Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα

Ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Καλαμάτα

“Λαέ της Μεσσηνίας, λαέ της Καλαμάτας, σήμερα, στέλνετε εσείς το μήνυμα της ελπίδας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τελειώνει ο φόβος, η αγωνία, η απελπισία και έρχεται ξανά το χαμόγελο στον Έλληνα και την Ελληνίδα. Και εσείς, σήμερα, από τη Μεσσηνία, από την Καλαμάτα, στέλνετε το μήνυμα της νίκης σε όλη την Ελλάδα. Της μεγάλης αλλαγής, της αλλαγής πορείας για μια ανθρώπινη κοινωνία.

Επιτέλους, θα μιλήσουν οι πολίτες για ένα καινούργιο δρόμο για την πατρίδα. Εσείς, όλοι μας, εμείς με την ψήφο μας, θα αλλάξουμε το ρου της πορείας της χώρας, το ρου της ιστορίας, για να πάμε τη χώρα μας σε μια πορεία δημοκρατική, προοδευτική, ανθρώπινη, αναπτυξιακή, που σέβεται επιτέλους τον πολίτη.

Ακούγεται το σύνθημα: «Γιώργο γερά να πέσει η Δεξιά»

Είναι σωστά αυτά που λέτε. Να τελειώσει ο κατήφορος που έχει πάρει η χώρα μας με την νεοσυντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή. Και όταν αυτό το λέει η Καλαμάτα και η Μεσσηνία, όταν εσείς το λέτε, είναι το μήνυμα ηχηρό και δυνατό. Εσείς ξέρετε πολύ καλά για τι μιλάμε.

Ξέρετε καλά ότι πρέπει να αλλάξει η πορεία της χώρας και να βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τα προβλήματα του τόπου, τον ίδιο τον άνθρωπο. Και ξέρετε ότι μπορούμε. Εσείς ξέρετε, πολύ καλύτερα από κάθε άλλον, τι συμβαίνει με το ελαιόλαδο, το προϊόν της Μεσσηνίας, που θα έπρεπε να είναι εθνικό προϊόν της Ελλάδας.

Ξέρετε, όσον αφορά το εισόδημα όλων των νοικοκυριών του νομού, ότι είστε η δεύτερη μεγαλύτερη σε παραγωγή λαδιού περιοχή της χώρας και ξέρετε ότι είναι απαράδεκτο οι τιμές σήμερα να είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας 20ετίας, ενώ από την άλλη, το κόστος παραγωγής να εκτινάσσεται στα ύψη.

Ξέρετε ότι είναι απαράδεκτο, για ένα τέτοιο προϊόν, όπως είναι το ελαιόλαδο, που είναι το επίκεντρο της μεσογειακής δίαιτας, η τιμή του να μην καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Ξέρετε ότι είναι απαράδεκτο, η ψαλίδα που μεγαλώνει ανάμεσα στο ράφι και στο χωράφι, να φτάνει σε αναλογία 1 προς 3 και, τα καρτέλ και τα μονοπώλια, να κάνουν πανηγύρι πάνω στον κόπο το δικό σας.

Ακούγεται το σύνθημα: «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός»

Εμείς, ήδη ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, να σηκώσουμε τα μανίκια, γιατί έχουμε δουλειά μπροστά μας και, δουλειά θα κάνουμε για τον Ελληνικό λαό, για τον αγρότη, τον εργάτη, τον επαγγελματία, τη μικρομεσαία επιχείρηση, το νέο, το συνταξιούχο, τη γυναίκα.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η τυποποίηση, το σωστά οργανωμένο marketing, ελάχιστα υφίστανται στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, ως συνείδηση. Το ελληνικό επώνυμο παρθένο ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο στη διεθνή αγορά, ενώ θα έπρεπε να την είχε κατακτήσει.

Ακούσατε εσείς, το 2004, τον κ. Καραμανλή να μιλά εδώ, στην Καλαμάτα. Είχε μοιράσει – όπως μοιράζει συνήθως και συνεχίζει να μοιράζει – υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όπως έκανε και με το ελαιόλαδο. Μας έλεγε ότι θα το στηρίξει, για την τυποποίηση, τη μεταποίηση, την ονομασία προέλευσης, τη βελτίωση της τιμής του και, σήμερα, ζείτε το απαράδεκτο, πέντε χρόνια μετά, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ακούγεται το σύνθημα: «Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα»

Γι’ αυτό είμαστε εδώ: για να φέρουμε το μήνυμα της αλλαγής. Και μαζί θα τα αλλάξουμε όλα. Ιδιαίτερα με τη νεολαία μας.

Πέντε χρόνια, η κυβέρνηση ούτε προώθησε το λάδι, όπως οι άλλες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο, αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε διαμόρφωσε τα κατάλληλα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών, ούτε ανέπτυξε εθνική στρατηγική. Κανένα σχέδιο, και εδώ.

Ξέρετε όμως ότι η έλλειψη σχεδίου βοήθησε τα σχέδια κάποιων άλλων, όχι των παραγωγών, όχι των καταναλωτών, αλλά κάποιων παρασιτικών συμφερόντων και μεσαζόντων. Πώς να εμπιστευτείς τελικά μια κυβέρνηση, που δεν κατάφερε ούτε να αναδείξει τον πλούτο που έχει η χώρα μας, η πατρίδα μας, δηλαδή, τα φυσικά μας πλεονεκτήματα, αλλά και που τα απαξιώνει;

Και όπως με το ελαιόλαδο, το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα, για όλες τις άλλες πολιτικές: ίδιες αντιλήψεις, ίδιες πολιτικές, ίδιες επιπτώσεις, κούφια λόγια, αδράνεια, εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων, κι όχι του λαού.

