Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Προοπτική στον Αγρότη – Ποιότητα στο προϊόν

Ομιλία σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στις Σέρρες

“Φίλες και φίλοι,

Πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και να ευχηθώ Καλή Χρονιά. Η σημερινή σας παρουσία κάνει αυτή την ευχή, όχι απλώς τυπική, αλλά ουσιαστική.

Θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, με την μεγάλη ανατροπή στην οποία οδηγούμε εμείς την χώρα. Ανατροπή, αλλαγή, νέα πορεία για την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ για την υποδοχή. Εύχομαι σε όλους υγεία, χαρά, προκοπή και ειρήνη. Και θέλω ξεκινώντας να πω δυο λόγια για την ειρήνη, γιατί ζούμε κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας. Ο κόσμος μας, ή θα προχωρήσει σε έναν κόσμο δικαίου, που θα σέβεται τον άνθρωπο, που θα σέβεται τους λαούς, τα δικαιώματα του κάθε λαού, τα δημοκρατικά δικαιώματα, ή θα προχωρήσει σε καταστάσεις μεγαλύτερης βίας και συγκρούσεων.

Γι’ αυτό εμείς, ως Δημοκρατικό Κίνημα, ως Κίνημα ανθρωπιάς, ως Κίνημα ειρήνης, ως Κίνημα δικαίου, που παλεύαμε πάντα για το δίκαιο των λαών σε κάθε γωνιά της γης, καταδικάζουμε την βία, κάθε πράξη βίας, με τον πιο απερίφραστο τρόπο, κάθε πράξη βίας απ’ όπου και αν προέρχεται. Είναι θεμέλιο των αρχών μας, αποτελεί το βαθύ πιστεύω μας, είτε είναι η βία που μπορεί να ζούμε στη δική μας κοινωνία, είτε βεβαίως η βία που καταδικάζουμε. Καταδικάζουμε τους πολύνεκρους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Αποτελούν απαράδεκτες ενέργειες εις βάρος αμάχων του Παλαιστινιακού λαού. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας, την συμπαράστασή μας στον Παλαιστινιακό λαό, στον αγώνα που κάνει για ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος.

Ζητούμε από εδώ, από τις Σέρρες, απ’ όλους, την άμεση κατάπαυση του πυρός, την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. Εκφράζουμε την ελπίδα, οι προσπάθειες που γίνονται – και εμείς παίρνουμε πρωτοβουλίες – να ευοδωθούν. Να μπορέσει άμεσα να δοθεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές αυτές.

Και έχουμε πάρει πρωτοβουλίες. Εγώ έχω στείλει και μία ομάδα εθελοντών, επικεφαλής είναι ο Άρης Μουσιώνης, ένας πρώην συνάδελφος του Μάρκου Μπόλαρη και του Στάθη Κουτμερίδη, από εδώ, από τις Σέρρες, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Θέλω όμως επίσης, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, να τονίσω ότι παρατηρούμε ιδιαίτερα αυξημένη και προκλητική την δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Και αυτή είναι απαράδεκτη. Και αυτήν, την καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας, έδωσε την πλέον κατάλληλη απάντηση με την παρουσία του στο Αγαθονήσι την ημέρα των Φώτων. Απαντάμε εμείς στην Τουρκία και σε όποιον άλλον ενδιαφερόμενο, πολύ απλά και ευθέως. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε και απαιτούμε από την Τουρκία να σταματήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια. Χρειάζεται όμως επιτέλους, διότι υπάρχει απουσία της χώρας μας, απουσία από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, απουσία από τα Βαλκάνια και απουσία στρατηγικής σε ό,τι αφορά τη γείτονα χώρα Τουρκία, αλλά απουσία και ευρωπαϊκής πολιτικής, χρειαζόμαστε επιτέλους και πάλι μια σωστή, αποτελεσματική, περήφανη και συστηματική οργανωμένη εξωτερική πολιτική. Μια εξωτερική πολιτική που διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντά μας, που ανοίγει το δρόμο για συνεννόηση, χωρίς καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αυτό απαιτεί μια Ελλάδα με κύρος και σεβασμό, μια εξωτερική πολιτική που δεν θα επιτρέπει σε καμία χώρα, δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία ή σε κανέναν άλλον την αποθράσυνση και τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες.

Έχουμε δείξει το δρόμο στο παρελθόν, το δρόμο και της εθνικής περηφάνιας, και της προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και, κυρίως με το να ανοίγουμε την πόρτα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία με όλους τους λαούς της περιοχής, και με την Τουρκία, και με τις άλλες βαλκανικές χώρες. Και είμαστε σίγουροι ότι αυτό τον δρόμο μπορούμε ξανά να τον περπατήσουμε με επιτυχία και πολύ σύντομα.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα είμαστε εδώ, στις Σέρρες, για να μιλήσουμε και με τους αγρότες και για τους αγρότες, για τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους, την προοπτική τους.

Γιατί, φίλες και φίλοι, πολιτική δεν είναι να ασχολείσαι επί τρεις μήνες με έναν ανασχηματισμό και πολιτική δεν γίνεται όταν είσαι κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του πρωθυπουργικού γραφείου, κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου πάνω στα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες.
Πολιτική είναι να φέρνεις τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη στο επίκεντρο της συζήτησης, να τα συζητάς, να συνδιαλέγεσαι, να διαβουλεύεσαι και να λύνεις τα προβλήματα του Ελληνικού λαού. Και η πολιτική γίνεται μαζί με τον πολίτη, κοντά στον πολίτη, κοιτάζοντας τον πολίτη στα μάτια.

Γερά! Και όχι μόνο θα αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε και πολλές πρακτικές και νοοτροπίες που δυστυχώς είδαμε ξανά. Η Ελλάδα γύρισε ξανά πίσω. Θα ξαναφέρουμε την Ελλάδα μπροστά, σε μια νέα εποχή.

