Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

“Φίλες και φίλοι, σύντροφοι, συντρόφισσες, είναι κάπως πιο γιορτινή η ατμόσφαιρα σήμερα, νομίζω και λόγω του Πάσχα, και θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Έχουμε κλείσει έναν κύκλο που ξεκίνησε από το σύνθημα «άλλαξέ τα όλα», ένα σύνθημα εντολή για μένα προσωπική, αλλά και για όλους μας, και που ενσωματώθηκε στο σύνθημα του Συνεδρίου μας «Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Πράγματι, κάναμε πολύ σημαντικά βήματα και συνεχίζεται αυτός ο στόχος των δικών μας αλλαγών, ο στόχος, βέβαια, πάντα, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα μας.

Δώσαμε και δίνουμε το λόγο στον πολίτη. Δημιουργήσαμε με το καταστατικό μας νέες δομές, εμπεδώνοντας το δικαίωμα του λόγου, το δικαίωμα της συμμετοχής στον κάθε πολίτη, αλλά εμπεδώνοντας και την υποχρέωσή μας για μόνιμη διαβούλευση, για σεβασμό σε κάθε άποψη, για αίσθημα δικαίου.

Ουσιαστικά διαμορφώσαμε μια πηγή δύναμης, καινούρια, που βασίζεται σ’ αυτό το δημοκρατικό ήθος, στη δύναμη των αλλαγών. Και αυτό θα μας βοηθήσει στο να διαμορφώσουμε τη δύναμη της σύνθεσης και της συναίνεσης με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, δυνάμεις που θα αποτελέσουν και την αιχμή του δόρατος των αλλαγών που θα κάνουμε ως κυβέρνηση.

Καταφέραμε, επίσης, μια νέα σύνθεση που αξιοποιεί από το στελεχιακό μας δυναμικό την εμπειρία, μια τεράστια εμπειρία του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, αλλά που αξιοποιεί και το δυναμισμό του ΠΑΣΟΚ, δυναμισμό που πηγάζει από τη συμμετοχή τόσων διαφορετικών στρωμάτων, τόσων πολλών πολιτών που ενδιαφέρονται, που θέλουν να συμμετέχουν, που έχουν απόψεις. Νεώτεροι και παλαιότεροι, η νέα γενιά, η συμμετοχή των γυναικών, η συμμετοχή των μεταναστών, η συμμετοχή πολλών άλλων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και από τις παραδοσιακές -αν θέλετε- πηγές άντλησης της δύναμής μας που κουβαλούν όλοι προβληματισμό, υγιή προβληματισμό, τη φαντασία τους, τους ανοιχτούς ορίζοντες για να μπορούμε να αναπτύξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το διάλογο, τη συζήτηση και τις θέσεις μας.

Αυτές οι δομές της ανασυγκρότησης είναι σημαντικές και απαραίτητες, διότι μ’ αυτόν τον τρόπο εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό ιστό σε περιφερειακό, δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο, όπου θα έχουμε τελειώσει με παλαιές λογικές, και θα εμπεδώνουμε όλο και περισσότερο μια νέα αντίληψη και λογική, μια νέα βάση πάνω στην οποία θα διεξάγεται η πολιτική στη χώρα.

Μία λογική που θα μας βοηθήσει να εμπεδώσουμε αρχές. Όχι γραφειοκρατικούς κανονισμούς, όχι συγκεντρωτισμούς, όχι μηχανισμούς πελατειακούς, όχι τη λογική της παρέας, αλλά αρχές διαφάνειας του ανοιχτού Κόμματος, του δικαιώματος της συμμετοχής, των δημοκρατικών διαδικασιών, της αλληλεγγύης στον καθένα και ιδιαίτερα στον αδύναμο, το σεβασμό της διαφορετικής άποψης, της διαφορετικότητας του καθενός μας. Να υπηρετούμε την κοινωνία και όχι το αντίστροφο, την αποκεντρωμένη μας λειτουργία, δίνοντας ευθύνη, πρωτοβουλία στον πολίτη, στην τοπική κοινωνία, αλλά στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες αυτές με διαδικασίες ουσιαστικές, επιμόρφωσης, πληροφόρησης και δημοκρατικής διαδικασίας. Αρχές δικαιοσύνης και τήρησης του καταστατικού και του νόμου.