Το ξέρετε καλά και εσείς, ως πυρόπληκτοι εδώ, στη Μεσσηνία, όπως και οι πυρόπληκτοι στην Ηλεία, όπως και οι πυρόπληκτοι στην Αχαΐα, όπως και στη Λακωνία, όπως και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι αποζημιώσεις που παίρνουν οι παραγωγοί δεν καλύπτουν παρά μόνον ένα ελάχιστο μέρος των απωλειών τους σε παραγωγή σε φυτικό κεφάλαιο. Τα προβλήματα με τις ζωοτροφές ήταν και είναι μεγάλα. Οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να αμολήσουν τα ζώα τους στα καμένα, για να βρουν τροφή. Και εδώ, κανένα σχέδιο.

Οι υποδομές. Κι αυτές καθυστερούν. Η Εθνική Τρίπολης -Καλαμάτας καθυστερεί, το εσωτερικό δίκτυο καθυστερεί, η αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας εκκρεμεί, σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων δεν έχει γίνει. Πώς να εμπιστευθεί κανείς μια κυβέρνηση, που άφησε την Περιφέρεια της χώρας μας ανοχύρωτη, για να υπηρετήσει τα σαλόνια της Αθήνας;

Το Χωροταξικό του Τουρισμού έρχεται απειλητικό. Το Χωροταξικό του Τουρισμού θα καταστρέψει έναν πλούτο που υπάρχει στον τόπο μας και που πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να μπορεί να αυγατίζει, να είναι βιώσιμος, για τη σημερινή, την αυριανή, τη μεθεπόμενη γενιά, με κέρδος για τον Ελληνικό λαό.

Το Χωροταξικό του Τουρισμού, που έχει προτείνει και θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση, είναι αυτό το οποίο θα καταστρέψει τις παραλίες μας, θα ξεπουλήσει ό,τι πιο όμορφο έχει η Ελλάδα, προς όφελος και πάλι κάποιων κερδοσκόπων. Και το τονίζω αυτό, διότι όταν μιλώ με τους Ισπανούς, οι οποίοι πέρασαν μια περίοδο τουριστικής ανάπτυξης καταστρέφοντας τις παραλίες τους, μου λένε «μην το κάνετε στην Ελλάδα, κάντε κάτι άλλο, κάντε μια άλλη, βιώσιμη ανάπτυξη, που αναπτύσσει τον τουρισμό σας ποιοτικά, που αναπτύσσει την περιοχή, τα όμορφα νησιά σας και τις παραλίες σας με σωστό τρόπο”. Και αναγκάστηκε η Ισπανία μετά από χρόνια να γκρεμίσει κτίρια στις παραλίες, με κόστος, για να φτιάξει αυτό το οποίο εμείς ήδη έχουμε.

Πώς μπορεί να εμπιστευθεί κανείς αυτή την κυβέρνηση, όταν και ο ασθενής βλέπει ότι τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας έχουν σημαντικές ελλείψεις, όταν αφήνουμε τον κόσμο να πεθαίνει, χωρίς τα βασικά που έπρεπε να υπάρχουν στα νοσοκομεία και στα ιατρεία μας; Όταν δεν έχει το σθένος, το θάρρος, διότι χρήματα υπάρχουν, να προσλάβει γιατρούς και νοσοκόμους για τα νοσοκομεία; Μπορεί όμως να προσλαμβάνει άλλες κατηγορίες εργαζομένων, με ρουσφετολογικές τοποθετήσεις.

Πώς μπορεί ο γονιός κι ο νέος να εμπιστευθεί μια κυβέρνηση, που συνεχώς επί πέντε χρόνια πόλωσε την παιδεία; Έχουμε τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, έχουμε την υποβάθμιση του Ολοήμερου σχολείου, έχουμε τη μείωση των μαθητών του σχολείου, έχουμε την απουσία καινοτομιών, νέων τεχνολογιών, την απουσία της πληροφορικής, την απουσία σωστής διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, ουσιαστικής αξιολόγησης, κριτικής και ώριμης σκέψης.

Ακούγεται το σύνθημα: «Αντί για γιατρούς έχουμε αγροφύλακες»

Ακριβώς, αντί για γιατρούς, έχουμε αγροφύλακες.

Δεν υπάρχει σχέδιο, φίλες και φίλοι, από την κυβέρνηση, παρά μόνο για τα δικά τους συμφέροντα. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε και οι ίδιοι πια οι υπουργοί της κυβέρνησης. Το μόνο που έχουν είναι μικροκομματικό σχέδιο, ένα σχέδιο προεκλογικής και πελατειακής σπατάλης.

Το ξέρουν καλά στη Ρηγίλλης, όπου τρέχουν για να φτιάξουν λίστες ρουσφετολογικών προσλήψεων, και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δίνουν μάχη για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο από τις προσλήψεις – προσλήψεις βεβαίως που δεν θα γίνουν ποτέ, θα μείνουν κι αυτές προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα – προσπαθώντας βέβαια να εξαγοράσουν τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων με μια μπουκιά ψωμί, παίζοντας δηλαδή με τον πόνο, με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Γι´ αυτό εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, λέμε ότι το θέμα της εργασίας, το θέμα της παιδείας, το θέμα της υγείας, είναι δικαίωμα των πολιτών. Δεν είναι προνόμιο των λίγων, δεν είναι προνόμιο ρουσφετολογίας, για να το εξαγοράζει η κυβέρνηση στις κάλπες, για να εκβιάζει τον πολίτη. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη.

