Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ποτέ μια νέα κυβέρνηση δεν απογοήτευσε τόσο γρήγορα

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2005

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ψήφος κάθε πολίτη είναι ιερή. Αποτελεί το ύψιστο δικαίωμά του να επιλέγει την κυβέρνηση που θεωρεί καλύτερη για τη χώρα. Όταν δίνει την ψήφο του ο πολίτης, δίνει ένα μέρος της ψυχής του. Όταν ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη, επενδύει ελπίδες, σκέψη, επενδύει για το μέλλον. Επενδύει στο μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του, σε μια δύσκολη, πολλές φορές απόφαση. Πριν από δέκα μήνες, το 45% περίπου του ελληνικού λαού ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς σεβόμαστε αυτή την ψήφο.

Όμως, κάθε μέρα ηχεί το ίδιο ερώτημα, και το ερώτημα απευθύνεται σε σας, της Νέας Δημοκρατίας, και γίνεται όλο και πιο επίμονο. Ρωτάει ο Έλληνας πολίτης. Σεβαστήκατε εσείς την εντολή που σας δόθηκε για τη διακυβέρνηση της χώρας; Την απάντηση τη δίνει ο προϋπολογισμός, ο δικός σας. Και είναι αρνητική, είναι απολύτως αρνητική.

Ο προϋπολογισμός, κάθε προϋπολογισμός, αφορά μια πολιτική που κρίνει τις πραγματικές διαθέσεις μιας κυβέρνησης. Αν θα γίνουν τομές, μεταρρυθμίσεις, ποια είναι η διαχειριστική της ικανότητα, ποιες οι προοπτικές για το μέλλον.

Συμπυκνώνει την κοινωνική και οικονομική της πολιτική. Φαίνεται καθαρά ποιους πλήττει, ποιους ευνοεί, για ποιους πραγματικά νοιάζεται μια κυβέρνηση.

Φαίνεται πραγματικά αν θα βρει δουλειά ο άνεργος νέος, αν θα αυξηθεί το εισόδημα του εργαζόμενου, αν θα μπορεί μια εργαζόμενη μητέρα, να τα βγάλει πέρα με τη δουλειά της και την ανατροφή των παιδιών της. Αν θα υπάρχουν αξιοπρεπείς συντάξεις, αν θα πάμε μπροστά ή θα μείνουμε πίσω ως κοινωνία. Ποιο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προωθούμε για το μέλλον της χώρας.

Ποια είναι η αναπτυξιακή πολιτική, αν θα υπάρξει ανακατανομή υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και υπέρ της περιφέρειας, των φτωχότερων γεωγραφικών περιοχών. Αν η ανάπτυξη θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη και με σεβασμό στο περιβάλλον. Αν θα επενδύσουμε στον άνθρωπο, στην καινοτομία, αν θα στραφούμε στον πολίτη, αν θα προσφέρουμε δυνατότητες και προοπτική στον Έλληνα και στην Ελληνίδα, στο νέο, στη νέα της πατρίδας.

Το κεντρικό ερώτημα είναι, αν ζουν οι Έλληνες πολίτες, τα ελληνικά νοικοκυριά, καλύτερα σήμερα απ’ ότι εδώ και δέκα μήνες. Μειώνεται η ανεργία; Μειώνεται η φτώχια; Υπάρχει μείωση της οικονομικής ανασφάλειας; Αυξάνονται τα εισοδήματα; Δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές γι’ αυτούς και για τη χώρα; Ποιο είναι το μέλλον; Τι μπορεί ο Έλληνας πολίτης να περιμένει;

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, ποτέ μια νέα κυβέρνηση δεν απογοήτευσε τόσο γρήγορα, τόσους πολλούς. Αυτός ο προϋπολογισμός έχει μια σειρά από πρωτιές.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που η Βουλή συζητάει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος σηματοδοτεί την ανακοπή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, που η Βουλή συζητάει έναν προϋπολογισμό με τη χώρα μας σε καθεστώς επιτήρησης.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, που η Βουλή συζητάει έναν προϋπολογισμό, που δε θα μπορέσει να εκτελεστεί. Είναι η πρώτη φορά που ένας προϋπολογισμός βασίζεται σε τόσο σαθρές βάσεις, με τον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην οικονομική διαχείριση του τρέχοντος έτους.

Είναι η πρώτη φορά, που ο πρώτος προϋπολογισμός μιας νέας διακυβέρνησης, διαψεύδει με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που ένας προϋπολογισμός δημιουργεί τόσο σαφείς διαχωρισμούς, διαχωριστικές γραμμές, ανάμεσα σε αυτούς που έχουν και θα πάρουν, και σε αυτούς που θα χάσουν.

Είναι ένας προϋπολογισμός που τιμωρεί τους μη προνομιούχους, την εργασία, τα μέσα και κατώτερα εισοδήματα, και ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα.

Κύριε Καραμανλή, αναλάβατε τη χώρα σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκονταν στο καλύτερο σημείο που είχε φτάσει ποτέ στο διεθνές περιβάλλον. Η χώρα μας αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους γείτονές μας. Υπήρχε ασφάλεια και σιγουριά.

Τι χαρακτηρίζει τη δική σας στάση; Αποχή από τις εξελίξεις, τυπική συμμετοχή και αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών, που θα προωθήσουν τη θέση της χώρας μας στη διεθνή σκακιέρα, και που θα συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της οικονομίας.

Είπατε ότι θα διασφαλίσετε το κύρος της χώρας, το μέλλον της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ποιες πρωτοβουλίες πήρατε; Αυτός ο προϋπολογισμός δίνει την απάντηση.

Δεν είναι μόνο αντιαναπτυξιακός και αντικοινωνικός. Είναι ένας εικονικός και πλαστός προϋπολογισμός. Προϋπολογισμός, δυστυχώς, θα χρησιμοποιήσω τη λέξη, πολιτικής εξαπάτησης, γιατί τον φέρνετε στη Βουλή γνωρίζοντας ότι αυτός ο προϋπολογισμός δε θα εφαρμοστεί, το έχει δηλώσει ο δικός σας Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, σας το λέει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αγαπητοί συνάδελφοι, πριν από λίγο χρόνο η Νέα Δημοκρατία έδινε ιδιαίτερη σημασία στα γκάλοπ. Δικαιολογούσε, μάλιστα, και πολιτικές της λέγοντας ότι εφόσον τα γκάλοπ λένε ότι πάμε καλά σε αυτόν τον τομέα, άρα κάναμε σωστές επιλογές.

