Γιώργος Α. Παπανδρέου

Στη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο Βερολίνο: Να αξιοποιήσουμε την πανδημία για ουσιαστικές αλλαγές «πριν κλείσει το παράθυρο»

Την ανάγκη να αξιοποιηθεί η πανδημία του κορονοϊού «πριν κλείσει το παράθυρο», προκειμένου να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας «Υγεία για την Ειρήνη», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

Αλλαγές, για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο και βέβαια, τρόπους για να ενισχυθεί η πολυμερής συνεργασία που έχει τρωθεί από τις πολεμικές συγκρούσεις, επισήμανε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην εμπειρία του από τη «διπλωματία των σεισμών» το 1999, αλλά και από την περίπτωση Τουρκοκύπριου μαθητή, ο οποίος δέχθηκε μεταμόσχευση μυελού των οστών από Ελληνοκύπριο, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, τόνισε τη δύναμη των πολιτών και της κοινωνίας. «Υπάρχουν διαφορές και στις πολιτικές και στο πώς αντιμετωπίζουν οι ηγεσίες τις κρίσεις: μια συνήθης αντιμετώπιση είναι το “ας επιστρέψουμε πάλι στην κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”, όπου βέβαια χάνεται η ευκαιρία να διαγνωσθούν και αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια μιας κρίσης και να γίνουν σοβαρές αλλαγές.

Άλλη προσέγγιση, είναι το “εγώ θα σας σώσω», με κάποια μεγαλειώδη ιδέα, η οποία συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα – όπως η χλωρίνη του Ντόναλντ Τραμπ, που σχεδόν πάντα καταλήγει σε μια πολιτική πόλωσης γιατί για την αποτυχία ψάχνουν αυτοί οι ηγέτες εξιλαστήρια θύματα, φταίει ο άλλος, ο ξένος, μια άλλη χώρα, ο εσωτερικός αντίπαλος, κ.λπ. Υπάρχει όμως και μια άλλη προσέγγιση, της αξιοποίησης της ευκαιρίας προκειμένου να δρομολογηθούν ουσιαστικές και αναγκαίες αλλαγές.

Αυτή η τρίτη προσέγγιση, υποδεικνύει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν με θάρρος και παρρησία τα μεγάλα προβλήματα που αναδείχθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, όπως οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, η ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αλλά και μια ολιστική προσέγγιση της υγείας (One Health), που ενιαία αντιμετωπίζει την υγεία των ανθρώπων, του ζωικού βασιλείου και του περιβάλλοντος, ένα θέμα που έχει αναδείξει άλλωστε η κλιματική κρίση και η πανδημία. Βλέπουμε την ανάγκη μιας άλλης εκπαιδευτικής φιλοσοφίας που διαμορφώνει πολίτες ενεργούς που συλλογικά μπορούν να αντιμετωπίζουν μελλοντικές κρίσεις, και βέβαια, την αδιάρρηκτη ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία.

Η πανδημία «αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την ανθρωπότητα, για να φέρουμε αλλαγές στον κόσμο, στον τομέα της πολυμερούς συνεργασίας, προωθώντας την ειρήνη, ειδικά σε μια εποχή πολέμων και ανταγωνισμού, όπου γίνεται πλέον μια άκρως επικίνδυνη συζήτηση ακόμη και για όπλα μαζικής καταστροφής.

Η ευρύτερη κοινότητα που ασχολείται με τη δημόσια υγεία πρέπει να διαδραματίσει πραγματικό ρόλο, να πάρει πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει την ευκαιρία, πριν κλείσει το παράθυρο», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο υπουργός Υγείας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Πιερ Σομσέ, η πρώην Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Εκατερίνε Τκεσελασβίλι και ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική, Ματσιντίσο Μοέτι.