Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Fox Business Network με την δημοσιογράφο Nicole Petallides

Nicole Petallides:   Καλησπέρα, Τσέρυλ. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι. Βρισκόμαστε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και μαζί μας είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου. Αποτελεί χαρά και τιμή να σας φιλοξενούμε στο Fox Business Network, γι’ αυτή την αποκλειστική συνέντευξη.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Σε ευχαριστώ, Νικόλ.

Nicole Petallides:   Εμείς σας ευχαριστούμε. Ας ξεκινήσουμε όμως με το εμφανώς μεγάλο εγχείρημα που έχετε αναλάβει, τη μείωση του ελλείμματος της χώρας σας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 14%, σε ποσοστά κάτω του 3% μέχρι το 2014, ώστε να συνάδει με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί είναι εκείνοι  που είναι πολύ επιφυλακτικοί έως και σκεπτικιστές, όσον αφορά την Ελλάδα και τις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ και οι Αμερικανοί ανησυχούν για το ΔΝΤ, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου με 17%. Είμαστε ο βασικός επενδυτής του ΔΝΤ, καθώς συνεισφέρουμε περί τα 57 δις δολάρια. Ποιο θα ήταν επομένως το πρώτο πράγμα που θα λέγατε προς τις ΗΠΑ και τους πολίτες της  χώρας μας, για να μας πείσετε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Καταρχήν, θα τιμήσουμε απαρέγκλιτα την υπογραφή μας. Είμαστε μια νέα Κυβέρνηση. Αναλάβαμε την εξουσία, με ένα μήνυμα αλλαγής και μεταστροφής της χώρας μας.

Βεβαίως, ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα είναι το χρέος, όπως και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας μας, με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Η συμφωνία αυτή έχει δύο όψεις. Από τη μία, δίνεται το χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα, μαζί με δάνεια, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, καθώς προβαίνει σε αλλαγές. Από την άλλη, όμως, υποχρεούμαστε να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές. Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%.

Nicole Petallides:   Πώς το πετύχατε αυτό;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Αυξάνοντας κάποιους φορολογικούς συντελεστές, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή και περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες.

Χρειάστηκε να επιβάλουμε κάποια ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα, να περικοπούν οι μισθοί στο Δημόσιο κατά 20% και οι συντάξεις κατά 10%.

Το γεγονός αυτό είναι  ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς μας να επανέλθουμε στη σωστή τροχιά. Και όντως επανήλθαμε. Αυτό ακριβώς δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα.

Nicole Petallides:   Ας μιλήσουμε γι’ αυτούς, όπως και για τη φοροδιαφυγή, συγκεκριμένα. Με ποιο τρόπο πατάσσετε τη φοροδιαφυγή; Διαβάζουμε κάθε λογής άρθρα, κάποια μιλούν για φορολογούμενους που διαθέτουν πισίνες, σκάφη αναψυχής και ακίνητα, χωρίς όμως να φορολογούνται. Γίνεται λόγος για γιατρούς και οδοντογιατρούς σε ακριβές περιοχές, οι οποίοι όμως καταβάλλουν ελάχιστα ποσά σε φόρους. Πώς λοιπόν αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα; Επιπλέον, έγινε ήδη ορατή η αύξηση στα ποσά που συγκεντρώνονται από την καταβολή των φόρων;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Εφαρμόζουμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων υπέρ της διαφάνειας. Παραδείγματος χάριν, μπορεί κανείς μέσω των χαρτών του Google να διαπιστώσει αν κάποιος διαθέτει πισίνα, και αυτό είναι ένα μόνο μέσο που αξιοποιούμε, ώστε να εντοπίσουμε όλους εκείνους οι οποίοι δεν καταβάλλουν φόρους για τα ακίνητά τους κ.λπ.

Επιπροσθέτως, όμως, δημιουργούμε μια νέα κουλτούρα και κίνητρα, ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αυτό αποτελεί καθήκον προς την πατρίδα. Δεν πρόκειται απλώς για απλή υποχρέωση, αφού εάν δεν θέλουμε να διαρκέσει η κρίση, οφείλουμε να ανταποκριθούμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Nicole Petallides:   Παρατηρείτε μια ανάταση του ηθικού στην Ελλάδα, αν και είδαμε επίσης πολλές διαδηλώσεις και απεργίες και, δυστυχώς, υπήρξαν και θύματα, καθώς πληροφορούμαι ότι πολλοί, και όχι απαραιτήτως κυβερνητικοί υπάλληλοι, αλλά απλοί πολίτες, στηρίζουν τα μέτρα και τις μεθόδους σας, όσο δύσκολα και αν είναι. Πώς θα χαρακτηρίζατε το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Ο κόσμος είναι ανάστατος ή τάσσεται υπέρ της προσπάθειάς σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Πράγματι, μεσολάβησαν κάποια ατυχή περιστατικά, η συντριπτική πλειοψηφία όμως του Ελληνικού λαού, παρότι τα μέτρα είναι σκληρά, λέει ότι «εντάξει, αυτή είναι και μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα. Θέλουμε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία. Θα δώσουμε στην Κυβέρνηση κάθε δυνατότητα, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές. Καταβάλουμε το αντίστοιχο τίμημα και ας μη μας αρέσει, είμαστε υποχρεωμένοι όμως, αφού πρόκειται για την Ελλάδα. Αφορά στη χώρα, στις οικογένειες και στο μέλλον μας. Ταυτοχρόνως, θέλουμε η Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από αυξημένη διαφάνεια, να γίνει πιο ανοιχτή στις επιχειρήσεις, να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις».

Και αυτό ακριβώς κάνουμε, στη διάρκεια των τελευταίων, λίγων μηνών, στους οποίους έχουμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Nicole Petallides:   Θα ήθελα να μιλήσουμε για τη φορολογία, στην οποία αναφερθήκατε προηγουμένως, για τον ΦΠΑ. Αναφερθήκατε στην υπερηφάνεια και τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Έχετε επιβάλει συντελεστή ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ προϋπήρχε, αλλά τώρα αυξήθηκε και επιβλήθηκε πλέον και σε άλλα είδη. Να ρωτήσω, λοιπόν: πρώτον, τι υπόκειται σε φορολογία; Και δεύτερον, τι ποσοστό των φορολογικών εσόδων έχετε εισπράξει ήδη;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Ο ΦΠΑ, που αφορά ουσιαστικά στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών, αυξήθηκε κατά 4%. Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεστε, για σημαντική επιβάρυνση.

Παράλληλα, όμως, στην Ελλάδα υφίσταται και μία άτυπη οικονομία, η παραοικονομία, η πάταξη της οποίας αποτελεί ένα από τα θετικά της προσπάθειάς μας, καθώς τα στοιχεία που αφορούν στην παραοικονομία μάς διέφευγαν, αφού δεν καταγράφονταν επισήμως. Τώρα, όμως, εντοπίζονται και υπόκεινται σε φορολόγηση, γεγονός που συνεπάγεται νέα έσοδα για το κράτος και ένα ακόμη μέσο για τη μείωση του ελλείμματός μας και την εξόφληση των δανειακών μας υποχρεώσεων.

Επίσης, επιβάλουμε φόρο στα καύσιμα. Το γεγονός αυτό είναι θετικό και για το περιβάλλον, αλλά μας προσφέρει επίσης μια σημαντική πηγή εσόδων.

Nicole Petallides:   Μια που αναφερθήκατε στην αποπληρωμή των δανείων, να σας ρωτήσω ποια είναι τα σχέδιά σας βραχυπρόθεσμα; Ας αφήσουμε για λίγο κατά μέρος τα μακροπρόθεσμα σχέδια και ας ασχοληθούμε με τα βραχυπρόθεσμα.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Αυτή είναι και η δική μας πρόθεση, γιατί με το πρόγραμμα Ε.Ε. – ΔΝΤ μας χορηγούνται δάνεια, αλλά μετά προχωρούμε αμέσως σε μείωση του χρέους και του ελλείμματος, καταρχήν για το τρέχον έτος, κατά 5.5%. Το εν λόγω ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που θα επιτρέψει τον περιορισμό του χρέους μας εντός των επομένων ετών.

Nicole Petallides:   Έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, και θα ήθελα να το ακούσουμε από τα χείλη σας, ότι θα τα καταφέρετε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Αυτός είναι ο πρωταρχικός μου στόχος, ως Πρωθυπουργού της χώρας. Στοχεύουμε όχι μόνο στην αποπληρωμή των δανείων, αλλά και στο να γίνουμε μια ανταγωνιστική οικονομία.

Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες  δυνατότητες, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει. Διαθέτει τουριστική βιομηχανία, η οποία είναι σε θέση να ανθήσει και να καταστεί ακόμη πιο θελκτική. Στρεφόμαστε πλέον στον τουρισμό υψηλής ποιότητας.

Η Ελλάδα είναι μια  ασφαλής χώρα. Είναι όμορφη και φιλόξενη, κάτι που θα ήθελα να δηλώσω και μέσω του Fox News.

Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διαθέτουμε το υψηλότερο αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, αλλά δεν το έχουμε αναπτύξει, το οποίο όμως πρόκειται να εξελιχθεί σε σημαντικό κλάδο δραστηριοτήτων.

Έχουμε τη μεσογειακή διατροφή, την οποία επίσης δεν  έχουμε εκμεταλλευτεί, αν και αποτελεί εμπορικό σήμα από μόνη της. Εξάλλου, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής, διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από ελαιόλαδο, μέχρι φρούτα και λαχανικά. Αυτό είναι ένα ακόμη πεδίο, στο οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε την αγορά.

Να προσθέσω ότι αποτελούμε τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του  πλανήτη. Ακόμη και αν το σύνολο του  στόλου μας δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, επειδή είναι μία ιδιαιτέρως παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία, χώρες όπως η Κίνα, για παράδειγμα, τώρα, ενώ ναυπηγούν πλοία σε κινεζικά λιμάνια, επιδιώκουν να αναδειχθεί ο Πειραιάς σε κόμβο για την Ευρώπη, για το σύνολο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι πρόκειται για μείζονες επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται.
Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πακέτο Ε.Ε. – ΔΝΤ προσδίδει μια ουσιαστική αίσθηση ασφάλειας και, ας μου επιτραπεί, λειτουργεί ως διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες.

Nicole Petallides:   Συναντήσατε τον Μπάρακ Ομπάμα, πριν την εκλογή του και τώρα είναι Πρόεδρος της χώρας. Προσφάτως, τον επισκεφθήκατε και στο Λευκό Οίκο και συνομιλήσατε. Σας έδωσε κάποιες συμβουλές;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Επιτρέψτε μου, καταρχήν, να ευχαριστήσω τόσο τον Πρόεδρο Ομπάμα, όσο και τον Αμερικανικό λαό, για την στήριξη που μας προσέφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής κρίσης. Υπήρξαμε ο αδύναμος κρίκος, αλλά η κρίση υπήρξε διεθνής διότι, όπως είδατε το 2008, οι αγορές έγιναν πολύ δύσπιστες, επιρρεπείς και ανήσυχες.

Ασφαλώς, εμείς δεν προσπαθούμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, ισχυριζόμενοι ότι οι αγορές ήταν το πρόβλημα. Προφανώς, όμως, ασχολούμαστε με όσα πρέπει να μας απασχολήσουν, ενώ ταυτόχρονα η κρίση ήταν γενικότερη.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί εντός των επομένων ημερών στο Τορόντο, για τη Σύνοδο του G20. Ελπίζουμε ότι εκεί πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών και κανόνων για όλους, για ένα σύστημα χρηματοοικονομικής-χρηματοπιστωτικής διαφάνειας, το οποίο θα αποβεί σε όφελος της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο των ΗΠΑ ή μόνο της Ελλάδας.

Nicole Petallides:   Δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας και θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες κατέχουν μέρος του ελληνικού χρέους, για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και για τις αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μέρος του χρέους. Είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε τους πάντες ότι, διαθέτοντας ελληνικά ομόλογα, θα εξοφλήσετε τις δανειακές σας υποχρεώσεις και ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποδεχτήκαμε το συγκεκριμένο πακέτο και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Ε.Ε. στηρίζει σθεναρά την ελληνική οικονομία και τις προσπάθειές μας, τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, να προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις αλλαγές, διότι κατέχουν μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων. Έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και δεν θα ήθελαν να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών, ούτε και επιθυμούμε εμείς κάτι τέτοιο. Το πακέτο, επομένως, δημιουργήθηκε ακριβώς για να καθησυχάσει τους επενδυτές, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται πιθανότητα χρεοκοπίας.

Αυτή είναι η  αμετάκλητη απόφασή μας και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αφήνουμε την κρίση πίσω μας και προχωρούμε.

Nicole Petallides:   Σας ευχόμαστε στα ελληνικά, καλή τύχη. Γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει πολλά αυτή την περίοδο: περιστολές δαπανών, αύξηση της φορολογίας και μια ουσιαστική μεταβολή του τρόπου με τον οποίο η Ελλάδα κυβερνήθηκε επί σειρά ετών. Να σας ευχηθούμε  λοιπόν καλή τύχη και να σας ευχαριστήσουμε για την αποκλειστική συνέντευξη που παραχωρήσατε στο Fox Business Network.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Σε ευχαριστώ, Νικόλ, για την ευκαιρία που μου δώσατε να απευθυνθώ στο κοινό σας.

Nicole Petallides:   Και εγώ σας ευχαριστώ, κ Πρωθυπουργέ, Γιώργο Παπανδρέου, που ήσασταν μαζί μας αποκλειστικά στο Fox Business Network, από τον ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης