Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Πρώτη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

” Κυρίες και κύριοι, οι ευχές μου για καλή επιτυχία σε όλους δεν είναι μόνο ειλικρινείς, αλλά θεωρώ ότι η επιτυχία μας συλλογικά, αλλά και του καθενός στον τομέα του, είναι αδήριτη ανάγκη για την επιβίωση της χώρας μας, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Η εντολή που πήραμε, είναι εντολή ανατροπής μιας κατάστασης στασιμότητας, αδράνειας, παρακμής, αδιαφάνειας. Είναι η εντολή να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και να φέρουμε αξιοπρέπεια στη σχέση πολίτη – Πολιτείας.

Αυτή την ελπίδα φέραμε σήμερα στα πρόσωπα των συμπολιτών μας και αυτή η δυναμική μάς δίνει τεράστιες δυνατότητες, όπως και ευθύνες, να κάνουμε τις αλλαγές, θα έλεγα τις ανατροπές, που χρειάζεται ο τόπος.

Όπως είπα και προεκλογικά, το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα, αλλά η σωστή, χρηστή και δίκαιη αξιοποίησή τους. Βέβαια, ο σεβασμός στα χρήματα και στον πλούτο του Ελληνικού λαού είναι ένας αγώνας σκληρός και δύσκολος, σε μια Δημόσια Διοίκηση, την οποία εθίσαμε να λειτουργεί με αδιαφάνεια, με πελατειακές σπατάλες από τις προσλήψεις, τις μεταθέσεις, τις κομματικές επιτροπές, μέχρι και τις προμήθειες στο Δημόσιο.

Και βέβαια, η εκτεταμένη διαφθορά έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Γι’ αυτό, η προσπάθειά μας χρειάζεται να είναι και επίμονη, αλλά θα είναι και επίπονη, αφού θα συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές βαθιά ριζωμένες στο ελληνικό κράτος, δυστυχώς, και ευρύτερα στην κοινωνία.
Έχουμε όμως σύμμαχο τον πολίτη, που σήμερα κατανοεί την ανάγκη αυτών των ριζικών αλλαγών. Αρκεί να δει ότι αυτά τα παλεύουμε.

Και για το λόγο αυτό, θέλω να δώσω μια συμβουλή. Δεν απολογούμαστε για τα προβλήματα των Υπουργείων μας. Δεν κρύβουμε κάτω από το χαλί τα κακώς κείμενα, ούτε τα φορτώνουμε σε άλλους. Αλλά τα αναδεικνύουμε καθημερινά, για να τα χτυπήσουμε και για να δώσουμε λύσεις.

Η σωστή ανάδειξη και περιγραφή, ο σωστός ορισμός του προβλήματος, είναι και το ήμισυ της λύσης του. Και η ανάδειξη του προβλήματος σε κάθε τομέα γίνεται με τη συνεχή διαβούλευση με τους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους, με τους οποίους το κάθε Υπουργείο έχει σχέση, με τη συνεχή διαβούλευση με τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και με την επιστημονική προσέγγιση και τεκμηρίωση του προβλήματος.

Εμείς οι ίδιοι εκπροσωπούμε τον πολίτη, τα ατομικά του δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό δημόσιο συμφέρον. Και αυτό, προς τη Διοίκηση και όχι το αντίστροφο. Δεν είμαστε απολογητές της διοικητικής εξουσίας προς τον πολίτη. Θα μας ήθελε ο πολίτης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία.

Για το λόγο αυτό, το πρώτο καθήκον σας είναι να αποτυπώσετε το τι παραλαμβάνετε, τι προβλήματα παραλαμβάνετε, διοικητικής, οικονομικής φύσης, αλλά ακόμα περισσότερο πολιτικής προτεραιότητας του κάθε Υπουργείου σας.

Και πριν αρχίσουμε να εξαγγέλλουμε μέτρα επί παντός, να έχουμε περιγράψει και κατανοήσει συλλογικά τη φύση και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κάθε Υπουργείο, αλλά και η χώρα.

Η συλλογική λειτουργία, η ειλικρινής συνεργασία και στήριξη, δεν είναι μόνο στοιχείο άλλης πολιτισμικής αντίληψης, αλλά είναι στοιχείο και επιτυχίας, θα έλεγα και πολλαπλασιασμού τής αποδοτικότητας ενός Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτό, τονίζω, δεν το λέω για να κάνουμε αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση, το λέω για να γίνουμε εμείς, σε ό,τι αφορά την καταγραφή των προβλημάτων -η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου- οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας.

Την επόμενη εβδομάδα, θα περιμένω στη συνεδρίασή μας, ή στις συνεδριάσεις εάν χρειάζεται, την παρουσίαση από τον κάθε υπουργό, των προβλημάτων που παρέλαβε και άρα και των βασικών προτεραιοτήτων. Προτεραιότητες, που θεωρεί ότι το Υπουργείο του θα πρέπει να θέσει. Μια διαδικασία απαραίτητη, ενόψει και των Προγραμματικών μας Δηλώσεων.

Όταν λέμε «πρώτα ο Πολίτης», το εννοούμε. Όχι με την έννοια της πελατειακής εξυπηρέτησης. Αυτή καταστρατηγεί όχι μόνο την αξιοκρατία, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας προνόμια στους ευνοημένους, αφαιρώντας τα απ’ τους υπολοίπους.

Μιλώ αντίθετα για την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, της εγγύησης ποιοτικών και ανθρώπινων υπηρεσιών. Της εγγύησης ότι η εξουσία λειτουργεί για το δημόσιο συλλογικό συμφέρον. Και μιλώ για όλους ανεξαιρέτως. Όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες, χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις. Διακρίσεις ή προκαταλήψεις, λόγω καταγωγής, πλούτου, θρησκείας, αναπηρίας ή όποιας άλλης διαφορετικότητας.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που και συμβολικά, και ουσιαστικά, έχω καλέσει σήμερα, αμέσως μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασής μας, τον Συνήγορο του Πολίτη, τον κ. Καμίνη, για να εκθέσει, σε αρκετό ελπίζω βάθος, την εμπειρία και τη σοφία αυτού του θεσμού και, βεβαίως, να μας δώσει και μερικά βασικά συμπεράσματα από τη λειτουργία, τόσα χρόνια, αυτού του θεσμού.

Η ένταση της αδιαφάνειας και διαφθοράς, μπορεί να κυμαίνεται από υπηρεσία σε υπηρεσία. Όμως, οι επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αφορούν όλα τα Υπουργεία, ολόκληρη τη Δημόσια Διοίκηση. Η παρουσία του εδώ θα βοηθήσει και να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες κάθε Υπουργείου, αλλά θα είναι και μια άσκηση λογοδοσίας, που θα επαναλαμβάνουμε τακτικά.

Βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να φέρουμε ξανά κύρος στους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Θα έλεγα να τους αναβαθμίσουμε ουσιαστικά, να τους δώσουμε οξυγόνο.

Η Βουλή, οι Ανεξάρτητες Αρχές, η Δικαιοσύνη, ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, χρειάζεται να αναβαθμιστούν. Να γίνουν συστατικό στοιχείο αναβάθμισης της Δημοκρατίας μας υπέρ του πολίτη. Και με τον τρόπο αυτό, να εγγυηθούμε τον ουσιαστικό αλληλοέλεγχο, με καθαρή διάκριση εξουσιών, που δημιουργεί τη δημοκρατική θεσμική ισορροπία, με επίκεντρο τελικά την προστασία των δικαιωμάτων, τη διαφάνεια, την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αυτή η σημερινή διαδικασία είναι ιδιαίτερης σημασίας, ως μια αρχή λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές και τους άλλους πυλώνες της Δημοκρατίας.

