Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου στην πρώτη Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Στις 4 του Οκτώβρη, ο Ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε εμάς, με την ψήφο του. Οι Έλληνες πολίτες μάς ανέθεσαν ένα ιστορικό καθήκον, μας ζήτησαν να προχωρήσουμε και να εγγυηθούμε μεγάλες τομές και αλλαγές.

Αλλαγές, που έχει πια ανάγκη ο τόπος, η κοινωνία μας, πρώτα απ’ όλα για να ορθοποδήσει, αλλά ακόμα περισσότερο για να ανοίξει τα φτερά της. Για να κοιτάξει κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνίδα, ιδίως η νέα γενιά της πατρίδας μας, με αισιοδοξία, με ελπίδα προς το μέλλον.

Σ’ αυτή την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τον αγώνα σας, όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τον αγώνα που δώσατε όλοι, παλαιοί και νέοι συνάδελφοι.
Και καλωσορίζω τις νέες και τους νέους συναδέλφους. Σας εύχομαι καλή και δημιουργική πορεία.

Θέλω να συγχαρώ και το νέο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Χρήστο Παπουτσή, για την εκλογή του. Με το νέο Προεδρείο θα έχουμε στενή συνεργασία για να ευοδωθεί το έργο μας.

Δώσαμε όλοι μαζί μια μακρά, δύσκολη και νικηφόρα μάχη, για να κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να αλλάξει πορεία η χώρα. Δουλέψαμε μαζί για αξίες, κοινούς στόχους και οράματα. Ναι, η βάση των προσπαθειών μας ήταν και είναι οι κοινές μας αξίες, αξίες που υπηρετήσαμε και κοινές αρχές που καλούμαστε, και ως συμπολίτευση σήμερα, να εφαρμόσουμε στην πράξη. Μακριά από κοντόφθαλμες λογικές και προσωπικές φιλοδοξίες. Το πάθος μας δεν είναι για την εξουσία, το πάθος μας είναι για την Ελλάδα.

Η νίκη που πετύχαμε μας κάνει όλους περήφανους, είναι όμως μια νίκη που πάνω απ’ όλα μας γεμίζει με ευθύνες. Δεν μας ζήτησε ο Ελληνικός λαός να είμαστε απλώς μία ακόμα κυβέρνηση, ή απλά οι νέοι διαχειριστές της ίδιας και απαράλλακτης εξουσίας. Οι Έλληνες πολίτες ζήτησαν να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη να γυρίσουμε σελίδα. Και αυτό θα το πετύχουμε.

Θα υπηρετήσουμε αυτή την εντολή, είτε από την κυβέρνηση, είτε από τα έδρανα της Βουλής, απ’ όπου και αν βρεθεί ο καθένας μας αυτά τα τέσσερα χρόνια. Δική μου προσδοκία, αλλά και βεβαιότητα είναι ότι αυτή η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα γίνει ο κινητήριος μοχλός της αλλαγής για τη χώρα.

Εσείς, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα σε συνεχή επαφή με τον πολίτη και με άμεση εικόνα των ζητημάτων της κοινωνίας, όπου ο κάθε βουλευτής έχει καθοριστικό λόγο σε κάθε μας απόφαση, σε κάθε μας επιλογή.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι στην πρώτη γραμμή. Είσαστε οι εγγυητές ότι το προεκλογικό μας σύνθημα «πρώτα ο πολίτης» δεν αποτελεί απλή θεωρία, αλλά καθημερινή πρακτική διακυβέρνησης με τη συμμετοχή, τη συναπόφαση, τη δημοκρατική έκφραση της φωνής όλων.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Πολλά έχουμε μπροστά μας, πολλά είναι αυτά που σήμερα αποτελούν πρόκληση και πρόκριμα για το μέλλον της χώρας και την προκοπή της ελληνικής οικογένειας. Προβλήματα που ζει ο κάθε πολίτης.

Η οικονομική δυσπραγία που βιώνουν τα νοικοκυριά, ο μαρασμός που απειλεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις. Ο αγρότης με τις χαμηλές τιμές και τα υψηλά κόστη και βέβαια, η προοπτική του. Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η αδιαφάνεια, το αναπτυξιακό αδιέξοδο της χώρας, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η έλλειψη αξιοκρατίας και κανόνων, η λεηλάτηση του δημόσιου πλούτου, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, η χαμηλή εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Αναφέρθηκα και αναφερθήκαμε όλοι μας σε αυτά τα επιτακτικά προβλήματα της χώρας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μίλησα για την όντως εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.

