Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Σημεία εισήγησης του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Καλή νέα αρχή. Με τη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης, κάνουμε μια επανεκκίνηση.

Θέλω όμως να ξεκινήσω λέγοντας ότι, με την προηγούμενη σύνθεσή της, η Κυβέρνηση απέδωσε ένα τιτάνιο, ένα ηράκλειο θα έλεγα έργο, ένα έργο εντυπωσιακό και ιστορικό.

Ο κάθε απολογισμός θα βρει και αδυναμίες και λάθη, αλλά το έργο δεν αμφισβητείται και πρέπει να είναι όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό, και όσοι βρίσκονται εδώ, στη νέα σύνθεση, αλλά και όσοι δεν είναι πια στην προηγούμενη θέση τους.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη απειλή που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Και έχουμε όλοι μας, Κυβέρνηση, Κοινοβουλευτική Ομάδα και κόμμα, παλέψει με απόλυτη αφοσίωση και με αίσθημα εθνικού καθήκοντος εδώ και 20 μήνες, μαζί με τους πολίτες, για να δώσουμε τη μάχη για τη διάσωση της χώρας από τη μία πλευρά και, από την άλλη, για να ανοίξουμε προοπτικές για τις επόμενες γενιές, κάνοντας τις βαθιές αλλαγές, τις μεγάλες αλλαγές που σήμερα χρειάζονται και που, βεβαίως, ήταν και τα αίτια όλων αυτών των συμπτωμάτων και προβλημάτων που ζούμε σήμερα.

Και στη μάχη που δίνουμε, δεν είμαστε μόνοι μας ως χώρα, γιατί δεν είναι η εποχή όπου οι χώρες είναι απομονωμένες στα δικά τους, εσωτερικά προβλήματα, με μικρή επιρροή από τις διεθνείς εξελίξεις. Αντίθετα, είμαστε στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων και η κάθε απόφασή μας επηρεάζει τις εξελίξεις, όπως και οι εξελίξεις επηρεάζουν εμάς. Γι’ αυτό και η μάχη, δεν είναι μια μάχη μόνο εσωτερική για να αλλάξουμε τη χώρα, είναι μια μάχη διαπραγμάτευσης, μια μάχη πρότασης και για την Ελλάδα, αλλά και για θεσμούς και λειτουργίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι, και σήμερα ακόμη, με αυτές τις εσωτερικές διεργασίες και τη σημερινή νέα Κυβέρνηση που ορκίστηκε, έχουμε συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς και δηλώσεις από προσωπικότητες από διάφορες περιοχές της γης.

Βρισκόμαστε και πάλι σε μια κρίσιμη καμπή, στο μέσο μιας διαπραγμάτευσης δύσκολης και καθοριστικής για το μέλλον της χώρας, προκειμένου να δώσουμε βιώσιμη λύση στο άμεσο και μείζον εθνικό πρόβλημα, το πρόβλημα του χρέους που απειλεί να μας αφανίσει και να καταστρέψει τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σιγουριά σε αυτή την πορεία.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινά όλα τα στελέχη μας, που συμμετείχαν στο απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα, είτε συνεχίζουν στην ίδια ή σε άλλη θέση, είτε έχουν φύγει από το σχήμα αυτό.

Δουλέψαμε συλλογικά, με πάθος και αυταπάρνηση, στις πιο δύσκολες συνθήκες που γνώρισε η πατρίδα μας, για να κρατήσουμε όρθια τη χώρα και να βάλουμε μπροστά τις ιστορικές αλλαγές. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Χωρίς να υποτιμώ καθόλου τη συμβολή όλων, νιώθω την υποχρέωση να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον απερχόμενο Υπουργό Οικονομικών, που βέβαια συνεχίζει μαζί μας σε έναν άλλο τομέα, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Γιώργο, σήκωσες στην πλάτη σου ασήκωτα βάρη, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Θεωρώ ότι είναι εθνικό έργο. Τίμησες την χώρα και την Κυβέρνησή μας, δίνοντας δύσκολες μάχες, για να κρατηθούμε όλοι όρθιοι, ως χώρα. Και βέβαια, όπως είπα, συνεχίζεις τη μάχη μαζί μας, σε ένα νέο, διαφορετικό, αλλά και πολύ ουσιαστικό τομέα.

Τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, διαδέχεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον οποίο έχουμε όλοι τα καλύτερα εχέγγυα ότι θα συμβάλλει και αυτός, με την εμπειρία και τις ικανότητές του, στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη, αλλά βεβαίως και στην εφαρμογή ενός ιδιαίτερα επίπονου και δύσκολου προγράμματος μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε μια βιώσιμη οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ήταν ανάγκη να σηματοδοτήσουμε παράλληλα μια επανεκκίνηση. Μια Κυβέρνηση, αποφασισμένη να ολοκληρώσει ένα έργο ιστορικό, μια Κυβέρνηση συνεκτική, λειτουργική και πάντα μάχιμη. Μια Κυβέρνηση, που δεν πρέπει να ξεχνά ότι καλούμαστε να είμαστε, όπως λέω, αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Δηλαδή, όχι εκπρόσωποι της γραφειοκρατίας, με την οποία βέβαια δουλεύουμε και την οποία πρέπει να αλλάξουμε, όχι αφομοιωμένοι στο σύστημα της καθημερινότητας, των μικρών ή μεγαλύτερων κρίσεων, αλλά έχοντας στοχεύσεις βαθέων τομών. Όχι απομονωμένοι στους τέσσερις τοίχους των γραφείων μας, αλλά όντας εκφραστές και εγγυητές της απαίτησης των πολιτών και του λαού για μεγάλες αλλαγές.

Υπενθυμίζω ό,τι είχα πει και παλαιότερα: «η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των αλλαγών θα είναι αυτό που θα ελαφρύνει το βάρος, το οικονομικό και όχι μόνο, που σηκώνει σήμερα ο Έλληνας και ιδιαίτερα τα φτωχότερα, αλλά και τα μεσαία στρώματα».

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι όσο χτυπάμε τη διαφθορά, όσο φέρνουμε διαφάνεια και όσο μειώνουμε τη γραφειοκρατία, καλυτερεύουμε τον τρόπο διοίκησης, αλλάζουμε τον τρόπο διοίκησης, ανατρέπουμε αν θέλετε τον τρόπο διοίκησης, με σύγχρονους τρόπους και λειτουργίες. Όσο χτυπάμε ανισότητες που υπάρχουν και όσο λειτουργούμε με αξίες, τόσο το κράτος θα γίνεται λειτουργικό, λιτό, φιλικό και αναπτυξιακό, παρέχοντας στήριξη αντί ταλαιπωρίας και αξιοποιώντας σωστά τα χρήματα του Ελληνικού λαού.

Και όσο γίνεται διαβούλευση εσωτερικά, στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, με το κόμμα, με τους φορείς της κοινωνίας, με τους κοινωνικούς εταίρους, με τεχνοκρατική στήριξη και διάλογο στο Διαδίκτυο, αλλά και με τη νεολαία, τόσο οι αποφάσεις μας θα είναι πιο σωστές, καλύτερες και αποδεκτές στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Και θα αισθάνονται οι πολίτες ότι οι αποφάσεις είναι και για τον πολίτη, και από τον πολίτη, αλλά και πιο αποτελεσματικές στην εφαρμογή.

Η επανεκκίνηση, βέβαια, πρέπει να αξιοποιήσει τις στέρεες βάσεις των θετικών μας επιτευγμάτων. Γι’ αυτό, θα ζητήσω από όλους σας τη στενή συνεργασία με την προηγούμενη ηγεσία κάθε Υπουργείου, αυτό είναι επιβεβλημένο και ευεργετικό, για να αποφύγουμε τη λογική της ασυνέχειας, όπου υπάρχουν γερές και καλές βάσεις. Και υπάρχουν.

Και βέβαια, να δούμε και τις αδυναμίες που χρειάζονται διόρθωση. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να απαξιωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο, αλλά πρέπει να χτίσουμε πάνω στις κατακτήσεις μας.

Έχουμε βέβαια νέες προτεραιότητες, πέραν της μεγάλης προσπάθειας που συνεχίζεται για τη δημοσιονομική μας εξυγίανση, την εξυγίανση της οικονομίας μας, όπως είναι η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητα – μεγάλες αλλαγές, που χρειάζονται στον οικονομικό τομέα.

Μεγάλες αλλαγές και στο κράτος. Συνεχίζουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Δημόσια Διοίκηση, όπως αυτή του «Καλλικράτη» και πολλές άλλες, που είναι πρωτόγνωρες για τη χώρα μας, κάνοντας ένα αυτοτελές Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για να ρίξουμε μεγάλο βάρος στο κεντρικό κράτος, αλλά επίσης για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και την αποκεντρωμένη δομή που υπάρχει αυτή τη στιγμή εν τη γενέσει της και έχει ανάγκη ιδιαίτερης υποστήριξης.

Ακόμα, δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη. Πολλά Υπουργεία θα πρέπει να συνεργαστούν στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, στην έμφαση στην πράσινη ενέργεια και ανάπτυξη, καθώς και στη δημιουργία παραγωγικής και βιώσιμης οικονομίας, που αξιοποιεί τα πραγματικά μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Η ενέργεια, όπως είπα, είναι σημαντική. Τα δίκτυα και οι υποδομές, πρέπει να είναι σύγχρονα. Και οι σύγχρονες υποδομές μπορούν να βοηθήσουν, πρώτα απ’ όλα, την παραγωγική μας βάση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, αλλά και να μας βάλουν σε μια νέα εποχή, όπως είναι ο τομέας του Διαδικτύου. Σε κάποιες χώρες, θεωρούν πια την πρόσβαση στην πληροφόρηση, μέσω του Διαδικτύου, ως κοινωνικό δικαίωμα, ως βασικό δικαίωμα κάθε πολίτη. Πρόκειται για βασικά στοιχεία, λοιπόν, τα οποία πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτητα.

Με τις παρούσες ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, βασικό στοιχείο μας και, θα έλεγα, κρίσιμο κοινωνικό μέγεθος είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και το ευρύτερο μήνυμα του αισθήματος δικαίου, αλλά και το ιδιαίτερο μήνυμα στήριξης των πλέον αδύναμων, με στοχευμένες πολιτικές και με μεγαλύτερη έμφαση στους ανέργους, δημιουργώντας μια γέφυρα μέσα στην κρίση, που θα μπορέσει να τους βγάλει πιο δυνατούς όταν περάσουμε αυτό το ποτάμι, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν με πιο δημιουργική και αποτελεσματική συμμετοχή στην ενεργή οικονομία.

Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει σύντομα ένα ξεχωριστό Υπουργικό Συμβούλιο, με αποκλειστικό θέμα την ανεργία, καθώς και πώς όλα τα Υπουργεία θα μπορέσουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, που οφείλεται και στην σημερινή κρίση.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε – και δεν θα το κάνουμε, βέβαια – τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, διότι αυτές είναι που απαιτεί πια ο κόσμος, αισθανόμενος ότι το πολιτικό σύστημα, με την ευρύτερη έννοια, έχει αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν. Να δώσουμε οξυγόνο στους πολίτες, με περισσότερη δημοκρατία, ευνομία και δικαιοσύνη στη δημόσια ζωή της χώρας, στο πολιτικό σύστημα, στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και στους θεσμούς.

Όπως έχω πει, αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αποτυπωθούν και να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας, και με τρόπο επιστημονικό, αλλά και με τις κομματικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν και υπό μορφή δημοψηφίσματος, για να υπάρξει απόφαση από τον Ελληνικό λαό.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, βέβαια, την παρουσία μας στο εξωτερικό. Ήδη, τους τελευταίους μήνες, έχουμε αλλάξει την εικόνα της χώρας μας, με σκληρή δουλειά, όλη η ομάδα του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και των άλλων Υπουργείων, για την παρουσία της Ελλάδας, την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην προσπάθεια για ειρήνη και για επίλυση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνον.

Αυτή η παρουσία θα συνεχιστεί δυναμικά. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές εξελίξεις, έχουμε σε δύο γειτονικές χώρες πρόσφατες εκλογές, πράγμα που σημαίνει και μια ανανεωμένη προσπάθεια επίλυσης χρονιζόντων θεμάτων.

Άρα, λοιπόν, έχουμε μπροστά μας πολλή και σκληρή δουλειά ως Κυβέρνηση, ως κόμμα, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, τους επόμενους 28 μήνες της θητείας μας, μέχρι την ώρα που θα μας αξιολογήσουν οι πολίτες, στις εκλογές του 2013.

Και το 2013, νομίζω, όλοι θέλουμε να μπορούμε να πούμε – και αυτό είναι το στοίχημά μας – ότι και τα καταφέραμε, και φέραμε ξανά ελπίδα, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της χώρας και για τα παιδιά μας.

Καλό μας αγώνα.

Καλή επιτυχία.

Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια.

Διαβάστε επίσης