Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC News με τον δημοσιογράφο Nik Gowing

Ένα από τα θέματα που συζητούνται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είναι το κόστος και τα οφέλη των μέτρων λιτότητας, και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης με βαθιά οικονομικά προβλήματα.

Ο Nik Gowing του BBC  μιλά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με τα σημαντικά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα – και οι επιπτώσεις που έχουν για τη χώρα.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Έχουμε λάβει δύσκολα μέτρα. Ναι, είναι αυστηρά. Οι Έλληνες, νομίζω όλοι μας, βρισκόμαστε σε σοκ για ό,τι συνέβη και, παράλληλα, ο Ελληνικός λαός δήλωσε ότι αυτό γίνεται για τη χώρα μας. Σώζουμε τη χώρα μας από την χρεοκοπία, δεν θέλουμε την αναδιάρθρωση, δεν θέλουμε να χρεοκοπήσουμε. Ας πάρουμε μέτρα, ας δείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε.

Nik Gowing:   Μία διευκρίνιση: σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και τον επικεφαλής του, υπάρχει ακόμα πιθανότητα χρεοκοπίας για την Ελλάδα. Ποια είναι η άποψη της Αθήνας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Από την πλευρά μας, αυτό αποκλείεται. Έχουμε δηλώσει ότι υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο, το οποίο έχουμε επεξεργαστεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Είναι σε απόλυτη συμφωνία μαζί μας, για το ότι θα έχουμε μία αύξηση στο χρέος για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, αλλά μετά θα αρχίσει να μειώνεται, καθώς προχωρούμε και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς, με αύξηση των επενδύσεων και ανάπτυξη, αλλά την ίδια στιγμή θα έχουμε κάνει αρκετά όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος και θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα σχετικά σύντομα, το οποίο σημαίνει ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας. Ήδη, οι περικοπές κατά 6% του ΑΕΠ, που εφαρμόσαμε τον προηγούμενο χρόνο, δείχνουν τη βούλησή μας.

Nik Gowing:   Τι έχετε μάθει σχετικά με την αποδοχή ή την αντίσταση του λαού; Είδαμε απεργίες, διαμαρτυρίες, ακόμα και θανάτους εξαιτίας αυτών των μέτρων.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Υπήρξαν κάποια τυχαία περιστατικά θανάτων, δυστυχώς, αλλά δεν είχαν καμία σχέση με τις διαμαρτυρίες. Όλα αυτά, θα μπορούσα να πω, είναι οι εξαιρέσεις. Η πλειοψηφία των Ελλήνων κατανοεί ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και είναι συνδεδεμένα με την ελπίδα για μια νέα Ελλάδα και μια μεγάλη αλλαγή.

Καταλαβαίνω ότι θα υπήρχαν διαμαρτυρίες, επειδή υπάρχει ανισότητα στον κόσμο. Υπάρχει πολύς πλούτος, ωστόσο, ο λαός που δεν είναι ουσιαστικά υπεύθυνος γι’ αυτή την κρίση, καλείται να πληρώσει. Όμως, συνειδητοποιεί παράλληλα ότι, πρέπει να γίνει αυτό για τη χώρα μας, τώρα.

Ένα ακόμα ζήτημα είναι πως είναι σημαντικό να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση. Δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό πρόβλημα. Είδαμε την επέκταση της κρίσης στην Ιρλανδία και τις πιέσεις που δέχονται η Πορτογαλία και η Ισπανία, ακόμα και άλλες χώρες. Αυτό δείχνει ότι οι αγορές θέλουν μία ενιαία ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Και σε αυτό το σημείο, νομίζω, οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι. Αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε, είναι να θέσουμε και να εφαρμόσουμε τους κανόνες, αλλά και τα εργαλεία για μία ενιαία παρέμβαση στις αγορές.

Nik Gowing:   Θυμάμαι ότι μιλούσα μαζί σας ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν βρισκόσασταν μόλις τέσσερις μήνες στην ηγεσία και δεν ήσασταν αρκετά βέβαιος, για το πόσο σκληρά μέτρα θα έπρεπε να λάβετε. Πιστεύετε ότι το να είστε αυστηρός στην αρχή της διακυβέρνησης, μπορεί να άμβλυνε τα προβλήματα και να διασφάλισε ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα διεξόδου από το πρόβλημα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Υπάρχουν δύο πράγματα, έχετε απόλυτο δίκιο. Πρώτα απ’ όλα, στην αρχή της εκλογής μου, ήταν η στιγμή όπου θα μπορούσαν, το νωρίτερο, να ληφθούν τα πιο δύσκολα από τα μέτρα που λάβαμε.

Nik Gowing:   Αυτό ήταν το σωστό;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αυτό νομίζω ότι ήταν το σωστό. Δεύτερον, κάποια από αυτά είναι δύσκολα – θα έλεγα ότι κάποια από αυτά είναι και άδικα – αλλά τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα είναι δίκαια. Κάνουμε πράγματα, τα οποία περιλαμβάνονταν και στο Πρόγραμμά μας.

Γνωρίζαμε ότι η οικονομία μας έπρεπε να γίνει ανταγωνιστική. Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα. Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να μεταρρυθμίσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα, ώστε να είναι βέβαιο ότι η νεώτερη γενιά θα πάρει σύνταξη. Γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να ανοιχτούμε στη νέα γενιά, ώστε να είναι σε θέση να βρει δουλειά. Γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να επενδύσουμε σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, όπως και σε μία πράσινη οικονομία και μία οικονομία ποιότητας.

Όλοι βλέπουν ότι δεν πρόκειται απλώς για σκληρά μέτρα. Πρόκειται για μέτρα, που καθιστούν την Ελλάδα μία πολύ πιο δίκαιη και πολύ πιο ανταγωνιστική χώρα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό το οποίο γινόμαστε. Το λέω αυτό, διότι μερικές φορές κάποιοι λένε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι το κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Όχι, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν ήταν το κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Ναι, είχαμε και εκεί προβλήματα, αλλά το πρόβλημα ήταν η κακή διαχείριση και η κακή διοίκηση. Όλοι ήταν πολύ δυσαρεστημένοι με αυτό. Νομίζω ότι η ισχυρή διακυβέρνηση αποτελεί μέρος της δημοκρατικής μας παράδοσης. Το ίδιο, και το να είμαστε μία χώρα πολύ πιο δίκαιη και πολύ πιο διαφανής. Θα είμαστε το νούμερο ένα, νομίζω, σε αυτή την εποχή της διαφάνειας.

Nik Gowing:   Ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης μιλά για την πιθανότητα ανάπτυξης στο τρίτο τετράμηνο της χρονιάς: Το ΑΕΠ παρουσίασε πτώση κατά 4,2%, οι εξαγωγές άνοδο κατά 8% και οι παραγγελίες άνοδο κατά 15%. Τι συνέβη σε αυτή τη χρονιά λιτότητας και υπήρξε ξαφνικά, ως αποτέλεσμα, αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «θαύμα»;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Νομίζω ότι αυτό που καταλάβαμε όλοι στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει να κινηθούμε προς μία διαφορετική κατεύθυνση. Όλοι μας, ο καθένας ξεχωριστά ως πολίτες, έχουμε αρχίσει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: ναι, οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 7%. Εάν όμως κοιτάξει κανείς τις τάσεις, στο τελευταίο τετράμηνο, υπήρξε αύξηση των εξαγωγών κατά 25%. Άρα, λοιπόν, μπαίνουμε σε μία νέα φάση, την αρχή – θα έλεγα – μίας πραγματικής αισιοδοξίας, αλλά και σε μία νέα φάση ενεργοποίησης της κοινωνίας μας.

Πρέπει να δούμε, σε αυτή την εποχή, ότι δεν είναι απλώς θέμα λιτότητας. Θα έλεγα ότι είναι μία εποχή μεγαλύτερης υπευθυνότητας. Μία εποχή, στην οποία δημιουργούμε μία πιο ενεργητική κοινωνία, μία κοινωνία που συμμετέχει πολύ περισσότερο. Σε μία τέτοια κοινωνία εξελίσσεται η Ελλάδα. Και γι’ αυτή την Ελλάδα, θα είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι.

Διαβάστε επίσης