Τελευταία, όμως, δε σας ακούμε να μιλάτε πολύ για τα γκάλοπ, διότι βιώνουμε, σύμφωνα με αυτά, μια πρωτοφανή κρίση προσδοκιών στην ελληνική κοινωνία.

Εκεί που υπήρχε αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο, τώρα κυριαρχεί απαισιοδοξία και προβληματισμός. Εκεί που υπήρχε ελπίδα, υπάρχει τώρα απογοήτευση και ανασφάλεια.

Από το «χρυσό καλοκαίρι» των Ολυμπιακών Αγώνων, που διαμορφώθηκε ένα αίσθημα νέου πατριωτισμού, εθελοντισμού, προσφοράς, ξανάρθαμε στην καθημερινότητα της άγριας μιζέριας και του κυνισμού.

Κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά θα σας πει σήμερα ότι όλα ακριβαίνουν. Τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της δε τη φτάνουν. Βλέπει τις αυξήσεις στα καθημερινά αγαθά, στα σχολικά είδη, στο πετρέλαιο, στη λαϊκή, στο super market, στην αγορά, στο φροντιστήριο.

Πώς θα αντεπεξέλθει μια οικογένεια; Με τον προϋπολογισμό σας έχετε βάλει στο στόχαστρο τη μέση ελληνική οικογένεια. Αυτή την ψήφο, την ψήφο της νοικοκυράς κ. Πρωθυπουργέ, γιατί δεν τη σεβαστήκατε;

Ο εργαζόμενος, σήμερα, βλέπει ότι, οι αυξήσεις μετά τους φόρους, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μειώνουν την αγοραστική δύναμη. Βλέπει, ότι καταργήθηκε η έκπτωση από το φόρο των οικογενειακών δαπανών, ότι μειώθηκε η έκπτωση στην παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων, ότι τα εισοδήματα θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους το 2005. Πάνω από 3 δισεκατομμύρια € αύξηση στην φορολογία προβλέπει αυτός ο προϋπολογισμός.

Ο αγρότης βλέπει μια πρωτοφανή μείωση στα εισοδήματά του. Είχατε πει εσείς κ. Πρωθυπουργέ, ότι θα πάτε για να παλέψετε για τον αγρότη στις Βρυξέλλες. Δεν βρήκατε φαίνεται το χρόνο να πάτε ο ίδιος, με όλες τις ασχολίες σας, για να παλέψετε ακριβώς γι’ αυτά τα μεγάλα θέματα του αγρότη.

Σήμερα, στενάζει η αγροτιά. Θα μπορούσα να σας φέρω πολλά παραδείγματα. Ένα αρκεί. Πουλάει ο αγρότης την πατάτα 10 λεπτά και η νοικοκυρά την αγοράζει 70 λεπτά. Ποιοι κερδίζουν 60 λεπτά; Ο παραγωγός πουλάει φτηνά. Οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά. Κάποιοι αισχροκερδούν βάναυσα. Εσείς έχετε την ευθύνη, εσείς της Νέας Δημοκρατίας. Η δική σας διαχείριση έχει την ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση στον αγροτικό τομέα.

Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας βλέπει μία αγορά νεκρή. Βλέπει τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης, που ανακοινώνει την κατάργηση της συνάφειας, αλλά την επαναφέρει ως περαίωση από την πίσω πόρτα, και φοβάται, βεβαίως, σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο. Ποια είναι η βοήθεια προς τον μικρομεσαίο ώστε να μπορεί ανταπεξέλθει;

Ο συνταξιούχος βλέπει, ότι το 2005, με αυτόν τον προϋπολογισμό, δεν θα πάρει την αύξηση που πίστεψε ακούγοντάς σας προεκλογικά. Βλέπει ότι δεν θα πάρει ούτε τις περσινές αυξήσεις. Και την ίδια στιγμή που δηλώνετε ότι δεν έχετε να δώσετε ένα ευρώ την ημέρα για το ΕΚΑΣ και τους απόμαχους αγρότες, δίνετε απλόχερα με τις φορολογικές σας ρυθμίσεις 2 δισεκατομμύρια € στα μεγάλα εισοδήματα, και αμνηστεύετε φορολογικές παραβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων €, με την επαναφορά των κεφαλαίων, με το νόμο που φέρατε. Βεβαίως εσείς επιβραβεύετε τις χειρότερες συμπεριφορές, όχι μόνο των φοροφυγάδων, αλλά και του ξεπλύματος χρήματος από εμπόρους ναρκωτικών, από εμπόρους όπλων και λευκής σαρκός. Αυτές είναι οι αξίες; Αυτές είναι αξίες που θέλετε εσείς συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας να φέρετε στο δημόσιο βίο;

Ο συμβασιούχος βλέπει να συνεχίζεται ο εμπαιγμός από σας. Καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να προσληφθεί, για έναν απλούστατο λόγο. Δεν προβλέπετε τίποτα γι’ αυτόν στον προϋπολογισμό.

Ο ασθενής βλέπει, ότι θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα για ακριβότερα φάρμακα. Βλέπει, ότι δεν θα βρίσκει γιατρό διότι δεν υπάρχουν λεφτά για υπερωρίες.

Ο φοιτητής βλέπει τη μειωμένη χρηματοδότηση της Σχολής και του Πανεπιστημίου του. Η εργαζόμενη μητέρα βλέπει τα κονδύλια για Παιδικούς Σταθμούς να συρρικνώνονται, να έχουν δυσκολίες τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, να μην λειτουργούν τα ολοήμερα σχολεία, και να μην υπάρχει η απαραίτητη ενισχυτική διδασκαλία. Ο νησιώτης βλέπει να απομακρύνεται από το κέντρο, και να απομονώνεται ακόμα περισσότερο, από τη διάλυση της ακτοπλοΐας.

Ο πολίτης της περιφέρειας άκουσε για τη στροφή στην περιφέρεια για την οποία μιλούσατε.

Αυτό στην πράξη τι σημαίνει; Και ελπίζω να μην δίνετε πολλές υποσχέσεις διότι κάθε υπόσχεση που δίνετε είναι και μία ακόμα περικοπή. Σημαίνει για σας μια δραματική περικοπή κατά 1,6 δις ευρώ στις δημόσιες επενδύσεις.

