- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

Παρέμβαση στη Βουλή κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού

Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, με απορία αναρωτιέμαι γιατί τόσο ενθουσιασμός για την κατάρτιση αυτού του προϋπολογισμού. Έχουμε, ήδη, ένα χαμένο χρόνο στην οικονομία. Προβλέπεται απ’ τον προϋπολογισμό, ότι θα έχουμε άλλα δύο χαμένα χρόνια. Ένας προϋπολογισμός που έχει το βάρος μιας απογραφής φιάσκου, μιας απογραφής που κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Υπουργού Οικονομίας, είναι απλώς αλλαγή μεθοδολογίας.

Ο υπολογισμός του ελλείμματος. Προς τι αυτή η αλλαγή μεθοδολογίας αγαπητοί συνάδελφοι; Για τη διαφάνεια; Υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια την οποία και θέλουμε εμείς; Αντιθέτως. Μεταφέρετε τεράστια βάρη στα ελληνικά νοικοκυριά, στον Έλληνα εργαζόμενο, στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Προεκλογικά μιλήσατε για τη ρύθμιση των πανωτοκίων, σήμερα μεταφέρετε πανωτόκια σε όλο τον ελληνικό λαό μ’ αυτό τον τρόπο με τον οποίο εσείς έχετε χειριστεί τον προϋπολογισμό. Είναι ένας προϋπολογισμός, που μαζί με τη διαδικασία της απογραφής, έχει προκαλέσει τεράστια δυσφήμιση στη χώρα μας, έχει πλήξει το κύρος της αξιοπιστίας της χώρας μας, και αμφισβητείται και από διεθνείς οίκους.

Ήδη, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας χθες μειώθηκε από διεθνείς οίκους, και φοβάμαι τα χειρότερα. Τα είχαμε πει αυτά πριν από αρκετό καιρό, τα είχαμε προείδει, δυστυχώς, και οι χειρότερές μας προβλέψεις γίνονται πραγματικότητα. Εμπιστοσύνη στον προϋπολογισμό δεν μπορούμε να έχουμε, όπως δεν μπορούμε να έχουμε και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την οικονομία.