Και αυτή είναι και η πρόκληση για μας και για τον αγροτικό χώρο. Διότι σήμερα, ένα βασικό στοιχείο που ενώνει τους αγρότες με οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα, επαγγελματική, κοινωνική ή ηλικιακή, είναι ένα πολύ ύπουλο, αλλά και επικίνδυνο συναίσθημα, είναι η ανασφάλεια.

Είναι η ανασφάλεια που ζούμε όλοι. Ανασφάλεια για το τι θα ξημερώσει αύριο. Ανασφάλεια για το πώς θα βγάλουμε το μήνα, πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών μας, της οικογένειάς μας.

Είναι η ίδια η ανασφάλεια που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα. Είναι το ίδιο συναίσθημα που αισθάνονται εκατοντάδες χιλιάδες και μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, επιστήμονες.

Και είναι ένα επικίνδυνο συναίσθημα, το συναίσθημα της ανασφάλειας, διότι καθηλώνει τον κανένα μας. Καθηλώνει έναν ολόκληρο λαό, τώρα που χρειαζόμαστε την έμπνευση, την κινητοποίηση, την εγρήγορση. Το αίσθημα της ανασφάλειας είναι κάτι που καθηλώνει την πορεία της χώρας μας.

Αντί να είμαστε παραγωγικοί, αντί να είμαστε δημιουργικοί, αντί να έχουμε πρωτοβουλία, αντί να καινοτομούμε, να έχουμε το κέφι και τη χαρά της ζωής, υπάρχει ο φόβος, υπάρχει η απόσυρση, υπάρχει ακόμα και η δυσπιστία στο διπλανό μας. Χάνουμε την ελπίδα μας, τα οράματά μας και μαζί και την προοπτική μας.

Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε. Μπορούμε και μπορούμε πολύ καλύτερα. Σκεφτείτε τη σιγουριά και την ασφάλεια που αισθανόταν ο Έλληνας στην Αθήνα του 2004. Συγκρίνετε εκείνη την εικόνα, με αυτή που ζήσαμε και ζούμε τις μέρες αυτές. Ένας κράτος, μια πολιτεία που αδυνατεί να προστατεύσει τα αυτονόητα, τη ζωή, το βιος και τον κόπο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, τα βασικά δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Τι να πει κανείς στη μάνα του 20χρονου Διαμαντή, όπως και τι να πει κανείς στη μάνα του 15χρονου Αλέξανδρου; Τι να πει κανείς στην κάθε μάνα που έχει ένα νέο παιδί ότι, στην Ελλάδα τού σήμερα, βασιλεύει η ανομία, η ασυδοσία, η αυτοδικία, η αυθαιρεσία της εξουσίας;

Ξέρετε τι αισθάνεται σήμερα ο Έλληνας, ο μέσος πολίτης, η Ελληνίδα, ότι αυτό που ισχύει σήμερα στη χώρα μας, είναι μόνο το δίκιο των ισχυρών. Αν είσαι ισχυρός, έχεις δίκιο, πάντα δίκιο, έχεις ασυλία, έχεις ατιμωρησία. Αν δεν έχεις ισχύ, τότε είσαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή είσαι απροστάτευτος. Έτσι αισθάνεται σήμερα ο μέσος Έλληνας, απροστάτευτος σε μια ανοχύρωτη χώρα.

Πράγματι, δεν υπάρχει το δίκιο για τον πολίτη. Δεν προστατεύονται τα δικαιώματά του. Αυτό που ισχύει είναι το δίκιο του χρήματος, το δίκιο του όπλου, το δίκιο της μιντιοκρατίας, το δίκιο ενός συγκεντρωτικού κράτους, του ρουσφετιού και του κομματισμού.

Φίλες και φίλοι,

Ναι, δυσκολίες, καθυστερήσεις, προβλήματα, υπήρχαν και στο παρελθόν και πάντα αν θέλετε. Το σημερινό όμως χάλι δεν έχει προηγούμενο.

Και θέλω να πω πολύ απλά, ό,τι αρνητικό και να καταλογίσει κανείς στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έκαναν βήματα μπροστά. Πήγαμε την Ελλάδα μπροστά. Θέλετε, λιγότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε; Μπορεί. Σίγουρα όμως, πήγαμε την Ελλάδα μπροστά.

Σήμερα, η κυβέρνηση μας γυρίζει πίσω. Μας γυρίζει πίσω σε καταστάσεις που πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει οριστικά στο παρελθόν. Οριστικά στο παρελθόν, και ως κοινωνία, και ως Πολιτεία. Άφησαν τους πολίτες απροστάτευτους και την κοινωνία ανοχύρωτη. Ανοχύρωτη απέναντι στη βία και την ανομία. Δεν είναι έτσι;

Δεν έχουν ευθύνες; Μα η ίδια η κυβέρνηση δεν εξέθρεψε πρακτικές και αντιλήψεις ανομίας, αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας, με τις παρεμβάσεις της στην Δικαιοσύνη, με την ατιμωρησία στελεχών και υπουργών της, με την καταστρατήγηση Ανεξάρτητων Αρχών, ελεγκτικών Αρχών, που θα έπρεπε να ελέγξουν τα καρτέλ, μέχρι και τις υποκλοπές, τις παράνομες υποκλοπές, με το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας για ιδιοτελείς σκοπούς, με την στυγνή εκμετάλλευση ακόμα και ιερών μας παραδόσεων και συμβόλων όπως του Αγίου Όρους, για να καλύψουν παράνομες πράξεις πώλησης περιουσίας του Ελληνικού λαού, με την καταπάτηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, ώστε ο νέος, η νέα γενιά, που βρίσκεται εδώ, να θεωρεί το πτυχίο άχρηστο και να σέρνεται στα βουλευτικά και κομματικά γραφεία, να πουλά την συνείδησή της, μήπως και μπει σ’ ένα stage;

