Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο δίκτυο του CNN με τον δημοσιογράφο Richard Quest

Richard Quest:   Μίλησα την περασμένη εβδομάδα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον ρώτησα αν θα ήταν δυνατό να συνεχιστεί σταθερά η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, λόγω όλων αυτών που συμβαίνουν.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Όχι μόνο είμαστε σε σταθερή πορεία, αλλά υποσχεθήκαμε ότι θα μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά 5,5%. Μιλάμε για σημαντική μείωση. Δεν γνωρίζω πόσες χώρες το έχουν κάνει αυτό. Εμείς θα το ξεπεράσουμε, μάλιστα, παρόλο που ξεκινάμε από ένα κάπως διαφορετικό σημείο.

Richard Quest:   Για να είναι λοιπόν απόλυτα σαφή τα πράγματα, οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, δεν περιλαμβάνεται με κανένα απολύτως τρόπο στο πρόγραμμά σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ακριβώς, κύριε Quest. Είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό. Πιστεύουμε, επίσης, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, ότι δεν θα ξεφύγουμε από την πορεία μας, τα επόμενα λίγα χρόνια και ότι, το 2012, θα έχουμε πολύ χαμηλό πρωτογενές χρέος. Και προσβλέπουμε σε ανάπτυξη για το 2012. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια πολύ βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους μας.

Richard Quest:   Είδαμε απεργίες και διαδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και στην Ισπανία και την Γαλλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις ανακοίνωσε ορισμένα πολύ αυστηρά μέτρα λιτότητας. Κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού στην ευρωπαϊκή κοινωνία;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πολύ καλή ερώτηση, κύριε Quest. Θα έλεγα καταρχήν ότι, στην Ελλάδα, ο Ελληνικός λαός επέδειξε εντυπωσιακή ωριμότητα, απέναντι σε αυτές τις, προφανώς, ιδιαίτερα επώδυνες αλλαγές. Επέδειξε μεγάλη ωριμότητα, αντιλαμβανόμενος ότι αυτή η κρίση είναι πραγματική και πολύ σοβαρή και ότι έπρεπε να λάβουμε δύσκολα μέτρα. Και βλέπουμε ήδη αποτελέσματα.

Αλλά έχετε δίκιο, ότι δεν υπάρχει αυτή η ισορροπία και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα συνοχής, προβλήματα διάσπασης. Ελπίζω, ωστόσο, ότι θα έχουμε την επιμονή και την ικανότητα να τα καταφέρουμε.

Richard Quest:   Και σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ε.Ε.;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Κατ’ αρχήν, είμαι πολύ ικανοποιημένος που δημιουργούμε πλέον αυτό το μηχανισμό στήριξης. Όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο της κρίσης, τον είχαμε προτείνει εμείς. Υπήρξε ένας προσωρινός μηχανισμός, που δημιουργήθηκε για να βοηθηθεί η Ελλάδα, πιθανόν, και άλλες χώρες, αν τύχαινε να βρεθούν στην ίδια κατάσταση.

Τώρα, όμως, λάβαμε μια πολύ σημαντική απόφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού, που θα είναι μέρος της Συνθήκης, των θεσμικών οργάνων.

Πράγματι, υπάρχουν και κάποιες κυρώσεις. Υπήρχαν ήδη και πιθανόν να γίνουν αυστηρότερες. Θα παραμείνουν, όμως, στο πεδίο της οικονομικής διακυβέρνησης και δεν θα προβλέπουν ευρεία και εκτεταμένη αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, πράγμα στο οποίο ήμουν σαφώς αντίθετος και χαίρομαι που δεν πρόκειται καν να συζητηθεί.

Richard Quest:   Ίσως όμως και το γεγονός ότι, οι χώρες που θα παραβιάζουν τους νέους κανόνες, θα πρέπει να πληρώσουν αυτομάτως πρόστιμο, να θεωρείται υπερβολικό από κάποιους, ίσως και από σας. Ή μήπως αυτό μπορείτε να το δεχτείτε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν είμαστε εναντίον των προληπτικών μέτρων διότι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, εδώ, πρόκειται για προληπτικό μέτρο. Όταν γνωρίζει κανείς ότι θα υπάρξουν κυρώσεις – και ιδιαίτερα οικονομικές κυρώσεις – είναι πιο προσεκτικός. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αρκέσει και δεν θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.

Βεβαίως, μπορεί να προκύψουν συνθήκες, όπου μια χώρα θα βρεθεί σ’ αυτή την κατάσταση, όχι επειδή δεν έδειξε επιμέλεια, αλλά λόγω της διεθνούς συγκυρίας, λόγω κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο, ή λόγω τοξικών ομολόγων, ή για οποιοδήποτε τέτοιο λόγο. Προφανώς, αυτό θα ληφθεί υπ’ όψιν στην απόφαση για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις.

Ελπίζουμε, όμως, ότι δημιουργούμε έναν ισχυρό μηχανισμό, που θα εμποδίζει τις κρίσεις δημοσίου χρέους.

Διαβάστε επίσης