Έκαναν τις εκλογές του 2007. Θυμόσαστε, γιατί μας είπαν ότι έκαναν εκλογές; Μας είπαν ότι ήθελαν να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό. Αστεία, βεβαίως, κι αυτή η δικαιολογία, διότι η κάθε κυβέρνηση θα έπρεπε να μπορεί – και πρέπει – να καταρτίζει προϋπολογισμούς, χωρίς να χρειάζεται να προσφεύγει στον Ελληνικό λαό.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν έχουμε καν προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους. Είναι ντροπή, όχι μόνο αυτή η ανικανότητα, αλλά και η διασπάθιση του ελληνικού πλούτου. Κατάργησαν τον προϋπολογισμό μέσα σε σαράντα μέρες, τον ψήφισαν πριν από σαράντα μέρες, και τον κατάργησαν. Και ενώ χθες κατηγορούσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες, σήμερα, επειδή τρόμαξαν από την κοινωνική αντίδραση, καταπίνουν τη γλώσσα τους και επαναφέρουν το αφορολόγητο. Τόσο ήξεραν να σχεδιάζουν!

Πέντε χρόνια κυβερνούν και έχουν αποτύχει σε όλα τα μέτωπα. Έχουμε 75 χιλιάδες περισσότερους Έλληνες να εργάζονται σε θέσεις ημιαπασχόλησης. Μέσα σε πέντε χρόνια, μειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στο μισό, από όσο εμείς τον παραδώσαμε.

Διέλυσαν το ΣΔΟΕ, έδωσαν οι ίδιοι το παράδειγμα της φοροδιαφυγής για τους μεγάλους φοροφυγάδες, τους έκαναν ευτυχισμένους, χαρίζοντας φορολογία στους πλούσιους και στέλνοντας τον λογαριασμό στον Ελληνικό λαό. Αυτά πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός.

Θα θυμάστε, φίλες και φίλοι, τι μας έλεγε ο κ. Καραμανλής το 2004, ότι “θα έρθει να μειώσει τις σπατάλες του Δημοσίου”. Ξέρετε, μετά από πέντε χρόνια, πόσα περισσότερα χρωστάει ο κάθε Έλληνας με το δανεισμό, με την υπερχρέωση που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή; Οκτώ χιλιάδες ευρώ παραπάνω φόρτωσε σε κάθε Έλληνα αυτή η κυβέρνηση, δανειζόμενη 16 δις ευρώ παραπάνω κάθε χρόνο και αυξάνοντας το χρέος της Ελλάδας.

Πέστε μου, πέστε μου εσείς, πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Διότι εγώ σας λέω, δανείσου αν θέλεις, αλλά πού τα επένδυσες τα λεφτά; Πού τα πήγες τα λεφτά; Μήπως στην παιδεία; Έφτιαξες την παιδεία; Μήπως έφτιαξες την υγεία; Μήπως επένδυσες στην Περιφέρεια και στα μεγάλα έργα; Μήπως βοήθησες τον αγρότη;

Μήπως βοήθησες τη μικρομεσαία επιχείρηση; Μήπως βοήθησες τον εργαζόμενο; Μήπως βοήθησες να φτιάξουμε τους δρόμους; Μήπως βοήθησες τον τουρισμό μας; Μήπως βοήθησες τη βιομηχανία μας; Μήπως βοήθησες να είναι υγιή τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία; Καθόλου.

Πήγαν σε παχυλούς μισθούς «ημετέρων», πήγαν σε ρουσφετολογικές πράξεις και προσλήψεις, πήγαν σε ύποπτες χαριστικές συμβάσεις. Πήγαν σε δωράκια και απαλλαγές φόρων, για τους πλούσιους, τους ισχυρούς. Πήγαν σε άχρηστες, αλλά με πολιτική σκοπιμότητα διαφημιστικές καμπάνιες, για τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης, πήγαν σε αδιαφανείς σπατάλες, για να πλουτίζουν κομματικοί παράγοντες.

Και τώρα, η Ελλάδα δεν είναι μόνο χρεωμένη, είναι και το τρίτο πιο ακριβό καλάθι τροφίμων στην Ευρώπη. Κάποιοι κερδίζουν. Δεν είναι οι αγρότες, δεν είναι οι καταναλωτές. Είμαστε η τρίτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη.

Άφησαν και την αγορά εργασίας να γίνει ζούγκλα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Οι μισθοί μειώνονται, το επίδομα ανεργίας μοιράζεται με κλήρο, οι εργάτριες φυλακίζονται στα ψυγεία, για να μην αποκαλυφθεί και η αδήλωτη εργασία.

Οι δημόσιες επενδύσεις που θα βοήθαγαν την Περιφέρεια μειώθηκαν, όπως μειώθηκε και η ανάπτυξη της Περιφέρειας, που προωθούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντάς την.

Ακούστε: δυο χρόνια από το πρόγραμμα, το οποίο πήραν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΕΣΠΑ, τα χρήματα που σας ανήκουν, που ανήκουν στον Ελληνικό λαό, δυο χρόνια πέρασαν και δεν κατάφεραν να απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ. Ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια δεν κατάφεραν να απορροφηθεί. Τόση είναι η ικανότητα αυτής της κυβέρνησης.