Αυτή η κυβέρνηση δεν διάλεξε τον δρόμο της αλαζονείας, του αυταρχισμού και της πόλωσης, του διχασμού θα έλεγα, με την πολιτική της στην οικονομία, που μεγάλωσε η ψαλίδα της κοινωνικής ανισότητας, που έκανε αφόρητη την αδικία, που έχτισε ασφυκτικά τείχη, αδιέξοδα, μπροστά στα νέα παιδιά, που ανέχθηκε τις παρακρατικές αντιλήψεις και κομματικοποίησε και πάλι τα Σώματα Ασφαλείας και οδήγησε την Αστυνομία στην διοικητική διάλυση, την επιχειρησιακή ανεπάρκεια και το εκμηδενισμένο ηθικό;

Ακούγεται το σύνθημα «Κάτω η χούντα του Καραμανλή»

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι χούντα. Η κυβέρνηση αυτή έχει εκλεγεί. Απλώς, αυτή η κυβέρνηση έχει προδώσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Γι’ αυτό, στις επόμενες εκλογές θα πάρει την απάντησή της.

Φίλες και φίλοι,

Ξαναδημιούργησε αυτή η κυβέρνηση το χάσμα, το οποίο είχαμε κλείσει εμείς, μεταξύ της Αστυνομίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Ελληνικού λαού. Δεν είναι δική τους η στρατηγική έντασης και κοινωνικού διχασμού, που επέλεξε πάντα την αναμέτρηση, αντί για τον διάλογο και την διαβούλευση; Πού οδηγεί αυτή η πολιτική; Πού οδηγείται η χώρα; Πού οδηγείται η χώρα με την υποβάθμιση κάθε αξίας και κάθε θεσμού;

Θέλουν μήπως να χάσει ο Έλληνας την αξιοπρέπειά του, την αυτοεκτίμησή του, την αυτοπεποίθησή του; Να χάσει την ελπίδα του; Ν’ αποσυρθεί, να εγκαταλείψει τον αγώνα του για ένα καλύτερο μέλλον; Να πει «δε βαριέσαι», για να κυβερνούν πάντα τα κατεστημένα συμφέροντα; Είναι πολύ πιθανό να θέλει η συντήρηση ακριβώς αυτό, ν’ αποσυρθεί ο Ελληνικός λαός.

Εμείς λέμε όχι! Είμαστε εδώ για να δώσουμε ξανά ελπίδα, να δώσουμε ξανά μια νέα πορεία, οραματική για τη χώρα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και λέμε «ως εδώ και μη παρέκει». Η Ελλάδα μπορεί. Και μπορεί πολύ καλύτερα.

Ο ανασχηματισμός: Ανασχηματισμός, φίλες και φίλοι, χωρίς σοβαρό σχέδιο για τον τόπο, χωρίς σχέδιο πορείας για την χώρα, είναι σα ν’ αλλάζεις κωπηλάτες σε μια βάρκα, αλλά να συμβουλεύεσαι την ίδια χαλασμένη πυξίδα. Γι’ αυτό χρειάζεται αλλαγή πορείας, σταθερό σχέδιο – πυξίδα και σίγουρο τιμόνι. Ηγεσία στον τόπο, που πιστεύει στην δύναμη του λαού, που πιστεύει στην δύναμη του Έλληνα και της Ελληνίδας.

Γι’ αυτό, χρειάζεται η χώρα νέα κυβέρνηση και νέα πολιτική. Και στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Την λύση την δίνουν οι κάλπες, την δίνει ο λαός.
Και το πρώτο, φίλες και φίλοι, που καλείται να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, είναι ν’ αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, την σιγουριά και την ελπίδα. Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπηρετώντας αρχές και αξίες, ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας.

Για να προωθήσουμε τους άξιους, και όχι τους αρεστούς ή «κολλητούς». Αντί να ξεπουλάμε την περιουσία του λαού για ιδιοτελείς σκοπούς, να την αξιοποιήσουμε με σεβασμό για την ευημερία όλων. Για ανάπτυξη, για κοινωνικά προγράμματα.

Αντί να παρεμβαίνουμε στην Δικαιοσύνη, να εγγυηθούμε την απονομή της Δικαιοσύνης. Αντί να εξαρτάται η Αυτοδιοίκηση από το κέντρο, πελατειακά, ν’ αποκεντρώσουμε πόρους και αρμοδιότητες στην Περιφέρεια. Αντί να επιβάλουμε νέους φόρους και να χαρίζουμε φόρους στους πλούσιους, να κάνουμε δίκαιη αναδιανομή του πλούτου που παράγεται σε αυτή την χώρα -και παράγεται πλούτος σ’ αυτή την χώρα.

Σίγουρα, με τη νέα γενιά, θ’ αλλάξουμε πολλά. Αντί να χάνουμε πόρους, φίλες και φίλοι, απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους πολλαπλασιάζουμε. Ξέρετε για τι μιλάω. Γι’ αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, γι’ αυτά που έπρεπε να μας ενώνουν, αντί να μας διχάζουν.

Διότι είναι οι βάσεις μιας σύγχρονης δημοκρατικής Πολιτείας, μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας. Δηλαδή, να υπάρχει ένα ευνομούμενο κράτος, να υπάρχει μια ευνομούμενη Πολιτεία, που προστατεύει τα δικαιώματα κάθε πολίτη. Που δεν κάνει διακρίσεις, εάν έχεις μεγαλύτερη ισχύ. Που θ’ αντιμετωπίζει ισότιμα, με σεβασμό, με ανθρωπιά, με έγνοια, το κάθε πρόβλημα του πολίτη και, βεβαίως, θα υπηρετεί τα οράματά του.