Το ίδιο θα επιδιώξω και θα επιδιώξουμε και στη Βουλή των Ελλήνων. Η αναβάθμιση των Επιτροπών, όχι μόνο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά όλων των Επιτροπών, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και θα ζητήσω να τοποθετηθούν ισχυρά πολιτικά στελέχη μας ως Πρόεδροι Επιτροπών. Διαβούλευση, ακροάσεις φορέων, αλλά και ενημέρωση και έλεγχος από αυτές των Υπουργείων, είναι βασικό μας καθήκον.

Χρησιμοποιήστε τις επισημάνσεις που θα βγαίνουν από τέτοιες διαδικασίες, όχι ως μια προσωπική επίθεση στον υπουργό, αλλά ως ευκαιρία για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα στη χώρα μας.

Λογοδοσία και αξιολόγηση των Υπουργείων, των παρεχόμενων υπηρεσιών, της αποτελεσματικότητας κάθε Υπουργείου, που θα μας επιτρέψει να βελτιώνουμε συστηματικά την απόδοση της Δημόσιας Διοίκησης στο σύνολό της. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι γινόμαστε εμείς οι πιο γνήσιοι εκφραστές των πραγματικών παραπόνων των πολιτών στο δημόσιο λόγο μας και σήμερα, και στις Προγραμματικές μας Δηλώσεις, και σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας.

Επαναλαμβάνω: είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής, όχι οι απολογητές της εξουσίας.

Η αναβάθμιση των θεσμών δεν σημαίνει από την άλλη, ούτε θεσμολαγνεία, ούτε νομικισμός, ούτε και τυπολατρία. Πίσω από αυτές τις αντιλήψεις, πολλές φορές κρύβεται η προσπάθεια, το τυπικό νόμιμο, να βαφτίζεται και ηθικό. Ενώ ο στόχος μας πρέπει να είναι η τήρηση της ουσίας της δεοντολογίας.

Ένα βασικό πρόβλημα που έχει βέβαια η Δημόσια Διοίκηση στη χώρα μας είναι ότι οι συνεχείς κομματικές παρεμβάσεις, ο παραγοντισμός και η πελατειακή αντίληψη, έχουν καταβαραθρώσει κάθε έννοια αξιοκρατίας, σωστής αξιολόγησης, ανάδειξης ικανών στελεχών -και όχι απλά αρεστών- στην ιεραρχία της. Και αυτό αποτελεί ίσως την πιο μεγάλη τροχοπέδη για έναν υπουργό και για μια κυβέρνηση.

Ο υπουργός, ιδιαίτερα σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα σαν το δικό μας, δεν είναι ο τεχνοκράτης. Είναι ο εκπρόσωπος της πολιτικής βούλησης της πλειοψηφίας. Γνωρίζει βεβαίως τα θέματα, αλλά δεν θεωρείται ο ειδικός. Χωρίς αυτό να είναι αρνητικό, αν έχει και τις ιδιαίτερες τεχνοκρατικές γνώσεις.
Απαιτείται λοιπόν να αξιοποιεί τις καλύτερες δυνατές προτάσεις και σκέψεις, για την υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και την επίλυση των προβλημάτων.

Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ικανό ανθρώπινο δυναμικό δίπλα του. Η απόφασή μου να προκηρύξουμε όλες τις μετακλητές θέσεις ευθύνης, έχει και αυτό το νόημα. Προκήρυξη, ούτε σημαίνει μηχανιστική επιλογή προσώπων, ούτε θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των υπουργών. Σημαίνει να βρούμε το καλύτερο δυναμικό που έχει η χώρα και, από αυτό να επιλέξουμε εκείνον ή εκείνη, που μας κάνει καλύτερα, για την αποτελεσματική απόδοση του Υπουργείου ή Οργανισμού.

Το δυναμικό αυτό βρίσκεται και σε πολιτικά στελέχη, και σε έμπειρα στελέχη του κοινωνικού χώρου και προσφοράς, και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και στην ίδια τη Δημόσια Διοίκηση, στελέχη που πιθανώς βρίσκονται στο «ψυγείο», και από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, και από τα τόσα στελέχη που οργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και από το χώρο της επιστήμης, του πνεύματος, και από τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, για να δώσουμε το στίγμα μας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, ότι εννοούμε την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού.

Η αδυναμία στην κεφαλή τού κάθε Υπουργείου, δηλαδή η έλλειψη συνεχών καινοτόμων ιδεών, αξιοποίησης της διεθνούς και ελληνικής εμπειρίας και γνώσης, της συνεχούς μάθησης και επιμόρφωσης των στελεχών σε όλες τις βαθμίδες, όπως και οι νεώτεροι υπουργοί θα κατανοήσουν, αυτή η αδυναμία, αυτή η έλλειψη, θα καθηλώνει αναγκαστικά τον κάθε υπουργό είτε στο να αναπαράγει τα τετριμμένα και χρόνια προβλήματα της Διοίκησης, είτε απλώς να κινείται σαν να έχει καθημερινά μια συνεχή διαχείριση κρίσεων, χωρίς να προγραμματίζει με τους συμβούλους του για το μέλλον και για να μπορέσει να αξιοποιήσει, ή να ανατρέψει την αδράνεια του συγκεντρωτισμού, του εσωστρεφούς συντηρητισμού και της πελατειακής αντίληψης και έτσι πολλές φορές, να λειτουργεί παράλληλα με τους συμβούλους του, κάτι που στο παρελθόν έχει βεβαίως στηλιτευτεί.

Για το λόγο αυτό, θα συμβάλλει το Γραφείο του πρωθυπουργού, μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, να συστήσουμε υπηρεσίες πλάι στους υπουργούς, που θα έχουν ως μόνιμη δράση την καινοτομία σε οργάνωση και πολιτικές τού χώρου ευθύνης σας, τη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού, αλλά και την αποκέντρωση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη Διοίκηση.

Οριζόντιες πολιτικές, με στόχευση την προσέλκυση ικανού προσωπικού και τη δημιουργία κρίσιμου ανθρώπινου δυναμικού, κρίσιμης μάζας στην κεφαλή του Υπουργείου, για να δούμε επιτέλους ένα συστηματικό εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

Σε αυτή την προσπάθεια, έχω ζητήσει επιπλέον από τον κ. Παμπούκη να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς για να προχωρήσει άμεσα μια διαδικασία που θα καταλήξει στην κωδικοποίηση – απλοποίηση των νόμων του ελληνικού κράτους. Που θα σημάνει και την ουσιαστική κατάργηση της πολυνομίας. Μια μάστιγα για τη χώρα μας και εστία όχι μόνο ταλαιπωρίας, αλλά και διαφθοράς. Στόχος μας, να περάσουμε ακόμα και μια άλλη κουλτούρα στη Δημόσια Διοίκηση και ευρύτερα στον πολιτισμό της πολιτικής.

Οι αρχές μας είναι ξεκάθαρες. Θα πορευτούμε με απόλυτη προσήλωση σε αυτές. Πρώτα ο πολίτης. Αυτόν υπηρετούμε, σε αυτόν ταχθήκαμε να προσφέρουμε, σε αυτόν λογοδοτούμε.

Το δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια λειτουργία, το δημόσιο χώρο, το δημόσιο πλούτο. Αυτή είναι η δέσμευση και η εντολή μας.

Διαφάνεια παντού, σε όλες τις αποφάσεις, στη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν και θα ξέρουν πού και πώς ακριβώς ξοδεύονται οι φόροι που πληρώνουν. Ήδη, πρώτα μέτρα διαφάνειας θα ανακοινώσει ο Γιάννης Ραγκούσης για τις υπογραφές υπουργών.
Διαβούλευση και συμμετοχή. Η αλλαγή δεν θα γίνει με άνωθεν διατάγματα. Θα γίνει με τη διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων, με μια νέα Εθνική – Κοινωνική Συμφωνία. Η πρότασή μας, που θα παρουσιάσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση π.χ. για τη σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση της οικονομίας, χρειάζεται να έχει τη σφραγίδα της συστηματικής διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και, ελπίζω, και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Αξιοκρατία στο Δημόσιο. Τέρμα στο ρουσφέτι και στο βόλεμα των κάθε λογής «κολλητών». Μακριά από πρακτικές κομματισμού. Εμείς δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος, με το πράσινο ομοίωμά του. Ερχόμαστε για να σπάσουμε αυτή τη φαύλη παράδοση. Για να προχωρούν οι άριστοι, και όχι απλώς οι αρεστοί.

