Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Παρέμβαση στη σύσκεψη εργασίας των αποκεντρωμένων οργάνων του Kινήματος

“Παρά τη δυσκολία στη φωνή μου, θα προσπαθήσω να πω δυο πράγματα, έχοντας ως έναυσμα τις δικές σας παρατηρήσεις. Νομίζω, η πρώτη διαπίστωση είναι ότι, υπάρχει μια ευκολία από πάρα πολλούς να πυροβολούν, ιδιαίτερα απ’ έξω, για την όλη προσπάθειά μας της ανασυγκρότησης. Να λένε ότι, «δεν μπορεί να πετύχει, δεν μπορούμε να προλάβουμε, δεν υπάρχει ποιότητα, οι νέες αντιλήψεις δεν περνούν, υπάρχει αντίσταση, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ν’ αλλάξει» κλπ. Νομίζω ότι η δική σας παρουσία οι τοποθετήσεις που έχω ακούσει, γυναικών και ανδρών, είναι εντυπωσιακές, όπως και ο ενθουσιασμός, η αφοσίωση, αλλά και το πολιτικό επίπεδο και το νέο πνεύμα το οποίο αισθάνεστε ότι υπηρετείτε, και το οποίο βιώνετε. Νομίζω ότι η σημερινή διαδικασία, είναι η ζωντανή διάψευση όλων αυτών που θέλησαν να υποβαθμίσουν σε οργανωτίστικη δουλειά αυτή την άκρως πολιτική διαδικασία.

Δείχνει, επίσης, ότι τη δημοκρατία δεν πρέπει να τη φοβόμαστε, αλλά ότι η δημοκρατία υπηρετεί τελικά τους στόχους μας, για την απαραίτητη αλλαγή, αλλά και ευαισθησία απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Το δεύτερο το οποίο ήθελα να πω -και το τόνισαν αρκετοί- είναι ότι αυτός ο ενθουσιασμός και αυτή η δυναμική που έχει δημιουργηθεί στα νέα Όργανα, στα μέλη μας και στους φίλους μας, δεν πρέπει να χαθεί μέσα από την έλλειψη προγραμματισμού και στόχων, ή με το να πέσουμε πάλι σε πεπατημένες λογικές στην Οργάνωσή μας.

Ήδη, σε αυτή τη συζήτηση, εδώ, έχουν κατατεθεί προφορικά προτάσεις, έχουν καταγραφεί όσα έχουν ειπωθεί, αλλά θα ήθελα να ζητήσω από εσάς όσοι έχετε και συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις να τις καταθέσετε και γραπτώς. Ωστόσο από αυτή την πρώτη συνάντηση, ήδη έχουν βγει σημαντικά συμπεράσματα, για τον προγραμματισμό μας.

Θα μιλήσουν, βεβαίως, και η Γραμματέας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και οι άλλοι υπεύθυνοι για ένα μέρος του προγραμματισμού που θα προχωρήσουμε και μέσα στο καλοκαίρι, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του καλοκαιριού, αλλά βεβαίως προετοιμάζοντας και τις πρώτες δράσεις του φθινοπώρου.

Ένα τρίτο στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι, έχουμε ένα στοίχημα. Σαφώς δεν είναι μόνο οργανωτίστικη διαδικασία αυτό που κάνουμε, αλλά είναι μια αντίληψη διαφορετικής σχέσης με την κοινωνία. Θα μπορούσαμε εύκολα, όπως πολλά κόμματα κάνουν, ακόμη και σοσιαλιστικά, να μείνουμε σε μια αντίληψη, όπου το μέλος είναι ένα παθητικό – περισσότερο – πρόσωπο που συμμετέχει ελάχιστα, και που οι αποφάσεις παίρνονται -μπορεί σωστά τεχνοκρατικά-, αλλά σε κλειστούς χώρους και μετά προωθούνται μέσα από διαδικασίες επικοινωνιακής πολιτικής, και αφήνουν στο περιθώριο τελικά την ίδια την κοινωνία.

Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι, αυτό το μοντέλο όλο και περισσότερο αμφισβητείται, και ότι αυτό το μοντέλο είναι όχι μόνο απλώς αντιδημοκρατικό, αλλά και αναποτελεσματικό. Διότι χωρίς να είναι κοντά μας η κοινωνία, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τα σύγχρονα και αρκετά πολύπλοκα πολιτικά προβλήματα.

Άκουσα π.χ. την αναφορά στο θέμα της λυματολάσπης. Δεν είναι ένα τεχνοκρατικό πρόβλημα. Υπάρχουν, βεβαίως, διάφορες τεχνικές λύσεις, και πολύ εύκολα αυτές μπορούμε να τις βρούμε και τις έχουμε. Το πρόβλήμα, όμως, είναι πολιτικό, είναι με ποιους όρους, ποια είναι τα συμφέροντα, πως διασφαλίζουμε κάποιες αρχές, ποιος πληρώνει, ποιος επωμίζεται το βάρος, εάν επωμίζεται κάποιος το βάρος τι έχει ως όφελος. Αυτά είναι άκρως πολιτικά ζητήματα, τα οποία δεν επιβάλλονται άνωθεν, αλλά βγαίνουν μέσα από ένα συστηματικό διάλογο και διαβούλευση με την κοινωνία.