Κι επειδή μου λένε «και πού θα βρείτε τα λεφτά;» σας λέω: Αυτά δεν κοστίζουν. Η αξιοκρατία δεν κοστίζει. Η διαφάνεια δεν κοστίζει. Η διαβούλευση και ο διάλογος δεν κοστίζουν. Η ανθρωπιά δεν κοστίζει. Θα έχουμε και ως κράτος κέρδος. Το μόνο που χρειάζεται είναι το θάρρος και η βούληση να συγκρουστούμε με συμφέροντα που νέμονται την περιουσία του Ελληνικού λαού, να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις αλαζονείας και αυθαιρεσίας.
Και αυτή την βούληση την έχω, αυτή την βούληση την έχουμε! Την έχουμε ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Σήμερα, από εδώ, απ’ τις Σέρρες, απευθύνομαι σε κάθε πολίτη που πιστεύει ότι η σημερινή κατάσταση δεν μας αξίζει. Και θα του πω: Μπορούμε καλύτερα. Όλοι μαζί μπορούμε. Μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα απ’ τη λάσπη, να την βγάλουμε απ’ την κρίση, να την βάλουμε σ’ έναν άλλο δρόμο, στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, στον δρόμο των αξιών και της διαφάνειας.

Σ’ έναν δρόμο που δεν θα διαχειρίζεται την κρίση, δεν θα την διαχειρίζεται, αλλά θ’ ανατρέπει λογικές και πρακτικές, θ’ αλλάζει ριζικά τα πράγματα. Στον δρόμο της Δημοκρατίας που εκπροσωπεί γνήσια τον Ελληνικό λαό και δεν χειραγωγείται από το πολιτικό μαύρο χρήμα. Χωρίς ευνοούμενα ολιγαρχικά συμφέροντα, χωρίς χειραγωγούμενη Δικαιοσύνη.

Αυτά μπορούμε να τα κατακτήσουμε. Όλοι μαζί μπορούμε. Ν’ αλλάξουμε ξανά την Ελλάδα. Αυτή είναι σήμερα η μεγάλη, ιστορική ευθύνη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Αυτή την ευθύνη αναλαμβάνουμε. Αυτή την ευθύνη θα υπηρετήσουμε. Αυτό τον στόχο, θα τον κατακτήσουμε. Και είμαστε έτοιμοι.

Από τις πολιτικές της κυβέρνησης αυτής, έχουν υποφέρει ιδιαίτερα οι αγρότες, η ύπαιθρος, που εμφανίζει πια έντονα τα σημάδια μαρασμού και εγκατάλειψης. Το βουητό των κινητοποιήσεων έρχεται απ’ όλη την Ελλάδα και είναι έκφραση της αγωνίας των αγροτών που δεν τα βγάζουν πέρα. «Δεν αντέχουμε», μας λένε.

Γνωρίζω και γνωρίζουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε, που αντιμετωπίζει ο κάθε γεωργός και κτηνοτρόφος. Το εισόδημά σας, που μειώνεται συνεχώς, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει πολύ υψηλό, με υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, των σπόρων, των καυσίμων ενίοτε, όλων των αγροτικών εφοδίων.

Γνωρίζω και γνωρίζουμε τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές σε σειρά βασικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το λάδι, το κρέας, το γάλα, αλλά και τη μεγάλη αδυναμία διάθεσης των δημητριακών.

Γνωρίζω και γνωρίζουμε το αίσχος των καρτέλ που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα στις πλάτες σας και στις πλάτες των καταναλωτών. Γνωρίζω καλά, γνωρίζουμε όλοι, παρά τα κυβερνητικά επικοινωνιακά τερτίπια, τις καθυστερήσεις, την αδιαφάνεια, την κακή διαχείριση, τις περικοπές πόρων στις γεωργικές επιδοτήσεις, όλα αυτά που έχουν άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημά σας.

Κι είναι γνωστό ότι λόγω αυτών των προβλημάτων, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει την διαδικασία περικοπής του 10% των κοινοτικών ενισχύσεων για την χώρα μας, λόγω της έλλειψης αξιόπιστου εθνικού συστήματος ελέγχου. Κατανοείτε ποια είναι η εικόνα της χώρας μας, κοντά 30 χρόνια μετά από την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κινείται εναντίον της χώρας μας η Επιτροπή, διότι δεν μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι σε κάποιες απλές διαδικασίες.

Γνωρίζω και γνωρίζουμε καλά, επίσης, την μείωση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, την μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Σχέδια βελτίωσης, προγράμματα νέων αγροτών, προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, που τα περιμένετε τόσο καιρό και δεν υλοποιούνται.

Γνωρίζω και γνωρίζουμε καλά, τέλος, την δική σας οικονομική επιβάρυνση από το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας και το υψηλό κόστος των αδειοδοτήσεων και των μελετών για την ένταξη σε προγράμματα. Τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, κυρίως σε έργα διαχείρισης του νερού, με αποτέλεσμα το υψηλότατο κόστος της άρδευσης.

Είναι φανερό, φίλες και φίλοι, ότι από την σημερινή κυβέρνηση δεν έχετε, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε άλλο, κανείς δεν έχει να περιμένει οτιδήποτε καινούργιο.

Εγκατέλειψαν τους αγρότες στο εσωτερικό, δεν τους υπερασπίστηκαν στο εξωτερικό, στην Ευρώπη. Οι καπνοπαραγωγοί, οι τευτλοπαραγωγοί πληρώνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την διαπραγματευτική ανυπαρξία της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός μας έλεγε ότι θα βρισκόταν συνεχώς και στις Βρυξέλλες.

Και ας ρωτήσουν εσάς, τους αγρότες, τι σημαίνει ανασχηματισμός, όταν δεν υπάρχει σχέδιο, όταν δεν υπάρχει σοβαρότητα, όταν δεν υπάρχει καν διάθεση προσφοράς. Τέσσερις υπουργούς σε πέντε χρόνια άλλαξαν! Τέσσερις υπουργοί σε πέντε χρόνια στο Αγροτικής Ανάπτυξης! Και αγροτική ανάπτυξη, κανένας δεν είδε. Ούτε θα δούμε, όσο παραμένει στη θέση της η ίδια λογική διακυβέρνησης, όσο παραμένει η ίδια κυβέρνηση στην εξουσία.