Ο ιστός αυτός της Οργάνωσής μας, ο ισχυρός, δεύτερον, γίνεται ιστός μόνιμης διαβούλευσης, και τώρα ως Αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως Κυβέρνηση. Θέματα μεγάλα και επίμαχα θα ερευνώνται, θα εξετάζονται, θα αξιολογούνται, θα αναλύονται.

Θα υπάρχει αξιοποίηση του επιστημονικού μας δυναμικού, και βεβαίως, είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο αναβαθμίζουμε και το ΙΣΤΑΜΕ. Θα κατατίθενται απόψεις σε μια μόνιμη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους. Θα ανοίγονται ευρύτερα θέματα για συζητήσεις στην ελληνική κοινωνία, και θα εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.

Γι’ αυτό ακριβώς έχουμε και τη διαδικασία της επιμόρφωσης ώστε να μπορεί να γίνει και εμπεριστατωμένη συζήτηση και διάλογος, κι αυτό θα γίνεται όλο και περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ το ίδιο, όλο και περισσότερο θα είναι ο δίαυλος στην κοινωνία μας ενός ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου, ενός νέου πρότυπου δημοκρατικών αποφάσεων, διαδικασίας δημοκρατικών αποφάσεων όπου αποενοχοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις και προωθούνται οι ευρύτερες συναινέσεις και συνθέσεις.

Το τρίτο, με τις αλλαγές που κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ, συμβάλλουμε ώστε οι αποφάσεις μας οι πολιτικές, όχι μόνο να έχουν την τεχνοκρατική επεξεργασία ή αν θέλετε την επιστημονική εγκυρότητα, αλλά να υπάρχει πολιτική σύνθεση. Και να είναι αποτέλεσμα ευρύτερων συναινέσεων, κοινωνικών, λαϊκών. Είναι πάντα μέσα στο πλαίσιο, βέβαια, των αρχών μας, όπου θα συνθέτουμε τις πολιτικές μας.

Και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σ’ αυτές τις αρχές. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Και δεν θα κάνω και εγώ εκπτώσεις σ’ αυτές τις αρχές, ώστε πραγματικά οι αποφάσεις μας να αποτελέσουν συνειδητές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, αναδεικνύοντας την αξιοπιστία του δικού μας φορέα, αλλά και την αξιοπιστία της πολιτικής ζωής στη χώρα μας.

Θέλω, επίσης, όμως, να τονίσω, ότι αυτή η διαδικασία θα μας επιτρέψει την επόμενη των εκλογών, όταν θα είμαστε κυβέρνηση, πρώτα απ’ όλα να μπορούμε να πάρουμε άμεσες αποφάσεις. Δεύτερον, να κάνουμε ρηξικέλευθες τομές. Τρίτον, να αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά όλο το δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης. Τέταρτον, να κινητοποιήσουμε συστηματικά και τον ιδιωτικό τομέα, και εντός και εκτός Ελλάδας, για επενδύσεις και για ανάπτυξη. Όπως, βεβαίως, και τα κοινοτικά κονδύλια, για τα οποία χρειάζεται αγώνας απ’ αυτή την κυβέρνηση για να υπάρξει πραγματική δέσμευση απ’ την Ένωση, για σωστή χρηματοδότηση από το Δ’ ΚΠΣ.

Αλλά τέλος, οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες για να μπορέσουμε με το κόμμα μας να εμπνεύσουμε τον ελληνικό λαό να συμμετέχει ενεργά στη γειτονιά, στη δουλειά, στο χωριό, στο σχολειό, στο Πανεπιστήμιο, να συμμετέχει στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Να συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Διότι, ακριβώς, η μεταρρυθμιστική δυναμική που έχει ανάγκη ο τόπος, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ένα κατασκεύασμα στο κεφάλι μας, αλλά είναι μια ευρύτερη κοινωνική συνείδηση, συνείδηση και των αναγκών και των υποχρεώσεων του κάθε πολίτη, και χωρίς αυτή την υποστήριξη, χωρίς αυτή τη συμμετοχή, χωρίς τη συμμετοχή κάθε Έλληνα σ’ αυτή την προσπάθεια, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πετύχει.