Τι μαγειρεύουν; Τι κάνουν; Σε ποιους θέλουν να τα δώσουν; Ουδείς γνωρίζει. Αυτός όμως είναι ο απολογισμός τους. Απέτυχαν παντού, για να υπηρετήσουν τους ισχυρούς και τους δικούς τους.

Αυτή η κυβέρνηση έφερε τη χώρα ανοχύρωτη μπροστά στη σημερινή κρίση που έχει η παγκόσμια κοινωνία, και την παραδίδει τώρα στη θύελλα σαν καράβι ακυβέρνητο, με τις νεοσυντηρητικές της πολιτικές και την ανικανότητά της, με ιδιοτελείς αντιλήψεις και πελατειακές πρακτικές, με διαφθορά και αδιαφάνεια, με διχασμό της κοινωνίας, με εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Έσβησε η κυβέρνηση από την ατζέντα της την έννοια «δημόσιο συμφέρον», το αντικατέστησε με τη φράση «κομματικό ή και ιδιοτελές όφελος». Πάντα οι δικοί τους, οι αρεστοί, οι κολλητοί, τα μεγάλα συμφέροντα, οι τραπεζίτες, οι ολιγάρχες.

Πώς να εμπιστευτεί κανείς μια κυβέρνηση, που άφησε την Περιφέρεια ανοχύρωτη; Πώς να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση, που ούτε καν μας ενημέρωσε, όταν το ζητήσαμε προχθές, για το λεγόμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ούτε καν τη γνώμη μας ζήτησαν, δεν ζήτησαν τη γνώμη των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, όταν εμείς ζητήσαμε να το σχολιάσουμε, να το συζητήσουμε, πριν το στείλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και σήμερα, αυτή η ίδια η κυβέρνηση ζητά τη δική μας συμβολή. Για ποιο πράγμα; Μας ζητάει συμβολή, για να κάνουμε τί; Για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, για να συνεχίσουν την καταστροφική τους πολιτική; Για να συνεχίσουν να στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες της εξουσίας, που είναι το μόνο μέλημά τους;

Ζητάει αυτή η κυβέρνηση να σκύψουμε το κεφάλι, να δεχτούμε αμίλητοι τη μοίρα μας, όπως θέλει να την προδιαγράψει αυτή; Υπάρχει κανείς εδώ, σε αυτή την αίθουσα, που θέλει να δεχτεί τη μοίρα του χωρίς φωνή; Κανένας. Ούτε ανοχή, ούτε συνενοχή.

Πέντε χρόνια τώρα, κυβέρνησαν με αλαζονεία, απόμακροι, χωρίς να νοιάζονται για τα προβλήματα του Ελληνικού λαού, υπηρετώντας τους λίγους, χωρίς σχέδιο για την πατρίδα. Πέντε χρόνια τώρα, κυβέρνησαν βάζοντας μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη κοινωνική ομάδα, για να διχάσουν την κοινωνία, για να γαντζωθούν στην εξουσία, λεηλατώντας τη δημόσια περιουσία.

Και εμείς λέμε: Ντροπή. Ντροπή τους! Καμία ανοχή, καμία συνενοχή. Είναι ώρα να αλλάξουμε πορεία. Είναι ώρα για έναν άλλο δρόμο. Είναι ώρα η Ελλάδα να πάει μπροστά. Είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις φωνές μας και να χαράξουμε όλοι μαζί μια νέα πορεία. Πορεία του λαού, με σχέδιο για κάθε Έλληνα, όπου όλοι μας θα έχουμε μερίδιο της ευθύνης, όπως και όλοι μας θα έχουμε φωνή.

Ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα θα έχει φωνή με την κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, φωνή που θα ακούγεται. Θα τον σεβόμαστε, θα νοιαζόμαστε, θα του πούμε ότι αξιοπρέπεια έχει ο κάθε πολίτης, όπως έχει και δικαίωμα. Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, που διαφέρει από αυτό της Νέας Δημοκρατίας.

Πρώτη δέσμευσή μας: εκείνοι, η νεοσυντήρηση της Νέας Δημοκρατίας, αφήνουν ασύδοτα τα συμφέροντα, ασύδοτη τη λειτουργία των αγορών, να κάνουν τη διανομή του εισοδήματος με το λεγόμενο δικό τους «αυτόματο πιλότο».

Εμείς, οι δημοκράτες και σοσιαλιστές, το ΠΑΣΟΚ, κατοχυρώνουμε το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία, κατοχυρώνουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για κάθε πολίτη. Γι’ αυτό, πρώτο μέλημά μας, ειδικά τώρα, σε περίοδο κρίσης. είναι να προστατέψουμε τους αδύναμους, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη, που βλέπει το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια της.

Να στηρίξουμε την αγροτιά, που έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της. Να στηρίξουμε τη ζήτηση στην αγορά με άμεσα μέτρα: παροχή ρευστότητας στην αγορά, όχι χαριστικές πράξεις 28 δις στις τράπεζες, για να καλύψουν τις δικές τους τρύπες με λεφτά του Ελληνικού λαού. Κι εμείς είπαμε, αν χρειαστεί, ακόμη και κρατικοποίηση τραπεζών θα κάνουμε, για να λειτουργήσει η αγορά, για να λειτουργήσει η ρευστότητα.

Μιλήσαμε για άμεσα μέτρα, για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων, τη στήριξη των ασθενέστερων, των κοινωνικά ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, του συνταξιούχου, του πιο φτωχού ανθρώπου, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την υποστήριξη των ανέργων, για να μη μείνουν στο περιθώριο.