Μια κυβέρνηση που ασχολείται με την επικοινωνία, όχι με την κοινωνία. Που ασχολείται αποκλειστικά με τα δικά της προβλήματα, σίγουρα όχι με τα προβλήματα του Ελληνικού λαού.

Το μεγάλο στοίχημα, το μεγάλο ερώτημα είναι: Έχουμε τη βούληση; Έχουμε τη βούληση να δώσουμε τις νέες μάχες που είναι μπροστά μας; Και η απάντησή μας είναι: Ναι, το ΠΑΣΟΚ έχει και την βούληση και την δύναμη να δώσει αυτές τις μάχες.

Δεν μας ταιριάζει η μοιρολατρία και ο εφησυχασμός. Δεν μας ταιριάζει ο συμβιβασμός με μια καθημερινότητα, που μπορεί να είναι βασανιστική, όμως μπορεί και πρέπει ν’ αλλάξει. Δεν μας ταιριάζει μια απλώς καλύτερη διαχείριση σε σχέση με αυτήν της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν και είναι το Κίνημα των μεγάλων αλλαγών. Πάντα κοίταζε και προχωρούσε μπροστά.

Εμείς πετύχαμε αλλαγές μεγάλες, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, όταν είχαμε όραμα, όταν δίναμε μάχες στην Ευρώπη, όταν προχωρούσαμε με τομές στην περιφερειακή ανάπτυξη και όταν είχαμε τους αγρότες συμμέτοχους, κοντά, μαζί, σε διάλογο.

Για το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι χρειαζόμαστε μια νέα εθνική στρατηγική για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου, με ανάδειξη, με αξιοποίηση όλων των δικών μας συγκριτικών πλεονεκτημάτων, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντικών μας πλεονεκτημάτων.

Βασική μας επιλογή είναι, αυτό που λέμε, «πράσινη ανάπτυξη». Με αυτό τι εννοούμε; Επιλέγουμε και προτάσσουμε ως βασικό προσανατολισμό του αγροτικού τομέα και του κτηνοτροφικού τομέα την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα και, βεβαίως, από την άλλη, την ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού, που είναι ένας μεγάλος τομέας της οικονομίας μας, αλλά που κι αυτός ο τομέας χρειάζεται μια νέα στρατηγική.

Και για να υπάρξει και εκεί προϊόν ποιότητας, η σμίξη, η ένωση αυτών των δύο κλάδων, του αγροτικού τομέα με τον τουριστικό τομέα, θα μας δώσει νέα προϊόντα ποιοτικά, όπως είναι ο αγροτουρισμός, ο οικολογικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός, που θα μπορούσε κάλλιστα εδώ, στο Νομό Σερρών, να αναπτυχθεί, δραστηριότητες που θα βοηθήσουν και τους δύο τομείς και βεβαίως θα βοηθήσουν τον εργαζόμενο και τον αγρότη της επαρχίας.

Είναι, λοιπόν, αυτή η διασύνδεση βασικός στόχος της στρατηγικής μας και αποτελεί και εθνική μας στόχευση η προβολή αυτού του οποίου τουλάχιστον είχαμε, δυστυχώς όμως λόγω ενός καταναλωτισμού χάνουμε, αλλά πρέπει να επαναφέρουμε, την μεσογειακή μας διατροφή.

Είναι απαράδεκτο, ενώ τα προϊόντα μας, η διατροφή μας θεωρείται ως πρότυπη για την υγεία σε παγκόσμιο πια επίπεδο, σε όλα τα ερευνητικά και ιατρικά κέντρα, εμείς εδώ να βλέπουμε να στενάζει ο αγρότης, διότι δεν μπορούμε αυτή τη μεσογειακή διατροφή να την αναπτύξουμε, να την κάνουμε ένα προϊόν ελκυστικό, ένα προϊόν ανταγωνιστικό, ένα προϊόν το οποίο πράγματι θα δώσει αξία στην Ελλάδα και βεβαίως στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Και βεβαίως, θα έχει μεγάλη σημασία και για την υγεία του πληθυσμού, διότι όλοι έχουμε καταλάβει πια τη μεγάλη σημασία που έχει, το μοντέλο ανάπτυξης να αγγίξει τα προβλήματα, να διασφαλίσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.

Εδώ βεβαίως, ένας τέτοιος προσανατολισμός θα έχει και στο Νομό Σερρών μεγάλες δυνατότητες. Είχαμε την ευκαιρία και με το Νομάρχη σας, αλλά και με τους συναδέλφους, τον Μάρκο Μπόλαρη και τον Στάθη Κουτμερίδη, με τους οποίους τακτικά συζητούμε για το Νομό και για τις περιοχές εδώ, αλλά και με όλους τους συναδέλφους της Βόρειας Ελλάδας, να διαπιστώσουμε ότι έχουμε στις Σέρρες πολλές δυνατότητες να υπάρξει ποιοτικό αγροτικό προϊόν, ανταγωνιστικό, και να συνδυαστεί αυτή η ποιοτική ανάπτυξη με πολλές μορφές τουρισμού – όπως γίνεται και με τη σπιρουλίνα, που είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν αυτής της περιοχής διεθνώς, αλλά και με άλλα αγροτικά προϊόντα.

Και βεβαίως, να συνδεθεί και μ’ αυτό που λέμε «πράσινη ενέργεια», δηλαδή την ανανεώσιμη ενέργεια, με τη γεωθερμία, η οποία πρωτίστως θα πρέπει να αναπτυχθεί για να βοηθήσει τις ενεργειακές ανάγκες του ίδιου του Νομού και των ίδιων των αγροτών.