Γι’ αυτό δεν θα κάνουμε εμείς το τραγικό λάθος της ΝΔ, ένα λάθος, βεβαίως, που οφείλεται στη βαθύτατη συντηρητική της λογική και αντίληψη, να προωθήσουμε τη λογική «η εξουσία για την εξουσία». Ή να προωθήσουμε τη λογική να περιμένουμε ως ώριμο φρούτο να πέσει η κυβέρνηση. Η επόμενη των εκλογών θα βρει τη χώρα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με σαφέστατες κατευθύνσεις, με μεταρρυθμιστική δυναμική, με πλατιά κοινωνική υποστήριξη των απαραίτητων αλλαγών, με ικανά στελέχη να χειρίζονται κάθε τομέα και με νέες αντιλήψεις σε κάθε γωνιά της χώρας, για το αύριο του ελληνισμού, για τη συλλογική μας προσπάθεια, και για τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση.

Η ΝΔ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη «όλα σε όλους». Καμία κατεύθυνση. Ή μάλλον μία μόνο κατεύθυνση είχε στο νου της. Να καταστρέψει την αντιπολίτευση. Να γαντζωθεί στην εξουσία όχι λόγω των ικανοτήτων της ή του οράματός της ή του προγράμματός της, αλλά εξοντώνοντας τον αντίπαλο, για να μπορεί αέναα να κυβερνά.

Πιστεύω ότι, σ’ αυτό τον στόχο της, τον στόχο της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, σ’ αυτό το στόχο έχουν αποτύχει οικτρά. Έχουν αποτύχει και αυτό το δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τα μεγάλα αρνητικά στοιχεία αυτής της κυβέρνησης, αλλά και μια νέα δυναμική απ’ τη δικιά μας πλευρά.

Όμως, τώρα, ακριβώς επειδή έχουν αποτύχει στην προσπάθειά τους σ’ αυτή τη λογική, ότι «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ», τώρα φαίνεται η δικιά τους γύμνια. Ο Καραμανλής θέλησε να ηγηθεί της χώρας, καπετάνιος στο καράβι, αλλά υποσχέθηκε σε κάθε επιβάτη σ’ αυτό το καράβι και έναν διαφορετικό προορισμό, ένα άλλο νησί, έναν άλλο προορισμό.

Δε διαμόρφωσε η ΝΔ, και δεν θα μπορούσε όπως φαίνεται, ένα συλλογικό στόχο, ένα συλλογικό όραμα, μια συλλογική κατεύθυνση. Κι αυτό υποδεικνύει ατολμία, υποδεικνύει έλλειψης οράματος, υποδεικνύει και αποδεικνύει αδυναμία να συγκρουστεί με συμφέροντα, με πελατειακές λογικές, μια βαθύτατα δεξιά συντηρητική λογική «της εξουσίας για την εξουσία».

Το αποτέλεσμα; Το καράβι βρίσκεται ακυβέρνητο. Ακυβέρνητο στα μέσα του πελάγους, έρμαιο στις διαθέσεις των καιρών, των αέρηδων, της παλίρροιας, με ένα Υπουργικό Συμβούλιο που κάθε υπουργός φυσάει το πανί μήπως και κάπου προχωρήσει το καράβι. Αλλά το φυσάει ο καθένας από διαφορετική μεριά. Πελαγοδρομεί το καράβι.

Δεκατρείς μήνες μετά τις εκλογές, όλοι μπορούμε να κρίνουμε, πια, με αντικειμενικότητα την κυβέρνηση. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι στα πρόθυρα της εξαθλίωσης. Αντιμετωπίζει πολύς κόσμος, πια, το φάσμα της φτώχειας. Οι αγρότες γνώρισαν τον εμπαιγμό για τις τιμές που τους είχαν υποσχεθεί, που είναι φέτος δραματικά χαμηλότερες, την ώρα που αγοράζει ο καταναλωτής πολύ ακριβότερα.

Τον εμπαιγμό για τα πανωτόκια. Τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και νοικοκυριά συμπιέζονται με την ακρίβεια. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βλέπουν την αγορά να παγώνει. Τις προσπάθειες μιας ζωής να απειλούνται. Βλέπουμε επιχειρήσεις κερδοφόρες και αναπτυσσόμενες να χάνουν σημαντικό μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς και της ελληνικής αγοράς, να υπάρχει επενδυτική άπνοια, ενώ την ανεργία να ανεβαίνει συνεχώς.

Και αντί να προχωρήσουμε μπροστά, έχουμε την ανακοίνωση των φορολογικών μέτρων της ΝΔ, μια κοινωνικά άδικη αύξηση της έμμεσης φορολογίας, που είναι, τελικά, και ομολογία της δικής τους αποτυχίας. Αυτή είναι η αλήθεια, και όχι η εικονική πραγματικότητα για την οποία μας μιλά ο κ. Καραμανλής.