Και πολλά απ´ αυτά, ήδη, φίλες και φίλοι, για να φανεί και η αξιοπιστία μας και η δέσμευσή μας, τα έχουμε καταθέσει ως νομοσχέδια στη Βουλή των Ελλήνων. Βεβαίως, δεν ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής. Θα ψηφιστούν όμως από την αυριανή πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων.

Ακούγεται το σύνθημα: «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός»

Και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δύσκολες ευθύνες, αλλά ξέρουμε να τις αναλαμβάνουμε με ειλικρίνεια, και ξέρουμε να δουλεύουμε προς όφελος του Ελληνικού λαού.

Η δεύτερη δέσμευσή μας είναι οι μεγάλες τομές που χρειάζονται. Οι νεοσυντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι κοινωνική πολιτική σημαίνει φιλανθρωπικά επιδόματα ως εισοδηματικές ενισχύσεις. Εμείς, οι σοσιαλιστές, το ΠΑΣΟΚ, λέμε, για το δικαίωμα του πολίτη, όχι φιλανθρωπικά επιδόματα, ανάλογα με κάθε συγκυρία και τι χρειάζεται, αλλά το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη και της Ελληνίδας στην υγεία, στη σύνταξη, στην παιδεία, στην πρόνοια, στην εργασία.

Γι´ αυτό και μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο δίχτυ ασφάλειας για όλους, ένα δίκτυο υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης δίπλα στον πολίτη. Και με τη μεγάλη τομή της αποκέντρωσης, αυτές οι υπηρεσίες θα είναι, μέσα από τον Δήμο, κοντά στον πολίτη, δίπλα στον πολίτη.

Και ξέρετε καλά εδώ, στην Καλαμάτα, τι σημαίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξέρετε ότι μπορεί κι όταν θέλει μπορεί και εφαρμόζει προγράμματα, κοντά στον πολίτη, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, για την υγεία, την πρόνοια, τις αξιοπρεπείς συντάξεις και τη σιγουριά.

Παράλληλα – κι αυτή είναι η τρίτη δέσμευσή μας – χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, τα οποία όμως δεν αξιοποιούνται τώρα.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι σε αυτόματο πιλότο. Δεν θα έρθουν έτσι, από μόνοι τους κάποιοι ευεργέτες. Χρειάζεται προγραμματισμένη ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, για να απαντήσουμε επιτέλους στο ερώτημα: Τι θα παράγει αυτός ο τόπος, και σήμερα, και μετά από δέκα χρόνια.

Γι´ αυτό μιλάμε για τη νέα οικονομία, με αιχμή τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Τι σημαίνει πράσινη ανάπτυξη; Σημαίνει ενισχύσεις, αναδιαρθρώσεις σε κλάδους και περιοχές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως είναι και ο αγροτικός κλάδος.

Η πράσινη ανάπτυξη σημαίνει αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών και της ενέργειας, που θα δώσουν βεβαίως νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας παντού τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που είναι ο τεράστιος πολιτισμικός μας πλούτος, το φυσικό μας κεφάλαιο, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.

Θα επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, όχι όπως η Νέα Δημοκρατία, που λέει: “όσο πιο φτηνά πληρώνουμε το εργατικό δυναμικό, τόσο πιο ανταγωνιστικοί θα είμαστε”. Πού θα φτάσουμε; Θα γίνουμε Κίνα, Βουλγαρία, Τουρκία; Εμείς λέμε όχι, επενδύουμε στο εργατικό δυναμικό, επενδύουμε στον εργαζόμενο, για να βγάλει προϊόν αξίας. Γι´ αυτό μιλάμε για την πράσινη ανάπτυξη, για να κάνουμε την Ελλάδα αξία, το προϊόν μας αξία.

Και βέβαια, συνδυάζοντας τον αγροτικό τομέα με τον τουριστικό τομέα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της φιλοπεριβαλλοντικής τεχνολογίας.

Με αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στην παιδεία. Ναι, τώρα που υπάρχει η κρίση, χρειάζεται η αύξηση των επενδύσεων. Τώρα που υπάρχει η κρίση, χρειάζεται η αύξηση των επενδύσεων. Αυτά λένε όλοι οι προοδευτικοί οικονομολόγοι ανά τον κόσμο.

Δεν είναι τώρα η ώρα που φθίνει η αγοραστική δύναμη, δεν είναι τώρα η ώρα που φθίνει ο τζίρος στην αγορά, να κάνεις ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, αλλά πρέπει να πέσουν τα χρήματα εκεί όπου θα πιάσουν τόπο: στην ελληνική Περιφέρεια. Να ενισχύσουμε τις αναπτυξιακές υποδομές, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, να την ενισχύσουμε ενεργειακά, αλλά και με τη νέα ευρυζωνική τεχνολογία.

Εμείς πιστεύουμε πραγματικά στον αγροτικό τομέα. Η Περιφέρεια είναι για μας η αιχμή του δόρατος μιας άλλης ανάπτυξης της Ελλάδας, μιας άλλης ανάπτυξης ποιοτικής.

Όταν ακούνε τη λέξη «Ελλάδα», θα την συνδέουν με τη λέξη «αξία». Αυτή είναι η δική μας πολιτική, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Και έτσι θα πετυχαίνουμε και νέες, καλύτερες τιμές, θα εξασφαλίζουμε εισοδήματα, θα υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική για την Περιφέρεια, τον αγρότη και την ύπαιθρο.

