Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης του Πολιούχου της Πόλεως των Πατρών, Αγίου Ανδρέα – Χαιρετισμός

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου παρέστη σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης του Πολιούχου της πόλεως των Πατρών, Αγίου Ανδρέα.

Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Πρωθυπουργός, μετέβη στο Δημαρχείο όπου τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος και εκπρόσωποι φορέων της Πάτρας και απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Φίλες και φίλοι, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, αγαπητέ φίλε Ανδρέα, Δήμαρχε των Πατρών, με συγκίνηση βρίσκομαι εδώ μαζί σας, με τόσους παλιούς αλλά και καινούργιους φίλους. Έχουμε μεγάλη διαδρομή μαζί, όταν ξεκινήσαμε, όπως θύμισε ο Ανδρέας, πριν από πολλά χρόνια, το ’81, από αυτόν εδώ τον τόπο.

Θυμάμαι, μικρός, τις διαδρομές και του Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Παπανδρέου, στα χωριά της Αχαΐας και στις γειτονιές των πόλεων.

Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου που βρίσκομαι εδώ, σε αυτή τη γιορτή μας, ως Πρωθυπουργός πια της χώρας, για να τιμήσω τον τόπο αυτό, αλλά ακόμα περισσότερο για να τιμήσουμε τους αγώνες και τις προσπάθειες αυτής της γης. Είναι μια περιοχή που έχει τεράστιες δυνατότητες. Και το τονίζω αυτό, διότι ξέρουμε το αίσθημα πανικού που δημιουργείται γύρω απ’ την Ελλάδα, και παγκοσμίως και στον εγχώριο Τύπο.

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Όλοι το ξέρουμε. Απλώς, αυτές τις δυνατότητες τις σπαταλήσαμε, τις απαξιώσαμε. Απαξιώσαμε το ανθρώπινο δυναμικό, απαξιώσαμε τις υποδομές, απαξιώσαμε το σύστημα υγείας, απαξιώσαμε το εκπαιδευτικό σύστημα, απαξιώσαμε το περιβάλλον μας.

Πολύ σωστά είπε ο Ανδρέας Φούρας, ότι έχουμε μια πολύ ωραία παραλία, από την οποία η Πάτρα είναι ουσιαστικά απομονωμένη, κατά συνέπεια και ο Πατρινός λαός, αλλά και τόσοι άλλοι που θέλουν να επισκεφθούν ή διέρχονται απ’ αυτή την πόλη. Αυτό δείχνει απλώς ότι δεν έχουμε σχεδιάσει, δεν έχουμε αξιοποιήσει σωστά όλες αυτές τις δυνατότητες, από τα χρήματα μέχρι την εμπειρία, τη γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, το φυσικό μας περιβάλλον, τον πολιτισμό αυτού του τόπου.

Και βέβαια, κάθε περιοχή – αυτή είναι μια γενική διαπίστωση – έχει και τις ιδιαιτερότητές της. Η Πάτρα, η Δυτική Ελλάδα έχει τις ιδιαιτερότητές της και τις δυσκολίες της. Δυστυχώς, είναι μία απ’ τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας μας και της Ευρώπης.

Γι’ αυτό, εγώ δεσμεύομαι να το οργανώσουμε σωστά, να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, για να δούμε τα προβλήματα. Είμαι σίγουρος ότι πολλά θα μπορέσουμε να λύσουμε.

Και τονίζω ότι δεν ζητώ την ανοχή των λίγων ημερών, ζητώ τη συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια αυτής της μεγάλης προσπάθειας, τη συμμετοχή όλων, διότι από κοινού θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές στον τόπο μας.

Και πάλι ευχαριστώ. Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι εδώ. Ανδρέα μου, να είσαι καλά.

Διαβάστε επίσης