Αλλά έκανα σαφές, ότι τα δημόσια οικονομικά δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης. Είναι δυστυχώς μόνο ένα από τα βαριά συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων που έχει η διακυβέρνηση της χώρας. Μια πολυδιάστατη κρίση, οικονομική, ηθική, αξιών, θεσμών και εμπιστοσύνης.

Όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την απουσία ενός ευνομούμενου κράτους, που στηρίζει τις προσπάθειες των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων, που είναι δίπλα στους πολίτες, που δουλεύει αποτελεσματικά, που εγγυάται το αυτονόητο, την προστασία των δικαιωμάτων τους, το βιος τους, την περιουσία τους, το περιβάλλον τους, την ευημερία τους, τη χρηστή αξιοποίηση του κοινού μας πλούτου και την προάσπιση των κοινών μας συμφερόντων, του δημοσίου συμφέροντος.

Αν η μεταπολίτευση ήταν η πρώτη δύσκολη φάση για την κατάκτηση της Δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, σήμερα έχουμε μπει σε δεύτερη δύσκολη, αλλά και ελπιδοφόρα φάση.

Αν σήμερα δεν κατοχυρώσουμε, δεν εμπεδώσουμε άμεσα τα απτά βήματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, την ανασυγκρότηση στο κράτος, στην ίδια την πολιτική, δεν θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε καμία από τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Γιατί η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς θα εξακολουθεί ν’ αναπαράγει στην κοινωνία μας, στην πολιτική, τις νοοτροπίες και αντιλήψεις που μας πάνε συνεχώς πίσω.

Και εννοώ ότι βασικός εχθρός μας είναι η εμπεδωμένη πελατειακή νοοτροπία, όπου το βόλεμα του ενός σημαίνει το ξεβόλεμα του διπλανού. Όπου πολίτες και πολιτικοί χάνουμε την ουσία και ψάχνουμε μόνο την εξουσία. Πελατειακές σχέσεις που οδηγούν μαθηματικά στη διαφθορά, στην αδιαφάνεια, στην αυθαιρεσία, στην αδικία.

Το δίκιο του ισχυρού, αντί της ισχύος του δικαίου. Τον κατακερματισμό στις προσπάθειές μας, δηλαδή την επικράτηση του «εγώ» απέναντι στο «εμείς». Την πεποίθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει και άρα πρέπει να παρακάμψουμε κάθε κανόνα για να επιβιώσουμε.
Φαινόμενα που γιγαντώνονται, όσο οι πολίτες δεν βλέπουν μια πολιτική ηγεσία αποφασισμένη να βάλει τέλος στα νοσηρά αυτά φαινόμενα. Και γνωρίζω ότι οι πιέσεις που θα υποστείτε, για προσωπικές εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια, ακόμα και για μικρές και μεγάλες παρατυπίες, υπέρ προσωπικών ή οικονομικών συμφερόντων, θα είναι μεγάλες. Θα είναι ακόμα μεγαλύτερες μετά από τα έξι χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, που κυβέρνησε με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των «ημετέρων», ισχυρών και κολλητών.

Αλλά επιτέλους, αλλάζουμε σελίδα. Στόχος, ένα κράτος δικαίου, ευνομίας, ώστε να μπει μια κοινή βάση αξιών για όλους τους Έλληνες. Μια κοινή βάση αρχών και σεβασμού προς κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Μια κοινή βάση στόχων και κανόνων, που θα μας ενώνει με αξιοπρέπεια. Θα μας ενώνει και θα μας κάνει δυνατούς για να λύσουμε από κοινού σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ν’ ανακτήσουμε κύρος στην εξωτερική πολιτική και ανταγωνιστικότητα στην οικονομία μας. Να αισθανθούμε ότι η κυβέρνηση εγγυάται τα δικαιώματα για όλους, και όχι προνόμια για τους λίγους.

Αλλάζουμε σελίδα, για να εγγυηθούμε ότι η προσφορά του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας για την Ελλάδα, η συμμετοχή για την πατρίδα σ’ αυτή τη νέα μας πορεία, δεν είναι μια χαμένη υπόθεση που δεν πιάνει τόπο, αλλά είναι μια κοινή και οργανωμένη προσπάθεια που φέρνει αποτελέσματα και ευημερία για όλους.