Πείτε στους πολίτες της επαρχίας, ποια έργα στην περιφέρεια έχετε ακυρώσει; Ποια φράγματα; Ποια αρδευτικά έργα; Ποια σχολεία δεν θα χτιστούν; Ποια Κέντρα Υγείας δεν θα ανακαινιστούν; Ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν θα γίνουν;

Αυτός είναι ο δικός σας απολογισμός. Αυτές είναι οι προοπτικές για το 2005, με αυτόν τον προϋπολογισμό. Εσείς οι Βουλευτές της επαρχίας όταν γυρίσετε στα χωριά σας, τι θα πείτε; Θα πείτε βεβαίως το γνωστό «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ».

Κύριε Καραμανλή, είπατε προεκλογικά «θα αυξήσουμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 130 € μέχρι το 2008». Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού το 2005 προκύπτει αύξηση κάτω από 20 €. Απέχουμε πολύ από τις προεκλογικές σας εξαγγελίες, και από τις περσινές αυξήσεις του ΠΑΣΟΚ των 30 € που τόσο εσείς λοιδορούσατε.

Είπατε προεκλογικά «θα αυξήσουμε το επίδομα του ΕΚΑΣ από 140 € σε 230 €», δηλαδή 90 € παραπάνω. Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού το 2005 προκύπτει αύξηση 15 €.

Είπατε προεκλογικά «θα αυξήσουμε τις δαπάνες για την υγεία». Τις μειώνετε το 2005 ως ποσοστό του ΑΕΠ, και περικόπτετε τις δαπάνες για μισθούς του προσωπικού, των νοσοκομείων, και για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.

Είπατε προεκλογικά «θα επεκτείνουμε το πολυτεκνικό επίδομα σε οικογένειες με τρία παιδιά». Δείξτε μου σας παρακαλώ πού προβλέπονται οι δαπάνες στον προϋπολογισμό; Αλλά θα σας βοηθήσω πάλι. Δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό κανένα κονδύλι για επέκταση του επιδόματος πολυτέκνων σε οικογένειες με τρία παιδιά. Είναι ή δεν είναι αυτό πολιτική εξαπάτηση;

Είχατε ισχυριστεί προεκλογικά ότι, η προηγούμενη κυβέρνηση χρωστούσε 2 δισεκατομμύρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στον προϋπολογισμό, όμως, δεν έχετε συμπεριλάβει κανένα ποσό για απόδοση παλαιών οφειλών. Το αντίθετο, μειώνονται τα ποσά σε σχέση με την περσινή χρονιά προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είχατε πει προεκλογικά, ότι εσείς ως Κυβέρνηση θα δίνατε μαθήματα διαφάνειας στη δημοσιονομική διαχείριση. Αναφέρατε παραδείγματα, ειδικοί λογαριασμοί στον προϋπολογισμό που ξεπλένουν χρήμα, εθνικολογιστικές προσαρμογές που χρησιμεύουν για να κρύψουν δαπάνες.

Διαβάζουμε στον προϋπολογισμό για τις εθνικολογιστικές προσαρμογές. Μείον 45% το 2004, συν 57% το 2005. 500 εκατομμύρια € αγαπητοί συνάδελφοι. Πώς το εξηγείτε αυτό ακριβώς; Ειδικοί λογαριασμοί. Δεν καταργήσατε ούτε έναν στο δικό σας προϋπολογισμό. Τόσο δύσκολο ήταν εάν επρόκειτο για ξέπλυμα χρημάτων, όπως εσείς λέγατε;

Μείωση των αμυντικών δαπανών, που θα μπορούσε να είναι εφικτή. Χρειάζεται και χρειαζόταν, όμως, σοβαρότερη εξωτερική πολιτική. Καταθέτω μόνο ένα παράδειγμα. Εμείς πρώτοι πετύχαμε μειώσεις στις εξοπλιστικές δαπάνες από το 4,9% το 2000 στο 3,9% το 2003. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του προγράμματος αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τον Σεπτέμβρη του 2004, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρώτη συμφωνία αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών με την Τουρκία. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε, βεβαίως, άγνοια, ενώ ο Υπουργός Επικρατείας το επιβεβαίωσε εξηγώντας, μάλιστα, το αμοιβαίο της συμφωνίας ανάλογα με τις δαπάνες κάθε χώρας.

Τρεις μήνες μετά η Τουρκία είχε προβεί σε ανακοινώσεις ότι προχωρά στο μεγαλύτερο μέχρι τώρα εξοπλιστικό προϋπολογισμό της, ενώ το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας προχωράει σε μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, και αύξηση των λειτουργικών δαπανών. Χωρίς να γνωρίζουμε τη γραμμή αμυντικής πολιτικής, χωρίς σχέδιο, και όπως φαίνεται, και χωρίς πραγματική αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω μας.

Σας πίστεψαν οι πολίτες που σας ψήφισαν όταν είπατε προτεραιότητα στην περιφέρεια. Ποια τα αποτελέσματά σας; Ένας αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος απλούστατα δε θα εφαρμοστεί ποτέ. Διότι το 2006, όταν θα έχετε τελειώσει με τα Προεδρικά Διατάγματα, θα έχουν έρθει οι καινούριες ρυθμίσεις για το νέο προϋπολογισμό του 2006 – 2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δε σας ενδιαφέρει η αναπτυξιακή ώθηση της περιφέρειας. Παράδειγμα, εδώ και δέκα μήνες δεν προκηρύξατε, ουσιαστικά, κανένα νέο δημόσιο έργο.

Εδώ και δέκα μήνες περιμένουμε το νόμο για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ακόμα τίποτα. Εδώ και δέκα μήνες περιμένουμε το σχέδιό σας για τη μετα-ολυμπιακή ανάπτυξη. Και τι ανακοινώσατε; Το σχέδιο του Δεκεμβρίου του 2003, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς προϋπολογισμούς.

Και, βέβαια, σε ό,τι αφορά, μια μεγάλη ευκαιρία για τη συμπρωτεύουσά μας, που θα βοηθούσε για την ανάπτυξη της περιοχής, είδαμε αντί της επιτυχίας, μια οικτρή αποτυχία στη διεκδίκηση της EXPO 2008, μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε για τη Θεσσαλονίκη, με τρόπο, μάλιστα, ταπεινωτικό για την πόλη.

Σας πίστεψαν οι πολίτες όταν μιλήσατε για γενναίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Τι μας παρουσιάσατε; Ένα φορολογικό νομοσχέδιο άδικο και επιβαρυντικό για τους Έλληνες πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, όπου οι εργαζόμενοι, οι χαμηλόμισθοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, όλοι αυτοί, θα πληρώνουν περισσότερους φόρους από του χρόνου.

