- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο αμερικανικό δίκτυο “PBS” στην εκπομπή της Judy Woodruff “NewsHour” με τον δημοσιογράφο Paul Solman

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο αμερικανικό δίκτυο “PBS” στην εκπομπή της Judy Woodruff “NewsHour” με τον δημοσιογράφο Paul Solman

Paul Solman:   Καταρρέει η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Είναι προφανές ότι, μπροστά μας, έχουμε μία τεράστια πρόκληση, το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε την οικονομία μας, να αλλάξουμε την κοινωνία μας, θα έλεγα.

Paul Solman:   Μα γι’ αυτό διαμαρτύρονται οι άνθρωποι στους δρόμους τόσο βίαια, έτσι δεν είναι;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση, ανάμεσα σε κάποιες πράξεις βίας, που αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία – πρόκειται για πολύ δυσάρεστα γεγονότα, που είναι όμως μεμονωμένα και δεν αντιπροσωπεύουν, με κανένα τρόπο, τις ειρηνικές διαδηλώσεις, οι οποίες είναι κατανοητές – και στο γεγονός ότι, πολύ μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού λαού, η πλειοψηφία θα έλεγα, αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία.

Paul Solman:   Ποια είναι τα κύρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θα έλεγα, πρώτα απ’ όλα, ότι το χρέος είναι, κατά κάποιο τρόπο, η κορυφή του παγόβουνου. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί αφενός, και γι’ αυτό άλλωστε αλλάζουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας, ώστε να περάσουμε σε μια πράσινη οικονομία, μια οικονομία με μεγαλύτερη διαφάνεια. Επιπλέον, είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εκτεταμένη «σκιώδη οικονομία», την οποία ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε στην επίσημη οικονομία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τα στατιστικά μας στοιχεία, αλλά και να φέρουμε έσοδα στον δημόσιο τομέα.

Paul Solman:   Όταν λέτε «σκιώδη οικονομία», εννοείτε παραοικονομία;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Παραοικονομία, ακριβώς.

Paul Solman:   Οι άνθρωποι δεν πληρώνουν φόρους.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αυτό είναι ένα θέμα, δεν πληρώνουν φόρους και η εργασία δεν δηλώνεται. Σε ορισμένους τομείς, επίσης, μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφθορά.

Όταν τα αντιμετωπίσουμε αυτά – και κάποιοι νόμοι, που ήδη ψηφίσαμε, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά – η κατάσταση θα αλλάξει. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: η φοροδιαφυγή μειώνεται. Έχουμε μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα, ήδη τους δύο πρώτους μήνες μετά τη θέσπιση της νέας νομοθεσίας. Αυτό μας επιτρέπει να εισπράξουμε χαμένα έσοδα, καθώς η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα, αλλά και μια χώρα με κακοδιαχείριση, ακριβώς λόγω αυτών των προβλημάτων.

Paul Solman:   Όπως;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Όπως η περικοπή των μισθών. Μειώσαμε τους μισθούς κατά 20%, ακόμη και κατά 30%, σε κάποιους τομείς του Δημοσίου, ενώ μειώσαμε και τις συντάξεις. Αυτά ήταν πολύ δύσκολα μέτρα.

Προφανώς, γι’ αυτό το λόγο είναι δυσαρεστημένοι οι άνθρωποι και πονάνε. Παρόλο που υπάρχουν διαδηλώσεις, έχουμε όμως και σημαντική υποστήριξη.

Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι είναι πατριωτικό καθήκον αυτό, ότι πρέπει να προχωρήσουμε, να αλλάξουμε την οικονομία μας, να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να ασχοληθούμε με το χρέος μας.

Δύο νόμοι, που ψηφίζουμε αυτή την εβδομάδα, αφορούν αφενός στη δημιουργία μιας Αρχής δημοσιονομικής σταθερότητας, η οποία θα παρακολουθεί τον προϋπολογισμό μας στη Βουλή, ένα αυτόνομο όργανο, που θα εξασφαλίζει μεγάλη διαφάνεια και, αφετέρου, μια ουσιαστική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που θα καταστήσει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό μας σύστημα.

Paul Solman:   Θα περάσει όμως αυτό το νομοσχέδιο;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ναι, θα περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Paul Solman:   Το εγγυάστε; Δεν πρόκειται για ιδιαίτερα επίμαχο ζήτημα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Είναι πάρα πολύ επίμαχο και γι’ αυτό δείχνουμε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και ότι, ναι, μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που καμιά κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορούσε, αλλά και δεν θα τολμούσε να κάνει τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια. Έτσι, λοιπόν, εμείς δείχνουμε σήμερα ότι έχουμε τη βούληση και την ικανότητα να το κάνουμε.

Paul Solman:   Ο Nouriel Roubini είπε πρόσφατα στους «Financial Times» ότι μια τακτική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας – δηλαδή, παρατείνοντας τους όρους, μειώνοντας τις πληρωμές – είναι κάτι το εφικτό, το ευκταίο, το αναπόφευκτο. Ναι ή όχι;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει τη στάση πληρωμών, αλλά επιλέξαμε – και όχι μόνο στην Ελλάδα – να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να προβούμε σε αυτές τις πολύ οδυνηρές αλλαγές στην Ελλάδα, προκειμένου να τηρήσουμε τις συμβάσεις με τους πιστωτές μας.

Αυτή όμως δεν είναι μόνο μια ελληνική απόφαση. Είναι μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στήριξε την Ελλάδα, μαζί βέβαια με τις χώρες του ΔΝΤ, με ένα ποσό ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για δάνεια, τα οποία βεβαίως θα αποπληρώσουμε. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να υποστηριχθεί η Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

Paul Solman:   Δυο γρήγορες ερωτήσεις. Αυτή τη στιγμή, πληρώνετε 12% ή παραπάνω για το χρέος σας. Τον Φεβρουάριο ήταν 6%. Όπως είχατε πει τότε, η αξιοπιστία είναι το βασικό πρόβλημα. Δεν δείχνει λοιπόν αυτό ότι τα πράγματα χειροτερεύουν;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Οι αγορές είναι πολύ ανήσυχες, φοβούνται τους κινδύνους, μετά το 2008. Έτσι, χρειάζονται χρόνο για να δουν κατά πόσο ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση, μια εταιρεία ή μια τράπεζα είναι αξιόπιστη.

Χρειαζόμαστε αυτό το χρόνο. Μας δόθηκε αυτός ο χρόνος, μέσα από το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ώστε να προβούμε στις αναγκαίες αλλαγές για τη χώρα μας. Θα έλεγα, λοιπόν, ας δούμε ποια είναι η τάση στην Ελλάδα. Η τάση στην Ελλάδα είναι θετική. Έχουμε μειώσει το έλλειμμά μας κατά 40%. Έχουμε ξεπεράσει το στόχο μας, όπως δείχνει η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε κάνει σημαντικές αλλαγές. Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στην παιδεία, στην υγεία. Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Paul Solman:   Γιατί λοιπόν έχει σημασία για την Αμερική, για τους Αμερικανούς, τι συμβαίνει εδώ, στην Ελλάδα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Καταρχήν, ζούμε σε έναν πολύ αλληλοεξαρτώμενο κόσμο, οπότε ό,τι συμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο, επηρεάζει όλους μας.

Το είδαμε με την «Lehman Brothers» και την κρίση στην Γουόλ Στριτ. Δεν επηρέασαν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Το είδαμε όμως και με την Ελλάδα. Δεν θα περίμενα ποτέ, ούτε και πριν από λίγους μήνες, ότι η Ελλάδα θα βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω των προβλημάτων της. Και αυτό δείχνει ότι, ακόμη κι αν το γνωρίζουμε, όταν το ζούμε, είναι πολύ πιο έντονο, ακριβώς επειδή είμαστε τόσο αλληλένδετοι, τόσο αλληλοεξαρτώμενοι. Ένα ασήμαντο γεγονός εδώ, ένα άρθρο εκεί, ένα σχόλιο κάπου πιο πέρα, μπορούν να προκαλέσουν πανικό σε όλο τον κόσμο.

Paul Solman:   Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Παπανδρέου, σας ευχαριστούμε πολύ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ευχαριστώ.