Μιλάμε για μια συνολική στρατηγική προοπτικής και ελπίδας. Ένα σχέδιο εθνικής ανάτασης όλων των δυνάμεων της χώρας. Μακριά από πελατειακές νοοτροπίες, που κρατούν πίσω τη χώρα και πληγώνουν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, εκπροσωπώντας πάντα τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, καλώντας όλους να συμμετάσχουν ισότιμα, και εκείνους που μας ψήφισαν, και εκείνους που δεν μας ψήφισαν.

Οι αλλαγές αυτές είναι μεγάλες. Προϋποθέτουν κυβέρνηση και βουλευτές, που αναδεικνύουν με κάθε τους πράξη το σεβασμό στην αξία της Δημοκρατίας. Την ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών παντού και συνεχώς, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Έτσι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη, που μας έδειξε ο Ελληνικός λαός.

Άλλοι μου λένε ότι «ο Ελληνικός λαός περιμένει πολλά». Άλλοι μου λένε ότι «έστω και λίγα να κάνετε, θα είναι και πάλι καλά». Αλλά νομίζω ότι ένα ζητά ο Ελληνικός λαός: Να δώσουμε όλοι μας τον καλύτερό μας εαυτό.

Ν’ αναδείξουμε δηλαδή ό,τι καλύτερο έχουμε, ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα, υπηρετώντας τις αξίες που είχαν χάσει: την αξία της δικαιοσύνης, κάνοντας πράξη την ισότητα, την ισοπολιτεία, την ισονομία. Τις αξίες του ελέγχου, της αξιολόγησης, της λογοδοσίας. Τις αξίες της διαφάνειας, της διαβούλευσης, της συμμετοχής. Τις αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της συμπαράστασης στον συνάνθρωπό μας. Με μόνο και τελικό κριτή το λαό και μόνο το λαό.

Γι’ αυτό, παράλληλα με το άμεσο καθήκον μας να διασώσουμε την οικονομία μας, να διαμορφώσουμε μια νέα αναπτυξιακή δυναμική, να δώσουμε ανάσα στην οικονομική δυσπραγία των πολιτών, να προχωρήσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, θέσαμε και ως άμεση προτεραιότητα ν’ αλλάξουμε πλήρως το τοπίο της πολιτικής, των θεσμών της χώρας, των σχέσεων κράτους-πολίτη, πρωτίστως στους αντιπροσωπευτικούς μας θεσμούς, για να βιώσουν οι Έλληνες μια Δημοκρατία με ουσία και ποιότητα, που θα την αντιλαμβάνονται καθημερινά.

Με ανατροπές. Ανατροπές στον τρόπο με τον οποίο ασκούμε πολιτική και τη Δημόσια Διοίκηση στη χώρα. Ν’ αντικαταστήσουμε τη σχέση δυσπιστίας, αυτή που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, με μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο λαό και τους θεσμούς.

Γιατί, τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, στη λειτουργία ακόμα και του Κοινοβουλίου. Γιατί όταν η κοινωνία αισθάνεται ότι η βούλησή της υποεκπροσωπείται ή παρακάμπτεται, παίρνει με τη σειρά της απόσταση από τους θεσμούς αντιπροσώπευσης. Γι’ αυτό, δεσμευόμαστε ότι οι δράσεις και οι πράξεις μας θα συντελέσουν αποφασιστικά στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και θεσμών, ώστε να εγγυηθούμε την έκφραση της δικής τους βούλησης. Και θα τον πετύχουμε αυτό το στόχο. Γιατί αυτός ο στόχος δεν είναι ούτε για τον εαυτό μας, ούτε για το κόμμα, την παράταξή μας.

Πρόκειται για την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αφορά τη δύναμη του πολίτη, τη συμμετοχή, τον έλεγχο, τη διαμόρφωση των αποφάσεων για την κοινωνία και τη ζωή του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και σήμερα, αυτό το στοίχημα δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά είναι και παγκόσμιο. Διότι η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, των ελέγχων, η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων, η αδιαφάνεια και ασυδοσία στις αποφάσεις, ήταν και η αιτία της τελευταίας μεγάλης οικονομικής κρίσης που χτύπησε τη μεσαία τάξη και τα φτωχότερα στρώματα των κοινωνιών μας σε όλο τον κόσμο.

