Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Το δίδαγμα του Νέλσον Μαντέλα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ολυμπιακή Εκεχειρία

Έχουν παρέλθει 65 χρόνια από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μιας διακήρυξης που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου νομικού και πολιτικού πολιτισμού σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι κοινωνίες μας ανοικτές αγκαλιάζουν όλα τα ρεύματα, ιδεολογίες, αντιλήψεις τηρώντας ορισμένες βασικές αρχές, της φιλειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο σεβασμός του ανθρώπου, ενώνουν και βοηθούν την αλληλοκατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Ξεπερνούν αισθήματα που διχάζουν, δαμάζουν τις έριδες και χαλυβδώνουν κάθε κοινωνία ενάντια στην άσκηση όποιας μορφής αυθαίρετης βίας. Μέσα στη ρευστότητα των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μια θεμελιακή συνιστώσα.

Σταθερη παραμένει η προσήλωσή μας στην αρχή της κατάργησης κάθε είδους διάκρισης απ’ όπου και εάν προέρχεται και στο σεβασμό των νόμων και των διεθνών συνθηκών και πρωτίστως της ανθρώπινης υπόστασης. Η πίστη μας στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων ανεξαρτήτως προέλευσης, θρησκείας και σεξουαλικής συμπεριφοράς είναι ακέραιη. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία η οποία θα προβάλει και θα προάγει μια κοινωνία όπου οι ανθρώπινες αξίες θα αποτελούν θεμέλια μιας σύγχρονης πολιτισμένης κοινωνίας.

Το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τους λαούς, ο πολιτισμός τους, αναδεικνύεται ως η πιο σταθερή δίοδος επικοινωνίας. Μέσα στη ρευστότητα των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών ο πολιτισμός παραμένει το θεμελιακό μέσο ουσιαστικής επαφής και υπεισέρχεται άμεσα στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών διαφορετικής κουλτούρας, φυλής, θρησκείας κλπ. αποτρέποντας φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και ακόμα χειρότερα ρατσισμού.  Ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα που έστησε γέφυρες και κατατρόπωσε τα μίση ήταν η δημιουργία από τον Νέλσον Μαντέλα, με την ιδιότητα του ως Προέδρου της Νοτίου Αφρικής, της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, η οποία γκρέμισε τα ψυχολογικά τείχη του μίσους που είχαν χτιστεί για να διαιρούν τον αφρικανικό λαό.

NM-OT-2

Πηγή αστήρευτης έμπνευσης και δυναμισμού ήταν ο Νέλσον Μαντέλα. Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για το θάνατο του σημειώνει, μεταξύ άλλων «…Ο Νέλσον Μαντέλα με τους αγώνες του για την ελευθερία και την κατάργηση του απαρτχάιντ, αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, τις διώξεις και τα ατέλειωτα χρόνια της φυλακής, χάρη στην ακλόνητη προσήλωση στα ιδανικά του, απέδειξε ότι μέσα απο την ατομική και τη συλλογική δράση υπάρχει πάντα ελπίδα και προοπτικη για τους λιγότερο προνομιούχους…»

Όμως ο Νέλσον Μαντέλα μας δίδαξε και το ρόλο της Ειρήνης. Ο Νέλσον Μαντέλα συμμετείχε ενεργά στις δράσεις της Ολυμπιακής Εκεχειρίας με την ιδιότητα του ως Παγκόσμιου Πρεσβευτή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η σημασία της προσπάθειας για Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι ότι συνδυάζει τη δύναμη του ολυμπιακού κινήματος, την αξιοπιστία του αθλητικού κινήματος και τον ενθουσιασμό των νεότερων γενιών -και όχι μόνο- σε όλον τον κόσμο, που θέλουν να συνεργασθούν για την ειρήνη υπό την αιγίδα του ολυμπιακού κινήματος. Αυτό το μήνυμα είναι και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στη σημερινή εποχή. Είναι πολύ σημαντικό να συνδεθεί μ’ αυτούς τους Αγώνες κάτι το ιδιαίτερο, που θα δώσει ακριβώς αυτό το νόημα στην παγκόσμια κοινωνία που διαμορφώνουμε, τις αρχές, τις αξίες, κάποιες έννοιες που αναζητά κανείς στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Αυτό αποτελεί στόχο της αποστολής του Γιώργου Α. Παπανδρέου, να μετατραπεί η Ολυμπιακή Εκεχειρία σε συστηματική και πρακτική προσπάθεια, με πρακτικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, δημιουργώντας ένα ευρύτερο πνεύμα ειρήνης στον κόσμο.

NM-OT-1

Έχουμε να διαδραματίσουμε, ως πολίτες, ένα ρόλο στην πορεία της κοινωνίας μας, σεβόμενοι τον πολιτισμό που είναι κληρονομιά μας, σεβόμενοι όμως παράλληλα και την διαφορετικότητα των πολιτισμών των άλλων. Πολιτισμός είναι μια πρόταση για το Μέλλον που διαθέτει τα στοιχεία της ποιότητας, της διάρκειας και της ικανότητας να υπερβεί το εφήμερο. Πρόταση που εκ των πραγμάτων εκπορεύεται από το παρόν και το παρελθόν και σχετίζεται άμεσα με τις κοινωνικές δομές και τις αξίες που ζωογονούν τη συλλογική μας ύπαρξη.

Αναζητώντας τις κοινά αποδεκτές αξίες του πολιτισμού, στόχος είναι οι διαφορετικότητες, αντί να αποτελούν πηγή σύγκρουσης, να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πνεύματος ευρείας αντίληψης και σεβασμού. Δηλαδή στην αποδοχή των και στην ειρηνική συνύπαρξη. Η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός, η ειλικρινής επικοινωνία αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά του υποστρώματος στο οποίο οφείλουν να στηρίζονται και να αναπτύσσονται οι κοινές αξίες του πολιτισμού.

Η συγκυρία αναδεικνύει το ερώτημα, το στοίχημα, την πρόκληση της ιστορίας που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε την δύναμη ως λαός, ως έθνος, ως πολιτισμός να συνυπάρχουμε ειρηνικά με τη διαφορετικότητα, λόγω φυλής, θρησκείας και γενικότερα προέλευσης; Έχουμε την δύναμη να αναδείξουμε τον πλούτο των διαφορετικών μας πολιτισμών και παραδόσεων; Έχουμε την δύναμη να ξεφύγουμε από τον φόβο μπροστά στην διαφορετικότητα του άλλου; Έχουμε την δύναμη να δούμε αυτόν τον πλουραλισμό των πολιτισμών στην περιοχή μας ως πηγή έμπνευσης, δημιουργικότητας, καινοτομίας και συλλογικής μας δύναμης μπροστά στα σύγχρονα φαινόμενα; Έχουμε την δύναμη – η κοινή μας ιστορία να μην μας κρατά δέσμιους σε ανταγωνισμούς του παρελθόντος αλλά να μας απελευθερώνει – διδάσκοντάς μας για το πως καλύτερα θα συνεργαστούμε στο μέλλον;

Αυτά είναι τα μεγάλα διδάγματα που κληρονομήσαμε από τον Νέλσον Μαντέλα και οφείλουμε, σεβόμενοι τη παγκόσμια κληρονομιά του, να δώσουμε συνέχει στη πορεία που μας χάραξε. «… Σε μας η ευθύνη να κρατήσουμε το πνεύμα του ζωντανό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα αναφέρεται με ανάρτηση στην Ιστοσελίδα του και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Διαβάστε επίσης