Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» από τους δημοσιογράφους Gerd Höhler und Gabor Steinga

“Οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά”

Δημοσιογράφος:   Κύριε Πρωθυπουργέ, το περήφανο ελληνικό έθνος βιώνει μία τραγωδία. Η χώρα απώλεσε την οικονομική της ανεξαρτησία και ολόκληρη η Ευρώπη δείχνει με το δάχτυλο εσάς και τους Έλληνες. Πώς αισθάνεστε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Αυτή η δημοσιονομική κρίση αποτελεί μεγάλο βάρος, ακόμη και για μένα προσωπικά. Ωστόσο, παρέχει και την ευκαιρία να αλλάξει η ελληνική κοινωνία και να ενδυναμωθεί η οικονομία μας. Θα προσπαθήσω και για τα δύο.

Δημοσιογράφος:   Πόσο δύσκολο είναι για σας αυτές τις μέρες να διατηρείτε την αισιοδοξία σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Το θέμα δεν είναι μόνο η αισιοδοξία, αλλά το να πράττει κανείς το σωστό σε μία δύσκολη κατάσταση. Πρέπει τώρα να θέσουμε γερά θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να μιλάμε ανοιχτά και ειλικρινά για τα προβλήματα που έχουμε και για τα οποία είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι.

Δημοσιογράφος:   Όταν σας βλέπουμε στα βραδινά δελτία ειδήσεων, στο πρόσωπό σας διακρίνουμε υπερηφάνεια, σοβαρότητα αλλά και θλίψη. Υπήρξαν τους τελευταίους μήνες στιγμές που κλάψατε για τη χώρα σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Υπερηφάνεια και θλίψη – αυτό αισθάνονται αυτή τη στιγμή πολλοί Έλληνες. Και προφανώς, είμαστε αυτή τη στιγμή ιδιαιτέρως θλιμμένοι, γιατί είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι.

Δημοσιογράφος:   Κύριε Πρωθυπουργέ, σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ προβάλλεται ο Έλληνας μόνο ως «ο χρεοκοπημένος Έλληνας».

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Στην Ευρώπη υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις, υπάρχουν προκαταλήψεις κατά των Ελλήνων, καθώς και πολλά στερεότυπα. Πολλοί Ευρωπαίοι μάς γνωρίζουν μόνο από τις διακοπές τους. Κι αυτό που βλέπουν, είναι ένας λαός με αγάπη για τη ζωή. Είμαστε κι αυτό, αλλά αυτή είναι μόνο η μία πλευρά της αλήθειας.

Δημοσιογράφος:   Και ποια είναι η άλλη;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ότι οι Έλληνες εργάζονται σκληρά. Εσείς, στη Γερμανία, θα πρέπει να το γνωρίζετε, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δούλεψαν ως εργάτες σε γερμανικά εργοστάσια. Συχνά, οι Έλληνες έκαναν τις δουλειές που δεν ήθελε να κάνει κανείς άλλος. Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες δημιούργησαν αργότερα τις δικές τους επιχειρήσεις ή ακολούθησαν ακαδημαϊκή καριέρα.

Δημοσιογράφος:   Βιώνουμε αυτό τον καιρό μία νίκη των «κλισέ» επί της πραγματικότητας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Εργάζομαι για να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Τα «κλισέ» επέδρασαν συχνά, στην ιστορία της Ευρώπης, ως δηλητήριο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εργαζόμαστε για κοινούς σκοπούς και κοινές αξίες. Και όπου υπάρχουν διαφορές, θα πρέπει να μάθουμε να τις εκτιμούμε ως δημιουργική πολυμορφία.

Δημοσιογράφος:   Μια γερμανική παροιμία λέει ότι εκεί όπου αρχίζουν τα λεφτά, τελειώνει η φιλία. Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των Γερμανών είναι αντίθετη στη χορήγηση δανείων ως βοήθεια προς τη χώρα σας. Εσείς τι τους λέτε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτον, δεν ζητιανεύουμε ελεημοσύνη, αλλά ζητούμε δάνεια, που θα αποπληρωθούν με υψηλά επιτόκια. Η Ελλάδα αποτελεί, και είμαι σίγουρος γι’ αυτό, μια καλή επένδυση. Δεύτερον, έχουμε επίγνωση της ευθύνης μας. Γι’ αυτό και εφαρμόζω μία πολιτική αλλαγών, πρωτόγνωρη τόσο ως προς την έκταση, όσο και ως προς το ρυθμό της.

Δημοσιογράφος:   Πολλοί Ευρωπαίοι αμφιβάλλουν ότι η χώρα σας θα τα καταφέρει. Το βάρος των χρεών της Ελλάδας είναι τεράστιο, η βιομηχανική βάση περιορισμένη και, επιπλέον, το σκληρό πακέτο λιτότητας θα μπορούσε να επιβαρύνει πολιτικά τη χώρα.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αυτό που επιδιώκω είναι να μας δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εάν όλοι τώρα λένε, ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να τα καταφέρουν, τότε μας καταδικάζουν σε αποτυχία. Κι αυτό δεν είναι δίκαιο. Αποδείξαμε ξεκάθαρα ότι έχουμε την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Καμία άλλη χώρα δεν έχει επιβάλει τόσο σκληρές περικοπές, τις τελευταίες δεκαετίες. Καμία! Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητά μας.

Δημοσιογράφος:   Τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το πολιτικό σύστημα, να αναδιαρθρώσουμε το δημόσιο τομέα, να αντιμετωπίσουμε το νεποτισμό και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Επιπλέον, τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Αυτό πάλι σημαίνει ότι πρέπει να καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό το κοινωνικό μας σύστημα. Όλα αυτά, τα γνώριζα ήδη όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν πόσο δεινή ήταν, στην πραγματικότητα, η οικονομική κατάσταση.

Δημοσιογράφος:   Τα προβλήματα ήταν, ακόμη και για σας, που διαθέτατε κυβερνητική εμπειρία, ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών, μεγαλύτερα απ’ ό,τι αναμένατε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ήταν μεγαλύτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε να προβλέψει ο οποιοσδήποτε. Γι’ αυτό και η πρώτη μου ενέργεια ήταν να αποκαλύψω την κακή οικονομική κατάσταση, ακόμη κι αν αυτό ήταν επώδυνο. Η δημοσιοποίηση ήταν η προϋπόθεση για τη διαδικασία της αλλαγής.

Δημοσιογράφος:   Οι χρηματαγορές δεν αντάμειψαν αυτή σας την ειλικρίνεια.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά και δεν μας άφησαν καθόλου χρόνο να αντιδράσουμε στην κατάσταση αυτή, με πολιτικά μέτρα. Ήταν σαν ένα κοπάδι που βρέθηκε σε πανικό και αφηνίασε. Το κοπάδι στη συνέχεια ηρέμησε και πάλι, όταν παρουσιάσαμε το πρώτο πακέτο μέτρων. Αλλά τότε, ήρθαν οι κερδοσκόποι, κάνοντας εκ νέου θόρυβο και το κοπάδι πανικοβλήθηκε και πάλι. Έπειτα, προωθήσαμε το επόμενο πακέτο μέτρων λιτότητας. Τρεις φορές έγινε αυτό. Στο τέλος, ο πανικός ήταν τόσο μεγάλος, που βρέθηκε σε κίνδυνο όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρωζώνη.

Δημοσιογράφος:   Καμιά άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει μέχρι στιγμής θέσει σε εφαρμογή ένα τόσο δραστικό πρόγραμμα λιτότητας, όσο αυτό που ζητάτε τώρα από τους συμπατριώτες σας. Θέλετε σε τέσσερα χρόνια να μειώσετε το έλλειμμα από σχεδόν 14% κάτω από το 3%. Κάτι τέτοιο ισούται με πολλαπλάσιο όλων των μέχρι τώρα προγραμμάτων λιτότητας του ΔΝΤ. Δεν κοροϊδεύει τον εαυτό της η Ευρώπη, όταν επιβάλει ένα πρόγραμμα λιτότητας, με το οποίο επιθυμεί μεν να καθησυχάσει τις αγορές, πλην όμως, σε επίπεδο πολιτικής πραγματικότητας, δεν έχει ελπίδες να εφαρμοστεί;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πιστεύω ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι οι πλέον αδύναμοι της κοινωνίας μας δεν θα καταστραφούν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μέρος του προγράμματος λιτότητας, επομένως, είναι ένα δίχτυ ασφαλείας. Κάτι τέτοιο θα κοστίσει χρήματα, αλλά οφείλουμε να το κάνουμε.

Δημοσιογράφος:   Έτσι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Γι’ αυτό και προτιθέμεθα, όχι μόνο να κάνουμε περικοπές, αλλά και επενδύσεις. Και να είμαστε ελκυστικοί για ιδιωτικές επενδύσεις. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα της βιοτεχνολογίας και στον τουρισμό, διαβλέπω μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία. Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή, χρειαζόμαστε ανάπτυξη.

Δημοσιογράφος:   Όμως με τους σκληρούς όρους λιτότητας, η Διεθνής Κοινότητα στέλνει τη χώρα σας κατ’ ευθείαν στην ύφεση: μείον 4% φέτος, μείον 2,5% του χρόνου, αυτά είναι τα προγνωστικά.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αυτό το πρόγραμμα λιτότητας ήταν ο μόνος δρόμος για να αποτρέψουμε την επαπειλούμενη χρεοκοπία. Αλλά έχετε δίκιο. Το πρόγραμμα μπορεί να είναι βιώσιμο, μόνο εάν τονώσουμε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Δημοσιογράφος:   Λέτε στους συμπατριώτες σας: αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Πιστεύετε πραγματικά ότι θα μπορέσετε να αλλάξετε τη νοοτροπία των Ελλήνων;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Εμείς, οι Έλληνες, γνωρίζουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε. Πρόκειται για μία συζήτηση, που διεξάγεται στη χώρα μας συνέχεια και παντού. Επιτρέψτε μου να σας το πω με έναν παραλληλισμό από την ελληνική αρχαιότητα: βρισκόμαστε σε μία Οδύσσεια. «Οδύσσεια» σημαίνει μετασχηματισμός. Στόχος είναι η Ιθάκη, αλλά όταν τον επιτύχει κανείς, έχει γίνει ένας άλλος άνθρωπος. Αυτός ο μετασχηματισμός είναι που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος:   Προ πάντων ο δημόσιος τομέας έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί ως μη δυνάμενος να μεταρρυθμιστεί. Πώς προτίθεστε να τον αλλάξετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Χρειαζόμαστε αλλαγή στην καρδιά του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και στο δημόσιο τομέα, ο οποίος έχει καταστεί αιχμάλωτος μιας πελατειακής οικονομίας. Μέχρι τώρα, μπορούσε κανείς να καταλάβει μια θέση στο δημόσιο τομέα, εάν γνώριζε κάποιον πολιτικό – αυτό του έδινε μια θέση. Το γεγονός αυτό έκανε το δημόσιο τομέα να διογκώνεται χρόνο με το χρόνο. Αυτή την παράδοση, θέλω να την σπάσω. Για πρώτη φορά, εξασφαλίζουμε ότι όποιος προσλαμβάνεται στο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να αποδεικνύει τα προσόντα του. Αυτό αποτελεί σημαντικό μήνυμα προς τη νέα γενιά, στην οποία θέλουμε να πούμε: θα κρίνεστε βάσει των προσόντων σας και όχι βάσει των πολιτικών σας σχέσεων.

Δημοσιογράφος:   Κύριε Πρωθυπουργέ, ας είμαστε ρεαλιστές. Βρισκόμαστε ήρεμα, εδώ, στο γραφείο σας, στο βάθος παίζει ευχάριστη μουσική, όμως μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από εδώ, δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν κατά του προγράμματος λιτότητας. Υπάρχουν βίαια επεισόδια, στα οποία μάλιστα έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες. Δεν είναι ευχάριστα τα μέτρα που ζητάμε από τους πολίτες. Κανείς δεν το θέλησε, όμως, πρέπει να καταπιούμε αυτό το φάρμακο. Είναι ιδιαιτέρως πικρό, γιατί τώρα καλούνται να πληρώσουν για την κρίση, άνθρωποι που δεν φέρουν καμία ευθύνη. Αυτό αντιτίθεται σε κάθε αίσθημα Δικαίου.

Δημοσιογράφος:   Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν στη φυλακή;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ γι’ αυτό, αυτό πρέπει να το κάνει η Δικαιοσύνη. Υπήρξαν παράνομες πρακτικές, υπήρξαν υποθέσεις διαφθοράς – μάλιστα, τρία από αυτά τα σκάνδαλα διερευνώνται από Εξεταστικές Επιτροπές του Κοινοβουλίου. Μία από τις περιπτώσεις, μάλιστα, αφορά στις καταγγελίες για υποτιθέμενες δωροδοκίες της Siemens.

Δημοσιογράφος:   Εννοείτε ότι η διαφθορά δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ακριβώς.

Δημοσιογράφος:   Η φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων είναι άλλη μία αιτία της κρίσης. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αναδιοργανώνουμε τις οικονομικές υπηρεσίες, για να μπορούμε να συλλαμβάνουμε τους φοροφυγάδες. Προς το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Δεν επιτρέπεται να ματώνει, για τα εγκλήματα άλλων, η πλειοψηφία των Ελλήνων, η οποία εργάζεται σκληρά και καταβάλλει τους φόρους της. Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη δικαιοσύνη.

Δημοσιογράφος:   Όμως, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, δεδομένης της κουλτούρας της διαφθοράς, η οποία έχει εδραιωθεί στη χώρα σας, αλλά και όχι μόνο σ’ αυτήν.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Χρειάζεται χρόνος. Αλλά πρέπει να καταπολεμήσουμε τα δύο βασικά κακά, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Εάν δεν είχαμε αυτή την τεράστια φοροδιαφυγή, το χρέος μας θα ήταν πολύ πιο περιορισμένο. Σύμφωνα με μελέτη του Brookings Institution της Ουάσιγκτον, θα μπορούσαμε να μειώσουμε το χρέος μας κατά 8%, εάν ξεριζώναμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Ο ΟΟΣΑ υπολόγισε ότι, θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 30% των εξόδων του συστήματος υγείας, εάν ακολουθήσουμε διάφανη οικονομική διαχείριση.

Δημοσιογράφος:   Αντέδρασε σωστά η Ευρώπη σ’ αυτή την κρίση ή αναμένατε μεγαλύτερη πολιτική αποφασιστικότητα εκ μέρους των άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Τέτοιου είδους προβληματική κατάσταση, σε θέματα χρεών, δεν έχει προβλεφθεί στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το γεγονός αυτό περιέπλεξε την κατάσταση. Ποια ήταν η αντίδραση; Ας το πω ως εξής: ναι, η Ευρώπη αντέδρασε πολύ αργά. Αλλά την ίδια στιγμή, αντέδρασε και πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι άλλοτε στην ιστορία της. Και στο τέλος, η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει τη δύναμη να επιβληθεί έναντι της κερδοσκοπίας στις χρηματαγορές.

Δημοσιογράφος:   Ποια διδάγματα θα μπορούσε να εξαγάγει η Ευρώπη απ’ αυτή την κρίση;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Στην Ευρώπη, πρέπει τώρα να προχωρήσουμε στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τέτοιες καταστάσεις.

Δημοσιογράφος:   Έφταιγαν οι δομές ή οι άνθρωποι; Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν την Άνγκελα Μέρκελ, ότι με τη διστακτική της στάση ενθάρρυνε τους κερδοσκόπους και όξυνε την κρίση. Εσείς τι λέτε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν θέλω να επιρρίψω ευθύνη σε κανέναν. Με την Άνγκελα Μέρκελ έχω μία πολύ καλή πολιτική και προσωπική συνεργασία. Συνέβαλε, τελικά, κατά πολύ στην εξεύρεση της τωρινής λύσης.

Δημοσιογράφος:   Αλλά προς το τέλος, λένε οι αντίπαλοί της.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν έχω να επιρρίψω καμία ευθύνη στην κυρία Μέρκελ. Στην κρίση αυτή, ζήσαμε και τις αδυναμίες, αλλά και τα δυνατά σημεία της Ε.Ε. των 27 κρατών-μελών και της Ευρωζώνης των 16 μελών. Καθεμία χώρα έχει τα δικά της δεδομένα και τη δική της κοινή γνώμη, την οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της. Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία.

Δημοσιογράφος:   Τα σημαντικότερα εμπόδια τους περασμένους μήνες έθεσαν όχι οι πολιτικοί, αλλά οι δρώντες στις χρηματαγορές. Μιλήσατε και με επενδυτές στις χρηματαγορές;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Το έκανα. Και πολλοί μου είπαν, ήδη, από την αρχή της κρίσης: εντάξει, θα λάβετε μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Όμως, η Ελλάδα είναι μικρή, πολύ μικρή οικονομία. Και γι’ αυτό το λόγο, οι αγορές θα παίξουν μαζί σας. Εάν δεν έχετε την κάλυψη της Ευρώπης, δεν θα τα καταφέρετε μόνοι σας. Αυτό ήταν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Τελικά, εμείς οι πολιτικοί το καταλάβαμε.

Δημοσιογράφος:   Τι ακριβώς καταλάβατε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ότι η κερδοσκοπία έχει καταστεί, στον σημερινό κόσμο, παράγοντας αποφασιστικής σημασίας. Βρισκόμαστε σε άγνωστο έδαφος. Αυτά δεν είναι θέματα, με τα οποία οι πολιτικοί ασχολούνται κάθε μέρα. Ούτε οι πολίτες. Εάν πριν από έξι μήνες είχατε ρωτήσει σε μια δημοσκόπηση τους Έλληνες, τι είναι τα spreads, την απάντηση θα ήξερε το 0,5%. Εάν ρωτήσετε τώρα, την ξέρει το 99,5%.

Δημοσιογράφος:   Το συμπέρασμά σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρέπει να σκεφτούμε ποιους νέους κανόνες χρειαζόμαστε για τις χρηματαγορές. Η ίδια συζήτηση γίνεται τώρα και στις ΗΠΑ – πώς θα αντιμετωπιστούν τα χρηματοοικονομικά παράγωγα…

Δημοσιογράφος:   …εκείνα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως εργαλεία κερδοσκοπίας.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές θα εργάζονται για μας και όχι εις βάρος μας. Πρέπει να προσέξουμε, ώστε να καθορίσουμε οι ίδιοι την τύχη μας και όχι να κυριαρχήσουν τα μηχανήματα.

Δημοσιογράφος:   Εννοείτε το αυτοματοποιημένο εμπόριο στα διεθνή χρηματιστήρια;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Στις χρηματαγορές, τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών παίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο. Αγοράζουν και πωλούν ομόλογα εντελώς αυτοματοποιημένα και με μία ταχύτητα, στην οποία δεν μπορεί πια να αντιδράσει κανένας έμπορος και καμία κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό, εντοπίζω μία θεμελιώδη πρόκληση.

Δημοσιογράφος:   Χρειαζόμαστε κατά την άποψή σας αυστηρότερους κανόνες στις χρηματαγορές;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Υπάρχουν χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία λειτουργούν στη λογική, ότι κάποιος αγοράζει μια ασφάλεια, η οποία αποπληρώνεται, όταν καεί το σπίτι του γείτονα.

Δημοσιογράφος:   Και τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να απαγορευτούν;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αυτό που χρειαζόμαστε προ πάντων είναι διαφάνεια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει τι. Δεύτερον, πρέπει να ρυθμίσουμε αυτές τις συναλλαγές επί το αυστηρότερο.

Δημοσιογράφος:   Τι εννοείτε «να ρυθμίσουμε»;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ κι εγώ, θέσαμε σε κοινή μας επιστολή προς τον Μπάρακ Ομπάμα, το θέμα κατά πόσο θα έπρεπε να κλείσει η αγορά για τα Credit Default Swaps – έτσι ονομάζονται αυτές οι ασφάλειες. Αυτό το θέμα σκοπεύουν να συζητήσουν οι αρχηγοί των G20.

Δημοσιογράφος:   Εσείς, καθώς και άλλοι πρωθυπουργοί, είστε δυσαρεστημένοι και με τον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού τομέα. Τι θέλετε να πετύχετε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ψάχνω μία απάντηση στο ερώτημα, τι σημαίνει, όταν λέμε «too big to fail»; Δεν σημαίνει, χρειαζόμαστε μικρότερες τράπεζες; Και τι κάνουν μετά αυτές οι τράπεζες; Βρισκόμαστε μπροστά στην κατάσταση, κυβερνήσεις να στηρίζουν τράπεζες με βοήθεια δισεκατομμυρίων, οι τράπεζες να δίνουν τα χρήματα στα hedge funds, και τα hedge funds να κερδοσκοπούν εις βάρος των κρατών. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Και είναι οικονομικά επιζήμιο.

Δημοσιογράφος:   Ποιο είναι για σας το σημαντικότερο δίδαγμα από την κρίση;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ότι στην Ευρώπη χρειαζόμαστε περισσότερη, και όχι λιγότερη, πολιτική ενσωμάτωση. Βρισκόμαστε διεθνώς, σε σχέση με τις χρηματαγορές, ενώπιον μιας νέας πρόκλησης, την οποία δεν είχε αντιμετωπίσει καμία γενιά πριν από εμάς. Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας σοβαρά. Η Ελλάδα ήταν, δυστυχώς, το πείραμα.

Διαβάστε επίσης