Φίλες και φίλοι,

Το Σύνταγμά μας, αλλά και οι βασικές αρχές του κράτους δικαίου, αρχές στις οποίες θεμελιώνονται όλες οι σύγχρονες δημοκρατίες, επιβάλλουν τη διάκριση των εξουσιών. Η διάκριση των εξουσιών, η ισορροπία μεταξύ των πυλώνων της Δημοκρατίας μας, εγγυάται τη διαφάνεια και την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Όπως και η διάκριση μεταξύ της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας.

Αυτός ο διαχωρισμός οφείλει να είναι ουσιαστικός. Υπάρχει, για ν’ αποτραπεί ο κίνδυνος νόθευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, με την εκτελεστική εξουσία να υποκαθιστά και ν’ αναλαμβάνει όλες τις εξουσίες σε βάρος της προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη.

Η Βουλή, το νομοθετικό Σώμα, αποτελεί το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Είναι ο αντιπροσωπευτικός θεσμός των πολιτών, που δίνει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, στην εκτελεστική εξουσία, και ψηφίζει τους νόμους που εκτελεί και εφαρμόζει η δικαστική εξουσία.

Όμως, ο θεσμός του κοινοβουλευτισμού, στην πράξη, έχει υποβαθμιστεί στη χώρα μας. Αντιμετωπίζει τους βουλευτές ως άβουλους χειροκροτητές, ως αμέτοχους υποστηρικτές των πολιτικών τού κάθε κόμματος.

Όμως, εμείς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι άλλοι συνάδελφοι από τα άλλα κόμματα, έχουμε ο καθένας γνώμη, άποψη, που οφείλει να εκφράζεται σε ένα δημοκρατικό, αλλά συντεταγμένο πλαίσιο συνδιαμόρφωσης των νομοθετημάτων. Νομοθετήματα, που ρυθμίζουν και αντικατοπτρίζουν τη λειτουργία και τις ανάγκες της κοινωνίας μας.

Δυστυχώς, η εικόνα που σήμερα σχηματίζει η κοινωνία για τη Βουλή, οφείλεται σε ρυθμίσεις και πρακτικές, που όντως υποβαθμίζουν έως και σήμερα το ρόλο του βουλευτή και του Κοινοβουλίου, με ακραίο παράδειγμα τις παραγραφές για το κλείσιμο της Βουλής.

Αυτό πρέπει και μπορεί να αλλάξει, και για να αλλάξει, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ριζικές τομές. Και σήμερα, σας καλώ να κάνουμε πράξη τις τομές αυτές. Να κάνουμε πράξη ένα διαφορετικό Κοινοβούλιο, που λειτουργεί ως γνήσιος αντιπροσωπευτικός θεσμός της κοινωνίας μας, όπου ο βουλευτής θα εκφράζει αυθεντικά τους πολίτες και το κοινό αίσθημα, θα ενεργεί για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών που εκπροσωπεί, και ο λόγος του θα έχει βαρύτητα.

Να κάνουμε πράξη ένα Κοινοβούλιο, με βουλευτές που ελέγχουν την κυβέρνηση, που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία ψήφισης των νόμων, άρα και διαμόρφωσης των πολιτικών. Αυτό απαιτεί από την πλευρά του βουλευτή περισσότερη δουλειά, περισσότερη αφοσίωση, περισσότερη προετοιμασία, περισσότερη και συνεχή επιμόρφωση, περισσότερες ευθύνες. Θα κάνουμε όμως έτσι ένα σημαντικό βήμα, για την κατάρτιση μιας Δημοκρατίας πληρέστερης και αμεσότερης.

Όταν στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μίλησα για αντιεξουσιαστές στην εξουσία, το εννοούσα και το εννοώ. Μια κυβέρνηση, που καθημερινά ελέγχεται, πρώτα απ’ όλα από τους ίδιους τους βουλευτές της, αλλά και που παράγει έργο μαζί τους.
Οι θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουμε σε αυτό το μοντέλο άσκησης της πολιτικής στη χώρα, είναι μεγάλες, και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα οφείλει να ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, όχι απλώς ψηφίζοντας, αλλά διαμορφώνοντας αυτές τις αλλαγές, μέσα από μια νέα θεσμική υπόσταση και λειτουργία.

