Γιώργος Α. Παπανδρέου

Στην Αθήνα.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΘΗΝΑ – ΘΗΣΕΙΟ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη σημερινή συγκινητική παρουσία σας.

Σας κοιτάζω σήμερα όλους εδώ γύρω μου, όλες τις γενιές μαζί, συμμέτοχες στον κοινό μας σκοπό.

Όλα τα ρεύματα της προόδου παρόντα, του φιλελεύθερου κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, της οικολογίας. 

Σας κοιτάζω και σκέφτομαι:

Ξεκινάμε από εδώ και θα πάμε παντού. Θα τους συγκεντρώσουμε όλους. Θα εμπνεύσει ξανά ένας τον άλλον, θα ξαναβρεθούμε στους δρόμους της νίκης και της προοπτικής, θα παλέψουμε ο ένας δίπλα στον άλλον να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας και τις ελπίδες του λαού μας.

Μερικοί θεωρούν ότι είμαστε εύκολοι αντίπαλοι. Βιάστηκαν να μας ξεγράψουν. Βιάστηκαν να βάλουν «τελεία» στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής – τους βολεύει αυτό.

Αλλά, σύντροφοι, όπου αυτοί βάζουν «τελεία», εμείς βάζουμε απλά «κόμμα»,

Και το κόμμα θα γίνει κίνημα, Παράταξή μεγάλη, δυνατή, δύναμη πλειοψηφική, για να σηκώσουμε ψηλά τον ήλιο μας πάνω από την Ελλάδα.

Ήρθε η ώρα.

Όλοι, είμαστε εδώ.

Να νικάμε τη συντήρηση, να αγωνιζόμαστε για την Πρόοδο, να ζωντανεύουμε το Κίνημα, να δικαιώνουμε τις προηγούμενες γενιές, να αγωνιζόμαστε μαζί με τους πολλούς, να εμπνέουμε τα παιδιά μας.

Φίλες και φίλοι, Ζήσαμε τα πέτρινα χρόνια της εξάρτησης. Τα αίτια γνωστά.

Η απερίσκεπτη διαχείριση του πλούτου του Ελληνικού λαού.

Αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, πελατοκρατία υπέρ των ισχυρών, υπέρ συμφερόντων και κατεστημένων, συγκέντρωση εξουσίας και διαφθορά.

Αυτά πλήρωσε ο Ελληνικός λαός, αλλά και η παράταξη μας ακριβά.

Μαζί παλέψαμε να σπάσουμε τα δεσμά μιας οικονομίας εξαρτημένης από τις βουλήσεις άλλων.

Σήμερα καλούμαστε να συνεχίσουμε ξανά τη μάχη αυτή.  

Με γνώση, εμπειρία και νέο δυναμισμό, να δημιουργήσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από όσα μας κρατούν καθηλωμένους,  όμηρους σε μια πραγματικότητα που άλλοι ορίζουν. Μην τους επιτρέψουμε να ορίσουν πάλι το μέλλον το δικό μας. Αυτό μας ανήκει, και θα το διεκδικήσουμε, με κάθε κόστος. Έχουμε χρέος, το οφείλουμε στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Να πούμε με ψηλά το κεφάλι στα παιδιά μας:

Τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας το μέλλον σας, να αγωνιστείτε με αξιοπρέπεια και να κατακτήσετε το μέλλον που σας ανήκει.

Και εσείς που φύγατε, αναζητώντας αλλού τη μοίρα σας, τώρα έχετε κάθε λόγο, να γυρίσετε και να προσφέρετε στην πατρίδα. Να πούμε με ψηλά το κεφάλι, σε κάθε άνθρωπο, άνδρα ή γυναίκα, νέο ή μεγάλο, εργαζόμενο ή συνταξιούχο, στον άνεργο και σε εκείνον που αισθάνεται ότι βρίσκεται στο περιθώριο, ή στη διασπορά, σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από φύλο, εθνότητα, επιλογή θρησκευτική, σεξουαλικού ή οποιουδήποτε άλλου προσανατολισμού, ιδεολογική, πολιτική, ότι το να ζεις σε αυτήν τη χώρα, σημαίνει σεβασμό στην αξία σου, στην προσωπικότητά σου, τις επιλογές σου.

Σημαίνει ότι, η προσφορά σου αναγνωρίζεται και ότι, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, αντιμετωπίζεσαι ως ισότιμος πολίτης.