Ανοίγουμε ως χώρα συνεχώς άσκοπα μέτωπα, και μετά τρεπόμαστε σε άτακτη φυγή. Καθόλου ευχάριστο για την Ελλάδα, καθόλου ευχάριστο για μας, διότι χτυπιέται η Ελλάδα. Αλλά οι κίνδυνοι μιας λαθεμένης και αναποτελεσματικής πολιτικής είναι, πια, ορατοί σε όλους. Προχειρότητα, εμπάθεια, κίνδυνος απώλειας σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων, έλλειψη επενδύσεων.

Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής των τελευταίων μηνών και του έτους, τα οποία εμείς έχουμε επισημάνει. Έχουμε επισημάνει, μάλιστα, για να το κατανοήσουν, ότι το θέμα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, δεν αντιμετωπίζεται με μικροκομματική λογική και υποκριτικές κορώνες.

Εμείς δηλώνουμε ότι, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε μια διακομματική συνεννόηση, για τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διαμόρφωση μιας νομοθεσίας συμβατής και με το Σύνταγμά μας, αλλά που θα αξιοποιεί και το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή είναι η θέση μας σήμερα. Γιατί για μας, πάνω απ’ όλα, είναι το συμφέρον της χώρας, και σήμερα, όπως τα έχει καταφέρει η Νέα Δημοκρατία, απειλείται ευθέως το συμφέρον της χώρας με το πάγωμα κονδυλίων, σημαντικότατων κονδυλίων για τον ελληνικό λαό.

Διότι η δική μας πολιτική δεν είναι απλά αντιπολιτευτική. Εμείς έχουμε και προτάσεις, και ανησυχούμε, και θέλουμε να κλείνουμε πληγές που ανοίγει η Νέα Δημοκρατία, να θεραπεύσουμε πληγές που ανοίγει η Νέα Δημοκρατία, διότι αυτές οι πληγές, αν συνεχίσουν να είναι ανοιχτές, θα πληρώνει ο ελληνικός λαός για πολλά ακόμα χρόνια.

Δυστυχώς, όλο αυτό το διάστημα των δεκατριών μηνών, η χώρα έχει υποστεί σημαντικότατες ήττες και υποχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα. Ακούμε, βεβαίως, μπροστά σε αυτές τις υποχωρήσεις, τις πολεμοχαρείς δηλώσεις του κ. Καραμανλή.

Όμως, τις δηλώσεις αυτές ακολουθούν οι άτακτες υποχωρήσεις. Και παρακολουθεί ο ελληνικός λαός μια πολεμική ταινία, αλλά με πολλά ερωτηματικά. Αναρωτιέται αν είναι μια κωμωδία, αν είναι ένα δράμα.

Αυτό, όμως, που είναι πραγματικότητα, είναι ότι, είναι τεράστιο το κόστος για την Ελλάδα. Από τη Λουκέρνη και το Κυπριακό, όπου ουσιαστικά ήμασταν τουρίστες σε αυτή τη σκληρή και ιστορική διαπραγμάτευση, στην εγκατάλειψη του Ελσίνκι, που άνοιξε το δρόμο για δηλώσεις όπως αυτές τις οποίες ακούμε πια από τον κ. Ερντογάν και το Στρατηγό Οζκιόκ, μέχρι την αδράνεια στο θέμα της FYROM, πάει πίσω η Ελλάδα.

Όλα αυτά, σε αντίθεση με μια εξωτερική πολιτική που είχε διασφαλίσει την ασφάλεια, τη σιγουριά, τους στόχους, είχε βάλει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούσαμε να ελπίζουμε βάσιμα όχι μόνο σε καλές σχέσεις, αλλά και σε επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν εδώ και γενιές.

Εμείς υποστηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Πρέπει να δώσουμε, όμως, και εμείς το μήνυμα, πέραν των λαθών που έχει κάνει η Κυβέρνηση, των λαθών στα οποία οφείλονται οι νέες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει και εμείς να δηλώσουμε με τη δική μας φωνή, ότι οι ιθύνοντες στην Άγκυρα, και πολιτικοί, αλλά και στρατιωτικοί, πρέπει να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε μια ευρωπαϊκή κοινότητα που θέτει αρχές, διαδικασίες, μέσα στις οποίες μπορούν να λυθούν σημαντικά ζητήματα για κάθε χώρα, με κάθε γείτονα.

Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να επανέλθει στο διαχρονικό πλαίσιο το οποίο είχαμε εμείς διαμορφώσει, να επανέλθει σε αυτά που απέδωσαν διαχρονικά, όπως με τις δικές μας κυβερνήσεις, με την πολιτική μας, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Εμείς, προετοιμάζουμε τη χώρα για νίκες. Είναι ο κ. Καραμανλής που προετοιμάζει τον κόσμο για ήττες. Εμείς μιλάμε για αλλαγές, είμαστε έτοιμοι να τις κάνουμε μόλις αναλάβουμε κυβέρνηση.

Και όλη η προσπάθειά μας, ο στόχος μας, ο πυρήνας του στόχου μας, είναι η κάθε κίνησή μας να είναι ενταγμένη στην υπηρεσία ενός οράματος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ελλάδα των αξιών. Ελλάδα που θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις μεγάλες εξελίξεις, Ελλάδα που θα προνοεί για κάθε πολίτη, και θα του δώσει τα εφόδια να αντεπεξέλθει με σιγουριά και ασφάλεια σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς, και που διαφοροποιείται μονίμως.

Έχουμε βάλει στόχους, έχουμε το πλαίσιο του προγράμματός μας, αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, χρειάζεται να το συζητήσουμε, να είναι αντικείμενο διαβούλευσης η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα, μαζί με τις διαδικασίες τις εκλογικές, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Πρώτα απ’ όλα είναι να μπορεί η Ελλάδα να έχει δυναμική και ισότιμη συμμετοχή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ένας νέος διεθνισμός που αξιοποιεί τις δυνατότητές μας, και που σημαίνει και έναν πατριωτισμό, που απελευθερώνει την Ελλάδα και τον Έλληνα, από συμπλέγματα, ιδεοληψίες, φοβίες του παρελθόντος. Που είναι βασισμένος ο πατριωτισμός αυτός στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, που είναι υπαρκτές και πολλές, που βασίζεται στις αξίες και στον πολιτισμό μας, και στις πραγματικές ανάγκες του Έλληνα για μια καλύτερη ζωή, ειρηνική, σταθερή, ευημερίας.

Να ξεφύγουμε από τις συνομωσιολογίες, τη μεταφορά ευθυνών, την εύκολη λύση, ότι «για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι», διότι με την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στην εξωτερική πολιτική, διαμορφώνει μια σχιζοφρενική ψυχολογία, ενός εκκρεμούς που ταλαντεύεται μεταξύ της πλήρους υποταγής και αφομοίωσης ή της πόλωσης και της έντασης από την άλλη πλευρά. Ούτε το ένα ούτε το άλλο συνάδει με την Ελλάδα του 2005.

Η Ελλάδα και μπορεί, και το έχει αποδείξει, να είναι ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισότιμος εταίρος στη διεθνή κοινότητα, με ψηλά το κεφάλι, προασπίζοντας ικανοποιητικά τα συμφέροντά της και δίνοντας μάχες νικηφόρες, όπως έχουμε δώσει εμείς επανειλημμένως σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι που απέδειξε το ΠΑΣΟΚ, και αυτό είναι που θα αποδεικνύει το ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερο, μια άλλη πορεία της οικονομίας μας, που θα βασίζεται σε μια ουσιαστική αποκέντρωση, και ένα διαρκές μέτωπο εναντίον της γραφειοκρατίας, υπέρ της διαφάνειας, κατά της διαφθοράς, που θα μπορεί πραγματικά να είναι μια ουσιαστική τομή, επιτέλους, γι’ αυτό το ελληνικό κράτος, για το ελληνικό δημόσιο, που, δυστυχώς, ακόμα ταλαιπωρεί τον Έλληνα πολίτη.

Εμείς έχουμε τη βούληση, εμείς έχουμε και την αντίληψη, και την πολιτική κουλτούρα, τον πολιτισμό, ώστε πραγματικά, μετά από το συνέδριό μας να κάνουμε αυτή την τομή με θάρρος, ώστε να υπάρξουν ανατροπές στη λειτουργία του κράτους προς όφελος, τελικά, του πολίτη, για μια νέα σχέση πολίτη- κράτους.

