Γιώργος Α. Παπανδρέου

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA και τους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

Συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του MEGA και τους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη έδωσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, λίγες μέρες πριν το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

Παρατίθενται τμηματικά :

“Ανέκαθεν με χαρακτήριζε η αφοσίωσή μου στις αρχές και τις αξίες. Δίνω τις μάχες μου για να τις υποστηρίξω, και χθες, και σήμερα και πάντα.

Θέλω να έχω τη δυνατότητα να ηγηθώ αυτής της παράταξης. Ο βασικός αγώνας μου, όμως, είναι αυτός των αρχών.

Η υποψηφιότητά μου σε αυτήν την εσωκομματική διαδικασία συνέβαλε στη μεγάλη συμμετοχή. Οι προοδευτικοί πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Έχουν την ελπίδα πως η δικιά μας παράταξη μπορεί να ασκήσει μία νέα πολιτική.

Τις τελευταίες 35 ημέρες, γύρισα όλη την Ελλάδα. Αφιέρωσα πολύ χρόνο σε συζητήσεις με τους πολίτες, για θέματα καθημερινότητας, για την ακρίβεια, το θέμα της ενέργειας, της ελαστικής εργασίας, της έμφυλης βίας, το θέμα της Πράσινης μετάβασης, της Πανδημίας, της εξωτερικής πολιτικής. Επί ημερών μου ως πρωθυπουργός, κατάφερα και έπεισα την ΤΡΟΪΚΑ εν μέσω κρίσης για τη σταθεροποίηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ. Σήμερα είναι στα 650.

Όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τον κόσμο θα ήθελα να είναι θέματα μιας μεγάλης δημόσιας συζήτησης. Το διακύβευμα των εκλογών είναι πού θα πάει η παράταξη, τι στίγμα θα δώσει. Εάν θα έχει μία στιβαρή ηγεσία, μία ηγεσία με εμπειρία, μία ηγεσία που δύναται να έχει διεθνή φωνή, μία ηγεσία με καινοτόμες ιδέες.

Δεν τίθεται θέμα ηλικιακό. Πρόκειται για θέμα ιδεών και προτάσεων.

Υπάρχουν νέοι όπως στην Αυστρία ο κος. Κουρτς που τα έκανε “θάλασσα”. Υπάρχουν και μεγαλύτεροι, όπως ο κος Μπάιντεν ή ο κος Ντράγκι που φέρνουν πολύ ουσιαστικές, μεγάλες και καινοτόμες μεταρρυθμίσεις.

Αυτό είναι το χαρακτηριστικό το δικό μου! Οι νέες ιδέες, η δυνατότητα να συγκρουστώ με τα κατεστημένα, η δυνατότητα να αναδείξω νέους ανθρώπους. Πάντα έφερνα νέους ανθρώπους στο χώρο, με τους οποίους και συνεργάστηκα ως Κυβέρνηση. Το βασικό στοιχείο της ανανέωσης είναι να σπάει στεγανά. Φυσικά και δεν πρόκειται μόνο για θέμα ηλικιακό η ανανέωση. Αφορά και την ανάδειξη μερών της κοινωνίας μας που αποκλείονται από την πολιτική, όπως οι γυναίκες που καταλαμβάνουν πολύ μικρό ποσοστό θέσεων στην πολιτική, με αποτέλεσμα να μην έχουν φωνή και η αντζέντα τους να μην αναδεικνύεται. Και έχουν μεγάλα θέματα να προβάλουν. Όπως αυτό της έμφυλης βίας, κομμάτι που αναδείχθηκε στην πανδημία.

Πρέπει να πολιτικοποιήσουμε το θέμα της ανανέωσης. Όχι να το χαρακτηρίζουμε με ημερομήνια γέννησης.” – Γιώργος Α. Παπανδρέου

“Ήταν λάθος που δεν μπήκαμε σε διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν μπαίνεις σε διάλογο και έχεις υπεροχή, αναδεικνύονται οι ιδέες σου. Όταν δεν μπαίνεις σε διάλογο, δίνεις το δικαίωμα στο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως είναι η μεγάλη πλειοψηφία του χώρου.

Ας μην ξεχνάμε πως πολλές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ συγκροτούσαν και συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ, και έχουν εγκλωβιστεί εκεί. Για να κερδίσουμε ξανά ως παράταξη, θέλω να θέσουμε μέσω του διαλόγου ζητήματα και να αντιπαρατεθούμε.

Διάλογος δε σημαίνει συμφωνία.

Έχω μεγάλες διαφωνίες με το ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω όμως διάλογο μαζί του για να αναδείξω τις θέσεις μας και να συγκρουστούμε μαζί του. Δε φοβάμαι το διάλογο. Φοβάμαι πως η απουσία του κρατάει εγκλωβισμένες τις δυνάμεις.

Ανέκαθεν μιλούσα με όλους. Αυτό συνέβαλε στο να είμαστε οι μεγάλη Δημοκρατική παράταξη και οι υπόλοιποι να είναι συρρικνωμένοι.

Όταν ήμουν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στο 18%.

Όσο εγώ έθετα ζητήματα προς το ΣΥΡΙΖΑ και εκείνος δεν μπορούσε να απαντήσει, εμείς μεγαλώναμε.” – Γιώργος Α. Παπανδρέου

“Σε περίπτωση νίκης του κου. Ανδρουλάκη, θα λείπει ο Αρχηγός από τη Βουλή. Θα έχει κάποιον τύποις αντικαταστάτη.

Δε γνωρίζω ποιες είναι οι απόψεις του συνυποψηφίου μου για να τον αντικαταστήσω και αυτό είναι ένα ακόμη θέμα της υποψηφιότητάς του. Δεν έχει ένα στίγμα.

Για τα καυτά θέματα τα καθημερινά, της χώρας, δεν έχει τριφτεί ο κος Ανδρουλάκης. Είναι άκαπνος. Είναι πρόβλημα αυτό.

Δεν θα έχουμε την ηγεσία μας στη Βουλή. Και εκεί πράγματι θα γίνεται πάρτυ. Φυσικά, δεν είναι το μόνο μειονέκτημα. Άλλο ο αντικαταστάτης, άλλο ο αρχηγός με φυσική παρουσία στη Βουλή. Σε μία μάχη, και μάλιστα σε μία μάχη όπου το κίνημά μας μπορεί να κάνει το άλμα, η απουσία του αρχηγού μας μπορεί να είναι καταστροφική. Μάλιστα, εν όψει των επερχομένων εκλογών, οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική και αυτό σημαίνει πως καμία ψήφος δεν περισσεύει και δεν πάει χαμένη, και πιστεύω πως το κόμμα μας μπορεί να εκτοξεύσει τα ποσοστά του, να πάρουμε υψηλό διψήφιο ποσοστό, αυτές οι μάχες δε θα γίνουν όπως θα έπρεπε.

Και εν τέλει, το θέμα αυτό δεν το έθεσα εγώ πρώτος. Το έθεσε ο κύριος Λοβέρδος..” – Γιώργος Α. Παπανδρέου

#pamemprosta