Δική μας υπόθεση είναι να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον, όλοι μαζί,

Συμμετοχικά, Δημιουργικά.

Γι’ αυτό, Φίλες και φίλοι,

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι επέλεξα σήμερα να βρεθούμε εδώ, δίπλα σε πανανθρώπινα μνημεία – σύμβολα,

Το ένα, ο Παρθενώνας, που λάμπρυνε την Αθηναϊκή Δημοκρατία, την ανέδειξε ως την πιο μεγάλη αξία για τη συλλογική οργάνωση της κοινωνίας μας,

Τα άλλα δύο, η Πνύκα και η Αρχαία Αγορά, που ανέδειξαν τη σημασία του ανθρώπου ως πολίτη, και ως συμμέτοχου στα κοινά και τα δημόσια πράγματα – όχι ως ιδιώτη.

Ήταν μια ντροπιαστική ποινή, να μην έχεις λόγο στην Εκκλησία του Δήμου.

Από εδώ, από αυτόν τον γεμάτο συμβολισμούς αλλά και μεγαλειώδη μηνύματα τόπο, ας ξαναπιάσουμε το νήμα για να ξαναδώσουμε τα περιεχόμενα που αξίζουν στη Δημοκρατία. Πρέπει να τελειώνουμε με την αντίληψη ότι η δημοκρατία και η πολιτική είναι ένα παιχνίδι μανιπουλαρίσματος της κοινής γνώμης, υποδούλωσης της στα εφήμερα γκάλοπ και το μεγάλο χρήμα, ή της δήθεν έξυπνης αλλά ρηχής ατάκας για τα μέσα ενημέρωσης.

Η δημοκρατία και η πολιτική πρέπει να βρουν τα πραγματικά τους, δημιουργικά περιεχόμενα.

Πρώτο βήμα, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στις 5 του Δεκέμβρη.

Να κάνουμε αυτές τις εκλογές γιορτή Δημοκρατίας, γιορτή Συμμετοχής.

Σας καλώ να συμβάλετε με όλες σας τις δυνάμεις για να ξεπεράσουμε και την πιο αισιόδοξη προσδοκία.

Να πάρετε την Παράταξή μας στα χέρια σας.

Για να σηκώσουμε όλοι μαζί και πάλι, τον ήλιο ψηλά πάνω από την Ελλάδα.

Να γίνει κάθε γειτονιά της Αθήνας, κάθε γειτονιά της χώρας, δημιουργικός πυρήνας για την Ελλάδα που θέλουμε, που ονειρευόμαστε, για την Ελλάδα της περηφάνειας και της αξιοπρέπειας.

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τον Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θα τον εκλέξουμε όλοι εμείς.

Δεν θα επιτρέψουμε να τον εκλέξουν παράγοντες άλλων κομμάτων. Δεν θα επιτρέψουμε να τον εκλέξουν συμφέροντα και κατεστημένα, που χωρίς ντροπή θέλουν να ελέγχουν τις ζωές μας, για να ικανοποιούν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα, συμπλήρωμα και δεκανίκι άλλων.

Η Φώφη Γεννηματά, πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις για να κρατήσει το κόμμα και να το μεγαλώσει. Συνταχθήκαμε μαζί της σε αυτήν την προσπάθεια.

Δεν θα γυρίσουμε πίσω, στην εποχή της απαξίωσης των αρχών και των αξιών μας, στην εποχή της ισοπέδωσης των ιδανικών μας. Δεν θα ξαναχάσουμε την ψυχή μας, δεν θα ξαναγίνουμε ίδιοι με τους άλλους.

Και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αν το επιτρέψουμε, δεν θα έχουμε πια λόγο ύπαρξης. Θα βρεθούμε εκτός ιστορικής αναγκαιότητας. Οι πολίτες, θα στραφούν οριστικά, είτε στα καθαρόαιμα δεξιά και αυταρχικά πρωτότυπα, από τη μια, είτε στις εύκολες απομιμήσεις, από την άλλη.

Έχουμε δική μας ταυτότητα και δικό μας ιστορικό προορισμό.

Σήμερα, με την πανδημία, μιλούν πολλοί για την επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτή η δήθεν κανονικότητα μας έφερε εδώ. Τώρα είναι η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα, να αλλάξουμε τα δεδομένα, να δημιουργήσουμε μια νέα κανονικότητα δημοκρατική και δίκαιη. Αν δεν το κάνουμε εμείς τότε ποιος; Δεν θα φταίει η ιστορία, ουδείς άλλος θα φταίει, αν εμείς δεν γίνουμε και πάλι μεγάλοι και ισχυροί, μια δύναμη δημιουργίας και αλλαγής, αν δεν αποδειχθούμε ικανοί να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας. Την οριστική αλλαγή της χώρας.