Άρα στη σύγχρονη κοινωνία, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία θα έχουμε πολλά και νέα προβλήματα ν’ αντιμετωπίσουμε. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα για παράδειγμα, που είναι ιδιαιτέρως σύνθετα, και τα οποία δεν είναι προβλήματα τοπικής και μόνο φύσης. Συζητείται π.χ. ότι, μπορεί να έχουμε στα νησιά μας σημαντική απερήμωση, έλλειψη νερού, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ο τουρισμός μας εκτός των άλλων και από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι θέματα, τα οποία απαιτούν όχι μόνο τεχνοκρατικές, αλλά σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και αλλαγές.

Έχουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με μια νέα αντίληψη γύρω από την αγροτική ανάπτυξη. Δεν είναι σωστό να επιβληθεί ένας νόμος, είναι να διαμορφωθεί μια τελείως διαφορετική αντίληψη και να προετοιμαστεί ο αγροτικός κόσμος και ιδιαίτερα ο νέος αγροτικός κόσμος, οι νέοι αγρότες, για να μια νέα αναπτυξιακή προοπτική.

Άρα, υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο πολιτικής. Σε αυτό το διαφορετικό μοντέλο πολιτικής, υπάρχουν δυο αντιλήψεις, που διαφοροποιούν τη συντήρηση από την πρόοδο. Είναι η ευκολία αλλά είναι η επιφανειακή ευκολία του κόμματος – αρχηγού ή του αρχηγικού κόμματος αν θέλετε, που επιβάλλει δια ροπάλου, αλλά προσωρινά την αίσθηση της ενιαίας και ομογενοποιημένης εικόνας, κάτι π.χ. που ο Καραμανλής μπορεί να έκανε αντιπολιτευτικά, αλλά την επομένη των εκλογών αρχίζει και διαλύεται.

Διότι δεν υπήρχε τίποτα το ουσιαστικό σε αυτή την διαδικασία. Ήταν μόνο επικοινωνιακό ζήτημα και μόνο στη βάση της πειθαρχίας, και όχι της αυτοπειθαρχίας. Αλλά και πολύ αντιδημοκρατικό, και αναγκαστικά όλο και πιο αντιδημοκρατικά θα πρέπει να λειτουργήσει αυτή η παράταξη για να δείξει το αίσθημα της συνοχής το οποίο δεν έχει. Όμως, δεν θα μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει και τα προβλήματα διότι δεν έχει προετοιμάσει την κοινωνία. Πιστεύω, όμως, ότι εκφράζει και τελείως διαφορετικά συμφέροντα, και αυτό θα φαίνεται όλο και περισσότερο.

Αντιθέτως, εμείς, θα εκφράσουμε την κοινωνία, θα εκφράσουμε και τους αδύναμους, αλλά και τα δυναμικά στρώματα, και με δημοκρατικό τρόπο θα μπορέσουμε να συνθέσουμε απόψεις.

Εάν υπάρχουν -και πολλοί το τόνισαν και συμφωνώ- τα πολλά ΠΑΣΟΚ, είναι διότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν τα πολλά ΠΑΣΟΚ, τα οποία σε ένα βαθμό τα κάλυπτε το γεγονός ότι, ήμασταν στην κυβέρνηση, και μπορούσαμε να παίρνουμε αποφάσεις, και παίρναμε αποφάσεις στις καθημερινές λειτουργίες.

Αυτό που κάνουμε τώρα, είναι ότι, συγκροτούμε τον σκελετό ΠΑΣΟΚ, το όλο ΠΑΣΟΚ, αν θέλετε, που δεν σημαίνει ότι, δεν θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά θα παράγουμε όλο και περισσότερο εμείς από τον κεντρικό κορμό τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας μέσα από το διάλογο.

Και είμαι πεπεισμένος ότι και οι τομείς που τώρα ουσιαστικά έχουν συγκροτηθεί σε κεντρικό επίπεδο, σε ένα επιτελικό επίπεδο, και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και με το Κόμμα, και με τον συνδικαλιστικό χώρο, και με το ΙΣΤΑΜΕ, από την επαφή που έχουμε και με τη διαβούλευση, θα οδηγηθούμε στην σύνθεση.

Θα συνθέτουμε και θα παράγουμε πολιτική όλο και περισσότερο, αυτό θα φαίνεται. Θα υπάρχει, το κεντρικό, αν θέλετε ΠΑΣΟΚ, στο οποίο βεβαίως, μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Αλλά θα κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ, διότι οι θέσεις του προέρχονται μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης, και σοβαρής επιστημονικής προσέγγισης.

