Γιώργος Α. Παπανδρέου

Στα “Παιδιά της Αλλαγής” του ΣΚΑΪ 100,3FM και τη Μαρια Αναστασοπούλου και το Γιάννη Κολοκυθά.

Για όλη την επικαιρότητα, την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής μίλησε στη Μαρία Αναστασοπούλου και το Γιάννη Κολοκυθά ο πρώην Πρωθυπουργός, Βουλευτής Αχαΐας και υποψήφιος για την Προεδρική διαδοχή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

#pamemprosta

Παρατίθενται τμηματικά :

“Οι παραλληλισμοί νεότερων κυβερνήσεων με τη Χούντα συσκοτίζουν την ουσιαστική κριτική στη Χούντα.”

“Υπάρχουν νόμοι που υπονομεύουν τη Δημοκρατία. Που αντιπαρέρχονται της Διαύγειας. Ο ιδιότυπος καπιταλισμός της πελατοκρατίας χρησιμοποιεί τη Δημοκρατία με αθέμιτο τρόπο, για τη νομή, για τη βολή, τη κερδοσκοπία.”

“Όσοι ταυτίζουν τον όρο πελατειακό κράτος με τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνουν μεγάλο λάθος. Όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε, μετά από χρόνια μονοπωλιακής κυβέρνησης ΝΔ, την εξουσία, βεβαίως υπήρχε ένα κράτος διαποτισμένο με τέτοιες διαθέσεις και αντιλήψεις. Εμείς όμως παλέψαμε και το ανατρέψαμε. Σπάσαμε τη λογική του ρουσφετιού. Φέραμε αξιοκρατία. Η ΝΔ, κατόπιν, τα υπονόμευσε εκ νέου, παραβιάζοντας τη συνταγματική τους υποχρέωση για αξιοκρατία. Είχαμε αντισώματα απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Εμείς φέραμε την αποκέντρωση, τη Διαύγεια, το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ. Δε νοείται η εξουσία να ορίζει κατα το δοκούν, με αυθαίρετο τρόπο τη μοίρα του πολίτη. Ο πολίτης έχει δικαιώματα. Η δεξιά και η συντηριτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την αντίληψη ‘Προνόμια για τους λίγους’.”

“Δεν διεκδικώ, απλώς λόγω φιλοδοξίας, δικαίωσης ή προσωπικής ρεβάνς την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Μπορώ να προσφέρω. Έχω μακρά ενεργή πορεία στην πολιτική, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως Πρωθυπουργός, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με εικόνες και εμπειρίες διεθνούς βεληνεκούς. Η εμπειρία μου μπορεί να αξιοποιηθεί και είναι χρήσιμη. Η Ελλάδα μπορεί πολύ καλύτερα και το πιστεύω.”

“Ο κάθε ψηφοφόρος ας αξιολογήσει σωστά την πορεία μου. Ανέκαθεν μιλούσα, πρωτοπόρα, για το ‘νέο’. Έφερα πολλές νέες πολιτικές και συνεχίζω να φέρνω καινοτόμες ιδέες. Πρέπει να σπάσουμε τα στεγανά.”

“Στις μελέτες περί φυγής των νέων μας στο εξωτερικό, ο δεύτερος λόγος που αναφέρεται είναι οι χαμηλοί μισθοί. Ο πρώτος λόγος που τίθεται είναι η έλλειψη αξιοκρατίας και το ότι δεν εκτιμάται η αξιοσύνη του. Είναι θέμα συστήματος.”

“Η ΝΔ φημίζεται για τις συντηρητικές της πρακτικές. Πρακτικές τις οποίες υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνω την πόρτα στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Οι δικές μας θέσεις θα αναμορφώσουν ολόκληρο το χώρο της κεντροαριστεράς. Θα επαναπατρίσουμε σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων και θα αναδείξουμε νέους ανθρώπους.”

“Είμαστε δεξαμενή ποιοτικών στελεχών. Όσοι φύγανε από το ΠΑΣΟΚ, είτε προς αριστερά, είτε προς δεξιά, δεν συγκαταλέγονται στην ίδια δεξαμενή. Στόχος είναι να συνομιλήσουμε με τον προοδευτικό πολίτη. Η ερώτηση ‘Προς τα πού θα πάμε’ αλλοιώνει την ουσία της πολιτικής. Πρωταρχικό θέμα της πολιτικής είναι ‘Πού θα πάμε τη χώρα’. Η συζήτηση περί κυβερνητικού σχηματισμού και θέσεων υπονομεύει την πραγματική, ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πάει πουθενά τη χώρα. Δεν έχει όραμα, δεν έχει στόχους.”

“Κάνουμε μέτωπο με τον Ελληνικό λαό για να πάμε μπροστα!”

“Δε με ενοχλούν οι προσωπικές επιθέσεις που δέχομαι. Εγώ θέλω να μιλάω πολιτικά. Και πολιτικά πρέπει να συνδιαλεγόμαστε και με τον ελληνικό λαό. Δεν νοείται ορισμένοι να προδιαγράφουν το μέλλον της χώρας, όπως κάνει τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης και η ΝΔ, και να μην διαβουλεύεται με τον Ελληνικό λαο.”

“Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν αφορά μια καλή κανονικότητα. Αυτή μας έφερε την κλιματική κρίση, αυτή μας έφερε τις σημερινές επιπτώσεις της πανδημίας, αυτή δημιούργησε τις τεράστιες ανισότητες. Η σημερινή κρίση πρέπει να γίνει μια ευκαιρία ουσιαστικών αλλαγών. Γι’αυτό και σήμερα η Σοσιαλδημοκρατία επανέρχεται δυναμικά, διεθνώς.”