Και μάλιστα ένας ΣΔΟΕ που θα αρχίσει επιδρομές στους επαγγελματίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να καλύψει τα δικά σας κενά διαχείρισης του προϋπολογισμού του 2004.

Σας πίστεψαν οι πολίτες όταν μιλήσατε για ποιότητα σπουδών και επένδυση στον άνθρωπο. Και τι κάνατε; Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, έχουμε τη μείωση των δαπανών για την παιδεία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν μας λέγατε ότι οι δαπάνες για την παιδεία θα πάνε στο 5%. Υπονομεύετε με τις επιλογές σας το μέλλον της νέας γενιάς.

Σας πίστεψαν οι πολίτες, όταν μιλήσατε για αξιοκρατία. Τι βλέπουν σήμερα; Την κομματική επέλαση. Στο Υπουργείο Οικονομικών, παράδειγμα, δεν αφήσατε τίποτα όρθιο. Δεν αφήσατε προϊστάμενο που να μην αλλάξετε, τους κάνατε απλούς υπαλλήλους, βασικό προσόν γι’ αυτούς που τοποθετήσατε ήταν, βεβαίως, η συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ. Διορίσατε Διευθυντές ως και αποφοίτους Λυκείου, και μετά αναρωτιέστε γιατί σας έχουν φύγει τα έσοδα και οι δαπάνες του προϋπολογισμού.

Εδώ, δεν τίθεται θέμα μόνο αναξιοκρατίας, αλλά και λειτουργίας της ίδιας της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα. Έτσι θα χτυπήσετε τη γραφειοκρατία; Έτσι θα ενισχύσετε τη διαφάνεια, όταν οι αποφάσεις παίρνονται όχι στα Υπουργεία, αλλά στους διαδρόμους του κόμματος; Έτσι θα προωθήσετε τη διαφάνεια; Δε θα δημιουργήσετε όλες τις προϋποθέσεις, για ακόμα μεγαλύτερη διαφθορά στο δημόσιο;

Και, βεβαίως, αν εσείς θεωρείτε ότι θα πάρετε κάποιες ψήφους από αυτούς τους ψηφοφόρους σας, να ξέρετε ότι θα βλέπετε κάθε μέρα, όμως να φουντώνει η οργή του πολίτη, από τη δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Σας πίστεψαν όταν μιλήσατε για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Πού είναι τα 10 δις ευρώ που θα εξοικονομούσατε κάθε χρόνο από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς; Το κάνατε 1,6 δις από 10, αυτό στις προγραμματικές δηλώσεις, και τώρα και αυτό, στον προϋπολογισμό, το έχετε ξεχάσει.

Σας πίστεψαν όταν μιλήσατε για νοικοκύρεμα της οικονομίας. Πόσο νοικοκύρεμα κάνατε; για να δούμε. Κάνατε λογιστικές αλχημείες με το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Αφού δυσφημίσατε, και πριν, και μετά, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τα δικά σας νούμερα στον προϋπολογισμό, προκύπτει ότι αυτές οι περίφημες υπερβάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπερβαίνουν το 0,5% του ΑΕΠ.

Πώς φτάσαμε στο έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ; Θα σας πω εγώ πώς φτάσαμε. Φτάσαμε εδώ με την κατάρρευση των εσόδων του κράτους, και τη διόγκωση των δαπανών.

Παρά τις ρυθμίσεις που κάνατε με την περαίωση, παρά το νομοσχέδιο με το οποίο νομιμοποιήσατε τον επαναπατρισμό του βρώμικου χρήματος από το εξωτερικό, τα έσοδα του κράτους κινούνται με το ρυθμό που είναι ο μισός του στόχου.

Οι δαπάνες αυξάνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το στόχο. Οι δαπάνες στο ΚΠΣ, το δεκάμηνο του 2004 σημείωσαν ραγδαία πτώση, τουλάχιστον κατά 20%, έναντι του 2003. Και, μάλιστα, μια χρονιά που έπρεπε, με την ωριμότητα των έργων, να είναι η αιχμή της απορρόφησης των κονδυλίων.

Αδιαφορήσατε για τη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ, και η χώρα κινδυνεύει να χάσει 500 εκατομμύρια ευρώ, από τις δικές σας αμέλειες. Δηλαδή όσο είναι το έργο Ρίο – Αντίρριο, ή όσο θα ήταν εκατοντάδες έργα στην επαρχία ή όσο θα ήταν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας ή όσο θα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις για σεμινάρια για ανέργους.

Στο δεκάμηνο πάνω, ξεπεράσατε το στόχο του ελλείμματος για το 2004. Και εσείς οι ίδιο, πλέον, λέτε ότι, το έλλειμμα το 2004 θα ξεπεράσει το 6%.

Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται ότι, δεν είναι πολιτικά υπόλογη για ό,τι έχει συμβεί φέτος. Αλλά όλα αυτά κ. Καραμανλή αποτελούν τη δική σας διαχείριση, και τινάζουν στον αέρα όλα όσα ο προϋπολογισμός σας προβλέπει για το 2005.

Σας πίστεψαν οι ψηφοφόροι σας όταν είπατε ότι θα τα βάλετε, εσείς, με όλα τα συμφέροντα, επαναφέροντας στην πολιτική ζωή της χώρας τη λέξη διαπλοκή.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας; Οι αποσπασματικές ρυθμίσεις για το βασικό μέτοχο; Πολυδιαφημίσατε το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, ότι θα λύσει το πρόβλημα των σχέσεων πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Κι εμείς δεν ήμασταν αρνητικοί κατ’ αρχήν.

Αντίθετα, είχα πει και στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι θα στηρίξουμε κάθε σημαντική, κάθε ειλικρινή προσπάθεια αντιμετώπισης του θέματος διαφθοράς της και των σχέσεων ειδικότερα, μεταξύ οικονομίας και πολιτικής.

Ουδέποτε εμφανίστηκε τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή, αυτό το οποίο εσείς, τώρα, παρουσιάσατε, είναι τόσο πολύπλοκο και παράλληλα τόσο αναποτελεσματικό.

Εμείς με τις προτάσεις μας, τις προτάσεις που κάναμε, τι εισπράξαμε; Ένα υποκριτικό νομοθέτημα από εσάς, αναδιανομής εξουσίας και όχι θέσπισης καθαρού πλαισίου.

Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι όλα ήταν καλά και όμορφα, κι εμείς διδασκόμαστε από την εμπειρία μας, και, βεβαίως, για αυτό ακριβώς, κατέθεσα και εγώ προσωπικά συγκεκριμένες προτάσεις, πάνω στις οποίες ζητώ τη δική σας άποψη, ζητώ να υπάρξει συζήτηση.

Καλώ να λάβετε αυτές υπόψη σας, και αν πράγματι αξιοποιήσετε αυτές τις προτάσεις, δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που θα ενσωμάτωνε πραγματικές, ευρωπαϊκές προδιαγραφές για το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της διαφθοράς.

Κοιτάξτε καλά το νόμο σας. Μου φαίνεται πολύ πιο επικοινωνιακός, παρά ουσιαστικός. Και όπως έχουν πει πάρα πολλοί, θα είναι ανεφάρμοστος. Ποινικοποιεί την επιχειρηματικότητα, δίνει λάθος μηνύματα στην οικονομία, πάσχει από τη νομιμότητα των διατάξεών του, και έχει πάρα-πάρα πολλά παράθυρα.

Σας πίστεψαν οι ψηφοφόροι, οι πολίτες γιατί νόμιζαν ότι λέγατε την αλήθεια. Καλλιεργήσατε προσδοκίες. Δημιουργήσατε εντυπώσεις, αλλά ο προϋπολογισμός του 2005 είναι η πλήρης απόδειξη της εκλογικής εξαπάτησης του λαού από τη εσάς, από Νέα Δημοκρατία.

Δώσατε υποσχέσεις και αναλάβατε δεσμεύσεις, που γνωρίζατε ότι δεν θα τηρήσετε. Αυτό καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό όλο και λιγότεροι σήμερα σας πιστεύουν, και αύριο κανείς δεν θα μπορεί να σας πιστεύει.

Αυτό δεν μας χαροποιεί, διότι αυτό καταρρακώνει το κύρος όλου του πολιτικού συστήματος. Να κάναμε κριτική για συγκεκριμένες σας πολιτικές θα ήταν χαρά μας. Να βλέπουμε, όμως, ότι ουσιαστικά αυτό που εσείς καταθέτετε είναι ένα πλασματικό, εικονικό πράγμα, το οποίο δεν θα εφαρμοστεί, τότε, πράγματι, αισθανόμαστε κοροϊδία, αισθάνεται ο πολίτης ότι πραγματικά τον εξαπατάτε.

Αλλά η Κυβέρνηση προσπάθησε κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Είπε, ότι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στους δέκα μήνες, δεν ευθύνεται η Κυβέρνηση, ευθύνεται η Αντιπολίτευση. Το έχετε ξανακούσει αυτό; Κυβέρνηση να λέει ότι ευθύνεται η Αντιπολίτευση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού; Θα ακούσουμε και πολλά άλλα τέτοια ίσως.

Σας είπαμε: «δεν σας αρέσει ο προϋπολογισμός; το Σύνταγμα προβλέπει να φέρετε συμπληρωματικό προϋπολογισμό και να τον ψηφίσουμε στη Βουλή». Δεν το κάνατε. Το έκανε η Ισπανία που εκλέχθηκε νέα Κυβέρνηση τον Απρίλιο. Δεν μπορούσατε εσείς;

Αλλά ο λόγος ήταν, ότι θέλατε να κρύψετε την ανικανότητά σας, λέγοντας και πάλι ότι τα προβλήματα του τόπου είναι προβλήματα του ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Καραμανλή, εμείς θα ασκήσουμε κριτική για να αποκαλύψουμε τις αντιφάσεις και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ο προϋπολογισμός, όχι μόνο των τελευταίων 10 μηνών, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Εάν σας απασχολούσε λιγότερο το παρελθόν και περισσότερο το μέλλον της χώρας, θα μπορούσατε να είχατε κάνει και μια πραγματική δημοσιονομική απογραφή. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει το 2005 μια πραγματικά ήπια προσαρμογή. Αυτό δεν θα γίνει. Χάσατε μία μεγάλη ευκαιρία. Μία ευκαιρία που θα είχατε και τη δικιά μας συναίνεση.

Ζητήσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις, ναι, να γίνει η απογραφή, με δύο όμως προϋποθέσεις. Πρώτον, να το κάνουμε μαζί. Με ποια έννοια; Να υπάρξουν εμπειρογνώμονες απ’ όλα τα Κόμματα για να υπάρχει διαφάνεια, να μην έχουμε σήμερα την αντιπαράθεση για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει λάθος.

Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι κάποιο παιχνίδι παίξατε. Αλλά και δεύτερον, είπαμε ότι, η απογραφή εάν γινόταν, θα έπρεπε να γίνει χωρίς να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας, κι εσείς βλάψατε τα συμφέροντα της χώρας με τον τρόπο που κάνατε την απογραφή.

Εάν σας απασχολούσε δε, και η κοινωνική συνοχή, και η αλληλεγγύη, θα μπορούσατε να είχατε έναν προϋπολογισμό ισορροπημένο, χωρίς κοινωνικές αδικίες. Παρά τη ρητορική σας περί κοινωνικής ευαισθησίας, παρά την επικοινωνιακή σας προσπάθεια, παραμένει ο χώρος σας βαθιά συντηρητικός.

Επιλέξτε όποια ταμπέλα θέλετε. Θέλετε μεσαίο χώρο; Θέλετε να σας δανείσουμε-δεν έχουμε μονοπώλιο- τη λέξη «σοσιαλισμός» να βάλετε στο Κόμμα σας; Πάρτε την. Αλλά, ξέρετε, όλο και περισσότερο ο Έλληνας πολίτης λέει κάτι πολύ απλό:«άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε το καπέλο αλλιώς».

Πρόοδος δεν υπάρχει χωρίς ανάπτυξη και χωρίς κοινωνική πολιτική. Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς πραγματική αναπτυξιακή και δυναμική πολιτική. Σ’ αυτό διαφέρουν οι συντηρητικοί από τους προοδευτικούς.

Φίλες και φίλοι, εμείς έχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις. Χρειάζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Χρειάζεται ένας προϋπολογισμός που να σηματοδοτεί ελπίδες και προσδοκίες, να δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες, πραγματικές προσδοκίες, και όχι τη μιζέρια που έχει προωθήσει η Νέα Δημοκρατία.

