- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως είπα και χθες, στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η παρούσα Κυβέρνηση διαχειρίζεται με υπευθυνότητα, θάρρος και νηφαλιότητα τη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας μας και μοναδικός μας γνώμονας είναι τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών.

Έχουμε ανταποκριθεί σε αυτή την ιστορική μας ευθύνη, με δύσκολες αποφάσεις, αλλά και μεγάλες αλλαγές, επιδιώκοντας πάντα τις καλύτερες δυνατές λύσεις, τις πιο συμφέρουσες για τον Ελληνικό λαό και τη χώρα, σε ιδιαίτερα αντίξοες και πολύπλοκες συνθήκες, και σε ευρωπαϊκό, και σε διεθνές επίπεδο.

Και αυτό το κάνουμε, έχοντας μάλιστα απέναντί μας δυνάμεις του πολιτικού συστήματος που, δυστυχώς, στην πλειοψηφία τους, φυγομάχησαν μπροστά στις δικές τους ευθύνες, αλλά και μπροστά στην εθνική πρόκληση να διασώσουμε από κοινού την πατρίδα μας, ώστε να μη ζήσει η χώρα το φάσμα της χρεοκοπίας.

Έχουμε καλέσει και καλούμε όλους και σήμερα, μπροστά σε μια κρίση που δεν έχει απλά εθνικές, αλλά και ευρωπαϊκές διαστάσεις, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εγκαταλείψουν τον εύκολο καιροσκοπισμό.

Ζητούμε από όλους να συμβάλουν, πάντα μέσα από σοβαρό διάλογο, στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, στις μεγάλες θεσμικές και συστηματικές αλλαγές, ώστε να εδραιωθεί μια ισχυρή Δημοκρατία, μια Πολιτεία ευνομίας και Δικαίου, μια Πολιτεία που δεν αιχμαλωτίζει, αλλά απελευθερώνει τον άνθρωπο, τον πολίτη, τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

Καλούμε όλους στην ουσιαστική συμμετοχή και στη διαμόρφωση του Οδικού Χάρτη, για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, χωρίς χρέος, αλλά με ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Η άρνηση του διαλόγου δείχνει φόβο και έλλειψη ευθύνης. Και οι καιροί έχουν αλλάξει, οι κοινωνίες έχουν ωριμάσει.

Εμείς, πάντα πορευόμαστε με κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό, προσωπικά, ακούω όλες τις προτάσεις και ιδέες, χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς, από όπου κι αν προέρχονται, εντός ή και εκτός Ελλάδας. Καμία ιδέα δεν περισσεύει, καμία πρόταση δεν είναι εκ προοιμίου απορριπτέα, αλλά αξιολογείται, αν είναι χρήσιμη, αν είναι υπεύθυνη, αν δεν είναι απλά καιροσκοπική, αν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι την ιδιοτέλεια.

Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ανταποκρινόμενοι στο καθήκον μας να βγάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χώρα από αυτή τη μεγάλη κρίση. Αυτό είναι εξάλλου και το νόημα της εθνικής συστράτευσης, στην οποία καλούμε όλη την κοινωνία, όλες τις δυνάμεις της.

Κάναμε τεράστια προσπάθεια μέχρι τώρα, προσπάθεια του λαού μας, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, δικές μας αποφάσεις, και η απόφαση όλων μας, κάθε μέρα αλλά και χθες, είναι να προχωρήσουμε μπροστά.

Στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη που ήδη παρουσιάσαμε, την ερχόμενη εβδομάδα καταθέτουμε στη Βουλή το δικό μας μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που θα είναι βασικά εργαλεία για την έξοδο από την κρίση και την αλλαγή της χώρας.

Κάναμε μέχρι τώρα ό,τι έπρεπε για να σώσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα και δεν θα δώσουμε σε κανέναν την αφορμή να αμφισβητήσει τη βούλησή μας και την υπευθυνότητά μας. Όπως κάναμε μέχρι τώρα, έτσι θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε το συμφέρον της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο καθολικό αίτημα των πολιτών, που ζητούν από εμάς αποφάσεις και συνεχή πορεία, για δύο σαφή ζητήματα:

Πρώτον, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, δηλαδή να διαχειριστούμε ένα περιβάλλον, με το βάρος του χρέους και των ελλειμμάτων, και να τραβήξουμε μια γραμμή με το παρελθόν, αυτό το οποίο κληρονομήσαμε.

Και δεύτερον, να προωθήσουμε τις ριζικές αλλαγές, που μας οδηγούν σε μια διαφορετική χώρα. Αυτό ζητούν από εμάς οι πολίτες, ό,τι κι αν ψήφισαν, και αυτό κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε.

Πριν αναφερθώ στην ημερήσια διάταξη, θα ήθελα να πω ότι, η Κυβέρνησή μας έχει δείξει πολύ σημαντικές επιτυχίες, όλους αυτούς τους μήνες, στο χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και της τρομοκρατίας, όπως και της μικροεγκληματικότητας, που παρουσιάζεται σε όλη τη χώρα.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μια αύξηση της μικροεγκληματικότητας, που εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

Δυστυχώς, είχαμε κι ένα τραγικό γεγονός χθες, τη δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας ενός νέου οικογενειάρχη, που μας συγκλόνισε όλους. Και συνεχίζεται η έρευνα, για να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών και να πάρουμε όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που απαιτούνται. Και βεβαίως, να διαθέσουμε και τους αναγκαίους πόρους, μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της δημοσιονομικής συγκυρίας.

Όπως ξέρετε πολλοί από εσάς, έχουμε δουλέψει τους τελευταίους μήνες – αρκετά Υπουργεία – για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων μέτρων και ενός προγράμματος-πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος που λέγεται «Κέντρο της Αθήνας». Τη Δευτέρα, θα ανακοινώσουμε, μετά από αυτή τη συστηματική δουλειά, τα μέτρα για το Κέντρο της Αθήνας.

Ξέρετε καλά, επίσης, ότι «βομβαρδιζόμαστε» καθημερινά, σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, και εντός, αλλά δυστυχώς και εκτός Ελλάδας. Όμως εμείς, το ξέρετε εξίσου καλά – βέβαια, μπορεί να μην το ξέρει ο πολίτης, όσο θα έπρεπε – κάνουμε συστηματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα και μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας.

Πέρα δηλαδή από το άμεσο δημοσιονομικό πρόβλημα, εμείς κάνουμε εκείνες τις τομές και αλλαγές, που μας οδηγούν σε μια βιώσιμη οικονομία, σε μια χώρα ευνομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είναι όμως κάτι, που πρέπει να αναδεικνύουμε. Διότι καθημερινά, βελτιώνουμε σημαντικά τα πράγματα γύρω μας, άλλοτε με μικρότερες, άλλοτε με μεγαλύτερες παρεμβάσεις και αυτό, βέβαια, επιβεβαιώνεται και από την ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι πρωτοβουλίες μας αλλάζουν βήμα-βήμα το τοπίο και για τον πολίτη, και για την προστασία του, και για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τη στροφή σε μια νέα ενεργειακή πολιτική για τις πόλεις μας, ακόμα και για τον πολιτισμό που παράγεται μέσα από τον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε την Ελλάδα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα.

Φέρνω αυτά τα παραδείγματα, γιατί είναι ενδεικτικά των θεμάτων που συζητάμε και σήμερα.

Σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να εγγυηθούμε καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σχέδιο νόμου για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με το οποίο βελτιώνουμε τη λειτουργία της αγοράς και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ενδυνάμωση της προστασίας των καταναλωτών και των οφειλετών από αθέμιτες πρακτικές, με τις βασικές αρχές του σχετικού νομοσχεδίου που παρουσιάζουμε σήμερα. Πράγματα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες προεκλογικά και γίνονται πράξη.

Πρωτοβουλία για το χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών, για να τις αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο – και αυτό είναι σημαντικό – δηλαδή να επενδύσουμε παντού, σε κάθε τομέα, όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Γιατί αυτό είναι πολλαπλασιαστικό.

Άρα, λοιπόν, και εδώ επενδύουμε σ’ ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έναν κλάδο με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, στον οποίο είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο παραγωγική.

Επίσης, πρωτοβουλία για την υιοθέτηση μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση και την αρχιτεκτονική σε όλους τους Δήμους της χώρας και σε περιοχές εκτός σχεδίου, όχι μόνο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για να προφυλάξουμε και να αναδείξουμε το δομημένο περιβάλλον, ως συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Να αναδείξουμε την Ελλάδα της αξίας και της ποιότητας. Να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε την ξεχωριστή μας ταυτότητα.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν σημαντικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις με προστιθέμενη αξία για την κοινωνία μας, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι χρειάζεται συστηματική προσπάθεια – πέραν της δουλειάς που γίνεται καθημερινά – επαφής και ενημέρωσης του πολίτη, για να ενημερώσουμε για το έργο που κάνει αυτή η Κυβέρνηση, το οποίο, διάφοροι παράγοντες και συμφέροντα που θίγονται, θέλουν να αποδομούν.

Αυτά που κάνουμε αφορούν άμεσα στη ζωή των πολιτών και η επιτυχής μας πορεία πρέπει να δίνει το μήνυμα της αισιοδοξίας. Γιατί η πατρίδα αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και προς το καλύτερο, σε όλα τα μέτωπα.