Με θεσμούς που να λειτουργούν δημοκρατικά, με σεβασμό στον πολίτη και τα δικαιώματά του, όχι με προνόμια για τους λίγους και ισχυρούς, ούτε με τον έλεγχο της κοινωνίας μας από κάποιες κομματικές ηγεσίες, που βλέπουν την εξουσία ως λάφυρο, ως μέσο για να ικανοποιήσουν τις δικές τους επιδιώξεις.

Θα αφήσουμε να κυριαρχεί το δίκιο του ισχυρού ή η δύναμη του δικαίου;

Γιατί αυτά πληρώνουμε πάνω από δέκα χρόνια τώρα. Και τα πληρώνουμε ακριβά.

Θα επιτρέψουμε αυτό να συμβαίνει, όπως συμβαίνει 200 χρόνια τώρα, κάθε φορά που δήθεν ηγέτες σπαταλούν ασυλλόγιστα το μόχθο και τον πλούτο των Ελλήνων;

Ή θα θέσουμε επιτέλους κανόνες διαφάνειας, δικαιοσύνης και λογοδοσίας σεβαστούς;

Μπροστά στις συνεχείς κρίσεις, όπως η πρόσφατη οικονομική κρίση, θα σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο και διαφορετικό μέλλον λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας;

Ή θα αφεθούμε στη βολική και συμφέρουσα για κάποιους αντίληψη της ήσσονος προσπάθειας, ανήμποροι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής;

Φίλες και φίλοι,

Να το πω με ένα απλό παράδειγμα: Θα επενδύσουμε σωστά και δίκαια τα 70 δις Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης; Θα εξοικονομήσουμε χρήματα χτυπώντας τη συνεχιζόμενη πελατειακή πραγματικότητα, της σπατάλης, και της αδιαφάνειας; Ή θα συνεχίσουμε ό,τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση με αναθέσεις σε ημετέρους έργων και προμηθειών;

Θα επιτρέψουμε να πάνε και αυτά τα λεφτά βορά σε συμφέροντα και κατεστημένα και στην αναπαραγωγή πελατειακών ηγεσιών; Ή απαλλαγμένοι από αυτές τις πρακτικές και αντιλήψεις θα κτίσουμε ένα μέλλον βιώσιμο και πράσινο, με σεβασμό στον άνθρωπο, κάτι που καθιστά αναγκαιότητα πλέον η κλιματική κρίση;

Όλοι εμείς, οι δημοκράτες σοσιαλιστές, οι προοδευτικοί πολίτες της κεντροαριστεράς, από την Ίδρυσή μας, με τον Ανδρέα, μέχρι και σήμερα, έχουμε απαντήσει: θέλουμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας. Θέλουμε να ορίζουμε τη μοίρα μας.

Φίλες και φίλοι,

Αν θέλουμε να επιτελέσουμε ως Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη τον ιστορικό μας ρόλο, η επιλογή είναι μια: Υπέρβαση, Ανατρεπτικά, δημοκρατικά και προοδευτικά, με τη δική μας Παράταξη μεγάλη και δυνατή. Για να ρωτούν τώρα πια, τους άλλους, με ποιον θα πάνε. Εμείς ό,τι δώσαμε μέχρι τώρα, το δώσαμε για την πατρίδα.

Δεν θα χτίζουν άλλοι καριέρες και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στις δικές μας πλάτες και στο μέλλον. Ως εδώ.

Εμείς αγωνιζόμαστε, για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση της Παράταξής μας. Με καινοτόμες διαδικασίες. Που θα μας οδηγήσουν στην εποχή της Συμμετοχικής προσπάθειας, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Το Κίνημα μας – Ένα διαρκές και δημιουργικό πολιτικό εργαστήρι. Μια ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Μια Παράταξη ικανή να ανατρέψει τη σημερινή συντηρητική ισορροπία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Μια ισορροπία που βολεύει λίγους, αλλά διαμορφώνει νοσηρό περιβάλλον για τους πολλούς.

Μια Παράταξη πλειοψηφική, που θα αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και στη δημόσια ζωή, φέρνοντας στο προσκήνιο τον λαό.

Μια Ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, για μια Ισχυρή Ελλάδα, για μια Ισχυρή Κοινωνία.

Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να ανανεωθεί και να νικήσει, αν δεν μεγαλώσει και δεν γίνει δυνατός, με δικό του στίγμα, δική του περπατησιά και απόφαση να προχωρήσει με τα δικά του εφόδια, τις δικές του αποσκευές.

Τα παραδείγματα στην ιστορία, πολλά. Θα μείνω σε δύο πρόσφατα, σε μια μεγάλη χώρα, τις ΗΠΑ, και μια Ευρωπαϊκή, την Ιταλία.

Ταλανίστηκαν από τη διχόνοια η πρώτη, από ασυλλόγιστες πολιτικές επιλογές η δεύτερη. Κλήθηκαν δύο προοδευτικές προσωπικότητες, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μάριο Ντράγκι, με μεγάλη εμπειρία και το κυριότερο πίστη στη δημοκρατία και την αυτονομία της πολιτικής, χωρίς εξαρτήσεις  και αποφασισμένοι να δώσουν διέξοδο, και το κάνουν.

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Γνωρίζετε ότι και εγώ είμαι αποφασισμένος να δώσω τη μάχη για την Παράταξη και τη χώρα.

Μοναδικός μου στόχος. Γιατί, το γνωρίζετε, δεν με κρατά κανείς. Σε εσάς λογοδοτώ και μόνο.

Και είμαι αποφασισμένος, όπως πάντα, να συγκρουστώ με ό,τι και όποιον χρειαστεί για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον.

Και όπως φαίνεται, αυτή η απόφαση, να είμαι υποψήφιος, προκάλεσε μια μεγάλη κινητικότητα, και ενεργοποίησε πολλούς δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες.

Αυτό το παραδέχονται και όσοι μας αντιμάχονται με ύπουλα μέσα, και με χτυπούν και προσωπικά.

Γιατί; Για να χειραγωγήσουν τους πολίτες και να τους αποκαρδιώσουν. Είναι γνωστή η μέθοδος, παντού στον κόσμο. Αλλά δεν θα το καταφέρουν.

Αναλογιστείτε, πως είναι δυνατόν να δείχνουν την Παράταξή μας να αυξάνει τη δύναμή της ακόμη και κατά σχεδόν 50%, αλλά όλα τα άλλα να τα φέρνουν στα μέτρα τους;

Με δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές μας εκλογές που οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν έχουν καμιά αξία.

Δημοσκοπήσεις με δείγμα 100 ανθρώπων – είναι δυνατόν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας;

Γιατί; Γιατί κάποιοι θέλουν να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα που τους βολεύει. Πρόκειται για απροκάλυπτη παρέμβαση στους θεσμούς της Δημοκρατίας.

Το κόμμα μας, θα εξετάσει αυτό το μείζον ζήτημα που το συναντάμε παντού στον κόσμο πια, και θα διερευνήσει τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης αυτού του χώρου, που δεν λογοδοτεί πουθενά.

Ήρθε η ώρα πλέον, οι κανόνες διαφάνειας για όλους, να πάρουν τη θέση των προνομίων για τους λίγους.

Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε.

Η μετάβαση στη νέα εποχή να γίνει, δημοκρατικά, με δικαιοσύνη, συμμετοχικά.

Φίλες και φίλοι,

Αυτήν την μετάβαση μπορώ να εγγυηθώ και το γνωρίζετε. Και για να μπορέσουμε να το πετύχουμε, σας θέλω όλους μαζί μου. Από την επόμενη των εκλογών, Πρώτο μέλημά μας, το ανακοινώνω από εδώ σήμερα, είναι η συγκρότηση ενός οραματικού αλλά καιρεαλιστικού κυβερνητικού προγράμματος, που θα αποτελέσει και τη βάση για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή, πλειοψηφική κοινωνική και πολιτική συμμαχία, και παράλληλα, να διαμορφώσουμε ένα νέο, βιώσιμο και πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα μας οδηγήσει με σιγουριά στη νέα εποχή. 

Αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα, θα είναι ένα συμβόλαιο τιμής με τον Ελληνικό λαό, και μαζί, ένα συμβόλαιο που θα εγγυάται την αυτονομία της Παράταξής μας, από συμφέροντα και κατεστημένα, γιατί θα το κάνουμε μαζί, με συμμετοχικό ανοιχτό δημόσιο διάλογο.

Να ξέρετε, μας χτυπούν, γιατί έχουμε μια αδιαμεσολάβητη σχέση, που δεν μπορούν να αντιπαλέψουν. Προσπάθειά τους να καρπωθούν τον πλούτο των Ελλήνων. Το κεφάλαιο των Ελλήνων για το μέλλον. Όπως το ταμείο Ανάκαμψης.

Με την Παράταξή μας και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, αυτό το κεφάλαιο, θα πιάσει τόπο, θα είναι εγγυητικό κεφάλαιο για το μέλλον του Ελληνικού λαού, των παιδιών μας.

Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για να μετασχηματίσει την οικονομία της ώστε να γίνει πράσινη, ψηφιακή, ανθεκτική, δίκαια, δυναμική. Με κοινωνική συνοχή –  να καλύψει τη μεγάλη απόσταση που την χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοίμασε ένα «τυφλό» κυβερνητικό σχέδιο, χωρίς διάλογο. Χωρίς να δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης – κινδυνεύει να αποτύχει. Η χρηματοδότηση από τις επιχορηγήσεις κινδυνεύει να πάει – μια ακόμη φορά -, χαμένη. Ακόμη χειρότερα, η χρηματοδότηση από τα δάνεια του Ταμείου να φορτώσει τη χώρα με νέα βάρη. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόνοια οι πόροι αυτοί να ωφελήσουν και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση «κλείνει» το μάτι μόνο στους μεγάλους παίκτες. Αυτό σημαίνει ότι θα περιθωριοποιηθούν μεγάλα τμήματα του Ελληνικού λαού.

Στο πιο κρίσιμο ερώτημα, αν το Σχέδιο αυτό είναι μπορεί να ανατρέψει την παραγωγική δομή η οποία μας οδήγησε το 2008 στο μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην μεταπολεμική περίοδο, η απάντηση είναι όχι. Ας δούμε τι έγινε ως προς αυτό στα σχέδια για την ενέργεια. Κάποτε μιλήσαμε για το πρόγραμμα Ήλιος των ΑΠΕ, και τη σημασία του για την Ελλάδα.

Στο σχέδιο της ΝΔ απουσιάζει μια πρόταση για ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας προς Κεντρική Ευρώπη, μέσω μίας ηλεκτρικής λεωφόρου, κάτι το οποίο και είχαμε σχεδιάσει εμείς προ δεκαετίας. Η οικονομία δεν αρκεί να γίνει πράσινη, πρέπει και οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές. Και βέβαια, χαρακτηριστικά απούσα, η ενεργειακή δημοκρατία, με παραγωγούς πολίτες, αποβαίνει υπέρ των ισχυρών και στον χώρο αυτό.  Οι όροι πρόσβασης στους πόρους του Ταμείου ευνοούν τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Έτσι όμως πάνω από 700 χιλιάδες επιχειρήσεις θα μείνουν έξω από τα σχέδια αυτά. Ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι να γίνουμε περισσότερο ευάλωτοι σε μελλοντικές κρίσεις και να χάσουμε οριστικά το τρένο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Κάποιοι σχεδιάζουν να καρπωθούν τους πόρους του Ταμείου, όταν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αγρότες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Γι’ αυτό βολεύονται τα συμφέροντα από τον κολοβό δικομματισμό.

Έχουμε και έναν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αξιοπιστία που ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν προώθησε θετικές για τους πολίτες μεταρρυθμίσεις αλλά διέλυσε τα μεσαία στρώματα. Σήμερα ως αντιπολίτευση δεν εμπνέει ούτε κερδίζει την εμπιστοσύνη των προοδευτικών ψηφοφόρων.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου, αντανακλάται απολύτως στην καθημερινή μας ζωή. Ζούμε τις επιπτώσεις μιας πανδημίας που κινδυνεύει να διχάσει την κοινωνία μας. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Πόσες φορές δεν πανηγύρισε με διαγγέλματα το τέλος της πανδημίας; Όμως, δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί έγινε άναρχα το άνοιγμα μετά την πρώτη πετυχημένη φάση του lockdown. Ούτε και γιατί τα νοσοκομεία μας βρέθηκαν για μια ακόμα φορά χωρίς το κατάλληλο προσωπικό. Και με εργαζόμενους που μόνο ικανοποιημένοι δεν είναι. Η κυβέρνηση της δεξιάς δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας, γι’ αυτό και στο νέο κύμα της πανδημίας τα νοσοκομεία μας δεν έχουν στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό. Στο μέτωπο της αγοράς, οι πολίτες αντιμετωπίζουν τη ραγδαία άνοδο των τιμών. Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε μικρή βοήθεια στους λογαριασμούς της ενέργειας, μηδαμινή όμως μπροστά στις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια. Γιατί; Γιατί δεν τολμά να ελέγξει πρακτικές εταιρειών που δρουν σε ολιγοπωλιακές συνθήκες και τιμολογούν αυθαίρετα επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά. Τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη, η καθημερινή ζωή γίνεται για τους πολλούς όλο και πιο δύσκολη.

Ακόμη πιο δύσκολη, για τις γυναίκες που πρέπει να ανταποκριθούν σε πολλούς ρόλους ταυτόχρονα, για τους νέους που δεν μπορούν να έχουν επαγγελματική εξέλιξη, μαθητές που χάνουν μαθήματα, τόσο για τους συνταξιούχους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα αλλά και να προσαρμοστούν στην γρήγορη ψηφιακή μετάβαση.

Το ερώτημα είναι, ποια είναι η προοπτική; Ποιο το σχέδιο για τι χώρα;   Η κυβέρνηση της δεξιάς, δεν έχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Όπως δεν είχε και η προηγούμενη, του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να αφορά μια ελίτ, αλλά να είναι συμμετοχική. Αυτήν την προοπτική, μόνο μια μεγάλη Προοδευτική Παράταξη μπορεί να την εγγυηθεί.

Προτείνω 5 αρχές για τη δική μας Κυβερνητική πρόταση, που εγγυώνται έναν δρόμο σιγουριάς για τους Έλληνες. Εγγύηση αξιοπρέπειας και σεβασμού για κάθε Ελληνίδα, κάθε έλληνα.

Φωνή στον πολίτη, ισηγορία, εμβάθυνση της δημοκρατίας, συμμετοχικές διαδικασίες.

Απελευθέρωση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας μας από την καταδυνάστευση της γραφειοκρατίας, και της πελατοκρατίας.

Επένδυση στον άνθρωπο, την εκπαίδευση, την έρευνα, και την στήριξη των παραγωγικών του πρωτοβουλιών.

Διαμόρφωση μιας σύγχρονης ελληνικής παρουσίας διεθνώς, με ένα νέο πατριωτισμό, που θα προβάλλει ενεργητικά και δυναμικά, την εικόνα του Ελληνισμού για την προώθηση και των εθνικών μας θεμάτων αλλά και της ισχυρής οικονομικής και πολιτιστικής παρουσίας μας στην διεθνή σκακιέρα.  

Φίλες και φίλοι,

Η ψήφος σας την Κυριακή έχει μεγάλη αξία. Σας ζητώ να προσέλθετε στις κάλπες αναλογιζόμενοι τη σημασία της επιλογής σας για την Παράταξη αλλά και τη χώρα, για την επόμενη μέρα. Ένα κόμμα για να μην είναι μικρό και ελεγχόμενο, πρέπει να έχει ξεκάθαρη ταυτότητα και προσανατολισμό.

Δεν θα αναστηθεί το ΠΑΣΟΚ με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί, την επόμενη μέρα θα ξυπνήσουμε με ένα παράρτημα της ΝΔ που θα έχει για περιτύλιγμα και μόνο, μια ταμπέλα ΠΑΣΟΚ και ένα πράσινο ήλιο.

Το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό, σύντροφοι και συντρόφισσες. Δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς και επιλογές δεύτερης Κυριακής.

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εδώ κάτω από την απελευθερωτική και λυτρωτική αύρα ενός μεγαλειώδους, πανανθρώπινου πολιτισμού, Σας καλώ να πάρετε το μέλλον στα χέρια σας. Το μέλλον της Παράταξης. Το μέλλον της χώρας. Αυτά τα δυό, πάνε μαζί. Αλλιώς δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Να πάμε στις κάλπες, όχι μόνοι μας, αλλά και με πολλούς άλλους που νοιάζονται για την Παράταξη και τον τόπο.

Να μη χαθεί ούτε μια ψήφος.

Να κάνουμε το πρώτο μεγάλο και νικηφόρο βήμα.

Για να αναστήσουμε την Παράταξη.

Να ξανασηκώσουμε ψηλά τη χώρα.

Καλό μας αγώνα.

Και με τη νίκη.

#pamemprosta