Πράγματι υπήρχαν κάποια φαινόμενα παλιά. Πιστεύω ότι, αυτά είναι φαινόμενα του παρελθόντος, τα οποία κατά κάποιο τρόπο , επιβιώνουν, βεβαίως. Μη ξεχνάτε ότι γίνεται και προσπάθεια, ώστε , το μικρότερο γεγονός και η μικρότερη δήλωση , να προβάλλεται ως κάποια σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ, ως κάποια αμφισβήτηση και δεν ξέρω τι άλλο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό για να υποβαθμίσουν τη σημασία των δικών τους προβλημάτων, της δικιάς τους αδυναμίας να αντιμετωπίσουν τις δικές τους εσωτερικές λειτουργίες.

Η δική μας φιλοσοφία, είναι ότι, η δημοκρατία και η συμμετοχή, – κάτι που ως αρχή μας εκφράζει – θα είναι και πιο αποτελεσματική για τα προβλήματα. Μπορεί να νομίζουν κάποιοι ότι παίρνοντας μια απόφαση στα γρήγορα, καλύπτουμε ένα πρόβλημα, χωρίς να διαβουλευτούμε, αλλά θα το βρούμε μπροστά μας αυτό. Το είχαμε βρει κι εμείς κατά καιρούς στην κυβέρνηση μας. Θα θυμόμαστε όλοι το ασφαλιστικό, που χρειάστηκε μετά να γίνει μια άλλη διαδικασία διαβούλευσης. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν ανοίγουμε θέματα. Όλα είναι για να τα συζητάμε, αλλά μπορούμε να βρούμε θέσεις και λύσεις μέσα από μια άλλη αντίληψη.

Θέλω τώρα να πω, και δύο λόγια για το ρόλο της Περιφέρειας. Οπωσδήποτε ο προγραμματισμός είναι σημαντικός, οι προτεραιότητες της Περιφέρειας, όχι μόνο οι οργανωτικές, αλλά οι πολιτικές προτεραιότητες και οι αναπτυξιακές προτεραιότητες. Αλλά και ποια είναι η συμβολή της Περιφέρειας στην συμπαραγωγή θέσεων. Δεν είναι να παράξουμε θέσεις μόνο κεντρικά, αλλά να «συμπαράξουμε» τις θέσεις αυτές, και να εξειδικεύσουμε τι σημαίνουν οι βασικές μας αρχές σε τοπικό επίπεδο.

Και εδώ πρέπει να πω και κάτι ακόμα για τις θέσεις μας. Το να έχουμε αναζήτηση για την εξειδίκευση των θέσεων δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ένα πλαίσιο αρχών. Και πρέπει να πω ότι , όχι μόνο έχουμε ένα πλαίσιο αρχών, αλλά το πλαίσιο των αρχών μας είναι αυτό που μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε το εξειδικευμένο.

Να αξιολογήσουμε σαν μια λύση την οποία έρχεται κάποιος να μας προτείνει υπηρετεί την αλληλεγγύη, υπηρετεί την ανάπτυξη, υπηρετεί την απασχόληση, υπηρετεί τη δημοκρατία, υπηρετεί την προστασία του περιβάλλοντος, υπηρετεί την παράδοση, την πατρίδα, το έθνος. Έχουμε τις αξίες μας. Αυτές είναι οι αξίες μας. Αυτές, λοιπόν, είναι διαχρονικές, και είναι η ταυτότητα μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε την ταυτότητα μας.

Απλώς κάποιοι προσπαθούν αντιπαλευόμενοι το ΠΑΣΟΚ, να μην κοιτάξουν τις αξίες, και να κοιτάξουν, εάν κάποιο στο τάδε ειδικό θέμα έχει μια άλλη άποψη. Πέφτουμε καμιά φορά κι εμείς θύμα αυτής της συζήτησης, κι αυτό είναι λάθος, αλλά όταν είναι να συζητήσουμε ένα μεγάλο θέμα, το ερώτημα είναι ποιες αρχές εξυπηρετεί.

Αυτό που κάνει ο Καραμανλής σήμερα στον ΟΤΕ, εξυπηρετεί την ανάπτυξη, τον εργαζόμενο, την απασχόληση, το κοινωνικό σύνολο, τον φτωχότερο; Σύμφωνα με τις δικές μας αρχές, δεν εξυπηρετεί τον Έλληνα πολίτη. Δεν υπηρετούνται αυτές οι αρχές και δεν είναι μεταρρύθμιση, οι επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή. Προσπαθεί να βαφτίσει μεταρρύθμιση την εξυπηρέτηση των τραπεζικών συμφερόντων.

Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι η μεθοδολογία μας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να βάζουμε πρώτα τις αρχές μας, και μετά μέσα από αυτό το πρίσμα να μπορούμε να αξιολογούμε. Μέσα σ’ αυτό το πρίσμα υπάρχει χώρος για όλες τις απόψεις, αλλά αυτό είναι το πρίσμα, μέσα από το οποίο πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα, αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε.

