Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ρώμη: «Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να πάρουν πρωτοβουλίες σε μια εποχή στην οποία η ήπειρός μας αλλάζει»

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε χθες το απόγευμα στη Ρώμη, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις διεθνείς εξελίξεις, τον προοδευτικό χώρο και τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιθυμούμε προφανώς ειρηνευτική διαδικασία σεβόμενη τους διεθνείς κανόνες, διότι στην Ουκρανία έγινε εισβολή. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία και ελπίζουμε οι προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έτυχε να είναι πριν από εμένα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, να μπορέσουν να ευοδωθούν. Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι εκείνες που θέλουν την ισχύ του δικαίου κι όχι το δίκιο του ισχυρού. Το επιθυμούμε σε διεθνές επίπεδο και μέσα στην κοινωνία μας, για να προστατέψουμε τον πολίτη μας από την αυθαιρεσία, την κατάχρηση εξουσίας, τη βία. Βλέπουμε επίσης και το θέμα της ασφάλειας όχι μόνο ως ένα σύστημα αμύνης αλλά με την ευρύτερη έννοια: ασφάλεια ενεργειακή, επισιτιστική, στην υγεία, στην παιδεία καθώς και για την προστασία όσων –μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα– αισθάνονται την περιθωριοποίηση, τον φόβο της ανεργίας και των νέων μορφών εργασίας που δεν δίνουν σιγουριά. Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στην αίσθηση σιγουριάς ασφάλειας και αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη».

Χθες το βράδυ, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας τις επαφές που είχε νωρίτερα με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και τις συναντήσεις του με τον Περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης και πρώην Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, και τον Δήμαρχο Ρώμης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, καθώς και την ομιλία του στο Ινστιτούτο Μελετών του Δημοκρατικού Κόμματος, με θέμα «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία», έκανε την ακόλουθη δήλωση προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον ανταποκριτή του στη Ρώμη, Θεόδωρο Ανδρεάδη – Συγγελάκη:

«Οι επαφές που είχα στην Ρώμη ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες. Έχουμε κοινούς προβληματισμούς γύρω από τα μεγάλα θέματα που προκύπτουν, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως. Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να πάρουν πρωτοβουλίες σε μια εποχή κατά την οποία η ήπειρός μας αλλάζει. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί.

Εμείς βεβαίως θέλουμε να κινηθεί προς μια κατεύθυνση προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική, κάτι που θεωρούμε ότι είναι αδήριτη ανάγκη για το μέλλον της Ευρώπης των λαών και των πολιτών της. Θέλουμε μια Ευρώπη η οποία να υπηρετεί τον πολίτη με δίκαιο τρόπο, με κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικά και συμμετοχικά. Μια Ευρώπη που προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι ικανή να αυξήσει την αυτάρκειά της, έχει ουσιαστική φωνή.

Και βέβαια, με στόχο να μπορέσει να παίξει ρόλο στις μεγάλες προκλήσεις που ζούμε –όπως η ενεργειακή κρίση– και σε εκείνες που έχουμε μπροστά μας στην ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και παγκοσμίως.