Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο BBC στην εκπομπή «Newsnight» με τη δημοσιογράφο Kirsty Wark

Παπανδρέου: Η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

Kirsty Wark:   Μίλησα νωρίτερα σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, και ξεκίνησα λέγοντας ότι το ιστορικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα του είναι αυτό που επιδείνωσε την κρίση.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι είχαμε ένα μεγάλο κράτος κοινωνικής πρόνοιας, για το οποίο πληρώναμε αφειδώς, αλλά η κακοδιαχείριση στον δημόσιο τομέα. Και ειδικότερα, ένα πελατειακό κράτος, με πολύ μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, περισσότερους απ’ όσους χρειαζόμαστε, αλλά και έλλειψη διαφάνειας, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ συχνά σπατάλη στα χρήματα των φορολογούμενων, ακόμα και δωροδοκία.

Μόλις καταθέσαμε ένα νόμο, βάσει του οποίου, κάθε υπογραφή του δημόσιου τομέα, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον δημόσιο υπάλληλο, εφόσον έχει σχέση με χρήμα, θα αναρτάται στο Διαδίκτυο, για να μπορούν να βλέπουν οι πολίτες πού πάνε τα χρήματα των φόρων τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αλλαγή, η οποία δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο στη διαφθορά κάθε είδους.

Kirsty Wark:   Δέχεστε ότι όταν μπήκατε στην Ευρωζώνη μπορούσατε να δανείζεστε χρήματα πολύ πιο φθηνά και ότι επικράτησε μια περίοδος ξέφρενης δαπάνης στην Ελλάδα, παντού, από τις συντάξεις, τους μισθούς κ.λπ.; Αυτό ήταν μεγάλο λάθος, έτσι δεν είναι;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ναι, αλλά το πρόβλημα δεν ήταν οι συντάξεις. Πράγματι, έχουμε κάποια προβλήματα με τις συντάξεις και οι Έλληνες πληρώνουν γι’ αυτά. Ήδη, περικόψαμε κάποια από τα συνταξιοδοτικά επιδόματα.

Αλλά η μεγάλη δαπάνη ήταν, δυστυχώς, ότι δίναμε φορολογικά οφέλη στους πιο πλούσιους και, όπως είπα, και το αναφέρατε και εσείς, ήταν το θέμα της φοροδιαφυγής.

Αυτό λοιπόν λειτουργεί σαν μαξιλάρι, αν ασχοληθούμε με τα θέματα αυτά. Μόλις περάσαμε ένα φορολογικό νόμο, που καλεί τους πλουσιότερους της κοινωνίας να καταβάλουν το μερίδιό τους για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Αλλά επίσης, αν ασχοληθούμε με αυτή την άτυπη οικονομία, την παραοικονομία, είτε πρόκειται για φοροδιαφυγή, είτε για άτομα που δουλεύουν και δεν είναι εγγεγραμμένα, καθώς και με το μεγάλο ποσοστό διαφθοράς που υπάρχει στο δημόσιο τομέα, κυρίως στον τομέα της υγείας, αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε γρήγορα να επιστρέψουμε σε μια αναπτυξιακή προοπτική και να διαχειριστούμε το έλλειμμα και το χρέος μας πολύ πιο αποτελεσματικά.

Kirsty Wark:   Πιστεύετε ότι θα χρειαστεί να φύγετε από την Ευρωζώνη;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Όχι, δεν θα χρειαστεί. Αυτό είναι απόλυτα βέβαιο και γι’ αυτό, άλλωστε, λάβαμε αυτά τα μέτρα και έχουμε το μηχανισμό στήριξης. Το γεγονός ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια και η Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιούργησαν το μηχανισμό στήριξης – έναν μηχανισμό, που σημαίνει βέβαια δάνεια, τα οποία θα εξοφλήσουμε με καλό επιτόκιο – δείχνει ότι όλη η Ευρώπη μάς θέλει στο ευρώ. Και εμείς, ασφαλώς, θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ.

Kirsty Wark:   Εν όψει του G20, φαίνεται ότι υπάρχει ουσιαστικό χάσμα ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη. Και ο Πρόεδρος Ομπάμα προειδοποιεί για τις τόσες χώρες που σπεύδουν να διασώσουν τόσο γρήγορα, και ότι η ιδέα ότι θα καταργηθεί τόσο γρήγορα ο μηχανισμός στήριξης μπορεί να οδηγήσει σε νέα ύφεση.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πιστεύω ότι το χάσμα είναι περισσότερο πολιτικό παρά γεωγραφικό. Υπάρχουν διαστάσεις απόψεων και στην Ευρώπη για το πόσο «Κεϋνσιανοί» πρέπει να είμαστε, και για το πόσο πρέπει να εξυγιάνουμε τους προϋπολογισμούς μας.

Πιστεύω ότι, πράγματι, οι αναπτυγμένες χώρες φαίνεται ότι έχουν πληγεί, επειδή είμαστε κράτη κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητάς μας.

Το χρέος μας οφείλεται στο γεγονός ότι οι οικονομίες μας δεν είναι ανταγωνιστικές, όπως εκείνες των αναδυομένων χωρών. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες, όπως οι σκανδιναβικές, ο Καναδάς και η Αυστραλία, με πολύ ισχυρά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, που είναι όμως και πολύ ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά.

Kirsty Wark:   Ως σοσιαλιστής Πρωθυπουργός, μέρος των μέτρων λιτότητας είναι η μείωση του μεγέθους του κράτους. Το κράτος θα συρρικνωθεί. Πιστεύετε ότι αυτή είναι μια κρυφή μετακίνηση προς την κεντροδεξιά στην Ευρώπη;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, αν μιλάμε μόνο για λιτότητα. Χρειάζεται ανάπτυξη.

Και θα έχουμε ανάπτυξη, βέβαια, αν είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, κάνοντας εξαγωγές, αλλά και με επενδύσεις. Και πρέπει να αναζητήσουμε πόρους.

Τώρα, πού θα τους βρούμε τους πόρους; Αντιλαμβάνομαι και γνωρίζω, και αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε τώρα, ότι δεν θα τους βρούμε μέσα από το δημόσιο χρήμα, εφόσον έχουμε δημόσιο χρέος, ή ότι θα έχουμε μόνο ένα μικρό ποσοστό δημοσίου χρήματος και δημοσίων επενδύσεων.

Πρέπει να το κάνουμε φέρνοντας επενδύσεις, αλλά και με τη δημιουργία πόρων. Γι’ αυτό μιλάμε για φορολόγηση των συναλλαγών στην Ε.Ε., που θα αποφέρει περίπου 200 δις ευρώ. Μιλάμε για πολλά χρήματα για έργα υποδομής, σε περιοχές που είναι φτωχές, όπως στην Κεντρική, την Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε να υποστηριχθούν οι χώρες αυτές, ενώ θα υπάρξουν και θέσεις εργασίας σε αναπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι σκανδιναβικές χώρες κ.λπ.

Kirsty Wark:   Τέλος, κύριε Πρωθυπουργέ, πιστεύετε ότι θα είναι πολύ μεγάλη η οδύνη για όλους τους επόμενους 12 μήνες;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θα είναι οδυνηρά τα πράγματα για όλους μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Γι’ αυτό, άλλωστε, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δούμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο G20, τις επόμενες ημέρες, στο Τορόντο, σαφή πολιτική βούληση για ρύθμιση των αγορών, που ήταν, αν θέλετε, και στο επίκεντρο αυτής της κρίσης, λόγω της έλλειψης διαφάνειας. Ρύθμιση των αγορών, ώστε να μην υπάρξει κερδοσκοπία σε βάρος των κυρίαρχων κρατών, αλλά αγορές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση.

Πρέπει επίσης να φροντίσουμε να βρούμε νέους πόρους, που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξη, καθώς και να προωθήσουμε την πράσινη οικονομία, επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή δεν είναι απλά μια χρηματοπιστωτική κρίση. Μιλάμε για κρίση λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη, μιλάμε για ενεργειακή κρίση, ενώ περάσαμε και από επισιτιστική κρίση.

Πρόκειται για σημαντικά θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί. Και εκεί πρέπει να επιδείξει το G20 τη βούληση, ώστε να υπάρξει κοινή κατανόηση των προβλημάτων και κοινή θέληση για την εφαρμογή μέτρων – να μη μιλάμε μόνο για μέτρα, αλλά να τα εφαρμόζουμε κιόλας. Να εφαρμόσουμε μέτρα, που θα επιτρέψουν στον πλανήτη να βγει από την κρίση, αλλά και να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη μας.

Kirsty Wark:   Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Παπανδρέου, σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε το video

https://bbc.in/9GGjBo

Διαβάστε επίσης