Εάν δούμε ότι χτυπά την αλληλεγγύη, χτυπά τον φτωχότερο, χτυπά τους δημοκρατικούς θεσμούς, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε ή να το απορρίψουμε, ως μια πιθανή λύση. Μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντικό να ενταχθούν τα Περιφερειακά αλλά και τα Νομαρχιακά Όργανα. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια διαμόρφωσης προτεραιοτήτων και πολιτικών στόχων.

Η εκπαίδευση και η έρευνα. Η εκπαίδευση, πρώτα απ’ όλα, για μένα είναι μια μόνιμη διαδικασία. Εγώ θεωρώ στη ζωή μου ότι κάθε μέρα πρέπει να μαθαίνω κι αυτό με κρατάει εμένα ζωντανό. Νομίζω ότι, σωστά πολλοί τόνισαν ότι, ουσιαστικά αφομοιώσατε και νέες γνώσεις. Πόσοι ξέρουν καλά την Περιφέρεια τους; Μπορούν να ξέρουν τη γειτονιά τους, την πόλη τους, το νομό τους, αλλά το να μάθει κανείς ποια είναι η περιφέρεια, ποια είναι τα στελέχη, ποια είναι η ιστορία, ποια είναι τα προβλήματα, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα.

Αλλά βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα. Αν πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς ένα θέμα, όπως την Κοινή Αγροτική Πολιτική, πρέπει να ενημερωθεί, να μάθει γιατί δεν είναι δυνατόν όλοι να γνωρίζουν. Εμείς όμως ως στελέχη πρέπει να γνωρίζουμε, και γιαυτό λέω ότι θα επενδύσουμε σε σας, ώστε να μπορείτε να αναπτύξετε αυτές τις απαραίτητες γνώσεις για να επιτελέσετε ένα σημαντικό έργο.

Αξιολόγηση. Συμφωνώ απόλυτα στην αξιολόγηση και πρέπει να είναι πια ένα στοιχείο της καθημερινής μας ζωής. Εμείς ή θα αξιολογήσουμε τη δική μας δράση και θα μπορούμε έτσι να διορθώνουμε και να καλυτερεύουμε τους εαυτούς μας ή θα αξιολογηθούμε έξωθεν ή άνωθεν. Δηλαδή – και θα το πω σε μια παγκόσμια κλίμακα, στην παγκόσμια κοινωνία – η Ελλάδα αξιολογείται καθημερινά, η οικονομία μας αξιολογείται κάθε μέρα, οι θεσμοί μας, τα πανεπιστήμιο μας, τα νοσοκομεία μας, αξιολογούνται κάθε μέρα. Όχι μόνο από τον Έλληνα πολίτη, αλλά από την παγκόσμια κοινωνία και οικονομία.

Διότι αν το προϊόν μας, οι υπηρεσίες μας, ο τουρισμός μας δεν μπορούν να σταθούν σε μια παγκόσμια οικονομία, αυτό αξιολογείται. Αξιολογείται και έχουμε τις συνέπειες. ?ρα, εάν εμείς αξιολογήσουμε τους εαυτούς μας, τότε μπορούμε να προλάβουμε το να μας αξιολογήσουν αρνητικά κάποιοι άλλοι.

Είναι νομίζω πολύ σημαντικό το θέμα της αξιολόγησης, και θα έλεγα έναν απλό μπούσουλα. Όταν το Όργανο, είτε είναι νομαρχιακό είτε περιφερειακό, κάνει τις πρώτες συνεδριάσεις, βάζει έναν προγραμματισμό. Αυτόν σε 6 μήνες το αξιολογεί. Όχι με την έννοια της τιμωρίας, για να τιμωρήσουμε, γιατί λόγω των αυταρχικών μας καταγωγών θεωρούμε την αξιολόγηση ως τιμωρία. Η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρία.

Η αξιολόγηση είναι υποβοήθηση για να πάμε καλύτερα. Για να δούμε πού είχαμε επιτυχίες, πού δεν είχαμε. Γιατί δεν είχαμε επιτυχίες, τι δεν κάναμε σωστά; Θα τιμωρηθεί κάποιος; Όχι. Θα δούμε πώς θα βελτιωθούμε και τι χρειάζεται. Να αξιολογήσουμε τι χρειάζεται, για να πάμε καλύτερα.

Βεβαίως ένα μεγάλο θέμα που έχουμε μπροστά μας είναι οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Προσοχή. Υπάρχουν καταστατικές διαδικασίες. Μη μπείτε στη λογική – κι εδώ θα υπάρχει μεγάλο δέλεαρ από πολλούς να σας βάλουν σ’ αυτή τη λογική – να γίνετε εσείς οι παράγοντες, οι προστάτες, οι προωθητές κάποιων υποψηφίων. Μη μπείτε σ’ αυτή τη λογική. Θα χάσετε το παιχνίδι και θα χάσουμε και σαν ΠΑΣΟΚ το παιχνίδι.

