Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο “CNBC Europe”

Ross Westgate:   (εκτός μικροφώνου)

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Έχουμε εκλεγεί με εντολή αλλαγής. Δεν γνωρίζαμε ότι η κατάσταση θα ήταν τόσο δύσκολη, όσο πιστεύαμε στην αρχή, αλλά γνωρίζαμε ότι έπρεπε να κάνουμε θεμελιώδεις αλλαγές και αυτή είναι η εντολή που λάβαμε από τον Ελληνικό λαό. Έχουμε την ευρύτερη υποστήριξη του Ελληνικού λαού.

Θα είναι πράγματι επίπονο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή την αλλαγή, γιατί γνωρίζουμε ότι στο τέλος, θα είναι προς όφελος του Ελληνικού λαού, της ελληνικής οικονομίας, να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνουμε μια ανταγωνιστική οικονομία. Η Ελλάδα διαθέτει έναν σπουδαίο λαό, αλλά και μεγάλες προοπτικές.

Ross Westgate:   Όπως είπατε, είναι και ζήτημα της Ευρωζώνης επίσης. Ο κόσμος σας εστιάζει στην Πορτογαλία και στην Ισπανία επίσης. Αυτό ενδυναμώνει την συζήτηση και θα υπάρξει πραγματική διαμάχη για το αν θα πρέπει να εκδοθούν ομόλογα της Ευρωζώνης.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πράγματι, αυτό είναι ένα θέμα συζήτησης. Πρωτίστως, πιστεύω ότι το γεγονός ότι έχουμε την Ευρωζώνη αποτελεί πλαίσιο προστασίας για τις χώρες μας, καθώς και πηγή δύναμης και ευστάθειας για τις χώρες μας. Αυτό είναι το πρώτο που πιστεύω.

Υπάρχουν και τομείς της Ευρωζώνης, που πρέπει να ολοκληρωθούν. Όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες έχετε τα ομοσπονδιακά ομόλογα, υπάρχει μια συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έκδοση ευρωομολόγων. Αυτό βέβαια είναι ένα επίμαχο ζήτημα.

Εγώ προσωπικά, θέλω στο σημείο αυτό να διαβεβαιώσω ότι κάνουμε αλλαγές στη χώρα μας και ότι θα τις συνεχίσουμε, ανεξαρτήτως της ύπαρξης του ευρωομολόγου, και θα τις πετύχουμε. Αλλά πιστεύω ότι στο μέλλον θα αποτελεί μια σημαντική προοπτική ανάπτυξης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης