Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC με τον δημοσιογράφο Geoff Cutmore

Geoff Cutmore:    Συνεχίζοντας τις συζητήσεις μας εδώ, στο Νταβός, καλωσορίζουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Κύριε Παπανδρέου, σας ευχαριστούμε που ήρθατε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σχετικά με την επιμήκυνση του χρέους της Ελλάδας, καθώς φαίνεται ότι επικρατεί μια κάποια σύγχυση σχετικά με το ποια ακριβώς είναι η πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό, αλλά και κατά πόσον πρόκειται να προχωρήσετε σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους ή, τουλάχιστον, σε παράταση των όρων αποπληρωμής και μετά το πέρας της εφαρμογής του κοινού προγράμματος Ε.Ε. – ΔΝΤ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Εύλογο το ερώτημά σας και θα σας απαντήσω εν συντομία, λέγοντας ότι, καταρχήν, βρισκόμαστε εντός των στόχων του προγράμματος και εστιάζουμε ακριβώς σε αυτό.

Πιστεύουμε ότι με τις διαρθρωτικές αλλαγές που υλοποιούμε, και πραγματοποιούνται όντως μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, καθώς ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα, μεταρρυθμίζουμε το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας, το φορολογικό, θα εξασφαλίσουμε ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, επιδεικνύουμε δημοσιονομική υπευθυνότητα, περικόπτοντας το έλλειμμά μας πέραν του 6% του ΑΕΠ. Ομοίως και για το επόμενο έτος, η περιστολή του ελλείμματος θα κυμαίνεται στο 2%.

Συνεπώς, μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, γεγονός που αναγνωρίζουν όλοι, δεδομένου του προγράμματος που ακολουθούμε και το οποίο αποτελεί ένα οδικό χάρτη, ώστε να είμαστε σε θέση να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους.

Δεν συζητείται η αναδιάρθρωση, αλλά η επιμήκυνση της αποπληρωμής, όπως και εσείς προείπατε, του δανείου που χορήγησαν από κοινού Ε.Ε. και ΔΝΤ. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική. Νομίζω ότι και οι αγορές θα την αποδέχονταν θετικά, διότι αν παρατηρήσετε την πορεία του χρέους για τα επόμενα πέντε, έξι ή και επτά χρόνια, τίθεται ένα ζήτημα αποπληρωμής. Αν ισχύσουν οι ίδιοι όροι, όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, τότε θα διευκολυνόταν η πορεία…

Geoff Cutmore:   Συνεπώς, σε πραγματικούς όρους, πόσο θα μπορούσε να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πιστεύω ότι οι όροι δεν θα αναφέρονται σε περίοδο τριετή, αλλά επταετή ή οκταετή, αντιστοίχως προς το είδος του δανείου που έλαβε η Ιρλανδία.

Geoff Cutmore:   Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο να στραφείτε φέτος στις κεφαλαιαγορές για να βρείτε χρήματα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Καταρχήν, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, παρατηρήθηκε ότι καθώς σημειώναμε πρόοδο, έπεφταν τα spreads. Ωστόσο, ανέκυψε το πρόβλημα της Ιρλανδίας και επικράτησε μια αίσθηση ανασφάλειας στις αγορές, αναφορικά με την κατεύθυνση την οποία ακολουθεί η Ευρωζώνη, οπότε τα spreads ανέβηκαν και πάλι.

Επομένως, θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, ούτε αφορά απλώς και μόνο στην Ελλάδα. Αφορά στο πώς όλοι μαζί θα βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είμαι τώρα περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι ήμουν προ ολίγων μηνών, όχι μόνο γιατί υπάρχει η θέληση, αλλά και επειδή βλέπω τα εργαλεία και τους όρους του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας και ότι δημιουργείται ένα πιο εύρωστο, αλλά και ευέλικτο πλέον Ταμείο, το οποίο θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε κάποια από τα προβλήματα του χρέους και των αγορών ομολόγων.

Θεωρώ ότι αυτό θα καθησυχάσει τις αγορές και εφόσον επικρατήσει ηρεμία, τότε πιστεύω ότι, ενδεχομένως, θα επανέλθουμε στις αγορές το 2011.

Geoff Cutmore:   Πάντως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα πάντα εξαρτώνται από την αγορά.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Εξαρτάται από την αγορά.

Geoff Cutmore:   Επομένως, ποιες προσδοκίες πιστεύετε ότι τρέφουν οι αγορές αυτή τη στιγμή, σχετικά με το κρατικό χρέος; Πιστεύετε ότι η τάση στα spreads θα εξακολουθήσει;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Νομίζω ότι, καθώς οι αγορές θα βλέπουν την Ευρώπη να αναλαμβάνει συλλογικά τον έλεγχο της κατάστασης και να λύνει κάποια από τα προβλήματα των αγορών, των ομολόγων, του χρέους κ.ο.κ, θα ηρεμήσουν και θα γίνουν, πιστεύω, πιο εξωστρεφείς.

Νομίζω, επίσης, ότι θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όπως συμβαίνει εξάλλου και με τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν υποβαθμίσει χώρες, ενίοτε και την Ελλάδα, και οι οποίοι τώρα δηλώνουν ότι εμείς κάνουμε εξαιρετική δουλειά, αλλά επισημαίνουν παράλληλα την ύπαρξη ενός ευρύτερου συστημικού προβλήματος, που καλούμαστε να λύσουμε.

Αυτή είναι, νομίζω, και η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ελπίζω η κρίση σε Ελλάδα και Ιρλανδία, να αποτελέσει ευκαιρία για την Ευρώπη.

Geoff Cutmore:   Παρακολούθησα όλες τις δηλώσεις που κάνατε εδώ, αλλά δεν συνάδουν πλήρως με την πληροφόρηση που εμείς έχουμε, όσον αφορά την ταύτιση θέσεων και απόψεων, ιδίως ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας. Θεωρώ ότι επιδιώκετε μεγαλύτερη ευελιξία και θέλετε να δείτε το μέσο αυτό να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του, δεν είμαι όμως και τόσο βέβαιος ότι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Γερμανία, ή ακόμη και η Γαλλία, αυτή τη στιγμή.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οφείλουμε, πιστεύω, να λάβουμε υπ’ όψιν και τις δύο πλευρές για να υπάρξει συμφωνία και θεωρώ ότι και οι δύο έχουν βαρύτητα.

Η άποψη της Γερμανίας είναι ότι οφείλουμε να φροντίσουμε, ώστε οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ή εκείνες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον, να έχουν στη διάθεσή τους ένα μηχανισμό που να εξασφαλίζει μια δημοσιονομική υπευθυνότητα. Όλοι τασσόμαστε υπέρ της άποψης αυτής.

Ακόμη και αν, παραδείγματος χάριν, η Ελλάδα είχε μηδενικό χρέος αυτή τη στιγμή, και πάλι θα έπρεπε να προχωρήσουμε στις ίδιες αλλαγές, ώστε η χώρα να καταστεί ανταγωνιστική, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να ενθαρρύνουμε την πράσινη οικονομία, την ανάπτυξη κ.λπ.

Αυτό ακριβώς είναι που προσφέρει και την αναγκαία υποστήριξη στο πρόγραμμά μας, αφού και ο Ελληνικός λαός μάς λέει «καλώς ασχολείστε με το χρέος». Μας λέει ότι όντως αλλάζουμε την Ελλάδα. Σε αυτό προσβλέπουν και ελπίζουν οι πολίτες.

Θεωρώ ότι αυτό ζητούν και οι Γερμανοί, οπότε, υπό την έννοια αυτή, οι θέσεις μας συμπίπτουν. Αυτό όμως σημαίνει, επίσης, ότι καλούμαστε να λύσουμε ένα ευρύτερο συστημικό πρόβλημα. Και θεωρώ ότι οι Γερμανοί εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο πολύ σοβαρά. Και μάλιστα, όχι μόνο ο Γερμανοί, αλλά και οι Γάλλοι, όπως και άλλα κράτη-μέλη.

Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων, αν και δεν είμαι σε θέση να το ισχυριστώ με απόλυτη βεβαιότητα. Έχουν προγραμματισθεί δύο Σύνοδοι, μία το Φεβρουάριο και μία το Μάρτιο, και ελπίζω να αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία, ώστε η Ευρώπη να καταστεί οικοδόμημα με αυξημένη αξιοπιστία και βιωσιμότητα.

Geoff Cutmore:   Με ενδιαφέρει να μάθω και το εξής: εσείς κάνατε λόγο για το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η Ελλάδα, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές των αγορών δεν παύουν να διαμαρτύρονται, ότι δεν βλέπουν ποιο ακριβώς είναι το πλεονέκτημα αυτό σε όρους ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Εν τάχει, θα μπορούσατε να αναφερθείτε στα πεδία εκείνα, στα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ηγέτιδα και να αναφερθείτε στους τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσατε να αναζωογονήσετε την οικονομία, χωρίς το όφελος του νομίσματος που θα υποτιμούσατε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Καταρχήν, στην Ελλάδα, προχωρήσαμε στη λήψη πολλών μέτρων, μέσω των οποίων πετύχαμε τη μείωση του ελλείμματος. Κάναμε όμως πολλά περισσότερα. Λάβαμε διαρθρωτικά μέτρα, ώστε να στηρίξουμε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι πιστεύουμε ότι διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: την πράσινη ενέργεια. Τώρα, προωθούμε μια επένδυση, ώστε να γίνει στη Βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της υφηλίου, με 200 MW. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την επένδυση αυτή και, άρα, η πράσινη ενέργεια αποτελεί μείζονα τομέα.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ο υψηλής ποιότητας τουρισμός, τομέας στον οποίο ήμασταν ανταγωνιστικοί, αν και όχι στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Παρατηρείται τώρα μια ανανέωση του ενδιαφέροντος για τουρισμό στην Ελλάδα. Η μεσογειακή, η κρητική ή ελληνική διατροφή και, αντιστοίχως, η αγροτική παραγωγή μας που, στο πεδίο αυτό, δεν ήταν ανταγωνιστική, ενισχύει τώρα την ανταγωνιστικότητά της και εμείς επενδύουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, η καινοτομία και ούτω καθεξής, θεωρώ ότι θα αποτελέσουν πεδία, για τα οποία θα αυξηθεί το ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα περιορίζουμε και τη γραφειοκρατία στην υλοποίηση επενδύσεων.

Μάλιστα, κατά το τελευταίο τρίμηνο, ήταν μία από τις πρώτες φορές που παρατηρήθηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 25%. Και ας μην λησμονούμε ότι η Ελλάδα είναι κορυφαία στον τομέα της ναυτιλίας παγκοσμίως.

Αν λοιπόν συνδυάσετε τα ανωτέρω και αν εμείς αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα αυτά, τότε, ναι, η Ελλάδα μπορεί να είναι ανταγωνιστική και να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για την Ευρωζώνη.

Geoff Cutmore:   Στις εδώ συζητήσεις δόθηκε μεγάλη έμφαση, θα έλεγα, στο ζήτημα της ηγεσίας. Ετέθησαν μάλιστα και κάποια μεγάλα ερωτήματα, που άπτονταν πεδίων εφαρμογής πολιτικών και συζητήθηκε το κατά πόσον η ηγεσία έχει αποτύχει σε αυτά και αν πολυμερείς Οργανισμοί, όπως G20, G7 και G8, τελικώς, σήμερα, δεν αποδίδουν. Χθες, μιλούσα με κάποιον, που έκανε λόγο για G-0! Τίποτα πια δεν υπάρχει από πλευράς πολυμερούς προσέγγισης στα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο. Θεωρείτε ότι, ως ένα βαθμό, η Ελλάδα αποτέλεσε θύμα της έλλειψης ηγεσίας, τη δεδομένη χρονική στιγμή; Και με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι ο κόσμος θα καταφέρει να συνεργαστεί εκ νέου, για να λύσει τα ζητήματα αυτά, ή τουλάχιστον να ξαναλειτουργήσει το πολυμερές πλαίσιο;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θέτετε ένα μεγάλο ζήτημα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη, αλλά αναδεικνύει κάποια από αυτά τα προβλήματα. Και φαίνεται ότι χρειάζεται να συνδυάσουμε και να μοιραστούμε όλοι τους πόρους και τα μέσα που διαθέτουμε, όπως και να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε δομές διακυβέρνησης, λόγου χάρη στην Ε.Ε., όπου, όχι μόνο σε μεμονωμένα κράτη, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα υπάρξει διαφάνεια, κανονιστικό πλαίσιο κ.λπ.

Αυτό είναι και το μείζον θέμα, που αφορά και στην κλιματική αλλαγή, την ενέργεια, την επισιτιστική ασφάλεια, τη μετανάστευση, την τόνωση της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα.

Geoff Cutmore:   Υπάρχει λύση, όμως, και ποια είναι αυτή;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Η λύση έγκειται στο γεγονός ότι είμαστε μια ιδιαζόντως αλληλοεξαρτώμενη, παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Οφείλουμε να καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που θέτουμε τώρα στο Νταβός, δηλαδή το ζήτημα της διακυβέρνησης, ώστε να εξετάσουμε τις δομές της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Πρέπει να εξετάσουμε τα ζητήματα της ισότητας και της δικαιοσύνης, διότι αυτά είναι και τα μόνα που είναι σε θέση να κρατήσουν τις κοινωνίες μας ενωμένες.

Στην Ελλάδα, αν δεν κάναμε λόγο για δικαιοσύνη, ακριβώς τη στιγμή που μιλήσαμε για εξυγίανση και δημοσιονομική υπευθυνότητα, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε προωθήσει τις έννοιες αυτές.

Και το ίδιο ισχύει και με την πράσινη ανάπτυξη, καθώς όλα αυτά είναι μείζονος σημασίας για ένα νέο περιβάλλον.

Αυτή είναι λοιπόν η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Βεβαίως, τίθεται θέμα ηγεσίας και διακυβέρνησης και νομίζω ότι αυτή θα είναι και η πρόκληση, με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η επόμενη γενιά.

Geoff Cutmore:   Χαρά μας που συνομιλήσαμε και πάλι μαζί σας. Ευχαριστούμε πολύ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Διαβάστε επίσης