Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (Α’ Μέρος) και στην «Ελευθεροτυπία» (Β’ Μέρος) στους δημοσιογράφους Τάσο Παππά και Πάνο Σώκο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

«Φως στο τούνελ» ώς το τέλος της 4ετίας

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ψήφος ευθύνης. Έχω εμπιστοσύνη στους βουλευτές μου
Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν
ΕΚΛΟΓΕΣ Πρόωρες σε καμία περίπτωση

Οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο, υποστηρίζει σήμερα στην «Κ.Ε.» ο πρωθυπουργός. Πρώτη φορά μετά την επιβολή των σκληρών μέτρων στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, θέτοντας χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

«Ψήφος ευθύνης γιατί παίζεται η τύχη της χώρας μας»

Στους ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ – ΠΑΝΟ ΣΩΚΟ

«Οι θυσίες ήδη πιάνουν τόπο, οι πολίτες θα δουν φως στο τούνελ στο τέλος της τετραετίας, οπότε και θα κριθούμε». Πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντά στο πιεστικό ερώτημα της κοινωνίας αλλά και του κόμματός του για τη στιγμή της εξόδου από την κρίση.

* Απορρίπτει κατηγορηματικώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και σε ό,τι αφορά την ψήφιση του ασφαλιστικού, κάνει λόγο για «ψήφο ευθύνης», εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως υποστηρίζει, «παίζεται η τύχη της χώρας».

* Παίρνει αποστάσεις από τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας άρθρων του ασφαλιστικού και αναφέρει ότι «πολιτική μας επιλογή είναι: όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα».

* Επιμένει ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν», καταγγέλλει την κυβέρνηση της Ν.Δ για σπατάλη, διαφθορά, πελατειακές σχέσεις και κομματισμό και σημειώνει ότι «το πρόγραμμά μας που είχε σχέση με παροχές ή αυξήσεις αναστέλλεται μέχρι η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση».

* Σε λίγες μέρες ψηφίζεται το ασφαλιστικό, που προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το κόμμα σας. Εχει η υπερψήφισή του χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Η υπερψήφιση του ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης απ’ όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στις επόμενες γενιές. Επί χρόνια όλοι γνώριζαν το πρόβλημα, όλοι γνώριζαν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν περιορισμένο χρόνο ζωής, αλλά ποτέ δεν τολμήσαμε να κάνουμε πραγματικές τομές. Η προηγούμενη κυβέρνηση τίναξε όλο το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα και ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ή θα πάρουμε αποφάσεις τώρα ή πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά μας αύριο γιατί δεν παίρνουν σύνταξη ή γιατί πρέπει να ασφαλίζονται ιδιωτικά. Και αυτό δεν θα το επιτρέψω. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να κάνουμε μία πολύ μεγάλη αλλαγή, με την οποία εξασφαλίζουμε συντάξεις και για τους σημερινούς εργαζόμενους, αλλά και για τα παιδιά μας αύριο, διορθώνοντας ταυτόχρονα πολλές από τις αδικίες του παρελθόντος. Επίσης, δεν μπορεί το ασφαλιστικό σύστημα να συνεχίζει τη λειτουργία του με ανισότητες και αδικίες. Άλλοι να συνταξιοδοτούνται στα 45 τους, άλλοι να παίρνουν πλασματικά χρόνια δουλειάς και μεγάλες συντάξεις και άλλοι να δουλεύουν μια ζωή για να πάρουν τελικά ψίχουλα. Και την ίδια στιγμή να έχουμε τους σημερινούς 20άρηδες και 30άρηδες να ζουν με την προοπτική ότι δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ. Και θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι πολλά απ’ όσα ακούστηκαν τελευταία, δημιουργώντας πανικό, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θίγονται σχεδόν καθόλου, γιατί προτεραιότητά μας ήταν ακριβώς να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους. Όσοι δημιούργησαν στους πολίτες κλίμα πανικού είναι ώρα να κάνουν την αυτοκριτική τους.

* Οποιος βουλευτής καταψηφίσει τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αποδεικνύουμε, εμείς, το κίνημά μας, ότι τολμούμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο. Αυτό είναι ένα νέο πολιτικό ήθος. Έχω εμπιστοσύνη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι είναι ένα νομοσχέδιο που θα όφειλαν να ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές. Ιδιαίτερα εκείνοι που τα τελευταία χρόνια είχαν την ευθύνη για τη διάλυση των ταμείων. Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Ν.Δ. Αν θέλουν την έξοδο από την κρίση και την αποτίναξη της επιτήρησης στην οποία μας έβαλαν, ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια και στην πράξη ας ψηφίσουν τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε σε όφελος του πολίτη, της χώρας, της διαφάνειας, της προόδου και της αξιοκρατίας. Σας θυμίζω ενδεικτικά τη στάση τους στα νομοσχέδια για το ΑΣΕΠ, για το φορολογικό, για την αξιοκρατία στο Δημόσιο και για τον «Καλλικράτη».

* Δεν πρόκειται να το κάνουν, πάντως…

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Τελικά, λειτουργούν σαν να επιθυμούν την παραμονή της χώρας μας στο τέλμα και στην επιτήρηση. Θα ήθελα ειλικρινά να δω τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να βάζουν την κρίσιμη αυτή στιγμή πίσω τις μικροκομματικές λογικές και να προτάσσουν το συμφέρον της χώρας μας και την ασφάλεια των πολιτών. Είναι τεράστια η δύναμη που θα έκρυβε ένας τέτοιος συμβολισμός για το πολιτικό μας σύστημα ευρύτερα. Έχω την αίσθηση πολλές φορές ότι όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά και δεν κατανοούν καν το βάρος των αποφάσεών τους. Δεν είναι ώρα για μικροκομματικά παιχνίδια. Παίζεται η τύχη της χώρας μας.