Προσωπικά, δεσμεύομαι να συνεργαστώ και με το νέο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το Προεδρείο, τους Κοινοβουλευτικούς μας Εκπροσώπους και βέβαια με τους Γραμματείς και Εισηγητές των ΚΤΕ, για να εμπεδώσουμε νέες λειτουργίες, αλλά και για να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μας για ένα πολιτικό σύστημα διαφάνειας και λογοδοσίας, που υπηρετεί τον πολίτη και μόνον αυτόν.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η κοινωνία παρακολουθεί με προσμονή και ελπίδα τα πρώτα μας βήματα. Ήδη, από τις πρώτες μέρες, κάνουμε πράξη ριζικές τομές. Ήδη, βλέπουμε τα πρώτα χαμόγελα ελπίδας στα πρόσωπα των συμπολιτών μας.

Θα συνεχίσουμε, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας. Ξέρουμε ότι συγκρουόμαστε με νοοτροπίες δεκαετιών. Ξέρουμε ότι η πορεία μας θα έχει και τις δυσκολίες της, τα αγκάθια της, τις αντιστάσεις, θα έχει και τα λάθη της. Λάθη όμως όχι από αδράνεια, ούτε από σκοπιμότητα. Λάθη, από εκείνα που κάνει κάθε καλοπροαίρετος κοινός θνητός που προσπαθεί. Και γι’ αυτά τα λάθη, θα ελεγχόμαστε από τη Βουλή, για να τα διορθώνουμε το γρηγορότερο.

Τίποτα όμως δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο, δεν θα κάνουμε πίσω. Αλλάζουμε ριζικά τις δομές του κεντρικού κράτους. Ήδη, γίνονται οι πρώτες επίπονες, αλλά απαραίτητες αλλαγές, με την αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, των Υπουργείων, με συγχωνεύσεις μέχρι και τη δημιουργία νέων Υπουργείων, όπως και τη συλλογική λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Προχωράμε στον πλήρη διαχωρισμό κρατικών και κομματικών αξιωμάτων, με την επιλογή των προσώπων, που θα στελεχώσουν θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες.

Για το κοινοβουλευτικό μας σύστημα, πρώτη πράξη μας είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Προχωράμε σε ένα νέο εκλογικό νόμο, που θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής. Η πρότασή μας βασίζεται στην προσαρμογή στα δεδομένα της χώρας μας, του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου». Είναι ένα καθαρό και απλό στη λειτουργία του εκλογικό σύστημα, με πυρήνα την εισαγωγή του συνδυασμού μικρών μονοεδρικών περιφερειών και ευρείας περιφέρειας.

Είναι ένα γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Είναι μια πρόταση που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια, την προστασία των βουλευτών, με το δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών, αλλά και των προσωπικών ανταγωνισμών, που τους απελευθερώνει από τα δεσμά των πελατειακών σχέσεων και τους δίνει τη δυνατότητα να υπηρετήσουν πράγματι το δημόσιο συμφέρον, κάθε πολίτη, προασπίζοντας τα δικαιώματά του, κι όχι τα προνόμια των λίγων.

Στο Κοινοβούλιο, προχωράμε στην αναβάθμιση του θεσμού και του ρόλου του βουλευτή. Καθιερώνεται υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε σχέδιο νόμου, αξιοποιώντας βεβαίως και τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες που μας δίνει το διαδίκτυο. Καθιερώνεται η υποβολή όλων των νομοσχεδίων σε δύο αναγνώσεις.

Ξεκινάμε επίσης μια σοβαρή προσπάθεια για καλύτερης ποιότητας νομοθετικό έργο. Κάθε σχέδιο νόμου θα πρέπει πλέον να συνοδεύεται υποχρεωτικά από Έκθεση Ποιότητας, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτική εκτίμηση βάσει καταλόγου κριτηρίων και αξιολόγηση των επιπτώσεων του νόμου. Επιπτώσεις, όπως στο περιβάλλον, στον ανταγωνισμό, στην ισότητα μεταξύ των φύλων, στην αποτελεσματικότητα για τον πολίτη.

Η πλειοψηφία θα προχωρήσει στην αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, για να προβλεφθεί ότι δεν είναι δυνατή η κατάθεση τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Όποιο θέμα χρήζει ρύθμισης, θα έρχεται ως αυτοτελές νομοσχέδιο, έστω κι αν αφορά μόνο ένα άρθρο.

Θα θεσπίσουμε αποτελεσματικό έλεγχο της δημοσιονομικής διαχείρισης, με την ουσιαστική συζήτηση σε όλες τις αρμόδιες Επιτροπές, κατά τη διαδικασία κατάθεσης και συζήτησης του ετήσιου προϋπολογισμού, του απολογισμού και της Έκθεσης Ελέγχου.

