Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργός Γιώργου Α. Παπανδρέου σε σύσκεψη Εκπροσώπων Φορέων της Ηλείας

“Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστούμε όλοι για αυτό το θερμό καλωσόρισμα και τη μαζική σας συμμετοχή, στη σημερινή σύσκεψη.

Είναι ιδιαίτερη η τιμή και ευχαριστώ για την απόφασή σας, κύριε Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ολυμπίας, να με ανακηρύξετε επίτιμο δημότη, κάτι για το οποίο θα κάνω ό,τι μπορώ να τιμήσω.

Σήμερα είναι μόνο η αρχή. Με γνωρίζετε καλά και δεν είναι η πρώτη φορά που με βλέπετε εδώ, δεν θα είναι και η τελευταία. Ήρθα σήμερα εδώ, μόλις πέντε μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Πρωθυπουργού της χώρας, κατόπιν της εντολής που μου έδωσε ο Ελληνικός λαός πριν από μια εβδομάδα.

Είμαι σήμερα εδώ, για να τηρήσω τη δέσμευση που είχα αναλάβει, ότι η πρώτη επίσκεψή μου ως Πρωθυπουργός θα ήταν στην περιοχή σας. Και δεν ήρθα μόνος, με συνοδεύουν πέντε Υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι για όλα τα καυτά θέματα που αφορούν την περιοχή. Η πρώτη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου όφειλε να αφορά την Ηλεία και ευρύτερα την Πελοπόννησο. Είναι χρέος της Πολιτείας, είναι δικό μας χρέος.

Φίλες και φίλοι, το καλοκαίρι του 2007 η περιοχή σας έζησε μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες και φυσικές καταστροφές της πρόσφατης ιστορίας μας. Και θυμάμαι καλά -γιατί ήμασταν μαζί τότε- ότι η ανησυχία σας ήταν πως μόλις φύγουν οι κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας από την περιοχή, η Πολιτεία θα σας ξεχάσει. Και φοβόσασταν ότι θα ξεχαστεί και η παγκόσμια συγκίνηση και κατακραυγή, καθώς και η σύσσωμη διάθεση για προσφορά για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου και της Ολυμπίας.

Γι’ αυτό και νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μας συνοδεύει σήμερα ένας διακεκριμένος αρχιτέκτονας, χωροτάκτης, ο Josep Acebillo, ο οποίος είναι εδώ μαζί μας. Τον ευχαριστούμε. Ο Acebillo είναι ο αναμορφωτής της πόλης της Βαρκελώνης, μια πόλη ολυμπιακή και αυτή, και όπως ξέρετε είναι ένας άνθρωπος με πλούσιο έργο σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, μόλις ήρθε από τον Καναδά, ακριβώς γι’ αυτή τη συνάντηση. Τον ευχαριστώ θερμά που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μου και είναι σήμερα μαζί μας. Θα μας βοηθήσει με την δική του μοναδική εμπειρία, συνεργαζόμενος βέβαια με τα αρμόδια Υπουργεία και με τους Έλληνες επιστήμονες εδώ και αλλού στην Ελλάδα.

Είναι ένα μικρό δείγμα της προσπάθειάς μας να κινητοποιήσουμε ξανά την διεθνή κοινή γνώμη και όλους τους φορείς για προσφορά και επένδυση στο νέο αυτό πρότυπο ανάπτυξης, της Πράσινης Ανάπτυξης, της νέας Πολιτείας.

Ξέρετε καλά ότι έδειξα έμπρακτα το ενδιαφέρον μου για την Ηλεία, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια, καταρτίσαμε αμέσως ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την περιοχή. Καταθέσαμε νομοσχέδιο στη Βουλή, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση. Καταθέσαμε χρήματα για την ανασυγκρότηση της περιοχής, ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ολοκληρώσαμε και πρόσφατα διαγωνισμό, με την ευθύνη του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Λαλιώτη, για την ανάδειξη προτάσεων που θα βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ο Κώστας Λαλιώτης είναι εδώ.

Ένα πρότυπο ανάπτυξης για την περιοχή, αλλά ακόμη και για ένα νέο πρότυπο της Πράσινης Ανάπτυξης που θα συμβολίσει η περιοχή σας, σηματοδοτώντας παράλληλα και μια νέα εποχή για την Ελλάδα.

Είμαι σήμερα εδώ για να ξεκινήσουμε μαζί σας, με όλους τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, μια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ηλείας, αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου. Ήρθαμε για να σας ακούσουμε, να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι, αλλά και για να σας διαβεβαιώσουμε πως οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξεις. Μετά από τον απαραίτητο διάλογο και την επικαιροποίηση όπου χρειάζεται, θα ψηφίσουμε άμεσα το νομοσχέδιο που είχαμε καταθέσει και θα υλοποιήσουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης που είχαμε παρουσιάσει.

Αυτά θα γίνουν πράξη. Θα δουλέψουμε μαζί και θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους.

Και πάλι σας ευχαριστώ.”

Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, τόνισε:

“Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις, τις ευχές σας και τη βούλησή σας για συνεργασία. Μια συνεργασία που δεν βασίζεται, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, σε μια πελατειακή αντίληψη, αλλά σε ένα σοβαρό πια σχεδιασμό, όπου τα χρήματα του ελληνικού λαού τα αξιοποιούμε με σχέδιο για να πιάσουν τόπο, για να μην χάνονται σε μαύρες τρύπες, αλλά να επενδύονται σε ουσιαστικές πολιτικές που αναπτύσσουν την περιφέρεια, τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό, που συμβάλλουν στην καινοτομία, στο καινούργιο, στην ανταγωνιστική οικονομία, σε ένα νέο πρότυπο.