Θα χρειαστούν και νέες, περιφερειακές, συλλογικές δομές και στην οργάνωση του αγροτικού Κινήματος, όπως βεβαίως και στην οργάνωση του κράτους. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας και έχουμε καταθέσει ένα πλαίσιο συμφωνίας, που προτείνουμε στον αγροτικό κόσμο. Ένα πλαίσιο για το μέλλον, ένα πλαίσιο, όχι για το μακρινό μέλλον, αλλά για την προοπτική της αγροτικής οικονομίας.

Εμείς θέλουμε, όταν ο νέος μπαίνει στον αγροτικό τομέα, να μπαίνει διότι είναι επιλογή του, κι όχι η μοίρα του. Διότι θα αισθάνεται υπερήφανος για το επάγγελμα που λέγεται «αγρότης», που λέγεται «κτηνοτρόφος», που λέγεται «γεωργός».

Έχουμε προτείνει, όμως, και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα τουλάχιστον 1 δις ευρώ από τα 28 που δόθηκαν στους τραπεζίτες. Να ρυθμιστούν τα χρέη των αγροτών και να αυξηθεί από το 7% σε 11% η επιστροφή του ΦΠΑ.

Ειδικά για τη Μεσσηνία, είναι απαραίτητο – όπως και για τις γύρω περιοχές – να επουλωθούν οι πληγές των πυρκαγιών, να προχωρήσει η ολοκλήρωση μεγάλων οδικών δικτύων, να ενισχυθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία. Να λειτουργήσουν τα Ολοήμερα σχολεία.

Θέλουμε, όταν γυρίζει ο νέος, η νέα στο σπίτι, να μην χρειάζεται να φέρνει καν την τσάντα, να την αφήνει στο σχολείο, να έχει τελειώσει τα μαθήματα, το σχολείο να τον έχει βοηθήσει και να μη χρειάζεται φροντιστήρια, να μη χρειάζεται την ειδική βοήθεια, να την παίρνει μέσα στο σχολείο.

Και βέβαια, η Καλαμάτα, η Μεσσηνία μπορεί να είναι το πρότυπο μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής, ενός νέου πράσινου αναπτυξιακού μοντέλου, με την προβολή του μεσσηνιακού ελαιόλαδου, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, την ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών, την κάλυψη στεγαστικών και εκπαιδευτικών αναγκών των Τσιγγάνων, την αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού προβλήματος στη Μάνη, την ανάδειξη της πλούσιας και όμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας.

Πράγματι, στη Μεσσηνία, μπορούμε να επενδύσουμε, για να γίνει ένα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης για τη χώρα και την Πελοπόννησο, όπως έχουμε ήδη πει και για την Ηλεία.

Τέλος, η δέσμευσή μας είναι μια δέσμευση για ένα άλλο κράτος Δικαίου. Είναι ένα κράτος, που δεν πιστεύει ότι όλα αυτορυθμίζονται και, τελικά, οι ισχυροί επικρατούν. Οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται. Η νεοσυντήρηση εκπροσωπεί ακριβώς αυτά τα προβλήματα που ζήσαμε και ζούμε σε όλη την υφήλιο.

Είναι αυτή η συνταγή καταστροφής: να αφήνουμε τα μεγάλα συμφέροντα να μπορούν να παίρνουν τις αποφάσεις για όλες τις οικονομικές εξελίξεις, για τις αγορές, για το πού θα γίνουν οι επενδύσεις.

Χρειάζεται ένα κράτος, υπό την ηγεσία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που θα εποπτεύει, που θα βάζει κανόνες, που θα ρυθμίζει. Ένα κράτος Δικαίου, που θα σέβεται τον πολίτη, που θα τον υπηρετεί, που θα τον στηρίζει, που θα βρίσκεται δίπλα στο πρόβλημά του.

Ένα κράτος ισχυρό, αλλά επιτελικό και αποκεντρωμένο, με μεγάλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, τομές, ώστε να υπάρχει ισχυρή Περιφέρεια, με εκλεγμένο Περιφερειάρχη, για να μπορούν να γίνονται μεγάλες τομές στην Περιφέρεια. Ένα κράτος, που δίνει επιτέλους λογαριασμό στον πολίτη για το πού πάνε τα λεφτά του, πού πάνε οι φόροι του.

Ένα κράτος, που θα σέβεται τη δημόσια περιουσία, που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να τη λεηλατεί, όπως έγινε με τους διάφορους υπουργούς και τα στελέχη της ΝΔ με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Να υπάρχει έλεγχος στα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις ύψιστες ευθύνες της εξουσίας, με διαφάνεια, αξιοκρατία και αξιολόγηση παντού.

Τέλος, εμείς δεσμευόμαστε η Ελλάδα να έχει ξανά παρουσία στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, και διεθνώς. Σήμερα, η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της, έχει χάσει εκείνο το κύρος, που είχαμε παλέψει να διαμορφώσουμε, χρόνια ολόκληρα, στα Βαλκάνια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στην Τουρκία, εντάσσοντας την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος, την ευθύνη, να αναδείξουμε την Ελλάδα ως δύναμη πρωτοποριακή. Από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, μέχρι το ευρώ και την Κύπρο και, σήμερα, με το ΠΑΣΟΚ και στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα θα ξαναβρεί τη θέση της στην Ευρώπη, θα ξαναβρεί τη θέση της στα Βαλκάνια. Θα γίνει σεβαστή διεθνώς. Αλλά όχι μόνον αυτό. Θα μπορεί για την οικονομία μας, για τα δάνεια, για τα σχέδιά μας, να διαπραγματευτεί ισχυρά, αποτελεσματικά, νικηφόρα, στα διεθνή φόρα, στην Ευρώπη, και αλλού.

