Γιώργος Α. Παπανδρέου

Στην Ελληνοαυστραλιανή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Σε μία συνέντευξη του Σωτήρη Χατζημανώλη.

“Αντιλαμβανόμαστε τον Ελληνισμό της Διασποράς ως εθνική δύναμη και διαχρονικά. Τώρα, απαιτείται ένας στρατηγικός σχεδιασμός, που να εντάσσει και την αντιμετώπιση των τελευταίων ροών μετανάστευσής, ειδικά αυτή τη δεκαετία, που έφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό.”

-Γιατί πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;
-Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή ανέλαβα πρωτοβουλίες και ρίσκα με μοναδικό κριτήριο την προσφορά στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Δεν είχα σκεφτεί καν την υποψηφιότητα, αλλά ο αδόκητος χαμός της Φώφης Γεννηματά, την οποία στήριζα, δημιούργησε ένα κενό και νέα δεδομένα. Διαπίστωσα την αγωνία του προοδευτικού κόσμου και αισθάνθηκα το χρέος απέναντι στη παράταξη. Ήταν χρέος μου να μπω στη μάχη σ΄ αυτή τη συγκυρία. Δεν αναζητώ ούτε δικαίωση, ούτε ρεβάνς. Και υπουργός ήμουν και πρωθυπουργός και αρχηγός κόμματος. Τα έχω δει, τα έχω ζήσει.

Είμαι εδώ να δώσω την ψυχή μου ενάντια στα συμφέροντα, να στηρίξουμε τον λαό και τις λαϊκές δυνάμεις, ξαναφέρνοντας κοντά μας φίλους και συμπολίτες μας που πικράθηκαν και να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά της κοινωνίας μας.
Δεν έχω φιλοδοξία να πιάσω κάποια καρέκλα. Δεν συμμετέχω στις εσωκομματικές εκλογές για να ηγηθώ ενός κόμματος μικρού και ελεγχόμενου, αλλά να συμβάλω, ώστε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη, πλουραλιστική, δυναμική παράταξη, που θα διαμορφώσει ένα νέο σχέδιο για τη χώρα.

– Αν οι ψηφοφόροι σας τιμήσουν και πάλι με την ψήφο τους πως οραματίζεστε το μέλλον του κινήματος στην ελληνική πολιτική σκηνή. Πιστεύετε πως μπορεί να ξεφύγει από τα μονοψήφια ποσοστά και να γίνει και πάλι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη; Πως θα πειστεί το εκλογικό σώμα;
-Στόχος της υποψηφιότητάς μου δεν είναι απλώς η προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά μια δυναμική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Να δημιουργήσουμε μια μεγάλη και ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη, με μια αξιόμαχη κυβερνητική πρόταση απέναντι στη συντήρηση για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Είμαι υποψήφιος, ώστε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τη νέα αλλαγή με ενίσχυση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων. Να υλοποιήσουμε μια δίκαιη πράσινη μετάβαση, με ουσιαστική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ψηφιακή τους μετατροπή, τη στήριξη του αγρότη, τις ενεργειακές κοινότητες, τις ΑΠΕ, την απελευθέρωση της δημιουργικότητας των νέων.

Ο λαός πρέπει να συμμετέχει σε δημοκρατικές διαδικασίες καθημερινά, όχι κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτή τη φιλοσοφία υπηρετεί η διαδικασία ανάδειξης πρόεδρου από τη βάση, πρακτική που πρώτος εφάρμοσα και υιοθέτησαν μετά όχι μόνο ελληνικά, αλλά και πολλά ευρωπαϊκά κόμματα. Δεν θέλουμε ψηφοφόρους αλλά ενεργούς πολίτες, για να φτιάξουμε μαζί τη νέα πορεία της χώρας και ν’ ανεβάσουμε ξανά τον ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα.
Το ΚΙΝΑΛ έχει ιστορική ευθύνη να ξαναγίνει πλειοψηφούσα παράταξη, να ανατρέψει τη σημερινή καθηλωτική ισορροπία, που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και να βγούμε από το στείρο διπολισμό της αδράνειας και του συντηρητισμού.

