Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α.. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τον δημοσιογράφο Κ. Π. Παπαδιόχο

Ανευθυνότητα οι πρόωρες εκλογές

Γ. Παπανδρέου στην «Κ»: Ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη – Θα χτυπηθούν αλύπητα όσοι παρανομούν

«Όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές στην παρούσα συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις». Με αυτήν τη φράση, ο πρωθυπουργία κ. Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξη του σήμερα στην «Κ», βάζει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Όπως σημειώνει, η χώρα δίδει κρίσιμη μάχη και καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία «ανεύθυνη στάση». Αναφερόμενος ιδιαίτερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνει πως «έχει την πολυτέλεια να πολιτεύεται ανεύθυνα, γιατί εμείς πράξαμε υπεύθυνα».

Για τον πρωθυπουργό «κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών», όπως τονίζει χαρακτηριστικά όταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα των διαβουλεύσεων για τη διαχείριση του χρέους και τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει αναφορικά με την «επιλεκτική χρεοκοπία». «Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν τον πατριωτισμό μου, ενώ πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μη ζήσει η χώρα μια τραγωδία», θα πει. Ακόμα, ενόψει της καθοριστικής έκτακτης Συνόδου Κορυφής που ανακοινώθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη τονίζει πως «είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη». Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός και στα φαινόμενα διαφθοράς. Δεσμεύεται, μάλιστα, ότι θα «χτυπηθούν αλύπητα» οι όποιες νησίδες παρανομίας υφίστανται αυτήν τη στιγμή στη χώρα.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ «Κ»

«Είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη»

■ Κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών ■ Όσοι μιλούν για εκλογές στην παρούσα συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα ■ Αν δεν καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, θα κάνουμε μία ακόμη τρύπα στο νερό

Συνέντευξη στον Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟ

Τέλος στο σενάρια περί πρόωρων εκλογών θέτει μέσω συνέντευξης προς την «Κ» ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η χώρα δίδει κρίσιμη μάχη «και όσοι μιλούν για εκλογές στην παρούσα συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να τη σύρουν σε επικίνδυνες εξελίξεις», ενώ καταλογίζει στη Ν.Δ. «ανεύθυνη στάση». Μάλιστα, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά υποστηρίζει πως «έχει την πολυτέλεια να πολιτεύεται ανεύθυνα γιατί εμείς πράξαμε υπεύθυνα».

Παράλληλα, ενόψει της καθοριστικής συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη, ο πρωθυπουργός τονίζει πως «είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη». Στο ίδιο πλαίσιο και σε σχέση με τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος και τη δημόσια συζήτηση περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως «κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών». Επίσης, σημειώνει ότι «κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό μου, ενώ πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων, για να μη ζήσει η χώρα μια τραγωδία». Τέλος, ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι «θα χτυπηθούν αλύπητα» νησίδες παρανομίας που συνθέτουν οι μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, τα κυκλώματα στο ποδόσφαιρο, η λαθρεμπορία καυσίμων και η φοροδιαφυγή.

Εμείς ως χώρα λάβαμε ης αναγκαίες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν. Τώρα είναι π ώρα της Ευρώπης να λάβει τις δικές της.

Κ. Π. Παπαδιόχος:   Κύριε πρόεδρε, οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και απ’ ό, τι φαίνεται υπάρχουν δυσκολίες λόγω των διαφωνιών μεταξύ των εταίρων στην Ε.Ε. Υπάρχουν κάποιες «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις; Θα αποδεχόσασταν μια φόρμουλα που θα οδηγούσε τη χώρα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας»;

Γιώργος Α.. Παπανδρέου:   Κύριε Παπαδιόχο, κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Παραμένει κεντρική προτεραιότητα και μέλημα μας η καθημερινότητα. Η εξασφάλιση της συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του κράτους, η κανονική καταβολή μισθών και συντάξεων, η προστασία των καταθέσεων των πολιτών. Γι’ αυτά παλεύουμε τόσους μήνες και τα έχουμε καταφέρει. Κάνουμε κάθε τι όχι μόνο να εξασφαλίσουμε την καλύτερη διαχείριση του χρέους μας, αλλά και το πέρασμα σε μια καλύτερη κατάσταση να γίνει με ασφάλεια και προστασία της ελληνικής οικονομίας. Και είναι η πρώτη φορά που στην Ευρώπη αναγνωρίζεται και τίθεται στο τραπέζι η μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους για τον Έλληνα πολίτη. Αυτό από μόνο του αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη. Και βρισκόμαστε στη φάση αξιολόγησης των καλύτερων δυνατών λύσεων. Λύσεις που δεν προκαλούν παράπλευρους κραδασμούς. Για κάποιες από τις λύσεις που συζητούνται πια και δημοσίως ακούστηκε από οίκους αξιολόγησης ότι μπορεί να βαθμολογηθεί η Ελλάδα με τον όρο «selective default», εάν οι λύσεις αυτές εφαρμοστούν. Άρα όσοι παίζουν με τις λέξεις για να δημιουργήσουν πανικό είναι είτε ανεύθυνοι είτε παίζουν με τη φωτιά. Καταφέραμε να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα και ούτε πρόκειται να χρεοκοπήσει. Αντιθέτως, τώρα είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος για την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη και περίπλοκη διαπραγμάτευση δεν χωρούν ανεύθυνες φωνές που καλλιεργούν φόβο, ποντάρουν στην αποτυχία και διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Αρκετά πια με την ανεύθυνη πολιτική εις βάρος της χώρας. Παλεύουμε για λύσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση και όχι σε επιδείνωση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας μας και του φόρτου των πολιτών. Αυτό που επισημαίνω στο εξωτερικό και προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι εμείς καταβάλαμε ως χώρα μια προσπάθεια άνευ προηγουμένου, πετύχαμε πρωτοφανή αποτελέσματα, λάβαμε τις όποιες αναγκαίες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν. Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης να λάβει τις δικές της. Εδώ και ενάμιση χρόνο επαναλαμβάνω συνεχώς στους εταίρους μας ότι πρέπει από κοινού να λάβουμε γενναίες αποφάσεις. Όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι η ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη.

Χορτάσαμε θεωρίες συνωμοσίας. Όσοι κρύβονται πίσω από αυτές δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει.

Κ. Π. Παπαδιόχος:   Λέγεται πως οι Αμερικανοί βοηθούν την Ελλάδα παρασκηνιακώς και δεν θέλουν βεβαίως την κατάρρευση της. Ισχύει αυτό και τι μορφή παίρνει αυτή η βοήθεια;

Γιώργος Α.. Παπανδρέου:   Χορτάσαμε θεωρίες συνωμοσίας, κύριε Παπαδιόχο. Όσοι κρύβονται πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Και πρώτοι εμείς έχουμε αυτήν την ευθύνη. Σε αυτήν την πορεία αλλαγών και βέβαια θα διαπραγματευτούμε στήριξη από παντού. Δημοσίως και όχι παρασκηνιακά, μιλάω με τους πάντες για να προωθήσω τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Το αντίθετο θα ήταν έγκλημα για τη χώρα.

Κ. Π. Παπαδιόχος:   Συζητάτε με τις Βρυξέλλες ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα την κατάργηση της εθνικής συμμετοχής σε έργα που πραγματοποιούνται με κοινοτική συγχρηματοδότηση. Τι απαντάτε στην κριτική ότι το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση;

Γιώργος Α.. Παπανδρέου:   Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση. Από την αρχή, από το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετείχα ως πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2009, διαβάστε τότε τις δηλώσεις μου, υπογράμμισα την ανάγκη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών υπέρ της ανάπτυξης στους Ευρωπαίους εταίρους μας, παράλληλα με ένα σύνολο προτάσεων μας για την καλύτερη διαχείριση του χρέους. Νομίζετε ότι μας άκουγε κανένας, τότε; Με αυτά που είχαν προηγηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση; Δώσαμε μάχη για να μας θεωρήσουν και πάλι αξιόπιστους συνομιλητές ως χώρα και να αρχίσουν να μας ακούν. Βλέπετε σήμερα πόσα ζητήματα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ τα απέρριπταν ασυζητητί όταν τα έλεγα πριν από ένα-ενάμιση χρόνο: το θέμα της ανάπτυξης, των ευρωομολόγων, της επαναγοράς χρέους, του ελέγχου των οίκων αξιολόγησης, του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Σε μια άκρως συντηρητική Ευρώπη, θα έλεγα και φοβική, η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε χρόνος για να ωριμάσουν οι σκέψεις αυτές στους εταίρους μας, αλλά και για να πειστούν ότι αυτές οι προτάσεις μας δεν είναι άλλοθι για να αποφύγουμε τις δικές μας ευθύνες. Πείσαμε για την ισχυρή βούληση μας να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, γι’ αυτό μας ακούν όλο και περισσότερο. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν πήγαν χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Τώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί να βγει από την ύφεση όσο γίνεται γρηγορότερα. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις σημειώνουν πρόοδο και ελπίζω να ολοκληρωθούν τα ταχύτερο δυνατό. Μία πρώτη, πολύ θετική εξέλιξη, ήταν η συμφωνία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Θέλω, όμως, να συμπληρώσω και το εξής. Όλοι θέλουμε ανάπτυξη, πρώτος εγώ. Και κάνουμε όσες προσπάθειες μπορούμε στις δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε η χώρα μας. Είναι υποκριτικό, όμως, να λέμε ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης υπονομεύει την ανάπτυξη. Το αντίθετο, είναι προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και να προσελκύσουμε επενδύσεις. Όπως προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη είναι να γίνει το ίδιο το κράτος μοχλός ανάπτυξης, να σπάσει η γραφειοκρατία, να ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις.

Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται ανεύθυνα

Κ. Π. Παπαδιόχος:   Οι συζητήσεις για τη νέα βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθούν στο προσεχές διάστημα. Διάφορα κυβερνητικά στελέχη έχουν τοποθετηθεί για τον τρόπο κύρωσης της από τη Βουλή. Ποια είναι η δική σας απόφαση; Θα ψηφιστεί, όπως το Μνημόνιο I, με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων;

Γιώργος Α.. Παπανδρέου:   Προτεραιότητα μας αυτή την περίοδο είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές το συντομότερο δυνατόν και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Δεν είναι η αριθμητική λογιστική του πώς θα υπερψηφιστεί η όποια νέα συμφωνία. Μακάρι να ψηφιστεί από 180, ακόμα και από 200 βουλευτές. Αλλά, αν τα άλλα κόμματα δεν ανταποκριθούν και πάλι, εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας. Δεν θα βάλουμε σε κίνδυνο το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας, διότι κάποιοι άλλοι έχουν διαλέξει να καιροσκοπούν εκ του ασφαλούς.

Ζήτημα θεσμών

Κ. Π. Παπαδιόχος:   Εκλεγήκατε με μια εντελώς διαφορετική πλατφόρμα απ’ αυτήν που έχετε αναγκαστεί να ακολουθήσετε λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. Αισθάνεστε ότι υπάρχει ένα θέμα νομιμοποίησης της πολιτικής σας και πώς μπορεί να λυθεί;

Γιώργος Α.. Παπανδρέου:   Δεν άλλαξε καθόλου ο πυρήνας της πολιτικής μας. Λέγαμε πάντα ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι κυρίως οικονομικό, αλλά ζήτημα λειτουργίας θεσμών. Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος της χώρας. Είχαμε απόλυτο δίκιο. Και αυτό το πρόβλημα θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με όλες τις τομές που έχουμε προωθήσει για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στο κράτος και στους θεσμούς. Όσο για την κατάσταση της οικονομίας, ένα πράγμα θα θυμίσω: η κατάσταση αυτή ανάγκασε την προηγούμενη κυβέρνηση να σηκωθεί και να φύγει τρομοκρατημένη. Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον και να παλέψουμε. Καθήκον μας ήταν να μην πέσει η χώρα στον γκρεμό. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Γιατί, τι είναι τελικά η δημοκρατική νομιμοποίηση; Δεν είναι και η αυτονόητη υποχρέωση, το εθνικό καθήκον οποιασδήποτε κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μια πολύ έκτακτη ανάγκη ή ένα μεγάλο και πέραν πάσης πρόβλεψης πρόβλημα;

Πρόσφατα, η Βουλή ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση μας. Η χώρα μας δίνει την πιο κρίσιμη μάχη της σύγχρονης ιστορίας της. Γι’ αυτό και όσοι μιλούν για εκλογές σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Κ. Π. Παπαδιόχος:   Πολλοί εκτιμούν πως λόγω της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση, των επώδυνων μέτρων και των κοινωνικών εντάσεων, είναι πιθανό να βρεθεί εκ νέου σε στενωπό, όπως πριν από μερικές εβδομάδες. Είναι στις σκέψεις σας -εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν- το ενδεχόμενο να προτείνετε εκ νέου στον κ. Σαμαρά συνεργασία με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ή το σχετικό κεφάλαιο έκλεισε μετά τα όσα διημείφθησαν στην πολυσυζητημένη τηλεφωνική σας επικοινωνία;

Γιώργος Α.. Παπανδρέου:   Από την πρώτη στιγμή κάλεσα όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Θα επιμείνω, αν και δεν τρέφω ιδιαίτερες ελπίδες ότι θα αλλάξει η ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέχρι στιγμής ο κύριος Σαμαράς έχει επιλέξει να στέκεται απέναντι, να κάνει κριτική και να μην αναλαμβάνει καμία απολύτως ευθύνη. Έχει την πολυτέλεια να πολιτεύεται ανεύθυνα, γιατί εμείς πράξαμε υπεύθυνα, διασφαλίζοντας ότι η χώρα μας δεν θα μπει σε περιπέτειες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά θέλω να προσθέσω και ένα τελευταίο σημείο: Κύριε Παπαδιόχο, ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να τολμήσουν να αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό μου, ενώ εγώ πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μη ζήσει η χώρα μια τραγωδία. Και αυτοί που τα υπονοούν αυτά είναι συνήθως εκείνοι που έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Που είχαν επί χρόνια συνηθίσει να ζουν απομυζώντας τον κρατικό κορβανά. Που αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια μεγάλης αλλαγής που κάνουμε γιατί θίγονται τα αθέμιτα συμφέροντα τους. Δεν θα με πτοήσουν όμως. Οι επιθέσεις αυτές με πείθουν ότι είμαστε σε σωστό δρόμο.

Η χώρα μας δίνει την πιο κρίσιμη μάχη της σύγχρονης ιστορίας της. Γι’ αυτό και όσοι μιλούν για εκλογές σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Οι «Αγανακτισμένοι»

Κ. Π. Παπαδιόχος:   Θεωρείτε πως κινήσεις όπως το δημοψήφισμα μπορούν να κατευνάσουν το κίνημα των «Αγανακτισμένων»; Και συμμερίζεστε τη θέση στελεχών σας, πως πίσω από τις αποδοκιμασίες κυβερνητικών στελεχών κρύβονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ;

Γιώργος Α.. Παπανδρέου:   Το δημοψήφισμα δεν έχει σκοπό να κατευνάσει, αλλά να οδηγήσει σε νέες δημοκρατικές κατακτήσεις για τους πολίτες. Διευρύνουν τη δημοκρατία μας μέσω της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που λαμβάνονται για κρίσιμες αλλαγές. Δεν είναι ούτε τέχνασμα ούτε αντιπερισπασμός. Χρόνια μιλάω για την ανάγκη δημοψηφισμάτων. Και πιστεύω ότι στις ειρηνικές συγκεντρώσεις των πολιτών που προηγήθηκαν ήταν έντονο και το αίτημα για περισσότερη δικαιοσύνη, διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Θέλω να είμαι σαφής: Η ελευθερία της έκφρασης είναι βασική δημοκρατική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την περιορίζει. Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι, όταν επικράτησαν οι ακρότητες, όποιος κι αν τις υποκίνησε, εις βάρος του δημοκρατικού διαλόγου και της ελεύθερης έκφρασης, η Ελλάδα βυθίστηκε στην παρακμή. Κατανοώ λοιπόν την όποια αμφισβήτηση, δεν δέχομαι όμως την επίθεση στους πιο βασικούς δημοκρατικούς μας θεσμούς. Όπως το Κοινοβούλιο. Το οποίο παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, πολιορκείται από ισχυρά συμφέροντα για να αλλοιωθεί η βούληση του λαού. Αποτελεσματικότερη και ισχυρότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία χρειαζόμαστε. Όχι λιγότερη και χειραγωγούμε. Η πορεία εξόδου από την κρίση μπορεί να γίνει μόνο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες – δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί.