Να μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενέργεια, να είσαστε οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας, να έχετε εσείς τα κέρδη από τους κόπους σας. Και βεβαίως, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα δώσουν στη χώρα μας και μεγαλύτερη αυτονομία στην ενέργεια. Βλέπετε τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο, τι συγκρούσεις αναπτύσσονται γύρω από τις ενεργειακές πηγές και τις ενεργειακές πολιτικές. Γι’ αυτό και η Ελλάδα, για πάρα πολλούς λόγους, και για εθνικούς ακόμα λόγους, έχει μεγάλη σημασία να αναπτύξει αυτή την «πράσινη ενέργεια».

Έτσι λοιπόν, ανοίγεται ένας νέος δρόμος, στον οποίο και ο δικός σας Νομός θα παίξει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο.

Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής μας στον αγροτικό τομέα, για να μπορεί να είναι και ποιοτικός και ανταγωνιστικός.

Πρώτον, αποτελεσματική προστασία του αγροτικού εισοδήματος, συνέχιση των κοινοτικών ενισχύσεων και μετά το 2013. Γι’ αυτό θα παλέψουμε ως κυβέρνηση, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε αυτή την πορεία.

Δεύτερον, εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προγράμματα ιδιαίτερα για νέους αγρότες με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να μπορούμε να μπούμε σ’ αυτή τη νέα εποχή της «πράσινης ανάπτυξης», της ποιοτικής ανάπτυξης.

Τρίτον, κίνητρα για νέες συλλογικές δομές. Συλλογικές δομές για ισχυρή παρουσία του αγροτικού κόσμου, για έλεγχο της αγοράς και για χτύπημα των καρτέλ.

Και τέταρτον, επίκεντρο ο άνθρωπος, επίκεντρο ο αγρότης. Σε αυτόν θα επενδύσουμε.

Γιατί είναι επίκεντρο της αγροτικής μας πολιτικής ο αγρότης; Πρώτα απ’ όλα, για μια ύπαιθρο ανθρώπινη. Δεύτερον, γιατί μπαίνουμε σε μια γεωργία της γνώσης. Και τρίτον, για μια αγροτική ανάπτυξη αιχμής και για πρωτοπορία με ελληνική ταυτότητα.

Κι αυτό γιατί η νέα γεωργία που έχει προοπτική, είναι αυτή που θα στηρίζεται στην πληροφόρηση, στην εκπαίδευση, στην καινοτομία. Είναι μια γεωργία που είναι δικτυωμένη, όχι μόνο με την έννοια των ηλεκτρονικών δικτύων που θα μεταφέρουν πληροφόρηση και γνώση, αλλά και των εμπορικών δικτύων, μέσω των οποίων γίνεται σχεδόν το σύνολο του εφοδιασμού των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου με γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Γι’ αυτό, στο Πρόγραμμά μας θα ενισχύσουμε ιδιαίτερα τους νέους αγρότες, ώστε να αξιοποιήσουν και να κατακτήσουν αυτό που λέμε «γεωργία της γνώσης».

Στο επίκεντρο των πολιτικών μας βρίσκεται ο άνθρωπος – ο αγρότης, γιατί θέλουμε να επιλέγει συνειδητά το επάγγελμά του. Ξέρετε ότι πολλοί από τους παλιούς αγρότες επέλεγαν αυτό το επάγγελμα γιατί ήταν ουσιαστικά σαν μια μοίρα, μπορεί να ήταν για άλλους καλή, για άλλους άσχημη, αλλά ήταν το πατροπαράδοτο.

Αυτό που θέλουμε είναι ο νέος να επιλέγει να γίνει αγρότης, γιατί θα αισθάνεται ότι είναι ένα επάγγελμα για το οποίο μπορεί να είναι περήφανος, ότι έχει δικαιώματα, ότι είναι αναβαθμισμένο επάγγελμα, ότι είναι επάγγελμα που στηρίζεται, ότι είναι αναγνωρισμένο και ότι έχει προοπτικές.

Γι’ αυτό χρειάζεται να διασφαλίσουμε την εκπαίδευση, την εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τη συνεχή βελτίωση του παραγωγικού περιβάλλοντος.

Και τέλος, βάζουμε τον άνθρωπο – τον αγρότη στο επίκεντρο, διότι χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια πολιτική – και έχουμε κάνει πολλά ως ΠΑΣΟΚ, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα – ώστε η Πολιτεία να συμπαρασταθεί στον αγρότη, για να έχει τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο πολίτη οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας.

Να νιώθει ασφάλεια στη δουλειά του, να έχει ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, ίσα δικαιώματα για τα παιδιά του, ίσα δικαιώματα σε ποιοτική πρόσβαση στο σύστημα υγείας, στην περίθαλψη και στα φάρμακα. Και βεβαίως, ίσα δικαιώματα και στον πολιτισμό.

Κωδικοποιήσαμε όλα τα παραπάνω, το όραμά μας για τον αγροτικό κόσμο σε δύο φράσεις: «Προοπτική στον Αγρότη – Ποιότητα στο προϊόν». Δηλαδή, αξία για την Ελλάδα.

Και, πιστέψτε με, ο πρώτος μεγάλος κερδισμένος της αλλαγής του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας μας, προς την κατεύθυνση της «πράσινης ανάπτυξης», θα είναι ο αγροτικός κόσμος.
Θέλουμε κάθε παραγωγός, είτε στην γεωργία, είτε στην κτηνοτροφία, είτε στην αλιεία, να μας βοηθήσει και να κερδίσει απ’ αυτό, να κατακλύσουμε πραγματικά την εγχώρια και την διεθνή αγορά με προϊόντα ποιότητας, υγιεινά προϊόντα, προϊόντα που να έχουν την γεύση και τις ιδιότητες που πρέπει να έχουν.