Εσείς είσαστε οι εγγυητές των σοβαρών και σωστών αξιολογήσεων και διαδικασιών. Έτσι λοιπόν, και φίλος να είναι κοντινός και κολλητός να είναι, αν θέλετε, πέστε του ότι εγώ με το ρόλο που έχω αναλάβει έχω μια ευθύνη να εγγυηθώ κάποιες διαδικασίες. Άλλο τι στηρίζω προσωπικά, άλλο ποιον αγαπάω και ποιον θα ψηφίσω είναι τελείως διαφορετικό θέμα.

Δε πρέπει να θεωρηθεί θεωρηθεί ότι εσείς χρησιμοποιήσατε τη θέση σας για να στηρίξετε τον Α ή τον Β υποψήφιο. Αυτό είναι διαλυτικό. Έτσι θα γίνετε εσείς αξιόπιστοι, θα είσαστε αξιόπιστοι, και όταν μιλήσετε θα ακουστείτε. Αν εσείς δεν είσαστε αξιόπιστοι, βεβαίως θα γίνετε εσείς έρμαιοι κάποιων άλλων.

Κάποιοι μίλησαν για ομάδες δουλειάς. Θέλω να τονίσω ότι, σε συνεργασία και με τους Τομείς κεντρικά, θα υπάρχει συμμετοχή και των Αποκεντρωμένων Οργάνων, όπως και ομάδες δουλειάς, που ίσως θα μπορούν να βοηθήσουν για να δώσουμε απαντήσεις, στα ζητήματα που μας απασχολούν

Και μπορούμε με τη σημερινή σύνθεση ή με ανάλογες συνθέσεις, σε περιφερειακό επίπεδο, με ευρύτερη συμμετοχή και άλλων, όπως στις Συντονιστικές Επιτροπές των Δημοτικών Οργανώσεων, να κάνουμε θεματικές συζητήσεις. Από την κοινωνική μας πολιτική μέχρι το μεταναστευτικό, από την αναπτυξιακή μας πολιτική μέχρι την παιδεία ή οτιδήποτε άλλο. Και νομίζω ότι, τέτοιες συναντήσεις πρέπει να τις κάνουμε τακτικά.

Σε ότι αφορά την πολιτική μας πρόταση δύο λόγια. Θέλω να τονίσω πάλι, ότι η παραγωγή πολιτικής θα γίνει βεβαίως, από το κόμμα μας, και όσο θα λειτουργούν τα όργανα τώρα που έχουν συγκροτηθεί, τόσο περισσότερο θα υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι, θα πρέπει να μην φτάσουμε σε πολύ γρήγορες και βιαστικές λύσεις.

Ξέρω ότι αυτό δημιουργεί μια ανασφάλεια και ότι πάρα πολλοί παίζουν με αυτό. Μην επηρεαστούμε από τη βιασύνη κάποιων, που είτε με καλή πρόθεση, είτε με κακή πρόθεση θέλουν το ΠΑΣΟΚ να είναι εκείνο που θα έχει για καθετί σήμερα θέση.

Διότι πρώτα απ’ όλα, δεν θα μας επιτρέψει να κάνουμε την ουσιαστική διαβούλευση . Εμείς θέλουμε να γίνει και σοβαρός διάλογος και προετοιμασία. Πολιτικό πρόγραμμα έχουμε, έχουμε και το προεκλογικό μας πρόγραμμα, άντε να αλλάξει και λίγο, να ξανατυπωθεί και να το ξαναμοιράσουμε. Δεν αρκεί αυτό.

Όπως είπα, εμείς πρέπει να είμαστε ο χώρος που θα γίνει συνείδηση στον πολίτη ότι κάτι στο οποίο θα καταλήξουμε, έχει έρθει μετά από σοβαρή επεξεργασία. Το ΙΣΤΑΜΕ πχ. τώρα συνδέεται με όλα τα διεθνή κέντρα, με όλη τη σκέψη παγκόσμια. Μεθαύριο στο Ρέθυμνο θα έχουμε μια συνάντηση του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου με το Συμπόσιο της Σύμης, όπως λέγεται, με διεθνείς προσωπικότητες, για σειρά ζητημάτων. Γίνεται πάρα πολύ σοβαρή προετοιμασία.

Θέλω να πω επίσης, το εξής, επειδή κάποιος είπε για την παγκοσμιοποίηση. Το μεγάλο δίλημμα που υπάρχει σήμερα, είναι το πως αντιμετωπίζει η κάθε χώρα την παγκοσμιοποίηση. Και εδώ υπάρχει διαφορά μεταξύ σοσιαλιστών και δεξιών. Εμείς λέμε ναι στην ανταγωνιστικότητα αλλά με κοινωνική συνοχή ενώ οι δεξιοί μιλούν για ανταγωνιστικότητα και όλα τα άλλα, δευτερεύοντα.