Κατανοώ την όποια αμφισβήτηση, δεν δέχομαι όμως την επίθεση στους πιο βασικούς δημοκρατικούς μας θεσμούς. Όπως το Κοινοβούλιο. Το οποίο παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, πολιορκείται από ισχυρά συμφέροντα, για να αλλοιωθεί η βούληση του λαού.

Η βία φέρνει βία

Κ. Π. Παπαδιόχος:   Όπως όλοι οι πολιτικοί και τα δημόσια πρόσωπα, υποθέτω ότι αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο μιας έντονης συνομιλίας από κάποιον πολίτη. Πόσο αλλάζει η ζωή ενός πρωθυπουργού σε αυτές τις συνθήκες και πόσο τον επηρεάζει να πηγαίνει από μια χαλαρή κατάσταση ασφαλείας σε μια πολύ έντονη και συνεχή επαγρύπνηση;

Γιώργος Α.. Παπανδρέου:   Είναι γνωστό ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη διαφωνία, ακόμα και με την έντονη αντιπαράθεση απόψεων. Άλλο όμως η διαφωνία, ο διάλογος, η δημοκρατική αντιπαράθεση απόψεων, και άλλο ο προπηλακισμός, που συνιστά μορφή βίας. Και να ξέρετε, η βία φέρνει τη βία. Αν νομίζει κάποιος ότι η άσκηση βίας είναι με το αζημίωτο, αύριο θα βρεθεί θύμα της. Έχοντας η οικογένεια μου ζήσει τη βία, έχω βαθιά συναίσθηση των συνεπειών της. Γι’ αυτό και την αποστρέφομαι, σε κάθε της μορφή. Μιλάω συχνά με πολίτες και μάλιστα με πολλούς που δυσανασχετούν. Το θεωρώ όχι απλώς καθήκον μου, αλλά και ανάγκη μου, γιατί με βοηθάει να διαπιστώσω ενδεχόμενα σφάλματα μας. Και καταλαβαίνω την πικρία που νιώθουν πολλοί πολίτες. Το μόνο που τους λέω, και το λέω πολύ ειλικρινά, είναι ότι είμαι δίπλα τους για να παλέψουμε μαζί για να αλλάξουμε όλα αυτά που για χρόνια μάς πλήγωσαν όλου δ και που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο της έσχατης παρακμής.

Θα χτυπήσουμε τις εστίες ανομίας

Κ. Π. Παπαδιόχος:   Συμφωνά με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το φθινόπωρο προετοιμάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσει και συμμετοχή ιδιωτών στην είσπραξη φόρων. Γιατί όλα αυτά δεν έγιναν νωρίτερα, όταν ειδικά σε σχέση με τους φορολογικούς συντελεστές υπήρχαν εδώ και καιρό σχετικές προτάσεις της Ν.Δ.;

Γιώργος Α.. Παπανδρέου:   Ό,τι συντελεστές και να έχουμε, αν δεν καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, θα κάνουμε μία ακόμη τρύπα στο νερό – όπως γινόταν δεκαετίες τώρα. Πρώτο πρόβλημα λοιπόν είναι η φοροδιαφυγή: οι μηχανισμοί είσπραξης, η διαφάνεια, η φορολογική συνείδηση. Αλλιώς αδικούμε τον καλοπληρωτή. Και αντλούμε έσοδα μόνο από αυτούς που δύσκολα φοροδιαφεύγουν. Αυτό αποτελεί κοινωνική αδικία. Δεύτερο πρόβλημα είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών. Αυτό ήδη το έχουμε προβλέψει στη νομοθεσία που ψηφίσαμε. Τρίτο ζήτημα είναι το ύψος των συντελεστών, που όμως πρέπει να συνδυαστεί και με τα δύο παραπάνω. Δηλαδή, το χτύπημα της φοροδιαφυγής θα μας επιτρέψει ουσιαστικά να μειώσουμε και τους συντελεστές. Σε κάθε περίπτωση, αναζητούμε λύσεις δημοσιονομικά ουδέτερες με καλύτερη κατανομή των βαρών, και δεν τάζουμε μη ρεαλιστικές φορολογικές μειώσεις προς όλους όπως κάνει η Ν.Δ. Η χώρα μας χρειάζεται φορολόγηση δίκαιη και αποτελεσματική. Όχι πελατειακή και ανεπαρκή.

Κ. Π. Παπαδιόχος:   Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα πρακτικά εμπόδια για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα; Μπορείτε να τα λύσετε ή μήπως είναι πέραν των δυνάμεων κάθε πολιτικού;

Γιώργος Α.. Παπανδρέου:   Φοβάμαι ότι και εδώ η βαθιά πελατειακή και αντιαναπτυξιακή αντίληψη και δομή του κράτους είναι το βασικό εμπόδιο. Εξέθρεψε γραφειοκρατίες, συντεχνίες, νοοτροπίες, παρασιτική και τελικά μια αντιπαραγωγική οικονομία. Γι’ αυτό και η δήθεν εύκολη λύση «μειώνω τους φορολογικούς συντελεστές» απλώς δεν θα αρκούσε. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Για να επενδύσει κάποιος τα χρήματα του, χρειάζεται σταθερό οικονομικό περιβάλλον, απλοποιημένες διαδικασίες και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό. Με αυτό το τρίπτυχο στόχων κινούμαστε εδώ και 20 μήνες. Πρώτα απ’ όλα, επιχειρώντας να βρούμε μια μόνιμη και βιώσιμη λύση για το δημοσιονομικό μας πρόβλημα, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για όποιον θέλει να επενδύσει στη χώρα μας. Αλλά και αίροντας προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, όπως με τις υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, την απλοποίηση έκδοσης αδειών για τη δόμηση, αλλά και με τις αλλαγές για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά, όμως τα θεμέλια για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα έχουν μπει και έτσι θα συνεχίσουμε.

Κ. Π. Παπαδιόχος:   Είναι σαφές πλέον ότι υπάρχουν νησίδες παρανομίας στην ελληνική κοινωνία, στις κρατικές προμήθειες, στο ποδόσφαιρο, σε μέρος των μέσων ενημέρωσης κ.ά. Η εκάστοτε κυβέρνηση μοιάζει ανίσχυρη στην επιβολή του νόμου και ακόμη και όταν αποκαλύπτονται διάφορα σκάνδαλα, ο κρατικός μηχανισμός φοβάται και η Δικαιοσύνη αργεί να κάνει τη δουλειά της. Τι κάνετε εσείς γι’ αυτό;

Γιώργος Α.. Παπανδρέου:   Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να ξεριζώσουμε την ατιμωρησία, που προσβάλλει την κοινωνία μας. Ξεκινώντας από το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τα δημόσια αξιώματα, όπως π.χ. με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δίωξη πολιτικών προσώπων και διευθυντικών στελεχών δημοσίων φορέων, που καταράστηκαν τη θέση τους. Κάνουμε επίσης ό,τι θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια: κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς. Γιατί δεν αρκεί πλέον απλώς να διαπιστώνουμε την ύπαρξη των χρόνιων εστιών ανομίας, που λειτουργούν παρασιτικά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Έφτασε η ώρα να βάλουμε τέλος σε θλιβερά φαινόμενα, όπως την ατιμωρησία των μεγαλοοφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων, τα κυκλώματα στο ποδόσφαιρο, το λαθρεμπόριο καυσίμων, τη φοροδιαφυγή μέσω φορολογικών παραδείσων και offshore. Αυτά τα φαινόμενα θα τα χτυπήσουμε αλύπητα. Όσο δύσκολη και αν είναι η μάχη, δεν θα την εγκαταλείψουμε. Κάναμε πρόσφατα ένα πρόσθετο σημαντικό βήμα με την άρση του απορρήτου όλων των τραπεζικών λογαριασμών. Και κάτι τελευταίο: απομένει και στην ίδια τη Δικαιοσύνη να ανταποκριθεί και εκείνη στην επιτακτική ανάγκη της εποχής μας για εμπέδωση της ευνομίας.

Διαβάστε επίσης