* Το Ελεγκτικό Συνέδριο αμφισβητεί τη συνταγματικότητα διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Σεβόμαστε τους θεσμούς του κράτους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει συγκεκριμένη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προκειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη. Θα τη μελετήσουμε και θα τη λάβουμε σοβαρά υπόψη, όπως θα λάβουμε υπόψη μας και άλλες γνώμες που διατυπώνονται ή θα διατυπωθούν. Πολιτική μας επιλογή είναι να προωθήσουμε μια συγκεκριμένη τομή που βοηθάει στην εξοικονόμηση δαπανών και στον εξορθολογισμό του συστήματος: Όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Και η απόφασή μας αφορά όλους τους μισθωτούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών. Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες. Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες.

* Είχατε χρησιμοποιήσει το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Οι αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό, αλλά και γενικά η οικονομική πολιτική που εφαρμόζετε, δεν είναι πιο κοντά στη βαρβαρότητα παρά στον σοσιαλισμό;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Βαρβαρότητα είναι το σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα μας στα τέλη του 2009. Ακόμη μεγαλύτερη βαρβαρότητα θα ζούσαμε αν δεν είχαμε κινηθεί αποφασιστικά για να βάλουμε τάξη σε ένα σύστημα που αιμορραγούσε από καιρό. Μια χώρα απαξιωμένη και ανυπόληπτη, αναξιόπιστη στη διεθνή σκηνή, με διαλυμένη κρατική μηχανή, ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, με ανισότητες που διευρύνονταν με πρωτοφανή ταχύτητα, με ένα πολιτικό σύστημα που αντιμετώπιζε τον πολίτη ως αντικείμενο προς εξαγορά, ως πελάτη, με εύπορα τμήματα της κοινωνίας μας που έχαιραν φορολογικής ασυλίας με την ανοχή του κράτους, με απουσία ευνομίας και κράτους δικαίου, με απαξιωμένους θεσμούς, με ρεκόρ σπατάλης και διαφθοράς. Αυτά αλλάζουμε. Αυτή ήταν η αφετηρία της δικής μας διακυβέρνησης και τώρα πληρώνουμε όλοι το λογαριασμό της απίστευτης λεηλασίας της οποίας γίναμε μάρτυρες τα προηγούμενα χρόνια. Οι αποφάσεις που λάβαμε δεν ήταν επιλογή, ήταν αναγκαιότητα για να επιζήσουμε ως χώρα και είναι το τίμημα της δυσβάσταχτης κληρονομιάς μας.

* Άρα είστε εκτός στόχων;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει τους στόχους μας, τις σοσιαλιστικές αξίες μας, τις αρχές μας, το πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα. Ίσα ίσα, το έχω ξαναπεί, η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια που ζήσαμε και έζησα με έκανε να πιστεύω όσο ποτέ άλλοτε στις σοσιαλιστικές αξίες και ιδέες. Ακριβώς αυτή η βαρβαρότητα την οποία βιώσαμε είναι που καθιστά ακόμη πιο επιτακτικές τις μεγάλες τομές που κάνουμε για δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα, για το ξερίζωμα της κρατικής σπατάλης και του πελατειακού κράτους, για ευνομία στον δημόσιο βίο, για ένα κράτος που σέβεται και υπηρετεί τον πολίτη. Και βέβαια η φωνή της Ελλάδας είναι σήμερα μια προοδευτική φωνή υπέρ των μεγάλων αλλαγών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης.

* Από το «λεφτά υπάρχουν» που λέγατε προεκλογικά μέχρι τη σκληρή λιτότητα, η απόσταση είναι τεράστια. Εάν δεν γνωρίζατε τι θα παραλάβετε, εγκαλείστε για έλλειψη σχεδίου. Εάν όμως γνωρίζατε, εγκαλείστε για λαϊκισμό και ευχάριστες υποσχέσεις.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν. Και αυτό ακριβώς ήταν το παράδοξο. Ότι, με τα κατορθώματα της προηγούμενης κυβέρνησης, κινδύνεψε να χρεοκοπήσει μια από τις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Λεφτά υπήρχαν, αλλά κατασπαταλήθηκαν στη διαφθορά, στην αδιαφάνεια, στο κομματικό κράτος, στις πελατειακές σπατάλες, στα κάθε λογής συμφέροντα. Λεφτά υπάρχουν, αλλά κληρονομήσαμε ένα κράτος που δεν φορολογούσε τον πραγματικό πλούτο, γιατί έκανε τα στραβά μάτια ή τα χάριζε εδώ και εκεί, κάνοντας τα γλυκά μάτια σε κάθε λογής μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε ένα καταχρεωμένο κράτος, ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Κι αυτό αναγκαστικά άλλαξε τα σχέδιά μας. Πρώτο μας καθήκον έγινε το να σώσουμε την Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε να την αλλάξουμε. Να κάνουμε οικονομίες για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, να προστατεύσουμε τη χώρα από τις άγριες ορέξεις των δανειστών και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Και αυτό το στοιχείο ουδείς μπορούσε να το προβλέψει. Ότι η Ελλάδα θα γινόταν το επίκεντρο ενός διεθνούς κερδοσκοπικού παιχνιδιού αλλά και την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να αποτελέσουν αξιόπιστη απειλή ή ανάχωμα στις επιθέσεις αυτές μέχρι να πειστεί πια η ίδια η Ευρώπη να δημιουργήσει έναν πρωτόγνωρο μηχανισμό στήριξης.