Ο ρόλος όμως του Κοινοβουλίου οφείλει να είναι ακόμα πιο διευρυμένος. Η Βουλή πρέπει, όπως έχω πει και στο παρελθόν, να εμπλέκεται σε όλη τη διαδικασία ελέγχου των μεγάλων δημοσίων συμβάσεων. Μόνο μέσα από τη δημιουργία ισχυρών μηχανισμών ελέγχου, προστατεύουμε το δημόσιο χρήμα και τα συμφέροντα των πολιτών. Με ισχυρά αντίβαρα στην εκτελεστική εξουσία, ή στην όποια προσπάθεια επηρεασμού, παράτυπου και παράνομου επηρεασμού της εκτελεστικής εξουσίας.

Θέλουμε να ενημερώνεται πλήρως η Βουλή για κάθε σύμβαση μεγάλης σημασίας πριν από τη σύναψή της. Η ίδια αρχή για τη διαφάνεια θα εφαρμοστεί και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Με την καθιέρωση διαβούλευσης, ακρόασης και συζήτησης στη Βουλή, για τον έλεγχο των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον έλεγχο αυτών των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Όσο περισσότεροι γνωρίζουν, τόσο μεγαλύτερη και η διαφάνεια.

Η Βουλή θα κάνει επίσης ελέγχους και ακροάσεις για πολλά άλλα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία μας. Όπως είναι το θέμα της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης και της σχέσης τους με το κράτος. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα ελέγχει υποθέσεις που απασχολούν το πανελλήνιο, όπως για παράδειγμα, αυτό που ανέφερα, τις σχέσεις των Μέσων Ενημέρωσης με την Πολιτεία. Και ο διορισμός στις Ανεξάρτητες Αρχές θα γίνεται πάντα με απόφαση της Βουλής.

Άφησα για το τέλος μια νέα, σημαντική αρμοδιότητα που θα έχει η Βουλή. Και αυτή σχετίζεται με τη Δικαιοσύνη. Ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, όπως γίνεται σήμερα, αυθαίρετα και χωρίς έλεγχο, οφείλει να σταματήσει. Καταργεί ουσιαστικά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τη διάκριση των εξουσιών. Λόγο πρέπει να έχει και η Βουλή, το Κοινοβούλιο.

Θα αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ορίζοντας και τη συμμετοχή της Βουλής. Αρκετές αλλαγές βέβαια απαιτούν και συνταγματική αναθεώρηση. Όμως, υπάρχουν μέτρα απλά, όσο και ριζοσπαστικά, που δεν χρειάζονται συνταγματικές αλλαγές, αλλά απλώς πολιτική βούληση.

Η Βουλή θα συμμετέχει με ακροάσεις, κατά το στάδιο της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Για να εξασφαλίσουμε έτσι την αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας από την προσπάθεια, την όποια προσπάθεια, κομματικής παρέμβασης μέσω της εκτελεστικής εξουσίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα κλείσω με μια παρότρυνση και μια ευχή. Πρώτα η παρότρυνση. Επειδή το έργο αυτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ουσιαστικό και απαιτητικό, θα ζητήσω την όσο το δυνατόν πιο στενή συνεργασία με τους Κοινοβουλευτικούς μας Εκπροσώπους και το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τους άξιους και έμπειρους συνάδελφους, Χρήστο Παπουτσή και Πέτρο Ευθυμίου.

Συνεργασία συστηματική επίσης θα χρειαστεί και με τη Διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τη Ρεγγίνα Βάρτζελη. Η συνεργασία αυτή θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε και συμμετοχικά και αποδοτικά.

Και η ευχή, απλή. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνετε. Μια παραγωγική θητεία, για το καλό του τόπου. Με αφοσίωση στα προβλήματα των πολιτών και πολλή δουλειά, και μέσα στην αίθουσα αυτού του Κοινοβουλίου, αλλά και για τις περιφέρειές σας.

Η εντολή μας, είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οφείλουμε μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν ζητάμε ανοχή, αλλά συμμετοχή. Μαζί με όλους τους Έλληνες, μαζί με σας, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε ιστορικό χρέος να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στην Ελλάδα, στους Έλληνες και στις Ελληνίδες, και θα το πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης