Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνάντηση με τους Προέδρους των Κοινωνικών και Παραγωγικών Φορέων

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε με τους Προέδρους: της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Στη συνάντηση συμμετείχαν: o Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών και οι Υπουργοί, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού και Επικρατείας.

Σημεία ομιλίας του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου

“Θα είμαι πολύ σύντομος, γιατί ο στόχος αυτής της συνάντησης είναι κυρίως να σας ακούσουμε. Ξέρετε ότι σας θεωρούμε – και ιδιαίτερα σε αυτή την κρίση – συνεργάτες. Εκφράζετε, ως κοινωνικοί εταίροι, κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε περάσει μια πολύ δύσκολη περίοδο, όλοι το ξέρουμε, με θέματα που αφορούν και στις δικές μας, αν θέλετε, «αμαρτίες» ή δυσκολίες, αλλά και σε ένα ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο, ευρωπαϊκό και διεθνές, πάρα πολύ δύσκολο και δυσμενές, το οποίο, όπως βλέπετε, έχει και πολιτικές δυσκολίες.

Μια Ευρώπη με πολιτικές δυσκολίες και με έλλειψη βούλησης από αρκετές χώρες, ή μια εσωστρέφεια σχεδόν εθνικιστική. Σε σημείο που ακούγονται ορισμένες φορές έως και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα, για μια Ευρώπη που θέλει να πιστεύει στη συνεργασία των λαών, που έχει περάσει Παγκόσμιους Πολέμους, που έχει ρίξει τα Τείχη, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τείχη, τέτοιου είδους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε. Πιστεύω ότι εμείς έχουμε τρία πράγματα να κάνουμε. Πρώτα απ’ όλα, να αντιμετωπίσουμε – και το αντιμετωπίσαμε – το μεγάλο θέμα της απειλής της χρεοκοπίας, με τις όποιες δύσκολες αποφάσεις. Παράλληλα, όμως, πρέπει να υλοποιήσουμε και τις εσωτερικές διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορεί να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική και θα έλεγα, ακόμη περισσότερο, να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια.

Δηλαδή, παρά την αλληλεξάρτηση που έχουμε στη διεθνή οικονομία, πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, τις δικές μας δυνατότητες. Και όλες οι αλλαγές που κάνουμε τείνουν προς αυτό το στόχο: από τη μεγάλη αλλαγή που κάναμε στο χώρο της παιδείας, όπου υπήρχε μια τεράστια εσωστρέφεια στο εκπαιδευτικό σύστημα, με παραγωγή φοιτητών χωρίς προοπτικές, μέχρι βεβαίως και τις αλλαγές που γίνονται στη Δημόσια Διοίκηση και στον παραγωγικό ιστό, από τον τουρισμό μέχρι και την πράσινη ανάπτυξη.

Και όλα αυτά, μέσα σε μια κατάσταση ύφεσης, δυστυχώς. Όπως είπα, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί. Όταν ξέσπασε η κρίση του χρέους της Ελλάδας, παρά τις όποιες αποφάσεις λήφθηκαν τελικά, υπήρξε καθυστέρηση και φτάσαμε στο σημείο να επεκταθεί και να γίνει σχεδόν πανδημία κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Αυτό επηρεάζει ευρύτερα και τη χώρα μας και δημιουργεί κατάσταση βαθιάς ύφεσης. Και βλέπουμε πια τον αναπτυγμένο κόσμο, χώρες από τις ΗΠΑ μέχρι και την Ευρώπη, να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες διεθνείς συνθήκες ανταγωνιστικότητας, δίνοντας μια σοβαρή διέξοδο στο πρόβλημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πέραν των δύσκολων αποφάσεων που έχουμε πάρει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους, όπως σίγουρα θα σας έχει μιλήσει και ο κ. Βενιζέλος, γίνεται κάθε προσπάθεια για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος. Διότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, με δυνατότητες, ή ακόμα και νέες επιχειρήσεις με πολλές προοπτικές, αυτή τη στιγμή, ασφυκτιούν από τον φόβο ή την αδυναμία των Τραπεζών να επενδύσουν.

Όμως, μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ένα πρωτόγνωρο πακέτο στήριξης. Αυτό γεννά βεβαίως υποχρεώσεις για εμάς, αλλά μας δίνει και τον χρόνο για να μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για την προσαρμογή μας – όσο κι αν αυτές είναι δύσκολες και παρότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει με πιο ήπιο τρόπο και σε μια περίοδο πολύ πιο ομαλή. Και πολλά από αυτά που πρέπει να κάνουμε, τα κάνουμε υπό την πίεση του χρόνου.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο ιστορικά πακέτο, καθώς δεν έχει ξαναδοθεί τέτοιο ποσό. Και μάλιστα, μιλάμε για δύο πακέτα βοήθειας, με παράλληλη βεβαίως απόφαση για τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.

Με την οριστική εφαρμογή αυτού του πακέτου, ελπίζουμε ότι και οι Τράπεζες θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, ώστε να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, αλλά και ως χώρα θα είμαστε πια σε μια πιο σίγουρη θέση σε ό,τι αφορά την πορεία μας.

Βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι, η συζήτηση που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από το ευρώ και την εμβάθυνση, έχει διχάσει. Εδώ και αρκετούς μήνες, έχω πει στις συναντήσεις με τους εταίρους μας, ότι ή θα πάμε μπροστά, σε μια μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή σιγά – σιγά θα αρχίσει να ξεφτίζει, να αδυνατίζει και να διαλύεται αυτή η ιστορική προσπάθεια, και όχι μόνο της Ευρωζώνης, γιατί αυτό θα επηρεάσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις. Θα έλεγα, όμως, ότι παρά τις δυσκολίες που είχαμε – και παρά πολλές φορές, και τις αστοχίες – έχουμε πιάσει τους περισσότερους στόχους. Και αν κάπου δεν τα καταφέραμε πλήρως, έχουμε πάντως φτάσει πολύ κοντά. Για παράδειγμα, μειώνοντας, μέσα στον προηγούμενο χρόνο, κατά 5 μονάδες αντί για 5,5 μονάδες το έλλειμμα, Είναι μικρή η διαφορά.

Αυτές οι θυσίες, αυτή η αξιοπιστία και αυτή η προσπάθεια που κάνουμε, είναι αυτό που μας έχει επιτρέψει να διαπραγματευτούμε και να έχουμε θετικά αποτελέσματα, ώστε να ελαφρύνεται ο Ελληνικός λαός από το βάρος του χρέους. Μέσα από τις αποφάσεις αυτές. Και αυτό θα φέρει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μεγάλο όφελος. Και παράλληλα, η αξιοπιστία μας μας δίνει φωνή και να διαπραγματευόμαστε και στη συνέχεια για τις όποιες ανάγκες της οικονομίας και της χώρας μας. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες μεγάλων αλλαγών που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στον αραβικό κόσμο, όπου δεν είμαστε απόντες.

Πιστεύω ότι αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί. Θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας σκέψεις και ξέρω ότι είναι πολλά τα ζητήματα και τα προβλήματα που υπάρχουν. Όμως, δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης, αντίθετα, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι κοινές μας συνιστώσες και οι κοινές μας αγωνίες και πώς μπορούμε εμείς να προωθήσουμε καλύτερα αυτές τις αλλαγές και να βοηθήσουμε τη χώρα μας να πάει μπροστά.

Σίγουρα, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που έχει και θα έχει η χώρα τους επόμενους μήνες, είναι το θέμα της ανεργίας. Σε αυτό το θέμα, θα εστιάσουμε κι εμείς τις ενέργειες και τις δράσεις μας. Οπωσδήποτε, από τη μία είναι το επενδυτικό κλίμα και, από την άλλη, βεβαίως, είναι και το όλο σύστημα προστασίας, κατάρτισης και στήριξης των ανέργων σε αυτή τη φάση. Πέρα από αυτή τη μεταβατική φάση, όμως, πρέπει να δούμε και τις βαθύτερες αλλαγές.

Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να δώσω το λόγο σε εσάς.

Διαβάστε επίσης