Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο ιταλικό περιοδικό «Panorama» με τον δημοσιογράφο Pino Buongiorno

Pino Buongiorno:   Η Ελλάδα κινδυνεύει ακόμα με χρεοκοπία;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αποφασίσαμε εδώ και μήνες ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση. Γι’ αυτό το λόγο, κάναμε σοβαρές περικοπές στις δαπάνες, στους μισθούς και στις συντάξεις. Είναι οδυνηρό, αλλά αναγκαίο.

Pino Buongiorno:   Έχετε διαφύγει τον κίνδυνο;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ας το θέσουμε έτσι: είμαστε εκτός της άμεσης πτώχευσης, όμως, πρέπει να κρατηθούμε γερά προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην κινδυνεύσουμε.

Pino Buongiorno:   Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν ένα εμπόδιο;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Μπορούν να είναι και το πράσινο φως για τα σχέδιά μας. Είναι μια ψήφος ευθύνης για τους Έλληνες, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν αν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να με ακολουθούν.

Pino Buongiorno:   Σε περίπτωση αρνητικής ψήφου στην Κυβέρνηση, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, εσείς απειλείτε με διάλυση της Βουλής. Πρόκειται για προπαγάνδα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Όχι, πρόκειται για απτή πραγματικότητα. Αν οι ομάδες συμφερόντων, που επλήγησαν από τις μεταρρυθμίσεις, πουν «φτάνει, πρέπει να σταματήσουν οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη», τότε δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού.

Pino Buongiorno:   Έχετε συναίσθηση του γεγονότος ότι η πολιτική αστάθεια θα προκαλέσει κερδοσκοπικά κύματα κατά της Ελλάδας και κατά του ευρώ;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Τι είναι περισσότερο ασταθές; Μια Κυβέρνηση που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, ή μια Κυβέρνηση που έχει τη λαϊκή εντολή να προβεί σε αλλαγές;

Pino Buongiorno:   Η συνταγή σας για τις περικοπές μοιάζει με εκείνη του Βρετανού Πρωθυπουργού, David Cameron. Δεν υπάρχουν πια διαφορές μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλιστών;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν μου αρέσει ο όρος «λιτότητα», που χρησιμοποιεί ο Cameron. Προτιμώ τον όρο «ευθύνη». Και υπάρχουν τρεις τύποι ευθύνης. Πρώτον, μια καλύτερη διαχείριση, δηλαδή μια καλύτερη χρήση του χρήματος. Μια μελέτη εκτιμά πως, αν η Ελλάδα αντιμετώπιζε την φοροδιαφυγή και την διαφθορά, όπως γίνεται στην Σκανδιναβία, θα μπορούσε να έχει 8% επιπλέον στο ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 20 δις ευρώ. Δεύτερον, η ευθύνη μας, πρέπει να είναι ίση. Οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα και οι φτωχοί θα πρέπει να πληρώσουν λιγότερα. Η τρίτη ευθύνη είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Pino Buongiorno:   Μα οι περικοπές στην Ελλάδα έγιναν κυρίως στο δημόσιο τομέα.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Βρισκόμασταν σε μια κατάσταση επικείμενης χρεοκοπίας. Έπρεπε να δοθεί αίμα, ώστε να επιζήσει ο ασθενής. Πήραμε όσο το δυνατόν λιγότερα από τους φτωχούς συνταξιούχους και πολλά από τους εύπορους εργαζόμενους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η γραφειοκρατία στο Δημόσιο, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας. Πρέπει να κατασταλεί πιο αποφασιστικά η φοροδιαφυγή. Δεν μπορούσαμε να το πράξουμε μόνο σε δύο μήνες. Αυτή, αν θέλετε, ήταν και η πραγματική αδικία. Τώρα πρέπει να κάνουμε διορθώσεις.

Pino Buongiorno:   Σε ποιο σημείο βρίσκεστε με τις μεταρρυθμίσεις;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτον, αρχίσαμε με τη διαφάνεια. Όλες οι αποφάσεις, όλες οι δαπάνες της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκονται στο διαδίκτυο. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πώς ξοδεύουμε κάθε ευρώ. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για την πάταξη της διαφθοράς. Δεύτερον, επανασχεδιάσαμε ορθολογικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από 1.050 Δήμους που είχαμε στο παρελθόν, τώρα έχουμε 330. Αυτό μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε 1,5 δις ευρώ το χρόνο. Αλλάξαμε την φορολογία, ώστε να αντλήσουμε περισσότερα χρήματα από τους πλουσιότερους και λιγότερα από τους φτωχότερους. Κάνουμε χρήση της τεχνολογίας, ακόμα και των χαρτών του google, για να εντοπίσουμε τις βίλες και τις πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Pino Buongiorno:   Η Κυβέρνηση το καλοκαίρι ήρθε σε ρήξη με τους μεταφορείς. Πώς έληξε αυτή η Χιλιανού τύπου μάχη;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Την κερδίσαμε, απελευθερώνοντας τις άδειες. Επόμενος στόχος μας, είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων του δικηγόρου, φαρμακοποιού, μηχανικού και γιατρού. Άμεσα αποφασίζουμε και την απελευθέρωση της αδειοδότησης για την αιολική και ηλιακή ενέργεια, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Pino Buongiorno:   Όμως, τώρα έχετε τα συνδικάτα εναντίον σας.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Κατανοώ τα συνδικάτα και καταλαβαίνω ότι μερικές αλλαγές επιβλήθηκαν υποχρεωτικά και, ορισμένες φορές, με τρόπο που έπληξε τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν ευθύνονταν για την κρίση. Όμως, πρέπει να υπάρχει ωριμότητα και στο συνδικάτο. Η κρίση πρέπει να μας αλλάξει όλους…

Pino Buongiorno:   Είναι αλήθεια ότι η Κίνα υπήρξε αρωγός στην Ελλάδα περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Η Κίνα παρενέβη σε μια ιδιαιτέρως σημαντική στιγμή, γιατί επένδυσε δίνοντας εμπιστοσύνη στη χώρα μας, αγοράζοντας ομόλογα και χρηματοδοτώντας την ακτοπλοϊκή βιομηχανία, στον Πειραιά. Ήταν και ένα ισχυρό μήνυμα για το ευρώ: ότι δεν θέλουμε να χάσει δύναμη, εξαιτίας των διεθνών κερδοσκόπων. Από εδώ, μπορεί να ξεκινήσει και μια νέα σχέση Κίνας- Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Pino Buongiorno:   Ποια ήταν η στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντί σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αρχικά, δεν κατανόησαν τη φύση του προβλήματος. Χρειαζόμασταν ένα «στοπ» στην κερδοσκοπία και η Ε.Ε. καθυστερούσε. Υπήρξε, όμως, και μια άλλη αρνητική παράμετρος: η Ελλάδα μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική μπάλα, στα εσωτερικά πρωταθλήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό που συνέβη, όμως, δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά την κακή διαχείριση της πολιτικής. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι τα χρήματα που δανειστήκαμε, δεν μας δόθηκαν δωρεάν. Πληρώνουμε τα δάνεια με τόκους 5%. Αν η Ελλάδα πετύχει, οι ευρωπαϊκές χώρες που μας βοήθησαν, θα κερδίσουν και αυτές χρήματα.

Pino Buongiorno:   Τι βαθμό δίνετε στην Ιταλική Κυβέρνηση;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Η Κυβέρνησή σας, μας βοήθησε πάντα. Υπήρξε πολύ χρήσιμη.

Pino Buongiorno:   Ο Υπουργός Giulio Tremonti, σας έδωσε κάποια χρήσιμη συμβουλή;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ξέρω ότι ο Tremonti, στο Ecofin, είχε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Και η Ελληνική Κυβέρνηση, έχει ως σύμβουλο έναν άλλο Ιταλό πολιτικό, τον πρώην Υπουργό Θησαυροφυλακίου, Tommaso Padoa-Schioppa.

Pino Buongiorno:   Μια τελευταία απορία. Καταφέρνετε να κοιμάστε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ορισμένες νύχτες, ξυπνώ ξαφνικά και σκέπτομαι τις λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν. Είναι η σωστή στιγμή για να το κάνει κανείς, διότι την νύχτα έχει περισσότερη ησυχία. Αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει να επιβάλω στον εαυτό μου να κοιμηθεί, για να έχω την δύναμη, την επομένη, να κυβερνήσω με τον καλύτερο τρόπο την χώρα μου.

Διαβάστε επίσης