Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Σημεία εισήγησης του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Τα θέματα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου ήταν τα εξής:

* Έγκριση σχεδίου νόμου: «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πολιτισμού και Τουρισμού.» (Ευ. Βενιζέλος)

* Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο EUROGROUP και στο ECOFIN. (Ευ. Βενιζέλος)

“Συνεδριάζουμε σήμερα εκ νέου, για να συζητήσουμε το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πολιτισμού και Τουρισμού».

Εισηγητής είναι ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος. Είναι ένα νομοσχέδιο που πρέπει να προωθήσουμε και μάλιστα τάχιστα, προκειμένου να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει. Με την ευκαιρία, ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα μας κάνει και μια ευρύτερη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, με βάση τις συζητήσεις στο EUROGROUP και στο ECOFIN.

Αν και μιλήσαμε και προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα θέματα αυτά, θα ήθελα, πριν δώσω το λόγο, να κάνω ορισμένες πολύ σύντομες επισημάνσεις.

Όπως ξέρετε, τα χρονικά περιθώρια για να ανταποκριθούμε στις δικές μας δεσμεύσεις είναι ασφυκτικά και οφείλουμε να δουλέψουμε όλο το καλοκαίρι, ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικά και συντεταγμένα αποτελέσματα.

Οι εξελίξεις στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρέχουν αυτές τις ημέρες. Και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, το έχουμε δει και έχει αποδειχθεί, είναι ότι κάνοντας εμείς τη δουλειά μας, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, εκ των πραγμάτων, θα συγκρουστούμε αλλού με μικρότερα, αλλού με μεγαλύτερα συμφέροντα.

Εμείς προχωράμε, για να δείξουμε ότι η Ελλάδα κινείται ακριβώς σ’ αυτή την τροχιά, της βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε και μια Ευρώπη που, πολλές φορές, σε αντίθεση μ’ εμάς, αργεί και δυσκολεύεται να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Νομίζω ότι αυτό το πλεονέκτημα που έχουμε εμείς, μας βοηθάει ώστε να είμαστε εντός και στο κέντρο των διαπραγματεύσεων, με αξιόπιστο λόγο και με τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δικά μας συμφέροντα, αλλά θα έλεγα και μια αντίληψη για το πού θα πρέπει να πάει και η Ευρώπη.

Όπως είπα και προχθές, βέβαια, είναι θετικό ότι τις τελευταίες ημέρες οι εταίροι μας στην Ευρώπη όλο και πιο πολύ μιλούν και πιέζουν για συνολικές λύσεις. Δηλαδή, βλέποντας πλέον κατάματα την αλήθεια, ότι αυτό που ξεκίνησε με αφορμή την Ελλάδα και, βεβαίως, και τα γνωστά προβλήματα που έχει η Ελλάδα, δεν είναι ένα πρόβλημα ελληνικό ή απλά της περιφέρειας, αλλά είναι ένα ευρύτερο και δομικό πρόβλημα και για το μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο δικός μας λόγος έχει αξία, συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις και αυτή είναι μια δικαίωση της στρατηγικής που έχουμε ακολουθήσει. Βασισμένοι πάντα, βεβαίως, στις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Θυσίες, τη σημασία των οποίων, ορισμένες φορές, μπορεί να μην κατάλαβαν οι πολίτες και αυτός είναι και λόγος που πολλοί θέλησαν να τις απαξιώσουν. Σήμερα, όμως, γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, μπορούμε και παλεύουμε για μια βιώσιμη λύση για τη χώρα μας και ειδικότερα για μια βιώσιμη λύση για το χρέος.

Αν δεν είχαμε κάνει όσα κάναμε, σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ να μπορούμε να συζητάμε το πρόβλημά μας. Αν δεν είχαμε δουλέψει με απόλυτη προσήλωση και με αθόρυβο τρόπο, από τις αρχές του 2010, πάνω σε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, σήμερα δεν θα ήμασταν έτοιμοι να συμμετέχουμε ενεργά και προς όφελος της Ελλάδας για μια συνολική λύση.