Φίλες και φίλοι, το ΠΑΣΟΚ ξέρει. Ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει, και ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι μας. Τώρα, μας ρωτάνε αυτοί που απέτυχαν παντού, «αν μπορούμε». Εμείς τους απαντάμε ότι θα κριθούμε στην πράξη. Αλλά εμείς ξέρουμε και πού διαφέρουμε και το ξέρει και ο Ελληνικός λαός, από τη σημερινή κυβέρνηση.

Και σε αυτό, απαντάμε ευθέως: σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της, δεν φοβόμαστε να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα του τόπου. Δεν φοβόμαστε να αναμετρηθούμε με αντιλήψεις και πρακτικές, αλλά και με ειδικά συμφέροντα και με μικροκομματισμούς. Έχουμε τη βούληση, προτάσσουμε το συμφέρον του λαού, των πολλών, του πολίτη.

Δεύτερον, μας ρωτούν «αν έχουμε την ικανότητα». Και απαντώ: η Ελλάδα πάντα είχε και πάντα έχει την ικανότητα. Δεν στερούμαστε ως χώρα από καλά μυαλά, από εμπειρία, από στελέχη ικανά, από επιστήμονες, από υγιείς επιχειρηματίες, από άξιους αγρότες, από άξιες γυναίκες, από νέους, από επαγγελματίες.

Η χώρα στερείται από αυτά τα ικανά στελέχη, όταν η κυβέρνηση αξιοποιεί όχι τους ικανούς, αλλά τους αρεστούς, όταν η κυβέρνηση τοποθετεί σε κρίσιμες θέσεις, όχι τους ικανούς, αλλά τους κουμπάρους και τους κολλητούς. Γι’ αυτό δεν υπάρχει ικανότητα σε αυτή την κυβέρνηση.

Τρίτον, μας ρωτάνε: «μα τώρα τι μπορείτε να κάνετε εσείς, που υπάρχει η κρίση;». Και εμείς λέμε: Τώρα, τώρα είναι η ώρα να βοηθήσουμε τον αδύναμο. Τώρα είναι η ώρα, η Πολιτεία να χτυπήσει συναγερμό, για να υποστηρίξει τις παραγωγικές δυνάμεις, από τον αγρότη, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον τουρισμό, το νέο, το συνταξιούχο. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το κράτος αποτελεσματικό, αποκεντρωμένο, κοντά στον πολίτη. Τώρα είναι και η ευκαιρία να κάνουμε τομές σε αντιλήψεις και πρακτικές, που μας πήγαν πίσω.

Και μας λένε: «ωραία όλα αυτά, αλλά τελικά πού θα βρείτε τα λεφτά;». Και τους απαντάμε ευθέως: πρώτον, με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, και όχι με χαριστικές πράξεις προς τους πλούσιους.

Δεύτερον, τους απαντάμε: θα μεγαλώσουμε την πίτα με την ανάπτυξη, με την πράσινη ανάπτυξη, με επενδύσεις που πιάνουν τόπο και αναπτύσσουν τη χώρα μας με βιώσιμο τρόπο.

Τρίτον, χωρίς σπατάλες του κράτους που πάνε σε ρουσφετολογικές πράξεις. Θα επενδύσουμε εκεί όπου πιάνει τόπο το χρήμα του Ελληνικού λαού.

Τέταρτον, με χρηστή διοίκηση, με χρηστή διαχείριση του πλούτου που έχουμε. Και αυτό δεν κοστίζει. Η χρηστή διαχείριση του ελληνικού πλούτου δεν κοστίζει, όχι μόνο δεν κοστίζει, αλλά κερδίζουμε και λεφτά. Διότι έχουμε ένα πλούτο. Έχουμε πλούτο μεγάλο: είναι τα αγροτικά μας προϊόντα που έχουν αξία, είναι ο δημόσιος πλούτος, η δημόσια γη.

Αν βεβαίως τη διαχειριζόμαστε, όπως διαχειρίστηκαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με τα τοξικά ομόλογα, ή το Βατοπέδι, ή άλλες υποθέσεις, βεβαίως δεν θα πιάνει τόπο το χρήμα του Ελληνικού λαού, ο πλούτος του Ελληνικού λαού. Θα πηγαίνουν σε κάποιων άλλων τις τσέπες, όχι για την ανάπτυξη.

Έχουμε πνευματικό πλούτο, έχουμε φόρους και έσοδα. Ναι. Εσείς πληρώνετε φόρους. Πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά; Αν γίνεται σωστή διαχείριση, θα πάνε στην ανάπτυξη, θα πάνε στην παιδεία, θα πάνε στην υγεία.

Έχουμε τους πόρους από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε τη δυνατότητα και δανεισμού, έχουμε και το σθένος, και το φρόνημα, και την αξιοπρέπεια που έχει ο Ελληνικός λαός. Αρκεί να τον σεβόμαστε. Αρκεί να αισθάνεται αξιοπρέπεια, αρκεί πράγματι να σεβόμαστε τον Ελληνικό λαό. Έχουμε και αρχές: της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της διαβούλευσης. Και όλα αυτά ενώνουν τον Ελληνικό λαό.