* Ζητάτε θυσίες από το λαό στο όνομα του μνημονίου, αλλά δεν του εγγυάστε πότε θα δει «φως στο τούνελ». Ο,τι χάνει σήμερα ο εργαζόμενος υπάρχει περίπτωση να αρχίσει να το κερδίζει ξανά μέσα στην κυβερνητική σας θητεία;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο. Πιάνουν ήδη τόπο. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Και αυτό αποτελεί και μια μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μοίραζε αδικία με τα προνόμια στους λίγους και ημετέρους, ενώ βύθιζε τη χώρα σε μια όλο και βαθύτερη κρίση. Θα περάσουμε όλοι μέσα από δυσκολίες, όμως στόχος μας -και εκεί θα κριθούμε εντέλει- είναι στο τέλος της τετραετίας ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει ασφάλεια και δικαιώματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είναι. Αυτή είναι και παραμένει η προοδευτική μας πίστη και στόχος. Θέλουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες ως πολιτεία, νοσοκομεία που θα περιθάλπουν με αξιοπρέπεια τους ασθενείς, καλύτερη ποιότητα ζωής, να βελτιώσουμε δηλαδή την καθημερινότητα, τόσο στα πιο μικρά όσο και στα μεγαλύτερα που απασχολούν τον καθένα μας. Προϋπόθεση είναι να χτίσουμε μια βιώσιμη οικονομία που μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για όλους.

* Λέτε ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο για να βγει η χώρα από την κρίση. Μπορεί όμως να είναι εθνικό σχέδιο για τη χώρα αυτό που κι εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δεν σας εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά γιατί είναι άδικο και αναγκάζεστε να εφαρμόσετε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Το πολιτικό μας σχέδιο είναι πολύ ευρύτερο και κοιτάζει μακριά. Είμαστε υπερήφανοι για το ότι σταματήσαμε τον κατήφορο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μένουμε εκεί. Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, όμως, ήμασταν υποχρεωμένοι να βάλουμε τάξη στο Δημόσιο και στα ταμεία, να ξεκινήσει επιτέλους στη χώρα η εφαρμογή των νόμων, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, που είχε φτάσει στο ναδίρ, και τελικά να πείσουμε τους εταίρους μας και τους δανειστές μας ότι και άξιοι είμαστε και ικανοί να τα βγάλουμε πέρα με τα προβλήματά μας ως χώρα. Καθώς σταθεροποιείται η οικονομία, θα ξεδιπλώνονται οι πρωτοβουλίες μας για την πρόνοια, το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μαζί και οι συνεχείς πρωτοβουλίες για επανεκκίνηση της οικονομίας με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και συστηματική διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες εταιρείες. Ναι, υπάρχει φως στο τούνελ. Αλλά πρέπει να πάρουμε όλοι πρωτοβουλία. Για να φύγουμε από επιτηρήσεις, χρειάζεται να γίνει η Ελλάδα παραγωγική και όχι παρασιτική. Για να σπάσουμε εξαρτήσεις και δουλείες χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε. Να μην καταφεύγουμε στην εύκολη γκρίνια. Να μην ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα. Τώρα είναι ώρα, η ώρα του Έλληνα, της Ελληνίδας, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

«Δεν φυγομαχήσαμε»

* Κύριε πρόεδρε, δημοσιεύματα και του ελληνικού αλλά και του ξένου τύπου κάνουν λόγο συχνά το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το σκέφτεστε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Σε καμία περίπτωση. Το μόνο που μας απασχολεί όλους μας είναι η δουλειά μας, οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη χώρα, ώστε σύντομα να νιώσουν όλοι οι πολίτες σιγουριά και ασφάλεια. Θυμίζω ότι εμείς ζητήσαμε εκλογές και αυτές οι εκλογές έγιναν. Θυμίζω ότι εμείς τις ζητήσαμε και πολύ νωρίτερα διότι βλέπαμε τον κατήφορο και τις αρνιόταν πεισματικά ή προηγούμενη κυβέρνηση. Θυμίζω ότι εμείς είπαμε ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Και βλέπουμε όλοι πόσο δίκιο είχαμε τελικά. Ότι θα βουλιάζαμε εάν δεν είχε γίνει κυβερνητική αλλαγή ποιος το αμφισβητεί σήμερα; Και λάβαμε λαϊκή εντολή για μεγάλες αλλαγές.

* Ωστόσο, άλλο κυβερνητικό πρόγραμμα υποσχεθήκατε προεκλογικά, άλλο εφαρμόζετε τώρα. Δεν υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, που θα δικαιολογούσε μια νέα λαϊκή εντολή;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά; Μία καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα για τους Έλληνες. Τι μας προέκυψε όμως ως πρώτιστη προτεραιότητα: η εθνική ανάγκη να σώσουμε την Ελλάδα. Το τι παραλάβαμε δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε παρέλαβε οποιαδήποτε κυβέρνηση στο παρελθόν. Δεν περιγράφεται ούτε ως «καμένη γη» ούτε ως «χάος». Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε τελικά το επίκεντρο της διεθνούς κρίσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βρεθήκαμε μπροστά στο ιστορικό δίλημμα: σωτηρία ή χρεοκοπία; Θα μπορούσαμε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, να αφήσουμε το μοιραίο να συμβεί αφού η ευθύνη ανήκε ούτως ή άλλως στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά εμείς δεν φυγομαχήσαμε, επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο – να σώσουμε πάση θυσία την Ελλάδα. Και δεν θα απολογηθούμε γι’ αυτό. Η λαϊκή εντολή ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να την αλλάξουμε εκ βάθρων. Αυτή την εντολή υλοποιούμε. Και σήμερα το δίλημμα με το οποίο βρισκόμαστε όλοι οι Έλληνες αντιμέτωποι δεν είναι «ναι ή όχι στο μνημόνιο».

