Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στον Fareed Zakaria GPS – CNN.com

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Σας ευχαριστώ που με φιλοξενείτε στην εκπομπή.

Fareed Zakaria:   Αναλάβατε τη δέσμευση λήψης σχεδόν δρακόντειων μέτρων, με στόχο περικοπές του προϋπολογισμού και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Υποσχεθήκατε να επιτύχετε μείωση του ελλείμματος από το 13% του ΑΕΠ στο 3% του ΑΕΠ. Εξ όσων γνωρίζω, πρόκειται για την πλέον δραστική μείωσή του στη σύγχρονη ιστορία. Είστε όντως σε θέση να το επιτύχετε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους περιστείλαμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού, σε σχέση με πέρυσι, κατά 40%. Βρισκόμαστε εντός του στόχου και, μάλιστα, υπερβήκαμε το στόχο μας κατά 10% ως προς τα έσοδα, από τον ΦΠΑ.

Επιπλέον, θεωρώ ότι η αποφασιστικότητα αυτή, δεν αφορά μόνο εμένα, ούτε χαρακτηρίζει μόνο την Κυβέρνησή μου. Ο ίδιος ο Ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να μεταστρέψει την κατάσταση και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Fareed Zakaria:   Λέτε ότι ο Ελληνικός λαός σας στηρίζει, αλλά βλέπουμε διαδηλώσεις, απεργίες, ακόμη και βία. Πολιτικά, το εγχείρημα φαίνεται πολύ δύσκολο.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θα επισημάνω ότι, στις δημοσκοπήσεις, στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, ο κόσμος, παρότι δυσαρεστημένος με τα μέτρα, στην πλειονότητά του τα στηρίζει, κατανοώντας ότι λαμβάνονται για τη σωτηρία της χώρας και της οικονομίας μας.

Fareed Zakaria:   Ένας από τους λόγους, για τους οποίους η Ευρώπη έδειξε απροθυμία, συνδεόταν με το γεγονός ότι οι Γερμανοί, οι οποίοι και θα συνεισφέρουν το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού – και άρα η γερμανική κοινή γνώμη – εξεπλάγησαν, ανακαλύπτοντας τα προνόμια που απολάμβανε ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος, και μάλιστα οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, που ελάμβαναν 14 μισθούς για δωδεκάμηνη εργασία, ενώ κάποιοι συνταξιοδοτούνταν στα 55 τους. Αυτά αναλογίζονταν οι Γερμανοί, οι οποίοι επίσης μόλις είχαν συμφωνήσει σε επαχθείς περικοπές, ενώ το όριο συνταξιοδότησής τους ανέβηκε στα 67 έτη. Κατ’ ουσίαν, τους ζητούνταν να δεχτούν να χρησιμοποιηθούν τα δικά τους χρήματα, ώστε να επιδοτηθεί ο μάλλον άνετος τρόπο ζωής της Ελλάδας. Δεν νομίζετε ότι είχαν δίκιο έως ένα βαθμό;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Καταρχήν, σας διαβεβαιώνω ότι τα χρήματα αυτά δεν προσφέρονται, αλλά πρόκειται για δάνειο. Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα προσφέρονται στην Ελλάδα, χωρίς αξίωση επιστροφής, κάτι που δεν ευσταθεί. Εμείς θα αποπληρώσουμε τα δάνεια που μας χορηγούνται.

Fareed Zakaria:   Ωστόσο, κ. Πρωθυπουργέ, τα δάνεια αυτά δεν θα χορηγούνταν με αυτά τα επιτόκια αν δεν υπήρχε η Γερμανία.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πράγματι, αλλά ήταν και άδικα κάποια από τα σχόλια που έγιναν.

Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα της εικόνας της Ελλάδας, καθώς κατά την – μεγάλης διάρκειας – τουριστική περίοδο επισκέπτονται την Ελλάδα, όχι μόνο Γερμανοί, αλλά πολλοί τουρίστες από όλη την υφήλιο, οι οποίοι απολαμβάνουν χορό, τραγούδι, τη θάλασσα και τον ήλιο.

Αυτή, όμως, δεν είναι η πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος Έλληνας. Εργαζόμαστε σκληρά. Είμαστε ένας εργατικός και περήφανος λαός. Θα ήταν πολύ εύκολο να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε αποδιοπομπαίο τράγο καi να βάλλουμε διαρκώς εναντίον της, γεγονός που θα επηρεάζει συχνότατα την πολιτική σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τονίζουμε λοιπόν ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Η Ελλάδα είναι περήφανο έθνος. Κάναμε λάθη. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε.

Fareed Zakaria:   Ξέρετε ότι, κατά μία έννοια, θα είστε πρωτοπόροι για τον δυτικό κόσμο. Είστε η πρώτη χώρα της Δύσης, που θα επιχειρήσει με τρόπο ολοκληρωμένο να συγκρατήσει τις υπέρμετρες εγγυήσεις που δόθηκαν, τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν και τις δαπάνες του κράτους πρόνοιας. Πιστεύετε ότι μπορείτε να τα πράξετε όλα αυτά και, παράλληλα, να επιβιώσετε πολιτικά; Γνωρίζω ότι αρθρογράφος σχολίασε την αναφορά σας στο ταξίδι της επανόδου του Οδυσσέα στην Ιθάκη, επισημαίνοντας ότι ο Οδυσσέας χρειάστηκε μια δεκαετία για να επιστρέψει, ενώ πέθαναν όλοι οι σύντροφοί του και τελικώς ο ίδιος ναυάγησε στο νησί γυμνός. Πιστεύετε ότι στο τέλος του ταξιδιού σας θα περιστοιχίζεστε από περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο Οδυσσέας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Γνωρίζουμε ότι, ταξίδια σαν και αυτό, δεν είναι εύκολα και θα υπάρξουν απώλειες. Όμως, γνωρίζουμε ότι μπορούμε και να πετύχουμε τον στόχο μας.

Τα όσα ζήσαμε, κατά τους πρόσφατους μήνες, αποτέλεσαν σε ένα βαθμό και ένα παράδοξο. Και στο σημείο αυτό, επαναλαμβάνω ότι δεν προσπαθούμε να αποφύγουμε τις ευθύνες μας, καθώς έχουμε πλήρη συναίσθηση αυτών, όπως και συναίσθηση των όσων οφείλουμε να πράξουμε, αλλά υπάρχουν και οι αγορές.

Το 2008, οι κυβερνήσεις προσέτρεξαν στις χρηματαγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να τα διασώσουν. Χρειάστηκε να προσφερθούν τεράστια ποσά, για να αντιμετωπισθούν τα συχνά δυσθεώρητα χρέη και να τονωθούν οι οικονομίες, προκειμένου να αποφευχθεί, όχι απλώς η ύφεση, αλλά ένα μεγάλο κραχ.

Και τώρα, παρατηρούμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρηματοδοτούν κερδοσκοπικά hedge funds, μέσω των οποίων, στην πραγματικότητα, στοιχηματίζουν εις βάρος των κυβερνήσεων που είχαν βοηθήσει στη διάσωσή τους.

Αυτό λοιπόν είναι το παράδοξο και γι’ αυτό πιστεύω ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ρύθμιση των αγορών.

Fareed Zakaria:   Πιστεύετε ότι η Ελλάδα υπήρξε το πρώτο θύμα των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Τη στιγμή που μιλάμε, διεξάγεται έρευνα στην Ελλάδα, καθώς το Κοινοβούλιο συγκρότησε Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να διαπιστωθεί τι συνέβη κατά το παρελθόν, γιατί ακολουθήθηκε λάθος κατεύθυνση, αλλά και τα είδη των πρακτικών που απέβησαν μοιραία. Παρόμοιες έρευνες πραγματοποιούνται και Επιτροπές συγκροτούνται και σε άλλες χώρες, όπως και στις ΗΠΑ.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρώ πως, όντως, ο χρηματοοικονομικός τομέας φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, ενώ συχνά γίνεται λόγος για «απάτη» και «έλλειψη διαφάνειας».

Fareed Zakaria:   Εξετάζετε το ενδεχόμενο να κινηθείτε δικαστικώς κατά των τραπεζών αυτών; Θεωρείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένδικα μέσα για το σκοπό αυτό;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να κινηθούμε δικαστικώς. Πρέπει όμως να επιτρέψουμε την ολοκλήρωση της εν εξελίξει νόμιμης διαδικασίας και κατόπιν να λάβουμε τις αποφάσεις μας, με βάση τα πορίσματα των Επιτροπών.

Fareed Zakaria:   Και πιστεύετε, ότι ως άλλος Οδυσσέας, θα τα καταφέρετε, προσωπικά και πολιτικά;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Κάνω το καλύτερο για τη χώρα μου και, πιστεύω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, για να φτάσει αυτή η χώρα στον τελικό της προορισμό, που είναι η Ιθάκη.

Το τι θα συμβεί σε εμένα είναι ήσσονος σημασίας, στο βαθμό που αισθάνομαι ότι πράττω το καλύτερο για τη χώρα μου, και είμαι σε θέση να κοιμάμαι τα βράδια έχοντας τη συνείδησή μου καθαρή, αφού μπορεί να λαμβάνονται πολύ δύσκολες και συχνά επώδυνες αποφάσεις, όχι μόνο για εμένα, αλλά και για μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού, όμως, ξέρω ότι, τελικά, αυτό γίνεται για το κοινό καλό.

Fareed Zakaria:   Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο απέναντι σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Οι καλύτερες ευχές μας, σας συνοδεύουν και ελπίζω να σας ξαναδούμε.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να συνομιλήσω με εσάς και να απευθυνθώ

Διαβάστε επίσης