Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Σημεία από την εισήγηση του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος

Είναι ιστορικές οι στιγμές για τη χώρα.

Και εμείς έχουμε κληθεί να την κρατήσουμε όρθια, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ένα ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον.

Πρέπει ωστόσο να γίνει συνείδηση σε όλους ότι, η χώρα πρέπει να αλλάξει.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη, βέβαια πάντα με διαβούλευση, πάντα με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με αποφασιστικότητα και ενότητα στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Οι πραγματικά χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν.

Και οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, πρέπει να αφορούν τις αιτίες που δημιούργησαν την παρούσα κατάσταση. Πρέπει να δούμε με αυτογνωσία τις ρίζες του όλου προβλήματος.

Γι’ αυτό, εμείς μιλούμε για ένα τρίπτυχο -το έχουμε ξαναπεί:

– αλλαγή στο πολιτικό σύστημα,

– αλλαγή στο κράτος,

– αλλαγή στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο.

Και τις αλλαγές, δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δε θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή.

Δε θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας.

Εμείς πρέπει να είμαστε οι καταλύτες αυτών των μεγάλων αλλαγών.

Και βέβαια εδώ έρχεται και ο δικός μας ρόλος ως κόμμα.

Τα κόμματα είναι αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας και είμαστε εμείς που θα γίνουμε οι φορείς αυτών των αλλαγών.

Προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, είναι να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της.

Αυτό σημαίνει ότι, πρέπει να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα στην τελική επεξεργασία και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.

Η συζήτησή μας γι’ αυτό, πρέπει να λάβει υπόψη τα εξής:

Πρώτα απ’ όλα, να μείνουμε μέσα στους στόχους μας τους δημοσιονομικούς, της μείωσης του ελλείμματος.

Δεύτερον, να πάρουμε μέτρα που ενισχύουν το αίσθημα δικαίου, που προστατεύουν τους αδύναμους, που επιμερίζουν τα βάρη με δίκαιο τρόπο.

Είναι βασικό, όσο γίνεται περισσότερο να εμπεδώσουμε το αίσθημα δικαίου, ακόμα και μέσα στους περιορισμούς που έχουμε, να προστατεύσουμε κατά το δυνατόν τους πιο αδύναμους στην κοινωνία μας.

Τρίτο σημείο, κατά το δυνατόν και αυτές οι αποφάσεις να μην αναστείλουν την αχτίδα φωτός στην αναπτυξιακή μας πορεία.

Και βεβαίως, δικαίως πολλοί αγανακτούν. Εμείς όμως πρέπει να συμβάλουμε στο να διαμορφωθεί ένα πραγματικό Κίνημα Πολιτών που αντιδρούν σε κάθε ανομία, κάθε παρανομία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική μεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας, αδικίας, είτε είναι το φακελάκι, είτε η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Αυτά είναι που πρέπει να χτυπήσουμε, αν θέλουμε να φτιάξουμε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Και εμείς το ξαναλέω, ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία, είμαστε σύμμαχοι με τον λαό που ζητάει αυτή την αλλαγή. Η αλλαγή της πατρίδας είναι υπόθεση όχι μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού. Δεν περιμένει αποσπασματικές παρεμβάσεις, περιμένει ένα θεσμικό περιβάλλον από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, μέχρι το χτύπημα της ατιμωρησίας.

Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να χτυπήσουμε την ατιμωρησία, που δυστυχώς η πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης συνέβαλαν σ’ αυτή την ατιμωρησία που αισθάνεται δικαίως ότι τον αδικεί ο Ελληνικός λαός.

Αλλά εμείς συνεχίζουμε τα αυτονόητα για να χτυπήσουμε τους επίορκους ατιμώρητους και να φέρουμε φως σε όποια αυθαιρεσία υπάρχει στο πολιτικό και όχι μόνο σύστημα.

Και επειδή οι περιστάσεις είναι ιστορικές, επειδή οι ευθύνες μας απέναντι στη χώρα μας και τους πολίτες υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές, θα επιμείνουμε στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Και για εμάς η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε.

Και περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Διαβάστε επίσης