Αυτός ο σχεδιασμός τον οποίο έχουμε κάνει -και όπως είπα, υπάρχει η ανάγκη μιας επικαιροποίησης γιατί έχουν περάσει δυο χρόνια, άρα και με μια περαιτέρω διαβούλευση- ενσωματώνει το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε, και ο κ. Λαλιώτης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης πυρόπληκτων περιοχών. Αυτό είναι το πρόγραμμα που μας δεσμεύει και πιστεύω ότι αντιμετωπίζει τις περισσότερες από τις ανησυχίες σας και ενσωματώνει τις ελπίδες της περιοχής, με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και με μέτρα τα οποία δημιουργούν την υποδομή και την προοπτική για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης.

Αυτό είναι το στοίχημά μας, να πετύχει αυτή η δράση, αυτό το σχέδιο, αυτός ο στόχος. Είναι για όλους μας στοίχημα. Δεν είναι απλώς μια προσφορά της Πολιτείας, ως υποχρέωση απέναντι στο νομό Ηλείας, την Πελοπόννησο και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, αλλά θεωρώ ότι είναι ένα στοίχημα ολόκληρης της Ελλάδας, όλων μας, να μπορέσουμε και να βοηθήσουμε αυτές τις περιοχές που έχουν πληγεί, αλλά πάνω σ’ αυτή τη μεγάλη πληγή των πυρκαγιών και των σεισμών, να διαμορφώσουμε και ένα άλλο πρότυπο, που χρειάζεται πια η Ελλάδα, αυτό το οποίο ονομάζουμε εμείς «Πράσινη Ανάπτυξη».

Το δικό μου επιτελείο είναι εδώ, και για να ενημερωθεί πλήρως, αλλά και για να τονίσουμε τόσο τη δική μου, όσο και την συλλογική μας βούληση, να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις.

Στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν βέβαια πολλές παράμετροι. Δεν αρκεί απλά η ψήφιση ενός νομοσχεδίου, χρειάζεται και η εφαρμογή. Και η εφαρμογή δεν είναι απλά θέμα εντολών που εκτελούνται από δημοσίους υπαλλήλους, είναι πρωτίστως η στενή μας συνεργασία, η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και η συνεργασία μεταξύ των φορέων της περιοχής. Έχω και εγώ διατελέσει βουλευτής επαρχίας και ξέρω ότι πολλές φορές οι φορείς μπορεί μεταξύ τους να μην συνεργάζονται και να έχει ο καθένας το δικό του στόχο. Άρα λοιπόν, χρειάζεται να ενοποιήσουμε το στόχο αυτό ως ένα συμβολικό, τοπικό, περιφερειακό και εθνικό στόχο. Αλλά οπωσδήποτε απαιτείται και η κινητοποίηση κεφαλαίων, καθώς και του πνευματικού δυναμικού, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό το νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές, και για την ανασυγκρότηση τους, θα συνδυαστεί βεβαίως με θεσμικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκέντρωση και για την περιφέρεια. Έτσι, θα δώσουμε πνοή σε όλη την Ελλάδα μέσα απ’ αυτή την διαδικασία.

Θέλω να τονίσω ότι το κράτος για μας και για σας δεν θα πρέπει να είναι ένας αντίπαλος, ένας δυνάστης, ή να αισθάνεται κανείς ως επαίτης απέναντι του. Στόχος των πρώτων μας μέτρων, ένας επίπονος και επίμονος στόχος μας, είναι να αλλάξουμε αυτή τη σχέση κράτους – πολίτη, ώστε να βλέπετε το κράτος ως σύμβουλο. Θα είναι σύμβουλός σας, συνεργάτης σας, συμπαραστάτης σας, σε μια κοινή προσπάθεια που έχουμε, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής, την ευημερία, τις προοπτικές αυτής της χώρας.

Έτσι θέλω να μας βλέπετε, αυτή θα είναι και η προσπάθεια όλων των υπουργών και των υπηρεσιών, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε ως χώρα, καθώς και σειρά θεμάτων που έχουμε κληρονομήσει, τα οποία δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες. Εμείς αυτή την αντίληψη προωθούμε και αυτή την αντίληψη θα κατακτήσουμε και ως κοινωνία.

Φίλες και φίλοι, τώρα είναι η δική μας σειρά, η σειρά της Πολιτείας να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και βεβαίως, οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη. Θα φέρουμε λοιπόν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, μετά από την απαραίτητη διαβούλευση, για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής. Θα προχωρήσουμε στην εξειδικευμένη πια μελέτη, για να καταστεί η Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης. Και βεβαίως, θα προωθήσουμε παρόμοιες παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Με τη ίδρυση μιας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού, και Πρότυπης Ανάπτυξης, που εκ των πραγμάτων θα έχει διεθνές ενδιαφέρον. Μιλάμε για μια διεθνή σχολή που μπορεί να αναπτυχθεί και σε ένα διεθνές πανεπιστήμιο εδώ στην Ολυμπία, με ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, για την εκπαίδευση σε τομείς αθλητισμού, αλλά και για την διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων.

Με την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε να καταστεί αυτός ο συμβολισμός ακόμη πιο έντονος και η Ολυμπία να είναι πραγματικά το επίκεντρο πρωτοβουλιών για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν βεβαίως από την ελληνική Πολιτεία, αλλά πάνω από όλα με την κινητοποίηση, όπως είπα, των φορέων και των κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο για την ολοκλήρωση αυτών των στόχων.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για την παρουσία σας και την θερμή αυτή υποδοχή. Αυτή η παρουσία, μάς δίνει δύναμη σε αυτή τη νέα μας αρχή, δύναμη και ελπίδα να συνεχίσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.”

Διαβάστε επίσης