Χρειάζεται μία δημοσιονομική διαχείριση όπου η διαφάνεια και η λογοδοσία δεν είναι απλώς συνθήματα. Χρειάζεται μία Στατιστική Υπηρεσία που να λειτουργεί με θεσμική ανεξαρτησία, για να έχει ο πολίτης καθαρή εικόνα των οικονομικών του κράτους και της χώρας, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, κι εγώ να υιοθετήσω την πρόταση του Συνασπισμού, που έκανε και προχθές ο κ. Δραγασάκης και σήμερα ο κ. Αλαβάνος, να έχει συγκεκριμένη Υπηρεσία η Βουλή, ώστε το γραφείο αυτό να έχει τη γνώση, να τη δίνει τη γνώση στον Βουλευτή, τον έλεγχο πάνω στον προϋπολογισμό, να έχει και γνώμη η Βουλή, άποψη για τη δυνατότητα και τον επηρεασμό των επιλογών του προϋπολογισμού. Συμφωνούμε μ’ αυτήν την πρόταση.

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που συμβαδίζουν με ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, όπως οι αποκεντρωμένοι προϋπολογισμοί για τις περιφέρειες. Δεν είναι δυνατόν ο προϋπολογισμός του κράτους να ασχολείται με λεπτομέρειες, με την κατανομή δαπανών σε κάθε περιφέρεια και κάθε νομό της χώρας.

Επίσης, για να ξέρει ο πολίτης, να ξέρει ο φορολογούμενος πού πάει ο κόπος του, χρειάζεται μία οικονομική πολιτική που να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των απλών πολιτών, επιχειρήσεων, καταναλωτών, των αγορών και των Διεθνών Οργανισμών, για το μέλλον της Ελλάδας και της οικονομίας, κάτι που εσείς δεν κάνατε.

Χρειάζεται ένας προϋπολογισμός διετούς διάρκειας, αν θέλετε, στον οποίο να αποτυπώνονται καθαρά και δεσμευτικά οι αναπτυξιακές προτεραιότητες σε απασχόληση, κοινωνικό κράτος, επένδυση στη γνώση, δια βίου εκπαίδευση, στην έρευνα. Χρειάζεται μία οικονομική πολιτική που να αναδεικνύει την ποιότητα σε όλους τους τομείς. Ποιότητα στην ανάπτυξη, ποιότητα στις κοινωνικές υποδομές, ποιότητα στην παιδεία, ποιότητα στην υγεία, ποιότητα στη δημόσια διοίκηση.

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί, πια, να αναπαράγεται με όρους ποσότητας και χαμηλού κόστους εργασίας. Πρέπει να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους της, από την ποσότητα στην ποιότητα. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζονται τα εξής:

Διατήρηση και αύξηση της ζήτησης ώστε η οικονομία να εξακολουθήσει να μεγεθύνεται με υψηλούς ρυθμούς.

Αύξηση των επενδύσεων, κάτι που δεν υπάρχει-έχουμε μείωση των επενδύσεων- ώστε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο η παραγωγικότητα και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Αύξηση της ανταγωνιστικότητας με μία σύγχρονη αναπτυξιακή και τεχνολογική πολιτική, που θα αναβαθμίζει ποιοτικά την παραγωγή.

Ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής στην περιφέρεια, αποκεντρωμένη και νέα συγκρότηση του κράτους, με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, που θα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη.

Ενίσχυση χρηματοδότησης για διευρυμένη και σύγχρονη κοινωνική πολιτική, με πόρους που θα προέλθουν τόσο από την επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και από τις αλλαγές και αναδιανομές του εισοδήματος, μέσα από το φορολογικό σύστημα.

Αυτή η νέα πολιτική των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, των αποτελεσματικών οικονομιών και των αλληλέγγυων κοινωνιών, αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική οικονομία, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης, του πραγματικού εισοδήματος, και την προώθηση της πραγματικής σύγκλισης.

Δυστυχώς, ο δικός σας προϋπολογισμός, αυτός ο προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα, δεν κάνει τίποτα από αυτά. Αποτυπώνει ανάγλυφα τα αδιέξοδα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Τη διαχειριστική της ανικανότητα. Την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου, την εμμονή της σε μια συντηρητική οικονομική πολιτική, στραμμένη στο χτες. Την αδυναμία κατανόησης των προκλήσεων και των δυνατοτήτων που έχουμε μπροστά μας.

Κάνατε απογραφή, αλλά μια απογραφή που δεν ήταν απογραφή, μια απογραφή που κι εμείς είχαμε ζητήσει. Αλλά η πολιτική, αγαπητοί συνάδελφοι, κρίνεται από τα αποτελέσματά της. Και τα αποτελέσματα της πολιτικής εξαπάτησης, που η Νέα Δημοκρατία αποκάλεσε απογραφή, είναι, δυστυχώς, ορατά σε όλους.

Όποιον και αν ρωτήσετε σήμερα θα σας πει ότι, αυτή η απογραφή που κάνατε ήταν εθνικά επιζήμια για τη χώρα. Αυτό το λέτε εσείς μεταξύ σας, αυτό το λένε οι Υπουργοί σας, αυτό το λένε στελέχη σας. Αυτοπαγιδευθήκατε, και εγκλωβίσατε τη χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια κ. Καραμανλή. Και μας μιλάτε για αξίες. Υπάρχει ,όμως, μια αξία που ξεχάσατε, είναι η Ελλάδα, είναι η αξιοπιστία της, είναι η υπόληψή της, είναι το μέλλον της.

Σήμερα που μιλάμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε μια σημαντική για την Ελλάδα απόφαση. Μια απόφαση που καθιστά αυτή τη συζήτηση που κάνουμε κενή περιεχομένου.

Τι λέει αυτή η απόφαση; Λέει ότι η αναθεώρηση των στοιχείων, η απογραφή που κάνατε δηλαδή, δεν μπορεί να εξηγήσει τη δημοσιονομική επιδείνωση του 2004. Ούτε φυσικά οι περίφημες υπερβάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λέει, ότι δεν καταφέρατε το 2004 να συγκρατήσετε το έλλειμμα. Λέει επίσης ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στον προϋπολογισμό του 2005 κρίνονται ανεπαρκή για να φέρουν το έλλειμμα κάτω από το 3%.