ΙΣΤΑΜΕ, Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, Κάθε μέρα πολίτης, Εθελοντές Διαδικτύου. Κατ’ αρχάς το κίνημά μας με τη δομή που έχει σήμερα, είναι ο χώρος που παίρνονται οι πολιτικές αποφάσεις. Όμως, για να πάρουμε σωστά τις πολιτικές αποφάσεις, έχουμε δημιουργήσει σειρά άλλων παράλληλων φορέων, που θα μας εμπλουτίσουν. Θα φέρουν νέες απόψεις, θα φέρουν νέο κόσμο, θα αναδείξουν νέες προσεγγίσεις, νέους προβληματισμούς, θα βοηθήσουν στη διαβούλευση, στη μεταφορά πληροφόρησης, τη διαμόρφωση συνειδήσεων.

Δεν είναι αυτά τα όργανα που παίρνουν τις αποφάσεις. Δεν θα πάρει το ΙΣΤΑΜΕ απόφαση, για το ποια θα είναι η πολιτική θέση του κινήματός μας σε ένα ζήτημα. Θα εισηγηθεί σκέψεις και προτάσεις, ελεύθερα. Δεν θα είναι η Επιμόρφωση που θα αποφασίσει για μια πολιτική θέση. Θα φωτίσει το μέλος, το στέλεχος για να μπορεί να είναι ικανότερος να πάρει την απόφαση.

Δεν θα είναι το Κάθε μέρα Πολίτης, που θα αποφασίσει μια πολιτική δράση του κινήματος. Μπορεί, όμως, να ευαισθητοποιήσει, να φέρει κοντά ανθρώπους, άλλες ομάδες και να κάνει δράσεις που θα είναι δίαυλοι προτάσεων και σκέψεων.

Γι΄ αυτό μιλάμε για το ανοιχτό ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο, να μιλάμε για το ανοιχτό πια ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να μπούμε σε μια δεύτερη φάση, που είναι το δημιουργικό ΠΑΣΟΚ. Δημιουργικό ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά σημαίνει ότι αξιοποιούμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας για να παράξουμε την πολιτική την οποία θέλουμε.

Αυτό σημαίνει βεβαίως, ότι και εσείς έχετε έναν ακόμα ρόλο, να είσαστε οι κεραίες της κοινωνίας, της ενημέρωσης, με το διαδίκτυο, αλλά και σε προσωπική επαφή με τον πολίτη.

Για το φιλικό κόμμα, και για τα γραφεία μας. Είχαμε κάνει ένα διαγωνισμό, ίσως πρέπει να κάνουμε και έναν ακόμα για τα πιο κεντρικά γραφεία, τα περιφερειακά ή τα νομαρχιακά γραφεία αλλά από αυτό το διαγωνισμό που έγινε βγήκε κάτι πολύ ωραίο. Ηρθαν νέα παιδιά, που μέσα από την αντίληψη του ανοιχτού κόμματος, για την συμμετοχή και την παραγωγή πολιτικής, μας έφεραν αρχιτεκτονικά σχέδια, πάρα πολύ όμορφα, για το πώς θα πρέπει να είναι το κόμμα σε υποδομή.

Βέβαια, είχε ένα κόστος, και θα μιλήσουμε για τα οικονομικά. Συμφωνώ όμως και με τη συντρόφισσα από το Ηράκλειο. Πολύ ωραία μας τα είπε. Το οικονομικό είναι συνάρτηση πρώτα απ’ όλα του ενθουσιασμού, της σοβαρότητας που δίνουμε, της διαφάνειας που διασφαλίζουμε, το αίσθημα ότι αυτό το ένα ευρώ, τα δύο ευρώ, πιάνουν τόπο.

Και αυτή είναι μια αντίληψη, πολύ σημαντική όχι μόνο για το κόμμα μας, αλλά και αύριο για την κυβέρνηση και το κράτος. Όταν ο Έλληνας φορολογούμενος αισθανθεί ότι, το ευρώ που δίνει πιάνει τόπο, θα κάνει αυτό που έκαναν οι Σουηδοί, όταν έγινε ένα σχετικό δημοψήφισμα. Ψήφισαν αύξηση της φορολογίας για κάποιους τομείς για να έχουν καλύτερα νοσοκομεία, αλλά ήξεραν ότι, αυτά τα λεφτά θα έπιαναν τόπο, και θα είχαν καλύτερη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Όταν δεν το αισθάνεται αυτό ο πολίτης , δεν αισθάνεται τη συνευθύνη και τη συλλογική ευθύνη. Εμείς θα τη διαμορφώσουμε αυτή την αντίληψη ως δημοκρατικό κίνημα, ως σοσιαλιστικό κίνημα. Είναι δικό μας χρέος. Δεν περιμένω η δεξιά να διαμορφώσει ποτέ τέτοια συνείδηση στον πολίτη. Εμείς θα τη διαμορφώσουμε.

Αλλά πρέπει να δώσουμε και εμείς το παράδειγμα με τις Οργανώσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι, και ο χώρος του κόμματος, πρέπει να είναι φιλικός χώρος. Μου άρεσε αυτή η ιδέα του φιλικού χώρου. Πράγματι, γιατί να μην υπάρχει χώρος φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, όταν γίνονται συνεδριάσεις.