Αξιολόγηση παντού.

Λογοδοσία, έλεγχος, διάκριση εξουσιών παντού.

Αλληλεγγύη με το συνάνθρωπό μας και, πάνω απ’ όλα, τήρηση αρχών δεοντολογίας.

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί, στο δύσκολο έργο που θα αναλάβει, τη στήριξη και τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων πολιτών. Για να γίνει αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση αρχών δεοντολογίας. Τη δεοντολογία, που αρμόζει σε θέση δημόσιας προσφοράς. Και θέλω να εντοπίσω τα κύρια θέματα, στα οποία η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας είναι κρίσιμη και γι’ αυτό της αποδίδω εξαιρετική σημασία.

1. Στις σχέσεις με το Κοινοβούλιο. Πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση, όχι μόνο όταν ζητείται, αλλά και με δική μας πρωτοβουλία.

2. Δεοντολογία στις σχέσεις μας με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

3. Στους διορισμούς συμβούλων και άλλων προσώπων σε θέσεις πολιτικού χαρακτήρα.

4. Στις σχέσεις με τους κρατικούς λειτουργούς και τους δημοσίους υπαλλήλους με την αντικειμενική, αξιοκρατική αξιοποίησή τους.

5. Στη διάκριση μεταξύ υπουργικής και κομματικής δράσης.

Εκατό πρώτες μέρες. Παρότι δεν μπορούμε, ούτε πρέπει να τρέξουμε τα Υπουργεία μας ως παραγωγοί ενός καταλόγου πολιτικών μέτρων, γιατί χρειάζεται να δούμε τις αιτίες, να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις εντός των Υπουργείων μας, να εμπνεύσουμε και να δεσμεύσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις και εταίρους με σοβαρή διαβούλευση, οι πρώτες εκατό μέρες θα είναι καθοριστικές.

Μεγάλες τομές, δύσκολες αποφάσεις, όπως -πρώτη τομή- με την αλλαγή της δομής του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και η ανάσα που χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία, είναι στόχος απαραίτητος για τις πρώτες μέρες και μήνες. Και περνούν γρήγορα.

Θα προχωρήσουμε με απόλυτη προσήλωση στους στόχους μας. Είναι ανάγκη η Ελλάδα να ξαναβρεθεί σε μια πορεία που την προετοιμάζει, την εξοπλίζει, την εκπαιδεύει, την αναπτύσσει, ώστε ο πολίτης μας, ο πολιτισμός μας, το φυσικό μας περιβάλλον, η οικονομία μας όχι μόνο να προστατευτεί, αλλά και να αξιοποιηθεί, να ενδυναμωθεί μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, από την παγκόσμια οικονομία, την κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογίες, τα μεταναστευτικά ρεύματα, μέχρι και τις πανδημίες. Και βέβαια, τη συνεχή και ουσιαστική μας παρουσία σε αυτό το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Παράλληλα, αυτά πρέπει να συνδεθούν με τα άμεσα μέτρα. Να ενταχθούν τα άμεσα μέτρα στο γενικό μας σχεδιασμό για την αλλαγή προτύπου ανάπτυξης, αυτό που λέμε «πράσινη ανάπτυξη», αλλά και για την παρουσία της χώρας μας διεθνώς.

Ήδη, έχουμε καθορίσει προεκλογικά βασικές και άμεσες προτεραιότητες.

– Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά: Μαχαίρι στην κρατική σπατάλη.

– Στήριξη των ασθενέστερων, των δανειοληπτών, των μικρομεσαίων.

– Ανάταξη και άμεση αναθέρμανση της οικονομίας.

– Νέο, δίκαιο φορολογικό σύστημα: Ανοιχτό μέτωπο με τη φοροδιαφυγή.

– Αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, με νέο εκλογικό νόμο, νέο αυστηρότερο «πόθεν έσχες» και καθαρό πλαίσιο σχέσεων με τα Μέσα, αποκέντρωση και ισχυρές Περιφέρειες.

– Διαφάνεια σε όλες τις προμήθειες και συμβάσεις του Δημοσίου.

– Αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο, με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, χωρίς γαλάζιες συνεντεύξεις, ούτε πράσινες βεβαίως.

– Ισχυρό κοινωνικό κράτος, σύγχρονο ΕΣΥ, δημόσιο, δωρεάν.

Μοχλός για τις αλλαγές αυτές θα είναι οριζόντιες πολιτικές, όπως,

– Νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Πράσινης Ανάπτυξης.

– Παιδεία και δια βίου μάθηση για όλους.

– Ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

– Μια Ελλάδα που η φωνή της θα ακούγεται δυνατά στον κόσμο και θα είναι σεβαστή από όλους.

Σε ό,τι αφορά ένα πρώτο μέτρο, θα ζητήσω απ’ όλους σας, στα Υπουργεία σας, να ζητήσετε τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών υπάρχουν τεράστια ποσά που ξοδεύονται ουσιαστικά για κομματικής φύσης επιτροπές, με παχυλές αμοιβές- αφού βεβαίως, με την παραίτησή τους, σας παραδώσουν και τον απολογισμό του έργου τους, για να έχουμε μια αξιολόγηση και για το τι έργο παράγουν. Αν βεβαίως κάποιες απ’ αυτές τις επιτροπές είναι απαραίτητες, μπορούν να επανασυσταθούν με απόφασή σας.

Έχω πει ότι δεν θα αλλάξουμε την Ελλάδα μέσα σε 100 μέρες, αλλά θα της δώσουμε χρόνο να ανασάνει, να αντιδράσει, να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα που χρειάζεται. Επιπλέον θα δώσουμε στους πολίτες δείγμα γραφής και απόδειξης συνέπειας στις δεσμεύσεις μας, με επείγοντα μέτρα, για να ανατάξουμε και να αναθερμάνουμε την οικονομία μας, να τη βάλουμε ξανά μπροστά. Έχουμε μιλήσει και δεσμευτεί για πέντε άμεσα νομοσχέδια.

Κυρίες και κύριοι, σήμερα αλλάζουμε σελίδα. Σήμερα, ξεκινάμε μαζί την πορεία για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα που θα μας κάνει, και στόχος μας είναι να κάνουμε και όλους τους Έλληνες πολίτες, περήφανους. Ξεκινάμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια, να βάλουμε τη χώρα ξανά σε πορεία ανάτασης, προόδου, δημιουργίας.

Αυτή είναι η εντολή που πήραμε. Γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Είμαστε μια κυβέρνηση πολιτικής ενότητας και συλλογικής δράσης. Είστε υπουργοί της αλλαγής. Αλλαγής, που έρχεται για να ενώσει όλους τους Έλληνες, για να δώσει φτερά στις ελπίδες τους, να απελευθερώσει τις δυνάμεις του τόπου.

Όλοι μαζί οι Έλληνες, ενωμένοι, θα γράψουμε τις επόμενες σελίδες της ιστορίας μας.

Όσο μεγάλη ήταν η νίκη μας, τόσο βαριά είναι και η ευθύνη που αναλαμβάνουμε. Έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση, πρόκληση έργου και συνέπειας. Και είμαι βέβαιος, ότι θα ανταποκριθούμε όλοι μας.

Καλή μας επιτυχία.”

Διαβάστε επίσης