Με άλλα λόγια επιβεβαιώνει τη δική σας διαχειριστική ανικανότητα. Επιβεβαιώνει επίσης αυτό που λέμε κι εμείς. Ότι ο προϋπολογισμός τον οποίο καταθέσατε δε θα εφαρμοστεί. Ότι θα χρειαστεί να φέρετε νέο προϋπολογισμό, με επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Με βάση αυτά τα συμπεράσματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, το γνωστό ECOFIN, για να ξεκινήσει και επισήμως πια, διότι στην πράξη αυτή υπήρχε, η διαδικασία επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν μπορούμε να είμαστε, ως Έλληνες, περήφανοι γι’ αυτή την υπόθεση. Εμείς, στο Κίνημά μας, παλέψαμε, είχαμε ένα σύνθημα. Είχε άλλη έννοια το ’74, «η Ελλάδα στους Έλληνες», σήμαινε τότε, να ξεφύγουμε από την εξάρτηση, από τις μεγάλες δυνάμεις, και ιδιαίτερα από την Αμερική. Σήμερα, όμως, «η Ελλάδα στους Έλληνες» σημαίνει να έχει η Ελλάδα δυνατότητες επιλογών, ελευθερίας, αυτές τις στερείτε εσείς, τις στερεί η Νέα Δημοκρατία.

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση. Και όχι μόνο αυτό. Γίναμε, με τους χειρισμούς σας, η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία θα εφαρμοστεί η στενή επιτήρηση που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχ.

Να σας θυμίσω τι σημαίνει αυτό. Κάθε τρεις μήνες, κ. Αλογοσκούφη, θα πρέπει να δίνετε λογαριασμό στους συναδέλφους σας, για το αν, πράγματι, έχετε πάρει μέτρα λιτότητας για να μειώσετε το έλλειμμα.

Η Ελλάδα που, ο ένας μετά τον άλλο, οι διεθνείς οίκοι, υποβαθμίζουν την αξιοπιστία και την πιστοληπτική ικανότητά μας. Αυτά, όμως, θα τα πληρώσει ο Έλληνας πολίτης. Θα χτυπήσουν στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή.

Και είναι αυτή η Ελλάδα που έχει δύσκολα μέτωπα μπροστά της. Είναι αυτή που θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις του Δ΄ ΚΠΣ σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση των 25, όχι των 15 χωρών, προσπαθώντας να πείσει τους εταίρους της ότι δεν αποτελείται η Ελλάδα από κλέφτες και λωποδύτες.

Μήπως είναι γι’ αυτό το λόγο, ότι με μεγάλη δυσκολία μπορούσατε να διαπραγματευτείτε σε άλλα μέτωπα, όπως στα εξωτερικά μέτωπα , προχθές στις Βρυξέλλες;

Με ποιο κύρος μπορούσε να διαπραγματευτεί η Ελλάδα για τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην Τουρκία; Μέσα σε δέκα μήνες δεν απαξιώσατε, απλώς, όσα είχαν γίνει τόσα χρόνια με κόπο και θυσίες του ελληνικού λαού. Κατεδαφίσατε τις προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο. Τις φέρατε στο ύψος των μειωμένων δυνατοτήτων της δικής σας πολιτικής. Και φυσικά, όπως είπα, αυτά θα τα πληρώσει η νοικοκυρά, η οικογένεια, ο Έλληνας πολίτης.

Πείτε στο σώμα κ. Καραμανλή, γιατί ακριβώς συζητάμε αυτόν τον προϋπολογισμό; Αντί να τον υπερασπίζεστε, γιατί δε λέτε στους πολίτες πότε θα φέρετε νέο προϋπολογισμό;

Τι άλλα μέτρα θα φέρετε; Πώς θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη, όταν εσείς οι ίδιοι προβλέπετε επιβράδυνση της κατανάλωσης, επιβράδυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, επιβράδυνση των εξαγωγών;

Η Ελλάδα της ταχύτερης ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται η Ελλάδα της ύφεσης, της ανεργίας, των μειωμένων προσδοκιών. Κανένα από τα νούμερα του προϋπολογισμού αυτού δεν πρόκειται να επαληθευτεί.

Δύο χρόνια που ζητά ο κ. Αλογοσκούφης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μειώσει το έλλειμμα, θα είναι δύο χρόνια χαμένα. Μου κάνει εντύπωση πολλές φορές, ότι χαίρεται ο κ. Αλογοσκούφης, ότι είναι περισσότερα τα χρόνια, δηλαδή περισσότερη επιτήρηση, να έχουμε και τρία χρόνια επιτήρηση, αυτό θέλουμε;

Φίλες και φίλοι, όλα αυτά, βεβαίως, έχουν τις επιπτώσεις τους όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στο κύρος της χώρας μας, και στην εξωτερική πολιτική, στη θέση μας στο διεθνές στερέωμα.

Δεν είχα την ιδιαίτερη χαρά χθες να ακούσω δια ζώσης τις δηλώσεις και τις θέσεις του Υπουργού Επικρατείας του κ. Ρουσόπουλου, που, βεβαίως, προφανώς έδειξε τον πανικό του, και την αδυναμία της Κυβέρνησης να υπερασπιστεί αυτόν τον προϋπολογισμό με τον τρόπο που ήθελε να καπηλευτεί τον πατριωτισμό.

Δεν θα είχα κανένα λόγο να απαντήσω, διότι νομίζω όσα είπε μπορεί να τα κρίνει κανείς από μόνος του. Αλλά αυτός δεν εκφράζει το πρόσωπό του. Είναι ο γνήσιος εκφραστής της Κυβέρνησης, ο γνήσιος εκφραστής του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Και δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί ύβρεις για να αντιμετωπίσει προβλήματα. Το έκανε και στην περίπτωση του Σκοπιανού, για να βγάλει την Κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση. Όπως είπα, όμως, αν ήταν προσωπικές απόψεις θα τους δίναμε την αξία, τη σημασία που τους αξίζει.

Όμως, θα ήθελα να πω μόνο τρεις αλήθειες. Πρώτα απ’ όλα είπατε κάτι, παν θα ήταν σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς ή ο Τάσσος Παπαδόπουλος που θα διαπραγματευόταν Ή έχετε εγκληματική άγνοια ή απλώς είπατε ψέματα. Δεν θα ήταν, σήμερα, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς στη θέση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Άρα λοιπόν, απλώς για τη διόρθωση, ήταν ένα ψέμα το οποίο είπατε χθες, και αυτό πρέπει να το διορθώσετε.