Είναι η στιγμή να κάνουμε το άλμα και να εμπνεύσουμε το καινούργιο. Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να απογειωθεί και να προωθήσει καινοτόμες ιδέες, να επενδύσει στην κοινωνική συνοχή, να αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε πολιτική, να συνειδητοποιήσουμε τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές και να προλάβουμε τις εξελίξεις, που συντελούνται παγκοσμίως . Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε όλα αυτά, αλλά για μένα αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση.

-Υπάρχει η αίσθηση πως το εθνικό κέντρο δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για τον απόδημο ελληνισμό, τουλάχιστον στην Αυστραλία. Οι μεγάλες πρωτοβουλίες που είχαν ξεκινήσει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έχουν εγκαταλειφθεί. Πόσο σημαντικό είναι, κατά την γνώμη σας, να υπάρχει ένας άρρηκτος δεσμός του εθνικού κέντρου με την διασπορά και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβατε για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Γνωρίζετε ότι αντιλαμβανόμαστε τον Ελληνισμό της Διασποράς ως εθνική δύναμη και διαχρονικά, από το 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση, ενίσχυσε τα διασπορικά δίκτυα στον κόσμο και φρόντισε να δημιουργήσει θεσμούς, ώστε να υπηρετηθεί η ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ εξωελλαδικού Ελληνισμού και εθνικού Κέντρου. Έκτισε πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, οικονομικές γέφυρες με την Ελλάδα και τις χώρες διαμονής των Αποδήμων και θεσμοθέτησε στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για τον Ελληνισμό τη ΓΓΑΕ, το ΣΑΕ, τα Δίκτυα της Διασποράς (Επιστημόνων, Πολιτισμού, επιχειρηματιών κτλ), το Κέντρο Μελέτης και Ερευνών της Μαύρης Θάλασσας κ.ά.

Τώρα, απαιτείται ένας στρατηγικός σχεδιασμός, που να εντάσσει και την αντιμετώπιση των τελευταίων ροών μετανάστευσής, ειδικά αυτή τη δεκαετία, που έφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό. Πάγια θέση μας είναι ο ουσιαστικός διάλογος για ενεργοποίηση του συνταγματικού θεσμού του ΣΑΕ σε όλη την Ομογένεια και να υπάρξει διακομματική συναίνεση, όπως εμείς πρώτοι διδάξαμε σε θέματα που αφορούν τον απόδημο Ελληνισμό. Μας ενδιαφέρει ένα πολιτικά και οικονομικά χειραφετημένο Συμβούλιο Αποδήμου με συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Υποστηρίζουμε την πλήρη αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, για να συνεχίσει την αδιαμεσολάβητη, ουσιαστική, παραγωγική και αποτελεσματική σχέση της με το άλλο μισό του έθνους μας, την Ελλάδα της Διασποράς.
Τελευταίως στο όνομα της συναίνεσης και της ενότητας του Απόδημου, παρά τη διακηρυγμένη θέση μας, ψηφίσαμε τον Νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου και θα αγωνιστούμε να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους όλοι οι Έλληνες, που είναι εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια και όσοι επιθυμούν να μπορούν να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου μέσα από διάφανες και έγκυρες διαδικασίες.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην επισημάνω τον πολύ σημαντικό πυλώνα της πολιτικής μας για την διασπορά, που είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού είναι δημόσια αγαθά που δικαιούται ο καθένας να απολαμβάνει και που λειτουργούν ως καταλύτες δημοκρατικών, συμπεριληπτικών κοινωνιών και ως πηγή εμπλουτισμού της ελληνικότητας, της δημοκρατίας και της προόδου. Η δική μας πολιτική θα υπηρετήσει αυτά τα απαιτούμενα.

Eνα άλλο πολύ σημαντικό θέμα για την Πατρίδα μας, για τους Έλληνες που ζουν στην Επικράτεια και για εσάς στο Εξωτερικό και παραμένει παραγνωρισμένο από την Πολιτεία, είναι η ενσωμάτωση της ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε τη διάσταση της Οικουμενικότητας του Ελληνισμού, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές των Ελλήνων.

#pamemprosta