Η λέξη «ελληνικό» να σημαίνει αξία. Πιστέψτε με, η ποιότητα θα δώσει σιγουριά και προοπτική στον Έλληνα αγρότη. Βεβαίως, αυτό απαιτεί σχέδιο, απαιτεί συνεργασία, απαιτεί επένδυση. Γι’ αυτό δεν προχωράει σήμερα ο τόπος και η αγροτιά, διότι δεν υπάρχει απ’ αυτή την κυβέρνηση ούτε σχέδιο, ούτε συνεργασία, ούτε επένδυση στον αγροτικό τομέα.

Εμείς λέμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Αυτή την ποιότητα στην παραγωγή, θα βοηθήσουμε τον κάθε αγρότη να την αποκτήσει, έναν προς έναν.

Κοιτώντας σας στα μάτια, κοιτώντας μέσα απ’ τα δικά σας μάτια, κοιτώντας τον αγροτικό κόσμο, τον κάθε γεωργό, κτηνοτρόφο, που αγωνιά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα ήθελα να διατυπώσω 8 ξεκάθαρες δεσμεύσεις μου, δεσμεύσεις της Πολιτείας που θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί σας. Μία Συμφωνία Εμπιστοσύνης της Πολιτείας με τον αγροτικό κόσμο.
1) Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, για την βελτίωση των υποδομών αποταμίευσης και διαχείρισης του νερού και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των προϊόντων.
2) Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και την ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
3) Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε για την θέσπιση κινήτρων για την προώθηση νέων σύγχρονων και ισχυρών συλλογικών δομών, που να μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων, ζωοτροφών και στην εμπορία των προϊόντων. Χρειάζονται πράγματι αλλαγές και τομές στις Συνεταιριστικές μας Οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα. Κι είμαστε αποφασισμένοι, αυτές τις αλλαγές, αυτές τις τομές, να τις προωθήσουμε.
Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις πρέπει να είναι και θα είναι στην υπηρεσία του απλού αγρότη. Να είναι εργαλείο και μοχλός στήριξης του εισοδήματός του, ενημέρωσης και εκπαίδευσής του, και όχι ασανσέρ για την εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών των διοικούντων.
4) Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε για την καθιέρωση ενός πραγματικού μητρώου εμπόρων αγροτικών προϊόντων, για να σταματήσουν τα γνωστά σε όλους «κανόνια» στην αγορά, όπως βεβαίως και για την καθιέρωση του μητρώου για τον ίδιο τον αγρότη.
5) Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε για την διασφάλιση συνεχούς, έγκυρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αγροτών σε όλες τις νέες τεχνολογικές, παραγωγικές εξελίξεις. Διότι πράγματι, δεν είναι απλώς ότι αλλάζουν κάποια λιπάσματα ή φυτοφάρμακα, αλλάζουν όλες οι προσεγγίσεις στην ανάπτυξη των προϊόντων, με σημαντικές ερευνητικές ανακαλύψεις, οι οποίες πρέπει, συνδυασμένες πάντα με την εμπειρία και την γνώση της παράδοσης που έχει η χώρα μας, να μπορούν ν’ αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων μας και της απόδοσης των προϊόντων μας.
Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό να φτιάξουμε μαζί συμβουλευτικές δομές, αποτελεσματικές, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, αποκεντρωμένες και αξιόπιστες δομές. Και θα έχετε ίσως ακούσει ότι έχω προτείνει, και δεσμεύομαι και γι’ αυτό, να δημιουργήσουμε επιτέλους μια Ανώτατη Σχολή, για να μπορεί να βγαίνουν επαγγελματίες αγρότες, αλλά παράλληλα να είναι και συμπαραστάτης αυτή η Σχολή σε όλους τους αγρότες, δια βίου.
Είναι περίεργο να έχουμε τόσο μεγάλη αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, τόσα πολλά Πανεπιστήμια, αλλά κανένα Πανεπιστήμιο, κανένα Ίδρυμα, με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, να μην βγάζει επαγγελματία αγρότη, που να μπορεί να έχει όλες τις γνώσεις, να ξέρει και για το προϊόν του, να ξέρει και για το εμπόριο, να ξέρει για την οργάνωση, να ξέρει για το management, να ξέρει για την τεχνολογία, να μπορεί να συναλλάσσεται σε τοπικό, περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο και να έχει επίσης, και μέσα απ’ αυτή την Σχολή, την δυνατότητα να αναπτύξει νέους ορίζοντες σχέσεων δικτύωσης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διευρυμένα, στην Ευρώπη και αλλού.
6) Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε για τον χωροταξικό σχεδιασμό, τον καθορισμό των χρήσεων γης και την διαμόρφωση προϋποθέσεων χρήσης και ενοικίασης της γης, με ευνοϊκούς όρους για τον αγρότη.
7) Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, και του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε να καλύπτονται και οι νέοι – δυστυχώς – κίνδυνοι που προκαλούνται λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών.
8) Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε για ένα σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, «Βοήθεια στο σπίτι». Αυτή είναι η απαραίτητη υποδομή για να μπορεί να αισθανθεί η αγροτική οικογένεια ασφάλεια και σιγουριά.

Φίλες και φίλοι,

Αυτές οι 8 δεσμεύσεις αποτυπώνουν το πλαίσιο μιας Συμφωνίας Εμπιστοσύνης που προτείνουμε στον αγροτικό κόσμο, για να του ξαναδώσουμε προοπτική. Γνωρίζω όμως, γνωρίζουμε όλοι ότι, οι αγρότες μας έχουν ανάγκη και από άμεσα, δραστικά μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, θα στηρίξουν το εισόδημά τους, για να μπορέσουν να βγουν από την κρίση.