Αλλά ας πούμε ότι εσείς είχατε άλλη άποψη γι’ αυτά τα θέματα. Εγώ αναρωτιέμαι, την άλλη άποψη αυτή ο κ. Καραμανλής την έθεσε διαπραγματευτικά στη Λουκέρνη ή απλώς πήγε εκεί για τουρισμό, όπως πήγε προχθές στις Βρυξέλλες;

Αγαπητοί φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, φυγομαχείτε. Φυγομαχείτε στη Λουκέρνη, φυγομαχείτε στις Βρυξέλλες. Πρέπει να εξηγήσετε κ. Καραμανλή στον ελληνικό λαό την αποτυχία σας στις Βρυξέλλες. Να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό γιατί γκρεμίζετε ότι θετικό έχει φτιαχτεί στην εξωτερική πολιτική.

Δεν είναι η στιγμή να μιλήσω για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, διότι ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει από τα αποτελέσματα. Να δει τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους δέκα μήνες, το «ευχαριστώ» της Τουρκίας μετά από το «ναι», με τα πρόσφατα επεισόδια στα Ίμια, και να δει ακριβώς, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ τα χρόνια αυτά με την ένταξη της Κύπρου, με την ΟΝΕ, και με σειρά άλλων σημαντικών επιτυχιών.

Εμείς, όμως, θέλουμε σοβαρή συζήτηση για τα εξωτερικά ζητήματα. Έχουμε ζητήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή προ ημερήσιας διάταξης, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Θα ζητήσουμε μετά το νέο χρόνο και τη σύγκλιση των αρχηγών για να συζητήσουμε σοβαρά τις εξελίξεις, διότι έχουμε μπει σε μια περιπέτεια πιστεύω, μία περιπέτεια που θα διχάσει καταρχήν την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, διότι χωρίς τη βάση την ουσιαστική των αποφάσεων που θα ήταν οδικός χάρτης, που θα ήταν η πυξίδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, θέματα όπως τα χθεσινά στα Ίμια ή άλλα.

Χωρίς αυτήν την πυξίδα θα έχετε δύο τάσεις. Η μία θα είναι η όξυνση, οι μισοί θα λένε να βάλουμε βέτο στην Τουρκία, και η άλλη θα είναι η παραίτηση, να λένε «ρεαλισμός και συμβιβασμός». Αλλά δεν με ενδιαφέρει ο διχασμός της Νέας Δημοκρατίας στην εξωτερική πολιτική. Εμένα με ενδιαφέρει το μέλλον αυτής της χώρας, και, δυστυχώς, με τις αποφάσεις σας στις Βρυξέλλες δεν διασφαλίσατε τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Φίλες και φίλοι, αρέσκεται η Κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ωραίες λέξεις «αλήθεια, διαφάνεια, εντιμότητα, σεμνότητα, ταπεινότητα». Όλο και περισσότερο χάνουν την πραγματική τους έννοια όταν τις χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση.

Τι σχέση έχει η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την αλήθεια; Με αυτόν τον προϋπολογισμό, με αυτόν ειδικά τον προϋπολογισμό, κάθε γραμμή εκ των πραγμάτων είναι ένα ψέμα. Ίσως είναι βαριά η λέξη, αλλά δεν υπάρχει άλλη. Κάθε προϋπολογισμός κατατίθεται, συζητείται, ψηφίζεται, εκτελείται περισσότερο ή λιγότερο καλά. Αλλά που συμβαίνει σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξανασυμβεί παλαιότερα.

Είναι ένας προϋπολογισμός ήδη καταργημένος πριν την κατάθεσή του, πριν την ψήφισή του. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνετε είναι να τον πάρετε πίσω, να τον αποσύρετε, απόψε και τώρα. Αυτή θα ήταν πράξη αλήθειας, αυτή θα ήταν πράξη εντιμότητας.

Ακούω όλη αυτήν την περίοδο τον Πρωθυπουργό, άκουσα αυτές τις ημέρες τους Υπουργούς, τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να καταναλώνουν βεβαίως περισσότερο χρόνο για την αντιπολίτευση προς την αντιπολίτευση παρά να υπερασπίζονται τις δικές τους πολιτικές.

Δίνετε την εντύπωση, ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι είστε Κυβέρνηση, δεν έχετε αντιληφθεί τις ευθύνες σας, τις υποχρεώσεις σας που αναλαμβάνετε στη διακυβέρνηση της χώρας. Μέχρι να το αντιληφθείτε, όμως, θα ξαναβρεθείτε στην αντιπολίτευση, και ξανά δεν θα μπορείτε να εξηγήσετε γιατί. Όμως η ζημιά θα έχει γίνει.

Θα πρέπει και πάλι το ΠΑΣΟΚ να ξεκινήσει με όραμα και με σχέδιο μια νέα πορεία ανόρθωσης της χώρας, και αυτό θα γίνει πολύ πιο σύντομα απ’ ότι φαντάζεστε αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.

Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι, δυστυχώς, οδηγούμαστε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας στα εσωτερικά και στα εξωτερικά μας θέματα. Με μία Κυβέρνηση στα ινία της χώρας που έως σήμερα ασκεί πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις και τα επικοινωνιακά τρικ. Ο τακτικισμός, όμως, κάποια στιγμή οδηγεί σε αδιέξοδα, και έχει έρθει με τον προϋπολογισμό αυτόν η ώρα της αλήθειας.

Δεν μπορεί, επιτέλους, να αναζητεί συνεχώς καταφύγιο η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν. Δεν θα φυγομαχείτε συνεχώς από το μέλλον, κρυπτόμενοι πίσω στο παρελθόν κ. Καραμανλή.

Και καταλήγω, πάλι, θέτοντας ένα ερώτημα. Τι καλούμαστε ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού να ψηφίσουμε; Έναν προϋπολογισμό ανύπαρκτο, έναν προϋπολογισμό εικονικό; Ζει η Νέα Δημοκρατία σε μια εικονική πραγματικότητα.

Ρωτώ εσάς τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δέχεστε ως εκφραστές του ελληνικού λαού, ως αντιπρόσωποι, λειτουργοί αυτού του Κοινοβουλίου, δέχεστε να ψηφίσετε έναν ανύπαρκτο προϋπολογισμό; Αυτό αποτελεί δημοκρατική λειτουργία; Αυτό αποτελεί σεβασμό προς το Κοινοβούλιο;

Είσαστε εγκλωβισμένοι. Για μας η καταψήφιση δεν είναι θέμα αντιπολιτευτικής τακτικής. Για μας η καταψήφιση αυτού του προϋπολογισμού είναι στοιχειώδης σεβασμός στο λειτούργημά μας, ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού.

Σας ευχαριστώ.”

Διαβάστε επίσης