Φίλες και φίλοι, έχουμε και κάτι ακόμη. Εμείς είμαστε η παράταξη που μπορεί να ενώσει τον Ελληνικό λαό γύρω από ένα νέο πρόγραμμα, μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για μια νέα πορεία της χώρας μας.

Εμείς είμαστε εκείνοι, που θα ενώσουμε τις παραγωγικές δυναμικές ομάδες της χώρας μας, με εκείνες των πιο αδύναμων, για να πάμε όλοι μαζί μπροστά. Εμείς είμαστε εκείνοι, που μπορούμε να αποτρέψουμε τον άνεργο από το να μπει στο περιθώριο, να βγάλουμε τον φτωχό από τη φτώχεια, να δώσουμε φροντίδα σε όλους, να κάνουμε όλους συμμέτοχους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Να ενώσουμε τους Έλληνες γύρω από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγής και να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας με ειλικρίνεια, μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Αυτή είναι η στέρεα βάση, πάνω στην οποία θα χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, είναι η στέρεα βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε μια νέα εμπιστοσύνη του Έλληνα προς την Πολιτεία του, την εμπιστοσύνη του Έλληνα και προς το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Και αυτή τη μάχη, θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε. Θα νικήσουμε.

Φίλες και φίλοι, έκανα πρόσφατα μια δημόσια και καθαρή πρόταση προς τον κ. Καραμανλή, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Πρότεινα: Εκλογές το αργότερο ως τον Ιούνιο, ή μαζί με τις ευρωεκλογές, και συμφωνία για συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Μας καλεί να συμφωνήσουμε στο σχέδιο που δεν έχει, για να κάνει εμάς συνένοχους στις δικές της αποτυχίες των τελευταίων πέντε ετών. Αλλά κάθε μέρα που μένει στην εξουσία, η ζημιά για τον τόπο γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Γι´ αυτό ζητάμε εκλογές.

Δεν ζητάμε εκλογές για την εξουσία. Δεν ζητάμε εκλογές διότι βιαζόμαστε. Αν μάλιστα κοιτούσαμε το στενό μικροκομματικό μας συμφέρον, θα αφήναμε αυτή την κυβέρνηση να καταρρέει ακόμα περισσότερο κάθε μέρα. Είμαστε όμως παράταξη ευθύνης. Κι είμαστε παράταξη ευθύνης απέναντι στον τόπο. Εμάς, μας ενδιαφέρει το συμφέρον αυτής της χώρας. Είναι η Ελλάδα που βιάζεται να βάλει τέλος σε αυτόν τον κατήφορο, για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Ξέρουμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, αλλά είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξεκινήσουμε αμέσως το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, με σχέδιο και πρόγραμμα, με αξιοπιστία και με διαρκή διάλογο με όλους.

Και απευθύνομαι από εδώ, από την Καλαμάτα, σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, σε όλους, χωρίς εξαίρεση. Και σε εκείνους που μας ψήφισαν, και σε εκείνους που δεν μας έχουν ψηφίσει, ή που σκέφτονται να μας ψηφίσουν.

Ακούγεται το σύνθημα: «Θα σας ψηφίσουν»

Σωστά, σωστά, θα μας ψηφίσουν πολύ περισσότεροι, διότι ξέρουν ότι χρειάζεται μια αλλαγή.

Γι´ αυτό σήμερα, από την Καλαμάτα, λέω τούτη την κρίσιμη ώρα, ψηλά το κεφάλι.

Ψηλά το κεφάλι. Υπάρχει ελπίδα γι´ αυτόν τον τόπο. Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα.

Μην αφήσετε κανέναν να σας λέει ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ότι υπάρχουν μονόδρομοι, ότι υπάρχουν αδιέξοδα. Όταν θέλουμε, μπορούμε. Και θέλουμε, και μπορούμε.

Γι’ αυτό, από εδώ, από την Καλαμάτα, απευθύνομαι στην κυβέρνηση και λέω ξανά: Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα.

Ας δώσουμε το λόγο στον Ελληνικό λαό να αποφασίσει.

Να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός: το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία;

Την έξοδο από την κρίση ή τη χρεοκοπία;

Την αξιοπρεπή διαβίωση ή τη φτώχεια;

Την ασφάλεια ή την ανασφάλεια;

Τη δουλειά ή την ανεργία;

Την πράσινη ανάπτυξη ή την ύφεση;

Τους τραπεζίτες ή τους πολίτες;

Το μεγάλο κεφάλαιο ή τον απλό εργαζόμενο, μισθωτό, αγρότη, επαγγελματοβιοτέχνη;

Την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας ή την παρασιτική πελατειακή οικονομία;

Την κοινωνική ευαισθησία ή την αναλγησία;

Την προστασία του δημόσιου πλούτου ή το ξεπούλημα και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου;

Τον φόβο και την υποταγή στα ευρωπαϊκά διεθνή φόρα, ή την ισχυρή και υπερήφανη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, που εμείς ξέρουμε να κάνουμε;

Ο λαός, με την ψήφο του, θα διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Και θα διαλέξει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Αυτό είναι το μήνυμά σας, το δικό σας μήνυμα εδώ, στην Καλαμάτα, στη Μεσσηνία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι´ αυτό το μήνυμα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι´ αυτή την εμπιστοσύνη και για την παρουσία σας εδώ, που δίνει ελπίδα, που δίνει προοπτική, που δίνει σιγουριά σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες.

Γεια σας.

Και με τη νίκη.”

Διαβάστε επίσης