Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην κοπή της πίτας του Υπουργείου Εξωτερικών

Φίλες και φίλοι, όταν πήρα την πρόσκληση από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Δημήτρη Δρούτσα, να έρθω σήμερα στη γιορτή του Υπουργείου, ήταν δύσκολο να αρνηθώ. Πρώτα απ’ όλα, γιατί πέρυσι τέτοια εποχή, δεν κατάφερα να έρθω, παρότι ήμουν τότε και Υπουργός Εξωτερικών, επειδή τρέχαμε – όχι ότι έχουμε σταματήσει να τρέχουμε.

Πέρα απ’ αυτό, όμως, είναι χαρά μου να βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους, σε γνωστούς, σε συνεργάτες, γιατί σας θεωρώ όλους στενούς συνεργάτες, τόσο από τα παλιά, όσο και νέους συνεργάτες, στη μάχη που έχουμε δώσει και παλαιότερα, αλλά που δίνουμε και τώρα για τη χώρα μας, για την εικόνα μας, την αξιοπιστία μας, για τη νέα εμπιστοσύνη που θέλει ο Ελληνικός λαός, αλλά και για τη νέα δυναμική που θέλουμε εμείς να δώσουμε στις διεθνείς μας σχέσεις.

Εγώ ήθελα να είμαι κοντά σας αυτές τις ανθρώπινες στιγμές, για να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά που κάνετε. Είναι μια δύσκολη εποχή – το είπε και ο Δημήτρης Δρούτσας – θυσιών, κόπων και πόνου όλων, βεβαίως, και δικών σας. Αλλά χωρίς εσάς, σίγουρα, η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας δεν θα ήταν εφικτή.

Ήδη, με πρωτοβουλίες μας του τελευταίου έτους, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ βελτιωμένη και ισχυρή εικόνα, σε σχέση με παλαιότερα. Και αυτό οφείλεται και στη δική σας δουλειά, και στις δικές σας προσπάθειες.

Βεβαίως, έχουμε αποδείξει και παλαιότερα ότι μπορούμε. Μπορέσαμε και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο χώρο των Βαλκανίων, και στην ευρύτερη περιοχή, και με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, και με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να είμαστε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως μέλος. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, όπως την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά άλλα.

Σήμερα, έχουμε και πάλι μπροστά μας, αυτή τη φορά, θα έλεγα, μεγαλύτερες και πολυσύνθετες προκλήσεις. Γιατί δεν πρόκειται μόνο για αμιγώς, κλασικά εξωτερικά θέματα, αλλά γιατί αυτά εμπλέκονται με τη διεθνοποιημένη οικονομία και περιβάλλον, όπως και με το φυσικό περιβάλλον και τα πολλά και μεγάλα θέματα της ανθρωπότητας, που αντιμετωπίζουμε, ένα από τα οποία είναι στο επίκεντρο και της δικής μας κρίσης – η διεθνής οικονομική κρίση, η κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά βεβαίως και η δική μας, εσωτερική κρίση, την οποία υπερβαίνουμε με μεγάλες αλλαγές και προσπάθειες.

Σε όλα αυτά, καλείστε να παίξετε έναν καθοριστικό ρόλο. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε. Εγώ ήθελα να είμαι κοντά σας, αυτή την ανθρώπινη στιγμή, για να σας ευχαριστήσω, αλλά και για να σας ευχηθώ καλή χρονιά, καλή δύναμη, σε εσάς, τα παιδιά σας και τις οικογένειές σας.

Θα είμαι κοντά σας.

Καλή μας επιτυχία.

Διαβάστε επίσης