Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Σημεία εισήγησης του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Είχαμε τη Συνδιάσκεψη του Κινήματος το Σάββατο και ήταν μια ευκαιρία, να αναφερθώ και να συζητήσουμε διεξοδικά για το ευρύτερο πλαίσιο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, για την ιδεολογική μας θέση γύρω από τα τεκταινόμενα διεθνώς, για τις αρχές και τις αξίες που υπηρετούμε, μέσα σε αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, αλλά και για το πατριωτικό μας καθήκον να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και, παράλληλα, να αξιοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, ώστε να σταθούμε στα δικά μας πόδια.

Στο τέλος της εβδομάδας, έχουμε την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Δεν πηγαίνουμε εκεί για να κάνουμε εξαγγελίες. Έχουμε ήδη ένα πολύ εκτεταμένο πρόγραμμα, με σχέδιο και πολιτικές, που είναι σε εξέλιξη.

Είναι όμως, μια ευκαιρία να δώσουμε το στίγμα για το πού πηγαίνουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποια είναι η δουλειά που χρειάζεται να γίνει, και από εμάς, αλλά και από την κοινωνία ευρύτερα και τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να γίνουν αυτές οι μεγάλες και απαραίτητες αλλαγές.

Με αφετηρία το γεγονός ότι εμείς δίνουμε αυτή την τιτάνια μάχη για να φύγουμε από την κρίση, δείξαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στις σημαντικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτές του Ιουλίου, που δημιουργούν πια και τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια για τη χώρα μας. Δικαιώνεται έτσι ο αγώνας, αλλά και οι θυσίες του Ελληνικού λαού.

Είναι ιστορικής σημασίας αυτές οι αποφάσεις. Βεβαίως, είναι μια συμφωνία που έχουμε κάνει με τους εταίρους μας, αλλά αφορά και δεσμεύσεις για τους εαυτούς μας, υποχρεώσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε στη χώρα μας.

Πέραν, δηλαδή, των απαραίτητων αποφάσεων που θα ληφθούν από τα Κοινοβούλια, τις Κυβερνήσεις, και στο επίπεδο των διαφόρων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε και εμείς να προχωρήσουμε γρήγορα στις προτεραιότητες που έχουμε προσδιορίσει.

Και αυτό είναι χρέος δικό μας, για τους εαυτούς μας, για τη χώρα μας, για την αξιοπιστία μας. Αλλά είναι και μια υποχρέωση που έχουμε όλοι μας, η κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αντιμέτωπη με μία διεθνοποιημένη κρίση.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φέρουμε σε πέρας το συντομότερο δυνατό τους πραγματικά πολύ δύσκολους και φιλόδοξους στόχους μας, να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

Καθήκον μας να επιταχύνουμε άμεσα όλες τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Αυτές είναι που θα κάνουν την Ελλάδα παραγωγική και ανταγωνιστική και θα μας δώσουν τη δυνατότητα μιας σίγουρης αναπτυξιακής πορείας, που θα δώσει δουλειές και ευημερία στη χώρα.

Γι αυτό σήμερα φέρνουμε το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών πρώτο στη σημερινή ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Είναι σημαντικό να δώσουμε με σαφήνεια αυτό το στίγμα, εντός της Κυβέρνησης, στην ελληνική κοινωνία, και διεθνώς. Ότι προχωρούμε τάχιστα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Ήδη, έχουν γίνει πολλά, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη τα οποία πρέπει να γίνουν, χτυπώντας τα προβλήματα στη ρίζα τους.

Συγκρουόμαστε με προβλήματα καθημερινά, καταπολεμώντας την ανομία, την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, την παραοικονομία, όλα αυτά που κοστίζουν τελικά στο φορολογούμενο, στον άνεργο, στην ποιότητα ζωής του πολίτη, στο χρόνο του, στην ασφάλειά του, στην αίσθηση αδικίας και έλλειψης συνοχής που έχει ο πολίτης.

Είναι το αίσθημα δικαίου που πρέπει να εμπεδώσουμε, με κανόνες ευνομίας και διαφάνειας. Γι’ αυτά τα θέματα που είναι κορυφαία, ιδιαίτερα αυτά του αισθήματος δικαίου και της ευνομίας, θέλω να έχουμε συνεχή επαφή και συνεργασία.

Και βεβαίως, να περάσουμε αυτά τα μηνύματα και στην ελληνική κοινωνία και να στηλιτεύσουμε κάποιες πρακτικές από κάποιες μικρές ομάδες, που προσπαθούν να συντηρήσουν την ανομία ή την αυθαιρεσία ή κάποια προνόμια, ως δικαίωμά τους.

Πέρα απ’ αυτό, επειδή έχουμε κερδίσει βήμα – βήμα τη μάχη που πολλοί θεωρούσαν χαμένη και έχουμε κάνει όλοι μας πρωτόγνωρη δουλειά, με θάρρος, με αυταπάρνηση, με πολιτικό κόστος, με δύσκολες αποφάσεις, με μέτωπα που καμία άλλη Κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει, αλλά και με την στήριξη της κοινωνίας – γιατί όταν ενημερώνονται σωστά οι πολίτες καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές.

Οι υποστηρικτικές φωνές που ακούτε και εσείς και ακούω και εγώ, είναι ακριβώς για αυτό. Οι πολίτες μας λένε, «προχωρήστε και κάντε τις αλλαγές ακόμα πιο γρήγορα, προχωρήστε, αυτό θέλουμε, να βγούμε από αυτή την κρίση».

Πέραν του αισθήματος δικαίου, που πολύ σωστά απαιτούν, ζητούν να κάνουμε ό,τι πρέπει για να βγούμε από αυτή την κρίση, έχοντας αλλάξει την Ελλάδα.

Είναι κρίμα, λοιπόν, όταν έχουμε σημαντικές επιτυχίες και προχωράμε τόσα θέματα, με την τιτάνια προσπάθεια που κάναμε και κάνουμε, να χάνουμε πολλές φορές στις εντυπώσεις, από λεπτομέρειες θα έλεγα.

Οι πολίτες μάς παρακολουθούν και μας κρίνουν αυστηρά. Και αδικείται ορισμένες φορές η προσπάθειά μας από φαινόμενα παραπολιτικής, τα οποία εκ των πραγμάτων ερμηνεύονται από τους πολίτες ως αντιπαραγωγική συμπεριφορά.

Τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε, πολλές φορές, μπορεί να χάνονται, να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, να έρχονται στο προσκήνιο δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα.

Ας μην δίνουμε κι εμείς τροφή, γιατί είναι πάρα πολύ άδικο για το τεράστιο έργο το οποίο γίνεται.

Εμείς έχουμε ανοίξει το διάλογο και είμαστε πολύ ανοιχτοί σε οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση μεταξύ μας. Και αυτό νομίζω μας προστατεύει, αλλά αναδεικνύει και πραγματικές συναινέσεις, όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και ευρύτερες συνθέσεις, κάνοντας έτσι πιο αποτελεσματική και τη δουλειά μας.

Ας μην ασχολούμαστε λοιπόν με όλα τα σενάρια που έρχονται και επανέρχονται, περί εκλογών ή συγκυβερνήσεων. Πρέπει πλέον να επικεντρωθούμε στη δουλειά μας. Θα κριθούμε όχι από δηλώσεις αλλά από τις επιδόσεις μας στη δουλειά, με τόλμη και αποφασιστικότητα. Και βεβαίως, να στηρίζουμε συλλογικά τις αποφάσεις που λαμβάνουμε.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ και κάτι ακόμα: ούτε το κέντρο της γης είμαστε, ούτε απομονωμένοι είμαστε. Όμως, για τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, τυχαίνει σήμερα να είμαστε κυριολεκτικά το κέντρο της γης. Και, όπως ξέρετε, τα Μέσα Ενημέρωσης θέλουν την είδηση και όχι πάντα την καλή είδηση.

Κάθε τι που λέγεται, αναπαράγεται. Όποια ανευθυνότητα λέγεται από οποιονδήποτε σχολιαστή, μπορεί πολύ εύκολα να αναπαράγεται και να πολλαπλασιάζεται.

Αυτό σημαίνει ότι, τα μηνύματα που πρέπει να στέλνουμε, πρέπει να είναι όσο πιο σαφή γίνεται.

Αλλιώς, είναι πολύ εύκολο να ζήσουμε ξανά την αναπαραγωγή ενός στερεότυπου, μιας προκατάληψης για το τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει Έλληνας, τι σημαίνει ελληνική κοινωνία, ενώ αυτό έχουμε καταφέρει να το αντιστρέψουμε.

Άρα, λοιπόν, σήμερα είναι πολύ σημαντικό να εκπέμψουμε ένα σαφές μήνυμα. Ότι πάμε «φουλ» στις μεγάλες αλλαγές. Και αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της εισήγησης που θα κάνει ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών για τις διαρθρωτικές αλλαγές.”

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  1. Ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, Ε. Βενιζέλος
  2. Σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά, Μ. Παπαϊωάννου
  3. Σχέδιο νόμου: Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις, Α. Λοβέρδος
  4. Σχέδιο νόμου: Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις, Κ. Σκανδαλίδης
  5. Σχέδιο νόμου: Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων – Αγροτικές Μισθώσεις, Κ. Σκανδαλίδης
  6. Σχέδιο νόμου: Κανόνες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκίνητα – Νέα Οχήματα, Ειδικής Μίσθωσης μέχρι 9 θέσεων και Μοτοσυκλέτες Δημόσιας Χρήσης (Μ.Δ.Χ.), Γ. Ραγκούσης
  7. Ανακοίνωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή: Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης – Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων

Διαβάστε επίσης