Ο χώρος των Δημοτικών Οργανώσεων , δεν είναι μόνο για να συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή και μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή. Πόσες ώρες την εβδομάδα θα συνεδριάσει; Μια φορά, άντε δύο, άντε τρεις. Λίγες ώρες και σε ένα δωμάτιο, δεν χρειάζεται και πολλούς χώρους;

Όλος ο υπόλοιπος χρόνος μπορεί να αφιερωθεί σε δράσεις για τα Μέλη μας και την κοινωνία μας. Θα είναι επιμόρφωση γονέων, θα είναι Internet cafe για τη νεολαία, θα είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις κάποιο βράδυ θα έρθει κάποιος να παίξει κιθάρα. Ή κάποιο παλιό στέλεχος να αναφερθεί στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, στην τοπική ιστορία του ΠΑΣΟΚ, πως ξεκίνησαν; Να έχει μια βιβλιοθήκη, μια βιντεοθήκη, να είναι πραγματικά ένας χώρος ζωντανός ένα σχολείο, συμβουλευτικής επιμόρφωσης, αλληλεγγύης κ.ο.κ.

Και τελειώνω με μια γενική παρατήρηση. Άκουσα και ήθελα να το σχολιάσω αυτό, ότι δεν πρέπει να είμαστε φερέφωνα. Μου άρεσε αυτή η έκφραση, διότι, ίσως, αυτό αποτυπώνει την πελατειακή λογική, που δυστυχώς, όχι σαν Κίνημα εμείς, αλλά σαν κοινωνία έχουμε στην παράδοσή μας.

Το ΠΑΣΟΚ όταν ιδρύθηκε, ήθελε ακριβώς να σπάσει την πελατειακή λογική. Θυμάμαι, τότε, τον πατέρα μου και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν μιλούσε για την Ένωση Κέντρου και έλεγε ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα κόμμα παραγόντων. Ήθελε να φτιάξουμε ένα Κίνημα, για να λαμβάνονται οι αποφάσεις στην οριζόντια οργάνωση των κοινωνικών στρωμάτων, δηλαδή για να εκφράσουμε τις ανάγκες των μη προνομιούχων, όπως λέγαμε, κάτι που βεβαίως ήταν μια ευρύτερη ταξική σύνθεση. Αλλά σπάγαμε αυτή την ιεραρχική δομή της κοινωνίας και διαμορφώναμε συμμαχίες πλατιές, που είχαν πολιτική πλατφόρμα, και μπορούσαν να πάνε τη χώρα μπροστά.

Τι είναι αυτή η πελατειακή λογική; Αφορά μια ιεραρχία από πάνω μέχρι κάτω, που δεν έχει αρχές, παρά μόνο να ωθήσω τον εαυτό μου, να τον σπρώξω, κάπου να βολευτώ εγώ, σημαίνει ακινησία. Διότι το να προσκολληθώ σε κάποιον παράγοντα, βουλευτή, υπουργό κλπ. σημαίνει ότι κλείνω τον εαυτό μου σε ένα κουτάκι. Δεν με ενδιαφέρει η κοινωνία, γιατί βέβαια από αυτήν δεν έχω τι να πάρω. Μόνο προς τα πάνω κοιτάω, χάνω την επαφή μου με την κοινωνία, κοιτάω το δικό μου συμφέρον, δεν κοιτάω το συμφέρον το ταξικό, το κοινωνική ή το ευρύτερο συμφέρον της κοινωνίας. Γίνομαι έρμαιο και εξάρτημα κάποιου, χάνω την ελευθερία μου, χάνω τη συνείδησή μου, χάνω την αυτενέργειά μου.

Όταν ιδρύσαμε το ΠΑΣΟΚ, δεν ήρθαμε να βάλουμε τον ελληνικό λαό πάλι σε κάποιες νέες εξαρτήσεις, ήρθαμε για να χειραφετήσουμε τον ελληνικό λαό, να απελευθερώσουμε τον ελληνικό λαό, και αυτό νομίζω, αφορά και σας, όλους σας.

Πολλοί από εσάς είσαστε καινούριοι, αλλά οι περισσότεροι έχετε μια μεγάλη, μακρά κομματική εμπειρία. Καινούριοι εννοώ στο ρόλο σας. Και είναι αλήθεια, ότι ζήσαμε πολλά χρόνια όπου λέγαμε, ποιος είναι ποιανού. Σε ποια ομάδα είναι, με ποιον είναι κλπ.

Σας προτρέπω. Απελευθερωθείτε από αυτή τη λογική, για να απελευθερώσετε τον εαυτό σας. Δεν ανήκει κανένας σας σε κανέναν. Μπορεί να συμπαθείτε κάποιον, μπορεί να τον αγαπάτε, μπορεί να τον πιστεύετε, μπορεί να τον ψηφίζετε, μπορεί να νομίζετε ότι είναι ο καλύτερος. Άλλο αυτό, και άλλο η εξάρτηση.