* Αλλά ποιο είναι;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Το πραγματικό δίλημμα εξακολουθεί να είναι αυτό με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες και προεκλογικά. Είναι το δίλημμα «Πραγματική αλλαγή ή όχι;». Θα ακολουθήσουμε πολιτικές προόδου ή πολιτικές οπισθοδρόμησης; Πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση ή πολιτικές που μας βγάζουν από την κρίση; Και τελικά μας απελευθερώνουν και μας βγάζουν και από την επιτήρηση. Όσοι αρνούνται τις αλλαγές ζητούν απλά να εξαρτιόμαστε από δεκανίκια και να συνεχίσουμε να είμαστε επιτηρούμενοι. Η δική μας απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη: Είναι η ώρα της μεγάλης, της πραγματικής αλλαγής. Και αυτό δεν απέχει καθόλου από τη βασική προεκλογική μας υπόσχεση. Σίγουρα τα δεδομένα άλλαξαν πολύ από τότε. Είναι αλήθεια ότι πλευρές του προγράμματός μας που έχουν σχέση με δημοσιονομικό κόστος, παροχές ή αυξήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να τις αναστείλουμε μέχρι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, να βγει από την επιτήρηση και να επανακτήσει τη δυνατότητά της να καθορίζει το μέλλον της μόνη της, υπεύθυνα πια, χωρίς κανέναν επιτηρητή να εγκρίνει ή όχι όσα αποφασίζει. Οι στόχοι όμως που είχαμε θέσει ισχύουν στο ακέραιο. Ακριβώς επειδή απαντούν στη ρίζα των προβλημάτων και όχι μόνο στα συμπτώματα.

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν στη διαφθορά»

* Στα θέματα της διαφθοράς μέχρι τώρα πολλά από τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ορισμένα είναι πρώην υπουργοί. Συνδέεται αυτό το γεγονός με τον τρόπο διακυβέρνησης την περίοδο Σημίτη;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Η διαφθορά στο πολιτικό σύστημα συνδέεται απόλυτα με τον τρόπο που αυτό ανδρώθηκε στην Ελλάδα: την πελατειακή αντίληψη, την αδιαφάνεια, την ιδιοτέλεια. Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος. Αυτήν καταπολεμούμε με όλες τις θεσμικές τομές που έχουμε κάνει ήδη, από τις προσλήψεις και προαγωγές στο Δημόσιο έως την ουσιαστική διερεύνηση του «πόθεν έσχες» και τα αποτελεσματικά κατασταλτικά μέτρα, από την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο Διαδίκτυο έως τον εκλογικό νόμο που σύντομα θα αλλάξουμε. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου πίσω από ποια πολιτική σημαία κρύβονται αυτοί που ενέδωσαν στον πειρασμό της διαφθοράς. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν.

* Οι εξεταστικές δεν φαίνεται να αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια για τα σκάνδαλα. Μήπως αντί για περισσότερο φως οι πολίτες οδηγηθούν στην εκτίμηση ότι επιχειρείται νέα συγκάλυψη;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πολλές αλήθειες έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Θέλω να θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2008 είχα ζητήσει από τον κ. Καραμανλή να γίνουν εξεταστικές για τις υποθέσεις αυτές, ακόμα και να «ματώσουμε» προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα, να δούμε όχι μόνο το ποιος έχει ευθύνη αλλά και το «γιατί». Το αρνήθηκε. Το κάναμε εμείς. Χρέος μας να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Χρέος μας να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό σύστημα που αποβάλλει τέτοιες συμπεριφορές, που προστατεύει την πολιτική, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και την περιουσία του πολίτη. Πρώτη φορά λειτουργούν πραγματικά οι εξεταστικές επιτροπές και εντοπίζονται ευθύνες. Οι πολίτες βλέπουν ότι πρώτη φορά γίνεται ουσιαστική δουλειά, ανεπηρέαστα και αμερόληπτα.

* (Τη Δευτέρα στην «Ε»: Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για τον Α. Σαμαρά, τον Κ. Καραμανλή, την αριστερά και το δικομματισμό.)

*   *   *   *   *   *   *

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (Α’ Μέρος) και στην «Ελευθεροτυπία» (Β’ Μέρος) στους δημοσιογράφους Τάσο Παππά και Πάνο Σώκο

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Β’ ΜΕΡΟΣ

Είναι υγεία η απογοήτευση για τα κόμματα
Δεν είμαι πρωθυπουργός Ραφήνας – Μαξίμου
Δεν με ενδιαφέρουν οι τύχες του δικομματισμού
Δεν γίνονται κατά παραγγελία ανασχηματισμοί

«Η Ν.Δ. κάνει μικροκομματική αντιπολίτευση, το Μνημόνιο είναι μνημόσυνο της πολιτικής της», λέει ο πρωθυπουργός. Καταγγέλλει το ΚΚΕ ότι στρέφεται κατά των εργαζομένων και της χώρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

«Είναι φυσιολογικό να έχει απογοητευθεί βαθιά ο Έλληνας πολίτης από το πολιτικό σύστημα»

Συνέντευξη Στους ΠΑΝΟ ΣΩΚΟ και ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ

Με τη φράση «δεν ενδιαφέρομαι και δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ για τις τύχες του δικομματισμού…» απαντά ο Γ. Παπανδρέου στην κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα αριστερά και στα δεξιά του ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση νέων σχημάτων, που απειλούν τη συνοχή των δύο κομμάτων εξουσίας και τα οποία παρουσιάζουν ήδη ιστορικό χαμηλό στις δημοσκοπήσεις.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός:

* Εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. και στον Αντ. Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι το Μνημόνιο είναι το μνημόσυνο της πολιτικής που ακολούθησε η Ν.Δ. «Το στοίχημα είναι να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και δεν βλέπω τη Ν.Δ. διατεθειμένη να βοηθήσει» είπε.

* Κατηγορεί τον Κ. Καραμανλή ότι κινήθηκε επί πέντε χρόνια μεταξύ Ραφήνας και Μαξίμου, αδιαφορώντας για τη διεθνή εικόνα της χώρας και την οικονομία.

* Καταγγέλλει το ΚΚΕ ότι στρέφεται «εναντίον των εργαζομένων, της κοινωνίας, της ίδιας της χώρας». «Κατανοώ τη διάθεσή τους να γίνει επανάσταση ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά όχι και να το πληρώσει ο λαός και η πατρίδα μας» είπε.

* Επίσης, απαντώντας στην κριτική της Αριστεράς ότι είναι πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης, σημειώνει: «Όσοι κάνουν εύκολη κριτική από τα τηλεπαράθυρα και τα σαλόνια, δεν έχουν καταλάβει τι πέρασε η Ελλάδα και πόσο δύσκολη είναι ακόμα η θέση μας. Θεώρησα πατριωτικό μου καθήκον να σώσω τη χώρα και όχι να αποδεχθώ αμαχητί τη χρεοκοπία της».

**Μιλώντας για πιθανές αλλαγές στην κυβέρνηση με αφορμή τις συχνές συγκρούσεις υπουργών και την έλλειψη συντονισμού είπε ότι «όλοι οι υπουργοί αξιολογούνται καθημερινά, αλλά οι ανασχηματισμοί δεν γίνονται κατά παραγγελία» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης έχει ως εξής: 

* Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από πολλές ταχύτητες, απειρία στην αντιμετώπιση τόσο μεγάλων κρίσεων και έλλειμμα συνεννόησης και συντονισμού. Σκέφτεστε να κάνετε αλλαγές το επόμενο διάστημα με αφορμή και τις περιφερειακές εκλογές; 

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε οργανισμό, σε κάθε φορέα, υπάρχει πάντα η δυνατότητα βελτίωσης, υπάρχει πάντα το καλύτερο. Η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά σας καλώ να αναλογιστείτε την ιστορικότητα της στιγμής. Τι διαχειρίστηκε η παρούσα κυβέρνηση. Τι βάρος ανέλαβε. Ποιες πρωτοβουλίες και αποφάσεις κλήθηκε να λάβει, σε ποιες συνθήκες και με ποια ταχύτητα, ποιες μεγάλες τομές έχει ήδη δρομολογήσει. Και σας προκαλώ να κάνετε όποια σύγκριση θέλετε με το παρελθόν.

Κατά τα άλλα, το έχω πει και το κάνουμε πράξη: όλοι αξιολογούνται καθημερινά, αλλά ανασχηματισμοί δεν γίνονται κατά παραγγελία.

* Μια και πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες συνήθως οι πολίτες τιμωρούν τις κυβερνήσεις, φοβάστε μία ψήφο αποδοκιμασίας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Κάθε εκλογική διαδικασία έχει τη δική της σημασία. Η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδικά μετά και την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ο “Καλλικράτης”, η νέα δηλαδή αρχιτεκτονική στην Αυτοδιοίκηση, θα αποτελέσει την πλατφόρμα πάνω στην οποία αμέσως μετά θα μεταφερθούν κρίσιμες αρμοδιότητες που αφορούν την ανάπτυξη της περιφέρειας, την Παιδεία, αλλά και την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια. Οι μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση έχουν ως προϋπόθεση μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Που να μπορεί να αναλαμβάνει την οργάνωση υπηρεσιών, αποτελεσματικά, με διαφάνεια και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που έχει η κάθε περιοχή, ο κάθε άνθρωπος, ώστε να έχει σωστές υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας. Και αυτά είναι κρίσιμα θέματα που ευνοούν την ανάπτυξη και την αλλαγή στο αναπτυξιακό πρότυπο. Με ελληνική και τοπική ταυτότητα, με καινοτομία και επένδυση στη Διά Βίου Μάθηση, με υποδομές που δημιουργούν ασφάλεια και που απελευθερώνουν από κεντρική και πελατειακή γραφειοκρατία.

Αυτοί οι στόχοι, για τους οποίους υπενθυμίζω ότι δεσμευτήκαμε και προεκλογικά, είναι δύσκολα εγχειρήματα και χρειάζονται ικανούς και αφοσιωμένους ανθρώπους στην Αυτοδιοίκηση, που θα τους υλοποιήσουν.

Γι’ αυτό και στις εκλογές του Νοεμβρίου οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν στη νέα αντίληψη που φέρνει ο “Καλλικράτης”, δηλαδή τη διαφάνεια, τη λογοδοσία στον πολίτη και την αποκέντρωση, και σε όσους θέλουν να κρατήσουν την Αυτοδιοίκηση καθηλωμένη στα σημερινά παλαιοκομματικά αδιέξοδα.

* Η Αριστερά σάς κατηγορεί ότι είστε «πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης λόγω Μνημονίου και ΔΝΤ». Πώς ακούγεται στα αυτιά σας αυτή η κριτική;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Είμαι ο πρωθυπουργός στον οποίο έλαχε ο κλήρος να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας μας. Στόχος μου, να απελευθερώσω την πατρίδα μας από δουλείες του παρελθόντος. Δουλείες που μας έκαναν εξαρτώμενους και επιτηρούμενους. Αυτό είναι το πατριωτικό μου καθήκον. Να βγάλω τη χώρα από την κρίση και την επιτήρηση.

Όσοι αμφισβητούν ή κάνουν εύκολη κριτική από τα τηλεπαράθυρα και τα σαλόνια, δεν έχουν καταλάβει τι πέρασε η Ελλάδα και πόσο ακόμα δύσκολη είναι η θέση μας, ή κάνουν εύκολα τον τιμητή χωρίς ποτέ να παρουσιάζουν μία οποιαδήποτε σοβαρή και τεκμηριωμένη εναλλακτική πορεία. Διότι εμείς ξέρουμε καλά. Καθόλου πατριωτικό δεν θα ήταν αν είχαμε κηρύξει στάση πληρωμών. Αν δεν πληρώναμε καν συντάξεις και μισθούς. Με τους κερδοσκόπους που έχουν τζογάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας να τρίβουν τα χέρια τους.

Κανείς τους βέβαια δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν αφήναμε αυτά να συμβούν. Κανείς τους δεν μας εξηγεί πού θα βρίσκαμε τα 110 δισ. ευρώ για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της χώρας, που συσσωρεύτηκαν με την εγκληματική πολιτική, ειδικά των τελευταίων ετών. Τι θα συνέβαινε αν η πρώτη δόση του δανείου δεν ερχόταν στις 18 Μαΐου και στις 19 Μαΐου δεν αποπληρώναμε τα 10 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών μας.

Απαντώ λοιπόν σε αυτή την κριτική: θεώρησα πατριωτικό μου καθήκον να σώσω τη χώρα μου και όχι να αποδεχθώ αμαχητί τη χρεοκοπία της.

* Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα απαλλάξει τη χώρα από το Μνημόνιο. Είναι εφικτό αυτό που λέει;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Το Μνημόνιο είναι το μνημόσυνο της πολιτικής που ακολούθησε η Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια. Είναι η ταφόπλακα σε όλα αρνητικά που ανέδειξε η Ν.Δ.: την αδιαφάνεια, την ιδιοτέλεια και ιδιοποίηση του δημόσιου χρήματος, την αναξιοκρατία και πελατειακή διοίκηση από ημετέρους και κολλητούς. Αυτά καλείται να αποκηρύξει η Ν.Δ., αντί να τα δικαιολογεί και να τα καλύπτει.

Θα έπρεπε να αλλάξει η ίδια. Να γίνει μία παραγωγική πολιτική δύναμη, μέσα από τη δική της ιδεολογία, αλλά να αποβάλει πρακτικές και αντιλήψεις που ανήκουν σε προηγούμενους αιώνες. Αν έκανε αυτό, τότε θα συνέβαλλε ουσιαστικά στην απαλλαγή μας από την επιτήρηση. Αν όμως κάνει απλώς μικροκομματική αντιπολίτευση, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες που με δική της ευθύνη περνά η χώρα, τότε φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν συμβάλλει, αλλά θα επιβαρύνει τη χώρα καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση σε πολλούς ότι τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει. Το στοίχημα είναι να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και δεν βλέπω τη Ν.Δ. διατεθειμένη να βοηθήσει, όταν καταψηφίζει νομοσχέδια που φέρνουν αξιοκρατία, αλλάζουν το διοικητικό μοντέλο ή και σώζουν τη χώρα από τη χρεοκοπία.

* Σας χαρακτήρισε επίσης και «περιπλανώμενο ταξιδιώτη» και είναι γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που αναρωτιέται: γιατί χρειάζονται τόσο πολλά ταξίδια;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Οι πρωτοβουλίες μας είναι για την πατρίδα, ξεκινώντας από τον μηχανισμό στήριξης που δεν υπήρχε και χρειαζόταν υπερπροσπάθεια για να δημιουργηθεί. Φέραμε τα πάνω κάτω και τα καταφέραμε τελικά η Ε.Ε. να δείξει τη συνοχή και την αλληλεγγύη της. Ήταν απόλυτη η ανάγκη να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας από μια κυβέρνηση που είχε καταβαραθρώσει την αξιοπιστία της χώρας και την είχε βγάλει από το διεθνή χάρτη. Γι’ αυτό και ήταν απαραίτητο να πάρουμε πρωτοβουλίες παντού, σε όλα τα μέτωπα, από το ζήτημα των Σκοπίων έως το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να επιδιώξουμε επίσης να προσελκύσουμε επενδύσεις από τον αραβικό κόσμο και την Κίνα.

Να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα αρνητικά στερεότυπα, ακόμη και ρατσιστικές απόψεις για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Αυτά χτυπούν την οικονομία και ιδιαίτερα τον τουρισμό μας. Καθήκον μας ήταν και είναι να ακουστεί ξανά η θετική φωνή της Ελλάδας και του Έλληνα και με προτάσεις για παγκόσμια ζητήματα, που όμως μας αφορούν άμεσα. Από την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια και την προσφυγιά, μέχρι και προτάσεις για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, όπως η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τύπου Tobin Tax για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη.

Αν είμαι εγώ αναγκασμένος να περιπλανώμαι ανά τον κόσμο υπερασπιζόμενος την Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι παραπλανάται όποιος θεωρεί ότι σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης είναι να περιορίζεις τις πρωτοβουλίες σου μεταξύ Ραφήνας και Μαξίμου.

* Ζητάτε από τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να μιλήσει γιατί έχει μεγάλες ευθύνες. Όμως ο αντίλογος θα μπορούσε να είναι πως αυτός, τουλάχιστον προεκλογικά, είχε πει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι άσχημη και είχε προτείνει πάγωμα μισθών κι άλλα σκληρά μέτρα.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Διαφωνώ. Παρά τις επανειλημμένες μου εκκλήσεις, ποτέ δεν μας έδωσε καθαρή εικόνα της πραγματικότητας. Ακόμα και δύο μέρες προ των εκλογών είχε αποστείλει η κυβέρνηση επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα ήταν μόνο 6% του ΑΕΠ αντί για σχεδόν 14% που ήταν η πραγματικότητα. Το ήξερε και μάλιστα πολύ καλά. Και επαναλαμβάνω ότι το μεγαλύτερο έλλειμμά μας ήταν το έλλειμμα αξιοπιστίας μας που δημιούργησαν τέτοιου είδους πράξεις. Η επιτήρηση επιβλήθηκε στη χώρα μας, έγινε για δεύτερη φορά λόγω αυτής της κατάστασης που αποκαλύφθηκε για το 2009 και αφορούσε τα προηγούμενα χρόνια. Και οι εταίροι και δανειστές μας πολύ απλά δεν μας πίστευαν πια, δεν μας εμπιστεύονταν πια τα χρήματά τους. Τόσο καταστροφικά ήταν για τη χώρα μας τα ψέματα και η αναξιοπιστία, οι εγκληματικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν.

* Πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τα κόμματα εξουσίας αθροιστικά είναι κάτω από 40%. Προηγείται το κόμμα του «κανενός» και ο «κανένας» στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ οι πολίτες απαξιώνουν τους πολιτικούς αυτών των δύο κομμάτων. Αυτό συμβαίνει μόλις εννιά μήνες μετά τον εκλογικό σας θρίαμβο. Αυτή η γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας θα επιφέρει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Είναι απολύτως φυσιολογικό ό,τι συμβαίνει σήμερα. Όλους αυτούς τους μήνες δίνουμε μια διττή μάχη αξιοπιστίας. Παλεύουμε να ξανακερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας διεθνώς και συγχρόνως αγωνιζόμαστε για να κερδίσει το πολιτικό σύστημα ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχει απογοητευθεί βαθιά ο Έλληνας πολίτης από ένα πολιτικό σύστημα που θεωρεί ότι τον πρόδωσε. Και είναι υγιές ότι ζητεί την αλλαγή. Και αυτή την εντολή λάβαμε και υλοποιούμε με σκληρή σύγκρουση απέναντι σε αντιλήψεις και συμφέροντα.

Έχω πει ότι είναι ανάγκη να είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία.

Όλες μας οι κινήσεις, οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις, εκεί στοχεύουν. Είπαμε για διαφάνεια και την κάναμε πράξη με το νομοσχέδιο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Είπαμε για αποκέντρωση και νέα αρχιτεκτονική της χώρας και το κάναμε πράξη με τον “Καλλικράτη”. Είπαμε για ανακατανομή φορολογικών βαρών και το κάναμε. Μιλήσαμε για αξιοκρατία στις προσλήψεις και ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε.

Ναι, αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι. Ναι, αντιλαμβάνομαι τη σύγχυσή τους στο μέσο της μεγαλύτερης καταιγίδας που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Χρέος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από την καταιγίδα αυτή, αλλάζοντας οριστικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το κράτος αυτό επί δεκαετίες. Τότε και από αυτό θα κριθούμε.

* Στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε ήδη ένα νέο κόμμα, η «Δημοκρατική Αριστερά», ενώ νέο κόμμα εκκολάπτεται και στα δεξιά του ΠΑΣΟΚ με την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτή η κινητικότητα μήπως λειτουργήσει σαν μεταδοτικό παράδειγμα και ενδεχομένως απειλήσει τη συνοχή του δικομματισμού;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Είναι φυσιολογικό να αυξάνεται η πολιτική κινητικότητα όταν η χώρα περνάει μια τόσο μεγάλη κρίση και ιδίως όταν οι θέσεις των κομμάτων δεν είναι καθαρές ή ακόμα υπεύθυνες και ψαρεύουν στα θολά νερά. Δεν θα ήθελα όμως, σε καμία περίπτωση, να εισέρθω στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Το θέμα είναι να λειτουργεί η Δημοκρατία μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι το πόσα κόμματα έχουμε ή αν απειλείται ο δικομματισμός. Εξάλλου δεν ενδιαφέρομαι και δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ για τις τύχες του δικομματισμού. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το ΠΑΣΟΚ να εκφράζει και να υπηρετεί γνήσια τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων, με τρόπο προοδευτικό, ανθρώπινο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό.

* Η συνοχή του κόμματός σας σε αυτή τη ρευστή πολιτικά περίοδο δεν είναι η καλύτερη, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, και φαίνεται ότι όχι μόνο δεν λειτουργεί σαν αλεξικέραυνο για την κυβέρνηση μέσα κι από τα πρόσωπα που έχετε αναδείξει σε θέσεις ευθύνης, αλλά πολλοί κεραυνοί πέφτουν από το ίδιο το κόμμα, που αντιδρά. Δεν λειτουργεί διαλυτικά αυτό το φαινόμενο;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θεωρώ άθλο χωρίς προηγούμενο, τουλάχιστον στη μεταπολίτευση, να έχει μία κοινοβουλευτική ομάδα να σηκώσει τόσο μεγάλες ευθύνες, να αποφασίζει για τόσο δύσκολα θέματα, να χρειάζεται να ξεχάσει το πρόσκαιρο όφελος και να κοιτά το συλλογικό συμφέρον μακριά από μικροκομματισμούς, και όμως, όχι μόνο να στέκεται όρθια αλλά και να συνεισφέρει ουσιαστικά σε έναν πολύτιμο διάλογο και διαβούλευση με την κοινωνία και την κυβέρνηση. Αυτή μας η κοινοβουλευτική ομάδα έχει επωμιστεί ιστορικές ευθύνες και ανταποκρίνεται στην εθνική αυτή πρόκληση με εντυπωσιακή συνοχή και βούληση.

Και μη συγχέουμε τις εύλογες και καλοδεχούμενες παρατηρήσεις με τη διάλυση. Μην ποινικοποιούμε τον διάλογο που για εμάς είναι οξυγόνο. Η κυβέρνηση και η παράταξη αυτή διαχειρίζονται τη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Λειτουργούμε όλοι σε συνθήκες πρωτόγνωρης πίεσης, λαμβάνουμε ιστορικές αποφάσεις που ανταποκρίνονται στην έκτακτη ανάγκη που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Και τριβές και λάθη και παρεξηγήσεις θα γίνουν. Αυτό δεν αλλάζει τη συνολική μας πορεία που είναι σταθερή και μας ενώνει όλους. Με την ίδια αποφασιστικότητα που λάβαμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία, εξίσου αταλάντευτα θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που εγγυώνται ότι η χώρα μας ξεφεύγει από όλες τις παθογένειες που μας οδήγησαν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου εθνική περιπέτεια.

* Παλιότερα είχατε απευθύνει προτάσεις για διάλογο με την Αριστερά. Σήμερα οι σχέσεις σας είναι μηδενικές. Ο Α. Αλαβάνος είπε ότι πρέπει να σας απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, ο Α. Τσίπρας είπε ότι θα φύγετε νύχτα και η Αλέκα Παπαρήγα σάς έχει κηρύξει πόλεμο με το ΠΑΜΕ. Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι υπάρχει βάση συνεννόησης;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Η δική μας αντίληψη συνδυάζει την προστασία του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του νέου, του αδύναμου, με την επένδυση στην εξέλιξη, στην αλλαγή, στην καινοτομία. Χρειάζονται και τα δύο: και σιγουριά και αλλαγή.

Όσοι μένουν όμως προσκολλημένοι στο χθες, είναι σαν να μας λένε ότι καθήκον μας είναι μόνο να προστατεύσουμε τον εργαζόμενο που μπήκε στη δουλειά ξέροντας γραφομηχανή και να μην του πούμε ποτέ πως πρέπει να μάθει να αξιοποιεί και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Και μάλιστα αυτές οι δυνάμεις κηρύσσουν απεργίες κάθε φορά που επιχειρούμε να αλλάξουμε κάτι, να εφαρμόσουμε καινοτομίες. Αυτό όμως δεν είναι παρά η άλλη όψη του συντηρητισμού.

Που συνεπάγεται πως κάποια μέρα θα ξυπνήσεις απότομα και όλα γύρω σου θα έχουν αλλάξει, ενώ εσύ θα έχεις μείνει τραγικά πίσω. Και τότε θα βρίσκεσαι σε κρίση.

Εχουν λοιπόν καθήκον όσοι θέλουν να λέγονται αριστεροί να απορρίψουν το δογματισμό, αλλά να κρατούν στάση ευθύνης. Και στάση ευθύνης είναι επίσης να προασπίζεσαι την πατρίδα σου απέναντι στην κερδοσκοπία και στις άγριες επιθέσεις των αγορών.

Η δε στάση των συνδικαλιστών του ΚΚΕ δεν θα μ’ ενοχλούσε αν στρεφόταν όπως λέτε εναντίον της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα είναι ότι πλέον στρέφεται εναντίον των εργαζομένων, της κοινωνίας, της ίδιας της χώρας.

Αδικείται η Ελλάδα, π.χ., όταν στα μάτια των ξένων, των τουριστών, αντί για τη φιλοξενία, χαρακτηρίζεται από τις εικόνες βίας και αυθαιρεσίας στα λιμάνια τους τελευταίους μήνες.

Οι μόνοι που δεν βοηθιούνται από τέτοιες συμπεριφορές είναι οι εργαζόμενοι.

Κατανοώ τη διάθεσή τους να γίνει η επανάσταση ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά όχι και να το πληρώσει ο ελληνικός λαός και η πατρίδα μας.

Εντός της Κεντροαριστεράς στην οποία ανήκουμε σαφώς και υπάρχει σε όλες τις χώρες βάση συνεννόησης. Με την πραγματική Αριστερά. Την Αριστερά της υπεύθυνης στάσης απέναντι στα πράγματα, την Αριστερά που παλεύει για την πρόοδο της κοινωνίας και υποβάλλει δημιουργικές προτάσεις. *

Διαβάστε επίσης