Μια κρίση, στην οποία έχουν οδηγηθεί από την έλλειψη πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και σήμερα, από εδώ, από τις Σέρρες, προτείνουμε την λήψη 10 άμεσων μέτρων, οικονομικής ανακούφισης και στήριξης του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων.
1) Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δις ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.
2) Να υπάρξει άμεσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και, στο χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, να συμπεριλαμβάνεται περίοδος χάριτος 2 ετών. Συγχρόνως, προτείνουμε την αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, ώστε αυτοί ν’ αποκτήσουν ρευστότητα για την κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.
3) Προτείνουμε το πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.
4) Προτείνουμε την επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
5) Προτείνουμε την άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με την διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.
6) Προτείνουμε την αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ήδη, καταθέσαμε εδώ και περίπου δύο μήνες σχετική πρόταση νόμου, που απερρίφθη από την κυβερνητική πλειοψηφία.
7) Προτείνουμε την χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης, από 300 έως 500 ευρώ, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα και με την γεωγραφική περιοχή – εκ των πραγμάτων, οι πιο βόρειες και ορεινές περιοχές θα έχουν πάντα προτεραιότητα. Και γι’ αυτό καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου, που απερρίφθη.
8) Προτείνουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς.
9) Προτείνουμε την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ). Είναι ένα χαράτσι και για τους αγρότες. Και βεβαίως, εμείς θα επαναφέρουμε το καθεστώς του φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της δίκαιης ανακατανομής του πλούτου στην χώρα μας.
10) Προτείνουμε την επιδότηση του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές περιοχές και την αύξηση της επιδότησης στις νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους Κανονισμούς 1405/06 και 1914/06.

Αυτές είναι οι προτάσεις μας, αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας. Για αυτά μπορούμε να δεσμευτούμε αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο ζητημάτων.

Είμαστε βεβαίως ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα αυτά, να τα επεξεργαστούμε, να τα προωθήσουμε, να δούμε πώς μπορούν ακόμα καλύτερα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, αλλά αυτά αποτελούν δεσμεύσεις μας. Είναι δεσμεύσεις, οι οποίες θα γίνουν πραγματικότητα, θα γίνουν πράξη.

Και σας διαβεβαιώνω, κοιτάζοντάς σας στα μάτια, κοιτάζοντας με ειλικρίνεια όλους τους αγρότες, ότι όπως σήμερα σας κοιτάω, θέλω και αύριο ως πρωθυπουργός της χώρας να μπορώ να σας κοιτάω, να μιλάω γι’ αυτά τα προβλήματα, χωρίς να υπάρχει καμία αίσθηση ότι δεν έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας.

Θα είμαστε κοντά σας, θα είμαι κοντά σας, θα παλεύουμε μαζί σας γι’ αυτές τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία μας.

Φίλες και φίλοι,

Τούτες τις κρίσιμες ώρες, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να αγωνιστεί, για να εμπνεύσει, για να δώσει σταθερότητα και να ενώσει. Εμείς δεν θέλουμε να διχάσουμε, δεν είναι ώρα για τυφλές πολιτικές και κοινωνικές πολώσεις, αυτά δεν τα αντέχει ο τόπος.

Θέλουμε να ενώσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις γύρω από τις λύσεις που προτείνουμε, για μια κοινωνία που θα χωράει τα όνειρα των νέων παιδιών, για ένα ευνομούμενο κράτος δικαιοσύνης και ανθρωπιάς, για την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των πολλών, για μια «πράσινη ανάπτυξη» που θα παράγει πλούτο για όλους και θα βάζει στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας τον άνθρωπο, για να ξαναζωντανέψουμε την ύπαιθρο, την ελληνική Περιφέρεια, για να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στον αγρότη.

Εμείς, έχουμε στόχο να ενώνουμε όλους τους Έλληνες γύρω από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα Αλλαγής που προτείνουμε, μέσα από μια Νέα Εθνική και Κοινωνική Συμφωνία.

Μια Νέα Εθνική και Κοινωνική Συμφωνία που και σήμερα καταθέτουμε, και αύριο, μπροστά στις κάλπες θα καταθέσουμε, και μεθαύριο, μετά τις εκλογές, εμείς θα κάνουμε πράξη. Γιατί το πρόγραμμα δεν θα είναι μόνο ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, θα είναι ένα πρόγραμμα δικό σας, ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε συζητήσει, έχουμε διαβουλευτεί, θα είναι κτήμα του Ελληνικού λαού.

Ακούγεται το σύνθημα «Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα»

Ακριβώς. Ο στόχος μας είναι να φέρουμε βαθύτερες αλλαγές, να λύσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, να τελειώνουμε μια για πάντα με το άδικο σύστημα που παράγει αυτές τις κρίσεις.
Μαζί μπορούμε να κινητοποιήσουμε τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, μπορούμε να βγάλουμε τη νεολαία από την περιθωριοποίηση, να της ανοίξουμε νέες προοπτικές, να της δώσουμε δυνατότητες και ελπίδες για δημιουργική συμμετοχή. Απέναντι στον αυταρχισμό, να προτείνουμε διάλογο και διαβούλευση.

Αυτή, φίλες και φίλοι, είναι η ευθύνη μας, αυτή είναι η υπόσχεσή μας, αυτή είναι η δέσμευσή μας, αυτή είναι η ξεκάθαρη πορεία μας. Και σας καλώ, από εδώ, από τις Σέρρες, να μετατρέψουμε τις αγωνίες μας σε μια νέα αισιοδοξία, την οργή μας σε νέα ελπίδα.

Απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που, κάθε μέρα που περνά, βυθίζει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στην κρίση. Γι’ αυτό, ο πολιτικός της χρόνος έχει τελειώσει.

Είναι ώρα να προχωρήσουμε μπροστά.
Είμαστε εδώ, στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Μαζί θα νικήσουμε.

Και αύριο, ως κυβέρνηση, μαζί θα χτίσουμε την Ελλάδα, την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που μας αξίζει.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι’ αυτή την εμπιστοσύνη, την αγάπη, την αγωνιστική σας παρουσία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και σήμερα, και αύριο, ως κυβέρνηση.
Καλό σας βράδυ και να είστε καλά.
Καλή Χρονιά.”

Διαβάστε επίσης