Πρέπει να είσαστε ισότιμοι απέναντι στον καθένα και απέναντι και σε εμένα, και έτσι θέλω να σας βλέπω, ως ισότιμους συνεργάτες μιας μεγάλης προσπάθειας. Και αυτό το πνεύμα περάστε το και κάτω. Απελευθερώστε τα στελέχη, δώστε τους την ελευθερία τους από αυτές τις εξαρτήσεις, από αυτές τις λογικές. Έτσι θα παράξουν, έτσι θα δουν πιο μεγάλους ορίζοντες, και δεν θα φοβούνται.

Νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό στοιχείο που ήθελα να τονίσω. Έτσι θα ομογενοποιηθούμε. Με μια πελατειακή λογική, ποτέ μα ποτέ δεν θα υπάρξει ομογενοποίηση του κόμματος. Και βεβαίως θα στοιχηθεί ο καθένας κάτω από κάποια διαφορετική προσωπικότητα και από κάποιο πρόσωπο. Και άρα θα είμαστε κατακερματισμένοι και αδύναμοι, αδύναμοι να κάνουμε αλλαγές στην κοινωνία.

Όταν αυτά σπάσουν, και σπάνε αυτά, και αλλάζουν, θα χειραφετήσουμε και τα υψηλότερα στελέχη μας προς αυτή την κατεύθυνση, να φύγουν και αυτοί από αυτή τη λογική, ότι πρέπει να έχουν εξαρτημένους.

Διότι εγώ πιστεύω ότι, και γι΄ αυτούς είναι φθοροποιό και για μας είναι φθοροποιό, το να προσπαθώ εγώ να εξαρτήσω κάποιον από εμένα. Αν έχω πολιτικό λόγο αν έχω πολιτική άποψη, τι πιο ωραίο από το να πείσω τον άλλον, ισότιμα, να πειστεί ως ελεύθερη προσωπικότητα, και όχι σαν αποτέλεσμα συναλλαγής.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, και αυτή είναι η νέα αντίληψη που φέρνουμε στο κόμμα.

Καλή μας δουλειά, καλή επιτυχία. Σας εμπιστεύομαι και σας εύχομαι καλή δουλειά.”

——————————————————————————–

Δηλώσεις του Γιώργου Α. Παπανδρέου

“Με την σημερινή διαδικασία στην οποία συμμετέχουν Γραμματείς και Αναπληρωτές Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Οργάνων του Κινήματος από ολόκληρη την Ελλάδα, φέρνουμε μια πραγματικά νέα αντίληψη στην πολιτική ζωή της χώρας, ενός ανοικτού κόμματος και ενός δημιουργικού κόμματος κοντά στον πολίτη.

Στέλνουμε και ένα μήνυμα για την σημερινή συγκυρία. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας. Με σοβαρότητα ακούμε, ασχολούμαστε, συζητούμε και θα λύσουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού.”

——————————————————————————–

Χαιρετισμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου

“Να σας πω και εγώ μια καλημέρα. Όπως ακούτε είμαι θύμα του καύσωνα και των κλιματιστικών και δεν έχω δυνατότητα να μιλήσω πολύ. Θα ήθελα να σας συγχαρώ κι εγώ, και να σας καλωσορίσω όλους και όλες.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια μεγάλη συμμετοχή των γυναικών. Θα ήθελα να σας καλωσορίσω , και είμαι σίγουρος, ότι θα ανταποκριθείτε στις προσδοκίες όλων μας και θα τις ξεπεράσετε.

Έχετε αναλάβει ένα πολύ μεγάλο έργο. Δεν είναι απλώς το ότι έχουμε τώρα τα νέα Αποκεντρωμένα Όργανα του Κινήματος , είναι και μια νέα φάση, μια νέα εποχή για το Κίνημα μας, και σ’ αυτή τη νέα φάση έχουμε εμπιστοσύνη, και έχω προσωπικά εμπιστοσύνη, σε όλους σας ότι πραγματικά θα προσφέρετε, θα τα καταφέρετε.

Θέλω να ξέρετε ότι, έχετε όλη την υποστήριξη μου σε ό, τι χρειάζεστε. Θα επενδύσουμε σ’ εσάς, αυτή είναι η αντίληψη μας. Είναι μια άλλη αντίληψη του Κινήματος.

Δεν είναι η αντίληψη ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού, αλλά μιας ανθρώπινης σχέσης, πολιτικής σχέσης, δημιουργίας στόχων, περιεχομένου, προγράμματος δράσης, και θα επενδύσουμε σε εσάς, ώστε, να μπορείτε καλύτερα στα Αποκεντρωμένα Όργανα του Κινήματος να κάνετε το έργο σας.

Δεν θα συνεχίσω, διότι δεν μπορεί η φωνή μου, αλλά έτσι κι αλλιώς, εγώ ήρθα εδώ περισσότερο για να σας ακούσω , παρά να ακούσετε εμένα.

Να είστε καλά. Ευχαριστώ.”

Διαβάστε επίσης