Μιας νέας σχέσης που βάζει -και αυτό είναι το τρίτο σημείο- στο επίκεντρο τον πολίτη. Να έχει τον έλεγχο, την ευθύνη, να μπορεί να βλέπει τη λογοδοσία των αρχών, να λογοδοτούν απέναντι στον πολίτη, ώστε να μπορούν να ελέγχονται, να υπάρχει διαφάνεια, και να υπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τοπική κοινωνία και ο κάθε πολίτης.

Τέταρτον, βεβαίως, σημείο, είναι να βοηθήσουμε σε αυτή τη νέα παγκόσμια οικονομία την Ελλάδα να αναπτύσσεται και να αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι να επενδύσουμε σε ό,τι έχουμε πολυτιμότερο.

Μια δημοκρατική αναγέννηση στο χώρο της Παιδείας, της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Και εδώ απαιτούνται ρηξικέλευθες τομές και αλλαγές, ώστε το εκπαιδευτικό μας σύστημα να είναι δεμένο με τις τοπικές ανάγκες και στοχεύσεις της κοινωνίας μας, σε περιφερειακό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, με τις στοχεύσεις του ελληνισμού, να λογοδοτεί, να βρίσκεται πραγματικά κοντά στις ανάγκες όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας, με ουσιαστική αποκέντρωση, με ουσιαστικότερη αυτονομία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με αλλαγές τέτοιες που θα κάνουν αυτά τα Ιδρύματα, σημαντικά Ιδρύματα, υπόλογα στην ευρύτερη κοινωνία, και με ποιότητα στις σπουδές και στην έρευνα.

Πέμπτο σημείο, είναι να αξιοποιήσουμε ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που έχει η Ελλάδα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την παράδοσή μας, ώστε η πράσινη ανταγωνιστικότητα να γίνει το σήμα κατατεθέν για το ελληνικό προϊόν, το προϊόν ποιότητας, αλλά και το ανταγωνιστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές.

Τέλος, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Ένα κοινωνικό κράτος που δε δημιουργεί περιθωριοποιημένους. Δεν παθητικοποιεί όσους τα βρίσκουν δύσκολα. Δεν τους προστατεύει απλώς, αλλά τους βοηθά να γίνουν και πάλι ενεργοί πολίτες στην οικονομία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό. Ένα κοινωνικό σύστημα που συνδυάζει μια δίκαιη διανομή και κατανομή του πλούτου, μια δίκαιη κατανομή του πλούτου μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, μεταξύ πλουσίων και φτωχότερων, με τη λογική της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της επένδυσης στην Παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση.

Εμείς πιστεύουμε, ότι ένα σύγχρονο κράτος, κράτος πρόνοιας, που στηρίζει την ανάπτυξη, δεν βλέπει τις συντάξεις, απλώς, ως ένα δημοσιονομικό κόστος, αλλά σαν μια αλυσίδα αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές. Για μας, οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνισμός πάνε χέρι-χέρι με ένα σωστό σύγχρονο κράτος πρόνοιας.

Βοηθά αυτή η σχέση την κοινωνική συνοχή, που αποτελεί και προϋπόθεση, τελικά, για μια ανάπτυξη. Ανάπτυξη όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Και αυτή την νέα οικονομική πρόταση εξειδικεύουμε, που θα είναι και μια νέα κοινωνική συμφωνία, που θα συζητήσουμε με τους πολίτες. Ένα όραμα για την Ελλάδα, οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης, προόδου, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ένα όραμα και ένας στόχος. Κανένας να μην μείνει απέξω, κανένας να μη μείνει στο περιθώριο, να υπάρχει συμμετοχή για όλους. Και όλα αυτά, βεβαίως, αν αποτελούν ένα βασικό πλαίσιο προγράμματος. Δεν είναι κάτι που εμείς απλώς θέλουμε να το έχουμε δημοσιοποιημένο και να το βάλουμε στο ράφι, αλλά είναι το εργαλείο μιας συζήτησης ζωντανής, διαβούλευσης, πρώτα απ’ όλα με την ίδια την οργάνωση, αλλά και με την ίδια την κοινωνία.

Γι’ αυτό θέλουμε να κάνουμε πρωταγωνιστές σ’ αυτό τον κύκλο τους πολίτες. Σ’ αυτόν το νέο κύκλο της αναδιοργάνωσης του κινήματός μας. Τα μέλη και τους φίλους μας. Τη βάση του κινήματός μας, που έχει, και πρέπει να παίξει πρωταρχικό ρόλο στις αλλαγές. Η βάση καλείται, τώρα, να πάρει στα χέρια της την οργάνωση.

Η βάση να φτιάξει τις Δημοτικές Οργανώσεις, τις Νομαρχιακές Οργανώσεις, τα Περιφερειακά Συμβούλια. Σήμερα, η βάση χτίζει το νέο ΠΑΣΟΚ, χτίζει το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Αυτός είναι ο νέος κύκλος ανασυγκρότησης που ανοίγουμε σήμερα, και μεταφέρουμε την πρότασή μας, το όραμά μας για την Ελλάδα, σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Θέλουμε να γίνει κάθε μέλος, κάθε φίλος, κήρυκας αυτών των μεγάλων αλλαγών, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μαζί με τους πολίτες, τις νέες μας προτάσεις, στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έχουμε πάρει στην κατεύθυνση μιας μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής στις πολιτικές για τη χώρα. Όπως είπα και πριν, μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας που διαμορφώνει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Όλοι μας, ιδιαίτερα κάθε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αναλαμβάνουμε αυτή την ύψιστη πολιτική ευθύνη. Ευθύνη που έχουν τα νέα όργανα του Κινήματος μας και το κύρος που απαιτείται από αυτή την μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Και αυτά θα τα κάνουμε διασφαλίζοντας την αξιοπιστία, την αξιοπιστία των διαδικασιών, ώστε η δική μας συμμετοχή στα κλιμάκια, η προετοιμασία των συνελεύσεων, των εκλογικών διαδικασιών, των Περιφερειακών Συνεδρίων, πραγματικά να βγάλει το αποτέλεσμα που θέλουμε: το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, των νέων αντιλήψεων, της νέας αξιοπιστίας, για την πολιτική ζωή στη χώρα.

Ξέρουμε όλοι μας ότι, με τις αποφάσεις που πήραμε βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχη. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Και δεν θα επιτρέψουμε πουθενά, μέχρι και τη μικρότερη Δημοτική Οργάνωση, αποκλίσεις απ’ τις αρχές μας, και από τις αποφάσεις που πήραμε, για την τήρηση των βασικών αξιών και αρχών μας .

Το λέω με σαφήνεια. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις δημοκρατικές μας δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες. Διαδικασίες παρωδία δεν θα υπάρξουν πουθενά. Δεν θα τις ανεχθεί κανένας μας. Όχι μόνο δεν τις ανέχεται η κοινωνία, όχι μόνο δεν τις ανέχεται ο πολίτης, αλλά δεν τις ανέχεται και η δική μας δημοκρατική συνείδηση.

Απ’ το πρώτο μας βήμα, την πιστοποίηση των Μητρώων Μελών και Φίλων σε κάθε Δημοτική Οργάνωση, την εκλογή και λειτουργία των Εφορευτικών Επιτροπών, έως τα Περιφερειακά Συνέδρια και την εκλογή των νέων οργάνων, θα αποδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει το άνοιγμα, και ανοίγει και πάλι το δρόμο για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Η ανανέωση και η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ δεν αφορά μόνο εμάς. Αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Και μ’ αυτή την αφορμή θα ήθελα να θυμίσω ότι, είχαμε χθες, την επέτειο των 38 ετών από την επιβολή της δικτατορίας του 1967. Τραγική για τη χώρα μας επέτειος. Αυτή η επταετία έκλεισε με την αυτοθυσία ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών.

Αλλά η δημοκρατία, σήμερα, δεν κινδυνεύει απ’ τα τανκς. Εμείς οικοδομήσαμε στέρεες δημοκρατικές δομές. Αλλά οφείλουμε να είμαστε πάντα πρωτοπόροι στη διεύρυνση της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Η διαφάνεια, ο δημοκρατικός έλεγχος, η κοινωνική λογοδοσία, όλα αυτά, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ποιότητα που θέλουμε.

Και έχουμε νέες προκλήσεις στην ανοιχτή οικονομία. Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι σύγχρονες δημοκρατίες. Και η βασική πρόκληση είναι η διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής. Και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί η διαφάνεια. Διαφάνεια παντού, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα όποια φαινόμενα διαφθοράς, τα όποια φαινόμενα συγκεντρωτισμού, τα όποια φαινόμενα αυθαιρεσίας.

Διότι, τελικά, αυτό είναι που θέλει ο Έλληνας πολίτης, την ποιότητα για τη δημοκρατία. Να σταματήσει η αυθαιρεσία, είτε είναι του κράτους, είτε είναι κάποιων σημαντικών συμφερόντων, μεγάλων συμφερόντων, οικονομικών ή άλλων, και να αισθάνεται ότι, πραγματικά ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία, που η έννοια της δημοκρατίας είναι βαθιά χαραγμένη στις αντιλήψεις, στις λειτουργίες και στις πρακτικές όλων.

Και το λεω αυτό, διότι αν κάτι απειλείται σήμερα, δεν είναι βεβαίως, η Δημοκρατία. Απειλείται το κύρος του πολιτικού κόσμου, και αυτό υπονομεύει τη Δημοκρατία. Ιδιαίτερα με την κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από ένα χρόνο, υπάρχει μια αίσθηση κυνισμού και αγανάκτησης. Πολλοί άνθρωποι που ψήφισαν τη ΝΔ ή και πολλοί που δεν ψήφισαν τη ΝΔ και θεώρησαν ότι μια αλλαγή κάτι άλλο θα φέρει, έχουν πλήρως απογοητευτεί.

Αλλά υπάρχει κίνδυνος αυτή η απογοήτευση να μην αφορά απλώς τη ΝΔ., αλλά να είναι μια γενικευμένη απογοήτευση για τη χώρα μας και την πολιτική ζωή της χώρας μας.

Σήμερα, υπάρχει ο πληγωμένος σκεπτόμενος πολίτης, που κοιτά με πολύ κριτικό μάτι τον πολιτικό κόσμο. Βλέπει τους τίτλους των εφημερίδων, τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Ένας κυκεώνας πληροφοριών, που πολλές φορές θλίβουν και καταθλίβουν. Παρακολουθεί πολλές φορές με κυνισμό. Όλο και περισσότερο γίνεται ιδιώτης, με την αρχαία έννοια. Όλο και περισσότερο αποσύρεται. Έχει να δώσει τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Αγωνιά για το αύριο. Αισθάνεται πολλές φορές μόνο. Πολλές φορές αισθάνεται ότι κανείς δεν τον ακούει. Ότι κανείς δεν τον καταλαβαίνει, ότι κανείς δεν του μιλά. Πολλές φορές αισθάνεται και απελπισία και αγανάκτηση, ανασφάλεια για το αύριο, αδυναμία να κατανοήσει τις εξελίξεις, φόβο έντονο μήπως και βρεθεί στο οικονομικό, στο πολιτιστικό περιθώριο.

Υπάρχουν πολιτικοί που θέλουν να καλλιεργήσουν αυτή την ανασφάλεια, να παίξουν με τον πόνο της ανασφάλειας του πολίτη, κάτι που πραγματικά σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές περιοχές του κόσμου και της Ευρώπης βλέπουμε, να συμβαίνει με τις εξελίξεις που είναι ραγδαίες και δύσκολες.

Εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να αντιπαρατεθούμε σε αυτού του είδους την πολιτική. Να δώσουμε και την ανθρωπιά αλλά και το στίγμα της ειλικρίνειας απέναντι στον πολίτη. Ανθρωπιά και ειλικρίνεια που θα δώσει κα πάλι το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, όχι στο ΠΑΣΟΚ, γιατί εμείς το ανακτούμε, αλλά αξιοπιστία και εμπιστοσύνη σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο.

Αυτή είναι μια νέα δημοκρατική πρόκληση. Μια πρόκληση για να πείσουμε ότι, υπάρχουν και πολιτικοί και πολιτικές που πραγματικά νοιάζονται, που ακούνε τον κόσμο, που σέβονται τις απόψεις του, που θέλουν να του δώσουν τον λόγο, που αναζητούν την ανθρωπιά στη γειτονιά, στο χωριό, στη δουλειά, που δεν κινούνται στη σφαίρα του μικροκομματισμού, αλλά βαθιά πονάνε αυτό τον τόπο και τη χώρα.

Αυτό είναι το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ, και αυτό το στοίχημα το ΠΑΣΟΚ θα το κερδίσει.

Καλό μας αγώνα.

Καλό Πάσχα.”

Διαβάστε επίσης