Γιώργος Α. Παπανδρέου

Στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον Πρόεδρο και εκπροσώπους των Κοινοτήτων του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για θέματα που τους απασχολούν.

Μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Όλοι είμαστε περήφανοι για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά το ζήτημα είναι, τι γίνεται με όλους τους άλλους που μοχθούν, παλεύουν, συμβάλουν στην οικονομία και τα ασφαλιστικά μας ταμεία και προσφέρουν στην κοινωνία μας σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες; 

Η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλο τον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό στην Ελλάδα. 

Θέλω να συγχαρώ το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών για την επιτυχή πρωτοβουλία του που είχε στόχο τη διευκόλυνση του εμβολιασμού όλων των μεταναστών και προσφύγων που δεν έχουν χαρτιά. 

Αλλά και όσοι βρίσκονται πολλά χρόνια στη χώρα μας,έχουν να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία, τη δυσκολία  ανανέωσης της άδειας παραμονής και με το νέο νόμο για την Ελληνική ιθαγένεια που καταψηφίσαμε, γίνεται σχεδόν αδύνατη η πολιτογράφηση όσων ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μαθήματα ελληνικής γλώσσας, δεν υπάρχει αποτελεσματική πολιτική κοινωνικής ένταξης, ενώ αντίθετα, υπάρχει πολλές φορές ρατσισμός και ξενοφοβία στα ΜΜΕ και τον πολιτικό λόγο, στην καθημερινότητά τους.  

Έχω βιώσει ως μετανάστης στη Σουηδία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος που αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα του για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Για αυτό θα προωθήσω πρωτοβουλίες για να αλλάξει η ισχύουσα κατάσταση. 

Η  κοινωνία της αλληλεγγύης είναι ιδανικό της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. 

Η συνύπαρξη όλων με σεβασμό και αξιοπρέπεια είναι ένδειξη πολιτισμού για μια κοινωνία.

#pamemprosta