για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Το βραβείο που δίνεται για πρώτη φορά το 2022, αποτελεί πρωτοβουλία του Δημάρχου της Çankaya, Alper Tasdelen και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι ο πρώην Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hikmet Cetin.

Η τελετή βράβευσης, έγινε χθες, Σάββατο 15 Ιανουαρίου, παρουσία του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Kemal Kilicdaroglu, της Προέδρου του Καλού Κόμματος (Iyi Parti), Meral Aksener, του δημάρχου της Άγκυρας Mansur Yavas, μελών του Τουρκικού κοινοβουλίου και εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων. Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια πρόοδο σε ό,τι αφορά τη γνώση, την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογία, αλλά έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, οι μακροχρόνιες συγκρούσεις που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και αδικίες.

Καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, μερικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον εξτρεμισμό, την ξενοφοβία, τον φανατισμό, τη βία ακόμα και με τη ναρκοθέτηση της ειρήνης και των θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας.

Όμως, δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την προσέγγιση. Οι αυταρχικές αντιδράσεις απλώς δημιουργούν περαιτέρω ανισότητες και τορπιλίζουν τις ελευθερίες.

Απαντώ, λοιπόν: Υπάρχει ένας άλλος δρόμος.

Το πίστεψα βαθιά, όταν μαζί με τον Ισμαήλ Τζεμ αλλάξαμε τον ρου των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μπορεί να μην λύσαμε τα δύσκολα προβλήματα, αλλά δείξαμε έναν άλλο δρόμο για τη μακροχρόνια διασφάλιση της ειρήνης. Θυμάμαι σαν να ήταν χτες, τη μέρα που φυτέψαμε μια ελιά στη Σάμο και αποφασίσαμε να αφοσιωθούμε στην οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ένα όραμα που αφορούσε όχι μόνο τις δυο χώρες μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή.