Γιώργος Α. Παπανδρέου

Συνέντευξή μου στον «Νεολόγο» Πατρών: Προοδευτική διέξοδος σημαίνει ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΕΟΛΟΓΟΣ»
ΠΑΤΡΑ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

«Προοδευτική διέξοδος σημαίνει ψήφο στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής»

  • Κύριε Πρόεδρε, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέτει ως εκλογικό στόχο ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Είστε αισιόδοξος; Η Αχαΐα μπορεί να εξελιχθεί σε κινητήριο δύναμη για την επίτευξη του σκοπού; Ποια η εκλογική προοπτική στο νομό; Ρεαλιστικός στόχος οι δύο έδρες;

Η Αχαΐα μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα του προοδευτικού χώρου. Έχει και την δημοκρατική παράδοση και την δυναμική να ηγηθεί ενός συσχετισμού δυνάμεων για την ανατροπή μιας συντηρητικής αντίληψης για την άσκηση της εξουσίας.

Αντίληψη και πρακτική που οδηγεί σε συνεχείς κρίσεις και πάντα πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Θυμίζω, η σπατάλη, η διαφθορά και ιδιοποίηση των πόρων του Ελληνικού λαού μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας το 2009. Το πλήρωσε άδικα και ακριβά ο Ελληνικός λαός με πολλές θυσίες για να μη μας εξοβελίσουν από το Ευρώ, χρεοκοπημένους. Σήμερα, αυτή η πελατειακή κομματοκρατία έφερε την τραγωδία των Τεμπών. Γιατί ούτε τα χρήματα μας έλειψαν, ούτε η τεχνολογία. Έλειψε η αντίληψη ότι το δημόσιο δεν είναι κτήμα και λάφυρο μιας κυβέρνησης. Ούτε τα χρήματα, ούτε το δημόσιο είναι φέουδο του κυβερνώντος κόμματος, ούτε οι ζωτικοί πόροι μας του ανήκουν, για να μπορεί – όπως το νερό, να ιδιωτικοποιεί ό,τι θέλει. Σε μια δημοκρατία, η κυβέρνηση υπηρετεί τον λαό και όχι το αντίθετο.

Ήρθε η ώρα να λογοδοτήσουν τα κόμματα που ευθύνονται για τα τελευταία 10 χρόνια. Και η ΝΔ που παραμένει αμετανόητη στις πρακτικές της και πηγαίνει την Ελλάδα σε νέες οικονομικές περιπέτειες, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλησε να καταλάβει το βάθος του Ελληνικού προβλήματος, αφού υιοθέτησε δεξιές πρακτικές του παρελθόντος.

Ναι λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με μπροστάρη την Αχαΐα, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συμβάλλει καθοριστικά σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Πρώτον, γιατί έχει συγκεκριμένους στόχους για ουσιαστικές αλλαγές, όπως αυτή της ενεργειακής δημοκρατίας, με εγγυήσεις για δικαιοσύνη και κοινωνικές δομές υγείας, παιδείας και πρόνοιας και δεύτερον, γιατί έμαθε. Και στο DNA μας, αποδείξαμε ότι έχουμε πάντα ισχυρά αντισώματα στις πελατειακές, αντιδημοκρατικές λειτουργίες. Είμαστε το μόνο κόμμα που έβαλε φραγμούς στην αυθαιρεσία της εξουσίας και της ολιγαρχίας, με θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Για να εγγυηθεί ότι η πολιτεία, υπηρετεί τον πολίτη και μόνο τον πολίτη.

  • Ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές θα συρρίκνωναν τη δυναμική του κόμματός σας; Τάσσεστε υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας με όλα τα κόμματα μετά τις πρώτες εκλογές; Ποια θα αποκλείατε; Ήσασταν Πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης. Τι άλλαξε;

Η απλή αναλογική έχει μια απλή λογική. Κάθε ψήφος είναι ισότιμη. Και η πραγματική βούληση του Ελληνικού λαού θα αποτυπωθεί γνήσια, αυθεντικά, αν ο καθένα μας ασκήσει το ιερό αυτό δικαίωμα και πάει στην κάλπη, και εάν ψηφίσει με βασικό γνώμονα το πρόγραμμα και το κόμμα που τον εκφράζει καλύτερα.

Η απλή αναλογική, που πρώτη φορά δοκιμάζεται στην Ελλάδα, θα εκλέξει εκπροσώπους του Ελληνικού λαού ισότιμα. Με αυτή την έννοια, ούτε νικητές ούτε ηττημένοι υπάρχουν. Υπάρχουν ισότιμοι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού.

Η απλή αναλογική βέβαια, ενισχύει την ιδέα των συνεργασιών. Όμως αυτές θα πρέπει να γίνουν με βάση τις συγκλίσεις προγραμμάτων και όχι συγκλίσεις για την νομή και λαφυραγώγηση της εξουσίας.

Η ΝΔ με αλαζονικό τρόπο απορρίπτει τις εκλογές αυτές, δηλαδή την αυθεντική έκφραση του λαού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε το σύστημα, μιλά για ηττημένους και νικητές.

Η απόφαση να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είναι απόφαση για συμφωνίες προγραμματικές, προοδευτικές, και μια αντίληψη για τη δημοκρατία που δεν βάζει την κατάκτηση της εξουσίας πριν από την κατάκτηση της δημοκρατικής αξιοπρέπειας κάθε πολίτη.

Στις εκλογές αυτές θα κριθεί και το σύστημα της απλής αναλογικής και εάν πράγματι υπάρχει μια αντίληψη συνεργασιών στη βάση προγράμματος. Να τελειώνουμε με την αντίληψη, ότι απλά θέλουμε κυβέρνηση. Όχι, θέλουμε κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόσημο. Στη βάση ενός ισχυρού, ανατρεπτικού, δημοκρατικού προγράμματος για την χώρα.

  • Είναι προφανές πως τα κόμματα δίνουν έμφαση στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο οι αυτοδιοικητικές δεν είναι πολύ μακριά. Πως είναι για εσάς η ιδανική Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή; Τι σκέφτεστε για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα;

Μια αυτοδιοικητική αρχή πρέπει να έχει όραμα, πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Τα σύγχρονα προβλήματα, απαιτούν ολοκληρωμένες απαντήσεις, συνέργειες μεταξύ των φορέων και των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων και το κυριότερο, συμμετοχή των πολιτών.

Επί τέσσερα χρόνια, εμείς με το Κίνημά μας και εγώ προσωπικά, προσπαθήσαμε σε τακτική και πυκνή συνεργασία με τους φορείς της Αχαΐας, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Αχαΐα και γενικότερα Δυτική Ελλάδα, με την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Και με στόχο, να καταστεί η Δυτική Ελλάδα, παράδειγμα προς μίμηση εντός και εκτός των τειχών της χώρας.

Να είστε βέβαιοι, ότι υπάρχουν πολλά άξια προοδευτικά στελέχη στην Πάτρα, στην Αχαΐα, στη Δυτική Ελλάδα, που μπορούν με αξιοπιστία να εργαστούν για να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου.

  • Είστε αισιόδοξος για την οικονομία;

Αν δεν αλλάξουμε πορεία, οι κρίσεις θα είναι συνεχείς και οι ανισότητες θα διευρύνονται. Θα αφελληνιστεί και η οικονομία μας, από το νερό, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, μέχρι τις κατοικίες, τη γη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όλα θα καταλήξουν σε ολιγαρχίες και τραστ.

Γι’ αυτό και οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες.

Ή θα αξιοποιήσουμε τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα για μια πράσινη, δίκαιη και συμμετοχική μετάβαση ή θα παραδώσουμε τον κοινό μας πλούτο στους λίγους.

Στα χέρια όλων μας επαφίεται η μοίρα μας.