Ενάμιση χρόνο πριν, ό,τι και να λέγαμε εμείς, δεν επρόκειτο να πείσουμε τους εταίρους μας, αφού στα μάτια των εταίρων μας η Ελλάδα ήταν μια χώρα ταυτισμένη, δυστυχώς, με την αναξιοπιστία. Αυτό το εμπόδιο πλέον, με τις δικές μας δυνάμεις, το ξεπερνάμε και μπορούμε, όχι απλώς να διεκδικούμε, αλλά να είμαστε και μέρος ριζικών και δομικών λύσεων αυτή την εποχή.

Ξέρετε ότι, οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις διαπραγματεύσεις με ψυχραιμία και εγρήγορση. Πάνω απ’ όλα, έχει σημασία για εμάς, στην Ελλάδα, να δείχνουμε αλλά και να είμαστε ενωμένοι, για να μεταδώσουμε την εμπιστοσύνη στους πολίτες, ώστε να ξέρουν ότι η Ελλάδα, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε αύριο και στο εγγύς μέλλον να έχουμε ένα βιώσιμο χρέος και να διαχειριστούμε μέσα σε ομαλές συνθήκες αυτό το μεγάλο πρόβλημα, προκειμένου να χτίσουμε και πάλι μια δυνατή οικονομία, να φέρουμε επενδύσεις, να γίνει βιώσιμη η οικονομία μας και πιο δίκαιη η κοινωνία μας.

Μέσα σ’ αυτό το καινούργιο τοπίο, το άγνωστο τοπίο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχω πει πολλές φορές, σε αχαρτογράφητα νερά, εμείς κινούμαστε με συστηματικό και προσεκτικό τρόπο, για τη σωστή διαχείριση του μεγάλου ζητήματος του ελληνικού χρέους. Πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του Ελληνικού λαού, του κάθε νοικοκυριού. Στόχος, η όσο το δυνατόν ελάφρυνση του βάρους, που σήμερα σηκώνει ο Έλληνας και η Ελληνίδα.

Όπως έχω πει, όμως, ακόμα και μηδενικό χρέος να είχαμε σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει μεγάλα ελλείμματα. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να πάμε από μια Ελλάδα ελλειμμάτων, σε μια Ελλάδα παραγωγής, δημιουργίας και πλεονασμάτων. Και οι αλλαγές που προωθούμε, οι μεγάλες δομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, εκεί μας οδηγούν.

Είναι κρίσιμο αυτές τις στιγμές να είμαστε σε συνεχή επαφή με τους πολίτες, να τους συμπαραστεκόμαστε, να τους ενημερώνουμε – και σωστά – μέσα σ’ ένα πολύπλοκο πεδίο, αυτή τη δύσκολη εποχή για όλους μας, και να τους εμπνέουμε, δείχνοντας με τις πράξεις μας ότι η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά προς το καλύτερο, με μοναδικό στόχο να γίνει μια χώρα που μπορεί να κάνει το άλμα στο μέλλον, να σέβεται τους πολίτες της, να δημιουργεί ίσες ευκαιρίες και να ανοίγει προοπτικές για τη νέα γενιά.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει σημασία να μην επιτρέψουμε τον καιροσκοπισμό κανενός. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα, για παράδειγμα, την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους, με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες. Καταστάσεις, τις οποίες καταφέραμε εμείς, με τις πράξεις μας και τις θυσίες του Ελληνικού λαού, να αποφύγουμε.

Αποδείξαμε όλο αυτό το διάστημα, ότι καταφέραμε από το χείλος του γκρεμού όπου βρέθηκε η Ελλάδα, να την κρατήσουμε όρθια και να παλεύουμε σήμερα για μια λύση, που υπηρετεί – και μακροχρόνια – τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Διαβάστε επίσης